Zitting van Gecoro van dinsdag 4 juni 2024 om 20:00.

 

Aanwezig:

Lucas Verbeeck - voorzitter

Christel Verdonck, René Goris, Katia Smits en John Maes - effectieve leden

Hans Goovaerts, Chris Cornelis en Frans Martens - plaatsvervangende leden

Liesbeth Luyckx - secretaris

Verontschuldigd:

Clark Peeters en Gunter Michiels - effectieve leden

Filip Bauwens - plaatsvervangend lid

Dirk Verbruggen -  waarnemer

Afwezig:

Heidi Van der Weehe en Erwin De Meyer - effectieve leden

Glen Bertels, Dirk Lambrechts, Gert Vets en Rudi Borgmans - plaatsvervangende leden

Fons Huysmans, Dirk van Nimwegen, John Oliviers en Christel Engelen -  waarnemers

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 juni 2024

 

 

1. Notulen vorige vergadering - goedkeuring

 

Omschrijving:

De Gecoro keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Gecoro vergaderde op 2 april 2024.

 

Juridisch kader:

Artikel 3 en 6 van het huishoudelijk reglement van de Gecoro zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 januari 2020

De secretaris stelt de notulen van de vergaderingen op en draagt zorg voor het bijhouden ervan.

Als eerste punt worden de notulen van de vorige vergadering bij stemming goedgekeurd.

 

Bijlagen:

Ontwerp notulen zoals opgesteld door de secretaris van de Gecoro

 

Besluit:

Enig artikel:

De Gecoro keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

Publicatiedatum: 05/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 juni 2024

 

 

2. Stand van zaken lopende projecten/studies - kennisneming

 

Omschrijving:

De Gecoro neemt kennis van de stand van zaken van de lopende projecten.

 

Motivering:

Bespreking:

1) Project Retrabouw: Pater Domstraat / Streep:

De vergunningen voor de bouw van 41 woongelegenheden werden door het college van burgemeester en schepenen geweigerd op 20 augustus 2020. De aanvrager is in beroep gegaan tegen de beslissingen en de gemeenteraadsbeslissing in verband met de vastlegging van de rooilijn.

Ondertussen heeft de deputatie van de provincie Antwerpen deze dossiers geweigerd (beslissingen van 21 januari 2021 en 25 maart 2021) en is de aanvrager in verder beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Op 1 september 2022 werd het beroep verworpen.

Door de vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 22 juni 2020 waarin de rooilijn wordt goedgekeurd op 12 meter (6 meter uit de wegas) door de Raad van State op 20 december 2022 wordt het besluit van de gemeenteraad geacht nooit te hebben bestaan. De gemeente stelt voor om een nieuwe gemeenteraadsbeslissing te nemen over het totale rooilijnplan van Pater Domstraat tussen Kapelstraat en Massenhovensesteenweg. Deze procedure omvat een voorlopige vaststelling - openbaar onderzoek - definitieve vaststelling. De rooilijnplannen voor de Pater Domstraat worden opgemaakt.

Op 6 juli 2023 werd een aanvraag ingediend voor een traditionele verkaveling met 9 loten voor eengezinswoningen (19,4 woningen/ha). Het standaard gabariet wordt voorzien. De mogelijke grondinname is kleiner dan 50%. Het openbaar onderzoek liep van 26 augustus 2023 tot 24 september 2023. Er werden 3 bezwaarschriften ingediend.

De rooilijn langs Pater Domstraat werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en schepenen heeft de verkavelingsvergunning op 9 november 2023 voorwaardelijk goedgekeurd. Er werd een beroepsprocedure opgestart bij de deputatie van de provincie Antwerpen door de aanpalende eigenaar. Deze is niet akkoord met de opdeling van het perceel omdat er dan te veel verschillende eigenaars aan zijn/haar perceel palen en overleg moeilijk wordt. De aanvrager heeft het dossier ondertussen ingetrokken.

 

2) Project De Winkelhaak:

Op 17 december 2020 diende D3 Projects nv de omgevingsvergunningsaanvraag in voor het bouwen van 9 eengezinswoningen en 3 appartementen aan De Winkelhaak in 2520 Emblem. Het project werd ingediend zoals eerder besproken. Het openbaar onderzoek liep van 30 januari 2020 tot 28 februari 2021. De Gecoro formuleerde haar opmerkingen op 2 februari 2021. Het college van burgemeester en schepenen leverde op 18 maart 2021 een voorwaardelijke vergunning af voor het project. Er werd een bewonersbrief met de motivering van de beslissing opgemaakt die werd verspreid in de omliggende straten en naar de Gecoroleden.

Tegen de vergunning werd een beroep aangespannen bij de deputatie van de provincie Antwerpen. Op 19 augustus 2021 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen een voorwaardelijke vergunning afgeleverd.Ondertussen werden de werken stilgelegd naar aanleiding van de beroepsprocedure die gestart is bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De aanvrager heeft het dossier op 12 oktober 2022 ingetrokken en zal een nieuwe aanvraag voorbereiden. Er is gevraagd om zo veel mogelijk rekening te houden met de bouwvisie en geen traditionele verkaveling te ontwerpen.

De aanvrager heeft een nieuw voorstel opgemaakt met 7 eengezinswoningen, een gemeenschappelijke tuinzone en een trage verbinding naar het Safipad. Er werd ook een ecologische studie gedaan om de natuurwaarden zo goed mogelijk te behouden. De aanvraag moet nog ingediend worden.

 

3) Verkaveling Lostraat - Kapelstraat:

Op 19 januari 2023 diende Studiebureau Verhaert & co een omgevingsvergunningsaanvraag voor de verkaveling in 19 loten in.Het openbaar onderzoek liep van 15 april 2023 tot 14 mei 2023. Er werden 3 bezwaarschriften ingediend.

De betreffende grond is gelegen in de woonzone, in het dorpscentrum van Broechem. Momenteel is dit een zeer groen perceel pal in het centrum van Broechem. De aanvraag gaat over de verkaveling in 18 loten voor eengezinswoningen in het binnengebied en 1 lot voor een meergezinswoning (maximum 7 entiteiten) langs de Lostraat. Er is ook een ondergrondse parking voorzien. Er wordt geen nieuwe openbare wegenis aangelegd, maar de (autoluwe) infrastructuur is wel vrij toegankelijk en kan gebruikt worden als doorsteek voor voetgangers en fietsers. Er wordt een groene invulling betracht, hoewel de nodige verhardingen noodzakelijk zijn voor de toegankelijkheid van de brandweer. Langs de Kapelstraat zijn ook parkeerplaatsen voorzien.

Het bestaande historische pand blijft behouden, maar wordt uitgesloten uit de verkaveling.

Zowel de eengezinswoningen als de meergezinswoning worden uitgevoerd als gelijkvloers en eerste verdieping met maximale kroonlijsthoogte 6,2 meter en maximale nokhoogte 7 meter. Er wordt geen hoogbouw voorzien. Alle afmetingen vallen binnen de standaard richtwaarden  die in de hele gemeente gehanteerd worden.

Het terrein is in totaal 9.813 m² groot. Er wordt maximaal een woningdichtheid van 25,5 woningen/ha bereikt.

Door de voorziene werken (o.a. ondergrondse parking) wordt verwacht dat er geen enkele van de bestaande hoogstammige bomen - die oud en waarschijnlijk waardevol zijn - kunnen behouden blijven en/of overleven. Eens te meer verdwijnt er groen uit de dorpskern (zo ook op het perceel van Delhaize en achter bakker/restaurant aan de Pertendonckstraat). Bij het versterken van de dorpskern mag het aanwezige groen niet uit het oog verloren worden. Dit kan immers een grote meerwaarde zijn in de temperatuurregeling onder de klimaatverandering.

De Gecoro gaf op 7 februari 2023 de opmerking dat er moet bekeken worden of en hoe de kappingen kunnen gecompenseerd worden. De opmerkingen van de Gecoro in verband met de te kappen bomen werden in het dossier opgenomen.

Het college van burgemeester en schepenen weigerde de vergunning op 13 juli 2023, o.a. omwille van de bomen die niet behouden kunnen blijven. Het ontwerp dient aangepast te worden zodat de private tuinen en de gemeenschappelijke groenzones voldoende groot en groen kunnen worden ingericht. De aanvrager is in beroep gegaan tegen de beslissing. Het dossier werd ingetrokken nadat een nieuw ontwerp werd voorgesteld waarbij hetzelfde aantal woningen wordt voorzien, maar waarbij de bouwzones zo worden opgeschoven dat een cluster grote bomen op het perceel kan worden behouden. Ook andere bomen die niet binnen de werfzone vallen zullen worden bewaard. Er zullen ook verschillende nieuwe bomen worden aangeplant waardoor tegemoet gekomen wordt aan de gegeven opmerkingen.

De nieuwe verkavelingsaanvraag werd ingediend op 22 december 2023. Het openbaar onderzoek loopt van 20 januari tot 18 februari 2024. Er werden 3 bezwaarschriften ingediend.

De Gecoro merkte reeds op dat bij de uitvoering van de ondergrondse parking de bomen alsnog zullen sneuvelen. Er is immers lange tijd een aanzienlijke grondbemaling nodig om de ondergrondse constructies te kunnen uitvoeren. De bestaande hoogstammige - ook op omliggende percelen - zullen dit niet kunnen overleven.

Er werd door Aquafin een ongunstig advies verleend omdat er te weinig ruimte is voor waterinfiltratie (in het kader van de nieuwe gewestelijke verordening hemelwater). De aanvrager heeft een aangepast ontwerp ingediend met collectieve hemelwateropvang en infiltratievoorzieningen. Het nieuwe openbaar onderzoek loopt van 4 mei 2024 tot 2 juni 2024. Er werd nog 1 bezwaarschrift ingediend. Dit handelt enerzijds over de mogelijke impact op de bomen in de omgeving (door de bemaling) en over de (te) korte tuinzones. De opnieuw aangevraagde adviezen zijn (voorwaardelijk) gunstig. De door de Gecoro gegeven opmerking in verband met de bomen blijft behouden en wordt toegevoegd aan het dossier. De huidige aanvraag gaat enkel over het verdelen van de gronden en nog niet over de bouwwerken zelf. Er is dan ook nog geen uitgebreide bemalingsstudie toegevoegd. Dit zal wel zeer belangrijk zijn bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het eigenlijke bouwen. Het college van burgemeester en schepenen moet een beslissing nemen in dit dossier voor 22 juni 2024.

 

4) Verkaveling Laarstraat-Vaartstraat-Zakstraat:

Op 29 september 2023 heeft Landmeter Palmers voor Matexi een omgevingsvergunning aangevraagd voor een verkaveling op de gronden aan Vaartstraat-Laarstraat-Zakstraat in 2520 Ranst. Het openbaar onderzoek liep van 7 oktober 2023 tot 5 november 2023. Er werden 151 bezwaarschriften ingediend.

De aanvraag betreft het ontwikkelen van een stuk grond gelegen in de woonzone volgens het goedgekeurde gewestplan, in 54 loten voor gekoppelde en gesloten eengezinswoningen, de noodzakelijke wegenis en een grote publieke groene ruimte.

Sinds 2015 werden reeds 4 verkavelingsaanvragen geweigerd, waarop de ontwikkelaar langdurig vooroverleg heeft gehad met het gemeentebestuur over de ontwikkeling. Er werd gevraagd rekening te houden met efficiënt ruimtegebruik en duurzaamheid, waarbij wel de focus moet liggen op eengezinswoningen. Ook de waterhuishouding is op die locatie een belangrijk aandachtspunt. Hiervoor werden de aanbevelingen van de Dienst Integraal Waterbeleid gevolgd.

De Gecoro gaf op 7 november 2023 volgende opmerkingen:

-          woningdichtheid zou max. 15 woningen/ha mogen zijn

-          de waterhuishouding (vooral wat betreft regenwater) beter te bestuderen

-          de aansluiting op de riolering

-          de ontsluiting langs de Vaartstraat is onvoldoende uitgerust: weg is minder dan 6 meter en komt uit tussen 2 gevels

-          zijn de woningen wel allemaal voldoende bereikbaar bij calamiteiten?

-          is de ophoging van het terrein aanvaardbaar?

-          kunnen de omliggende straten de bijkomende autobewegingen wel aan?

De gemeenteraad keurde het rooilijnplan goed op 18 december 2023.

De Gecoro merkte op 6 februari 2024 op dat de veiligheid aan de ontsluiting via de Vaartstraat niet kan gegarandeerd worden. De wegenis is te smal om 20 woningen te ontsluiten. De gemeente zal op het kruispunt in ieder geval actie moeten ondernemen en bij voorkeur de ontwikkelaar opdragen om dit mee te nemen.

Het college van burgemeester en schepenen heeft een voorwaardelijke vergunning afgeleverd op 8 februari 2024. Er werd een bewonersbrief verspreid om de beslissing te duiden.

Er werden verschillende (7) beroepsprocedures ingesteld bij de deputatie van de provincie Antwerpen. Er werd nog geen nieuwe beslissing genomen in het dossier.

 

5) Project ontwikkeling Rundvoortstraat 1:

Op 10 juni 2021 diende Bertels Wim Bouwwerken bvba een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een woningencomplex met 21 woongelegenheden. Het college van burgemeester en schepenen weigerde op 7 oktober 2021 de vergunning omwille van de impact op de omgeving door de hoge woningdichtheid.

Op 31 augustus 2022 diende ARE Projects NV een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een woningencomplex met 10 woongelegenheden. Het college van burgemeester en schepenen weigerde op 29 december 2022 de vergunning omwille van de negatieve impact op de windvang van de molen. De aanvrager is in beroep gegaan tegen deze beslissing bij de deputatie van de provincie Antwerpen.

De aanvrager heeft een bijkomende studie uitgevoerd in verband met de impact op de windvang.

Binnen de beroepsprocedure werd een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd van 9 september 2023 tot 8 oktober 2023. Er werden 105 bezwaren ingediend. Op 26 oktober 2023 leverde de deputatie van de provincie Antwerpen een voorwaardelijke vergunning af.

Er werd een beroep ingesteld bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze procedure is nog lopende.

 

6) Ontwikkeling Oude Vaartstraat 32:

Op 11 februari 2019 en op 27 mei 2019 stelde M2-architecten een verkaveling voor met 25 eengezinswoningen op het perceel aan Oude Vaartstraat 32 in 2520 Ranst. Er werd gevraagd de parkeerplaatsen en de bebouwing te clusteren zodat de footprint verkleint en meer in te zetten op gemeenschappelijk gebruik.

Op 12 januari 2021 stelde M2-architecten een ontwikkeling voor met 24 geclusterde woningen op het perceel aan Oude Vaartstraat 32 in 2520 Ranst, waarbij het historische pand behouden blijft.

Op 28 oktober 2021 stelde M2-architecten een ontwikkeling voor met 20 geclusterde woningen op het perceel aan Oude Vaartstraat 32 in 2520 Ranst. Er werd gevraagd om het historische pand te behouden in functie van de buurt, te streven naar 6 clusters van 3 woningen en ook het parkeren te clusteren.

Op 25 mei 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van een ontwerp met 18 geclusterde woningen, parkeerclusters en het behoud van het historische pand, en besliste principieel niet akkoord te gaan. De voorkeur van college van burgemeester en schepenen gaat uit naar de volledige groene inrichting van het binnengebied waarbij de eventuele invulling van het historische pand bespreekbaar is. Een groenplan moet aantonen dat dit om een kwalitatieve groenzone zal gaan. De centrale oprijlaan met historische toegang en de bomen moeten behouden blijven en opgewaardeerd. Rondom het autoluwe binnengebied kunnen 15 woningen (5 clusters van 3 woningen) gepositioneerd worden met toegang via het autoluwe binnengebied. Zo hoeft de gracht niet overwelfd of ingebuisd worden. Het parkeren moet gebeuren in cluster(s) en moet zeker voldoende parkeerplaatsen voorzien. De parkeerbehoefte en mobiliteitsimpact moet in kaart worden gebracht; de parkeerdruk mag in ieder geval niet afgewenteld worden op het openbaar domein. De verhardingsgraad op het perceel moet worden uitgeklaard met cijfermateriaal en mag in ieder geval niet meer bedragen dan 50% van het perceel. Het onderhoud van de gracht en de aansluitende bermen wordt bij voorkeur volledig opgenomen door de VME.

Er werd (nog) geen officiële omgevingsvergunningsaanvraag ingediend.

 

7) Project Rundvoortstraat - Knodbaan - Muizenheuvelstraat:

Op 13 juni 2023 diende Steen Vastgoed NV een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag in voor een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen op een perceel gelegen tussen Rundvoortstraat, Knodbaan en Muizenheuvelstraat in 2520 Oelegem (de eerste aanvraag werd op 20 oktober 2022 geweigerd omwille van de waterproblematiek).

Het openbaar onderzoek liep van 12 augustus 2023 tot 10 september 2023. Er werden 236 bezwaarschriften ingediend.

Op 5 september 2023 besprak de Gecoro dit project. Er werd reeds tijdens een vorige bespreking opgemerkt dat het project gelegen is in de woonzone en dat het voldoet aan de richtlijnen die worden weergegeven in de bouwvisie.

Er zijn enkele duidelijke verbeteringen ten opzichte van het vorige dossier:

-          De Gecoroleden zijn positief over het private statuut van de site. Er is geen overdracht van de grond naar de gemeente gepland. Er is dan ook geen onder onderhoud door de gemeente nodig. Dit zal gebeuren door de VME.

-          De ontsluiting voor de wagens gebeurt meer gespreid (verschillende parkeerclusters langsheen de 3 gemeentewegen) in plaats van 1 toegang naar de ondergrondse parking, waar de hinder wordt geconcentreerd op 1 plek.

-          Er is duidelijk veel ruimte voor water voorzien. Het project voldoet aan de watertoets en aan de vereisten van de Dienst Integraal Waterbeleid.

De verbreding van de rooilijnen langsheen de bestaande wegen werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 november 2023.

Het college van burgemeester en schepenen keurde de vergunning voorwaardelijk goed op 14 december 2023. Er werd een bewonersbrief verspreid om de beslissing te duiden.

Er werd ondertussen een beroepsprocedure gestart bij de deputatie van de provincie Antwerpen wat betreft de omgevingsvergunning en bij de Vlaamse Regering wat betreft de rooilijnen. Deze procedures zijn nog lopende.

 

8) Project woonontwikkeling Kapelstraat:

Op 16 februari 2024 diende Ceuppens Retrabouw bvba een omgevingsvergunningsaanvraag in voor het bouwen van 15 eengezinswoningen aan Kapelstraat 14 in 2520 Broechem. Deze site is vrijgekomen na de afbraak van de Delhaizewinkel.

Het perceel is gelegen binnen de dorpskern van Broechem, waar een verdichting aanvaardbaar is. Alle woningen voldoen aan de standaard richtlijnen voor de kroonlijsthoogte (maximum 6,5 meter - het ontwerp voorziet maximum 6,25 meter) en nokhoogte (maximum 11 meter - het ontwerp voorziet maximum 9,97 meter). Elf van de woningen wordt uitgevoerd met een plat dak op de eerste verdieping, vier woningen hebben bijkomend nog een hellend dak bovenop. Er blijft voldoende afstand bewaard tot de omliggende percelen.

De circulatie naar de woningen gebeurt via een nieuwe private toegangsweg parallel aan de bestaande voetweg (scholengangske). Op die manier is er geen risico op conflicten met trage weggebruikers die de voetweg nemen.

In totaal zijn er 30 parkeerplaatsen (15 open plaatsen en 15 carports) aanwezig op het perceel, waardoor het parkeren niet op het openbaar domein wordt afgewenteld.

Elke woning heeft ook een private tuin met de mogelijkheid tot een kleine tuinberging.

De Gecoro geeft volgende opmerkingen geformuleerd:

advies te vragen aan de politie en de mobiliteitsambtenaar in verband met de voorziene in/uitrit

aandachtspunt: voorzien van hernieuwbare energie (bv. zonnepanelen)

Het openbaar onderzoek liep van 30 maart 2024 tot 28 april 2024. Er werden 2 bezwaarschriften ingediend. Er moet nog een beslissing genomen worden in dit dossier.

 

9) Project Kanaalzone Oelegem:

Op 22 juni 2023 diende Trippp Invest NV een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag in voor een woonproject met 11 nieuwe woonentiteiten en een KWO-systeem achter de Achterstraat in 2520 Oelegem.

Omwille van het KWO-systeem (=koude-warmte-opslag) wordt de beslissing genomen door de deputatie van de provincie Antwerpen; de gemeente wordt om advies gevraagd.

Het openbaar onderzoek liep van 25 juli 2023 tot 23 augustus 2023. Er zijn 95 bezwaarschriften ingediend. Het college van burgemeester en schepenen verleende een ongunstig advies op 24 augustus 2023 en op 14 september 2023.

De Gecoro gaf op 5 september 2023 volgende opmerkingen over het project (deze opmerkingen komen grotendeels overeen met degene die gegeven werden in het eerdere dossier waarbij op deze locatie 31 wooneenheden werden aangevraagd - deze vergunning werd op 21 januari 2021 geweigerd door het college van burgemeester en schepenen):

-          Het aantal woningen op het terrein is hoog.

-          De hoogte van de gebouwen is hoger dan standaard in de gemeente wordt gehanteerd (kroonlijsthoogte 6,5 meter).

-          Door de hoogte van de gebouwen wordt het dorpsgezicht van kerk en molen negatief beïnvloed.

-          De massieve blokken wijken erg af van de heersende typologie in Oelegem.

-          Door de watergevoeligheid van het gebied lijkt het moeilijk om stabiel te kunnen bouwen (of zware bronbemalingen moeten voorzien worden).

-          De leefbaarheid van de site is niet optimaal omwille van het industrieterrein aan de overkant van het kanaal (op 140 meter afstand van het project). Er is geurhinder en geluidhinder te verwachten voor de toekomstige bewoners (een wateroppervlak draagt het geluid zelfs nog beter), alsook stofhinder en visuele hinder. Het is door het conflict met de industriezone misschien beter om dit gebied helemaal niet te ontwikkelen – ook een lagere hoeveelheid woningen zullen dezelfde hinder ondervinden. Voorbeelden uit andere gemeenten tonen dat het niet evident is om dit probleem op te lossen, zelfs niet met een bufferzone.

-          De huidige groengordel die er nu op de percelen bestaat, beschermt het centrum van Oelegem tegen de hinder van de industriezone Ter Straten. Als dit weggenomen wordt, zal de hinder naar alle bewoners van Oelegem sterk toenemen.

-          De aansnijding van het binnengebied past niet in de bouwvisie van de gemeente.

-          Een belangrijke groenstructuur verdwijnt.

-          De impact op de molen (windvang) moet grondig onderzocht worden en moet vermeden worden.

-          Zelfs met 'slechts' 11 bijkomende woningen zal de impact van de verkeersafwikkeling naar de Achterstraat te groot zijn.

De aanvrager heeft op 27 oktober 2023 het dossier ingetrokken omwille van de tegenstrijdige adviezen van Onroerend Erfgoed (bebouwing zo laag mogelijk houden) en Dienst Integraal Waterbeleid (hogere bebouwing om de voetafdruk zo klein mogelijk te maken).

 

10) Ontwikkeling site Van Camp:

Tervia's Blue NV vroeg een omgevingsvergunning aan op 27 januari 2023 voor het bouwen van een kmo-complex met een kantoorruimte en 6 woningen aan Oostmalsesteenweg 126 in 2520 Broechem (site Van Camp). Het perceel is gelegen binnen het gemeentelijk RUP 'KMO-zone Oostmalsesteenweg'. De nieuwbouw wordt voorzien binnen de zone voor lokaal bedrijventerrein (artikel 1). De stedenbouwkundige voorschriften worden grotendeels gevolgd. Daardoor wordt het project geacht niet strijdig te zijn met de goede ruimtelijke ordening. Er werd enkel een beperkte afwijking aangevraagd wat betreft de afmetingen van de parkeerplaatsen en de aanleg van een infiltratiegracht en een stuk voetpad in de bufferzone.

Het openbaar onderzoek liep van 11 maart 2023 tot 9 april 2023. Er werden geen bezwaren ingediend. De Gecoro geeft volgende opmerkingen over het bouwproject voor het bouwen van een kmo-complex met woningen op het perceel aan Oostmalsesteenweg 126 in 2520 Broechem (site Van Camp:

-          voetgangers en fietsers moeten op de site zelf beter gescheiden worden van het gemotoriseerde verkeer

-          het verkeer dat op en af de gewestweg komt mag niet hinderen en geen onveilige situaties veroorzaken

-          een parallelweg met de Oostmalsesteenweg om de site te ontsluiten (zoals voorzien in het RUP) zou beter geweest zijn

-          de hinder naar de nabijgelegen natuur moet zorgvuldig worden beoordeeld bij het behandelen van de toekomstige milieuaanvragen/meldingen en indien nodig bijzondere voorwaarden worden opgelegd

Om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Gecoro werd de aanleg van de interne wegenis verder verduidelijkt. Zo wordt een extra voetpad voorzien en worden op de interne wegenis fietssuggestiestroken aangebracht. De interne wegenis wordt een gehele zone-30.

Het college van burgemeester en schepenen leverde op 11 mei 2023 een voorwaardelijke vergunning af.

De brownfieldconvenant werd afgesloten om de saneringswerken te ondersteunen. De werken zijn ondertussen gestart. Al heel wat afval werd van het terrein verwijderd, een groot deel van de ophogingen werden reeds afgegraven. Achteraan werd een hermeanderingsproject uitgevoerd voor de Bollaak, in samenwerking met VMM. Natuurpunt zal deze natuur gaan beheren.

De bouwwerken zijn bezig. Deze brownfieldconvenant (samenwerking tussen Vlaio, OVAM, gemeente, ontwikkelaar) wordt door de hogere overheden aanzien als een voorbeeldproject.

Er werd door leden van de vergadering recent opgemerkt dat er een grondwal werd aangelegd langs de gebouwen, mogelijk zelfs in de voorziene groenzone. Dit lijkt zeer hoog te zijn en de vraag wordt gesteld of dit wel op die manier vergund werd. De omgevingsambtenaar zal dit nakijken.

(nvdr.: de grond werd ter hoogte van de gebouwen met vergunning een 3-tal meter opgehoogd om de gebouwen overstromingsvrij te houden. Deze ophogingen werden elders op het perceel gecompenseerd zoals de wetgeving hierover voorschrijft. Langs het perceel werd ter hoogte van de groenbuffer (die ook nog moet worden aangelegd) nog een extra talud van 1 meter vergund volgens het terreinprofiel. Het klopt dat de vergunde hoogte ten opzichte van het maaiveld dus 4,16 meter bedraagt.)

 

11) Project Albert Heyn Liersesteenweg:

Op 25 mei 2023 diende Albert Heijn België een omgevingsvergunningsaanvraag in voor het bouwen van een handelsruimte met half-ondergrondse parking aan Liersesteenweg 106 in 2520 Emblem. Een eerdere vergunningsaanvraag die zeer gelijkaardig was, werd naar aanleiding van de resultaten van het openbaar onderzoek en de adviezen ingetrokken.

Het nieuwe openbaar onderzoek liep van 29 juli 2023 tot 27 augustus 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend. De binnengekomen adviezen zijn allen gunstig of voorwaardelijk gunstig.

De aanvraag gaat over het afbreken van een bestaand handelspand (oppervlakte 643,18 m²; hoogte 5,38 meter) en parking (2.058,44 m²) die nooit in gebruik werden genomen en het bouwen van een nieuwe supermarkt met ondergrondse parking (oppervlakte 2.400 m²; hoogte 9,7 meter ten opzichte van het huidige maaiveld) en bijkomende bovengrondse parking (334,5 m²) en andere verhardingen (ca. 650 m²) op het perceel. Er wordt ook een fiets/voetgangersverbinding van 2 meter breed aangelegd tussen Liersesteenweg en het Safipad dat achter het betreffende perceel loopt. Dit bevordert de bereikbaarheid van de nieuwe winkel met de fiets. Deze fietsdoorsteek is een meerwaarde voor de gemeenschap.

Op het totale perceel van 6.161,43 m² stijgt de ingenomen ruimte van 43,85% naar 57,5%.

De supermarkt wordt voorzien van een half ondergrondse parkeergarage. Hierin kunnen 75 wagens worden geparkeerd. De winkel is van daaruit rechtstreeks bereikbaar via roltrappen. Er worden ook nog eens 23 parkeerplaatsen bovengronds voorzien. In totaal zijn dit 98 parkeerplaatsen voor wagens.

Het voorzien van extra groeninrichting op het perceel betekent een meerwaarde voor de biodiversiteit, temperatuurregeling en waterhuishouding op het perceel. Bijkomend worden een aantal platte daken uitgevoerd als groendaken.

Voor het grootste gedeelte haalt het gebouw een hoogte van 7 meter ten opzichte van het huidige maaiveld. Dit is aanvaardbaar in deze omgeving, langs de drukke gewestweg en vlakbij Lier.

Er is een geluidsstudie opgemaakt door het studiebureau D2S, waaruit blijkt dat de geluidsimpact van het aangevraagde project mits een aantal bijkomende maatregelen tot het aanvaardbare beperkt kan blijven. Deze maatregelen - waaronder het bekleden van het plafond en de wanden van de laad- en losruimte met akoestisch absorberend materiaal - werden geïntegreerd in het project.

De mobiliteitsstudie werd door studiebureau M-Tech verder uitwerkt. Zo wordt onder meer ingegaan op de bestaande verkeersdruk, de capaciteit van de Liersesteenweg ter hoogte van de projectsite en de verwachte verkeersgeneratie.

Op 28 september 2023 leverde het college van burgemeester en schepenen een voorwaardelijke vergunning af. De bovengrondse parkeerplaatsen (behalve de mindervalidenplaatsen) werden voorlopig geschrapt om meer onverharde groene ruimte te kunnen voorzien.

De Gecoro blijft zich wel zorgen maken over de verkeersdrukte die het project met zich meebrengt.

 

12) Project Colruyt Broechem:

Op 29 september 2023 diende Natalia Invest BV een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de nieuwbouw van een commerciële ruimte (Colruyt) aan Van den Nestlaan 28 in 2520 Broechem.

Het openbaar onderzoek liep van 28 oktober 2023 tot 26 november 2023. Er werden 195 bezwaarschriften ingediend. De Gecoro gaf op 7 november 2023 volgende opmerkingen:

-          wat zal de impact zijn van een nieuwe supermarkt op de buurtwinkels?

-          is deze supermarkt wel nodig in Broechem?

-          is de parking voldoende groot?

-          is de mobiliteitsimpact wel aanvaardbaar?

-          de verhardingsgraad is te hoog

-          de afstand van de bebouwing tot de perceelsgrenzen is te klein

Het college van burgemeester en schepenen weigerde de vergunning op 18 januari 2024. De hoofdreden voor de weigering is de omvang van het project en de te grote verharding van het perceel die er het gevolg van zou zijn. Het bestuur legt op dat maximum 50 %  van het terrein mag worden verhard, hier is sprake van 78%. Dat is onaanvaardbaar, zeker in een residentiële woonwijk. Het aantal voorziene parkeerplaatsen was ook niet in verhouding met de omvang van het project. De afstand tot de perceelsgrens is te klein, zodat onvoldoende groen kon worden ingeplant. Kortom de mogelijke hinder voor omwonenden was te groot. Deze argumenten uit de weigeringsbeslissing werden ook kenbaar gemaakt via een bewonersbrief.

De aanvrager is in beroep gegaan tegen de weigering bij de provincie Antwerpen. De procedure is nog lopende.

 

13) Project Okay Oelegem:

Op 17 januari 2024 diende Colruytgroep een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de nieuwbouw van een Okay buurtwinkel aan Vincent Goossenslaan in 2520 Oelegem.

Het openbaar onderzoek liep van 17 februari 2024 tot 17 maart 2024. Er werden 20 tijdige bezwaarschriften ingediend waaronder een petitie met 165 handtekeningen. Er werd ook een laattijdig bezwaarschrift en een positieve opmerking binnengebracht.

Het college van burgemeester en schepenen verleende de vergunning onder voorwaarden op 2 mei 2024.

De vergadering stelt de vraag waarom het dossier nog niet in de Gecoro behandeld werd. De omgevingsambtenaar dacht dat dit nochtans al wel ter sprake was gekomen in een eerdere vergadering. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Bij de vergadering van begin februari 2024 was het dossier bij de opmaak van de agenda nog niet bekeken. Bij de vergadering van begin april 2024 was het openbaar onderzoek al voorbij en kon er geen officieel advies meer gegeven worden. Bovendien ging het om een vrij kleinschalig project: de winkel zou maar de helft zijn van het voorstel in Broechem. Er waren ook geen woningen bij betrokken - er werd vastgesteld dat woonprojecten vanaf 10 woongelegenheden steeds in de Gecoro moeten worden behandeld. Er werd daarom - misschien ten onrechte - besloten dat het niet nodig was om het project in de vergadering te bespreken.

Er werd een beroep ingesteld tegen de vergunning bij de provincie Antwerpen. De procedure is nog lopende.

 

14) Project LAB-school Schawijkstraat Ranst:

Op 19 september 2023 diende E-volve vzw een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een nieuwe middelbare LAB-school voor ca. 600 leerlingen aan Schawijkstraat 77 in 2520 Ranst.

Het openbaar onderzoek liep van 28 oktober 2023 tot 26 november 2023. Er werden 265 negatieve bezwaren ingediend en 85 positieve reacties.

De Gecoro gaf op 7 november 2023 volgende opmerkingen:

-          er zijn te weinig parkeerplaatsen

-          het openbaar vervoer is ontoereikend

-          er is geen kiss&ride zone

-          de Schawijkstraat is te smal om gecombineerd gebruikt te kunnen worden door auto's, fietsers en voetgangers

-          de gemeente zal veel te grote investeringen moeten doen om de verkeerssituatie aanvaardbaar te maken en riolering te voorzien

-          er wordt te veel hinder naar de omgeving verwacht

Omdat er nog bijkomende aanvullingen nodig waren voor adviesinstanties (vooral wat betreft water en impact op milieu en natuur), en de beslissingstermijn afliep, werd het dossier ingetrokken. Er wordt een nieuwe aanvraag opgemaakt door de initiatiefnemers.

Het aangepaste dossier werd ingediend op 9 februari 2024 ingediend. Het openbaar onderzoek liep van 24 februari 2024 tot 24 maart 2024. Er werden 31 bezwaren (inclusief petitie met 319 handtekeningen) ingediend en 147 positieve reacties. Alle adviezen zijn voorwaardelijk gunstig. Op 30 mei 2024 werd de vergunning door het college van burgemeester en schepenen geweigerd omwille van volgende argumenten:

-          de ligging aan een straat met dubbelrichtingsverkeer zonder afzonderlijk voet- of fietspad;

-          de zeer beperkte groenbuffer tussen de oprit en de aanpalende buur (huisnummer 81);

-          het aantal parkeerplaatsen is te beperkt waardoor de parkeerdruk in de omliggende straten te groot wordt;

-          de dropzone in de Boerenkrijglaan kan niet gebruikt worden zonder overeenkomst met Zevenbergen waardoor de verkeersdrukte in de Schawijkstraat te groot wordt;

-          de bouwzone wordt volledig ingenomen waardoor de uitbreidingsmogelijkheden onbestaande zijn;

Het is nog niet duidelijk of er een beroepsprocedure wordt gestart. De aanvrager zoekt een nieuwe locatie in de regio Wommelgem-Ranst. De gemeente heeft in elk geval geen geschikte gronden beschikbaar. Een school moet volgens de bepalingen van de gewestplannen gelegen zijn in de woonzone of in de zone voor algemeen nut/gemeenschapsvoorzieningen.

 

15) Ecopower windturbines site Water-link:

De 3 windturbines langs het Albertkanaal werden op 27 augustus 2020 voorwaardelijk vergund door de deputatie van de provincie Antwerpen. Tijdens de beroepsprocedure werd een wijziging aangebracht in het dossier: de tiphoogte verlaagt met 3 meter en de bronbemaling is aangepast aan de eerder gegeven opmerkingen. Er liep een nieuw openbaar onderzoek van 27 maart 2021 tot 25 april 2021, met een online informatievergadering op 14 april 2021. Er werden 770 bezwaarschriften ingediend (met vooral argumenten die voordien al werden aangehaald) en ook een petitie met 170 handtekening van burgers die achter het project staan. Het college van burgemeester en schepenen gaf op 14 mei 2021 een voorwaardelijk gunstig advies. De Vlaamse minister gaf op 2 juli 2021 een voorwaardelijke vergunning af voor de windturbines. Tegen deze beslissing werd beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Op 4 augustus 2022 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen geoordeeld dat het beroep verworpen dient te worden. De vergunning van de Vlaamse minister is definitief geldig en kan uitgevoerd worden.

Tijdens de klimaatraad op 18 januari 2024 heeft Ecopower nog een extra infosessie gegeven over de turbines en hun werking.

 

16) Maasweg:

De samenwerking met POM / Sweco is bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen op 31 januari 2020. Een projectvergadering werd gehouden op 9 september 2020. Er werd bijkomend overleg ingepland met de Vlaamse overheid (departement Omgeving) en Agentschap voor Natuur en Bos om het project te kunnen laten doorgaan. De Maasweg werd opgenomen in het Complex Project en werd expliciet vermeld tijdens de werkbanken van De Nieuwe Rand. Deze weg wordt aanzien als een tijdelijke oplossing om Terstraten te ontsluiten en het vrachtverkeer via Zandhovensteenweg naar de autosnelweg te leiden. (Op die manier wordt het dorpscentrum van Oelegem ontlast.) Wanneer binnen het Complex Project de Q8-zone wordt ontwikkeld tot multimodaal knooppunt, zal de Maasweg een lokaal karakter krijgen. Het wordt dus geen tijdelijke wegenis, maar de functie als ontsluitingsweg voor Terstraten is wel tijdelijk. In de praktijk is echter te verwachten dat dit 'tijdelijke' karakter toch wel eens heel lang kan duren. Het Project Nieuwe Rand is immers zo complex dat het waarschijnlijk erg lang zal duren vooraleer het concreet is en effectief uitgevoerd.

VLM (Vlaamse Landmaatschappij) is aangesteld voor het opmaken van een grondenbank om de verwerving van het tracé te vergemakkelijken. VLM heeft alle eigenaars gecontacteerd om een overeenkomst op te stellen voor de overname van de nodige gronden.VLM heeft zich ondertussen teruggetrokken uit de opdracht. De gemeente moet zelf instaan voor de onteigeningen.

De omgevingsvergunning is aangevraagd op 20 januari 2023. De gemeente Ranst moet het dossier behandelen. Het openbaar onderzoek liep van 11 februari 2022 tot 12 maart 2023. Er werden 19 bezwaarschriften ingediend. De weg ligt vlak langs - en zelfs een stukje doorheen - Habitatrichtlijngebied. Er moeten 9 bomen worden gekapt. Er wordt wel een nieuwe groenbuffer aangelegd ten zuiden van de nieuwe weg.

De Gecoro haalt het belang van de Nieuwe Maasweg aan voor de bewoners van de Vaartstraat. Voor de Zandhovensteenweg wordt er geen significant verschil verwacht, hoewel dit in de bezwaarschriften wel wordt aangehaald. De toevoeging van de Maasweg - die in het volledige traject 'afrit Oelegem - Wommelgem' slechts een beperkte lengte heeft - zal niet zorgen voor extra sluipverkeer.

De plannen werden aangepast om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Dienst Integraal Waterbeleid. Ook werd de boscompensatieregeling aangepast naar de opmerkingen van Agentschap voor Natuur en Bos.

De gemeenteraad heeft de rooilijn en het wegentracé goedgekeurd op 26 juni 2023. Het college van burgemeester en schepenen heeft een vergunning afgeleverd op 13 juli 2023.

Tegen de gemeenteraadsbeslissing en/of de omgevingsvergunning werden 7 beroepen ingesteld bij de Vlaamse Regering en de deputatie van de Provincie Antwerpen.

De beroepsprocedures in verband met de goedkeuring van de rooilijn door de gemeenteraad werden verworpen door de minister.

Het studiebureau SWECO heeft nog enkele bijkomende studies (verkeerstellingen, stikstof) toegevoegd aan het dossier om het dossier verder te staven. Hierover werd een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd (6 april - 5 mei 2024). Er werden 27 bezwaarschriften ingediend. De provincie Antwerpen moet nog een beslissing nemen in het dossier over de omgevingsvergunning.

 

17) RUP 'Herziening Van den Nestlaan':

Op 31 maart 2011 keurde de deputatie van de provincie Antwerpen het gemeentelijk RUP ‘Van den Nestlaan’ goed. Daarmee werd een bestemmingswijziging van militair domein naar een gebied voor openbaar nut en gemeenschapsvoorzieningen goedgekeurd, zodat het kon worden gebruikt voor een gedeeltelijke herinrichting van het onderbrengen van de gemeentelijke Technische Dienst en Dienst Omgeving in de bestaande, verbouwde loodsen. Naast de door de gemeentelijke Technische Dienst en Dienst Omgeving ingenomen gebouwen, worden enkele van de bestaande loodsen gebruikt voor de opslag van goederen van vzw’s, scholen en verenigingen die actief zijn binnen het grondgebied van Ranst. Naast de centralisering van de gemeentelijke Technische Dienst werd ook de oprichting van een sociaal huis mogelijk gemaakt.

Het bestuur is van oordeel dat de gemeentelijke administratieve diensten best op 1 locatie worden ingericht, zowel omwille van de duidelijkheid naar de burgers toe, als voor de onderlinge samenwerking tussen de gemeentelijke diensten. Om die reden wordt er voor gekozen om als bijkomende bestemming alle gemeentelijke administratieve diensten toe te voegen. Ook de site van het asielcentrum wordt in de contour opgenomen, om een vergunningskader te creëren. Mogelijk kunnen nog bijkomende gemeenschapsfuncties opgenomen worden die een meerwaarde vormen voor de Ranstse gemeenschap. Zo kan ook de politie geherlokaliseerd worden (op die manier komt de site in het centrum van Broechem helemaal vrij). Hierover dient bijkomend overleg met de hogere overheden gevoerd te worden. Er moet aangetoond worden dat de vrijkomende sites in de dorpskernen een invulling zullen krijgen die de dorpskernen verder versterken.

De overige stedenbouwkundige voorschriften wat betreft het behoud van het militair erfgoed kunnen behouden blijven. De bestaande loodsen en configuratie worden zoveel mogelijk behouden, identiek aan het oorspronkelijke RUP.

De startnota en procesnota lagen ter inzage van 26 september 2022 tot 24 november 2022. Tijdens het infomoment (geïntegreerd met de Openbedrijvendag) op zondag 2 oktober 2022 waren er 770 bezoekers die de plannen hebben kunnen bekijken. De reacties waren over het algemeen positief en er werden veel suggesties gedaan voor bijkomende invullingen.

Departement Omgeving gaf op 20 oktober 2022 een negatief advies over de startnota. De site is slecht ontsloten en vormt daardoor een belemmering voor het uitbouwen van een duurzaam mobiliteitsbeleid in de gemeente. Ze is ook in strijd met de geldende ruimtelijke beleidsvisies van de functieversterking van de dorpskernen.

Provincie Antwerpen - dienst ruimtelijke planning gaf op 17 november 2022 een voorwaardelijk gunstig advies. De provincie vindt het alvast positief dat er gezocht wordt naar een zinvolle en duurzame invulling van de aanwezige loodsen om op die manier zuinig om te springen met het gebruik van de aanwezige ruimte. Hierbij is er aandacht voor het aanwezige landschap, en wordt getracht om het aanwezige groenblauw netwerk te optimaliseren en te integreren in het plangebied. De deputatie ziet heel wat opportuniteiten van deze site en is van mening dat er zich op deze locatie verschillende activiteiten kunnen ontplooien, zonder dat dit ten koste van de levendigheid van de kernen van Ranst gaat. De deputatie raadt de gemeente aan om via een degelijk alternatievenonderzoek af te wegen welke activiteiten en welke dynamiek op deze plek thuishoren.

De startnota werd in die zin aangepast.

Op 2 maart 2023 werd het ontwerp-RUP voorgesteld aan het college van burgemeester en schepen. De stedenbouwkundige voorschriften werden licht aangepast op basis van deze bespreking.

Op 10 mei 2023 vond de plenaire vergadering plaats. Provincie Antwerpen en Departement Omgeving overhandigden een advies met opmerkingen. Naar aanleiding van deze adviezen en de besprekingen tijdens de vergadering vragen het Departement Omgeving en de Provincie Antwerpen om in de toelichtingsnota meer duiding te geven bij het verplaatsen van de gemeentelijke diensten naar de Van den Nestlaan.

De nota werd in die zin aangepast en doorgestuurd naar het Departement Omgeving en de Provincie Antwerpen. Er vond een overleg plaats op 12 september 2023.

Het studiebureau past het dossier nog aan naar de bijkomende opmerkingen (beter motiveren hoe de dorpskernen versterkt zullen worden, beter motiveren hoe de activiteiten op de site laagdynamisch kunnen gehouden worden).

De Gecoro heeft haar advies geformuleerd op 13 maart 2024.

De gemeenteraad heeft het RUP 'Herziening Van den Nestlaan' definitief vastgesteld op 26 maart 2024.

Het project voor de bouw van het nieuwe administratief centrum wordt gestart.

 

18) RUP 'Millegemveld':

Het RUP heeft het vrijwaren van de open ruimte rond de kerk van Millegem tot doel. Dit wordt gerealiseerd door:

  1. Het omvormen van 4,3 ha woonuitbreidingsgebied naar bosgebied;
  2. Het vrijwaren van de achtertuinen van de woningen aan de Herentalsebaan als tuin.

De gemeente opteert ervoor om dit gebied in te richten als bos om de doelen uit het klimaatpact en burgemeestersconvenant te halen. Een nieuwe woonontwikkeling op deze locatie is ook niet aangewezen wegens de beperkte ontsluiting naar alle noodzakelijke voorzieningen.

Er werd een terinzagelegging (publieke raadpleging) voorzien van de startnota en procesnota met een inspraaktermijn van 60 dagen: van 16 oktober 2023 tot 15 december 2023. Gedurende deze periode werd ook een participatiemoment voorzien in de bibliotheek van Ranst op 29 november 2023. Er waren ca. 30 aanwezigen. Tijdens de publieke raadpleging kwamen 6 bezwaarschriften binnen. Er werden gunstige adviezen ontvangen van provincie Antwerpen en gemeente Boechout. Departement Landbouw en Visserij liet weten geen bezwaar te hebben tegen de herbestemming. Er werden geen adviezen ontvangen van Agentschap voor Natuur en Bos, Departement Omgeving en Onroerend Erfgoed.

In de toelichtingsnota werd een bijkomende motivering opgenomen naar aanleiding van de binnengekomen bezwaren.

De Gecoro keurde het ontwerp-RUP goed op 2 april 2024. Er werd wel opgemerkt dat er landbouwgrond verloren gaat.

De plenaire vergadering werd gehouden op 29 april 2024.

Het ontwerp-RUP werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 27 mei 2024.

Een openbaar onderzoek van 60 dagen wordt georganiseerd van 3 juni 2024 tot 1 augustus 2024 waarbij de bevolking en adviesinstanties hun eventuele bezwaren kunnen uiten. Het resultaat van dit openbaar onderzoek wordt besproken op de Gecoro. De Gecoro geeft dan in september een formeel advies zodat de definitieve vaststelling door de gemeenteraad kan plaatsvinden in het najaar van 2024.

 

19) Strategisch project Kleine Nete:

Het Strategisch project Kleine Nete is een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Het project focust op 4 klimaatthema's:

-          ontharding en aanpak van verdroging

-          herstellen van het bodemsysteem

-          bebossen en groenblauw dooraderen

-          (recreatief) ontsluiten en verbinden

Vanuit Inspectie (Departement Omgeving) werden aanmaningen verstuurd naar de eigenaars van de gronden in de Netevallei waarop zich onvergunde constructies bevinden. Deze moeten verwijderd worden.

Andere eigenaars dienen dossiers in om de constructies te kunnen regulariseren of op te nemen in het vergunningenregister.

Ondertussen heeft Natuurpunt meer dan 50 percelen kunnen aankopen en opruimen. De gemeente zorgt voor subsidies hiervoor en ook voor afvalcontainers. De gemeente heeft zelf enkele gronden aangekocht. Natuurpunt zal zorgen voor de opruiming en de uitvoering van het Vlaamse beleid. Op die manier kan de Bollaak een volledige hermeandering krijgen.

Er wordt ook een subsidieaanvraag bij Europa ingediend voor het opruimen en ontharden van de gronden.

De werken voor de hermeandering van de Bollaak zijn volop bezig en zullen begin 2024 klaar kunnen zijn. Dit kadert in het grote project voor bijkomend waterbergend vermogen van de Netevallei.

De officiële inhuldiging met de gouverneur vond plaats op 26 maart 2024. Op dezelfde dag werd ook een begeleide wandeling georganiseerd voor alle geïnteresseerden (ca. 90 personen) om het uitgevoerde project te bekijken.

 

20) Woonuitbreidingsgebied Weidestraat:

Om het aantal – broodnodige - sociale woningen in Vlaanderen op te krikken, legde de overheid in 2009 aan elke gemeente op om een evenredig aantal sociale woningen te voorzien.

Ranst moest om die reden 175 nieuwe sociale huurwoningen bouwen tegen 2025 (bindend sociaal objectief).

Door de aanwezigheid van het asielcentrum in Broechem werd een bijkomende vermindering toegestaan tot 151 woningen.

De afgelopen jaren kwamen er al sociale woonprojecten bij in Emblem (Dorpstraat 14 huurwoningen), Ranst (Speltlaan 25 huurwoningen, Bijlstraat 10 huurwoningen) en Oelegem (Schuurblok 22 huurwoningen).

Maar er moeten dus nog steeds 80 sociale huurwoningen worden gebouwd in onze gemeente. De deadline komt heel dichtbij.

Het gemeentebestuur krijgt van eigenaar Huisvestingsmaatschappij De Voorkempen de mogelijkheid een heel aantal van die woningen in te richten binnen het woonuitbreidingsgebied ‘Weidestraat’.

Op 8 oktober 2020 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akoord met de intentieverklaring voor de ontwikkelingen van WUG Weidestraat door de Lierse Huisvesingsmaatschappij (LHM).

Overeenkomstig de gemeentelijke bouwvisie (blz. 7) is deze locatie potentieel ontwikkelbaar. Het gebied heeft volgens de woonbehoeftestudie immers een lage openruimtewaardering. Zowel de knooppuntwaarde als het voorzieningenniveau zijn hier goed.

Er moet wel worden voldaan aan volgende randvoorwaarden:

-          Maximale woningdichtheid van 25 woningen/ha, wat overeenkomt met een maximum van 200 woningen – er werd echter gesteld door het bestuur dat het absolute maximum 140 nieuwe woningen is (combinatie huur- en koopwoningen).

Maximale inname van het terrein door bebouwing en/of verharding van 50%.

-          Maximaal aantal bouwlagen: gelijkvloers, eerste verdieping, tweede verdieping.

-          Creëren van een meerwaarde voor de buurt door het voorzien van openbaar groen.

-          Niet bouwen binnen de zones die aangeduid zijn als biologisch waardevol op de Biologische Waarderingskaart.

-          Niet bouwen binnen de zones die aangeduid zijn als watergevoelig volgens de watertoetskaarten.

Studiebureau Omgeving deed op vraag van de Huisvestingsmaatschappij een ontwerpend onderzoek en stelde dit op 10 januari 2024 voor aan het publiek.

Eerst moet er nog een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) worden opgemaakt, waarin het woonuitbreidingsgebied wordt vrijgegeven en de randvoorwaarden wettelijk worden vastgelegd. Er wordt ook in het dossier onderzocht wat de mogelijke effecten zijn op de mens, de natuur en de omgeving. De Gecoro haalt aan dat zeker ook de mobiliteitsimpact goed moet worden onderzocht. Dit is inderdaad voorzien in het plan-MER. Deze procedure neemt zo’n 3 jaar in beslag, waarbij ook verschillende inspraakmomenten zijn voorzien.

Het bestek voor het RUP wordt volgende week uitgeschreven, zodat de studiebureaus zich kandidaat kunnen stellen.

Pas na de goedkeuring van het RUP kunnen de eigenlijke bouwplannen worden opgemaakt. De vergunningsprocedure wordt nog eens op 2 jaar geraamd. Waarschijnlijk zal de uitvoering in fasen gebeuren.

Er werd een prijsvraag gedaan voor de opmaak van het RUP. Er zijn 3 studiebureaus die een offerte hebben ingestuurd. De opdracht is gegund aan AnteaGroup. De RUP-procedure zal gestart worden.

Er wordt bevestigd dat de ontwikkeling enkel kan gebeuren voor sociale huisvesting.

 

21) Gebiedsprogramma Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) Wommelgem/Ranst:

Over de ontwikkeling van het ENA langs het Albertkanaal en de Keerbaan werd in december 2020 door de Vlaamse Regering een nieuwe beslissing genomen. Ze smelt nu een aantal dossiers samen in één groot complex project, het 'gebiedsprogramma Wommelgem/Ranst', met planningsprocessen en onderzoeksprojecten rond mobiliteit, omgeving, economie en openbare werken. Hierin zitten o.a. de projecten rond Oosterweel, de verbreding van de autosnelweg, de reservatiestrook voor de leidingenstraat tussen Antwerpen en Ruhrgebied, de doortrekking van de tram naar Q8 waar een P&R komt, de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven, de nieuwe autoweg A102 tussen Ekeren en rond punt Wommelgem, de mogelijkheid om rechtstreeks van E313 naar E34 te rijden (klaverblad), de herstructurering van de bestaande bedrijventerreinen in het gebied, Zwaaikom Ranst, het creëren van het bedrijventerrein 'De Keer' en Groenpool Antwerpen met initiatieven voor natuur en open ruimte in ruil voor de innames door de industrie. De gemeente is in kennis gesteld van de opstart van dit project en zal op gepaste tijden om advies gevraagd worden.

Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft bekend gemaakt dat de Zwaaikom van Ranst een nieuwe toekomst krijgt als spaarbekken van drie tot vier miljoen kubieke meter water voor de Antwerpse drinkwaterproductie.

Binnen de klimaatgordel is de Antitankgracht een zeer belangrijkste schakel en verbindt bijna alle natuurgebieden in de Voorkempen en de betrokken gemeenten. De Antitankgracht wordt een ecologische en landschappelijke drager van een klimaatrobuust open ruimtenetwerk, waar er genoeg ruimte is voor water en natuurverbindingen (ontsnippering).

Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft op 29 juli 2022 feedback gevraagd aan het college van burgemeester en schepenen op het concept syntheserapport van de transport-economische studie rond Wommelgem-Ranst. De gemeente heeft op 6 oktober 2022 haar opmerkingen geformuleerd en doorgegeven.

Het vroegere 'complex project' krijgt de naam 'De Nieuwe Rand' en bundelt de mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatvriendelijkheid in de oostrand van Antwerpen die men wil verbeteren. Van 12 september tot en met 11 oktober liep de publieke raadpleging over de alternatievenonderzoeksnota. In deze periode werden in 5 gemeenten/districten infomarkten georganiseerd. De gemeente heeft op 6 oktober 2022 haar opmerkingen geformuleerd en doorgegeven.

Op 24 januari 2023 liet Departement Omgeving weten dat de procedure van GRUP 'Leidingenstraat' werd stopgezet. Het project zal grondig bijgestuurd worden om onteigeningen te voorkomen, natuurschade zoveel mogelijk te vermijden en de leidingstraat in te schakelen in de klimaat- en energietransitie. Welke mogelijke tracés zullen behouden blijven, is nog af te wachten. Aan de industrie wordt een uitgesproken engagement en motivering gevraagd vooraleer een nieuwe startnota aan de regering kan worden voorgelegd.

Vlaio heeft een studie besteld over de mogelijkheden om de bestaande kmo-zones in Wommelgem-Ranst te optimaliseren en welke mogelijkheden er bestaan voor de ENA-zoekzone.

Er is nog heel wat onderzoek en overleg nodig.

 

22) Hemelwater- en droogteplan:

Het hemelwater- en droogteplan is door Aquafin opgesteld op maat van gemeente Ranst. Er werd rekening gehouden met de lokale omstandigheden, het watersysteem (grondwater, oppervlaktewater, hemelwater), de aanwezige knelpunten, uitdagingen, opportuniteiten en noden.

Deze brede inventarisatiefase vormt de basis voor de ontwikkeling van een visie op hoe een robuust watersysteem voor de gemeente eruit ziet met een perspectief op lange termijn. De visie zet de krijtlijnen uit waarop de gemeente nieuwe projecten kan afstemmen en houdt dan ook rekening met stedenbouwkundige evoluties in de volgende jaren. Bovendien kijken we verder dan de klassieke aanpak van watergerelateerde knelpunten door de integratie van opportuniteiten op het vlak van biodiversiteit, belevingswaarde, waterkwaliteit, watervoorzieningszekerheid, klimaat…

Het hemelwater- en droogteplan bevat naast een onderbouwde visie ook al een voorstel van maatregelen die op korte termijn kunnen gerealiseerd worden en echte quick wins zijn.

De werkwijze die gevolgd wordt in dit hemelwater- en droogteplan is in overeenstemming met de vereisten die werden opgelegd door het CIW. Alle onderdelen die aanwezig moeten zijn om goedgekeurd te worden als hemelwater- en droogteplan en om toekomstige subsidies die hieraan verbonden zijn veilig te stellen, werden opgenomen.

Dit plan is belangrijk: het gaat gebruikt worden als kader/framework om te gaan bepalen wat voor infiltratievoorzieningen er moeten gebeuren op het desbetreffende stuk grond (infiltratie potentieel kaart). Het zal ook van belang zijn in het motiveren waarom we ervoor kiezen om bepaalde gronden te gaan vrijwaren alsook aanpassingswerken die in wijken gaan plaatsvinden om droogte en regenpieken tegen te gaan. Tot slot legt het ook vast welke rioleringswerken er in welke volgorde aangevat worden. Het is een dienstoverschrijdend plan tussen dienst omgeving en technische dienst. De maatregelen kunnen zich ook richten naar private eigenaars.

Het plan zal elke 6 jaar geëvalueerd en bijgestuurd worden.

Er worden goede maatregelen voorgesteld, het lijkt nuttig om deze ook op te nemen in de bouwvisie.

Het plan werd goedgekeurd door de gemeenteraad (27 mei 2024).

 

23) WORG:

Om Vlaanderen beter te beschermen tegen zowel droogte als wateroverlast wil de Vlaamse Regering voldoende ruimte voor water voorzien. Dit gebeurt onder meer door watergevoelige gebieden te vrijwaren van verdere bebouwing en verharding, waardoor het waterbergend vermogen behouden blijft en stroomafwaarts gelegen dorpen en kernen gevrijwaard blijven van wateroverlast. Bij definitieve aanduiding als watergevoelig openruimtegebied zijn deze gebieden niet meer te ontwikkelen voor harde bestemming.

Op 15 december 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 44 watergevoelige openruimtegebieden in de provincie Antwerpen, waaronder ‘Beggelbeek-Broechem' in Emblem en ‘Dillelaan’ in Broechem.

De Gecoro heeft reeds kennis genomen van de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden 'Beggelbeek' en 'Dillelaan' en gaf een gunstig advies met volgende opmerkingen: de titel van het plan wordt best veranderd van 'Beggelbeek-Broechem' naar 'Beggelbeek-Emblem'.

 

24) Overgangszone Stenen Molen Oelegem:

De stenen windmolen van Oelegem is gelegen in het dorpscentrum, circa 200 meter ten zuidwesten van de kerktoren. Deze werd al beschermd als monument in 1943. De nieuwe herbeschermingsprocedure dient in de eerste plaats om een overgangszone toe te voegen in functie van de windvang. Daarnaast worden de erfgoedwaarden, -kenmerken en -elementen in het beschermingsbesluit geactualiseerd.

De overgangszone omvat alle percelen die zich (deels) bevinden in een cirkel met een straal van 100 meter rond de molen met een uitbreiding aan de zuidzijde (tot en met het jaagpad langs het kanaal) en aan de westzijde (tot aan de Rundvoortstraat) omwille van de overheersende windvang aan deze zijde. Binnen de overgangszone moet de huidige windtoevoer en -afvoer blijvend verzekerd worden en moet een visuele openheid gevrijwaard worden. Rondom de molen is dus enkel nog nieuwe laagbouw mogelijk. De bestaande constructies mogen blijven staan.

De bescherming van de overgangszone werd voorlopig vastgesteld op 26 juni 2023. Daarop volgde een openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren ingediend.

De overgangszone werd ondertussen definitief vastgesteld. Het is niet meer nodig dit topic te blijven herhalen in het overzicht.

 

25) Heraanleg openbaar domein Gasthuisstraat:

De aanvraag gaat over het plaatsen van een overdekte fietsenstalplaats op

Het publieke plein voor de bibliotheek in het centrum van Ranst werd recent door de gemeente heraangelegd. Er werd een overdekte fietsenstalplaats geplaatst om het fietsgebruik en de modal shift te faciliteren. Bijkomend wordt het plein heraangelegd waarbij een groot deel van de verhardingen werd verwijderd om plaats te maken voor groen en zitbanken. Deze werken zorgen voor een aangename ontmoetingsplek in het centrum van de gemeente. Het onthardingsproject kadert in de Europese, Vlaamse en gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

Hierbij verdwenen wel 6 parkeerplaatsen. Langs de straat werden 3 nieuwe parkeerplaatsen voorzien. In de omgeving zijn er nog voldoende openbare parkeerplaatsen aanwezig en het beleid wil extra inzetten op fietsvoorzieningen om het fietsgebruik binnen de dorpskernen te stimuleren.

 

Besluit:

Enig artikel:

De Gecoro neemt kennis van de stand van zaken van de lopende projecten.

Publicatiedatum: 05/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 juni 2024

 

 

3. Varia

 

Omschrijving:

De Gecoro neemt kennis van de variapunten.

 

Motivering:

De Gecoro neemt kennis van volgende variapunten:

 

1) Data volgende vergaderingen: (steeds in Van den Nestlaan 110)

-          3 september 2024

-          5 november 2024

 

2) In 2025 blijft de huidige Gecorowerking nog doorlopen totdat een nieuwe Gecoro is aangesteld door de gemeenteraad. Begin 2025 zal een nieuwe oproep gedaan worden voor Gecoro-leden.

 

Besluit:

Enig artikel

De Gecoro neemt kennis van de variapunten. 

Publicatiedatum: 05/09/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.