Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023 om 22:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Erik Fossez, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - raadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Leen Baeten - schepen

Tine Muyshondt, Hilde Goris, Guido Wittocx en Christel Meeus - raadsleden

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De raad voor maatschappelijk welzijn vergaderde op 22 mei 2023.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023 goed.

Publicatiedatum: 11/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023

 

 

2. Deontologische code - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van de deontologische code voor de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De deontologische code van de gemeenteraad van 28 januari 2019 zoals gewijzigd door de gemeenteraad van 26 juni 2023

De deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019

 

Juridisch kader:

Artikel 74 en 39 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2018

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt een deontologische code aan en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

 

Bijkomende motivering:

De werking van het raad voor maatschappelijk welzijn wordt geregeld in de artikelen 18 tot en met 39 door artikel 74 van het decreet lokaal bestuur. Het vast bureau kan deze decretale regels aanvullen met bijzondere maatregelen betreffende zijn werking en in het bijzonder de deontologie. De deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen.

De samenleving stelt, terecht, hoge eisen aan mandatarissen. Als lokaal geëngageerd politicus is men kwetsbaar.

De deontologische code is in de eerste plaats dan ook niet gemaakt om te bestraffen, maar om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken.

De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat.

Dit handelen steunt op de volgende waarden:

-          dienstbaarheid,

-          functionaliteit,

-          onafhankelijkheid,

-          openheid,

-          vertrouwelijkheid en

-          zorgvuldigheid.

Voor mandatarissen is het algemeen belang van de gemeente Ranst belangrijker dan het particuliere belang van wie dan ook.

De eer en waardigheid van het mandaat komen in het gedrang als een mandataris handelt in strijd met het algemeen belang van de gemeente Ranst en als hij of zij zichzelf of een ander persoonlijk voordeel wil toekennen ten koste van de gemeente Ranst.

Ook buiten hun politieke activiteiten houden mandatarissen rekening met de eer en waardigheid van hun mandaat.

Nu wordt deze verplichting uitgebreid met een deontologische commissie. Volgens de decreetgever

zal door het bestaan van een deontologische commissie de deontologie in een gemeente

automatisch het onderwerp gaat uitmaken van regelmatig debat.

De decreetgever vindt dat in de huidige tijdsgeest en met de stijgende aandacht voor het integer en

deontologisch uitoefenen van een politiek mandaat en het belang daarvan, het noodzakelijk is dat er een gespecialiseerd orgaan is dat zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code.

Voor de werking en de bevoegdheid van de deontologische commissie zijn er geen regels, die bepaalt het lokaal bestuur zelf. Aangezien de raad voor maatschappelijk welzijn geen fractiewerking komt, is de samenstelling van de deontologische commissie voor de raad voor maatschappelijk welzijn identiek aan de deontologische commissie voor de gemeenteraad.

 

Bijlagen:

Deontologische code voor de mandatarissen van het lokaal bestuur Ranst

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aangepaste deontologische code goed, zoals vastgesteld in bijlage bij dit besluit waarin de samenstelling van de deontologische commissie vervat zit.

Publicatiedatum: 11/06/2024
Punt bijlagen/links Deontologische code - RMW juni 2023.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023

 

 

3. Rapportering organisatiebeheersing 2022 - jaarverslag en klachtenrapportage - kennisname

 

Omschrijving:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag organisatiebeheersing en de klachtenrapportage 2022.

 

Publicatiedatum: 11/06/2024
Punt bijlagen/links Jaarverslag_organisatiebeheersing_2022.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023

 

 

4. Raamovereenkomst generieke profielen - toetreding - goedkeuring

 

Omschrijving:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding goed tot de raamovereenkomst van Vlaanderen voor de inschakeling van tijdelijke experten.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor juridische ondersteuning en begeleiding in complexe dossiers.

Hierin past voorliggende toetreding tot de raamovereenkomst "Managed Service Provider (MSP) - generieke profielen", geplaatst door Vlaanderen middels het bestek 2022/HFB/OP/92038 voor ondersteuning door diverse profielen. De profielen omvatten onder meer experten in recht, financiën, overheidsoprachten en HR.

Voorgesteld wordt om toe te treden tot de raamovereenkomst van Vlaanderen, waarna effectieve bestellingen geplaatst kunnen worden door het vast bureau. De uitgaven zullen uiteraard passen in het meerjarenplan 2020-2025 en de nodige kredieten worden te gepasten tijde voorzien in de jaarbudgetten.

Er is geen afnameplicht en de overeenkomst is niet exclusief, het blijft mogelijk om dit type overheidsopdrachten via aparte procedures te plaatsen.

 

Juridisch kader:

Artikel 77, lid 2 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 78, lid 2, 10° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het vast bureau.

Artikel 84, §3, 4-6° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het vast bureau is bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten, en voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die vallen binnen het dagelijks bestuur, of die de raad voor maatschappelijk welzijn nominatief aan het vast bureau heeft toevertrouwd.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Artikel 47, §2 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Toetreding tot raamovereenkomst voor externe expertise

Actie:

Juridische ondersteuning en begeleiding in complexe dossiers

Ramingnummer:

RA000603

Raming:

nvt

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

Documentatie bestek 2022/HFB/OP/92038

 

Besluit:

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding goed tot de raamovereenkomst "Managed Service Providers - generieke profielen" van Vlaanderen, geplaatst met bestek 2022/HFB/OP/92038,  waarbij effectieve bestellingen geplaatst zullen kunnen worden door het vast bureau.

Publicatiedatum: 11/06/2024
Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023

 

 

5. Wijzigingen rechtspositieregeling en invoering afsprakenkader fietslease - goedkeuring

 

Omschrijving:

Wijzigingen rechtspositieregeling en invoering afsprakenkader fietslease - goedkeuring

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2021 over  de goedkeuring van de aanpassing van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 november 2022 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2023 waar de goedkeuring werd gegeven om aan te sluiten bij de raamovereenkomst van Igean voor de fietslease. De opdracht werd uiteindelijk gegund ten voordele van de leasemaatschappij O2O, Henri Farmanstraat 40 te Gent.

De afspraken over het aanbieden van fietslease dient opgenomen te worden in een fietspolicy, die als bijlagen bij het arbeidsreglement wordt toegevoegd.

In kader van de fietslease dient in de rechtspositieregeling de mogelijkheid voorzien te worden voor personeelsleden om een deel van de eindejaarspremie om te zetten in een fietslease.

Aan de raad wordt gevraagd de aanpassingen aan de rechtspositieregeling en het afsprakenkader fietslease goed te keuren.

 

Juridisch kader:

Artikelen 186 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.

De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:

-          het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;

-          de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1;

-          het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.

De burgemeester maakt de de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

De voorzitter van het vast bureau maakt de de afwijkingen van de rechtspositieregeling van het personeel overeenkomstig artikel 186, § 2, en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies

Het besluit creëert de mogelijkheid voor besturen om personeelsleden op vrijwillige basis vakantiedagen, en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage en/of het bedrag van de fietsvergoeding om te laten zetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit

 

Adviezen:

Het protocol van de syndicale organisaties van 26 april 2023

 

Bijkomende motivering:

De dienst HRM stelt voor om fietslease mogelijk te maken en zo de fietsmobiliteit van het personeel te bevorderen, omwille van de volgende voordelen:

-          Regelmatig fietsen is gezond en bevordert het welzijn van de werknemer.

-          Er wordt minder met de wagen gereden wat goed is voor het milieu.

-          De werknemer krijgt de autonomie om (binnen strikte grenzen weliswaar) zijn of haar eindejaarstoelage zelf af te stemmen op de persoonlijke behoeften.

-          De mogelijkheid tot fietslease is een troef voor ons werkgeversimago en een belangrijk voordeel bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

-          Vanuit het lokaal bestuur wordt het goede voorbeeld gegeven door vaker de fiets  te nemen.

-          Het voordeel van het leasen van een fiets via de werkgever, is dat de werknemer kan gebruik maken van een fiscaal voordeel. De werknemer kan ervoor kiezen om (een deel van de) eindejaarspremie, vakantiedagen en / of de fietsvergoeding in te ruilen voor een fietsbudget.

-          De RSZ-bijdragen verschuldigd op de eindejaarspremie worden opgeheven, en toegevoegd aan het fietsbudget.

Het besluit van de Vlaamse regering geeft de mogelijkheid dat personeelsleden vakantiedagen, en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage en/of bedrag van de fietsvergoeding kunnen laten omzetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit.

Binnen gemeente Ranst kan enkel de eindejaarstoelagen volledig of gedeeltelijk ingezet worden. Er wordt niet gekozen voor vakantiedagen wegens de complexiteit van de berekening en niet voor fietsvergoeding omdat deze netto-inhouding niet voordelig is voor het personeelslid.

 

 

Bijlagen:

- fietspolicy

- wijziging RPR

- protocol van akkoord syndicale organisaties

 

Besluit:

Art. 1:

§1 In de huidige rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente en het OCWM Ranst, zoals goedgekeurd door de OCMW-raad van 21 december 2021 wordt de fietsmobiliteit ingevoerd en wordt het artikel 274 aangepast waarvan de tekst zich in bijlage bevindt.

§2 Een gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling zal opgemaakt worden
en gepubliceerd worden op de gemeentelijke website

 

Art. 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de fietspolicy zoals in bijlagen goed.

Publicatiedatum: 11/06/2024
Punt bijlagen/links RPR - fietslease.pdf Download
Fietspolicy gemeente en OCMW Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 26 juni 2023

 

 

6. Pensioen - transitiemanager - kennisname

 

Omschrijving:

Kennisname pensioen

 

Publicatiedatum: 11/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.