Omschrijving:

De gemeenteraad stelt de rooilijn vast op basis van het ontwerp-rooilijnplan voor de zijstraat Dorpstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Volgens de Atlas der Buurtwegen is voetweg 15 in Emblem gelegen op de plaats van de huidige zijweg van de Dorpstraat.

Op 21 oktober 2019 keurde de gemeenteraad de rioleringswerken goed voor de zijstraat van de Dorpstraat, waarbij de werken geraamd werden op € 97.332,31 inclusief btw.

Op 19 oktober 2020 keurde de gemeenteraad de rooilijn van de zijstraat van de Dorpstraat en het kruispunt met Oostmalsesteenweg goed op 1,5 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag 2020027331 aan Oostmalsesteenweg 14 in 2520 Emblem.

Op 26 juni 2023 stelde de gemeenteraad de rooilijn van de zijstraat van de Dorpstraat voorlopig vast.

In navolging hiervan werd een openbaar onderzoek georganiseerd door het college van burgemeester en schepenen van Ranst van 17 juli 2023 tot en met 16 augustus 2023.

Op 18 september 2023 stelde de gemeenteraad van Ranst de rooilijnplan van de zijstraat van de Dorpstraat definitief vast.

Op 19 oktober 2023 werd door Walter Hermans en mevrouw Josette Ceulemans, Oostmalsesteenweg 17, 2520 Ranst, vertegenwoordigd door Mr. Stijn Verbist en Mr. Fleur Suetens, beiden advocaat bij Verbist Advocatuur, met kantoren te Torenvenstraat 16, 2560 Kessel een administratief beroep ingesteld tegen dit besluit van de gemeenteraad van Ranst van 18 september 2023.

Op 19 oktober 2023 werd door Emmanuël Ceulemans, eigenaar, wonende te Dorpstraat 100 a, 2520 Ranst, vertegenwoordigd door Mr. Stijn Verbist en Mr. Fleur Suetens, beiden advocaat bij Verbist Advocatuur, met kantoren te Torenvenstraat 16, 2560 Kesse een administratief beroep ingesteld tegen dit besluit van de gemeenteraad van Ranst van 18 september 2023.

De  Vlaamse minister, bevoegd voor de weginfrastructuur en het beleid, heeft de beroepen tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 18 september 2023 onderzocht op zijn ontvankelijkheid en volledigheid, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het Decreet Gemeentewegen.

Het besluit van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken van 15 december 2023 waarbij het beroep, ingediend door Walter Hermans en Josette Ceulemans, Oostmalsesteenweg 17, 2520 Ranst, en beiden vertegenwoordigd door Mr. Stijn Verbist en Mr. Fleur Suetens, beiden advocaat bij Verbist Advocatuur, met kantoren te Torenvenstraat 16, 2560 Kessel tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 18 september 2023  omtrent houdende de goedkeuring van de rooilijn op 4,50 meter diep conform het ontwerp rooilijnplan voor de zijstraat van de Dorpstraat ontvankelijk maar ongegrond wordt verklaard.

Het besluit van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken van 15 december 2023 waarbij het beroep, ingediend door Emmanuël Ceulemans, eigenaar, wonende te Dorpstraat 100 a, 2520 Ranst en vertegenwoordigd door Mr. Stijn Verbist en Mr. Fleur Suetens, beiden advocaat bij Verbist Advocatuur, met kantoren te Torenvenstraat 16, 2560 Kessel tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 18 september 2023 omtrent houdende de goedkeuring van de rooilijn op 4,50 meter diep conform het ontwerp rooilijnplan voor de zijstraat van de Dorpstraat ontvankelijk maar ongegrond wordt verklaard.

 

Juridisch kader:

Artikel 1, 6° en 34, §2, lid 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

Een gemeenteweg is een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond. De gemeente kan, met toepassing van de relevante regelgeving, te allen tijde onderhouds- en herstelwerkzaamheden uitvoeren aan gemeentewegen. Daarin zijn het herstel van het wegdek, het snoeien van overhangende takken, het garanderen van een adequate waterhuishouding en het herstellen van wegzakkende bermen begrepen.

Artikel 8, 16, 17, 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

De procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen worden gevolgd.

Artikel 6, §1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

De gemeenten nemen bij beslissingen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentelijke wegen de doelstellingen en principes vermeld in artikel 3 en 4 in acht.

Artikel 28, §§1, 2 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg geeft aanleiding tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. De vergoeding voor waardevermindering is verschuldigd door de gemeente aan de eigenaar van de grond in kwestie. De vergoeding voor waardevermeerdering is verschuldigd door de eigenaar van de betrokken grond en komt ten goede aan de gemeente.

De waardevermindering of de waardevermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente. Bij betwisting door de eigenaar wordt de waardevermindering of de waardevermeerdering vastgesteld door een college dat bestaat uit de landmeter-expert die de gemeente heeft aangesteld en een landmeter-expert die de eigenaar aanstelt.

Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.

Deze regeling doet geen afbreuk aan de mogelijkheid tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 13, § 5 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28. Onder meer worden het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.

 

Bijlagen:

-          Nieuw rooilijnplan zijstraat Dorpstraat opgetekend door beëdigd landmeter Jan Foqué op 3 februari 2020

-          Schattingsverslag van landmeter Jan Foqué

-          Plan rioleringswerken

-          bezwaarschriften

-          Het besluit van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken van 15 december 2023 met de behandeling van het beroep ingediend door Walter Hermans en Josette Ceulemans

-          Het besluit van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken van 15 december 2023 met de behandeling van het beroep ingediend door Emmanuël Ceulemans

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken van 15 december 2023 waarbij het beroep, ingediend door Walter Hermans en Josette Ceulemans, Oostmalsesteenweg 17, 2520 Ranst, en beiden vertegenwoordigd door Mr. Stijn Verbist en Mr. Fleur Suetens, beiden advocaat bij Verbist Advocatuur, met kantoren te Torenvenstraat 16, 2560 Kessel tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 18 september 2023 omtrent houdende de goedkeuring van de rooilijn op 4,50 meter diep conform het ontwerp rooilijnplan voor de zijstraat van de Dorpstraat ontvankelijk maar ongegrond wordt verklaard.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken van 15 december 2023 waarbij het beroep, ingediend door Emmanuël Ceulemans, eigenaar, wonende te Dorpstraat 100 a, 2520 Ranst, en vertegenwoordigd door Mr. Stijn Verbist en Mr. Fleur Suetens, beiden advocaat bij Verbist Advocatuur, met kantoren te Torenvenstraat 16, 2560 Kessel tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 18 september 2023 omtrent houdende de goedkeuring van de rooilijn op 4,50 meter diep conform het ontwerp rooilijnplan voor de zijstraat van de Dorpstraat ontvankelijk maar ongegrond wordt verklaard.

 

Art. 3.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 september 2023 met de goedkeuring van de de rooilijn op 4,50 meter diep conform het ontwerp rooilijnplan voor de zijstraat van de Dorpstraat blijft integraal rechtsgeldig.