Omschrijving:

De gemeenteraad stelt definitief vast om de rooilijn van de Schaubroekweg te wijzigen naar de huidige wegbedding, aangezien van het woonuitbreidingsgebied Millegemveld niet ontwikkeld zal worden.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 27 oktober 2011 legde de gemeenteraad het rooilijn- en onteigeningsplan van de Schaubroekweg definitief vast op de percelen kadastraal gekend als Ranst 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 70 Y3, 70 E3, 70 M2 en 67D.

Percelen kadastraal gekend als Ranst 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 70 E3 en 70 M2 werden op 3 september 2013 aangekocht door IGEAN.

Op 13 februari 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om het woonuitbreidingsgebied 'Millegemveld' als onbebouwbaar aan te duiden en te bekijken als een landschapsontwikkelingsgebied in samenwerking met Stichting Kempens Landschap.

Op 19 april 2021 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap goed. De gewijzigde plannen doen vragen stellen met betrekking tot het al dan niet optimaal zijn van het vastgestelde rooilijn- en onteigeingsplan door de gemeenteraad in de zitting van 27 oktober 2011.

Op 28 april 2021 stelde IGEAN de vraag om duidelijkheid te scheppen over de noodzaak van de vastgelegde rooilijn in de gemeenteraad van 27 oktober 2011.

Op 19 september 2022 legde de gemeenteraad de wijziging van de rooilijn voorlopig vast.

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 17 oktober 2022 tot en met 16 november 2022.

De deputatie van de provincie Antwerpen gaf op 3 november 2022 hierover advies.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4, 8, 16, 17, 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

De procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen  wordt gevolgd.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bezwaren:

Er werd tijdens het openbaar onderzoek één bezwaarschrift ingediend. Het bezwaar handelt over het feit dat een historische servitudeweg, vele jaren geleden door de gemeente Ranst werd geasfalteerd voor het openbaar nut van enkele bewoners. Hierdoor werd volgens de bezwaarindiener 1a en 12ca van de eigendom ingenomen zonder enige vergoeding.

 

Bijkomende motivering:

De vaststelling van de rooilijn door de gemeenteraad van 27 oktober 2011 werd noodzakelijk geacht met het oog op de ontsluiting van het nog te ontwikkelen woonuitbreidingsgebied (WUG) 'Millegemveld'.

Het WUG 'Millegemveld' werd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 13 februari 2020 principieel aangeduid als onbebouwbaar en bekeken als landschapsontwikkeling in samenwerking met Stichting Kempens Landschap. Hierdoor is een ontsluiting van het WUG 'Millegemveld' op de manier zoals initieel voorzien niet meer noodzakelijk. De gronden die momenteel bezwaard zijn met de vastgestelde rooilijn werden echter niet door de gemeente verworven. De wegenis die er momenteel is in de vorm van een smalle asfaltweg is voldoende voor de ontsluiting van de twee (zonevreemde) woningen. De nieuwe rooilijn wordt bijgevolg vastgesteld op een breedte van 4 meter, zijnde de 3 meter van de huidige wegverharding en langs de oostelijke zijde een openbare berm van 1 meter voor de aanleg van mogelijke nutsvoorzieningen. Op deze manier wordt er duidelijkheid gegeven aan de eigenaars van de betrokken percelen. De Schaubroekweg is niet geschikt als verbindingsweg en moet ook niet in die zin verder worden uitgebreid. Het wijzigen van de rooilijn in de Schaubroekweg komt de landschapsontwikkeling ten goede en beperkt het extra ruimtebeslag in dit open gebied.

Bijgevolg wordt de rooilijn die werd vastgelegd in het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2011 gewijzigd naar de rooilijn zoals opgetekend door beëdigd landmeter-expert René Goris op 14 juli 2022. Hierin wordt een rooilijnbreedte van 4 meter aangehouden over de hele lengte van de Schauwbroekweg, met name tussen de Herentalsebaan en de Groenenbroekstraat. Het rooilijnplan dat in de gemeenteraad van 27 oktober 2011 werd vastgelegd betrof slechts de eerste 100 meter van de Schaubroekweg, gemeten vanaf de Herentalsebaan.

Het artikel 3 en 4 van het gemeentewegendecreet:

Het ontwerp van rooilijnplan komt volledig overeen met het algemeen en openbaar belang in het vrijwaren van de open ruimte aangezien het WUG Millegemveld niet zal ontwikkeld worden waarbij het suprimeren van de destijdse aanpassingen in functie van de ontsluiting een kader van het vrijwaren van de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen door het herstel van de Schaubroeckweg als een trage weg als trage verbinding tussen de Herentalsebaan en de Groenenbroekstraat.

Het ingestuurde bezwaar handelt niet over de juridische vaststelling van de wijziging van de rooilijn van de Schaubroekweg, maar over de asfaltering van een historische servitudeweg door de gemeente Ranst. Er worden geen min- of meerwaarde van de grond vastgelegd ten gevolge van de wijziging van de rooilijn van de Schaubroekweg naar een rooilijn van 4 meter op de locatie van de huidige wegbedding.

 

Advies:

De deputatie van de provincie Antwerpen van 3 november 2022 gaf advies bij de aanvraag tot de wijziging van de rooilijn van de Schaubroekweg in Ranst en had hierbij geen opmerkingen.

 

Bijlagen:

  1. rooilijnplan Schaubroekweg goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 oktober 2011
  2. de verkoopovereenkomst van Igean
  3. De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Ranst en Kempens Landschap
  4. Nieuw rooilijnplan Schaubroekweg opgetekend door beëdigd landmeter-expert René Goris op 14 juli 2022
  5. Het advies van de deputatie van de provincie Antwerpen van 3 november 2022
  6. bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek

 

Besluit met:

12 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

8 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om de rooilijn van de Schaubroekweg te wijzigen naar een rooilijn van 4 meter op de locatie van huidige wegbedding, aangezien van het woonuitbreidingsgebied Millegemveld niet ontwikkeld zal worden. Hierdoor vervalt de rooilijn die werd vastgesteld in de gemeenteraad van 21 oktober 2011.

 

Art. 2

De gemeenteraad stelt de rooijlijn op basis van het ontwerp-rooilijnplan voor de Schaubroekweg  zoals in bijlage definitief vast. 

 

Art. 3:

De gemeenteraad stelt vast dat er geen min- of meerwaarde is van de gronden ten gevolg van het wijzigen van de rooilijn van de Schaubroekweg naar een rooilijn van 4 meter op de locatie van huidige wegbedding, aangezien van het woonuitbreidingsgebied Millegemveld niet ontwikkeld zal worden.