Johan De Ryck Annelies Creten Gunter Michiels Wim Van der Schoot Lucas Verbeeck Jörg Welz Christel Engelen Tine Muyshondt Fernand Bossaerts Leen Baeten Tim Peeters Sonja De Pooter Roel Vermeesch Fons Huysmans Christel Meeus Bart Goris Ludo Janssens Kevin Helsen Kurt De Belder Guido Wittocx Zoe Helsen Luc Redig Kris Wouters Kurt Stabel Mieke Van Rompaey Katlijn Hofmans Johan De Ryck Annelies Creten Gunter Michiels Lucas Verbeeck Jörg Welz Christel Engelen Tine Muyshondt Fernand Bossaerts Leen Baeten Tim Peeters Sonja De Pooter Roel Vermeesch Fons Huysmans Christel Meeus Bart Goris Ludo Janssens Kevin Helsen Kurt De Belder Guido Wittocx Zoe Helsen Luc Redig Kris Wouters Kurt Stabel Mieke Van Rompaey Katlijn Hofmans Jörg Welz Ludo Janssens Kevin Helsen Gunter Michiels Christel Engelen Roel Vermeesch Lucas Verbeeck Bart Goris Tim Peeters Johan De Ryck Christel Meeus Fernand Bossaerts Sonja De Pooter Mieke Van Rompaey Guido Wittocx Fons Huysmans Kris Wouters Tine Muyshondt Katlijn Hofmans Zoe Helsen Leen Baeten Kurt Stabel Kurt De Belder Luc Redig Annelies Creten aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Omschrijving:
De gemeenteraad keurt het protocol voor de aanpak van agressieve honden goed.
Motivering:
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:
Er zijn diverse bijtincidenten geweest in Ranst waaronder in 2020, 2023 en 2024 met geheel wat overlast voor de omwonenden of passanten. Tijdens deze bijtincidenten werden wandelaars en/of eigenaars van kleinere honden verwond. In een aantal gevallen werden honden gevaarlijk gewond terwijl in twee gevallen honden werden doodgebeten.
Juridisch kader:
Artikel 40, §2 van het decreet van 22 juni 2024 over het lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
Artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet
De algemene administratieve politiebevoegdheid, met name de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Het politiereglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 juni 2024
Artikel 30, §§1 en 2 van de wet op het politieambt
De leden van het operationeel kader mogen dieren die een gevaar betekenen voor het leven of de lichamelijke integriteit van personen of de veiligheid van goederen aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de houder onttrekken, zolang zulks met het oog op de openbare veiligheid of de openbare rust vereist is.
Deze bestuurlijke inbeslagneming geschiedt overeenkomstig de richtlijnen en onder de verantwoordelijkheid van een officier van bestuurlijke politie.
De voorwerpen die zijn in beslag genomen bij wijze van bestuurlijke maatregel, worden gedurende maximaal zes maanden ter beschikking gehouden van de houder, bezitter of eigenaar tenzij het om dwingende redenen van openbare veiligheid gerechtvaardigd is om ze onmiddellijk te vernietigen.
Tot die vernietiging wordt besloten door de bevoegde overheid van bestuurlijke politie.Art. 10, §1-§3 van het Decreet over dierenwelzijn van 14 mei 2024
Ieder persoon die een dier houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, neemt de nodige maatregelen om het dier te voorzien van aangepaste voeding, verzorging, huisvesting en beschutting die in overeenstemming zijn met zijn aard, zijn fysiologische en ethologische behoeften, zijn gezondheidstoestand en zijn graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie.
Elk dier beschikt over voldoende ruimte en bewegingsvrijheid, in overeenstemming met zijn fysiologische en ethologische behoeften.
Een dier wordt niet gewoonlijk of constant vastgemaakt of opgesloten. Als een dier in afwijking hiervan wel gewoonlijk of constant wordt vastgemaakt of opgesloten, krijgt het voldoende ruimte en bewegingsvrijheid, in overeen-stemming met zijn fysiologische en ethologische behoeften. In geen geval wordt de bewegingsvrijheid van het dier zodanig beperkt dat het aan vermijdbare pijnen, lijden of letsels wordt blootgesteld.
Ieder persoon die een dier houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, zorgt ervoor dat de dieren die buiten gehouden worden over natuurlijke of kunstmatige beschutting beschikken.
Bijkomende motivering:
Er is een initiatief op niveau van het Vlaams Parlement voor de oprichting van een gegevensdatabank van bijtincidenten met honden. De conceptnota voor nieuwe regelgeving werd ingediend op 19 juli 2021. Met deze conceptnota willen de indieners afstappen van de oorspronkelijke gedachte dat alleen bepaalde rassen gevaarlijk zouden kunnen zijn. Wetenschappers stellen immers dat niet alleen het type, maar ook de opvoeding en de omgevingsfactoren voor het gedrag van dieren bepalend kunnen zijn.
Naar aanleiding van incidenten moet de burgemeester in samenspraak met een dierenarts relevante maatregelen kunnen opleggen. Dit aan de hand van bestuurlijke maatregelen.
Strafsancties voor eigenaars die de opgelegde maatregelen niet volgen of die hebben bijgedragen aan het gevaarlijk gedrag van een hond moeten mogelijk zijn.
Er bestaat geen wetgeving die de begrippen 'potentieel gevaarlijke hond', 'ernstige verwonding' en 'bijtincident' definiëren.
Bijlagen:
Protocol voor de aanpak van agressieve/gevaarlijke (*)honden in de gemeente Ranst
Besluit met:
22 stemmen voor: Bart Goris (Pit), Katlijn Hofmans (Pit), Christel Engelen (Ons Ranst), Tim Peeters (Vrij Ranst), Sonja De Pooter (Vrij Ranst), Tine Muyshondt (Pit), Fernand Bossaerts (Pit), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Kevin Helsen (Pit), Guido Wittocx (N-VA), Christel Meeus (Pit), Fons Huysmans (Pit), Jörg Welz (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Gunter Michiels (Pit), Kurt Stabel (Vrij Ranst), Mieke Van Rompaey (Ons Ranst), Kris Wouters (N-VA), Ludo Janssens (Ons Ranst), Lucas Verbeeck (N-VA) en Roel Vermeesch (Pit)
3 onthoudingen: Luc Redig (Groen), Annelies Creten (Groen) en Kurt De Belder (Groen)
Enig artikel:
De gemeenteraad besluit het protocol voor de aanpak van agressieve/gevaarlijke honden zoals in bijlage in de gemeente Ranst goed te keuren.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.