Omschrijving:
Aan J-Xavier Gotze, Kijfbossen 13 te 2590 Berlaar wordt een aangepaste exploitatie-vergunning, inclusief drankvergunning verleend om in praatcafé De Lindenboom, Pertendonckstraat 81 te Ranst, gegiste dranken en sterke drank te schenken.
Motivering:
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:
De vraag van 30 maart 2024 van Jean-Xavier Gotze, Kijfbossen 13 te 2590 Berlaar voor het bekomen van een uitbatingsvergunning horeca, inclusief de vergunning voor het schenken van gegiste dranken en sterke drank in praatcafé De Lindenboom, Pertendonckstraat 81 te 2520 Ranst voor hemzelf en de uitbaters Emile Goovaerts, Sint Gummarusstraat 7, 2520 Ranst en Bo Duerinck, Provinciestraat 287 / 201, 2018 Antwerpen
Het besluit van de burgemeester van 24 april 2024 met de uitbatingsvergunning met voorwaarden voor de Lindenboom
Juridisch kader:
De milieuvergunning klasse 3 afgeleverd aan de Lindenboom bvba op 14 december 2017 voor een feestzaal en café met geluidsniveau in de inrichting > 85dB(A) en </= 95 dB(A) LAeq,15min - 95 dB(A)LAeq,15min
Artikel 50 van de wet van 3 april 1953 , zoals hersteld bij de wet van 15 december 2005 op de administratieve vereenvoudiging II
De drankgelegenheid moet aan alle voorwaarden voldoen voor het schenken van gegiste dranken en sterke dranken. De burgemeester kan hiervoor toelating verlenen op het grondgebied van de gemeente.
Het gemeentelijk politiereglement van 6 december 2019 met in het bijzonder Titel 5, Hoofdstuk 6: Horeca-exploitatie,
De uitbater van een horecazaak moet, onverminderd andere regelgeving, minstens in het bezit zijn van:
- een drankvergunning, indien er in de horecazaak gegiste en/of sterke dranken worden verkocht
- een uitbatingsvergunning.
Drankvergunning: de vergunning die aan de uitbater het recht verleent om gegiste en/of sterke drank te schenken, zoals bedoeld in de samengeordende wet van 3 april 1953 inzake de slijterijen van gegiste dranken, het Koninklijk besluit van 4 april 1953 tot regeling van de uitvoering van de wetsbepalingen inzake de slijterijen van gegiste dranken, samengeordend op 3 april 1953 en de wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank.
De burgemeester kan de uitbatingsvergunning, al dan niet onder voorwaarden, verlenen of weigeren.
De vergunning kan worden geweigerd indien:
- de openbare orde (openbare rust, veiligheid, gezondheid, netheid of overlast) gevaar loopt
- minstens één van de onderzoeken die voorafgaan aan het verlenen van de vergunning negatief werd geadviseerd.
In de uitbatingsvergunning kunnen bijzondere voorwaarden worden opgenomen afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de aard of de ligging van de horecazaak zoals de verplichte installatie van één of meerdere bewakingscamera’s, de inzet van bewakingsagenten, het instellen van een toegangscontrole op basis van een lidkaart, het voorafgaand melden van een evenement, ...
Het sluitingsuur voor publieke dansgelegenheden, muziekuitvoeringen, variété- en toneel- voorstellingen in open lucht, alsook voor herbergen, drankhuizen en openbare gelegenheden is bepaald om 1 uur, het openingsuur om 8 uur, behalve de vrijdagnacht, zaterdagnacht en de nacht die een plaatselijke of wettelijke feestdag voorafgaat, waarop ze toegankelijk mogen blijven tot 3 uur.
Plaatselijke feestdagen worden door de burgemeester vastgesteld. De burgemeester kan schriftelijk en minstens één dag op voorhand afwijkingen op het sluitingsuur toestaan. De vergunning moet getoond worden op elk verzoek van de met controle belaste (politie)ambtenaren.
Bijkomende motivering:
De volgende attesten werden ingediend:
- een bewijs van goed zedelijk gedrag van de uitbaters van de zaak
- een oprichtingsakte; aanstelling zaakvoerder
- een grondplan
- een verzekeringsattest
- een overzicht met algemene info
In het kader van bescherming van de openbare orde en het goed nabuurschap worden er een aantal beperking opgelegd zoals de beperkingen van de sluitingsuren zoals vermeld in het politiereglement. De exploitatie beperkt zich tot de openingsdagen van de horeca-uitbating zoals in de aanvraag vermeld:
- woensdag tot 1u 's nachts (nacht van woensdag op donderdag)
- donderdag tot 1u 's nachts (nacht van donderdag op vrijdag)
- vrijdag tot 3u 's nachts (nacht van vrijdag op zaterdag)
- zaterdag tot 3u 's nachts (nacht van zaterdag op zondag)
- zondag tot 1 u s' nachts (nacht van zondag op maandag)
- nacht die een wettelijke feestdag voorafgaat tot 3u 's nachts
Naar aanleiding van een interventie was er onduidelijkheid over de koppeling tussen de uitbatingsvergunning en de milieuvergunning. Het voorstel is om de milieuvergunning van 2017 te integreren in de uitbatingsvergunning mits het opleggen van een aantal voorwaarden rond communicatie met de politie en het gemeentebestuur.
Besluit:
Art. 1:
De burgemeester verleent een aangepaste horeca-uitbatingsvergunningg aan Jean-Xavier Gotze, Kijfbossen 13 te 2590 Berlaar en de uitbaters Emile Goovaerts, Sint Gummarusstraat 7, 2520 Ranst en Bo Duerinck, Provinciestraat 287 / 201, 2018 Antwerpen voor de horeca-uitbating van praatcafé De Lindenboom, Pertendonckstraat 81 te 2520 Ranst, inclusief een drankvergunning voor het schenken van gegiste dranken en sterke drank mits het naleven van volgende voorwaarden:
- de openingsdagen en tijden van de horeca-uitbating:
● woensdag tot 1u 's nachts (nacht van woensdag op donderdag)
● donderdag tot 1u 's nachts (nacht van donderdag op vrijdag)
● vrijdag tot 3u 's nachts (nacht van vrijdag op zaterdag)
● zaterdag tot 3u 's nachts (nacht van zaterdag op zondag)
● zondag tot 1 u s' nachts (nacht van zondag op maandag)
● nacht die een wettelijke feestdag voorafgaat tot 3u 's nachts
- In de aanpalende zaal die in aanmerking komt voor verhuur geldt er een verbod van het spelen van elektronisch versterkte muziek.
Art. 2:
De burgemeester verleent de uitbater conform de milieuvergunning toelating om evenementen te organiseren met al dan niet elektronisch versterkte muziek in de inrichting tijdens de openingsuren op voorwaarde dat:
- De organisator is ertoe gehouden om gedurende de hele activiteit op de locaties waar versterkte muziek gespeeld wordt het geluidsvolume te meten met een geluidsmeter waarbij het gemeten volume zichtbaar dient te zijn voor de persoon die het volume bedient. Op het einde van de avond dient het gemeten volume volledig opgeslagen te zijn in het logboek om te kunnen constateren dat de geluidsbeperkingen nageleefd werden.
- De meetplaats van de microfoon/geluidsmeter bevindt zich ter hoogte van de mengtafel, voor zover de mengtafel zich tussen het publiek en centraal tussen de belangrijkste luidsprekers bevindt. Indien niet kan voldaan worden aan deze locatie dient de microfoon/geluidsmeter tussen het publiek en centraal tussen de belangrijkste luidsprekers geplaatst te worden.
- De organisator is er aan gehouden om oordopjes gratis ter beschikking te stellen aan de bezoekers van het evenement.
- het evenement moet 10 dagen voorafgaand aan het event gemeld worden aan de dienst evenementen van de gemeente via evenementen@ranst.be
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.