Omschrijving:
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door
de toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Voorkempen-he en neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-he met betrekking tot de versnelde toewijzingen.
Motivering:
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.
De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.
De Voorkempen-he heeft tijdens de raad van bestuur van 7/9/2023 beslist om conform het decreet een toewijzingsraad op te richten in functie van het maken van afspraken over de versnelde toewijzingen en de opmaak van een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied.
We verwijzen naar de brief/email van 25 september 2023 aan de gemeenten en de welzijnsactoren met de vraag om een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.
De installatievergadering heeft plaatsgevonden op 13/12/2023 te Wuustwezel.
De toewijzingsraad telt 19 leden en is als volgt evenwichtig samengesteld:
- 1 afgevaardigden van De Voorkempen-HE
- 1 afgevaardigde per gemeente (15 in totaal)
- 1 Vertegenwoordiger per welzijnsactor:
▫ CAW Antwerpen
▫ Vertegenwoordiger bijzondere jeugdzorg, opgroeien en VAPH.
▫ Vertegenwoordiging geestelijke gezondheidszorg
De toewijzingsraad is samengekomen op 31 januari 2024 te Brasschaat, 6 maart 2024 te Zoersel en 17 april 2024 in Ranst.
De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader , een ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
Het ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement is op 30 april 2024 goedgekeurd door de raad van bestuur van de Voorkempen-he.
Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen. De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.
De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen
Juridisch kader:
Art. 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen van de gemeenteraad voor
Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
De installatie van de toewijzingsraad van De Voorkempen-he, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van De Voorkempen-he, op 13 december 2023 te Wuustwezel..
Bijkomende motivering:
De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Wekiezenvooreencascadesysteemvantoepassingophetvolledigwerkingsgebied.Delangdurige woonbinding wordt ingevuld a.d.h.v. volgende cascade:
Voor het volledige overzicht van keuzes en afspraken mbt pijler 2 (versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) verwijzen we naar de bijlagen (huishoudreglement, toewijzingsreglement en overzicht doelgroepen).
Aandachtspunten :
Pijler 2 : versnelde toewijzingen
Artikel22.-§1.-Dedoelgroepenvoorversneldetoewijzingzijnvoorzieninart.6.24§2enart.6.25 van het BVCW. De volgende doelgroepen komen in aanmerking voor een versnelde toewijzing:
- 1°dekandidaat-huurderdiedak-enthuisloosisofdatdreigtteworden;
- 2°dekandidaat-huurderdiealsjongeremetbegeleidingzelfstandigwoontofgaatwonen;
- 3°dekandidaat-huurdermeteengeestelijkgezondheidsprobleemdiezelfstandigwoontof gaat wonen;
- 4°dekandidaat-huurderdieinslechtehuisvestingwoont;
- 5°dekandidaat-huurderdiezichinbijzondereomstandighedenvansocialeaardbevindt
§2.Deversneldetoewijzingendoor De Voorkempen-HE o.b.v.precairewoonnoodgebeurenevenwichtig
gespreid over het jaaren over het patrimonium/werkingsgebied van de woonmaatschappij. De Voorkempen-HE kiestwelkepandenerversneldwordentoegewezenenkijktwieervoorditpandinaanmerkingkomt. Uitgangspunt bij de versnelde toewijzingen: woonnood primeert.
Artikel23.-§1.-Binnende20%versneldetoewijzingen,wordthetvooropgesteldaantalversnelde toewijzingen als volgt verdeeld over de verschillende categorieën/doelgroepen.
Wie | percentage |
CAW | 10% |
VAPH-JZ | 10% |
GGZ | 10% |
OCMW | 70% |
Totaal | 100% |
Pijler 3 (doelgroepen):
We verwijzen naar het huishoudreglement waar de bestaande doelgroepenplannen en doelgroepen zijn opgenomen.
Voor de bejaarden woningen wordt een cascadesysteem ingevoerd.
Hiertoewordeni.f.v.dezedoelgroepaangepastewoningenvoorbehoudendie worden gelabeld op adres (zie bijlage)
- Erwordtprioritairtoegewezenvolgenshetvolgendecascadesysteem 1e. personen vanaf 75 jaar
- personenvanaf70jaar
- personen vanaf 65 jaar
Bijeenkoppelofsamenwonendenvolstaathetdateenvanbeidepartnersdeleeftijd heeft bereikt.
Begeleidende maatregelen
De toeleidende organisatie maakt een inschatting van de nood aan begeleiding en neemt dit op in het attest bij inschrijving. De nood aan begeleiding wordt opnieuw ingeschat door de toeleidende organisatie in overleg met de kandidaat bij een effectief aanbod van de woning. Indien de begeleiding nodig is, wordt dit opgenomen in een begeleidingsovereenkomst tussen de kandidaat-huurder en de begeleidende organisatie.
Voor de start van de verhuring gaat er een eerste gesprek door met de woonmaatschappij om in te schatten of en welke woonbegeleiding nodig kan geacht worden. Indien de woonmaatschappij van mening is dat er bijkomende woonbegeleiding dient voorzien te worden, zal de welzijnsactor het opnemen van de begeleiding opnieuw overwegen. Bij het eerste kennismakingsbezoek, binnen 3 maanden na de verhuring gaat de woonmaatschappij, samen met de welzijnsactor samen op huisbezoek. De welzijnsactor informeert de woonmaatschappij wanneer de woonbegeleiding wordt stopgezet. Tussentijds kan een woonbegeleiding bijgestuurd worden maar dan steeds in onderling overleg.
Bijlagen:
- Ontwerp huishoudreglement 17 april 2024
- ontwerp toewijzingsreglement 17 april 2024
- overzicht doelgroepen
- aanvraagformulier
Besluit met eenparigheid van stemmen:
Art. 1:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Voorkempen-he goed.
Art. 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-he met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.