Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het in bijlage Hemelwater- en droogteplan Ranst - Slim omgaan met hemelwater, inclusief de bijlagen inclusief goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Blue Deal van de Vlaamse Overheid stelt dat een gemeente na 2024 enkel nog toegang heeft tot watergerelateerde subsidies (waaronder rioleringsprojecten) als zij beschikt over een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan. Dit plan moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Aquafin werd door de gemeenteraad aangeduid als ontwerper van het hemelwaterplan.

Het hemelwaterplan moest opgemaakt worden volgens de methodiek van de coördinatiecommissie integraal waterbeleid (CIW), waarbij in 2022 werd beslist door de Vlaamse Overheid dat het hemelwaterplan ook een droogteplan moest bevatten. 

Een hemelwater- en droogteplan is veel meer dan zomaar een plan. Het zet een proces op gang om te komen tot een integrale watervisie en vormt een basis voor een veerkrachtige stad of gemeente.

De doelstellingen van het hemelwater- en droogteplan zijn dan ook:

-          een gezamenlijk (leer)proces doorlopen rond de aanpak van wateroverlast en waterschaarste om zo tot een gedragen plan en meer samenwerking te komen

-          een functioneel bruikbaar kader aanbieden op basis waarvan een lokaal bestuur en haar partners beslissingen kunnen nemen die bijdragen aan een klimaatbestendig watersysteem (grondwater, oppervlaktewater, hemelwater) en zo input geven aan een leefbare, waterbewuste en klimaatrobuuste gemeente en aan de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de stad of gemeente

-          een gebiedsgerichte visie aanbieden met een oplijsting van adequate en maximaal brongerichte maatregelen en opportuniteiten om knelpunten en kansen op het gebied van wateroverlast en waterschaarste aan te pakken, vandaag en in de toekomst, waarbij een win-win beoogd wordt met klimaatadaptatie, leefomgevingskwaliteit, biodiversiteit, fijnmazige groenblauwe dooradering, circulair watergebruik, …

-          na uitvoering het grondgebied robuuster maken voor de gevolgen van klimaatverandering en voor de negatieve effecten van verharding en verstedelijking en eventueel ook bijdragen aan oplossingen voor het verlies aan biodiversiteit, hitte-eilandeffect, …

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Het college van burgemeester en schepenen voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

De ondertekening door België, van het klimaatakkoord van Parijs op 22 april 2016.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant 2030.

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024.

Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het burgemeestersconvenant 2030.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 september 2021 met de goedkeuring van de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 september 2021 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0.

De Gemeenteraadscommissie van 4 oktober 2022 met de voorstelling van het Klimaatplan Ranst 2030.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 oktober 2022 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 december 2022 met het weerhouden van acties die IGEAN voor 2023 aanbiedt in uitvoering van de ondertekening van het LEKP.

De kennisname van het rapport Lokaal Energie- en Klimaatpact 2022 door de gemeenteraad op 20 maart 2023.

Het besluit van de gemeenteraad van 22 mei 2023 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1.

 

Bijkomende motivering:

Dit plan is een langetermijnvisie op het watersysteem. Het helpt om op een duurzame en klimaatrobuuste manier om te gaan met hemelwater dat in Ranst valt, zowel op publiek als op privaat domein. Het hemelwater- en droogteplan geeft aan hoe we hemelwater zoveel mogelijk ter plaatse kunnen infiltreren of hergebruiken, bufferen en pas als laatste vertraagd afvoeren.

Door de opmaak van een hemelwaterplan legt de gemeente het kader vast voor de integrale aanpak van hemelwater, oppervlaktewater en afvalwater. Het hemelwaterplan biedt daarnaast een houvast voor de realisatie van het ruimtelijk beleid en de klimaatdoelstellingen, zoals het terugdringen van verharding en versnippering en de uitbouw van een fijnmazig groenblauw netwerk.

In het hemelwaterplan voor Ranst staan typestraten en onthardingskansen gedefinieerd, hergebruikmogelijkheden, mogelijke infiltratie- en bufferlocaties en potentiële afvoerassen aangeduid. Bij toekomstige projecten kunnen we terugvallen op dit plan. In de volgende jaren zullen de nodige budgetten moeten voorzien worden voor de uitwerking van de maatregelen die opgenomen zijn in het hemelwater- en droogteplan.

 

Bijlage:

-          Hemelwater- en droogteplan opgesteld door Aquafin, inclusief bijlagen

 

Besluit met:

14 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het in bijlage hemelwater- en droogteplan Ranst - Slim omgaan met hemelwater, inclusief de bijlagen inclusief goed.

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.