Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aangepaste huishoudelijk reglement van de buitenschoolse kinderopvang vanaf 1 januari 2020.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:.

Het besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2015 met de goedkeuring van het huishoudelijk en retributiereglement voor de organisatie en deelname aan de buitenschoolse kinderopvang

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Bijkomende motivering:

Voor een goede werking van de buitenschoolse kinderopvang is het cruciaal dat een aantal duidelijke afspraken worden gemaakt met de afnemers van de dienst.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Definitie

Met ouder bedoelen we de persoon of de personen die het ouderlijk gezag heeft/hebben over het kind.

 

Art. 2: Organiserend bestuur en dagelijkse leiding

De buitenschoolse kinderopvang wordt georganiseerd door het gemeentebestuur van Ranst.

Het secretariaat is gevestigd in GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Broechem.

Tel.: 03/225 34 14

Mail: bko@ranst.be

Er kan op afspraak gewerkt worden.

 

Art. 3: Openingsuren van de buitenschoolse kinderopvang 

-          Woensdagnamiddag: vanaf het einde van de lessen tot 18 uur

-          Herfst- en krokusvakantie: vanaf 7.30 uur tot 18 uur

-          Zomervakantie en paasvakantie: 7.30 uur tot 18 uur

-          Halve dag = vanaf 7.30 uur tot 12.30 uur of 13 uur tot 18 uur (tussen 12.30 uur en 13 uur kunnen de kinderen afgehaald of gebracht worden)

 

Art. 4: Locatie van de buitenschoolse kinderopvang

Op woensdagnamiddag vindt de opvang plaats in gemeenteschool De Knipoog (Schoolstraat Ranst). Ingeschreven kinderen van Oelegem en Broechem (ook van de vrije scholen) worden door het gemeentebestuur naar Ranst gebracht. Deze opvang staat tijdens het schooljaar open voor kinderen van 2,5 jaar tot en met 12 jaar die schoolgaan in Ranst.

De meeste opvang tijdens de vakanties gaat door in de gemeenteschool van Ranst. Occasioneel kan het voorvallen dat de gemeente een andere locatie ter beschikking stelt. Ouders worden tijdig geïnformeerd indien de opvang elders zou plaatsvinden.

 

Art. 5: Samenwerking en formaliteiten

De opvang gebeurt door een team van begeleiders.

De aanwezigheid van het kind wordt dagelijks bijgehouden.

Het is zeer belangrijk dat de ouder, bij het brengen en afhalen van het kind, eerst bij de begeleider langs gaat om in of uit te schrijven. Dat is het moment om informatie uit te wisselen.

Van ouders in een echtscheidingsprocedure of ouders die niet meer onder hetzelfde dak wonen wordt indien nodig een schriftelijke overeenkomst verwacht betreffende de breng- en afhaalprocedure voor hun kind(eren).

Wanneer je kind zijn verblijf in de opvang onderbreekt (bijv. sportactiviteit, muziekschool, tekenacademie,… of om enige andere reden), moet dit schriftelijk meegedeeld worden.

Indien het kind door iemand anders dan de ouder(s) wordt afgehaald of als het op zelfstandige basis de opvang mag verlaten, dan moet dit schriftelijk gemeld worden door de ouders. Kinderen waarvan schriftelijke toelating ontbreekt, mogen de opvang niet verlaten.

Wanneer het door onvoorziene omstandigheden niet mogelijk is om je kind(eren) zelf voor sluitingstijd af te halen, moet de opvang zo spoedig mogelijk verwittigd worden en zorg je zelf voor een oplossing. De opvang sluit om 18 uur! Bij misbruik kan de toegang tot de opvang ontzegd worden.

De ouders moeten zich voor de inschrijving eerst akkoord verklaren met het huishoudelijk reglement. Aan de ouders wordt bij de registratie van het kind informatie opgevraagd over eventuele bijzonderheden in de aanpak en de zorg van hun kind.

De ouders hebben tijdens de openingsuren van de opvang enkel toegang tot de lokalen verbonden aan de opvang.

Kinderen waarvan de formulieren of betalingen niet in orde zijn kunnen geweigerd worden.

Adreswijzigingen of wijzigingen in de bestaande situatie worden door de ouder zo snel mogelijk aangepast in hun online profiel.

 

Art. 6: Praktische afspraken

De opvang verstrekt geen maaltijden. Kinderen die in de opvang blijven brengen zelf een lunchpakket, tussendoortjes en drinken mee. Snoep, chips, chocolade en kauwgom horen niet thuis in de opvang. Alle tassen, boterhamdozen e.d. dienen voorzien te zijn van de naam van het kind. De eet- en drankmomenten zijn gestructureerd, ze hebben altijd plaats aan tafel. Op die manier gaat het er rustig aan toe terwijl de kinderen een boterham of een koek eten en wat drinken. Er mag binnen en buiten worden gespeeld, mits toestemming van de begeleider. Hou hiermee rekening bij de keuze van de kledij van het kind.  We vragen ook om indien nodig te voorzien in (voldoende) reservekledij, pampers en vochtige doekjes.

 

Art. 7: Zieke kinderen en medicatie

Zieke kinderen kunnen niet in de opvang terecht. Indien een kind ziek wordt in de opvang, worden de ouders verwittigd en zijn de eventuele dokterskosten ten laste van de ouders. Van elk opgevangen kind moet(en) de ouder(s) of een persoon die hen vervangt bereikbaar zijn en moet het kind bij ziekte zo spoedig mogelijk worden afgehaald. Bij een ernstig ongeval of zorgwekkende toestand zal onmiddellijk een arts of een hulpdienst verwittigd worden. Van de ouders verwachten wij dat zij de opvang, in het belang van het kind, op de hoogte brengen indien het kind leidt aan een onopvallende ziekte (bijv. epilepsie e.a.) of als het kind speciale zorg nodig heeft (we denken aan ASS, ADHD, …). In de kinderopvang wordt geen medicatie toegediend. De ouders vragen bij voorkeur aan de behandelende arts medicatie voor te schrijven die ‘s morgens en ‘s avonds door de ouder zelf kan toegediend worden. Enkel op medisch voorschrift kan een uitzondering voorzien worden. In dit geval moeten op de verpakking vermeld staan: naam van het kind, dosering, wijze van toediening, de duur van de behandeling, naam van de dokter/apotheker en wijze van bewaring. De ouder van het kind geeft hiervoor ook schriftelijk zijn toestemming.

 

Art. 8:

De besluiten van de gemeenteraad van 29 juni 2015 en van 16 december 2013 worden vanaf 1 januari 2020 ingetrokken en vervangen door het huidige reglement voor een periode van 2020-2025.

 

Art. 9:

Dit huishoudelijk reglement geldt voor alle contracten die worden afgesloten vanaf 1 januari 2020.

 

Art. 10:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.