Omschrijving:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 21 september 2020 om de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vanaf september 2020 openbaar te laten plaatsvinden maar zonder pers of publiek maar via audiovisuele streaming.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

Het besluit van de burgemeester van 12 maart 2020 om alle openbare evenementen in de openbare gebouwen van de gemeente Ranst te verbieden en het gebod om bij alle private evenementen de richtlijnen van de federale regering in het kader van social distancing toe te passen.

Het besluit van de burgemeester van 13 maart 2020 met het verbod in het kader van het besluit van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken de gemeenteraad van 16 maart 2020 in openbare zitting te houden en het verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeenteraad om de zitting in besloten zitting te houden met enkel de hoogst noodzakelijke punten en het liefst op digitale wijze en het verbod tot de organisatie van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 maart 2020 in openbare zitting te houden en het verzoek aan de voorzitter om de vergadering af te gelasten.

Het besluit van de burgemeester van 24 maart 2020 op basis van het besluit van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken van 13 maart 2020 houdende de maatregelen om de verspreiding van het corona-virus COVID-19 tegen te gaan met het verbod op alle publieke en private activiteiten tot en met 3 april 2020 de zitting van het bijzonder comité van de sociale dienst op 31 maart 2020 te verbieden wegens het alternatief van de hoogdringende besluiten via de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst

Het besluit van de burgemeester van 16 april 2020 met de politieverordening om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 april 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden omwille van de buitendgwone omstandigheden.

De politieverordening van de burgemeester van 7 mei 2020 om de zitting van de gemeenteraad en

de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 mei 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden op virtuele wijze.

Het besluit van de burgemeester van 15 juni 2020 om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2020 in besloten zitting te laten plaatsvinden.

Het besluit van de burgemeester van 21 september 2020 om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vanaf september 2020 openbaar te laten plaatsvinden maar zonder pers of publiek maar met audiovisuele livestreaming conform de richtlijnen van de administratie binnenlands bestuur zoals bekendgemaakt door de minister van binnnenlandse aangelegenheden Bart Somers.

 

Juridisch kader:

Artikel 130, 134 en 135 en in het bijzonder 134, §1 en 135, §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

De gemeenteoverheden kunnen op grond van deze algemene politiebevoegdheid maatregelen nemen om de openbare orde in de gemeente te verzekeren. Deze bevoegdheid komt toe aan de gemeenteraad, behoudens in gevallen van hoogdringendheid. De concrete uitwerking van dergelijke politieverordeningen van de gemeenteraad zal steeds opgedragen zijn aan de burgemeester (artikel 133 N.Gem.W.).

De burgemeester kan, op basis van zijn eigen bevoegdheden, dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

Een gemeenteraad kan dus zonder publiek doorgaan om besmettingen te voorkomen. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1)      ....

2)      ....

3)      het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4)      ...

5)      Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6)      ...

7)      het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Artikel 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

Artikel 1, 2, 11 en 13 van het besluit van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

Behoudens andersluidende bepaling voorzien door dit besluit, zijn samenscholingen van meer dan 10 personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld, enkel toegelaten onder de voorwaarden voorzien en voor de activiteiten toegelaten door dit artikel. Onder “samenscholingen” worden ook recepties en banketten met privékarakter verstaan.

Een publiek van maximum 200 personen mag evenementen, voorstellingen, gezeten recepties en banketten toegankelijk voor het publiek, lessen in auditoria en wedstrijden bijwonen, voor zover deze binnen worden georganiseerd met naleving van de modaliteiten voorzien in artikel 4, lid 2, of in het toepasselijke protocol, en onverminderd artikel 5.

Wanneer een evenement, voorstelling, gezeten receptie of banket toegankelijk voor het publiek, of wedstrijd wordt georganiseerd op de openbare weg, is de voorafgaande toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid overeenkomstig artikel 13 vereist.

De kermissen, de gezeten recepties en banketten bedoeld in artikel 11, § 3, de evenementen, voorstellingen en wedstrijden bedoeld in artikel 11, § 5, de betogingen bedoeld in artikel 11, § 6 en de sportieve wedstrijden bedoeld in artikel 11, § 7 mogen niet plaatsvinden tussen één uur ’s nachts en zes uur ’s morgens.

 

Bijkomende motivering:

De gemeente is bevoegd voor de openbare orde en de gezondheid van haar bewoners. In het kader van de federale richtlijn en in het kader van het besluit van de gouverneur is het wenselijk dat de gemeente alle maatregelen neemt die de verspreiding van het virus tegen te gaan en alle publieke evenementen te ontmoedigen.

De overheid adviseert haar beleid rond "social distancing" dat erop gericht is de verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. De maatregelen van "social distancing" proberen het contact tussen (eventeel onbekende) besmette personen en gezonde, niet besmette personen zoveel mogelijk verminderen.

De overheid adviseert haar beleid rond "social distancing" dat erop gericht is de verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. De maatregelen van "social distancing" proberen het contact tussen (eventeel onbekende) besmette personen en gezonde, niet besmette personen zoveel mogelijk te verminderen.

De fysieke vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen omwille van de openbare gezondheid plaatsvinden achter gesloten deuren, als de social distancing in het gedrang komt. Deze beslissing behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester (artikels 134, §1 en artikel 135, §2 Nieuwe Gemeentewet). Hij moet die beslissing voldoende motiveren. Uit de beslissing moet blijken waarom het niet mogelijk is dat publiek toegelaten wordt. In dat geval moet de fysieke gemeenteraad achter gesloten deuren gelivestreamd worden zodat de openbaarheid verzekerd is. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de audiovisuele livestream. Een audiostream alleen volstaat niet langer om aan de vereiste openbaarheid te voldoen.

Digitaal vergaderen is mogelijk onder bepaalde voorwaarden

Als er geen mogelijkheid is om fysiek te vergaderen, met pers en publiek erbij en tegelijk de hygiëne- en social distancingregels te garanderen, of als je de vergadering achter gesloten deuren niet kan livestreamen, mag de vergadering digitaal plaatsvinden. Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:

Pers en publiek moeten de gemeenteraad kunnen volgen via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet langer om aan de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.

De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen.

Omdat door de toepassing van de sociale distance de raadszaal zo is aangepast is het onmogelijk om publiek en pers te ontvangen in de raadszaal. Hierdoor zal de zitting van de gemeenteraad en de OCMW-raad van 21 september 2020 om praktische en veiligheidsredenen zonder pers en publiek, plaatsvinden maar met een audiovisuele livestreaming op https://www.youtube.com/watch?v=iQ4uvrsRAMM&feature=youtu.be.

Bovendien zijn de evenementen beperkt in tijdsduur tot 1u terwijl het onmogelijk in te schatten is naar de tijdsduur van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

bijlagen:

kader fysiek of digitaal vergaderen van de raadszitting van het OCMW en de gemeente zoals gepubliceerd door de administratie binnenlands bestuur (ABB)

Het besluit van de burgemeester van 21 september 2020 om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vanaf september 2020 openbaar te laten plaatsvinden maar zonder pers of publiek maar met audiovisuele livestreaming conform de richtlijnen van de administratie binnenlands bestuur zoals bekendgemaakt door de minister van binnnenlandse aangelegenheden Bart Somers.

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

5 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 21 september 2020 om de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vanaf september 2020 openbaar te laten plaatsvinden maar zonder pers of publiek omwille van bovenstaande redenen. De openbare zittingen van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn zullen live gestreamd worden om de openbaarheid van de zittingen te waarborgen conform de richtlijnen van de administratie binnenlands bestuur zoals bekendgemaakt door de minister van binnnenlandse aangelegenheden Bart Somers.

De verordening geldt zolang de federale fase van de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken duurt

 

Art. 2:

Overeenkomstig artikelen 14 en 19, 2e lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan tegen deze beslissing een beroep tot opschorting en nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State, wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, binnen zestig dagen vanaf de kennisgeving of bekendmaking. Dit beroep kan worden ingesteld door middel van een aangetekend verzoekschrift dat is ondertekend door de partij of door een advocaat die is ingeschreven op de tabel van de Orde van Advocaten.