Omschrijving:

De gemeenteraad besluit omwille van deze buitengewone omstandigheden de politieverordening van de burgemeester van 11 juni 2020 te bekrachtigen om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De politieverordening van de burgemeester van 11 juni 2020 om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden.

 

Juridisch kader:

Artikel 130, 134 en 135 en in het bijzonder 134, §1 en 135, §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

De gemeenteoverheden kunnen op grond van deze algemene politiebevoegdheid maatregelen nemen om de openbare orde in de gemeente te verzekeren. Deze bevoegdheid komt toe aan de gemeenteraad, behoudens in gevallen van hoogdringendheid. De concrete uitwerking van dergelijke politieverordeningen van de gemeenteraad zal steeds opgedragen zijn aan de burgemeester (artikel 133 N.Gem.W.).

De burgemeester kan, op basis van zijn eigen bevoegdheden, dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

Een gemeenteraad kan dus zonder publiek doorgaan om besmettingen te voorkomen. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1)      ....

2)      ....

3)      het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4)      ...

5)      Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6)      ...

7)      het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Artikel 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

Artikel 1, 2 en 5 van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken zoals gewijzigd door de ministeriële besluiten van 24 maart, 3 april, 17 april, 30 april, 8 mei, 15 mei, 20 mei, 25 mei, 30 mei en 5 juni

Alle samenscholingen van meer dan 10 personen worden verboden. In alle ondernemingen en verenigingen moeten de nodige maatregelen getroffen worden om eenieder te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, met inbegrip van de toepassing van de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

 

Bijkomende motivering:

De gemeente is bevoegd voor de openbare orde en de gezondheid van haar bewoners. In het kader van de federale richtlijn en in het kader van het besluit van de gouverneur is het wenselijk dat de gemeente alle maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan en alle publieke evenementen te ontmoedigen.

De overheid adviseert haar beleid rond "social distancing" dat erop gericht is de verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. De maatregelen van "social distancing" proberen het contact tussen (eventeel onbekende) besmette personen en gezonde, niet besmette personen zoveel mogelijk te verminderen.

Voor de organisatie van de raden kunnen de door de overheid opgelegde regels inzake social distancing niet optimaal gevolgd worden indien de zitting een openbaar karakter heeft. Voor het respecteren van de afstandsregel van 1,5m zal de volledige vergaderruimte ingenomen worden en kan de ruimte niet opengesteld worden voor publiek.

Daarom zal de zitting van de gemeenteraad en de OCMW-raad van 22 juni 2020 om praktische en veiligheidsredenen achter gesloten deuren, dit is zonder pers en publiek, plaatsvinden.

Conform de richtlijnen van de toezichthoudende overheid en het agentschap Binnenlands bestuur is de agenda niet beperkt tot enkel de spoedeisende punten. Alle punten kunnen op de agenda van de raad worden geplaatst. De algemene principes uit het decreet over het lokaal bestuur (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid, ….) blijven van toepassing.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit omwille van deze buitengewone omstandigheden de politieverordening van de burgemeester van 11 juni 2020 te bekrachtigen om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden

 

Art. 2:

Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig de geldende wettelijke en decretale bepalingen.

 

Art. 3:

Overeenkomstig artikelen 14 en 19, 2e lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan tegen deze beslissing een beroep tot opschorting en nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State, wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, binnen zestig dagen vanaf de kennisgeving of bekendmaking. Dit beroep kan worden ingesteld door middel van een aangetekend verzoekschrift dat is ondertekend door de partij of door een advocaat die is ingeschreven op de tabel van de Orde van Advocaten.