Omschrijving:

de gemeenteraad keurt het aangepaste politiereglement voor het containerpark/recyclagepark goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 oktober 2010 over de goedkeuring van het politiereglement van het containerpark. Het containerpark van Ranst werd aangepast en (her-)ingericht voor de invoering van diftar met weging met een uniformisering tussen de verschillende gemeenten geclusterd in de regio Zuid (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Rumst, Wijnegem en Wommelgem).

Het voorstel van Igean, milieu en veiligheid van 30 maart 2016 via Wouter Meersmans, verantwoordelijke inzameling & communicatie, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem met het ontwerp van politiereglement.

 

Juridisch kader:

Artikel 42, 43, 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang. De gemeenteraad bepaalt het beleid en legt de regels vast via reglementen.  De reglementen worden bekendgemaakt door de burgemeester op de gemeentelijke website en treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking tenzij anders bepaald.

Artikel 26 van het Materialendecreet van 23 december 2011 dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet van 23 december 2011  dat bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat de minima en maxima tarieven vastlegt voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

Het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen 2008-2015 van 7 januari 2008 dat het beleid in Vlaanderen vaststelt rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. Dit Uitvoeringsplan vormt eveneens het algemeen kader voor de werking en exploitatie van een containerpark.

 

Bijkomende motivering:

De exploitatie van containerparken kan geclusterd worden en intergemeentelijke toegang is mogelijk indien de exploitatie en reglementering volledig uniform is.

Deze reorganisatie heeft de intentie heeft om de gebruikers van het containerpark te stimuleren om hun aanbod en de frequentie van het aanbod te verminderen waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht, wat uitvoering geeft aan het principe “de vervuiler betaalt”.

De burgers van een gemeente kunnen dan niet enkel terecht op het containerpark van hun gemeente, maar eveneens op het containerpark van een andere gemeente die deel uitmaakt van de betrokken regio ‘cluster Zuid’.

Hierdoor verhoogt de service naar de burger toe, zonder dat de kosten voor elke individuele gemeente aanzienlijk verhogen. Enerzijds worden de tarieven en de fracties met de omliggende gemeenten geharmoniseerd. Anderzijds kunnen de inwoners ook gebruik maken van de andere containerparken met andere openingsuren. Sommige inwoners wonen zelfs dichter bij andere containerparken, waardoor er ook een positief milieu-effect kan spelen.

De openingsuren van de verschillende betrokken containerparken zijn dan ook op elkaar afgestemd, zodat de burgers op elk ogenblik van de week van maandagmiddag tot zaterdagavond ergens op een containerpark terecht kunnen. Hierdoor is het wenselijk om het politiereglement aan te passen aan de reglementen van de overige containerparken.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

Het containerpark wordt geëxploiteerd door de opdrachthoudende vereniging Igean milieu & veiligheid. De gemeente heeft hiervoor beheersoverdracht gedaan aan Igean milieu & veiligheid.

Het containerpark wordt intergemeentelijk geëxploiteerd en is toegankelijk voor alle inwoners en ‘toegelaten gebruikers’ van de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ voor de gescheiden inzameling van recycleerbare of herbruikbare huishoudelijke afvalstoffen. Het adres van het containerpark is Ter Stratenweg 33, 2520 Ranst.

 

Art. 2:

§1. Het containerpark is toegankelijk voor alle inwoners en ‘toegelaten gebruikers’ die tot de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ behoren.

§2. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toegang van ‘toegelaten gebruikers’ op het grondgebied van de gemeente Ranst zoals eigenaars van een 2de verblijf, een school, een niet-commerciële instelling of een erkende gemeentelijke vereniging.

§3. De openingsuren van het containerpark zijn:

maandaggesloten

dinsdag13 – 19 u

woensdaggesloten

donderdag13 – 17 u

vrijdag9 – 12 u en 13 – 17 u

zaterdag9 – 16 u

zondaggesloten

De openingsuren kunnen door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast. Buiten de openingsuren is het containerpark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.

§4. Bedrijven en zelfstandigen hebben geen toegang tot het containerpark van Ranst. Zij kunnen met hun vergelijkbaar bedrijfsafval alleen terecht op de KMO-containerparken van de intergemeentelijke 'cluster Zuid’. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

De geldende toegangsregels en retributies op de KMO-containerparken van de intergemeentelijke cluster ‘zuid’ voor bedrijven en zelfstandigen worden bepaald door de respectievelijke gemeenten.

 

Art. 3:

§1. Registratie

Elke gebruiker dient zich aan de ingang van het containerpark te identificeren door middel van zijn of haar persoonlijke elektronische identiteitskaart, toegangskaart of machtiging van het college van burgemeester en schepenen conform de bepalingen van het Strafwetboek.

§2.De gebruiker heeft alleen betalende afvalstoffen bij

De gebruiker rijdt na de registratie naar het betalend gedeelte. De  containerparkwachter opent de slagboom die toegang geeft tot dit gedeelte. De gebruiker rijdt de weegbrug op.

De containerparkwachter kijkt na welke afvalstof je wil verwijderen en duidt dat aan op zijn draagbare computer. Het voertuig met de vracht wordt gewogen (bruto). De gebruiker verlaat de weegbrug en deponeert de afvalstof in de daartoe voorziene container(s). Daarna rijdt de gebruiker terug de weegbrug op voor een tweede weging (tarra). Bruto – tarra = gewicht van je afval.

De gebruiker komt aan de slagboom en steekt de identiteitskaart in de betaalzuil en betaalt het verschuldigde bedrag. De slagboom gaat open en de gebruiker kan het containerpark verlaten via de uitgang.

Indien je betalende afvalstoffen van een goedkoop én duur tarief bij hebt, lost de gebruiker na de eerste weging eerst alle afvalstoffen van het dure tarief. Daarna rijdt hij terug op de weegbrug voor de tweede weging en lost vervolgens alle afvalstoffen van het goedkope tarief. Na de derde en laatste weging, rijdt de gebruiker naar de betaalzuil. Als de tweede weging wordt overgeslagen en dus alle afvalstoffen in één keer worden lost na de eerste brutoweging, betaalt de gebruiker alles aan het hoogste tarief.

§3. De gebruiker heeft alleen niet-betalende afvalstoffen bij

De gebruiker rijdt na de registratie naar het niet-betalend gedeelte. Daar kan de gebruiker zijn afvalstoffen in de juiste containers of bij het Klein Gevaarlijk Afval sorteren.

§4. De gebruiker heeft zowel betalende als niet-betalende afvalstoffen bij

De gebruiker moet altijd eerst de betalende afvalstoffen lossen. Daarna komt de gebruiker vanzelf op het niet-betalend gedeelte terecht.

§5. De parkwachters zijn gemachtigd om de identiteitsgegevens van de gebruikers van het containerpark te controleren.

 

Art. 4:

§1. Het containerpark staat tijdens de openingsuren onder permanent toezicht van het door Igean milieu & veiligheid aangesteld toezichthoudend personeel, verder containerparkwachters genoemd. De bezoekers zijn verplicht om nauwgezet en onmiddellijk de richtlijnen van de containerparkwachters na te leven.

§2. De afvalstoffen mogen slechts na goedkeuring door de aanwezige containerparkwachter, enkel in de daartoe voorbestemde en van een vermelding voorziene container of opslagruimte gedeponeerd worden. De aangevoerde afvalstoffen worden door de aanbrengers zelf gedeponeerd in de voorziene containers of opslagplaats, uitgezonderd het klein gevaarlijk afval.

§3. Igean milieu & veiligheid, de gemeente of de containerparkwachters hebben het recht om de toegang tot het containerpark tijdelijk of definitief te ontzeggen aan iedereen die geen gevolg geeft aan de bepalingen in deze verordening of de gegeven richtlijnen, of indien plaatselijke of tijdelijke omstandigheden dit vereisen.

 

Art. 5:

§1. Enkel afvalstoffen afkomstig van het grondgebied van de gemeenten die tot de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ behoren worden aanvaard op het containerpark.

De vergoeding die moet betaald worden voor de aanvoer van welbepaalde afvalstoffen op het containerpark, is vastgelegd in een retributiereglement.

§2. De huishoudelijke afvalstoffen die gesorteerd aanvaard worden op het containerpark zijn:

1)      grofvuil* (geen huisvuil)

Grofvuil is afval van huishoudelijke oorsprong dat te groot is voor de huisvuilzak, ook nadat je het manueel verkleinde.

2)      gemengd bouw- en sloopafval

3)      zuiver steenpuin (bv. bakstenen, metselwerk, dakpannen)

4)      cellenbeton

5)      kalkplaten

6)      grond

7)      groenafval (takken, bladeren, gazonmaaisel zonder zand of grond)

8)      boomstronken

9)      papier en karton

10)  PMD (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons)

11)  glas: glazen flessen en bokalen, gesorteerd per kleur (wit en gekleurd glas)

12)  metalen

13)  hout

14)  asbesthoudend afval (enkel cementgebonden asbestafval)

15)  harde kunststoffen

16)  vlak glas

17)  afgedankte elektrische en elektronische toestellen: grote apparaten (bv. wasmachines en koelkasten)

18)  afgedankte elektrische en elektronische toestellen: opgesplitst in tv’s en monitoren en kleine apparaten (bv. haardrogers, elektrisch tuingereedschap, lcd-schermen, video’s)

19)  herbruikbare goederen

20)  KGA - klein gevaarlijk afval (bv. frituuroliën en –vetten, afvalolie, verfresten, batterijen)

21)  autobanden (met en zonder velg, geen vrachtwagen- of tractorbanden), max. 4 stuks per jaar

22)  piepschuim

23)  zuivere plastic folie

24)  plastic bloempotjes en plantentrays (veegschoon)

25)  textiel

26)  kaarsresten en kurken stoppen

 

De containerparkwachter beoordeelt op basis van zijn sorteerinstructies, opleiding en ervaring bij welke fractie je afval gesorteerd moet worden.

De lijst met huishoudelijke afvalstoffen die gesorteerd aanvaard kunnen worden, kan door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast.

§3. Afvalstoffen die niet aanvaard kunnen worden zijn:

Huisvuil, organisch keukenafval, slachtafval en dierenkrengen, springstoffen, wapens, munitie of vuurwerk, geneesmiddelen, ongebonden asbestafval, autowrakken, roet en gasflessen

§4. De afvalstoffen moeten gesorteerd en in compacte vorm aangeboden worden. Onvoldoende zuiver materiaal of ongescheiden afval wordt niet aanvaard.

§5. Afvalstoffen die qua aard, samenstelling, grootte of omvang niet beantwoorden aan de voorwaarden zoals gesteld in deze verordening kunnen worden geweigerd door de containerparkwachters. De aanbrenger is verplicht de afvalstoffen terug mee te nemen, en staat zelf in voor de juiste verwijdering ervan. Bij achterlaten zal dit afval beschouwd worden als sluikstort.

§6. De afvalstoffen worden eigendom van Igean milieu & veiligheid zodra ze in het daartoe beschikbare container of recipiënt zijn gegooid. Het is aan niemand toegelaten om deze mee te nemen, tenzij hiervoor toelating wordt gegeven door Igean milieu & veiligheid. Enige uitzondering hierop is het verhakseld snoeihout, wat door de inwoners van Ranst gratis kan meegenomen worden met een maximum van 2 m³ per dag.

 

Art. 6:

§1. Het is de containerparkwachters toegestaan de aanbrengers van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds teveel bezoekers in het containerpark bevinden, ook in functie van een goede verkeersregeling in het containerpark.

§2. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten vergezeld zijn door een volwassene.

§3. Het is verboden dieren te laten rondlopen op het containerpark.

§4. Op het containerpark wordt stapvoets gereden en wordt de verkeerssignalisatie gevolgd. De motor van het voertuig moet stilgelegd worden tijdens het lossen van afvalstoffen.

§5. De gebruikers van het containerpark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds zo proper mogelijk houden. Gemorste afvalstoffen moeten door de aanbrenger opgeruimd worden volgens de richtlijnen van de containerparkwachters. Bij weigering gebeurt de opruiming op kosten van de vervuiler.

§6. Op het containerpark is het verboden om te roken of om op enige andere wijze vuur te maken.

§7. De gebruikers betreden het containerpark op eigen verantwoordelijkheid. Zij onthouden zich van alle handelingen die henzelf, andere gebruikers of het personeel in gevaar kunnen brengen.

 

Art. 7:

Tijdens en buiten de openingsuren van het containerpark is het verboden om afval aan de toegangspoort of langs de afsluiting te deponeren of over de afsluiting te gooien. In voorkomend geval wordt dit beschouwd als sluikstort.

 

Art. 8:

Het is verboden om beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplanting, uitrusting of de containerparkwachters.

 

Art. 9:

Iedere gebruiker die het containerpark betreedt, wordt geacht de reglementen die van toepassing zijn te kennen en te aanvaarden.

 

Art. 10:

De inbreuken op dit reglement worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen, op dit vlak geen andere straffen voorzien.

 

Art. 11:

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juli 2016 en vervangt het reglement van 18 oktober 2010.