Omschrijving:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van de belasting op de op het rioolnet aangesloten of aansluitbare gebouwen en op de collectief aangelegde en beheerde IBA’s wordt met ingang van 1 januari 2021 ingetrokken.

De gemeenteraad keurt de nieuwe tariefstructuur voor de gemeentelijke saneringsbijdrage en – vergoeding van het afvalwater, waarbij voor de huishoudelijke verbruikers het basistarief wordt bepaald op 1,00 €/m3, het comforttarief op 2,00 €/m3 en voor de niet-huishoudelijke verbruikers het vlak tarief op 1,3440 €/m3 met ingang van 1 januari 2021.

Dit tarief is vanaf 1 januari 2021, jaarlijks aan te passen aan het maximum zoals dit in de wetgeving is opgenomen of m.a.w. 1,4 keer het bovengemeentelijk tarief.

De gemeenteraad stelt de tarieven over de individuele saneringsbijdrage en –vergoeding gelijk aan de som van het tarief van de gemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding en het corresponderende tarief van de bovengemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2009 houdende de overeenkomst tussen gemeente Ranst en Antwerpse Waterwerken (AWW), waarbij het gemeentelijk rioolbeheer en meer bepaald de activiteit watersanering werd toevertrouwd aan AWW.

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2009 houdende de vaststelling van de gemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding met ingang van 1 Januari 2010 vastgelegd op €0,4/m³ water.

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2015 met de vaststelling van de nieuwe tariefstructuur voor de gemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding van het afvalwater:

-          Basistarief 0,2 €/m³

-          Comforttarief (gekoppeld aan basistarief) 0,4 €/m³

-          Vlak tarief 0,4 €/m³

De tarieven m.b.t. de individuele saneringsbijdrage en –vergoeding worden gelijk gesteld aan de som van het tarief van de gemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding en het corresponderende tarief van de bovengemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding. 

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van de belasting op de op het rioolnet aangesloten of aansluitbare gebouwen en op de collectief aangelegde en beheerde IBA’s

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De richtlijn 2000/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maartregelen betreffende het waterbeleid, de Europese kaderrichtlijn Water;

De richtlijn 91/271/EEG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater

Het decreet van 24 mei 2020 betreffende water bestemd voor menselijke aard

 

Bijkomende motivering:

Op basis van bovenstaande worden volgende nieuwe tarieven voor de gemeentelijke saneringsbijdrage en – vergoeding voorgesteld vanaf 1 januari 2021, jaarlijks aan te passen aan het maximum zoals dit in de wetgeving is opgenomen, dit is 1,4 keer het bovengemeentelijk tarief. Vanaf 1 januari 2021 bedraagt dit dus 1,3968 €/m³ excl. 6% BTW (geïndexeerd tarief) voor het basistarief, 2,7936 €/m³ excl. 6% BTW (geïndexeerd tarief) voor het comforttarief en 1,5826 €/m³ excl. 6% BTW (geïndexeerd tarief) voor het vlaktarief.

Voor de eigen waterwinners worden de tarieven voor de gemeentelijke saneringsvergoeding gelijk gesteld aan het overeenkomstige tarief voor de gemeentelijke saneringsbijdrage.

Het college van burgemeester en schepenen adviseert om de principes van de vernieuwde tariefstructuur en de voorgestelde bedragen voor het basistarief en het comforttarief (voor huishoudelijke verbruikers) en vlak tarief (voor de niet-huishoudelijke verbruikers), voor het bepalen van de saneringsbijdrage en –vergoeding van het afvalwater goed te keuren. Enkel hierdoor kunnen de nodige garanties bekomen worden dat er voldoende financiële middelen zijn voor een efficiënt en doelgericht rioolbeheer. Hierdoor zal het uiteraard de belasting op de op het rioolnet aangesloten of aansluitbare gebouwen en op de collectief aangelegde en beheerde IBA’s vanaf 1 januari 2021 afgeschaft worden.

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen) en Raf Serneels (N-VA)

9 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van de belasting op de op het rioolnet aangesloten of aansluitbare gebouwen en op de collectief aangelegde en beheerde IBA’s wordt met ingang van 1 januari 2021 ingetrokken.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad keurt de nieuwe tariefstructuur voor de gemeentelijke saneringsbijdrage en – vergoeding van het afvalwater, waarbij voor de huishoudelijke verbruikers het basistarief wordt bepaald met ingang van 1 januari 2021.

Dit tarief is vanaf 1 januari 2021, jaarlijks aan te passen aan het maximum zoals dit in de wetgeving is opgenomen of m.a.w. 1,4 keer het bovengemeentelijk tarief:

-          Basistarief 1,3968 €/m³: (excl. 6% BTW )

-          Comforttarief (gekoppeld aan basistarief) 2,7936 €/m³: (excl. 6% BTW )

-          Vlak tarief 1,5826 €/m³ (excl. 6% BTW )

§2. De gemeenteraad stelt de tarieven over de individuele saneringsbijdrage en –vergoeding gelijk aan de som van het tarief van de gemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding en het corresponderende tarief van de bovengemeentelijke saneringsbijdrage en –vergoeding.

 

Art. 3:

Deze verordening gaat van kracht op 1 januari 2021.

 

Art. 4:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017