Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een tonnagebeperking in Broechem goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De commissie mobiliteit en openbare werken van 25 februari 2020 adviseerde een voorstel uit te werken voor het verkeer op de Bistweg.

Het college van burgemeester en schepenen van 4 juni 2020 gaat principieel akkoord met het voorstel om het zwaar verkeer uit het centrum van Broechem te weren. Het gaat namelijk over het instellen van een tonnagebeperking van 3,5 ton in de Lostraat en de Kapelstraat, het gedeelte tussen de Oelegemsesteenweg en de Pertendockstraat. In de Lostraat is de gemeentelijke lagere school 'De Sleutel' gevestigd, in de Kapelstraat de vrije lagere school 'De Springplank'. In beide schoolomgevingen passeert momenteel het vrachtverkeer enerzijds richting het noorden (Oelegem), anderzijds richting het zuiden of het westen (Lier, Boechout, Emblem of Ranst). De verkeersveiligheid in beide schoolomgevingen is omwille van de huidige verkeersstromen niet toereikend. Om hieraan tegemoet te komen heeft de verkeerscel van de politiezone ZARA samen met de mobiliteitsambtenaar een voorstel uitgewerkt om bovenstaande tonnagebeperking in te voeren en een alternatief voor het vrachtverkeer te zoeken.

De gemeenteraadscommissie mobiliteit van 22 juni 2020 nam kennis van het voorstel om het vrachtverkeer uit de schoolomgevingen in Broechem te weren en de alternatieve route die het vrachtverkeer dan moet volgen.

Het college van burgemeestern en schepenen keurde op 16 december 2021 het tijdelijke verkeersreglement voor de circulatie van het zwaar verkeer in Broechem goed.

De commissie mobiliteit en openbare werken van 13 september 2022 evalueerde de proefopstelling voor de circulatie van het zwaar verkeer in Broechem.

Het college van burgemeester en schepenen verlengde op 22 september 2022 het tijdelijk aanvullend verkeersreglement voor de circulatie van het zwaar verkeer in Broechem.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 65 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaalt de categorisering van de verkeersborden en onderborden. Verkeersbord C1 wordt aangevuld met onderbord M3; verkeersbord F19 wordt aangevuld met onderbord M5.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersbord C21. Verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan de aangeduide massa.

Onderborden GIV met opschrift ‘uitgezonderd laden en lossen’ of met opschrift ‘uitgezonderd laden en lossen en bussen’ geven aan dat het bovenstaande verbod niet geldt voor voertuigen met een tonnage van +3,5t die er moeten laden en lossen en bussen.

Verkeersbord C31a en C31b. Verbod aan het volgend kruispunt af te slaan in de richting door de pijl aangegeven.

Onderborden GIV met opschrift ‘+3,5t, uitgezonderd laden en lossen’ of met opschrift ‘+3,5t, uitgezonderd laden en lossen en bussen’ geven aan dat het bovenstaande verbod op afslaan aan het volgende kruispunt niet geldt voor voertuigen met een tonnage van +3,5t die er moeten laden en lossen en bussen.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersbord F19 geeft aan dat op de openbare weg voor bij dit bord eenrichtingsverkeer geldt.

Verkeersbord F41 is een wegwijzer

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Het verkeersbord C1, verboden richting voor iedere bestuurder, aangevuld met onderbord M3 dat aangeeft dat de verboden richting niet geld voor fietsen en tweewielige bromfietsen klasse A.

Het verkeersbord C21, dat de maximaal toegelaten tonnage aanduidt, al dan niet met onderbord dat aanduidt voor welke voertuigen dit verkeersbord niet geldt, moet worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen.

Het verkeersbord C31, geeft het verbod aan om aan het volgende kruispunt af te slaan in de richting door de pijl aangegeven (C31a: verboden links af te slaan, C31b: verboden rechts af te slaan), al dan niet met onderbord dat aanduidt voor welke voertuigen dit verkeersbord niet geldt en dat in de nabijheid van het kruispunt wordt geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer. De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van25 februari 2020 om een voorstel voor het verkeer in de Bistweg uit te werken

Het principiële besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 juni 2020 om het zwaar vervoer uit de centra van Broechem en Ranst te weren.

De gemeenteraadscommissie mobiliteit van 22 juni 2020 waarin het plan ter kennisname werd voorgelegd aan de gemeenteraadsleden.

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 13 september 2022 om de enkelrichting ins de Bistweg op te heffen, wanneer er uitwijkstroken zijn aangelegd.

 

 

Bijkomende motivering:

De circulatie en tonnagebeperkingen zoals vastgelegd in het tijdelijk verkeersreglement dat het college van burgemeester en schepenen op 16 december 2021 goedkeurde.

De commissie mobiliteit en openbare werken evalueerde op 13 september 2022 de proefopstelling voor de circulatie van het zwaar verkeer in Broechem. Hierbij werd vastgesteld dat er gemiddeld 600 auto's meer doorheen de Kapelstraat rijden, voorbij de school. Dit is een stijging van ongeveer 25% ten opzichte van vóór de proefopstelling. Het uitgangspunt is altijd dat de schoolomgeving veiliger wordt en blijft. Daarom adviseerde de commissie om de enkelrichting in de Bistweg op te heffen. Aangezien de Bistweg te smal is om veel kruisend verkeer toe te laten (bermen worden stuk gereden) adviseerde de commissie uitwijkstroken aan te leggen zoals in de Moorstraat. Nu de uitwijkstroken in de Bistweg zijn aangelegd, werd de enkelrichting van tijdens de proefopstelling opgeheven worden. Een snelheidsbeperking van 30 km/u blijft wel gelden op de Bistweg tussen het Safipad en het golfterrein.

Zwaar verkeer vanuit het zuiden dat Oelegem beoogt zal nog wel steeds via de Antwerpsesteenweg en de Bistweg naar de Oelegemsesteenweg moeten rijden. Zwaar verkeer komende van Massenhoven kan, zoals altijd mogelijk is geweest nog steeds de Bistwegvanop de Massenhovensesteenweg inrijden. De tonnagebeperkingen zoals voorzien in het tijdelijk verkeersreglement van 16 december 2021 blijven behouden.

 

Bijlagen:

-          Plan met aanduiding van straten waar tonnagebeperking geldt

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 3,5 ton wordt ingesteld op verschillende gemeentewegen in Broechem om het vrachtverkeer uit de schoolomgevingen te weren en dit verkeer via een alternatieve route van en naar Oelegem laat rijden. Het verbod voor het zwaar vrachtverkeer wordt aangeduid met het bord C21 (3,5t) voorzien van onderbord type IV met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen" of onderbord type IV met de vermelding “uitgezonderd laden en lossen en bussen”.

 

Art. 2:

De borden C21 van 3,5T met onderbord "uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst op:

-          Broechemhof aan het kruispunt met de Oelegemsesteenweg

-          Bergsehoeven aan het kruispunt met de Bistweg

-          Pater Domstraat aan het kruispunt met de Massenhovensesteenweg (N116)

-          Pater Domstraat aan het kruispunt met de Kapelstraat, in beide gedeelten van de Pater Domstraat

-          Pater Domstraat aan het kruispunt met de Oelegemsesteenweg

-          Rubenslaan aan het kruispunt met de Antwerpsesteenweg (N116)

-          Moorstraat aan het kruispunt met de Bistweg, in beide gedeelten van de Moorstraat

 

Art. 3:

De borden C21 van 3,5T met onderbord "uitgezonderd laden en lossen en bussen" worden geplaatst op:

-          Gemeenteplein aan het kruispunt met N116

-          Kapelstraat aan het kruispunt met de Oelegemsesteenweg (in het gedeelte richting Pertendonckstraat)

 

Art. 4:

De borden C31a en C31b met onderbord "+3,5t, uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst op:

-          Massenhovensesteenweg aan het kruispunt met de Kapelstraat

-          Massenhovensesteenweg (N116) aan het kruispunt met de Pater Domstraat

-          Antwerpsesteenweg (N116) aan het kruispunt met Rubenslaan

 

Art. 5:

De borden C31a en C31b met onderbord "+3,5t, uitgezonderd laden en lossen en bussen" worden geplaatst op:

-          Gemeenteplein (N116) aan het kruispunt met Gemeenteplein (richting Lostraat)

-          Oelegemsesteenweg aan het kruispunt met Kapelstraat (alleen bord C31b met onderbord)

 

Art.6:

Het bord C43 (30) wordt geplaatst op de Bistweg:

-          aan de kruising met het Safipad

-          aan de kruising met de dreef ter hoogte van het golfterrein.

 

Art. 7:

De borden F41 duiden de route voor het verkeer +3,5t richting Oelegem aan en worden geplaatst op:

-          Antwerpsesteenweg (N116) aan de verkeerslichten met de Broechemsesteenweg

-          Antwerpsesteenweg (N116) aan het kruispunt met de Bistweg

-          Bistweg aan het kruispunt met de Moervelden

-          Oelegemsesteenweg aan het kruispunt met de Bistweg

-          Massenhovensesteenweg (N116) aan het kruispunt met de Bistweg

 

Art. 8:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.