Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonder laden en lossen, wordt ingesteld in de het centrum van Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De dorpskern van Ranst kent veel sluipverkeer van zowel vrachtwagens als personenwagens. De straten zijn niet uitgerust om vracht verkeer te verwerken. Het vrachtverkeer wordt wel toegestaan in de straten Kastanjelaan, Wilgenlaan en Zevenbergenlaan, omdat er geen ander en beter alternatief bestaat.

Verschillende bewoners kaarten het probleem van het vrachtverkeer aan.

Op 17 oktober 2016 keurde de gemeenteraad een zonale tonnagebeperking van 5,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, goed aan het begin en einde van de zone 30.

Op 18 december 2017 keurde de gemeenteraad een tonnagebeperking van 5,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, goed in de Schawijkstraat en de Spruytershofstraat.

Op 16 juli 2019 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om in de dorpskern van Ranst een tonnagebeperking in te voeren, met uitzondering van de aangeduide route via Kastanjelaan, Wilgenlaan en Zevenbergenlaan.

Op 17 december 2019 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om een tonnagebeperking in te voeren in het centrum van Ranst.

Op 9 januari 2020 nam het college van burgemeester en schepenen een principebeslissing om bij het opleggen van een tonnagebeperking in de dorpscentra een regime van 3,5 ton te hanteren.

Op 20 april 2020 keurde de gemeenteraad een tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, goed in de Veldstraat en de Hofstraat.

Op 4 juni 2020 nam het college van burgemeester en schepenen een principebeslissing over de voorgestelde maatregelen om het zwaar vervoer uit de centra van Broechem en Ranst te weren.

Op 22 juni 2020 adviseerde de gemeenteraadscommissie omgeving om de tonnagebeperking in Ranst sluitend en éénduidig te maken.

De bespreking op de gemeenteraad van 21 september 2020 met de problematiek van het gebruik van deze wegen voor landbouwers die in deze straten landbouwgronden hebben liggen en het verdagen van de gemeenteraad van het besluit naar een volgende zitting.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg. C21. Verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan de aangeduide massa.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.4 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Het verkeersbord, C21, dat de maximaal toegelaten tonnage aanduidt, moet worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 16 juli 2019 om in de dorpskern van Ranst een tonnagebeperking in te voeren, met uitzondering van de aangeduide route via Kastanjelaan, Wilgenlaan en Zevenbergenlaan.

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 17 december 2019 om een tonnagebeperking in te voeren in het centrum van Ranst.

Het advies van de gemeenteraadscommissie omgeving van 22 juni 2020 om de tonnagebeperking in Ranst sluitend en éénduidig te maken.

 

Bijkomende motivering:

Het invoeren van een sluitende en éénduidige tonnagebeperking is duidelijker voor elke weggebruiker. De bedoeling is dat het dorpscentrum en woonwijken gespaard worden van vrachtverkeer dat geen bestemming heeft in deze straten. Hierbij moet wel vermeld worden dat in de straten Kastanjelaan, Wilgenlaan, Zevenbergenlaan en een deel van de Vaarstraat wel vrachtverkeer is toegestaan, bij gebrek aan een volwaardig alternatieve vrachtroute. In de overige straten in het dorpscentrum zal een tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, ingevoerd worden. Laden en lossen wordt wel toegestaan, omdat de lokale middenstand uiteraard moet worden beleverd. Landbouwers moeten hun gronden ook kunnen bereiken om daar hun activiteiten te kunnen uitoefenen. De bestaande tonnagebeperkingen zullen worden aangepast naar een tonnagebeperking van 3,5 ton en deze zal sluitend gemaakt worden door op elke toegangsweg van de gewenste zone een tonnageverbod (bord C21 (3,5 t)) te plaatsen.

Naar het voorbeeld van andere Vlaamse steden en gemeenten, wordt er alleen een uitzondering op de tonnagebeperking gemaakt voor 'laden en lossen' en indien nodig De Lijn. De loonwerker of aannemer die in opdracht van een eigenaar of pachter in deze zone moet zijn om een bepaald perceel te bereiken, wordt uiteraard toegestaan om zijn opdracht te kunnen uitvoeren.

In de Laarstraat wordt de tonnagebeperking vooraf aangekondigd ter hoogte van de Reetstraat, zodat bestuurders op voorhand weten dat de tonnagebeperking geldt over 250 meter.

In de Veldstraat wordt de tonnagebeperking vooraf aangekondigd ter hoogte van de Marreweg (zijstraat die toegang geeft tot Marreweg 60), dat bestuurders op voorhand weten dat de tonnagebeperking geldt over 125 meter.

De signalisatie C3, verboden toegang, uitgezonderd plaatselijk verkeer, die momenteel in verschillende woonstraten staat, zal verwijderd worden en vervangen worden door de tonnagebeperking. Deze signalistaie bakent momenteel de zone tussen de Tulpenlaan, Dullaar, Processieweg, Rozenlaan en Salvialaan af. Het begrip ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ is onmogelijk te handhaven. Want wat is ‘plaatselijk verkeer’? Alleen bewoners en bezoekers? Wat met iemand die van punt A naar punt B moet, maar via deze straten rijdt, omdat dit de meest aangewezen route is? De politie kan talloze uitvluchten opsommen over het waarom iemand toch door een straat rijdt waar ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ geldt. De politie is ook van mening dat de signalisatie die er staat en bepaalde regels oplegt, dat deze regels ook handhaafbaar moeten zijn, anders zijn deze borden eerder nutteloos. De opstelling C3, uitgezonderd plaatselijk verkeer, is in de jaren 1950 in het leven geroepen om een doodlopende straat vooraf aan te kondigen. Jammer genoeg zijn deze borden ook geplaatst in woonwijken die in de decennia nadien zijn aangelegd om het verkeer in deze wijken te weren. Destijds werkte dit enigszins nog omdat de verkeersintensiteiten toen veel lager waren. Het verkeer kon op de hoofdwegen blijven en zocht geen alternatieve wegen omdat er files te omzeilen.

Op het bijgevoegde signalisatieplan wordt aangegeven waar overal een tonnagebeperking zal ingevoerd worden.

 

Bijlagen:

-          Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 16 juli 2019

-          Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 17 december 2019

-          Het advies van de gemeenteraadscommissie omgeving van 22 juni 2020

-          Signalisatieplan tonnagebeperking Ranst

 

Besluit met:

17 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

2 tegen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst) en Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

5 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 3,5 ton wordt ingesteld in de het centrum van Ranst. Het verbod voor het zwaar vrachtverkeer wordt aangeduid met het bord C21 (3,5t) voorzien van onderbord type IV met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen".

 

Art. 2:

De bestaande tonnagebeperkingen  in de deelgemeente Ranst worden met dit reglement opgeheven en vervangen.

 

Art. 3:

De borden C21 van 3,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Schawijkstraat met de N116 (Kromstraat)

-          het kruispunt van de Spruytershofstraat met de N116 (Kromstraat)

-          het kruispunt van de Schawijkstraat met de Boerenkrijglaan

-          het kruispunt van de Berkenlaan met de Kastanjelaan

-          het kruispunt van de Dennenlaan met de Wilgenlaan

-          het kruispunt van de Lindenlaan met de Dennenlaan

-          het kruispunt van de Schoolstraat met de Zevenbergenlaan

-          het kruispunt van de Vaartstraat met de Zevenbergenlaan

-          het kruispunt van de Gasthuisstraat met de N116 (Doggenhoutstraat)

-          het kruispunt van de Lievevrouwestraat met de N116 (Broechemlei)

-          het kruispunt van de Tulpenlaan met de N116 (Broechemlei)

-          het kruispunt van de Laarstraat met Dullaard

 

Art. 4:

Het bord C21 van 3,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen, over 250m" wordt geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Laarstraat met de Reetstraat

om de tonnagebeperking verderop aan te kondigen.

 

Art. 5:

Het bord C21 van 3,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen, over 250m" wordt geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Veldstraat en de Abelebaan/Herentalsebaan

om de tonnagebeperking verderop aan te kondigen.

 

Art. 6:

De borden C31 met onderbord type VIIa met vermelding "3,5t, uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst op:

-          de N116 (Broechemlei) aan het kruispunt met de Tulpenlaan,

-          de N116 (Broechemlei) aan het kruispunt met de Hofstraat,

-          de N116 (Broechemlei) aan het kruispunt met de Lievevrouwestraat,

-          de N116 (Doggenhoutstraat) aan het kruispunt met de Gasthuisstraat

-          de N116 (Kromstraat) aan het kruispunt met de Spruytershofstraat

-          de N116 (Kromstraat) aan het kruispunt met de Schawijkstraat

 

Art. 7:

De gemeenteraad besluit de signalisatie die de zone tussen de Tulpenlaan, Dullaard, Processieweg Rozenlaan en Salvialaan is aangeduid met C3 en onderbord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' te verwijderen, aangezien deze regelgeving achterhaald en niet handhaafbaar is.

 

Art. 8:

De gemeenteraad geeft aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht dit gemeenteraadsbesluit uit te voeren.

 

Art. 9:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.