Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de aanpassingen van de snelheidszones, na een evaluatie, goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 februari 2017 met de principiële goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2017 met de goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Op 1 september 2017 werden de snelheidszones ingevoerd volgens het snelheidsregimeplan.

Op 16 april 2019 evalueerde de verkeerscommissie de snelheidszones en doet voorstellen tot wijziging.

In de gemeenteraadscommissie van 3 juni 2019 werden de voorgestelde wijzigingen besproken.

Op 11 juni 2019 werden de opmerkingen vanuit de gemeenteraadscommissie in de verkeerscommissie besproken.

 

Juridisch kader:

Artikel 135, §2, 1° van de nieuwe gemeentewet

De gemeente staat in voor alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten en pleinen

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 40 en 41, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2019

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van de besluiten gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt.

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5, §1 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 2 van de wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

De gemeenteraden stelt de aanvullende reglementen vast betreffende de op het grondgebied van hun gemeente gelegen openbare wegen. Die reglementen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Minister tot wiens bevoegdheid het wegverkeer behoort, na advies van de betrokken raadgevende commissies, ingesteld met toepassing van artikel 7, eerste en tweede lid.

Artikel 11.2 van het Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Buiten de bebouwde kommen is de snelheid beperkt tot 120 km per uur op de autosnelwegen of op de openbare wegen verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er ten minste twee bestemd zijn voor iedere rijrichting, voor zover de rijrichtingen anders dan door wegmarkeringen gescheiden zijn.

Buiten de bebouwde kommen is de snelheid beperkt tot 90 km per uur buiten de bebouwde kommen op de openbare wegen verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er ten minste twee bestemd zijn voor iedere rijrichting en de rijrichtingen gescheiden zijn door wegmarkeringen of op de andere openbare wegen op bijkomende voorwaarde dat dat door middel van een verkeersbord C43 de snelheid beperkt is tot 90 km per uur.

Voor het overige is de snelheid beperkt tot tot 70 km per uur

Artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De plaatsing van verkeerstekens

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen, op de wegen vermeld in artikel 6 van het decreet, of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder op wiens wegen de verkeerstekens worden geplaatst.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009

 

Adviezen:

-          De voorstellen van de verkeerscommissie van 16 april 2019 tot wijzigingen van snelheidsregimes in verschillende straten.

-          De opmerkingen gemaakt in de gemeenteraadscommissie van 3 juni 2019.

-          De bespreking van de opmerkingen van de gemeenteraadscommissie van 3 juni 2019 in de verkeerscommissie van 11 juni 2019.

 

Bijkomende motivering:

Een snelheidsbeleid afgestemd op de wegencategorisering en de ruimtelijke ordening binnen de gemeente is één van de bouwstenen van een doordacht duurzaam mobiliteitsbeleid. Door het clusteren van straten met eenzelfde functie en deze op te nemen in een snelheidszone wordt aan de weggebruikers duidelijkheid aangeboden. In Ranst wordt gewerkt met snelheidszones 30, 50 en een snelheidsregime van 70 km/u bij de grotere verbindingswegen. Het wisselen van verschillende snelheidsregimes op korte afstand wordt door deze wijziging weggewerkt. Op deze manier is het duidelijker dat er een bepaald snelheidsregime heerst over de ganse lengte van een weg.

Per deelgemeente worden volgende wijzigingen aangebracht.

 

Emblem:

Op de Kesselsesteenweg geldt een snelheid van 50 km/ in de bebouwde kom, die eindigt op de brug over het Netekanaal. Op grondgebied van Ranst geldt er over een afstand van 350 meter een snelheid van 70 km/u. Op grondgebied van Nijlen geldt eveneens een snelheid van 70 km/u over een afstand van 250 meter, tot aan de start van de zone 50. Aan de gemeente Nijlen zal het voorstel gedaan worden om de zone 50 uit te breiden tot aan de bebouwde kom van Emblem. De beslissing hierover volgt later en zal in overeenstemming zijn met de beslissing van Nijlen.

 

Broechem:

Op de Broechemsesteenweg heerst er momenteel tussen de Bremstraat en de bebouwde kom van Broechem een snelheidsregime van 70 km/u over een afstand van ongeveer 600m, de rest van het traject is zone 50 of bebouwde kom. Omwille van de duidelijkheid wordt de zone 50 uitgebreid tot aan de bebouwde kom van Broechem. Bovendien bevindt er zich in dit gedeelte van de weg een asverschuiving. De zone 50 wordt dus ingesteld over het hele traject van de Broechemsesteenweg vanaf de Liersesteenweg (N14) tot aan de bebouwde kom van Broechem, zodat over de hele Broechemsesteenweg een snelheidsregime van 50 km/u geldt.

Op de Oelegemsesteenweg geldt er momenteel een snelheidregime van 50 in de bebouwde kom van Broechem, een zone 50 tot voorbij de Bistweg, 70 km/u tussen de Hengstenhouderij (Oelegemsesteenweg 14) tot aan de ingang van het spaarbekken AWW en het jaagpad aan de brug onder de E34 (Oelegemsesteenweg 43b) (1,5 km) en opnieuw zone 50 tussen de zeilclub en de bebouwde kom van Oelegem. De Oelegemsesteenweg heeft twee aanliggende éénrichtingsfietspaden. In het gedeelte waar een regime van 70 km/u geldt liggen een aantal scherpe en gevaarlijke bochten waar automobilisten soms het fietspad gebruiken om hun bocht te kunnen nemen. Volgens het fietsvademecum is een snelheid van 70 voor zulke inrichting niet aangewezen. De zone 50 wordt dus ingesteld over het hele traject van de Oelegemsesteenweg vanaf de bebouwde kom van Broechem tot aan de bebouwde kom van Oelegem, zodat over de hele Oelegemsesteenweg een snelheidsregime van 50 km/u geldt.

 

Oelegem:

Op vraag van de bedrijven wordt het snelheidsregime in de Ter Stratenweg van 70 km/u teruggebracht naar 50 km/u. De hele verbinding (toekomstige) Maasweg - Ter Stratenweg - Keerbaan zal dan een snelheidsregime van 50 km/u. Momenteel is het gevaarlijk met in- en uitrijdende vrachtwagens naar de verschillende bedrijven. De Ter Stratenweg wordt een voorrangsweg. Het verkeer komende van de aftakkingen zal voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de doorgangsweg. De zone 50 in de Vaartstraat zal uitgebreid worden. Het gedeelte tussen de brug over de E313 en het Albertkanaal zal mee opgenomen worden in de zone 50.

De snelheid op de Schildesteenweg van 70 km/u stond ter discussie, maar wordt na de opmerkingen gegeven in de gemeenteraadscommissie van 3 juni 2019 behouden tussen de bebouwde kom van Oelegem (ter hoogte van het Vrieselhof) en de gemeentegrens met Schilde.

 

Besluit met:

20 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Luc Redig (Groen), Roel Vermeesch (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Annelies Creten (Groen), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen) en Bart Goris (Open VLD)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

§1. Met uitzondering van de gewestwegen, onder toezicht van de Vlaamse minister van Openbare Werken, geldt er voor alle andere wegen op grondgebied van Ranst de zone 50 met uitzondering van de hieronder apart opgesomde zone 30 en de straten met snelheidsbeperking van 70 km/u.

§2. De zone 50 wordt gesignaleerd door de plaatsing van verkeersborden C43 met zonale geldigheid bij elke toegang en elke uitgang van het grondgebied Ranst.

 

Art. 2:

§1. In Broechem blijft op de volgende straten of straatdelen de zone 30 geldig:

-          geheel Lostraat

-          de Kapelstraat vanaf de splitsing met de Lostraat tot aan de Pertendonckstraat

-          de Rubenslaan tot van de splitsing van de Kapelstraat tot aan de splitsing met de Rembrandtlaan

§2. In Emblem blijft op de volgende straten of straatdelen de zone 30 geldig:

-          geheel de Stapstraat

-          geheel de Kloosterstraat

-          de Dorpsstraat vanaf de splitsing met de Stapstraat tot aan de splitsing met de Kloosterstraat

§3. In Oelegem blijft op de volgende straten of straatdelen de zone 30 geldig:

-          de Schildesteenweg vanaf het Torenplein tot aan de splitsing met de Nieuwelaan

-          De Venustraat vanaf de splitsing met de Schildesteenweg tot aan de splitsing met de Vincent Goossenslaan

-          Vlotstraat

-          Hoornveldstraat

-          Kerkhoflei

-          Schransken

-          Achterstraat vanaf de Vincent Goossensslaan tot aan het Torenplein

-          Muizenheuvelstraat vanaf de kruising met de Nieuwelaan tot aan de kruising met de Oudstrijdersstraat

-          Bolkerhoeveweg

-          Oude baan

-          Lindberg

§4. In Ranst blijft op de volgende straten of straatdelen de zone 30 geldig:

-          geheel de Lievevrouwestraat

-          geheel de Gasthuisstraat

-          geheel de Schoolstraat

-          Molenstraat vanaf de splitsing van de Schoolstraat tot aan de splitsing met de Rozenlaan

§5.De zone 30 wordt gesignaleerd door de plaatsing van het verkeersbord F4a - 30 bij elke toegang en het verkeersbord F4b - 30 bij elke uitgang

 

Art. 3:

§1. In Broechem blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking van 70 km/u van toepassing.

-          Van den Nestlaan vanaf de kruising met Sint Jozef tot aan de kruising met de Ranstsesteenweg

§2. In Emblem blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking van 70 km/u van toepassing

-          Ranststeenweg vanaf de kruising met het Hutveld tot aan de kruising met de Herentalsebaan (Ranst)

§3. In Oelegem blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking van 70 km/u geldig:

-          Schildesteenweg vanaf de grens met Schilde tot aan de ingang van het kasteel Vrieselhof (Schildesteenweg 99)

-          Zandhovensesteenweg vanaf de grens met Zandhoven tot aan het kruispunt met Heesterbos en de Hallebaan

§4. In Ranst blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking 70 km/u geldig:

-          Ranstesteenweg vanaf de kruising met de Herentalsebaan tot aan de kruising met het Hutveld (Emblem)

 

Art. 4:

In afwijking van artikel 1 werd een zone 50 geïnstalleerd op de N14 - Liersesteenweg vanaf de grens met Lier tot aan de Alliersekapel (Liersesteenweg 127). De zone 50 wordt gesignaleerd door de plaatsing van het zonaal verkeersbord C43 - 50 bij elke toegang en het zonaal verkeersbord C45 - 50 bij elke uitgang

 

Art. 5:

§1. In de Ter Stratenweg wordt de voorrangsregeling aangepast waardoor de rechte straat een voorrangsweg wordt.

De maatregel voorrangsweg wordt gesignaleerd met de verkeersborden B15a, B15b, B15c, B15d, B15e B15f of B15g naargelang de omstandigheid.

§2 De aansluitende wegen worden ondergeschikt en bij hun aansluiting wordt het bord B1 geplaatst. De signalisatie B3 kan als voorsignalisatie worden voorzien.

 

Art. 6:

Dit aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de snelheidsregeling op gemeentewegen waarvan sprake in dit reglement.

 

Art. 7:

§1. Dit politiereglement of deze politieverordening zal van kracht gaan conform de bepalingen in het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder overeenkomstig artikel 288..

§2. Deze verordening zal overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur worden bekend gemaakt.

 

Art. 8:

De overtreders van deze verordening zullen gestraft worden overeenkomstig de wet betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Art. 9:

§1. Dit besluit zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit en verkeersveiligheid, via het departement Mobiliteit en Openbare Werken, Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel.

§2. Artikel 4 van dit besluit zal ter goedkeuring worden overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit en verkeersveiligheid, via het departement Mobiliteit en Openbare Werken, Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

Art. 10:

Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de provinciegouverneur, aan de griffier van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, aan de griffier van de politierechtbank te Antwerpen, aan de directeur coördinator van de federale politie te Antwerpen, aan de korpschef van de politiezone ZARA en aan de colleges van burgemeester en schepenen van de omliggende gemeenten.

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.