Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van de snelheidszones goed, hierin wordt de Kromstraat (N116) opgenomen in de zone 50.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 februari 2017 met de principiële goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2017 met de goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Op 1 september 2017 werden de snelheidszones ingevoerd volgens het snelheidsregimeplan.

Op 16 april 2019 evalueerde de verkeerscommissie de snelheidszones en doet voorstellen tot wijziging.

In de gemeenteraadscommissie van 3 juni 2019 werden de voorgestelde wijzigingen besproken.

Op 11 juni 2019 werden de opmerkingen vanuit de gemeenteraadscommissie in de verkeerscommissie besproken.

Op 21 december 2021 keurde de gemeenteraad de veralgemening van de zone 30 binnen de bebouwde kom goed.

Op 10 april 2019 gaf de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Antwerpen (PCV) goedkeuring van de zone 50 vanaf de bebouwde kom van Ranst tot en met het kruispunt met de Kriekenstraat.

Tijdens het periodiek overleg op 6 oktober 2021 tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Ranst werd de uitbreiding van de zone 50 vanaf de bebouwde kom van Ranst tot aan de gemeentegrens met Wommelgem goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikelen 22 quater van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Deze artikels geven aan dat binnen de zones afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b de snelheid is beperkt tot 30 km per uur.

Artikel 65.5 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaalt de signalisatie met de zonale geldigheid. Het begin en het einde van een zone waar de snelheid beperkt is tot de aangeduide snelheid wordt aangeduid door de respectievelijke verkeersborden ZC43 en ZC43/.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald dat de borden F1a en F1b het begin en het einde van de bebouwde kom afbakenen. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/u.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 12.1 bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaalt de betekenis van de verkeersborden F4a en F4b. Het begin van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4a. Het einde van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4b. De borden worden geplaatst op de toegangen en de respectievelijke uitgangen van de zone 30.

Artikel 6 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel beschrijft de grootte en de plaatsingsvoorwaarden van de verkeersborden, zowel de gewone als de borden met zonale geldigheid.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft aan dat de zone 50 tussen de bebouwde kom en de gemeentegrens met Wommelgem verantwoord is. Deze zone omvat 2 gevaarlijke kruispunten, namelijk kruispunt Kromstraat (N116) met de Kastanjelaan en het kruispunt Kromstraat (N116) met de Schawijkstraat. De Kromstraat is weliswaar in de loop van 2022 heringericht, toch geven het bochtige wegtracé als de kruispunten en de inritten van KMO en handelaars aanleiding tot het instellen van een lager snelheidsregime. De oversteekbaarheid aan de kruispunten zal hierdoor ook beter en veiliger verlopen.

 

Bijkomende motivering:

De snelheidsregimes in de gemeente Ranst werden bij gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2017 vastgelegd in snelheidszones volgens het snelheidsplan opgesteld door de verkeerspolitie. Op 16 september 2019 werd dit snelheidsplan gewijzigd. Tijdens de gemeenteraadszitting van 21 december 2021 werd het aanvullend reglement goedgekeurd om de zone 30 te veralgemenen binnen de bebouwde kom. Om voor meer duidelijkheid te zorgen, worden de reglementen met betrekking tot snelheidsregimes vervangen en samengevoegd in dit aanvullend verkeersreglement.

Omwille van de verkeersveiligheid en op vraag van de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Antwerpen (PCV) van 10 april 2019 werd als alternatief voor een  fietsoversteekplaats in te richten aan het kruispunt Kromstraat (N116) met de Kriekenstraat en de Spruytershofstraat een verlaging van het snelheidsregime naar 50 km/u goedgekeurd, omwille van het bochtige tracé. Hierdoor zou de zone 50 doorgetrokken worden tot aan de gemeentegrens met Wommelgem. Op die manier is ook het gevaarlijke kruispunt Kromstraat (N116) met de Schawijkstraat opgenomen binnen de zone 50. Aan dit kruispunt is wel een middeneiland met afslagstroken en oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers aangelegd. Dit geeft meteen een poorteffect, waardoor bestuurders vertragen. AWV heeft aangegeven dat een snelheidsverlaging naar 50km/u aangewezen is omwille van de verkeersveiligheid. In artikel 4 wordt een 2de paragraaf toegevoegd waarin een zone 50 wordt geïnstalleerd op de N116 - Kromstraat vanaf de gemeentegrens met Wommelgem tot aan de bebouwde kom van deelgemeente Ranst. 

 

 

Bijlagen:

-          Het verslag van de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Antwerpen (PCV) van 10 april 2019

-          Het verslag van het periodiek overleg tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Ranst op 6 oktober 2021.

 

Besluit met:

12 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Guido Wittocx (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Christel Engelen (Vlaams Belang), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

6 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Erik Fossez (N-VA) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

§1. Met uitzondering van de gewestwegen, onder toezicht van de Vlaamse minister van Openbare Werken, geldt er voor alle andere wegen op grondgebied van Ranst de zone 50 met uitzondering van de hieronder apart opgesomde zone 30 en de straten met snelheidsbeperking van 70 km/u.

§2. De zone 50 wordt gesignaleerd door de plaatsing van verkeersborden C43 met zonale geldigheid bij elke toegang (ZC43) en elke uitgang (ZC43/) van het grondgebied Ranst.

 

Art. 2:

§1. In de deelgemeente Ranst omvat de zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen):

-Kastanjelaan (deel binnen bebouwde kom)

-Wilgenlaan

-Berkenlaan

-Dennenlaan

-Lindenlaan

-Zevenbergenlaan

-Kasteeldreef

-Boswijk

-Schoolstraat

-Gasthuisstraat

-Molenstraat

-Lievevrouwestraat

-Rozenlaan

-Salvialaan

-Goudbloemlaan

-Begonialaan

-Tulpenlaan

-Peeters Reypensplein

-Processieweg

-Donkereweg

-Dullaard

-Laarstraat (deel binnen bebouwde kom)

-Hofstraat

-Veldstraat

-Marreweg

-Ter Elst

-Korenveld

-Hooiveld

-Roggelaan

-Tarwelaan

-Maislaan

-Gerstlaan

-Haverlaan

-Burgemeester Louis Pittoorslaan

-Schaepsvonderlaan

-Profeetstraat (deel binnen bebouwde kom)

-Zwaluwenlaan

-Eksterlaan

-Merellaan

-Kievitlaan

-Valkenlaan

-Lijsterlaan

-Patrijzenlaan

-Nachtegalenlaan

§2. In de deelgemeente Oelegem omvat de zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen):

-Kerkstraat

-Achterstraaat

-Vlotstraat

-Hoornveldstraat

-Kerkhoflei

-Torenplein

-Schransken

-Venusstraat

-Schildesteenweg (tussen centrum en Vincent Goossenslaan)

-Oudstrijdersstraat

-Rundvoortstraat (deel binnen bebouwde kom)

-Veenmolstraat

-Meir

-Herbsteinlaan

-Louis Ecranlaan

-Everhoek

-Creyboschlaan

-De Achterhof

-Nieuwelaan

-Muizenheuvellaan

-Konijnenbos

-Knodbaan (deel binnen bebouwde kom)

-Lindberg

-de Fraulalaan

-Le Roylaan

-Van Steenbergenlaan

-Van Colenlaan

-Van Vrieselelaan

-Van Edinghenlaan

-Van Gheldenakenlaan

-Van Halmalelaan

-Bredabaan (deel binnen bebouwde kom)

-Hemelstraat

-Kardinaal Cardijnlaan

-Pater Damiaanstraat

-Fazantenstraat

-Hazenstraat

-John Kennedylaan

-Notenstraat

-Rietveld

-Kikkerstraat

-Schuurblok

-Heggestraat

-Europalaan

-Baron Holvoetlaan

§3. In de deelgemeente Broechem omvat de zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen):

-Rubenslaan (deel binnen bebouwde kom)

-Breughellaan

-Van Dycklaan

-Rembrantlaan

-Kapelstraat (deel binnen bebouwde kom)

-Lostraat

-Streep

-Voetweg

-Pater Domstraat

-Pertendonckstraat

-Gemeenteplein

-Gustaaf Peetersstraat (van Gemeenteplein tot aan de voetwegjes: Kattengangeske en Molengangeske)

-Jozef De Voghtstraat

-Vorstjensweg

-Juul Persijnstraat

-Broddestraat (deel binnen bebouwde kom)

-(toekomstige) Stekelbessenlaan

-Praetershoekweg

-Schelkenshof

-Kamillelaan

-Bieslooklaan

-Salielaan

-Dillelaan

-Melisselaan

-Kruizemuntlaan

-Nierlendersstraat

-Boomgaardweg

-Sintelweg

-Abelebaan (deel binnen bebouwde kom)

§4 In de deelgemeente Emblem omvat de zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen):

-Dorpstraat (van Ambelweg tot en met kruispunt met Kloosterstraat)

-Ambelweg

-Stapstraat

-Kloosterstraat

-De Voortstraat

-Amelia Brockenplein

-Grimmarastraat

-Bosstraat

§5.De zone 30 wordt gesignaleerd door de plaatsing van het verkeersbord F4a - 30 bij elke toegang en het verkeersbord F4b - 30 bij elke uitgang.

 

Art. 3:

§1. In Broechem blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking van 70 km/u geldig:

-          Van den Nestlaan vanaf de kruising met Sint Jozef tot aan de kruising met de Ranstsesteenweg.

§2. In Emblem blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking van 70 km/u geldig:

-          Ranststeenweg vanaf de kruising met het Hutveld tot aan de kruising met de Herentalsebaan (Ranst).

§3. In Oelegem blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking van 70 km/u geldig:

-          Schildesteenweg vanaf de gemeentegrens met Schilde tot aan de ingang van het kasteel Vrieselhof (Schildesteenweg 99);

-          Zandhovensesteenweg vanaf de grens met Zandhoven tot aan het kruispunt met Heesterbos en de Hallebaan

§4. In Ranst blijft op de volgende straten of straatdelen de snelheidsbeperking 70 km/u geldig:

-          Ranstesteenweg vanaf de kruising met de Herentalsebaan tot aan de kruising met het Hutveld (Emblem)

 

Art. 4:

§1. In afwijking van artikel 1 werd een zone 50 geïnstalleerd op de N14 - Liersesteenweg vanaf de gemeentegrens met Lier tot aan de Alliersekapel (Liersesteenweg 127). De zone 50 wordt gesignaleerd door de plaatsing van het zonaal verkeersbord ZC43 (50) bij elke toegang en het zonaal verkeersbord ZC43/ (50) bij elke uitgang

§2. In afwijking van artikel 1 wordt een zone 50 geïnstalleerd op de N116 - Kromstraat vanaf de gemeentegrens met Wommelgem tot aan de bebouwde kom van deelgemeente Ranst. De zone 50 wordt gesignaleerd door de plaatsing van het zonaal verkeersbord ZC43 (50) bij elke toegang en het zonaal verkeersbord ZC43/ (50) bij elke uitgang

 

Art. 5:

§1. In de Ter Stratenweg wordt de voorrangsregeling aangepast waardoor de rechte straat een voorrangsweg wordt.

De voorrangsweg wordt gesignaleerd met de verkeersborden B15a, B15b, B15c, B15d, B15e B15f of B15g naargelang de plaatsgesteldheid.

§2 De aansluitende wegen worden ondergeschikt en bij hun aansluiting wordt het bord B1 geplaatst. De signalisatie B3 kan als voorsignalisatie worden voorzien.

 

Art. 6:

Dit aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de snelheidsregeling op gemeentewegen waarvan sprake in dit reglement.

 

Art. 7:

§1. Dit politiereglement of deze politieverordening zal van kracht gaan conform de bepalingen in het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder overeenkomstig artikel 288.

§2. Deze verordening zal overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur worden bekend gemaakt.

 

Art. 8:

De overtreders van deze verordening zullen gestraft worden overeenkomstig de wet betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Art. 9:

§1. Dit besluit zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit en verkeersveiligheid, via het departement Mobiliteit en Openbare Werken, Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel.

§2. Artikel 4 van dit besluit zal ter goedkeuring worden overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit en verkeersveiligheid, via het departement Mobiliteit en Openbare Werken, Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

Art. 10:

Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de provinciegouverneur, aan de griffier van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, aan de griffier van de politierechtbank te Antwerpen, aan de directeur coördinator van de federale politie te Antwerpen, aan de korpschef van de politiezone ZARA en aan de colleges van burgemeester en schepenen van de omliggende gemeenten.