Omschrijving:

In de Emblemseweg krijgt het gedeelte gelegen tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg het statuut van fietsstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De voorstellen van Christoph Ceuppens via e-mail (christoph.ceuppens@mandat.belfius.be) van 21 oktober 2015 om de snelheid en het sluipverkeer te verminderen door

-          parkeerplaatsen te schilderen op Emblemseweg om zo parkeren op de baan aan te moedigen en bijgevolg het verkeer af te remmen

-          tractorsluis tussen Kreupelstraat en Bremstraat

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 maart 2016 om het voorstel van een fietsstraat tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg te realiseren.

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 22 novies van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur. De fietsstraten worden aangeduid met het bord F111. Het einde van de fietstraten met het bord F113.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de verkeerscommissie van 16 februari 2016 om geen parkeerplaatsen en tractorsluizen aan te brengen maar een fietsstraat te realiseren. Hierdoor moeten de auto's achter de fietsen rijden waardoor er een snelheidsremmend en verkeershinderend effect optreedt.

 

Bijkomende motivering:

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de verkeerscommissie om een fietsstraat te realiseren in de Emblemseweg tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg.

Een fietsstraat is een straat waarin de fietsers de hele breedte van de weg mogen gebruiken. Auto’s mogen die straat verder blijven gebruiken maar mogen niet meer dan 30 km per uur rijden en vooral: ze mogen de fietsers niet inhalen. Het begin en einde van de fietsstraat wordt aangeduid met een nieuw verkeersbord en alle weggebruikers kunnen duidelijk vaststellen dat er zich een gewijzigde verkeerssituatie voordoet.

De bedoeling van de fietsstraten is de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker te verhogen en een fietsvriendelijk klimaat te creëren in het centrum.

 

Het gemeenteraadslid, Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de motivering waarbij vermeld staat dat een fietsstraat een straat is waarin de fietsers de hele breedte van de weg mogen gebruiken, auto’s niet meer dan 30 km per uur mogen rijden en ze mogen de fietsers niet inhalen. Volgens het gemeenteraadslid is dit correct indien de rijbaan slechts is opengesteld in hun rijrichting en niet indien de rijbaan in beide rijrichtingen is opengesteld.

Uit de motivering leidt het gemeenteaadslid af dat het de bedoeling van het college is om eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer in te stellen.

Enkel op deze manier kan men het vooropgestelde doel bereiken namelijk de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker verhogen en een fietsvriendelijk klimaat creëren. Daarom vraagt het gemeenteraadslid het besluit in die zin aan te passen en volgend amendement ter stemming voor te leggen:

"Het gedeelte van de Emblemseweg tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg wordt eenrichtingsverkeer in de richting van de Oostmalsesteenweg met uitzondering voor fietsers.

De verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord F19 aangevuld met een onderbord van het model M.4."

De schepen van verkeersveiligheid, Tine Muyshondt (CD&V), bevestigt dat het niet de bedoeling is om geheel het stuk van de Emblemseweg tussen de Kreupelstraat en de Oostmallesteenweg enkelrichting te maken. Het gedeelte van de Emblemseweg tussen de kruising met de Tongelweg en de Oostmallesteenweg is al enkelrichting en blijft enkelriching. Hier mogen de fietsers heel de straat gebruiken en moeten de auto's achter de fietsers blijven met een snelheidsbeperking van 30 km/u. Het gedeelte van de Emblemseweg tussen de kruising met de Kreupelstraat en de kruising met de Tongelweg blijft dubbelrichting. In dit gedeelte kunnen de fietsers de helft van de breedte langs de rechterzijde gebruiken waarbij de gemotoriseerde voertuigen achter de fietsers moeten blijven die in dezelfde richting rijden met een snelheidsbeperking van 30 km/u. In de praktijk zullen de fietsers geheel de rijbaan gebruiken en zich naar rechts begeven als er een auto die in de tegenovergestelde richting passeert. Naar de mening van de schepen zal de invoering van de fietsstraat de belangrijke fietsverbinding als onderdeel van een lokale functionele (namelijk de verbinding tussen Emblem en Broechem) en toeristische fietsroute ten goede komen en de onderschiktheid van het gemotoriseerd verkeer aan het fietsverkeer benadrukken. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt dat de invoering van een enkelrichting niet opportuun is omdat de omgeving gekenmerkt wordt door fruit- en boomgaarden en niet door bebouwing. Het lokale verkeer zal door de invoering van een enkelrichting steeds rond moeten rijden om op zijn bestemming te komen en hierdoor met landbouwmachines door de residentiële wijken als de Bremstraat moeten rijden wat volgens de schepen geen goed idee voor de verkeersveiligheid. Bovendien is er geen overleg geweest met de plaatselijke bevolking voor de invoering van een enkelrichtingstraat. Het invoeren van een gewijzigde verkeerssituatie zonder overleg is niet bevorderlijk voor het draagvlak van een fietsstraat. Hierdoor stelt de schepen voor om de bestaande situatie te laten voor wat het is aangaande de inrichting en enkel in deze fase een fietsstraat in te voeren om de Emblemseweg als fietsverbinding te accentueren met de ondergeschiktheid van het gemotoriseerd verkeer aan het fietsverkeer.

Het gemeenteraadslid Johan De Ryck (N-VA) stelt dat de fractie de fietsstraat genegen is en hierdoor het amendement zal intrekken zodat de invoering van de fietsstraat niet in het gedrang komt.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

In de Emblemseweg krijgt het gedeelte gelegen tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg het statuut van fietsstraat.

 

Art. 2:

De verkeersmaatregel uit artikel 1 wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hiernavolgende verkeerssignalisatie:

-          Het verkeersbord F111 inzake het begin van de fietsstraat

-          Het verkeersbord F113 inzake het einde van de fietsstraat

Deze verkeersborden worden in de beide rijrichtingen geplaatst.