Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een fietszone in de Schoolstraat, de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In 2021 werd de verkeersstudie voor Ranst en Emblem opgestart. Deze werd in 2022 afgerond. Het college van burgemeester en schepenen nam op 1 september 2022 kennis van het eindrapport van de verkeersstudie Ranst en Emblem en keurde dit goed, alsook voor het uitvoeren van acties op korte en lange termijn.

Op 14 maart 2023 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om volgende straten als fietsstraat in te richten: Schoolstraat, Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van bovenvermelde commissie mobiliteit en openbare werken.

Sinds 1 april 2023 is de wegcode aangepast en werd het woord 'fietsstraat' in de regelgeving vervangen door 'fietszone'. De fietszone wordt aangeduid door de borden F111 (begin) en F113 (einde). Een fietszone eindigt dus niet meer aan het volgende kruispunt, maar bij het verkeersbord F113. De bestaande borden met vermelding 'fietsstraat' zijn nog geldig tot 1 januari 2035.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald de aanwijzingsborden (type F). Verkeersbord F111 duidt het begin van de fietszone aan en verkeersbord F113 duidt het einde van de fietszone aan.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

 Artikel 65 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Algemene bepalingen van aanwijzingsborden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Artikelen 2 en 7 van het Koninklijk besluit van 13 maart 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. De wijziging is van kracht sinds 1 april 2023.

Deze artikels geven aan dat artikel 22novies wordt aangepast, waarbij het woord 'fietsstraat' wordt vervangen door 'fietszone'. De fietszone wordt aangeduid door de borden F111 (begin) en F113 (einde). Een fietszone eindigt dus niet meer aan het volgende kruispunt, maar bij het verkeersbord F113. De bestaande borden met vermelding 'fietsstraat' zijn nog geldig tot 1 januari 2035.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023 is om volgende straten als fietszone in te richten: Schoolstraat, Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat.

 

Bijkomende motivering:

In de opmaak van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem werden enkele ingrepen en maatregelen voorgesteld door het studiebureau. Het inrichten van een fietszone in Schoolstraat, Gasthuisstraat, Lievevrouwestraat en een deel van de Molenstraat was hierin opgenomen. De belangrijkste opmerkingen bij deze maatregel was dat de Molenstraat pas als fietszone kan ingericht worden na een herinrichting. Door de invoering van een fietszone in deze centrumstraten met heel wat functies (wonen, winkels, scholen, horeca...) krijgt de fietser meer ruimte.

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 mei 2023 voor om de enkelrichtingen in Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat als proefopstelling in te voeren. De vrije basisschool is vragende partij om deze maatregel te testen om de veiligheid in de schoolomgeving te verhogen.

De enkelrichting wordt ingevoerd zodat er vanaf de Kromstraat (N116) de Gasthuisstraat kan ingereden worden. Er is aldaar (na de herinrichting van de Kromstraat (N116) inclusief kruispunt) een afslagstrook aangelegd. De enkelrichting gaat in de Gasthuisstraat dus van de Kromstraat (N116) richting Lievevrouwestraat en in de Lievevrouwestraat van de Gasthuisstraat richting de Broechemlei (N116).

Met de invoering van de fietszone (in combinatie met de enkelrichtingen, in proefopstelling) zal de fietser meer ruimte krijgen in het centrum van Ranst, waardoor de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhoogd wordt.

 

Bijlagen:

-          Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023.

-          Het eindrapport van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem.

-          Een plan met aanduiding van de signalisatie

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een fietszone in de Schoolstraat, de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat. Dit reglement gaat in vanaf 1 juli 2023.

 

Art. 2:

De borden F111 worden geplaatst in:

-          de Schoolstraat aan de Zevenbergenlaan

-          de Lindenlaan aan de Schoolstraat

-          de Molenstraat aan de Schoolstraat

-          de Lievevrouwestraat aan de Salvialaan

-          de Berkenlaan aan de Gasthuisstraat

-          de Gasthuisstraat aan de Doggenhoutstraat (N116).

 

Art. 3:

De borden F113 worden geplaatst in:

-          de Schoolstraat aan de Zevenbergenlaan

-          de Lindenlaan aan de Schoolstraat

-          de Molenstraat aan de Schoolstraat

-          de Lievevrouwestraat aan de Salvialaan

-          de Berkenlaan aan de Gasthuisstraat

-          de Gasthuisstraat aan de Doggenhoutstraat (N116).

 

Art. 4:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.