Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de aanpassing goed van het reglement speelstraten waarbij de toepassing uitgebreid wordt tot in alle schoolvakanties en de periode niet meer beperkt is per straat tot 2 weken.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2013 met de goedkeuring van het reglement tot inrichting van de speelstraten

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 41, 286 en 288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van gemeentelijke reglementen

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De reglementen en verordeningen treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer.

Artikels 2.36 en 22septies van het koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid de .

Een speelstraat wordt omschreven als een straat waarbij de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden wordt om te kunnen spelen, in hoofdzaak door kinderen. In een speelstraat zijn alleen bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of van wie de garage in die straat gelegen is. Ook prioritaire voertuigen krijgen toegang. Tenslotte kan de  wegbeheerder ook een vergunning afleveren

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Adviezen:

Er werd voorafgaand aan dit besluit overleg gepleegd met de lokale politie en de jeugddienst. De politie en de jeugddienst blijft achter de inhoud; inclusief de aanpassing van het besluit staan.

 

Bijkomende motivering:

Een speelstraat is een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met een verkeersbord C3 (witte achtergrond met rode rand, verboden te rijden), voorzien van een onderbord met de vermelding speelstraat. Op de momenten dat een straat een speelstraat is, mag er ook speelinfrastructuur (voetbaldoel, skateramp, kegels, …) geplaatst worden.

Bedoeling van onderhavig reglement is om (jonge) gezinnen de kans te bieden om binnen het gecreëerde kader tijdens de schoolvakanties hun woonstraat tijdelijk om te vormen tot een 'speelstraat'. Dit is zeker een kindvriendelijke maatregel te noemen en past dan ook volledig in het uitbouwen van een zorgzame en levendige gemeente waar ontmoeten centraal staat.

Met de aanpassing van het reglement wenst het college van burgemeester en schepenen de toepassing uit te breiden tot alle schoolvakanties en de periodes niet meer te beperken tot 2 weken per straat .

 

Bijlagen:

Reglement

Afsprakennota

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt onderstaand reglement over de inrichting van speelstraten goed:

Artikel 1: definitie

Met het oog op de inrichting van een speelstraat, kan het college van burgemeester en schepenen een straat verkeersvrij of een gedeelte verkeersvrij maken. .

Artikel 2: Wettelijke bepalingen:

§1. Een speelstraat is een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met het verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding “speelstraat”.

In de speelstraten is de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers. 

§2. Alleen bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of wier garage in de straat gelegen is, alsook prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, alsook fietsers, hebben toegang tot speelstraten.

§3. De bestuurders die in de speelstraten rijden, moeten dit stapvoets doen. Ze moeten de doorgang vrijlaten voor de voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen en er zo nodig voor stoppen. Fietsers moeten zo nodig afstappen. De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen. 

§4. De peters en meters dienen er voor te zorgen dat er ten allen tijde een strook van 4m in de straatbreedte vrij blijft voor de hulpdiensten.

Artikel 3: Wettelijke voorwaarden

§1. De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet liggen op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur.

§2. De speelstraat moet liggen in een straat of wijk met overheersend woonkarakter, zonder doorgaand verkeer en mag niet bediend worden door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer.

§3. Tijdens de uren dat de openbare weg als speelstraat wordt gesignaleerd mag er speelinfrastructuur geplaatst worden mits de doorgang van toegelaten bestuurders en prioritaire voertuigen niet verhinderd wordt.

§4. De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet tijdelijk afgesloten worden telkens tijdens dezelfde uren.  Er moeten voldoende hekken geplaatst worden om de speelstraat duidelijk af te bakenen.

Op de hekken wordt een bord C3 en onderbord “speelstraat” vast bevestigd. De uren tijdens welke de straat als speelstraat is ingericht worden op het onderbord vermeld.

§5. De hekken worden ter beschikking gesteld door de wegbeheerder.

Artikel. 4: bijkomende voorwaarden

§1.De straat is een woonstraat. De bereikbaarheid van de omliggende straten mag niet in het gedrang komen. Er moeten mogelijkheden zijn voor een normale doorstroming van het verkeer rond de speelstraat.

Er mogen hierbij geen onveilige verkeerssituaties gecreëerd  worden. Omkeerbewegingen moeten vermeden worden.

§2. Naast de volledige straat moet de mogelijkheid bestaan dat er slechts een deel van de straat als speelstraat ingericht wordt. Dit wordt zeker toegepast als het gaat om lange straten, of in straten met veel kruispunten.

§3. De speelstraat kan enkel worden ingericht tijdens de schoolvakanties. De speelstraaturen zijn maximaal van 10u tot 20u.

§4. Het initiatief tot het inrichten van een speelstraat moet komen van de bewoners. Een meerderheid van de bewoners moet achter het initiatief staan. Daartoe geldt dat elk huisnummer één stem heeft en dat er een meerderheid is vanaf dat er 50% + 1 voorstander is.

§5. Iedere speelstraat heeft één of meer peters of meters met als taken:

De aanvraag indienen;

De raadpleging van de bewoners verzorgen;

Instaan voor het plaatsen en weghalen van de afsluiting;

Een oogje in het zeil houden;

Eventueel activiteiten organiseren;

De peters en/of meters staan niet in voor de opvang van kinderen. Ouders blijven zelf verantwoordelijk. De speelstraat is geen extra kinderopvang.

§6. In een straat waar een politiekantoor of een brandweerkazerne is, kan geen speelstraat plaatsvinden.

§7. De speelstraat en de eventueel in de straat ingerichte gezamenlijke activiteiten staan open voor alle kinderen.

Artikel. 5: De procedure

§1. Een (groep van) bewoner(s) doet uiterlijk 2 maanden vooraf een aanvraag tot speelstraat bij de jeugddienst, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Ranst. Enkel aanvragen van bewoners van de straat in kwestie komen in aanmerking.

§2. De lokale politie geeft een verkeerstechnisch advies over de aanvraag. De T.D. een advies aangaande de toegankelijkheid 

§3. Het college van burgemeester en schepenen beslist aangaande de toelating tot de organisatie van een speelstraat.

§4. De jeugddienst bezorgt de aanvragende bewoner(s) het gunstige, bekrachtigde advies. De aanvragers brengen elk huis op de hoogte en verzamelen huis aan huis de stem ter goedkeuring van de inrichting.

§5. Ten laatste na 30 dagen na de beslissing door het college van burgemeester en schepenen, bezorgen de aanvragers de bewonersenquête en de ingevulde en ondertekende afsprakennota aan de jeugddienst.

§6. De jeugddienst legt het dossier (verkeerstechnisch advies, enquête, afsprakennota en eventuele bijkomende adviezen) ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen. Indien goedgekeurd, ondertekenen ook burgemeester en gemeentesecretaris de afsprakennota.

Artikel. 6: Verantwoordelijkheid

§1. Het MB van 11 oktober 1976 vermeldt in artikel 9.2. bis dat “… de hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder”. De wegbeheerder is in dit geval de gemeente Ranst. Ranst is verantwoordelijk voor het feit dat de hekken en signalisatie aan de wettelijke criteria voldoen.

§2. In geval van schade aan derden kan de gemeente niet verantwoordelijk gesteld worden. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen aan derden. Het inrichten van een speelstraat ontslaat ouders niet van het toezicht op hun kinderen.

§3. De meters en peters zijn niet verantwoordelijk voor de kinderen die op de straat spelen. De ouders blijven zelf verantwoordelijk.

§4. De gemeente verzekert de meters, peters als vrijwilligers van de speelstraat, zowel voor burgerlijke aansprakelijkheid als voor lichamelijke schade. De andere bewoners blijven aansprakelijk voor eventuele toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen.

Artikel. 7: Afsprakennota

De afsprakennota zoals vastgesteld in bijlage wordt goedgekeurd.

Artikel. 8: Stopzetten van de speelstraat

Indien bewoners bepalingen van het reglement niet naleven kan het college van burgemeester en schepenen de beslissing tot het inrichten van de speelstraten intrekken.

 

Art. 2:

Dit reglement treedt vanaf de 5de dag na publicatie op de gemeentelijke webtoepassing..

 

Art. 3:

Het initiatief wordt tijdig gecommuniceerd via Ranst Info en de gemeentelijke webtoepassing.

 

Art. 4:

Er kunnen speelkoffers aangevraagd worden

 

Art. 5:

Het college van burgemeester en schepenen staat in voor de uitvoering van het reglement.