Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een enkelrichting in de Spruytershofstraat (tussen de Kromstraat en de John van den Eyndelaan) in de richting van de Schawijkstraat goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Naar aanleiding van de aankomende werken in de Spruytershosftraat en Kromstraat hielden het voorjaar van 2021 enkele buurtbewoners een bevraging bij de bewoners over hun visie van de Spuytershofstraat. Dit werd eveneens op een bewoners vergadering besproken. Na de werken zal een enkelrichting worden ingevoerd zoals voorgesteld door het merendeel van de bewoners.

In de commissie mobiliteit en openbare werken van 23 januari 2023 werd dit voorstel besproken en positief geadviseerd.

Het college van burgemeester en schepenen van 2 februari nam kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 65.2 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel beschrijft de betekenis van de onderborden betreffende fietsen en tweewielige bromfietsen met witte achtergrond en zwarte opschriften en symbolen. M12 betekent uitgezonderd fietsen, bromfietsklasse A en speedpedelecs. M18 betekent dat fietsen, bromfietsklasse A en speedpedelecs in beide rijrichtingen mogen rijden.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel beschrijft de verbodsborden. C1 betekent 'verboden richting voor iedere bestuurder' Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel beschrijft de aanwijzigsborden. F19 betekent 'openbare weg met eenrichtingsverkeer'. F45b betekent 'doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers.'

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.1 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel beschrijft voor wie en wanneer de verkeersborden C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) en F19 (openbare weg met eenrichtingsverkeer) gebruikt moeten worden en welke uitzonderingen er gelden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 23 januari 2023

 

Bijkomende motivering:

Het voorstel om een enkelrichting in te voeren in de Spruytershofstraat tussen de Kromstraat en de John van den Eyndelaan in de richting van de John van den Eyndelaan werd goed bevonden door de commissie mobiliteit en openbare werken. De enkelrichting wordt ingesteld met de inrijrichting vanaf de Kromstraat, uitrijden is mogelijk via de Schawijkstraat. Zo wordt het probleem van de geringe zichtbaarheid op de hoek Kromstraat - Spruytershofstraat aangepakt. De enkelrichting geldt alleen in het gedeelte vanaf de Kromstraat tot aan de John van den Eyndelaan. Fietsers mogen nog wel in beide rijrichtingen blijven rijden.

Het wegrijdende verkeer zal dus via de Schawijkstraat naar de Kromstraat ontsluiten, waar het kruispunt nu veiliger is gemaakt, bij de herinrichting van de Kromstraat.

 

Bijlagen:

-          Buurtbevraging door buurtbewoners in april 2021

-          Verslag commissie mobiliteit en openbare werken van 23 januari 2023

-          signalisatieplan

 

Besluit met:

20 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Bart Goris (Goesting!), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een enkelrichting in de Spruytershofstraat (tussen de Kromstraat en de John van den Eyndelaan) in de richting van de Schawijkstraat goed.

 

Art. 2:

Volgende signalisatie wordt geplaatst op de aangegeven locatie.

§1. De verkeersborden F19 en M18 worden aan het kruispunt van de Kromstraat en de Spruytershofstraat geplaatst.

§2. De verkeersborden C1 en M12 worden aan het kruispunt van de Spruytershofstraat en de John van den Eyndelaan geplaatst.

§3. Het verkeersbord F45b wordt geplaatst in de Spruytershofstraat aan het kruispunt met de Schawijkstraat.

 

Art. 3:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.