Omschrijving:

Aanvullend verkeersreglement - Parkeerverbod Kapelstraat (eerste deel van de enkelrichting)

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 28 januari 2025 een parkeerverbod aan te brengen door middel van een gele onderbroken streep in de Kapelstraat in het deel tussen de Oelegemsesteenweg en de dreef naar het kasteel, naar aanleiding van meldingen en vaststellingen over hinderlijk parkeren vlak na het kruispunt en in de omgeving van de bushalte aldaar.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 11 februari 2025 kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 28 januari 2025.

 

Juridisch kader:

Art. 56; §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen voor van de gemeenteraad

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 25 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Parkeerverbod. Het is verboden een voertuig te parkeren: 10° op de rijbaan langs de gele onderbroken streep.

Artikel 76 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden.

Een gele onderbroken streep mag op de werkelijke rand van de rijbaan, op een trottoirband of op de boordsteen van een verhoogde berm aangebracht worden. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. Een opschrift mag de periode aanduiden tijdens dewelke het verbod geldt. Vb. "van 7 tot 18 u" of "van maandag tot vrijdag".

Onderborden Gxa en Gxb duiden het begin en einde van de reglementering aan.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 17 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden. De gele onderbroken streep bestaat uit trekken met een gelijke lengte die ligt tussen 0,50 m en 1,25 m. De tussenafstanden hebben dezelfde lengte.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief beschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 28 januari 2025 een parkeerverbod aan te brengen door middel van een gele onderbroken streep in de Kapelstraat in het deel tussen de Oelegemsesteenweg en de dreef naar het kasteel, naar aanleiding van meldingen en vaststellingen over hinderlijk parkeren vlak na het kruispunt en in de omgeving van de bushalte aldaar.

 

Bijkomende motivering:

Het parkeren in het enkelrichtingsdeel van de Kapelstraat net na het kruispunt met de Oelegemsesteenweg is hinderlijk. Bovendien wordt er regelmatig geparkeerd binnen de 15 meter zone rondom een bushalte. Parkeren is in die zone bovendien niet toegestaan.

Het aanbrengen van een gele onderbroken streep impliceert dat er niet geparkeerd mag worden op de rijbaan. Stilstaan is nog wel toegestaan. Een gele onderbroken streep is zichtbaar voor de weggebruiker over de hele lengte en hoeft niet bijkomend aangeduid te worden met verkeersborden.

Het college van burgemeester en schepenen stelt vast dat een parkeerverbod in het eerste deel van de Kapelstraat in het begin van de Kapelstraat een bushalte gelegen waardoor er op het eerste gedeelte eigenlijk al een parkeerverbod geldt (blauw gedeelte), al wordt dat niet nageleefd. De klachten komen dan ook uit dit gedeelte. In het groene gedeelte op de kaart situeren allemaal opritten waardoor er eigenlijk ook niet geparkeerd mag en kan worden. Het rode gedeelte nadien zijn eigenlijk de wettelijke parkeerplaatsen die nu zouden verdwijnen en waar weinig problemen mee zijn waardoor het voorstel is om die te behouden. Bovendien zorgen de parkeerplaatsen voor een snelheidsremmend effect waardoor deze parkeerplaatsen beter vrijwaard blijven.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een parkeerverbod wordt ingesteld in de Kapelstraat vanaf de Oelegemsesteenweg/Lostraat tot en met Kapelstraat nr. 57.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden van het parkeerverbod op de hoogte gebracht door middel van een gele onderbroken streep die wordt aangebracht op de stoeprand in de Kapelstraat tussen de Oelegemsesteenweg tot en met Kapelstraat nr. 57.

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.