Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen die hier kunnen laden tijdens het parkeren, beperkt in de tijd door gebruik van de parkeerschijf.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 28 januari 2018 het aanvullend verkeersreglement goed voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Berkenlaan (ter hoogte van de kerk) in Ranst en op de parking aan het gemeentehuis tegen de Gustaaf Peetersstraat in Broechem.

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het aanvullend verkeersreglement goed voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Molenstraat in Ranst ter hoogte van huisnummer 20.

Sinds begin 2023 kunnen burgers zelf een publieke laadpaal aanvragen via het Vlaams loket: https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen). De

concessiehouder, aangesteld door de Vlaamse Overheid, kijkt dan het dossier na en doet een locatievoorstel naar de lokale besturen voor de plaatsing van de paal.

De gemeenteraad keurde op 26 juni 2023 het aanvullend verkeersreglement goed voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Broddestraat in Broechem ter hoogte van huisnummer 42.

De gemeenteraad keurde op 18 september 2023 het aanvullend verkeersreglement goed voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Valkenlaan in Ranst ter hoogte van huisnummer 1 en in Streep in Broechem ter hoogte van huisnummer 1.

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 13 februari 2024 om parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in tijd te limiteren om zogenaamde 'laadpaalklevers' te weren.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gewest- en provinciewegen op het grondgebied, met uitzondering van de autosnelwegen. Het aanvullend reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Het aanvullend reglement treedt in werking treden nadat de Vlaamse Regering een beslissing genomen heeft of binnen 60 dagen vanaf de kennisgeving van het aanvullend reglement wordt het aanvullend reglement geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Artikel 70.2.1 3° h) Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. Het verkeersbord E9 met een onderbord waarop elektrische voertuigen is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor elektrische voertuigen.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Advies:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 13 februari 2024 om voor alle locaties waar openbare laadpalen staan een maximum duur van 2 uur in te voeren, door middel van parkeerschijf, om zogenoemde 'laadpaalklevers' tegen te gaan. Op deze manier worden bestuurders aangezet om hun wagen te verplaatsen na 2 uur, ten einde ander bestuurders die hun wagen willen opladen ook de kans te geven dit te doen. De wegcode vermeldt onder artikel 27.1.2 dat de parkeerschijf is voorgeschreven van 9 u tot 18 u op de werkdagen en voor een maximumduur van 2 uur, tenzij de aangebrachte signalisatie anders vermeldt.

 

Bijkomende motivering:

De doelstelling van Vlaanderen is om 35.000 laadpalen in heel Vlaanderen te plaatsen tegen 2025. Het publiek loket om een laadpaal aan te vragen is daarom in het leven geroepen. Deze werkwijze volgt initieel de filosofie van 'paal volgt wagen'. Op deze manier werkt men vraaggestuurd en is men ook zeker dat de paal effectief gebruikt zal worden en er ook geen investeringen worden gedaan in gebieden waar er geen nood is aan een publieke laadpaal. Ook de filosofie van 'paal volgt paal' wordt gevolgd. Dit houdt in dat de concessiehouder (datagestuurd) nakijkt welke laadpalen druk gebruikt worden en doet dan het voorstel om een bijkomende laadpaal op die locatie bij te plaatsen.

De concessiehouder, aangesteld door de Vlaamse Overheid, kijkt na of er aan de voorwaarden wordt voldaan om een publieke laadpaal te installeren. Dit omvat onder meer dat:

-          het aanwezige elektriciteitsnet zulke afnames wel aankan;

-          de aanvrager beschikt over een voertuig dat voor 100% elektrisch aangedreven is;

-          de aanvrager beschik niet in de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te installeren en/of een parkeerplaats op eigen terrein (oprit, garage, carport...);

-          er geen bestaande publieke laadpaal is op een wandelafstand van 250m.

 

Er wordt per locatie één laadpaal geïnstalleerd. Per laadpaal zijn er telkens twee laadpunten voorzien. Er worden dan ook per laadpaal 2 parkeerplaatsen ingericht die zijn voorbehouden voor elektrische voertuigen. Deze voertuigen mogen er alleen maar parkeren als ze aan het laden zijn. Indien een voertuig niet aan het opladen is, moet het zich verplaatsen, conform de regelgeving in de wegcode. Dit getuigt ook van hoffelijkheid ten aanzien van andere bestuurders met een elektrisch voertuig, die ook willen laden. Om zogenaamde 'laadpaalklevers' tegen te gaan kan er met de parkeerschijf gewerkt worden om de duurtijd van het parkeren op die plekken te beperken tot een tijd van maximaal 2 uur (op werkdagen van 9u tot 18u) tenzij door extra signalisatie anders is aangebracht, conform artikel 27.1.2 van de wegcode.

De parkeerplaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9 met een onderbord waarop elektrische voertuigen is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor elektrische voertuigen en het onderbord met het symbool van een parkeerschijf.

Op volgende locaties staan er reeds publieke laadpalen:

Ranst:

-          Berkenlaan, ter hoogte van de kerk (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Molenstraat, ter hoogte van huisnummer 20 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Ranstsesteenweg, op de parking van voetbal/tennis (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Valkenlaan, ter hoogte van huisnummer 1e (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Broechem:

-          Parking gemeentehuis, tegen Gustaaf Peetersstraat (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Parking sporthal Het Loo (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Broddestraat, ter hoogte van huisnummer 42 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Streep, ter hoogte van huisnummer 1 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Oelegem:

-          Parking parochiezaal (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Emblem:

-          Parking Sint Gummarusveld (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Op volgende locaties is een aanvraag lopende voor een extra laadpaal volgens 'paal volgt paal':

Ranst:

-          Berkenlaan, ter hoogte van de kerk (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Broechem:

-          Parking gemeentehuis, tegen Gustaaf Peetersstraat (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Parking sporthal Het Loo (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Oelegem:

-          parking parochiezaal (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Op volgende locaties is heden een aanvraag lopende voor een extra paal op een bijkomende locatie:

Ranst:

-          Speltlaan, eerste twee parkeerplaatsen (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Broechem:

-          Gemeenteplein, aan de kerk (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Oelegem:

-          Torenplein, ter hoogte van huisnummer 10 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Emblem:

-          Amelia Brockenplein, kerk Emblem (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen die hier kunnen laden tijdens het parkeren op volgende locaties:

Ranst:

-          Berkenlaan, ter hoogte van de kerk (2 laadpalen, 4 parkeerplaatsen)

-          Molenstraat, ter hoogte van huisnummer 20 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Ranstsesteenweg, op de parking van voetbal/tennis (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Speltlaan, parking eerste2 parkeerplaatsen (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Valkenlaan, ter hoogte van huisnummer 1e (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Broechem:

-          Parking gemeentehuis, tegen Gustaaf Peetersstraat (2 laadpalen, 4 parkeerplaatsen)

-          Parking sporthal Het Loo (2 laadpalen, 4 parkeerplaatsen)

-          Broddestraat, ter hoogte van huisnummer 42 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Streep, ter hoogte van huisnummer 1 (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Gemeenteplein, aan de kerk (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

Oelegem:

-          Parking parochiezaal (2 laadpalen, 4 parkeerplaatsen)

-          Torenplein, ter hoogte van nummer 10 (1 laadplaal, 2 parkeerplaatsen)

Emblem:

-          Parking Sint Gummarusveld (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

-          Amelia Brockenplein, kerk Emblem (1 laadpaal, 2 parkeerplaatsen)

 

Art. 2:

De parkeerplaatsen voorbehouden voor het opladen van elektrische voertuigen worden uitgerust met een oplaadpunt en mogen enkel worden ingenomen door elektrische voertuigen voor zover het voertuig effectief opgeladen wordt. Het opladen zal blijken uit het al dan niet aangesloten zijn van het voertuig op het oplaadpunt door middel van de stekker of waarbij een duidelijke indicatie op het voertuig of laadpaal aangeeft dat er geladen wordt. Het laden is beperkt in de tijd (maximaal 2 uur) door het gebruik van de parkeerschijf.

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met het onderbord type GVIId (pictogram van een elektrisch voertuig) en een onderbord type type GVIIb (pictogram van een parkeerschijf).

 

Art. 4:

Dit aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen vanaf 1 juni 2024:

-          Het besluit van de gemeenteraad op 28 januari 2018 met het aanvullend verkeersreglement voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Berkenlaan (ter hoogte van de kerk) in Ranst en op de parking aan het gemeentehuis tegen de Gustaaf Peetersstraat in Broechem.

-          Het besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2021 met het aanvullend verkeersreglement voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Molenstraat in Ranst ter hoogte van huisnummer 20.

-          Het besluit van de gemeenteraad van 26 juni 2023 met het aanvullend verkeersreglement voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Broddestraat in Broechem ter hoogte van huisnummer 42.

-          Het besluit van de gemeenteraad van 18 september 2023 met het aanvullend verkeersreglement voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen in de Valkenlaan in Ranst ter hoogte van huisnummer 1 en in Streep in Broechem ter hoogte van huisnummer 1.

 

Art. 5:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.