Omschrijving:
De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een enkelrichting in de Kerkstraat en in de Achterstaat (tussen Vlotstraat en rotonde aan Zandhovensteenweg) in de richting van de rotonde goed.
Motivering:
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:
De studie van MINT over de aangepaste circulatie in Oelegem in het kader van de herbouw van de brug van de Jozef Simonslaan van 10 april 2018.
Het gunstig verslag van de RMC van 21 juni 2018 over deze studie.
Het college van burgemeester en schepenen van 22 augustus 2019 keurde het tijdelijk verkeersreglement goed voor het instellen van een enkelrichting in de Achterstraat en in de Kerkstraat en voerde een aangepaste voorrangsregeling in op het kruispunt Vincent Goossenslaan - Schildesteenweg.
Het college van burgemeester en schepenen van 12 september keurde het tijdelijk verkeersreglement goed voor het instellen van een enkelrichting in Achterstraat en in Kerkstraat maar de aangepaste voorrangsregeling op het kruispunt Vincent Goossenslaan - Schildesteenweg werd teniet gedaan.
De commissie mobiliteit en openbare werken van 15 september 2020 evalueerdehet tijdelijk verkeersreglement voor het instellen van de enkelrichting in Achterstraat en in Kerkstraat gunstig.
Het college van burgemeester en schepenen nam op 19 novemer 2020 kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 15 september 2020 en keurde dit goed.
Juridisch kader:
Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008
De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.
In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.
De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.
Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.
De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.
De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld
in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.
Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.
Artikel 65.2 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Dit artikel beschrijft de betekenis van de onderborden betreffende fietsen en tweewielige bromfietsen met witte achtergrond en zwarte opschriften en symbolen. M12 betekent uitgezonderd fietsen, bromfietsklasse A en speedpedelecs. M18 betekent dat fietsen, bromfietsklasse A en speedpedelecs in beide rijrichtingen mogen rijden.
Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Dit artikel beschrijft de verbodsborden. C1 betekent 'verboden richting voor iedere bestuurder'
Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Dit artikel beschrijft de aanwijzigsborden. F19 betekent 'openbare weg met eenrichtingsverkeer'
Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.
Artikel 9.1 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Dit artikel beschrijft voor wie en wanneer de verkeersborden C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) en F19 (openbare weg met eenrichtingsverkeer) gebruikt moeten worden en welke uitzonderingen er gelden.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.
Adviezen:
Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 15 september 2020.
Het advies is gunstig omdat de maatregel ervoor heeft gezorgd dat er veel minder (sluip)verkeer doorheen het centrum van Oelegem rijdt. Verschillende bewoners hebben ook aangegeven dat ze het nu aangenamer en veiliger vinden om in het centrum te wandelen.
Bijkomende motivering:
De enkelrichtingen in de Achterstraat en de Kerkstraat tussen de Vlotstraat en de rotonde aan de Zandhovensteenweg hebben de hoeveelheid sluipverkeer, dat vanaf de snelweg via het centrum van Oelegem een weg zoekt richting Antwerpen, drastisch verminderd.
Besluit met eenparigheid van stemmen:
Art. 1:
De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een enkelrichting in de Kerkstraat en in de Achterstaat (tussen Vlotstraat en rotonde aan Zandhovensteenweg) in de richting van de rotonde goed.
Art. 2:
Volgende signalisatie wordt geplaatst op de aangegeven locatie.
§1. De verkeersborden F19 en M12 worden aan het kruispunt van de Kerkstraat met de Vlotstraat en het kruispunt van de Achterstraat met de Vlotstraat geplaatst.
§2. De verkeersborden C1 en M12 worden aan de rotonde geplaatst aan de Kerkstraat en aan de Achterstraat.
Art. 3:
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.