Sonja De Pooter Christel Meeus Annelies Creten John Oliviers Lode Hofmans Frans Marivoet Joris Van Camp Christel Engelen Fernand Bossaerts Guido Wittocx Raf Serneels Roel Vermeesch Leen Baeten Kurt De Belder An Willems Erik Fossez Bart Goris Patrick Vandervaeren Johan De Ryck Jan Dillen Kevin Helsen Luc Redig Tine Muyshondt Wim Van der Schoot Zoe Helsen Erika Eeckhout Sonja De Pooter Christel Meeus Annelies Creten John Oliviers Lode Hofmans Frans Marivoet Joris Van Camp Christel Engelen Fernand Bossaerts Guido Wittocx Raf Serneels Roel Vermeesch Leen Baeten Kurt De Belder An Willems Erik Fossez Bart Goris Patrick Vandervaeren Johan De Ryck Jan Dillen Kevin Helsen Luc Redig Tine Muyshondt Zoe Helsen Erika Eeckhout Annelies Creten Erika Eeckhout Luc Redig John Oliviers Joris Van Camp Zoe Helsen Kurt De Belder Guido Wittocx Frans Marivoet Erik Fossez Jan Dillen Raf Serneels Leen Baeten An Willems Johan De Ryck Roel Vermeesch Fernand Bossaerts Christel Meeus Tine Muyshondt Lode Hofmans Bart Goris Sonja De Pooter Kevin Helsen Patrick Vandervaeren Christel Engelen aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Omschrijving:
De gemeenteraad besluit een voorrangsregeling in te stellen op het kruispunt Voetweg - Streep door middel van een stopbord en stopstreep en een parkeerverbod in te stellen in Streep tussen Voetweg en de inrit van de parking van de politie.
Motivering:
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:
Voetweg takt schuin aan op Streep en de zichtbaarheid is niet goed.
Door de ontwikkeling van meergezinswoningen die via Voetweg ontsluiten is een verhoging in het volume van het verkeer op dit kruispunt te verwachten.
Het besluit van de gemeenteraad van 22 april 2024 met de verdaging van het ontwerp van verkeersreglement naar een latere zitting om het amendement van Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) te bestuderen
Op 21 mei 2024 adviseerde de commissiemobiliteit en openbare werken het amendement voorgesteld door gemeenteraadslid F. Bossaerts (CD&V/WIJ) niet aan te nemen.
Op 30 mei 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 21 mei 2024 en keurde dit goed.
Juridisch kader:
Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.
De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de
toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.
De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.
Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.
Artikel 12 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Dit artikel bepaalt de regels over het verplicht voorrang verlenen door onder andere verkeersbord B5.
Artikel 25.1 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Het is verboden een voertuig te parkeren: 10° op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2°.
Artikel 75.1.2° van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Een gele onderbroken streep mag op de werkelijke rand van de rijbaan, op een trottoirband of op de boordsteen van een verhoogde berm aangebracht worden. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden.
Artikel 76.1 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Een stopstreep gevormd door een witte doorlopende streep, haaks op de rand van de rijbaan aangebracht duidt de plaats aan waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge een verkeersbord B5 of een verkeerslicht.
Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.
Artikel 8.3 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Dit artikel bespreekt dat verkeersbord B5 (stoppen en voorrang verlenen) mag geplaatst worden indien, ingevolge de plaatsgesteldheid, het uitzicht zodanig beperkt is dat de bestuurders geen voorrang zouden kunnen verlenen zonder te moeten stoppen. Verkeersbord B5 wordt slechts geplaatst indien terzelfdertijd het verkeersbord B9 of B15 wordt geplaatst op de openbare weg of op de rijbaan die gevolgd wordt door de bestuurders aan wie voorrang moet verleend worden.
Artikel 11 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Dit artikel bepaald het stilstaan en parkeren door middel van verkeersborden en gele onderbroken streep.
Artikel 18.1 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Dit artikel bepaald de voorwaarden van het aanbrengen van een stopstreep.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.
Adviezen:
De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 12 september 2023 een voorrang door middel van stopbord en stopstreep aan te brengen alsook het parkeren voor dit kruispunt te verhinderen.
Bijkomende motivering:
Voetweg takt schuin aan op Streep. Door de bestaande bebouwing is de zichtbaarheid er niet goed. De ontwikkeling die tussen Voetweg en Lostraat wordt gebouwd, heeft een - weliswaar ondergeschikte - ontsluiting via Voetweg. De hoofdontsluiting van deze ontwikkeling gebeurt via de Lostraat. Toch is het te verwachten dat er op het kruispunt Voetweg - Streep meer verkeer zal komen. De huidige voorrang aan rechts is onveilig, daar er geen zichtbaarheid is. Wanneer men in Streep richting Lostraat rijdt, kan de bestuurder niet inschatten of er verkeer van rechts uit Voetweg komt. Om deze situatie veiliger te maken is een voorrang door middel van een stopbord en stopstreep aangewezen.
In een zone 30 is de voorrang aan rechts aangewezen, maar hiervan mag afgeweken worden indien de inrichting van een kruispunt er voor zorgt dat er geen normale verkeersafwikkeling mogelijk is. De wegcode (Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens) geeft ook aan dat een stopbord (B5) mag geplaatst worden indien, ingevolge de plaatsgesteldheid, het uitzicht zodanig beperkt is dat de bestuurders geen voorrang zouden kunnen verlenen zonder te moeten stoppen.
In Streep wordt een parkeerverbod ingesteld vanaf het kruispunt met Voetweg tot aan de inrit van de parking van de politie, aan beide zijden van de weg. Dit om de in- en uitrij bewegingen op het vernoemde kruispunt en de inrit van de parking van de politie niet te hinderen. In de directe nabijheid is een grote parking schuin tegenover het kruispunt Voetweg - Streep. Hierdoor komt de parkeergelegenheid niet in het gedrang.
Het aanstellen van een aannemer om de oude buurtweg nummer 17 tussen dorpscentrum Broechem en kruispunt Pater Domstraat met Kapelstraat op te waarderen, is op dit moment niet aan de orde en niet opgenomen in de meerjarenplanning. Dit is eventueel mogelijk in een latere wijziging van de meerjarenplanning.
Bijlagen:
Plan met aanduiding van signalisatie
Besluit met:
15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)
8 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)
2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)
Art. 1:
§1. De gemeenteraad besluit een voorrangsregeling in te stellen op het kruispunt Voetweg - Streep door middel van een stopbord en stopstreep.
§2. De gemeenteraad besluit een parkeerverbod in te stellen in Streep vanaf het kruispunt met Voetweg tot aan de inrit van de parking van de politie, aan beide zijden van de weg.
Art. 2:
§1.De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van de voorrangsregeling door de plaatsing van verkeersbord B5 in Voetweg en verkeersborden B15c en B15f in Streep.
§2. Op het einde van Voetweg wordt een stopstreep aangebracht.
Art. 3:
Het parkeerverbod in Streep tussen het kruispunt met Voetweg en de inrit van de parking van de politie wordt aangeduid met een onderbroken gele streeplijn.
Art. 4:
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.