Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij het verbod op doorgaand vrachtverkeer (verbod op het vervoer van goederen met aanduiding van de tonnage) in de kernen van Zandhoven en Massenhoven reeds op grondgebied Ranst wordt aangeduid.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 26 maart 2018 het eindrapport van de studie Middenkempen goed, een studie uitgevoerd door de provincie Antwerpen.

Op 31 maart 2021 vond er overleg plaatst tussen Zandhoven, Ranst, PZ ZARA, AWV en provincie over het doorgaand vrachtverkeer in Zandhoven en Massenhoven.

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 14 maart 2023 een aanvullend verkeersreglement op te maken in overeenstemming met de bebording die gemeente Zandhoven zal voorzien om het vrachtverkeer uit de kernen van Massenhoven en Zandhoven te weren.

In het kader van het rapport Middenkempen en de voorkeurvrachtroutes nam de gemeenteraad van Zandhoven op 19 oktober 2023 het besluit goed voor het weren van doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven. Deze beperking zal ingaan vanaf de locatie van de bestaande ANPR-camera (locatie: Zandhovensteenweg tussen op- en afrittencomplex Oelegem en zijstraat Zandhovensteenweg).

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersbord C23. Verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Een opschrift op een onderbord beperkt het verbod tot de bestuurders van voertuigen of slepen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan de aangeduide massa.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.4 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens. De verkeersborden C21, C22, C23, C24a, C24b, C24c, C25, C27 en C29 moeten worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen. Indien er op de plaats waar de voornoemde verkeersborden de toegang voor de betrokken voertuigen verbieden, geen andere reisweg meer mogelijk is, dan moet er een gelijkaardig verkeersbord, voorzien van een onderbord van het model Ia zoals omschreven in bijlage 2 bij dit besluit, waarop de afstand tot het eigenlijke verbodsteken is vermeld, op de plaats waar er wel nog een andere reisweg mogelijk is, worden geplaatst. Een onderbord van het type VIIa van bijlage 2 tot dit besluit, aangebracht onder het verkeersbord C23, beperkt het verbod tot de bestuurders van voertuigen waarvan de maximale toegelaten massa toestand hoger is dan het aangeduide.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer. De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

De wet van 30 juli 2022 over het gebruik van onbemande automatisch werkende toestellen ter controle van inbreuken op het verkeersbord C23.

 

Adviezen:

De verkeerspolitie adviseert om het verbod op doorgaand zwaar verkeer reeds voor de ANPR-camera te plaatsen, opdat de controles via deze camera's wettelijk kunnen verlopen. Aangezien deze camera op grondgebied Ranst staan moeten er ook borden op het grondgebied Ranst geplaatst worden: Voor Ranst gaat de signalisatie dus enkel over het stuk tussen de E34 afrit Oelegem (komende van Antwerpen) en het kruispunt Zandhovensteenweg – Zandhovensteenweg. Vanaf de afrit van de E34 komende uit Antwerpen moet men bij het oprijden op de Zandhovensteenweg:

-          Onmiddellijk een verkeersbord C23 + 3,5 ton tegenkomen met onderbord 150m (voorbij het kruispunt)

-          Vervolgens een verkeersbord C23 + 3,5 ton aan weerszijden van de ANPR-site (m.a.w. in beide richtingen) zonder het kruispunt Zandhovensteenweg-Zandhovensteenweg te overschrijden richting Zandhoven.  Een verkeersbord is immers maar geldig tot het volgende kruispunt.  Opgelet: let op de zichtbaarheid ingevolge het grote verkeersbord F15.

-          Deze gesignaleerde 150m biedt een parkeerstrook voor vrachtverkeer, wat een mogelijkheid biedt voor bestuurders die even moeten zoeken.  Het staat alleen (correct) gesignaleerd komende uit de richting van Zandhoven (waar je dus niet zou mogen voorbijrijden) en uiteraard niet komende uit de richting van Ranst.  Bijkomende markeringen op de grond (zonder verdere betekenis) kunnen daarom misschien overwogen worden.

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseert een aanvullend verkeersreglement op te maken in overeenstemming met de bebording die gemeente Zandhoven zal voorzien om het vrachtverkeer uit de kernen van Massenhoven en Zandhoven te weren. De bedoeling is dat het vrachtverkeer op de snelweg blijft om via de N14 de link te maken tussen E34 en E313.

 

Bijkomende motivering:

Het gemeentebestuur van Zandhoven heeft vele aanhoudende klachten gekregen over vrachtverkeer in de dorpskernen van Zandhoven en Massenhoven. Dit verkeer zoekt vaak de verbinding tussen de snelwegen E34 in Oelegem en E313 in Massenhoven. Dorpscentra zijn iet geschikt voor het verwerken van zulke hoeveelheden zwaar verkeer. Een doorgangsverbod voor doorgaand verkeer van vrachtwagens in deze dorpscentra zal bijdragen tot een verhoogde verkeersveiligheid en leefbaarheid. De keuze om het doorgaand vrachtverkeer te weren door middel van verkeersborden C23, met onderbord G VIIa, dat de tonnage aangeeft, is op advies van politiezone ZARA. Sinds de wet van 30 juli 2022 is het mogelijk om verkeersbord C23 met onbemande automatische toestellen te controleren en te handhaven.

Eén van de ANPR-camera’s die hiervoor gebruikt zal worden staat op de Zandhovensteenweg tussen het op- en afrittencomplex in Oelegem en de gemeentegrens met Zandhoven. Na overleg met gemeente Zandhoven en advies van PZ ZARA worden er op grondgebied Ranst ook borden C23 met onderbord met vermelding van de tonnage en eventuele onderborden met vermelding van de afstand vanaf waar het verbod geldt, opdat bestuurders nog een alternatieve reisweg kunnen kiezen.

De calamiteitenroute die aangeduid staat langsheen Zandhovensteenweg, Oelegembaan, Kerkstraat, Hogeweg en Liersebaan richting E313, moet wel van toepassing kunnen blijven bij incidenten op de snelwegen.

 

Bijlagen:

-          Het gemeenteraadsbesluit van gemeente Zandhoven over het weren van het doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven

-          Plan met aanduiding van de nodige verkeersborden op grondgebied Ranst.

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

2 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij het verbod op doorgaand vrachtverkeer (verbod op het vervoer van goederen met aanduiding van de tonnage) in de kernen van Zandhoven en Massenhoven reeds op grondgebied Ranst wordt aangeduid. 

 

Art. 2:

De borden C23 met onderbord G VII met opschrift ‘+3,5 t’ zullen geplaatst worden op de Zandhovensteenweg:

-          In de rijrichting van Oelegem net voor bij de zijstraat ‘Zandhovensteenweg’.

-          In de rijrichting van Zandhoven net voorbij de Doornbaan, met onderbord met vermelding dat dit verbod over 400m ingaat.

-          In de rijrichting van Zandhoven net na het op- en afrittencomplex Oelegem, met onderbord met vermelding dat dit verbod over 150m ingaat.

 

Art. 3:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.