Omschrijving:
De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij de toegang verboden voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen, geldig voor voertuigen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan +3,5 ton, uitgezonderd plaatselijk verkeer, in de woonwijken van Oelegem.
Motivering:
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:
De huidige kern van Oelegem kent een tonnagebeperking van 3,5 ton in een beperkt gebied.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 met de goedkeuring van het eindrapport van de studie Middenkempen.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 april 2019 met de goedkeuring van de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van de mobiliteitsstudie Middenkempen.
Het college van burgemeester en schepenen gaf op 3 juni 2021 goedkeuring aan de kaart met de voorkeur vrachtroutes voor lokaal vrachtverkeer in de Middenkempen.
De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 16 mei 2023 om de huidige tonnagebeperking in Oelegem te herzien.
Op 19 oktober 2023 keurde de gemeenteraad van Zandhoven het Aanvullend politiereglement voor het weren van het doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven goed, met verkeersborden C23, met zonale geldigheid.
Op 28 mei 2024 keurde de gemeenteraad van Zoersel het aanvullend politiereglement voor het invoeren van een tonnagebeperking van +3,5 ton in de zone tussen dorp van Halle en de gemeentegrens met Zandhoven en Ranst.
De voorbije jaren zijn er verschillende meldingen over sluipverkeer en in het bijzonder vrachtverkeer doorheen woonstraten zoals de Nieuwelaan, Oudstrijdersstraat, John Kennedylaan... in Oelegem aan het bestuur overgemaakt. Voornamelijk op momenten dat het hogere wegennet verzadigd is, zoekt het verkeer, maar ook het vrachtverkeer, zich een weg doorheen straten die hier niet voor uitgerust zijn.
Juridisch kader:
Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008
De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.
In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.
De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.
Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.
De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.
De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.
Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.
Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
C23. Verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Een opschrift op een onderbord beperkt het verbod tot de bestuurders van voertuigen of slepen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan de aangeduide massa.
Dit bord kan aangevuld worden met een onderbord dat aanduidt dat deze maatregel niet geldig is voor plaatselijk verkeer.
Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.
Artikel 9.4 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Dit artikel bespreekt de plaatsing van onder andere verkeersbord C23.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.
Advies:
Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 16 mei 2023 om de huidige tonnagebeperking in Oelegem te herzien. Dit gebeurde in samenspraak met de politie.
Bijkomende motivering:
De huidige zonale tonnagebeperking van + 3,5 ton in Oelegem is aan herziening toe. Deze wordt momenteel afgebakend door middel van verkeersbord C21 met zonale geldigheid, uitgezonderd laden en lossen. Het bord C21 is eigenlijk bedoeld om voertuigen met een te grote massa te weren omdat de infrastructuur niet toereikend is om zulke voertuigen over te laten rijden. Het bord C21 werd wel vaak gebruikt om vrachtverkeer te weren, maar dit is in principe niet de bedoeling.
Sinds 1 oktober 2022 is de wegcode aangepast en verwijst het onderbord bij een C23 naar de ‘maximaal toegelaten massa’ en niet meer naar de ‘maximale massa in beladen toestand’. Dit maakt dat vaststellingen eenvoudiger kunnen gebeuren, zonder weging op dat moment. De vaststellingen kunnen dan ook door middel van ANPR-camera’s worden gedaan.
De volledige definitie van het verkeersbord C23 is: “Verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Een opschrift op een onderbord beperkt het verbod tot de bestuurders van voertuigen of slepen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan de aangeduide massa.” Dit betekent ook dat dit verkeersbord geen betrekking heeft op landbouwvoertuigen, bussen en hulpdiensten. De toevoeging van “uitgezonderd plaatselijk verkeer” kan in deze wel gehandhaafd worden; het adres van de bestemming staat immers vermeld op de vrachtbrief.
Ook binnen de verkeersstudie Middenkempen is de aanbeveling om over te schakelen naar het verbod ov vervoer van goederen in te voeren door middel van verkeersbord C23. Het is dan ook de bedoeling om bij nieuwe of herziene tonnagebeperkingen over te gaan tot een verbod van het vervoer van goederen waar bij de maximaal toegelaten massa is aangegeven.
De gemeente Zandhoven heeft op deze manier recent (gemeenteraad 19 oktober 2023) het doorgaand vrachtverkeer uit de kern van Zandhoven en de kern van Massenhoven geweerd.
De gemeente Zoersel keurde in de gemeenteraad van 28 mei 2024 nog een tonnagebeperking van +3,5 ton goed in de zone tussen het dorp van Halle en de gemeentegrens met Zandhoven en Ranst.
Beide gemeenten voeren deze maatregel in om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de woonstraten en landelijke gebieden te verhogen en de overlast te verlagen.
De huidige zone met tonnagebeperking van + 3,5 ton in Oelegem omvat de zone tussen:
- Schildesteenweg aan kruispunt met Nieuwelaan
- Venustraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Kerkstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg
- Achterstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg
- Hoornveldstraat aan kruispunt met Oelegemsesteenweg
- Vlotstraat aan jaagpad Albertkanaal
- Achterstraat ter hoogte van huisnummer 54
- Oudstrijdersstraat aan rotonde met Jozef Simonslaan
Er zijn echter meerdere woonwijken in Oelegem waar vrachtverkeer niet gewenst is, tenzij men daar een bestemming heeft (plaatselijk verkeer). De nieuwe zone wordt uitgebreid naar 3 zones: één zone is begrensd door:
- Jozef Simonslaan aan kruispunt met de Ter Stratenweg
- Bredabaan aan kruispunt met Rozenhoek
- Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg
- Schildesteenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Binnenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Kerkstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg
- Achterstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg
- Hoornveldstraat aan kruispunt met Oelegemsesteenweg
- Vlotstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)
- Rundvoortstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)
- Oudstrijdersstraat ter hoogte van huisnummer 157 (jaagpad niet inbegrepen)
- Creyboschlaan aan jaagpad (jaagpad niet inbegrepen)
De volgende zone is begrensd door:
- Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Kardinaal Cardijnlaan aan kruispunt met Schildesteenweg
- Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg
- Goostraat aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)
- Kantonbaan aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)
- Hallebaan aan gemeentegrens Zoersel
- Kantonbaan aan gemeentegrens Zoersel
- Doornbaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Hallebaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Lankveld aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- John Kennedylaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Schuurblok aan kruispunt met Zandhovensteenweg
De laatste zone is begrensd door:
- Heggestraat aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Europalaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
Rekening houdend met de wegencategorisering, de afbakening en het sluitend maken van de zone is het doorgaand vrachtverkeer in Oelegem toegestaan op de Ter Stratenweg, de Vaartstraat, de Oelegemsesteenweg, de Zandhovensteenweg, de Vincent Goossenslaan en de Schildesteenweg. Dit zijn dan ook allemaal verbindingswegen of gebiedsontsluitingswegen. De straten vallende binnen de afgebakende zone zijn quasi allemaal erftoegangswegen die enkel bestemmingsverkeer kennen.
Belangrijkste aanpassing hier is dat vrachtverkeer beter via de Ter Stratenweg en de Vaartstraat richting de Oelegemsesteenweg rijdt om zo zijn weg verder te zetten, dan dat dit via de Jozef Simonslaan en de Nieuwelaan gebeurt. Deze route is nu al bochtig met de rotonde aan de Jozef Simonslaan en de Oustrijdersstraat om dan de Nieuwelaan in te draaien. De Nieuwelaan kent bovendien gemengd verkeer, met veel woningen langsheen de weg, waarlangs veel schoolgaande kinderen fietsen.
Het vrachtverkeer weren uit deze straten verhoogt de verkeersveiligheid en de leefbaarheid en verlaagt de overlast (verkeersonveilig, geluid en uitstoot) door vrachtverkeer.
Wanneer de toekomstige verbindingsweg (‘Nieuwe Maasweg’) tussen de Oelegemsesteenweg en de Ter Stratenweg is aangelegd, zal ook de woonkern in het smalle gedeelte van de Vaartstraat geen vrachtverkeer meer kennen.
Bijlagen:
- Kaart met aanduiding van de zonale geldigheid van de C23 (+3,5 ton), uitgezonderd plaatselijk verkeer, in Oelegem.
- Uittreksel van de Gemeenteraad van Zandhoven van 19 oktober 2023 betreffede de goedkeuring van het aanvullend politiereglement van het weren ven het doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven.
- Uittreksel van de Gemeenteraad van Zoersel van 28 mei 2024 betreffende het aanvullend politiereglement voor het invoeren van een tonnagebeperking van +3,5 ton in de zone tussen dorp van Halle en de gemeentegrens met Zandhoven en Ranst - goedkeuring
Besluit met eenparigheid van stemmen:
Art. 1:
De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij de toegang verboden voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen in de woonwijken van Oelegem. De maatregel geldt alleen voor de bestuurders van voertuigen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan + 3,5 ton. De maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.
Dit wordt aangeduid door verkeersbord C23 met zonale geldigheid (begin- en eindbord), aangevuld met opschrift 'uitgezonderd plaatselijk verkeer'.
Art. 2:
Een eerste zone is begrensd door:
- Jozef Simonslaan aan kruispunt met de Ter Stratenweg
- Bredabaan aan kruispunt met Rozenhoek
- Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg
- Schildesteenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Binnenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Kerkstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg
- Achterstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg
- Hoornveldstraat aan kruispunt met Oelegemsesteenweg
- Vlotstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)
- Rundvoortstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)
- Oudstrijdersstraat ter hoogte van huisnummer 157 (jaagpad niet inbegrepen)
- Creyboschlaan aan jaagpad (jaagpad niet inbegrepen)
Art. 3:
De tweede zone is begrensd door:
- Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan
- Kardinaal Cardijnlaan aan kruispunt met Schildesteenweg
- Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg
- Goostraat aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)
- Kantonbaan aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)
- Hallebaan aan gemeentegrens Zoersel
- Kantonbaan aan gemeentegrens Zoersel
- Doornbaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Hallebaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Lankveld aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- John Kennedylaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Schuurblok aan kruispunt met Zandhovensteenweg
Art. 4:
De derde zone is begrensd door:
- Heggestraat aan kruispunt met Zandhovensteenweg
- Europalaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg
Art. 5:
Dit reglement treedt in werking op 1 september 2024.
Art. 6:
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.