Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het algemeen invoeren van de zone 30 binnen de bebouwde kom volgens het principe dat er bij gemengd verkeer (zonder fietspad) een snelheidsbeperking van 30 km/u geldt.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2017 met de goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 september 2019 met de goedkeuring van de aanpassing van de snelheidszones.

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 19 oktober 2021 om het voorstel verder uit te werken volgend het principe: alle straten binnen de bebouwde kom waar geen fietspad en/of voetpad aanwezig is, komen in aanmerking om in de zone 30 opgenomen te worden.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 4 november 2021 kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 19 oktober 2021 en keurde dit verslag goed.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 18 november 2021 kennis van de eerste resultaten van de verkeerstudie uitgevoerd door Vectris voor de dorpskernen van Ranst en Emblem.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikelen 22 quater en 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Deze artikels geven aan dat binnen de zones afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b de snelheid is beperkt tot 30 km per uur.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald dat de borden F1a en F1b het begin en het einde van de bebouwde kom afbakenen. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/u.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 12.1 bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaalt de betekenis van de verkeersborden F4a en F4b. Het begin van een zone met

snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4a. Het einde van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4b. De borden worden geplaatst op de toegangen en de respectievelijke uitgangen van de zone 30.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 19 oktober 2021 waarin het algemeen principe werd voorgesteld, namelijk: alle straten binnen de bebouwde kom waar geen fietspad en/of voetpad aanwezig is, komen in aanmerking om in de zone 30 opgenomen te worden.

 

Bijkomende motivering:

Te snel rijden veroorzaakt 30% van de dodelijke ongevallen in Vlaanderen (VSV). Uit laboratoriumbotsproeven blijkt dan ook dat bij een botsing tussen een personenauto en een voetganger, de overlevingskansen van de laatste dramatisch dalen als de snelheid van de auto toeneemt: bij een botsing met 30 km/uur is er meer dan 85% kans op overleven van de voetgangers; bij een snelheid van 50 km/uur is dat nog maar 55% op overleven en bij 70 km/uur is de kans op overleven bijna 0%. Of anders gesteld een botsing aan 30 km/u komt overeen met een val vanaf de 1ste verdieping, of 3 meter, aan 50 km/u komt overeen met een val vanaf de 3e verdieping, of 10 meter (VSV). Bij een aanrijding met 50 km/u loopt een voetganger of fietser ongeveer drie keer meer risico op zware verwondingen en zes keer meer risico om te overlijden dan bij 30 km/u. Dat komt uiteraard omdat de klap van de aanrijding veel harder is naarmate de snelheid stijgt (VSV).

Bij 30 km/u heb je een veel breder gezichtsveld dan bij hogere snelheden. Zo zie je veel beter wat er links en rechts van je gebeurt en kun je op tijd reageren op mogelijke hindernissen. Bij 30 km/u heb je letterlijk en figuurlijk veel meer oog voor andere weggebruikers en verkleint je risico op een ongeval.

De stopafstand (= reactie-afstand + remafstand) bij 70 km/u bedraagt 45 meter, bij 50 km/u bedraagt dit 27 m, terwijl dit bij 30 km/u slechts 13 meter bedraagt.

De Stockholm Declaration van 19-20 februari 2020 heeft het principe vastgelegd om 30km/u te voeren in straten waar er een mix is tussen verschillende weggebruikers, behalve daar waar kan aangetoond worden dat hogere snelheden wel veilig zijn. Dit principe wordt dus meer en meer gehanteerd in steden en gemeenten zowel in het binnen- als in het buitenland. Zij hebben de zone 30 reeds algemeen ingevoerd (o.a. het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Gent) of denken hier over na (o.a. stad Lier). Bovendien impliceert een lagere snelheid een gunstige impact op de luchtkwaliteit en ook de klimaatverandering. Ook de oversteekbaarheid van een straat wordt sterk verbeterd bij het instellen van een snelheidsregime van 30 km/u. Dit verhoogt eveneens de sociale cohesie binnen de straten en wijken.

Het Europees Parlement heeft een resolutie gestemd op 6 oktober 2021 waarbij wordt aangedrongen om 30 km/u als norm te hanteren binnen residentiële gebieden met voetgangers en fietsers.

Ook in Ranst is een oefening gemaakt om zone 30 in te voeren binnen de bebouwde kom. Om te vermijden dat er voor elke straat een andere reden aangehaald wordt waar om er wel of niet een zone 30 wordt, werd er gewerkt met een regel die eenvoudig uit te leggen en te begrijpen is:

Alle straten binnen de bebouwde kom, waar geen fietspad en/of voetpad aanwezig is, komen in aanmerking om in de zone 30 opgenomen te worden.

In een eerste fase wordt er gekeken naar de straten binnen de bebouwde kom.

In een tweede fase worden de straten in de woonkernen of woonclusters buiten de bebouwde kom bekeken en met name de straten zonder fietspad en/of voetpad.

Om de veiligheid voor fietsers binnen de dorpscentra te verhogen en het aantal ongevallen (en verkeersslachtoffers) te doen dalen stelt het bestuur voor om de maximaal toegelaten snelheid in straten met gemengd verkeer te verlagen naar 30 km/u. In de straten met fietspad, waar het verkeer dus gescheiden is, blijft een snelheid van 50km/u behouden. Deze straten zijn, in de meeste gevallen, ook de invals- of verbindingswegen, waar het verkeer dan sneller kan afgewikkeld worden. Dit principe voldoet volledig het 'Afwegingskader voor het invoeren van 30 km/u op gewest- en gemeentewegen binnen de bebouwde kom' van het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse Overheid van december 2021. Hierin wordt eveneens gesteld dat wegen binnen het verblijfsgebied en erftoegangswegen zonder aanliggend of vrijliggend fietspad een snelheidsregime van 30 km/u rechtvaardigen. Voor ontsluitingswegen binnen verblijfs- en verkeersgebied wordt er gekeken naar verschillende factoren om een snelheidsregime van 30 km/u of 50 km/u in te stellen. Op wegen die een verbindende functie binnen het verkeersgebied hebben, geldt best een snelheidsregime van 50 km/u, tenzij de gemeente/stad een snelheidsverlaging wenst en als dit past binnen een ruim snelheidsbeleid.

Het gehanteerde principe voor het instellen van een snelheidsregime van 30 km/u sluit ook aan bij het rapport 'Fix the Mix' van Fietsberaad Vlaanderen van november 2018.

De eerste resultaten van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem geven ook aan dat in deze twee deelgemeenten de zone 30 volgens het voorgenoemde principe uitgebreid kan worden. Op deze manier verhoogt de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers en verhoogt ook de verkeersleefbaarheid in deze straten. Door de daling van de maximaal toegelaten snelheid zal de gemotoriseerde weggebruiker minder snel voor deze wegen kiezen. Hierin wordt ook duidelijk gesteld dat de leefbaarheid en de verkeersveiligheid centraal moeten staan bij het bepalen van het snelheidsregime.

Dit voorstel valt volledig binnen beleidsdoelstelling 05 van het gemeentebestuur, namelijk: Voetgangers en fietsers hebben voorrang binnen een evenwichtig mobiliteitsnetwerk.

Fietsers en voetgangers kunnen zich binnen een zone 30 op een veilige en aangename manier begeven.

De nodige signalisatie zal de weggebruikers wijzen op de maximaal toegelaten snelheid van 30 km/u. Poorteffecten zullen de start van de zone 30 afbakenen en indien nodig zal er op termijn het straatbeeld binnen de zone 30 aangepast worden. Snelheidsinformatieborden (smileyborden) zullen de bestuurders op hun feitelijke snelheid wijzen. Wanneer deze maatregelen niet afdoende zijn, zal er gehandhaafd worden.

In de bijlage is per deelgemeente de zone aangeduid waar de zone 30 ingesteld wordt.

Voor de deelgemeente Ranst betekent dit dat de gehele zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen) omvat:

-          Kastanjelaan (deel binnen bebouwde kom)

-          Wilgenlaan

-          Berkenlaan

-          Dennenlaan

-          Lindenlaan

-          Zevenbergenlaan

-          Kasteeldreef

-          Boswijk

-          Schoolstraat

-          Gasthuisstraat

-          Molenstraat

-          Lievevrouwestraat

-          Rozenlaan

-          Salvialaan

-          Goudbloemlaan

-          Begonialaan

-          Tulpenlaan

-          Peeters Reypensplein

-          Processieweg

-          Donkereweg

-          Dullaard

-          Laarstraat (deel binnen bebouwde kom)

-          Hofstraat

-          Veldstraat

-          Marreweg

-          Ter Elst

-          Korenveld

-          Hooiveld

-          Roggelaan

-          Tarwelaan

-          Maislaan

-          Gerstlaan

-          Haverlaan

-          Burgemeester Louis Pittoorslaan

-          Schaepsvonderlaan

-          Profeetstraat (deel binnen bebouwde kom)

-          Zwaluwenlaan

-          Eksterlaan

-          Merellaan

-          Kievitlaan

-          Valkenlaan

-          Lijsterlaan

-          Patrijzenlaan

-          Nachtegalenlaan

De verbindingswegen (Vaartstraat, Broechemlei, Doggenhoutstraat, Kromstraat en Ranstsesteenweg) blijven een snelheidsregime van 50 km/u behouden. Deze straten hebben immers een fietspad, waardoor er geen gemengd verkeer is.

Voor de deelgemeente Oelegem betekent dit dat de gehele zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen) omvat:

-          Kerkstraat

-          Achterstraaat

-          Vlotstraat

-          Hoornveldstraat

-          Kerkhoflei

-          Torenplein

-          Schransken

-          Venusstraat

-          Schildesteenweg (tussen centrum en Vincent Goossenslaan)

-          Oudstrijdersstraat

-          Rundvoortstraat (deel binnen bebouwde kom)

-          Veenmolstraat

-          Meir

-          Herbsteinlaan

-          Louis Ecranlaan

-          Everhoek

-          Creyboschlaan

-          De Achterhof

-          Nieuwelaan

-          Muizenheuvellaan

-          Konijnenbos

-          Knodbaan (deel binnen bebouwde kom)

-          Lindberg

-          de Fraulalaan

-          Le Roylaan

-          Van Steenbergenlaan

-          Van Colenlaan

-          Van Vrieselelaan

-          Van Edinghenlaan

-          Van Gheldenakenlaan

-          Van Halmalelaan

-          Bredabaan (deel binnen bebouwde kom)

-          Hemelstraat

-          Kardinaal Cardijnlaan

-          Pater Damiaanstraat

-          Fazantenstraat

-          Hazenstraat

-          John Kennedylaan

-          Notenstraat

-          Rietveld

-          Kikkerstraat

-          Schuurblok

-          Heggestraat

-          Europalaan

-          Baron Holvoetlaan

De verbindingswegen (Zandhovensteenweg (tot einde bebouwde kom), Vincent Goossenslaan,  Schildesteenweg (van Vincent Goossenslaan tot Vrieselhof) en Jozef Simonslaan) blijven een snelheidsregime van 50 km/u behouden. Deze straten hebben immers een fietspad, waardoor er geen gemengd verkeer is.

Voor de deelgemeente Broechem betekent dit dat de gehele zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen) omvat:

-          Rubenslaan (deel binnen bebouwde kom)

-          Breughellaan

-          Van Dycklaan

-          Rembrantlaan

-          Kapelstraat (deel binnen bebouwde kom)

-          Lostraat

-          Streep

-          Voetweg

-          Pater Domstraat

-          Pertendonckstraat

-          Gemeenteplein

-          Gustaaf Peetersstraat (van Gemeenteplein tot aan de voetwegjes: Kattengangeske en Molengangeske)

-          Jozef De Voghtstraat

-          Vorstjensweg

-          Juul Persijnstraat

-          Broddestraat (deel binnen bebouwde kom)

-          (toekomstige) Stekelbessenlaan

-          Praetershoekweg

-          Schelkenshof

-          Kamillelaan

-          Bieslooklaan

-          Salielaan

-          Dillelaan

-          Melisselaan

-          Kruizemuntlaan

-          Nierlendersstraat

-          Boomgaardweg

-          Sintelweg

-          Abelebaan (deel binnen bebouwde kom)

De verbindingswegen (Broechemsesteenweg, Van den Nestlaan, Antwerpsesteenweg Oelegemsesteenweg, Gustaaf Peetersstraat en Massenhovensesteenweg) blijven binnen de bebouwde kom een snelheidsregime van 50 km/u behouden. Deze straten hebben immers een fietspad, waardoor er geen gemengd verkeer is.

Voor de deelgemeente Emblem betekent dit dat de gehele zone 30 binnen de bebouwde kom volgende straat(delen) omvat:

-          Dorpstraat (van Ambelweg tot en met kruispunt met Kloosterstraat)

-          Ambelweg

-          Stapstraat

-          Kloosterstraat

-          De Voortstraat

-          Amelia Brockenplein

-          Grimmarastraat

-          Bosstraat

De verbindingswegen (Dorpstraat en Kesselsesteenweg) blijven binnen de bebouwde kom een snelheidsregime van 50 km/u behouden. Deze straten hebben immers een fietspad, waardoor er geen gemengd verkeer is.

Enkele straten binnen de bebouwde kom die wel uitgerust zijn met een fietspad zijn wel opgenomen in de zone 30. Zij zijn opgenomen omwille van de nabijheid van schoolomgevingen en de plaatsgesteldheid van de straat. Deze straten vragen een herinrichting, namelijk:

-          Zevenbergenlaan in Ranst

-          Oudstrijdersstraat in Oelegem (deel tussen centrum en rotonde aan Jozef Simonslaan)

-          Schildesteenweg in Oelegem (deel van Vincent Goossenslaan tot Venusstraat)

 

Bijlagen:

-          Verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 19 oktober 2021

-          Het rapport van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem op 18 november 2021

-          Website van VSV 'zone 30? Daarom dus'

-          Stockholm Declaration van 19-20 februari 2020

-          De resolutie van het Europese Parlement die op 6 oktober 2021 is gestemd

-          Afbakening van de zone 30 per deelgemeente in Ranst

-          Het afwegingskader voor het invoeren van 30km/u op gewest- en gemeentewegen binnen de bebouwde kom, van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, van december 2021

-          Rapport 'Fix the mix' van Fietsberaad Vlaanderen van november 2018

 

Besluit met:

13 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 tegen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

4 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

§1. De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het algemeen invoeren van de zone 30 binnen de bebouwde kom volgens het principe dat er bij gemengd verkeer (zonder fietspad) een snelheidsbeperking van 30 km/u geldt.

§2. De maximaal toegestane snelheid blijft 50 km/u binnen de bebouwde kom bij aanwezigheid van een fietspad met uitzondering van de vermelde straten, omwille van de nabijheid van schoolomgeving en en/of hun plaatsgesteldheid.

§3. Buiten de bebouwde kom geldt de zone 50 zoals vastgesteld in het aanvullend verkeersreglement in de gemeenteraad van 16 september 2019 of een maximaal toegestane snelheid van 70 km/u waar geen andere snelheidsbeperking is aangebracht.

§4. In een tweede fase wordt gekeken naar de woonkernen buiten de bebouwde kom. Hierbij zal ook bekeken worden of de huidige afbakening van de bebouwde kom nog overeenstemt met de effectieve bebouwingsdichtheid.

 

Art. 2:

Het verkeersbord F4a, begin zone 30, wordt bij het begin van de zone 30 geplaatst op alle invalswegen van de zone:

In Ranst:

-          In de Lievevrouwestraat aan het kruispunt met de Broechemlei en de Doggenhoutstraat (N116)

-          In de Gasthuisstraat aan het kruispunt met de Doggenhoutstraat en de Kromstraat (N116)

-          In de Kastanjelaan net voor het kruispunt van de Berkenlaan

-          In Boswijk aan de Vaartstraat

-          In de Zevenbergenlaan aan de Vaartstraat

-          In de Vaarstraat aan de Molenstraat

-          In de Zakstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Laarstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Tulpenlaan aan de Broechemlei (N116)

-          In de Hofstraat aan de Broechemlei (N116)

-          In de Veldstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Burgemeester Louis Pittoorslaan aan de Ranstsesteenweg

-          In Korenveld aan de Ranstsesteenweg

-          In de Veldstraat aan de Ranstsesteenweg

-          In de Nachtegalenlaan aan het kruispunt met de Doggenhoutstraat en de Kromstraat (N116)

-          In de Profeetstraat aan het kruispunt met de Doggenhoutstraat en de Kromstraat (N116)

-          In de Profeetstraat aan het fietspad richting Ranstsesteenweg

 

In Oelegem:

-          In de Kerkstraat aan de rotonde met de Zandhovensteenweg

-          In de Achterstraat aan de rotonde met de Zandhovensteenweg

-          In de Hoornveldstraat aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Vlotstraat aan het jaagpad langs het Albertkanaal

-          In de Rundvoortstraat aan het jaagpad langs het Albertkanaal

-          In de Oudstrijdersstraat aan de westelijke zijde van het kruispunt met de Creyboschlaan

-          In de Jozef Simonslaan net voor het oprijden van de rotonde met de Oudstrijdersstraat

-          In de Van Vrieselelaan aan de Jozef Simonslaan

-          In de Bredabaan ter hoogte van het begin van de bebouwde kom (kant jaagpad)

-          In de Bredabaan ter hoogte van het begin van de bebouwde kom (kant Schilde)

-          In de Rundvoortstraat aan het kruispunt met de Knodbaan

-          In de Knodbaan aan de Schildesteenweg, in beide gedeelten van de Knodbaan

-          In de Lindberg aan de Schildesteenweg

-          In de Schildesteenweg aan het kruispunt met de Vincent Goossenslaan (centrum in)

-          In de Venusstraat aan de Vincent Goossenslaan, in beide gedeelten van de Venusstraat

-          In de Binnenweg aan de Vincent Goossenslaan

-          In de Kardinaal Cardijnlaan aan de Schildesteenweg

-          In de Knodbaan ter hoogte van het begin van de bebouwde kom (kant fort)

-          In de John Kennedylaan aan de Zandhovensteenweg

-          In Schuurblok aan de Zandhovensteenweg

-          In Lankveld aan de Zandhovensteenweg

-          In de Europalaan aan de Zandhovensteenweg

-          In de Heggestraat aan de Zandhovensteenweg

 

In Broechem:

-          In de Gustaaf Peetersstraat (N116) ter hoogte van de voetpaduitstulping aan het voetwegje

-          tussen huisnummers 19 en 21

-          In de Pertendonckstraat (N116) ter hoogte van het kruispunt met de Kapelstaat

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Pertendonckstraat

-          In de Kapelstraat (deel enkelrichting) aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Kapelstraat (deel tweerichtingsverkeer) aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Lostraat aan de Kapelstraat

-          In de Broddestraat aan de zuidzijde van het kruispunt met de Juul Persijnstraat

-          In de Jozef De Voghtstraat aan de Emblemseweg

-          In de Pater Domstraat aan de Massenhovensesteenweg (N116)

-          In de Pater Domstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Doornboomweg aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Rubenslaan aan het Safipad

-          In de Sintelweg aan de Antwerpsesteenweg (N116), in beide gedeelten van de Sintelweg

-          In de Abelebaan ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Abelebaan ter hoogte aan de Broechemsesteenweg

-          In de Nierlenderstraat aan de Broechemsesteenweg

-          In de Nierlendersstraat aan het Safipad

-          In de Bieslooklaan aan de Breochemsesteenweg

-          In de Mollentstraat aan de Emblemseweg

-          In de Mollentstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In steenweg op ’t fort aan de Massenhovensesteenweg (N116)

 

In Emblem:

-          In de Kesselsesteenweg ter hoogte van het kruispunt met Dorpstraat

-          In de Bosstraat aan de Kesselsesteenweg

-          In de Grimmarastraat aan de Dorpstraat

-          In de Dorpstraat aan het kruispunt met de Kloosterstraat

-          In de Dorpstraat een het kruispunt met de Ambelweg

-          In de Stapstraat aan het kruispunt met de Oostmalsesteenweg (N14)

 

Art. 3:

Het verkeersbord F4b, einde zone 30, wordt bij het einde van de zone 30 geplaatst op alle

invalswegen van de zone:

In Ranst:

-          In de Lievevrouwestraat aan het kruispunt met de Broechemlei en de Doggenhoutstraat (N116)

-          In de Gasthuisstraat aan het kruispunt met de Doggenhoutstraat en de Kromstraat (N116)

-          In de Kastanjelaan net voor het kruispunt van de Berkenlaan

-          In Boswijk aan de Vaartstraat

-          In de Zevenrbergenlaan aan de Vaartstraat

-          In de Vaarstraat aan de Molenstraat

-          In de Zakstraat ter hoogte van het einde van de bebouwde kom

-          In de Laarstraat ter hoogte van het einde van de bebouwde kom

-          In de Tulpenlaan aan de Broechemlei (N116)

-          In de Hofstraat aan de Broechemlei (N116)

-          In de Veldstraat ter hoogte van het einde van de bebouwde kom

-          In de Burgemeester Louis Pittoorslaan aan de Ranstsesteenweg

-          In Korenveld aan de Ranstsesteenweg

-          In de Veldstraat aan de Ranstsesteenweg

-          In de Nachtegalenlaan aan het kruispunt met de Doggenhoutstraat en de Kromstraat (N116)

-          In de Profeetstraat aan het kruispunt met de Doggenhoutstraat en de Kromstraat (N116)

-          In de Profeetstraat aan het fietspad richting Ranstsesteenweg

 

In Oelegem:

-          In de Kerkstraat aan de rotonde met de Zandhovensteenweg

-          In de Achterstraat aan de rotonde met de Zandhovensteenweg

-          In de Hoornveldstraat aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Vlotstraat aan het jaagpad langs het Albertkanaal

-          In de Rundvoortstraat aan het jaagpad langs het Albertkanaal

-          In de Oudstrijdersstraat aan de westelijke zijde van het kruispunt met de Creyboschlaan

-          In de Jozef Simonslaan net voor het oprijden van de rotonde met de Oudstrijdersstraat

-          In de Van Vrieselelaan aan de Jozef Simonslaan

-          In de Bredabaan ter hoogte van het einde van de bebouwde kom (kant jaagpad)

-          In de Bredabaan ter hoogte van het einde van de bebouwde kom (kant Schilde)

-          In de Rundvoortstraat aan het kruispunt met de Knodbaan

-          In de Knodbaan aan de Schildesteenweg, in beide gedeelten van de Knodbaan

-          In de Lindberg aan de Schildesteenweg

-          In de Schildesteenweg aan het kruispunt met de Vincent Goossenslaan (centrum in)

-          In de Venusstraat aan de Vincent Goossenslaan, in beide gedeelten van de Venusstraat

-          In de Binnenweg aan de Vincent Goossenslaan

-          In de Kardinaal Cardijnlaan aan de Schildesteenweg

-          In de Knodbaan ter hoogte van het einde van de bebouwde kom (kant fort)

-          In de John Kennedylaan aan de Zandhovensteenweg

-          In Schuurblok aan de Zandhovensteenweg

-          In Lankveld aan de Zandhovensteenweg

-          In de Europalaan aan de Zandhovensteenweg

-          In de Heggestraat aan de Zandhovensteenweg

 

In Broechem:

-          in de Gustaaf Peetersstraat (N116) ter hoogte van het voetwegje tussen huisnummers 14 en 16

-          In de Pertendonckstraat (N116) ter hoogte van het kruispunt met de Kapelstaat

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Pertendonckstraat

-          In de Kapelstraat (deel enkelrichting) aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Kapelstraat (deel tweerichtingsverkeer) aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het begin van de bebouwde kom

-          In de Lostraat aan de Kapelstraat

-          In de Broddestraat aan de zuidzijde van het kruispunt met de Juul Persijnstraat

-          In de Jozef De Voghtstraat aan de Emblemseweg

-          In de Pater Domstraat aan de Massenhovensesteenweg (N116)

-          In de Pater Domstraat ter hoogte van het einde  van de bebouwde kom

-          In de Doornboomweg aan de Oelegemsesteenweg

-          In de Rubenslaan aan het Safipad

-          In de Sintelweg aan de Antwerpsesteenweg (N116) in beide gedeelten van de Sintelweg

-          In de Abelebaan ter hoogte van het einde van de bebouwde kom

-          In de Abelebaan ter hoogte aan de Broechemsesteenweg

-          In de Nierlenderstraat aan de Broechemsesteenweg

-          In de Nierlendersstraat aan het Safipad

-          In de Bieslooklaan aan de Breochemsesteenweg

-          In de Mollentstraat aan de Emblemseweg

-          In de Mollentstraat ter hoogte van het einde van de bebouwde kom

-          In steenweg op ’t fort aan de Massenhovensesteenweg (N116)

 

In Emblem:

-          In de Kesselsesteenweg ter hoogte van het kruispunt met Dorpstraat

-          In de Bosstraat aan de Kesselsesteenweg

-          In de Grimmarastraat aan de Dorpstraat

-          In de Dorpstraat aan het kruispunt met de Kloosterstraat

-          In de Dorpstraat een het kruispunt met de Ambelweg

-          In de Stapstraat aan het kruispunt met de Oostmalsesteenweg (N14)

 

Art. 4:

Het Agentschap Wegen en Verkeer wordt van de wijzigingen op de hoogte gebracht voor de

gemeentewegen.