Omschrijving:

Wijzigingen rechtspositieregeling en invoering afsprakenkader fietslease - goedkeuring

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2021 over  de goedkeuring van de aanpassing van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 november 2022 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2023 waar de goedkeuring werd gegeven om aan te sluiten bij de raamovereenkomst van Igean voor de fietslease. De opdracht werd uiteindelijk gegund ten voordele van de leasemaatschappij O2O, Henri Farmanstraat 40 te Gent.

De afspraken over het aanbieden van fietslease dient opgenomen te worden in een fietspolicy, die als bijlagen bij het arbeidsreglement wordt toegevoegd.

In kader van de fietslease dient in de rechtspositieregeling de mogelijkheid voorzien te worden voor personeelsleden om een deel van de eindejaarspremie om te zetten in een fietslease.

Aan de raad wordt gevraagd de aanpassingen aan de rechtspositieregeling en het afsprakenkader fietslease goed te keuren.

 

Juridisch kader:

Artikelen 186 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.

De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:

-          het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;

-          de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1;

-          het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.

De burgemeester maakt de de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

De voorzitter van het vast bureau maakt de de afwijkingen van de rechtspositieregeling van het personeel overeenkomstig artikel 186, § 2, en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies

Het besluit creëert de mogelijkheid voor besturen om personeelsleden op vrijwillige basis vakantiedagen, en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage en/of het bedrag van de fietsvergoeding om te laten zetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit

 

Adviezen:

Het protocol van de syndicale organisaties van 26 april 2023

 

Bijkomende motivering:

De dienst HRM stelt voor om fietslease mogelijk te maken en zo de fietsmobiliteit van het personeel te bevorderen, omwille van de volgende voordelen:

-          Regelmatig fietsen is gezond en bevordert het welzijn van de werknemer.

-          Er wordt minder met de wagen gereden wat goed is voor het milieu.

-          De werknemer krijgt de autonomie om (binnen strikte grenzen weliswaar) zijn of haar eindejaarstoelage zelf af te stemmen op de persoonlijke behoeften.

-          De mogelijkheid tot fietslease is een troef voor ons werkgeversimago en een belangrijk voordeel bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

-          Vanuit het lokaal bestuur wordt het goede voorbeeld gegeven door vaker de fiets  te nemen.

-          Het voordeel van het leasen van een fiets via de werkgever, is dat de werknemer kan gebruik maken van een fiscaal voordeel. De werknemer kan ervoor kiezen om (een deel van de) eindejaarspremie, vakantiedagen en / of de fietsvergoeding in te ruilen voor een fietsbudget.

-          De RSZ-bijdragen verschuldigd op de eindejaarspremie worden opgeheven, en toegevoegd aan het fietsbudget.

Het besluit van de Vlaamse regering geeft de mogelijkheid dat personeelsleden vakantiedagen, en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage en/of bedrag van de fietsvergoeding kunnen laten omzetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit.

Binnen gemeente Ranst kan enkel de eindejaarstoelagen volledig of gedeeltelijk ingezet worden. Er wordt niet gekozen voor vakantiedagen wegens de complexiteit van de berekening en niet voor fietsvergoeding omdat deze netto-inhouding niet voordelig is voor het personeelslid.

 

Bijlagen:

fietspolicy

wijziging RPR

protocol van akkoord syndicale organisaties

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1 In de huidige rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente en het OCWM Ranst, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 21 december 2021 wordt de fietsmobiliteit ingevoerd en wordt het artikel 274 aangepast waarvan de tekst zich in bijlage bevindt.

§2 Een gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling zal opgemaakt worden
en gepubliceerd worden op de gemeentelijke website

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de fietspolicy zoals in bijlagen goed.