Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023 om 20:00.

 

Aanwezig:

Lucas Verbeeck - voorzitter

Clark Peeters, Christel Verdonck en René Goris - effectieve leden

Glen Bertels, Chris Cornelis, Gert Vets en Frans Martens - plaatsvervangende leden

Dirk Verbruggen -  waarnemer

Liesbeth Luyckx - secretaris

Verontschuldigd:

Heidi Van der Weehe en Katia Smits - effectieve leden

Hans Goovaerts, Filip Bauwens en Dirk Lambrechts - plaatsvervangende leden

Christel Engelen -  waarnemer

Afwezig:

Gunter Michiels, Erwin De Meyer en John Maes - effectieve leden

Rudi Borgmans - plaatsvervangend lid

Fons Huysmans, Dirk van Nimwegen en John Oliviers -  waarnemers

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023

 

 

1. Notulen vorige vergadering - goedkeuring

 

Omschrijving:

De Gecoro keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Gecoro vergaderde op 7 februari 2023.

 

Juridisch kader:

Artikel 3 en 6 van het huishoudelijk reglement van de Gecoro zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 januari 2020

De secretaris stelt de notulen van de vergaderingen op en draagt zorg voor het bijhouden ervan.

Als eerste punt worden de notulen van de vorige vergadering bij stemming goedgekeurd.

 

Bijlagen:

Ontwerp notulen zoals opgesteld door de secretaris van de Gecoro

 

Besluit:

Enig artikel

De Gecoro keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

Publicatiedatum: 09/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023

 

 

2. Beschermingsdossier monument (met overgangszone) - stenen windmolen in Ranst (Oelegem)

 

Omschrijving:

De Gecoro-R neemt kennis van het ontwerp van het beschermingsdossier 'Stenen windmolen in Ranst - Oelegem'.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Agentschap Onroerend Erfgoed heeft het ontwerp-beschermingsdossier 'Stenen windmolen in Ranst - Oelegem' opgemaakt.

 

Inhoud dossier:

De stenen windmolen van Oelegem is gelegen in het dorpscentrum, circa 200 meter ten zuidwesten van de kerktoren. Deze werd al beschermd als monument in 1943. De voorliggende herbescherming dient in de eerste plaats om een overgangszone toe te voegen in functie van de windvang. Daarnaast worden de erfgoedwaarden, -kenmerken en -elementen in het beschermingsbesluit geactualiseerd. De overgangszone omvat alle percelen die zich (deels) bevinden in een cirkel met een straal van 100 meter rond de molen met een uitbreiding aan de zuidzijde (tot en met het jaagpad langs het kanaal) en aan de westzijde (tot aan de Rundvoortstraat) omwille van de overheersende windvang aan deze zijde.

 

Meer specifiek omvat de overgangszone:

-          de huidige windtoevoer en -afvoer blijvend verzekeren en het ondersteunen van ingrepen die de windtoevoer en -afvoer verbeteren in functie van de werking van de molen als machine door beperkingen op te leggen qua bebouwing, beplanting en grondwerken

-          het vrijwaren van een visuele openheid: het zicht van de molen (om functionele redenen, met name het goed kunnen inschatten van de weersomstandigheden) en het zicht op de molen (zodat de molenaar letterlijk en figuurlijk een oogje in het zeil kan houden)

-          het vrijwaren van de mogelijkheid tot aan- en afvoer van respectievelijk grondstoffen en producten wat ook essentieel is voor de werking als machine, bijvoorbeeld door het behoud en onderhoud van de molenweg die ook dienst kan doen voor onderhouds- en restauratiewerken

 

Voor alle werken waarvoor een omgevingsvergunning of natuurvergunning nodig is, vraagt de vergunningverlenende overheid dan advies aan het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Voor een aantal werken die niet vergunningsplichtig zijn, moeten de zakelijkrechthouders en gebruikers, voorafgaand aan de uitvoering van de werken, toelating vragen aan het Agentschap Onroerend Erfgoed. Sommige werken kunnen namelijk een negatief effect hebben op de erfgoedwaarden.

 

De (waarde van de) overgangszone werd vooraf besproken met de molenaars zelf en de gemeente. Het Agentschap heeft de bedoeling om het bestaande erfgoed zo goed mogelijk in stand en werkend te houden voor de huidige en toekomstige generaties. Dit kadert in het algemeen belang.

Op 2 maart 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies gegeven.

 

Bespreking:

Rondom de molen is enkel nog nieuwe laagbouw mogelijk. Gelukkig mogen de bestaande constructies blijven staan. Door de beperkingen in deze zone zal de waarde van de (bouw)grond wel sterk dalen. Het is te verwachten dat daar wel wat reacties op gaan komen.

 

Besluit:

Enig artikel:

De Gecoro neemt kennis van het ontwerp van het beschermingsdossier 'Stenen windmolen in Ranst - Oelegem'.

Publicatiedatum: 09/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023

 

 

5. Voorstelling verkaveling Matexi - Vaartstraat/Laarstraat/Zakstraat - opmerkingen nav bijkomende nota

 

Omschrijving:

De Gecoro neemt kennis van het project en geeft een advies.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 28 december 2022 heeft Landmeter Palmers voor Matexi een omgevingsvergunning aangevraagd voor een verkaveling op de gronden aan Vaartstraat-Laarstraat-Zakstraat in 2520 Ranst.

Op 7 februari 2023 gaf de Gecoro een negatief advies.

De ontwikkelaar bezorgde naar aanleiding van dat advies via mail een bijkomende nota op 9 maart 2023.

Het openbaar onderzoek loopt van 25 maart 2023 tot 23 april 2023.

 

Juridische kader:

Art. 1.3.3. §2. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009

Naast de opdrachten die de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening heeft ingevolge deze codex, kan ze advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

De Gecoro kan zelf initiatieven nemen en op eigen kracht advies kan uitbrengen, bijvoorbeeld over vergunningsaanvragen.

 

Inhoud:

De aanvraag betreft het ontwikkelen van een stuk grond gelegen in de woonzone volgens het goedgekeurde gewestplan, in 54 loten voor gekoppelde en gesloten eengezinswoningen, een grote publieke groene ruimte en 1 meergezinswoning.

De percelen zijn niet opgenomen in de Biologische Waarderingskaart 2018 en de Natura 2000 Habitatkaart.

In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan is deze zone aangeduid als prioritair te ontwikkelen binnengebied.

In het verleden werden reeds 3 verkavelingsaanvragen geweigerd. De ontwikkelaar heeft na de laatste weigering (24 maart 2022) bijkomend overleg gehad met de gemeente, Aquafin en de Dienst Integraal Waterbeleid.

Het gemeentebestuur heeft er tijdens het overleg bij de ontwikkelaar nogmaals op gewezen dat er in ieder geval rekening moet gehouden worden met volgende opmerkingen:

-          Ontsluiting via Vaartstraat is momenteel ontoereikend. Met een breedte van 3,91 meter kunnen voertuigen hier niet behoorlijk passeren. Zeker bij werken aan nutsleidingen of calamiteiten zouden de betrokken woningen volledig onbereikbaar worden. De ontsluiting moet breder gemaakt worden om dit deel van de verkaveling kwalitatief en veilig te ontsluiten.

-          Bovendien kan er geen garantie gegeven worden dat de grondoverdracht zonder problemen zal kunnen gebeuren; de betreffende grond ter hoogte van de voorziene ontsluiting naar de Vaartstraat is immers niet in eigendom van de aanvrager.

-          De opmerkingen die gegeven werden door de technische dienst moeten aangepakt worden (vermijden oneigenlijk gebruik van fietspaden, bochtstralen en ligging van de fietspaden, samenlopen van de nieuwe wegenis met bestaande Zakstraat, groenaanleg). Het technisch dossier moet volledig beantwoorden aan de vereisten vanuit de gemeente vooraleer dit kan worden ingediend als onderdeel van de verkavelingsaanvraag.

-          Er moet duidelijkheid zijn over de planning van de aanleg van de riolering waarop moet aangesloten worden. Hiertoe is overleg met Aquafin nodig.

-          Watergevoeligheid: te voldoen aan de voorwaarden van Dienst Integraal Waterbeleid.

-          Draagvlak in de buurt is momenteel zeer beperkt.

-          Hiervoor is voldoende overleg noodzakelijk met alle betrokken gemeentelijke diensten (dienst omgeving, technische dienst en openbare werken). Het dossier kan pas worden ingediend als alle diensten akkoord gaan met het ontwerp. Ook de verdere communicatie naar de buurt is van groot belang in dit dossier om het draagvlak te vergroten; er moet zeker ingezet worden op meer duidelijkheid rond de waterhuishouding, de conclusies van de mobiliteitsstudie en de voorziene compensatiebebossing.

 

De site is vrij dicht bij de dorpskern van Ranst gelegen. Er zijn in de nieuwe ontwikkeling dan ook geen bijkomende diensten en voorzieningen nodig, enkel wonen. Er wordt gestreefd naar een mix van bewoners. Daarom worden zowel eengezinswoningen als een meergezinswoning voorzien, met verschillende perceelgroottes, waarbij dus verschillende generaties in elkaars nabijheid kunnen wonen. De nadruk ligt echter duidelijk op de eengezinswoningen. Er worden in totaal 54 eengezinswoningen voorzien. De woningen zijn vrij compact, waardoor zij betaalbaar zullen zijn voor gezinnen die een grondgebonden eengezinswoning zoeken.

Deze eengezinswoningen kunnen volgens het voorstel 2 of 3 bouwlagen hebben. Om overeen te komen met de standaard richtwaarden die in de hele gemeente worden gehanteerd, kan de derde bouwlaag enkel voorkomen onder zadeldak of met plat dak onder terugtrekking van 45°. De maximale kroonlijsthoogte mag overal maximaal 6,5 meter bedragen. Enkel zo kunnen de nieuwe gebouwen inpassen in de omgeving. In de meergezinswoning worden volgens het plan 20 appartementen in 3 bouwlagen voorzien. De kroonlijsthoogte dient ook hier beperkt te worden om het verschil met de omliggende bebouwing niet te groot te maken. Daarom moet de tweede verdieping steeds onder 45° teruggetrokken worden. Immers is de standaard kroonlijsthoogte in de gemeente vastgelegd op 6,5 meter en de nokhoogte op maximaal 11 meter. Het standaardgabariet dient overal gevolgd te worden overeenkomstig de principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 september 2020 en de weigeringsbeslissing van 24 maart 2022.

 

Om de privacy te kunnen waarborgen, worden de nieuwe woningen tuin aan tuin met de bestaande woningen langs Laarstraat en Vaartstraat georganiseerd. Elke woning heeft een private tuinzone. Ook is er in de buurt van de bestaande bebouwing geen hoge bebouwing voorzien, zodat er geen uitzonderlijke inkijk te verwachten is. De enige meergezinswoning met leefruimten op de verdiepingen bevindt zich op ruime afstand van de omliggende woningen.

Rondom de site bevinden zich landschappelijk waardevolle elementen en een openruimtestructuur. Er moet voldoende afstand worden bewaard tot dit open-ruimtegebied.

 

De verkavelaar stelde in eerder overleg voor om een deel van de percelen die buiten de woonzone liggen te bebossen. Dit werd echter niet opgenomen in de officiële aanvraag en wordt momenteel niet mee beoordeeld.

 

De woningdichtheid voor dit project bedraagt 25 woningen/ha, wat aanvaardbaar is in de dorpscentra. Dit perceel ligt echter aan de rand van het dorpscentrum, waardoor het college van burgemeester en schepenen op 17 september 2020 principieel beslist heeft dat de woningdichtheid tussen 15 en 20 woningen/ha moet liggen. Deze bedenking werd ook overgenomen in de weigeringsbeslissing van 24 maart 2022. Hier wordt niet aan voldaan.

 

Op de site wordt ca. 25% van de totale oppervlakte bebouwd. Dit komt overeen met 41% van het private terrein. Dit is een goede verhouding en zorgt er voor dat er voldoende groen op het private terrein kan aanwezig zijn.

Op het (toekomstig openbaar domein) komt er een centraal gelegen groenzone van ca. 2.700 m² en 3 kleinere groenzones (2 van van elk ca. 500 m² en 1 van ca. 300 m²), omsloten door een beperkte wegenis die enkel dienst doet als ontsluiting voor de bewoners. De voorgevels en leefruimtes liggen op korte afstand van het openbaar domein, met de bedoeling de betrokkenheid van de bewoners te vergroten en ook meer sociale controle te krijgen.

De groenzones die zullen worden opgenomen in het openbaar domein, moeten een grotere biodiversiteit en een goede waterhuishouding waarborgen. Het gaat om een absolute oppervlakte van ca. 4.000 m² of ca. 36% van het (toekomstig) openbaar domein. Samen met de bijkomende kleinere groenvoorzieningen langs de wegenis en de infiltratiegrachten is deze verhouding aanvaardbaar.

 

Er worden collectieve bovengrondse fietsparkings en openbare fietsbeugels voorzien. Geclusterd parkeren is voorzien voor de eengezinswoningen (in carports) en bezoekers (open parkeerplaatsen). De bewoners van de meergezinswoningen zullen ondergronds kunnen parkeren.

Er worden twee ontsluitingen voorzien die openbaar zijn: via Vaartstraat (breedte 5,85 meter) en via Laarstraat (breedte 16 meter). Er is geen doorrijdend gemotoriseerd verkeer mogelijk, wel een doorsteek voor fietsers en voetgangers via een tractorsluis. De ontsluiting langs de Vaartstraat lijkt nu voldoende breed om een veilige en comfortabele ontsluiting van de nieuwe woningen te voorzien. Hier worden geen bermen voorzien.

 

Hoewel dat bij het vooroverleg wel het geval leek, wordt de ontsluiting van de bestaande woningen in de Zakstraat niet verbeterd. De nieuwe wegenis kan best zo veel mogelijk samenvallen met de bestaande Zakstraat, om de hoeveelheid verhardingen te verminderen. Twee wegen naast elkaar laten bestaan getuigt niet van efficiënt ruimtegebruik. Bovendien strookt het aanleggen van volledig nieuwe wegenis niet met de gemeentelijke visie. Deze opmerking werd ook meegenomen in de weigeringsbeslissing van 24 maart 2022. Er werd geen rekening mee gehouden. Er werd ook vermeld dat het technisch dossier onvoldoende werd voorbesproken met de gemeentelijke diensten. Dit lijkt nog steeds het geval te zijn.

 

De Gecoro gaf naar aanleiding van de vorige aanvraag op 2 februari 2022 een negatief advies met volgende opmerkingen:

-          een meergezinswoning is hier niet gepast

-          de woningdichtheid moet verminderd worden tot 15 woningen/ha

-          de waterhuishouding (vooral wat betreft regenwater) moet beter bestudeerd worden om oplossingen te kunnen bieden

-          de ontsluiting is onvoldoende uitgerust

-          de aansluiting op de riolering moet correct voorzien worden

 

Op 7 februari 2023 gaf de Gecoro volgend advies over de lopende aanvraag:

-          een meergezinswoning is hier niet gepast (dit gebied valt buiten de eigenlijke dorpskern)

-          de woningdichtheid moet verminderd worden tot 15 woningen/ha

-          de waterhuishouding (vooral wat betreft regenwater) moet beter bestudeerd worden om oplossingen te kunnen bieden

-          de aansluiting op de riolering moet correct voorzien worden

-          de ontsluiting langs de Vaartstraat is onvoldoende uitgerust. De ontsluiting is nu wel breder maar lijkt toch nog altijd vrij beperkt: een weg van minder dan 6 meter die uitkomt tussen 2 gevels geeft niet echt een goede zichtbaarheid op het (nieuwe) kruispunt.

-          de nieuwe wegenis moet zo veel mogelijk aansluiten bij de bestaande ligging van de Zakstraat. Daardoor kan de hoeveelheid verharding voor wegenis beperkt worden.

 

Er werden adviezen gevraagd aan:

-          Agentschap Natuur en Bos: zij lieten weten geen advies te verlenen

-          provincie Antwerpen - dienst Integraal Waterbeleid: gunstig advies op 24 februari 2023

-          Vlaamse Milieumaatschappij: nog geen advies ontvangen

-          brandweer: gunstig advies op 13 februari 2023

-          Aquafin: voorwaardelijk gunstig advies op 9 maart 2023

-          Fluvius: voorwaardelijk gunstig advies op 15 februari 2023

-          Proximus: voorwaardelijk gunstig advies op 17 februari 2023

-          Pidpa: voorwaardelijk gunstig advies op 27 januari 2023

-          Telenet: voorwaardelijk gunstig advies op 3 februari 2023

 

Op 9 maart 2023 bezorgde de ontwikkelaar een bijkomende nota als antwoord op de gegeven opmerkingen:

-          ontsluiting Vaartstraat: de wegenis zal op het smalste punt 4,20 meter breed zijn. De brandweer heeft hierover een gunstig advies gegeven. De breedte tussen beide gevels aan de Vaartstraat is meer dan 6 meter. Er is nog een bufferzone (ter hoogte van de voortuinstrook) tot het verkeer op de Vaartstraat komt.

-          grondoverdracht ontsluiting Vaartstraat: er is een schriftelijke overeenkomst dat de huidige eigenaar de grond overdraagt aan de ontwikkelaar zodra de vergunning definitief is.

-          wegenis: de ontwikkelaar verwijst naar een overleg op 20 december 2022 waarbij het masterplan overlopen is en principieel goedgekeurd.

-          gebruik van Zakstraat: de Zakstraat is te smal om kruisend verkeer toe te laten en/of fietspad en voetpad te voorzien door de bestaande hoekwoning. Ook verkeert de Zakstraat momenteel in zeer slechte staat en zijn er nog geen nutsleidingen. De nieuwe ontsluiting die wordt voorzien is veel breder (in totaal 16 meter) en veiliger. De Zakstraat kan in de toekomst wel aansluiten op de nieuwe ontsluitingsweg.

-          riolering: door de open grachten en wadi wordt het water op het terrein voldoende gebufferd. De riolering wordt aangesloten op de bestaande riolering in de Vaartstraat. Het advies van Aquafin is positief. Het waterafvoersysteem van de Laarstraat wordt niet belast.

-          watergevoeligheid: door de open grachten en wadi wordt het water op het terrein voldoende gebufferd. Het advies van Dienst Integraal Waterbeleid is positief.

-          draagvlak: er werden veel bezwaren ingediend van mensen die niet eens in de buurt wonen. Slechts een beperkt aantal echte buurtbewoners heeft bezwaar ingediend. Daartegenover zien we meer dan 140 gezinnen die op de wachtlijst staan voor informatie om hier te kunnen komen wonen. Verder is het 'draagvlak' geen ruimtelijk of stedenbouwkundig argument.

-          compensatiebebossing: over de hele site worden meer dan 500 nieuwe heesters en bomen voorzien

-          gabariet: in de verkavelingsvoorschriften is opgenomen dat de meergezinswoning een maximale kroonlijsthoogte van 6,5 meter heeft en een nokhoogte van 11 meter. De derde bouwlaag moet onder schuin dak worden voorzien.

-          woningdichtheid: op 20 december 2022 werd tijdens een overleg principieel akkoord gegaan met de woningdichtheid van 25 woningen/ha.

 

Bespreking:

De Gecoro neemt kennis van de argumenten van de aanvrager, maar wenst het gegeven advies toch te behouden. De aandachtspunten die werden meegegeven blijven relevant.

-          Wat betreft het nieuwe kruispunt op de Vaartstraat, vreest men dat dit niet leesbaar zal zijn omdat het een smalle weg betreft die tussen 2 zijgevels uitkomt. Deze ogenschijnlijk ondergeschikte positie kan zorgen voor onveilige situaties.

-          De vergadering blijft bij het standpunt dat er geen draagvlak in de buurt is. Er is te weinig echt overleg geweest met de buurt. Het aantal bezwaarschriften of het aantal geïnteresseerden is geen bruikbare maatstaf hiervoor.

-          Er is mogelijk wel overleg geweest met de gemeente (20 december 2022), maar er werd duidelijk aangegeven dat er nog overleg over het technisch dossier nodig was vooraleer de aanvraag in te dienen (28 december 2022). Dit lijkt niet voldoende.

-          Zakstraat als ontsluiting: de aanvrager lijkt niet te begrijpen wat er bedoeld was. Zij bespreken dit als een volledige ontsluiting naar de Laarstraat en dat is inderdaad niet mogelijk door het huis dat daar vlak bij de Zakstraat staat. Maar er kan allicht al vroeger naar de Zakstraat gegaan worden dan in het ontwerp nu het geval is. Op die manier kan de hoeveelheid verharding gevoelig verminderen.

-          De adviezen van Aquafin en Dienst Integraal Waterbeleid zijn inderdaad gunstig. We moeten er van uitgaan dat deze diensten de nodige technische kennis hebben. Nochtans blijft dit wel een aandachtspunt omdat er nu ook al problemen opduiken en de rioleringswerken bovendien nog niet onmiddellijk gepland zijn. Volgens de aanvrager gaan alle afvoeren naar de Vaarstraat en wordt het waterafvoersysteem van de Laarstraat niet belast. Voor zover de riolering Vaartstraat/Laarstraat niet is aangepast, watert de riolering in de Vaartstraat echter toch af naar het pompstation t.h.v. Vaartstraat/Molenstraat, vanwaar verpompt wordt naar de riolering in de Laarstraat die (als dit intussen dus nog niet is gewijzigd) nog steeds ongezuiverd loost in de waterloop.

-          Een extra compensatiebebossing op een grond die momenteel toch niet gebruikt kan worden, zou een extra meerwaarde geven.

 

Besluit:

Enig artikel:

De Gecoro behoudt het advies van 7 februari 2023 over de lopende verkavelingsaanvraag van Matexi aan Vaartstraat-Laarstraat-Zakstraat in 2520 Ranst, met volgende opmerkingen:

-          een meergezinswoning is hier niet gepast - buiten het kernverdichtingsgebied

-          woningdichtheid max. 15 woningen/ha

-          de waterhuishouding (vooral wat betreft regenwater) beter te bestuderen om oplossingen te kunnen bieden voor de huidige en toekomstige (te verwachten) problemen

-          de aansluiting op de riolering moet onmiddellijk en correct voorzien worden

-          de ontsluiting langs de Vaartstraat is onvoldoende uitgerust: weg is minder dan 6 meter en komt uit tussen 2 gevels

-          nieuwe wegenis zo veel mogelijk aan te sluiten bij bestaande ligging van de Zakstraat.

Publicatiedatum: 09/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023

 

 

3. Voorstelling project Tervia's - site Van Camp - opmerkingen

 

Omschrijving:

De Gecoro neemt kennis van het project en verleent een advies.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Tervia's Blue NV vroeg een omgevingsvergunning aan op 16 september 2022 voor het bouwen van een kmo-complex met woningen aan Oostmalsesteenweg 126 in 2520 Broechem (site Van Camp). De aanvraag werd ingetrokken door de aanvrager naar aanleiding van het ongunstig brandweeradvies.

Tervia's Blue NV vroeg een omgevingsvergunning aan op 27 januari 2023 voor het bouwen van een kmo-complex met woningen aan Oostmalsesteenweg 126 in 2520 Broechem (site Van Camp). Het openbaar onderzoek loopt van 11 maart 2023 tot 9 april 2023. Er werden tot hiertoe geen bezwaren ingediend.

 

Juridische kader:

Art. 1.3.3. §2. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009

Naast de opdrachten die de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening heeft ingevolge deze codex, kan ze advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

De Gecoro kan zelf initiatieven nemen en op eigen kracht advies kan uitbrengen, bijvoorbeeld over vergunningsaanvragen.

 

Inhoud dossier:

De aanvraag gaat over het bouwen van een complex met kmo-units verdeeld over 2 blokken, een beperkte kantoorruimte en 6 (bedrijfs)woningen.

 

Het perceel is gelegen binnen het gemeentelijk RUP 'KMO-zone Oostmalsesteenweg'. De nieuwbouw wordt voorzien binnen de zone voor lokaal bedrijventerrein (artikel 1). De stedenbouwkundige voorschriften worden gevolgd. Daardoor wordt het project geacht niet strijdig te zijn met de goede ruimtelijke ordening.

De daken worden voor een groot deel uitgevoerd als groendaken. Op de bovenste daken worden zonnepanelen voorzien. Er wordt in de bouwvrije strook langs de gewestweg voldoende groen voorzien. Er worden voldoende parkeerplaatsen en fietsenbergingen voorzien. Het project voorziet een parkeeraanbod van 138 parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in waterdoorlatende materialen. Het project voorziet ook een totaal van 50 klassieke fietsstalplaatsen en 10 fietsstalplaatsen voor bovenmaatse fietsen (type bakfiets).

 

Voor de parkeerplaatsen wordt er afgeweken van de opgelegde afmetingen in het RUP (minimaal 2,5 x 5,5 meter) en worden deze iets kleiner uitgevoerd (2,5 x 4,75 à 5 meter). Beperkte afwijkingen van de voorschriften zijn vergunbaar overeenkomstig artikel 4.4.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Het RUP voorziet langsheen het perceel een groenbuffer van 10 meter. Deze zone moet volgens de stedenbouwkundige voorschriften aangelegd worden als een dicht groenscherm van hoog- en laagstammige bomen en struiken. In deze zone worden ook een voetpad en een infiltratiegracht voorzien. Deze nemen echter een beperkte oppervlakte in. Er werden tot hiertoe geen bezwaren ingediend. Beperkte afwijkingen van de stedenbouwkundige voorschriften zijn vergunbaar overeenkomstig artikel 4.4.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Watertoets:

Het voorliggende perceel is gelegen in een gebied met middelgrote kans op overstromingen als gevolg van intense neerslag (pluviaal) en vanuit waterlopen (fluviaal) (P-score D, G-score A). Het voorliggende bouwproject is evenwel niet gelegen binnen het overstromingsgevoelige gedeelte. Daardoor kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel wordt door de toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Voor het betrokken project werd het watertoetsinstrument op internet doorlopen. Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd. Prioriteit moet uitgaan naar hergebruik van hemelwater, en vervolgens naar infiltratie boven buffering met vertraagde afvoer. De gebouwen worden grotendeels voorzien van een groendak.

Er worden ook reliëfwijzigingen aangevraagd. Het betreft herstellingswerken aan het natuurgebied achteraan het perceel, waarbij het terrein wordt afgegraven tot de oorspronkelijke terreinniveau’s van het natuurgebied. Tevens wordt een omloop/meander voor de Molenbeek aangelegd en worden er twee kleine beekjes opnieuw opengemaakt die zich langsheen de twee achterliggende laterale perceelgrenzen bevinden. Hierdoor verbetert de waterhuishouding op het perceel.

Onder deze voorwaarden is het ontwerp verenigbaar met de doelstellingen van artikel 5 van het Decreet Integraal Waterbeleid.

 

Fluvius gaf op 23 februari 2023 een voorwaardelijk gunstig advies.

Telenet gaf op 8 maart 2023 een voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa gaf op 9 maart 2023 een voorwaardelijk gunstig advies.

Agentschap Wegen en Verkeer gaf op 28 maart 2023 een voorwaardelijk gunstig advies.

Er werd nog geen advies ontvangen van Agentschap voor Natuur en Bos, Aquafin, Proximus, VMM en de brandweer.

 

Bespreking:

Deze nieuwe ontwikkeling kadert dan wel in een sinds lange tijd goedgekeurd RUP, maar het zal toch een grote impact hebben op de omgeving.

Zo worden erg veel verkeersbewegingen verwacht van en naar de site. Er is slechts 1 in/uitrit naar de gewestweg; het zal hier dikwijls erg druk worden met mogelijk ook hinder (wachtende voertuigen) op de gewestweg. De oplossing die voorzien is in het RUP (parallelweg achter het naastliggende perceel) zou beter geweest zijn. Omdat deze percelen niet van dezelfde eigenaar zijn kan de gemeente dit echter niet eisen. De gemeente ziet het momenteel ook niet zitten om de gronden zelf te gaan onteigenen hiervoor. Het advies van Agentschap Wegen en Verkeer geeft aan dat de in/uitrit van 7 meter breed het maximale is dat kan worden toegestaan. Een aparte inrit en uitrit worden niet toegestaan. Het Agentschap is op de hoogte van deze plannen in het kader van het ontwerp voor de heraanleg van de Oostmalsesteenweg.

Bijkomend is er op de in/uitrit geen voetpad of fietspad voorzien om op de site te komen. Zeker voor de toekomstige bewoners (die mogelijk wel meer de fiets willen gebruiken) is dit niet wenselijk. In het RUP was een parallelweg voorzien; het zou beter zijn om die aan te leggen en te gebruiken om deze site te ontsluiten.

Het is momenteel onduidelijk welke activiteiten er zullen plaatsvinden en wat de impact hiervan zal zijn op de achterliggende natuurgebieden. De toekomstige activiteiten zitten echter nog niet vervat in deze aanvraag. Er wordt uitgelegd dat bij mogelijk hinderlijke inrichtingen nog een milieuvergunning moet worden aangevraagd / afgeleverd voordat de exploitant de site mag gebruiken. Op die manier kunnen er voldoende garanties gegeven worden dat de impact naar de natuurwaarden minimaal is.

 

Besluit:

Enig artikel:

De Gecoro geeft volgende opmerkingen over het bouwproject voor het bouwen van een kmo-complex met woningen op het perceel aan Oostmalsesteenweg 126 in 2520 Broechem (site Van Camp:

-          voetgangers en fietsers moeten op de site zelf beter gescheiden worden van het gemotoriseerde verkeer

-          het verkeer dat op en af de gewestweg komt mag niet hinderen en geen onveilige situaties veroorzaken

-          een parallelweg met de Oostmalsesteenweg om de site te ontsluiten (zoals voorzien in het RUP) zou beter geweest zijn

-          de hinder naar de nabijgelegen natuur moet zorgvuldig worden beoordeeld bij het behandelen van de toekomstige milieuaanvragen/meldingen en indien nodig bijzondere voorwaarden worden opgelegd

Publicatiedatum: 09/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023

 

 

4. Stand van zaken lopende projecten/studies - kennisneming

 

Omschrijving:

De Gecoro neemt kennis van de stand van zaken van de lopende projecten.

 

Motivering:

Bespreking:

1) Project Retrabouw: Pater Domstraat / Streep:

De vergunningen voor de bouw van 41 woongelegenheden werden door het college van burgemeester en schepenen geweigerd op 20 augustus 2020. De aanvrager is in beroep gegaan tegen de beslissingen en de gemeenteraadsbeslissing in verband met de vastlegging van de rooilijn.

Ondertussen heeft de deputatie van de provincie Antwerpen deze dossiers geweigerd (beslissingen van 21 januari 2021 en 25 maart 2021) en is de aanvrager in verder beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Op 1 september 2022 werd het beroep verworpen.

Er wordt verwacht dat er een nieuwe aanvraag zal komen die aangepast is aan de gegeven opmerkingen.

Door de vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 22 juni 2020 waarin de rooilijn wordt goedgekeurd op 12 meter (6 meter uit de wegas) door de Raad van State op 20 december 2022 wordt het besluit van de gemeenteraad geacht nooit te hebben bestaan. De gemeente stelt voor om een nieuwe gemeenteraadsbeslissing te nemen over het totale rooilijnplan van Pater Domstraat tussen Kapelstraat en Massenhovensesteenweg. Deze procedure omvat een voorlopige vaststelling - openbaar onderzoek - definitieve vaststelling. De rooilijnplannen voor de Pater Domstraat worden opgemaakt.

 

2) Project De Winkelhaak:

Op 17 december 2020 diende D3 Projects nv de omgevingsvergunningsaanvraag in voor het bouwen van 9 eengezinswoningen en 3 appartementen aan De Winkelhaak in 2520 Emblem. Het project werd ingediend zoals eerder besproken. Het openbaar onderzoek liep van 30 januari 2020 tot 28 februari 2021. De Gecoro formuleerde haar opmerkingen op 2 februari 2021. Het college van burgemeester en schepenen leverde op 18 maart 2021 een voorwaardelijke vergunning af voor het project. Er werd een bewonersbrief met de motivering van de beslissing opgemaakt die werd verspreid in de omliggende straten en naar de Gecoroleden.

Tegen de vergunning werd een beroep aangespannen bij de deputatie van de provincie Antwerpen. Op 19 augustus 2021 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen een voorwaardelijke vergunning afgeleverd.Ondertussen zijn de werken stilgelegd naar aanleiding van de beroepsprocedure die gestart is bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De aanvrager heeft het dossier op 12 oktober 2022 ingetrokken en zal een nieuwe aanvraag voorbereiden. Er is gevraagd om zo veel mogelijk rekening te houden met de bouwvisie en geen traditionele verkaveling te ontwerpen.

 

3) Verkaveling Lostraat - Kapelstraat:

Op 19 januari 2023 diende Studiebureau Verhaert & co een omgevingsvergunningsaanvraag voor de verkaveling in 19 loten in. Het openbaar onderzoek is nog niet opgestart.

De betreffende grond is gelegen in de woonzone, in het dorpscentrum van Broechem. Momenteel is dit een zeer groen perceel pal in het centrum van Broechem. De aanvraag gaat over de verkaveling in 18 loten voor eengezinswoningen in het binnengebied en 1 lot voor een meergezinswoning (maximum 7 entiteiten) langs de Lostraat. Er is ook een ondergrondse parking voorzien. Er wordt geen nieuwe openbare wegenis aangelegd, maar de (autoluwe) infrastructuur is wel vrij toegankelijk en kan gebruikt worden als doorsteek voor voetgangers en fietsers. Er wordt een groene invulling betracht, hoewel de nodige verhardingen noodzakelijk zijn voor de toegankelijkheid van de brandweer. Langs de Kapelstraat zijn ook parkeerplaatsen voorzien.

Het bestaande historische pand blijft behouden, maar wordt uitgesloten uit de verkaveling.

Zowel de eengezinswoningen als de meergezinswoning worden uitgevoerd als gelijkvloers en eerste verdieping met maximale kroonlijsthoogte 6,2 meter en maximale nokhoogte 7 meter. Er wordt geen hoogbouw voorzien. Alle afmetingen vallen binnen de standaard richtwaarden  die in de hele gemeente gehanteerd worden.

Het terrein is in totaal 9.813 m² groot. Er wordt maximaal een woningdichtheid van 25,5 woningen/ha bereikt.

Door de voorziene werken (o.a. ondergrondse parking) wordt verwacht dat er geen enkele van de bestaande hoogstammige bomen - die oud en waarschijnlijk waardevol zijn - kunnen behouden blijven en/of overleven. Eens te meer verdwijnt er groen uit de dorpskern (zo ook op het perceel van Delhaize en achter bakker/restaurant aan de Pertendonckstraat). Bij het versterken van de dorpskern mag het aanwezige groen niet uit het oog verloren worden. Dit kan immers een grote meerwaarde zijn in de temperatuurregeling onder de klimaatverandering.

De Gecoro gaf op 7 februari 2023 de opmerking dat er moet bekeken worden of en hoe de kappingen kunnen gecompenseerd worden.

 

4) Verkaveling Pater Domstraat - Kapelstraat:

Op 14 juni 2021 diende Matexi de omgevingsvergunningsaanvraag in voor de verkaveling voor 24 eengezinswoningen en een openbare groene ruimte op de hoek Kapelstraat - Pater Domstraat in 2520 Broechem.

De bestaande voetweg wordt verlegd en versterkt.

De Gecoro gaf haar opmerkingen door in verband met de moeilijke verkeerssituatie ter hoogte van het kruispunt. Er werden nog 2 bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

De gemeenteraad heeft geen tijdige beslissing genomen over de ligging van de rooilijnen omdat er nog opmerkingen kwamen. Er werd na overleg met de aanvrager een kleine aanpassing aan de rooilijnen doorgevoerd.

Het dossier werd ingetrokken en opnieuw ingediend met aangepast plan op 21 december 2021. De procedure, inclusief openbaar onderzoek, werd hernomen. Het openbaar onderzoek liep van 29 januari 2022 tot 27 februari 2022. Er werden 3 bezwaarschriften ingediend. De opmerkingen van de Gecoro die tijdens de vergadering van 7 september 2021 waren geformuleerd, werden ook in dit dossier overgemaakt: de hoek Pater Domstraat - Kapelstraat blijft (visueel) smal doordat de woningen vrij dicht bij de rooilijn worden ingeplant en door het behoud van de woning aan de overkant. Dit kan gevaarlijke situaties creëren op het kruispunt.

De vaststelling van de rooilijnen en de wegaanleg werden op 23 mei 2022 goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 9 juni 2022 een voorwaardelijke vergunning afgeleverd. De opmerking van de Gecoro werd in de beslissing opgenomen. Er wordt verwezen naar de visie om de straat om te vormen naar een eenrichtingsstraat en/of fietsstraat om de verkeersveiligheid aan het kruispunt te verbeteren.

Er werd tegen deze beslissing een beroep ingesteld bij de deputatie van de provincie Antwerpen, maar dit beroep werd onontvankelijk verklaard op 10 augustus 2022.

Ook werd een beroep ingesteld tegen de gemeenteraadsbeslissing over de wegenis. Dit beroep werd op 7 september 2022 onontvankelijk verklaard.

Ondertussen werd een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van de woningen en de aanleg van de wegenis. Omdat de aanvraag volledig conform de verkavelingsvergunning is, voorziet de procedure geen openbaar onderzoek. Er werd wel advies gevraagd aan de relevante instanties (Dienst Integraal Waterbeleid, Aquafin, Fluvius, Proximus, Pidpa, Telenet, brandweer). Het college van burgemeester en schepenen heeft op 22 september 2022 een voorwaardelijke vergunning afgeleverd. Deze beslissing werd kenbaar gemaakt ter plaatse en op de website. Er werd nog een beroep ingesteld tegen deze vergunning bij de deputatie van de provincie Antwerpen, maar dit beroep werd onontvankelijk verklaard op 23 november 2022.

De bouwwerken kunnen uitgevoerd worden.

 

5) Woonontwikkeling Rundvoortstraat-Knodbaan-Muizenheuvelstraat:

Op 16 mei 2022 diende Steen Vastgoed NV een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen met ondergrondse parkeerkelder. Het openbaar onderzoek liep van 27 augustus 2022 tot 25 september 2022. Er werden 890 bezwaarschriften ingediend. De Gecoro gaf op 6 september 2022 volgende opmerkingen:

-          De aanvraag volgt de bepalingen van de goedgekeurde bouwvisie wat betreft het aantal parkeerplaatsen en fietsenstallingen, het autoluwe binnengebied, de woningdichtheid (max. 25 woningen/ha) en de kernverdichtingszone (geen appartementen).

-          De vraag wordt gesteld in hoeverre het gebruik van de private (aan te kopen) parkeerplaatsen kan verplicht worden. Anders wordt de parkeerdruk mogelijk afgewenteld op het openbaar domein. Dit is juridisch echter niet mogelijk. Wel wordt verwacht met de toename van de elektrische wagens, men de eigen parkeerplaatsen meer en meer zal gebruiken om de wagen te kunnen opladen. De installaties moeten uiteraard wel aangepast worden naar de wettelijke veiligheidsvoorschriften.

-          De bouwhoogte moet voldoen aan de gemeentelijke bouwvisie en verlaagd worden naar maximum 6,5 meter

Dienst Integraal Waterbeleid en Aquafin hebben een negatief advies gegeven in het dossier, omdat er te veel ruimte voor water wordt ingenomen en er wateroverlast naar de omgeving kan worden verwacht.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 20 oktober 2022 de vergunning geweigerd op basis van de negatieve watertoets. Er werd een bewonersbrief met de toelichting verspreid in Rundvoortstraat, Knodbaan en Muizenheuvelstraat.

De aanvrager is in overleg met de Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Er werd een nieuw concept opgemaakt waarbij de ondergrondse parkeergarage vervangen wordt door een bovengrondse parkeercluster. Ook worden geen private tuinen meer voorzien (enkel beperkt privaat terras per woning) zodat er meer groene inrichting verzekerd wordt.

 

6) Project ontwikkeling Rundvoortstraat 1:

Op 10 juni 2021 diende Bertels Wim Bouwwerken bvba een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een woningencomplex met 21 woongelegenheden. Het college van burgemeester en schepenen weigerde op 7 oktober 2021 de vergunning.

Op 31 augustus 2022 diende ARE Projects NV een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een woningencomplex met 10 woongelegenheden. Het college van burgemeester en schepenen weigerde op 29 december 2022 de vergunning. De aanvrager is in beroep gegaan tegen deze beslissing bij de deputatie van de provincie Antwerpen.

 

7) Project Dennenlaan 6:

Op 23 december 2022 diende Elements Development NV een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een meergezinswoning met 25 woongelegenheden aan Dennenlaan 6 in 2520 Ranst. Er is geen openbaar onderzoek voorzien omdat de aanvraag voldoet aan de verkavelingsvoorschriften (goedgekeurde, niet-vervallen verkaveling met nummer 101/033). Het gebouw wordt voorzien van een groendak en een ondergrondse parking met een gezamenlijke fietsenstalling voor 42 fietsen, 26 autostaanplaatsen, 26 individuele bergplaatsen en 8 parkeerboxen. Er is een autolift voorzien om de ondergrondse parking gemakkelijk te bereiken.

De percelen zijn gelegen in de woonzone volgens het goedgekeurde gewestplan.

Op het perceel van 3.090 m² wordt een meergezinswoning met 25 woongelegenheden voorzien. Dit betekent een woningdichtheid van 80,9 woningen/ha.

De meergezinswoningen worden uitgevoerd met 3 bouwlagen (kroonlijsthoogte 8,98 meter) die passen binnen de verkavelingsvoorschriften. De bouwdiepte is 15 meter zoals voorzien in de goedgekeurde verkaveling. In de onmiddellijke omgeving van het betreffende perceel (aan de overkant van de straat) zijn nog meergezinswoningen van dezelfde grootteorde terug te vinden.

Omdat het project volgens de voorschriften wordt gebouwd, is er weinig tegen in te brengen, ook al ligt de woningdichtheid ver boven wat in de visie werd vooropgesteld. Er zullen op dit bouwblok nog percelen verkocht en bebouwd worden.

Er wordt bijkomende parkeerdruk verwacht. Zeker voor korte periodes gebruiken bewoners de ondergrondse parking niet. Een autolift is ook niet ideaal omdat veel mensen dit niet goed durven gebruiken.

De Gecoro gaf op 7 februari 2023 de opmerkingen dat een toenemende parkeerdruk in de omgeving gevreesd wordt door de grote toename van het aantal woongelegenheden en dus ook wagens. De kans is immers groot dat de ondergrondse parking niet zal worden gebruikt voor het plaatsen van alle wagens.

Het college van burgemeester en schepenen heeft de vergunning geweigerd op 20 maart 2023.

De elektriciteitscabine mag niet vlak aan de straat geplaatst worden. Op het laatste plan staat dit echter achteraan op het perceel ingeplant (met een erfdienstbaarheid voor Fluvius tot achteraan). Deze locatie is niet hinderlijk en kan aanvaard worden.

 

8) Project Zandhovensteenweg 11:

Op 10 november 2021 diende @Vantage een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een meergezinswoning met 9 woongelegenheden. Het college van burgemeester en schepenen leverde op 24 maart 2022 de vergunning af.

Op 23 december 2022 diende @Vantage een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een meergezinswoning met 12 woongelegenheden. Het openbaar onderzoek liep van 25 februari 2023 tot 26 maart 2023. Er werden 7 bezwaarschriften ingediend. Het college van burgemeester en schepenen heeft nog geen beslissing genomen.

Op het perceel van 1.910 m² betekent dit een woningdichtheid van 62,8 woningen/ha.

Het hoofdgebouw heeft een kroonlijsthoogte van 6,5 meter maar hierop komt nog een mansardedak met erg steile dakhellingen. Hierdoor wordt dus een volwaardige tweede verdieping gecreëerd (bouwhoogte 10 meter) wat niet overeenkomt met de standaard gabarieten die in de gemeente gehanteerd worden.

Aan de linkerzijde van het perceel bevindt zich de doorgang naar de fietsenberging en de inrit van de ondergrondse parking met 18 parkeerplaatsen. Een verhouding van 1,5 parkeerplaatsen per woongelegenheid is aanvaardbaar in deze omgeving. De parkeerbehoefte kan worden voldaan op het eigen terrein zonder dat het openbaar domein meer belast wordt. In de voortuinstrook worden ook 2 open autostaanplaatsen voorzien in grasdals. In totaal zijn er dus 1,67 parkeerplaatsen per woongelegenheid voorzien. Echter is de fietsenberging (22 m²) relatief klein voor 12 woongelegenheden. Hierdoor wordt het fietsbezit en -gebruik niet gestimuleerd.

Door het voorzien van een ondergrondse parking kan de rest van het perceel grotendeels groen en onverhard blijven. Het achterliggende agrarisch gebied kan ook niet verhard en/of bebouwd worden. De private tuinzones zijn bijna 10 meter diep.

De overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening werd reeds in de vorige dossiers beoordeeld waarbij geoordeeld werd dat een kleinschalige meergezinswoning aanvaardbaar en functioneel inpasbaar is. Een meergezinswoning met 12 appartementen en met een extra bouwlaag tegenover wat gebruikelijk is in de omgeving is echter niet meer kleinschalig te noemen. Er moet rekening worden gehouden met de functionele inpasbaarheid, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen en op hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen. Het aangevraagde schaadt in al deze elementen de goede ruimtelijke ordening.

Het project volgt de gemeentelijke bouwvisie niet. Zowel de woningdichtheid als het gabariet zijn niet conform de visie.

De Gecoro gaf op 7 februari 2023 volgende opmerkingen:

-          hoe kan de hoge woningdichtheid gemotiveerd worden?

-          er is te weinig parkeerruimte.

 

9) Ecopower windturbines site Water-link:

De 3 windturbines langs het Albertkanaal werden op 27 augustus 2020 voorwaardelijk vergund door de deputatie van de provincie Antwerpen. Tijdens de beroepsprocedure werd een wijziging aangebracht in het dossier: de tiphoogte verlaagt met 3 meter en de bronbemaling is aangepast aan de eerder gegeven opmerkingen. Er liep een nieuw openbaar onderzoek van 27 maart 2021 tot 25 april 2021, met een online informatievergadering op 14 april 2021. Er werden 770 bezwaarschriften ingediend (met vooral argumenten die voordien al werden aangehaald) en ook een petitie met 170 handtekening van burgers die achter het project staan. Het college van burgemeester en schepenen gaf op 14 mei 2021 een voorwaardelijk gunstig advies. De Vlaamse minister gaf op 2 juli 2021 een voorwaardelijke vergunning af voor de windturbines. Tegen deze beslissing werd beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Op 4 augustus 2022 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen geoordeeld dat het beroep verworpen dient te worden. De vergunning van de Vlaamse minister is definitief geldig en kan uitgevoerd worden.

 

10) Maasweg:

De samenwerking met POM / Sweco is bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen op 31 januari 2020. Een projectvergadering werd gehouden op 9 september 2020. Er werd bijkomend overleg ingepland met de Vlaamse overheid (departement Omgeving) en Agentschap voor Natuur en Bos om het project te kunnen laten doorgaan. De Maasweg werd opgenomen in het Complex Project en werd expliciet vermeld tijdens de werkbanken van De Nieuwe Rand. Deze weg wordt aanzien als een tijdelijke oplossing om Terstraten te ontsluiten en het vrachtverkeer via Zandhovensteenweg naar de autosnelweg te leiden. (Op die manier wordt het dorpscentrum van Oelegem ontlast.) Wanneer binnen het Complex Project de Q8-zone wordt ontwikkeld tot multimodaal knooppunt, zal de Maasweg een lokaal karakter krijgen. Het wordt dus geen tijdelijke wegenis, maar de functie als ontsluitingsweg voor Terstraten is wel tijdelijk. In de praktijk is echter te verwachten dat dit 'tijdelijke' karakter toch wel eens heel lang kan duren. Het Project Nieuwe Rand is immers zo complex dat het waarschijnlijk erg lang zal duren vooraleer het concreet is en effectief uitgevoerd.

VLM (Vlaamse Landmaatschappij) is aangesteld voor het opmaken van een grondenbank om de verwerving van het tracé te vergemakkelijken. VLM heeft alle eigenaars gecontacteerd om een overeenkomst op te stellen voor de overname van de nodige gronden.

De omgevingsvergunning is aangevraagd op 20 januari 2023. De gemeente Ranst moet het dossier behandelen. Het openbaar onderzoek liep van 11 februari 2022 tot 12 maart 2023. Er werden 19 bezwaarschriften ingediend. De weg ligt vlak langs - en zelfs een stukje doorheen - Habitatrichtlijngebied. Er moeten 9 bomen worden gekapt. Er wordt wel een nieuwe groenbuffer aangelegd ten zuiden van de nieuwe weg.

Volgende adviezen werden aangevraagd:

-          Agentschap Innoveren en Ondernemen: zij hebben laten weten geen advies te verlenen

-          Agentschap voor Natuur en Bos: geen tijdig advies ontvangen, wordt geacht gunstig te zijn

-          Agentschap Wegen en Verkeer: voorwaardelijk gunstig advies op 7 maart 2023

-          Air Liquide: voorwaardelijk gunstig advies op 17 februari 2023

-          Aquafin: voorwaardelijk gunstig advies op 20 maart 2023

-          Brandweer: gunstig advies op 7 maart 2023

-          Departement Landbouw en Visserij: voorwaardelijk gunstig advies op 21 maart 2023

-          Departement Mobiliteit en Openbare Werken: gunstig advies op 10 februari 2023

-          Departement Omgeving: zij hebben laten weten geen advies te verlenen

-          Fluvius: voorwaardelijk gunstig advies op 1 maart 2023

-          Elia: voorwaardelijk gunstig advies op 6 februari 2023

-          Fluxys: ongunstig advies op 17 februari 2023

-          Petrochemical Pipeline Services: voorwaardelijk gunstig advies op 21 maart 2023

-          Dienst Integraal Waterbeleid: ongunstig advies op 22 maart 2023 (buiten termijn)

-          VMM: nog geen advies ontvangen

Het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad moeten het dossier nog behandelen.

De Gecoro haalt het belang van de Nieuwe Maasweg aan voor de bewoners van de Vaartstraat. Voor de Zandhovensteenweg wordt er geen significant verschil verwacht, hoewel dit in de bezwaarschriften wel wordt aangehaald. De toevoeging van de Maasweg - die in het volledige traject 'afrit Oelegem - Wommelgem' slechts een beperkte lengte heeft - zal niet zorgen voor extra sluipverkeer.

 

11) RUP 'Zonevreemde woningen Hallebaan/Heesterbos':

Het RUP werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 25 april 2022. Het openbaar onderzoek liep van 23 mei 2022 tot 22 juli 2022. De Gecoro heeft een voorwaardelijk gunstig advies gegeven op 6 september 2022 met volgende opmerkingen:

-          De aanpassingen aan de voorschriften kunnen gebeuren zoals voorgesteld door het studiebureau.

-          Het RUP werd vanaf de opstart van de procedure positief onthaald door de Gecoro. Door de historisch gegroeide situatie ter plaatse wordt momenteel het gelijkheidsbeginsel geschonden. De ene - die toevallig in een oude verkaveling gelegen is - mag zeer veel (grote bijgebouwen, verhardingen, uitbreidingen van de woning, juridisch gezien zelfs meergezinswoningen); de buur - buiten de verkaveling - mag omwille van de ligging in bosgebied volgens het gewestplan helemaal niets, behalve beperkte onderhoudswerken. Hierdoor kunnen deze oude woningen die buiten de verkavelingen liggen (de meeste dateren van de periode tussen 1930 en 1960) niet meer voldoen aan de huidige standaarden wat betreft leefcomfort.

-          Bovendien is het aangewezen om de mogelijkheden in de huidige verkavelingen terug te schroeven om meer mogelijkheden te bieden voor natuurontwikkeling overeenkomstig de gewestplanbestemming. Aan Hallebaan gaat het over 10 van de 16 woningen die nu in een verkaveling gelegen zijn, waarvan de mogelijkheden met het RUP ingeperkt zullen worden. Aan Heesterbos zijn 2 van de 15 woningen in een verkaveling gelegen.

-          De hogere overheden vragen een uitdoofscenario voor deze woningen, maar als je ter plaatse gaat kijken is dit niet realistisch. De omgeving is ingericht als woonomgeving; de omvorming naar natuur brengt hier geen meerwaarde. Bovendien is het voor de gemeente onbetaalbaar om al deze woningen op termijn op te kopen.

-          Een gelijktrekking met bepaalde renovatiemogelijkheden en - zeer beperkte - uitbreidingsmogelijkheden kunnen het wooncomfort bij alle woningen verbeteren. Het is dan ook aangewezen om alsnog het overleg met de hogere overheden aan te gaan om tot een compromis te komen om het RUP toch te kunnen goedkeuren.

Op 17 oktober 2022 vond een bijkomend overleg plaats tussen de gemeente, het studiebureau Antea, provincie Antwerpen en Departement Omgeving. Hierbij werd duidelijk gemaakt dat de hogere overheden alle uitbreidingsmogelijkheden willen geschrapt zien, anders zullen zij het RUP zeker schorsen na de definitieve vaststelling.

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 1 december 2022 om de lopende RUP-procedure voort te zetten met aanpassing van het dossier overeenkomstig het advies van de Gecoro, maar met bijkomend de schrapping van de uitbreidingsmogelijkheden.

De definitieve vaststelling door de gemeenteraad is gebeurd op 16 januari 2023. Het dossier werd niet geschorst door de hogere overheden en is dus definitief. Het is niet meer nodig om dit dossier in het overzicht op te nemen.

 

12) RUP 'Hernieuwing Van den Nestlaan':

Op 31 maart 2011 keurde de deputatie van de provincie Antwerpen het gemeentelijk RUP ‘Van den
Nestlaan’ goed. Daarmee werd een bestemmingswijziging van militair domein naar een gebied voor openbaar nut en gemeenschapsvoorzieningen goedgekeurd. Het vroegere militair domein werd met het oorspronkelijke RUP omgezet voor een gedeeltelijke herinrichting van gemeentelijke diensten. Ondertussen werden de gemeentelijke Technische Dienst en Dienst Omgeving in de bestaande, verbouwde loodsen ondergebracht. Het betreft zowel de administratieve diensten als de ateliers en opslagplaatsen. Naast de door de gemeentelijke Technische Dienst en Dienst Omgeving ingenomen gebouwen, worden enkele van de bestaande loodsen gebruikt voor de opslag van goederen van vzw’s, scholen en verenigingen die actief zijn binnen het grondgebied van Ranst. Het bestuur is echter van oordeel dat de gemeentelijke administratieve diensten best op 1 locatie worden ingericht, zowel omwille van de duidelijkheid naar de burgers toe, als voor de onderlinge samenwerking tussen de gemeentelijke diensten. Om die reden wordt er voor gekozen om als bijkomende bestemming alle gemeentelijke administratieve diensten toe te voegen. Mogelijk kunnen nog bijkomende gemeenschapsfuncties opgenomen worden die een meerwaarde vormen voor de Ranstse gemeenschap. Zo kan ook de politie geherlokaliseerd worden (op die manier komt de site in het centrum van Broechem helemaal vrij). De overige stedenbouwkundige voorschriften wat betreft het behoud van het militair erfgoed kunnen grotendeels behouden blijven. De bestaande loodsen en configuratie worden zoveel mogelijk behouden, identiek aan het oorspronkelijke RUP.

De startnota en procesnota lagen ter inzage van 26 september 2022 tot 24 november 2022. Tijdens het infomoment (geïntegreerd met de Openbedrijvendag) op zondag 2 oktober 2022 waren er 770 bezoekers die de plannen hebben kunnen bekijken.

Departement Omgeving gaf op 20 oktober 2022 een negatief advies. De site is slecht ontsloten en vormt daardoor een belemmering voor het uitbouwen van een duurzaam mobiliteitsbeleid in de gemeente. Ze is ook in strijd met de geldende ruimtelijke beleidsvisies van de functieversterking van de dorpskernen.

Provincie Antwerpen - dienst ruimtelijke planning gaf op 17 november 2022 een voorwaardelijk gunstig advies. De provincie vindt het alvast positief dat er gezocht wordt naar een zinvolle en duurzame invulling van de aanwezige loodsen om op die manier zuinig om te springen met het gebruik van de aanwezige ruimte. Hierbij is er aandacht voor het aanwezige landschap, en wordt getracht om het aanwezige groenblauw netwerk te optimaliseren en te integreren in het plangebied. De deputatie ziet heel wat opportuniteiten van deze site en is van mening dat er zich op deze locatie verschillende activiteiten kunnen ontplooien, zonder dat dit ten koste van de levendigheid van de kernen van Ranst gaat. De deputatie raadt de gemeente aan om via een degelijk alternatievenonderzoek af te wegen welke activiteiten en welke dynamiek op deze plek thuishoren.

De startnota werd in die zin aangepast. Er werd bijkomend nadruk gelegd op de mogelijkheden om de site te bereiken met auto, fiets en openbaar vervoer ('vervoer op maat'). Ook werd vermeld dat een locatie in de kern maar voor 1/4 van de bewoners in de eigen kern - en dus gemakkelijk bereikbaar - gelegen is. Bijkomend zet de gemeente meer en meer in op digitale dienstverlening (waarbij de burgers niet naar het gemeentehuis moeten komen) en 'antennes' in de verschillende deelgemeenten waar bepaalde diensten dichter bij de burger voorzien worden.

Hoogdynamische functies (zoals bovenlokaal festival, openbaar zwembad, stadion, binnenspeeltuin,...) en handel zijn niet toegelaten. Er kan wel laagdynamische dagrecreatie worden toegelaten, zoals de (nu reeds aanwezige) hondenschool of een lokaal sportveld.

Conciërgewoning(en) zijn niet nodig voor de voorziene bestemming.

Omwille van het zuinig ruimtegebruik wordt gesteld dat de bestaande loodsen en verhardingen zo veel mogelijk moeten hergebruikt worden.

Als dat niet mogelijk blijkt, kan er in elke zone wel worden bijgebouwd met een maximale oppervlakte van 1 bijkomende loods. De voorgestelde kroonlijsthoogte (max. 7 meter) en nokhoogte (max. 9 meter) worden behouden van de oorspronkelijke voorschriften. Het is wel belangrijk te benadrukken dat bijkomende bebouwing niet mag dienen om de afgesproken capaciteit van 350 personen in het asielcentrum te kunnen overschrijden.

De 'groene vingers' tussen de loodsen - vanuit de Van den Nestlaan naar het achterliggende landbouwgebied - moeten worden gevrijwaard en versterkt. Hierbinnen mogen geen nieuwe gebouwen geplaatst worden. De groenzones moeten minimaal 30 meter breed blijven.

Rondom de site wordt een groenbuffer voorzien om het openruimtegebied af te schermen. 

Langs de zijde van Van den Nestlaan zouden 2 toegangen mogelijk moeten zijn naar de gemeentelijke gebouwen. Fedasil heeft een aparte toegang via Sint Jozef, ook de hondenschool heeft een toegang via Sint Jozef.

Vooropgestelde timing:

-          6 april 2023: ontwerp-RUP goed te keuren door college van burgemeester en schepenen, en te bezorgen aan Fedasil

-          10 mei 2023: plenaire vergadering

-          19 juni 2023: voorlopige vaststelling door gemeenteraad

-          augustus - september 2023: openbaar onderzoek

-          7 november 2023: bespreking adviezen en openbaar onderzoek in Gecoro

-          januari 2024: definitieve vaststelling door gemeenteraad

 

13) Strategisch project Kleine Nete:

Het Strategisch project Kleine Nete is een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Het project focust op 4 klimaatthema's:

-          ontharding en aanpak van verdroging

-          herstellen van het bodemsysteem

-          bebossen en groenblauw dooraderen

-          (recreatief) ontsluiten en verbinden

Vanuit Inspectie (Departement Omgeving) werden aanmaningen verstuurd naar de eigenaars van de gronden in de Netevallei waarop zich onvergunde constructies bevinden. Deze moeten verwijderd worden.

Ondertussen hebben meer dan 20 eigenaars aangegeven dat ze hun perceel dat gelegen is in Ranst (Emblem) aan Natuurpunt verkopen. Natuurpunt zal zorgen voor de opruiming en de uitvoering van het Vlaamse beleid. Op die manier kan bijvoorbeeld de Bollaak een volledige hermeandering krijgen. De gemeente heeft geen intentie om gronden aan te kopen, maar geeft Natuurpunt wel subsidies om de gronden aan te kopen en levert afvalcontainers voor de opruimingen. Er wordt ook een subsidieaanvraag bij Europa ingediend voor het opruimen en ontharden van de gronden.

Andere eigenaars dienen dossiers in om de constructies te kunnen regulariseren of op te nemen in het vergunningenregister.

Ondertussen zijn er meer dan 30 percelen vrijgemaakt door Natuurpunt. De werken voor de hermeandering van de Bollaak zijn gestart en zullen tegen eind 2023 (vroeger dan gedacht) klaar kunnen zijn. Dit kadert in het grote project voor bijkomend waterbergend vermogen van de Netevallei.

 

14) Woonuitbreidingsgebied Weidestraat:

Op 8 oktober 2020 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akoord met de intentieverklaring voor de ontwikkelingen van WUG Weidestraat door de Lierse Huisvesingsmaatschappij (LHM).

In de intentieverklaring kunnen we de visie over het gebied en de randvoorwaarden terugvinden. Met deze randvoorwaarden wordt voorlopig uitgegaan van ca. 140 nieuwe woningen, waarvan 50% (sociale) koopwoningen en 50% huurwoningen. Het bindend sociaal objectief (BSO) van de gemeente Ranst bedraagt in totaal 151 sociale huurwoningen tegen 2025. De gemeente heeft nog 67 sociale huurwoningen nodig om het BSO te bereiken. Met dit project zou dit kunnen gerealiseerd worden.

De stedenbouwkundige studie zal gestart worden. Er is dus nog geen ontwerpplan beschikbaar waarop opmerkingen kunnen gegeven worden. Momenteel is er enige vertraging om de studie op te starten omdat de Lierse Huisvestingsmaatschappij nog geen zekerheid heeft over de mogelijke overname van de studie door een andere sociale huisvestingsmaatschappij.

Immers heeft Vlaanderen beslist dat er een opdeling zal gemaakt worden in regio's, waarbij de gemeenten enkel binnen de eigen regio samenwerkingsovereenkomsten met andere gemeenten of intercommunales kunnen sluiten. Ranst wordt onderverdeeld bij regio Antwerpen en kan dus niet meer samenwerken met Lier of de Lierse Huisvestingsmaatschappij. We zullen dus moeten samenwerken met een andere woonmaatschappij. De sociale huisvestingsmaatschappijen bekijken zelf hoe ze de verdeling van het patrimonium zo goed mogelijk onderling kunnen doen. De regiovorming moet rond zijn tegen 2031. Voorlopig blijft LHM nog wel verder werken aan de lopende projecten en bekijkt samen met de andere sociale huisvestingsmaatschappijen hoe deze eventueel kunnen overgenomen worden. Het blijft de ambitie om het BSO te halen. De gemeente heeft een uitzondering gevraagd om voor sociale huisvesting nog te kunnen samenwerken met de Lierse Huisvestingsmaatschappij, ook al behoort die tot een andere regio dan Ranst. Deze afwijking werd niet goedgekeurd. Ranst is onderverdeeld bij regio Antwerpen; de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen zal in Ranst de dossiers overnemen. De gesprekken met De Voorkempen worden gestart. De lopende projecten zullen zo snel mogelijk overgenomen worden. De gesprekken tussen de verschillende huisvestingsmaatschappijen zijn hierover lopende.

 

15) Gebiedsprogramma Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) Wommelgem/Ranst:

Over de ontwikkeling van het ENA langs het Albertkanaal en de Keerbaan werd in december 2020 door de Vlaamse Regering een nieuwe beslissing genomen. Ze smelt nu een aantal dossiers samen in één groot complex project, het “gebiedsprogramma Wommelgem/Ranst”, met planningsprocessen en onderzoeksprojecten rond mobiliteit, omgeving, economie en openbare werken. Hierin zitten o.a. de projecten rond Oosterweel, de verbreding van de autosnelweg, de reservatiestrook voor de leidingenstraat tussen Antwerpen en Ruhrgebied, de doortrekking van de tram naar Q8 waar een P&R komt, de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven, de nieuwe autoweg A102 tussen Ekeren en rond punt Wommelgem, de mogelijkheid om rechtstreeks van E313 naar E34 te rijden (klaverblad), de herstructurering van de bestaande bedrijventerreinen in het gebied, Zwaaikom Ranst, het creëren van het bedrijventerrein 'De Keer' en Groenpool Antwerpen met initiatieven voor natuur en open ruimte in ruil voor de innames door de industrie. De gemeente is in kennis gesteld van de opstart van dit project en zal op gepaste tijden om advies gevraagd worden.

Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft bekend gemaakt dat de Zwaaikom van Ranst een nieuwe toekomst krijgt als spaarbekken van drie tot vier miljoen kubieke meter water voor de Antwerpse drinkwaterproductie.

Binnen de klimaatgordel is de Antitankgracht een zeer belangrijkste schakel en verbindt bijna alle natuurgebieden in de Voorkempen en de betrokken gemeenten. De Antitankgracht wordt een ecologische en landschappelijke drager van een klimaatrobuust open ruimtenetwerk, waar er genoeg ruimte is voor water en natuurverbindingen (ontsnippering).

Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft op 29 juli 2022 feedback gevraagd aan het college van burgemeester en schepenen op het concept syntheserapport van de transport-economische studie rond Wommelgem-Ranst. De gemeente heeft op 6 oktober 2022 haar opmerkingen geformuleerd en doorgegeven.

Het vroegere 'complex project' krijgt de naam 'De Nieuwe Rand' en bundelt de mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatvriendelijkheid in de oostrand van Antwerpen die men wil verbeteren. Van 12 september tot en met 11 oktober liep de publieke raadpleging over de alternatievenonderzoeksnota. In deze periode werden in 5 gemeenten/districten infomarkten georganiseerd. De gemeente heeft op 6 oktober 2022 haar opmerkingen geformuleerd en doorgegeven.

Op 24 januari 2023 liet Departement Omgeving weten dat de procedure van GRUP 'Leidingenstraat' werd stopgezet. Het project zal grondig bijgestuurd worden om onteigeningen te voorkomen, natuurschade zoveel mogelijk te vermijden en de leidingstraat in te schakelen in de klimaat- en energietransitie. Welke mogelijke tracés zullen behouden blijven, is nog af te wachten. Aan de industrie wordt een uitgesproken engagement en motivering gevraagd vooraleer een nieuwe startnota aan de regering kan worden voorgelegd.

Vlaio heeft een studie besteld over de mogelijkheden om de bestaande kmo-zones in Wommelgem-Ranst te optimaliseren en welke mogelijkheden er bestaan voor de ENA-zoekzone. Op 24 januari 2023 was er een plaatsbezoek.

Er is nog heel wat onderzoek en overleg nodig.

 

Besluit:

Enig artikel:

De Gecoro neemt kennis van de stand van zaken van de lopende projecten.

Publicatiedatum: 09/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gecoro van dinsdag 4 april 2023

 

 

6. Varia

 

Omschrijving:

De Gecoro neemt kennis van de variapunten.

 

Motivering:

  1. In het kader van de Week van de Vrijwilliger werd voor alle effectieve en plaatsvervangende leden een klein cadeautje voorzien - deze werden uitgedeeld aan de aanwezigen. De niet-aanwezige leden zullen dit nog moeten komen afhalen.

 

  1. Op 28 april 2023 organiseert de gemeente de jaarlijkse barbecue voor de vrijwilligers. Iedereen heeft normaal gezien via mail een uitnodiging gekregen om zich in te schrijven. Van harte welkom!

 

  1. Data volgende vergaderingen:

        6 juni 2023

        5 september 2023

        7 november 2023

 

Besluit:

De Gecoro neemt kennis van de variapunten. In het kader van de Week van de Vrijwilliger wordt een presentje aangeboden aan de effectieve leden en plaatsvervangende leden en wordt iedereen uitgenodigd op de jaarlijkse vrijwilligersbarbecue op 28 april 2023.

Publicatiedatum: 09/06/2023