Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018 om 19.

 

Aanwezig:

Sonja De Pooter - voorzitter

Lode Hofmans - burgemeester

Tine Muyshondt, Jef Verhaegen, Fernand Bossaerts, Roel Vermeesch en Hilde Goris - schepenen

Monique Beirinckx, Yves Caers, Luc Redig, Christel Engelen, Kevin Helsen, Leen Baeten, Johan De Ryck, An Willems, Jan Dillen, Fons Huysmans, Jörg Welz, John Oliviers, Patrik Teurfs, Guido Wittocx, Christel Meeus, Erik Fossez en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Nicole Damen - schepen

 

schepen Jef Verhaegen verlaat de vergadering vanaf punt 15.

schepen Jef Verhaegen vervoegt de vergadering vanaf punt 16.

 

De zitting wordt om 19 uur geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Aanpassing van de agenda - niet-goedkeuring

 

Omschrijving:

Verzoek door gemeenteraadslid Johan De Ryck (N-VA) om punt 6 - het algemeen verkeersreglement - knip - knodbaan af te voeren van de agenda van de gemeenteraad.

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De bijeenroeping van de voorzitter van de gemeenteraad voor de vergadering van 17 december 2018

Het amendement aangaande het punt 6 op de gemeenteraad, ingediend door het gemeenteraadslid Fons Huysmans (Open VLD)

Het voorstel van gemeenteraadslid Johan De Ryck (N-VA) om de agenda van de gemeenteraad aan te passen en om punt 6.het 'aanvullend verkeersreglement - knip Knodbaan te verdagen naar een latere zitting. .

 

Juridisch kader:

Artikel 19 tot en met 23 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

Behalve in spoedeisende gevallen en behalve in geval van toepassing van artikel 6, § 1, wordt de oproeping ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd.

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de raadsleden gesteld vanaf de verzending van de agenda. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de oproeping van de raadsleden wordt verzonden en de wijze waarop het dossier dat op de agenda betrekking heeft, ter beschikking wordt gesteld. Het huishoudelijk reglement kan ook de gezamenlijke oproeping van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn regelen.

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Behalve in spoedeisende gevallen worden de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad uiterlijk acht dagen voor de vergadering openbaar gemaakt, zodat het publiek ervan kan kennisnemen op elk moment. Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de plaats en de wijze van openbaarmaking.

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Artikel 1 tot en me artikel 8 van het huishoudelijk reglement zoals goedgekeurd in de zitting van 22 april 2013

 

Bijkomende motivering:

Volgens het gemeenteraadslid Johan De Ryck (N-VA) is het duidelijk dat iedereen voorstander is van de knip in de Knodbaan. In het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 november 2018 staat dat het een proefopstelling is en dat het nieuwe bestuur een definitieve oordeel hierover moet vellen. Vandaag is er het amendement van gemeenteraadslid Fons Huysmans waarbij er gevraagd wordt een onderbord uitgezonderd vergunninghouders te voorzien. Dit onderbord is echter onverenigbaar met de huidige proefopstelling. Daarom verzoekt het gemeenteraadslid om punt 6 te verdagen zodat het nieuwe bestuur een definitief oordeel kan vellen in samenspraak met de omwonenden en de landbouwers. In afwachting kan de huidige proefopstelling behouden blijven.

 

Besluit met:

11 stemmen voor:Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

13 tegen:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Kevin Helsen (Open VLD), Fons Huysmans (Open VLD), Christel Meeus (CD&V) en Sonja De Pooter (Open VLD)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit om punt 6 van de agenda niet te verdagen naar een latere zitting waardoor de agenda gehandhaaft blijft:

Openbare zitting

1)      Notulen vorige vergadering - goedkeuring

2)      Water-Link - agenda en mandaat algemene vergadering 20 december 2018 - goedkeuring

3)      Modaliteiten gebruik uitzendarbeid binnen lokaal bestuur Ranst - goedkeuring

4)      Verkoop grond Oelegemsesteenweg voor pompstation Borealis - goedkeuring

5)      Aanvullend verkeersreglement - tonnagebeperking Rubenslaan-Moorstraat- goedkeuring

6)      Aanvullend verkeersreglement - knip Knodbaan - goedkeuring

7)      Beroep te doen op de Vlaamse Gemeenschap als opdrachtencentrale voor afname van de Raamovereenkomst(en) voor “Telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen“ - goedkeuring

8)      Jaarrekening 2017 - goedkeuring gouverneur - aktename

9)      Gemeentelijke deel van het meerjarenplan 2019 - goedkeuring

10)  Integraal meerjarenplan 2019 - goedkeuring

11)  Gemeentelijke dotatie - politiezone Zara 2019 - goedkeuring

12)  Gemeentelijke dotatie - Brandweerzone Rand 2019 - goedkeuring

13)  Aanpassing statuten Kina pv naar Kina vw - goedkeuring

14)  Voordracht ere-schepen - Jef Verhaegen - goedkeuring

15)  Verkeerssituatie Kapelstraat - Lostraat - interpellatie groen

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Notulen vorige vergadering - goedkeuring

 

Omschrijving:

nihil

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 19 november 2018.

 

Juridisch kader:

Artikel 33, 180 en 181 §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeentesecretaris woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij. De gemeentesecretaris zorgt voor de opmaak van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad.

Elk gemeenteraadslid kan tijdens de vergadering opmerkingen maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen met het gevolg dat werd gegeven aan de punten. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft met uitzondering voor beslissingen genomen met unanimiteit.

De notulen zijn goedgekeurd indien er geen opmerkingen worden gemaakt. De gemeentesecretaris en de voorzitter van de gemeenteraad ondertekenen de notulen.

 

Bijlagen:

Ontwerp-notulen van de vergadering van 19 november 2018 opgemaakt door de algemeen directeur

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 19 november 2018 goed.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Water-Link - agenda en mandaat algemene vergadering 20 december 2018 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-Link van 20 december 2018 om alle agendapunten goed te keuren

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdracthhoudende vereniging Water-Link.

De gemeenteraad duidde op 13 mei 2013 Tine Muyshondt, schepen, als vertegenwoordiger en schepen Nicole Damen als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 24 oktober 2018 voor de algemene vergadering van 20 december 2018 in de kantoren Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

-          Begroting 2019 en overzicht van de te ontwikkelen activiteiten in 2019 binnen de strategie 2016-22

-          Uittreding van de gemeente-deelgenoten Kapellen, Boechout en Kontich: akteneming en goedkeuring onder de opschrotende voorwaarden

-          Varia en mededelingen

         Beslissingskader interimarbeid: goedkeuring

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales

Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.

Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.

Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is bevoegd voor de gemeentelijke bevoegdheden over de intergemeentelijke samenwerking.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-Link van 20 december 2018 om alle agendapunten goed te keuren.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Modaliteiten gebruik uitzendarbeid binnen lokaal bestuur Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van het kader omtrent het gebruik van uitzendarbeid binnen het lokaal bestuur Ranst

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Uitzendarbeid in België heeft zijn wettelijk kader gekregen met de uitzendarbeidswet van 24 juli 1987. Sindsdien is er een gigantische groei gekomen van +- 5 000 uitzendkrachten per dag tot 100.000 per dag in 2015.

De openbare sector is sinds de uitzendarbeidswet van 24 juli 1987 niet uitgesloten geweest, maar het wettelijk kader was niet duidelijk genoeg. Het decreet betreffende de uitzendarbeid in de Vlaamse overheidsdiensten en lokale besturen van 24 april 2018 heeft hierin verandering gebracht.

Uitzendkrachten kunnen daarom ingeschakeld worden op basis van volgende motieven:

-          Tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid:

         bij tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst

         bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst

-          dat deeltijdse loopbaanonderbreking of deeltijds zorgkrediet geniet

-          Tijdelijke vervanging van een ambtenaar die zijn ambt niet of slechts deeltijds uitoefent

-          Tijdelijke vermeerdering van werk

-          Uitvoering van uitzonderlijk werk.

-          In het kader van tewerkstellingstrajecten (erkenning VDAB).

-          Voor artistieke prestaties of artistieke werken (erkenning uitzendbureau).

De gemeenteraad bepaalt het algemeen kader waarbinnen uitzendarbeid mogelijk is binnen het lokaal bestuur.

Het uitvoerend orgaan kan binnen dit kader uitzendkrachten tewerkstellen met een delegatie naar het hoofd van personeel.

 

Juridisch kader:

De uitzendarbeidswet van 24 juli 1987.

Het decreet betreffende de uitzendarbeid in de Vlaamse overheidsdiensten en lokale besturen van 24 april 2018.

 

Bijkomende motivering:

De vraag om binnen lokale besturen met uitzendarbeid te kunnen werken heeft zowel een economische achtergrond alsook een sociale context.

Binnen ons lokaal bestuur is er vraag naar flexibiliteit en vooral naar een snellere invulling van medewerkers die tijdelijk (om diverse redenen) afwezig zijn of plotseling  Tevens zorgt het werken met uitzendarbeid ervoor dat medewerkers zich kunnen focussen op de kerntaken alsook is dit een extra tool voor een compleet HR beleid.

Er is een sterke verbetering gekomen op vlak van het sociaal statuut van uitzendkrachten de laatste jaren. Er is een strikte controle op de uitzendsector en daarnaast gaan mensen ook meer en meer een bewuste keuze maken om te werken als uitzendkracht. Uitzendkrachten doen verschillende ervaringen op en kunnen hierna een bewuste keuze maken over de job die ze graag op lange termijn willen uitoefenen. Uitzendarbeid kan ook een opstap zijn naar het verkrijgen van een vaste job.

Werken op interim basis is vaak ook de enige toegang tot de arbeidsmarkt voor kwetsbare groepen.

Om een snelle en efficiënte manier van werken te bekomen, is het aangeraden om de beslissingsbevoegdheid rond het aanwerven van één of meerdere uitzendkrachten te delegeren naar het hoofd van personeel, namelijk de algemeen directeur. Wat betreft de motieven om uitzendarbeid in te roepen is het aangeraden om de volgende te gebruiken:

-          Tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid:

         bij tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst

         bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst

-          dat deeltijdse loopbaanonderbreking of deeltijds zorgkrediet geniet

-          Tijdelijke vervanging van een ambtenaar die zijn ambt niet of slechts deeltijds uitoefent

-          Tijdelijke vermeerdering van werk

-          Uitvoering van uitzonderlijk werk.

-          In het kader van tewerkstellingstrajecten (erkenning VDAB).

Op dit moment werken we soms met interim-krachten voor korte tijdelijke vervangingen van personeelsleden die plotseling uitvallen. Door dit kader keurt de gemeenteraad de modaliteiten van het beroep doen op uitzendarbeid goed en kadert de tewerkstelling in dit kader.

 

Bijlagen:

Het protocol van akkoord van de diverse syndicale organisaties aangaande het kader van de uitzendarbeid.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het volgende kader goed omtrent het gebruik van uitzendarbeid binnen het lokaal bestuur Ranst waarbij de gemeente Ranst een beroep kan doen op uitzendkrachten voor:

-          Tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid:

         bij tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst

         bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst

-          dat deeltijdse loopbaanonderbreking of deeltijds zorgkrediet geniet

-          Tijdelijke vervanging van een ambtenaar die zijn ambt niet of slechts deeltijds uitoefent

-          Tijdelijke vermeerdering van werk

-          Uitvoering van uitzonderlijk werk.

-          In het kader van tewerkstellingstrajecten (erkenning VDAB).

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Aanvullend verkeersreglement - tonnagebeperking Rubenslaan-Moorstraat- goedkeuring

 

Omschrijving:

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners over het veelvuldig stuk rijden van de bermen door zwaar verkeer. De Rubenslaan en de Moorstraat zijn niet uitgerust om zwaar verkeer toe te laten. De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 5,5 ton wordt ingesteld in de Rubenslaan en de Moorstraat (gedeelte tussen de Bistweg en de Rubenslaan).

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De politie en de gemeente heeft verschillende klachten van de buurtbewoners van de Rubenslaan ontvangen over het zwaar verkeer dat door hun straat komt. De vrachtwagens komen meestal vanaf de gewestweg en draaien de Moorstraat richting de Bistweg in.

Het advies van de verkeerscommissie van 16 oktober 2018 om een tonnagebeperking in te voeren in de Rubenslaan en de Moorstraat (gedeelte tussen de Bistweg en de Rubenslaan).

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Bestuurders moeten zich bewust zijn van hun voertuig in beladen toestand en moeten zich houden aan de opgelegde regels.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.4 en artikel 12.1bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Het verkeersbord, C21, dat de maximaal toegelaten tonnage aanduidt, moet worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen. Indien er op de plaats waar de voornoemde verkeersborden de toegang voor de betrokken voertuigen verbieden, geen andere reisweg meer mogelijk is, dan moet er een gelijkaardig verkeersbord, voorzien van een onderbord van het model Ia zoals omschreven in bijlage 2 bij dit besluit, waarop de afstand tot het eigenlijke verbodsteken is vermeld, op de plaats waar er wel nog een andere reisweg mogelijk is, worden geplaatst.

Op de straten die toegang geven tot de straat waar de tonnagebeperking geldt worden verkeersborden, C31, verboden af te slaan, geplaatst voorzien van een onderbord van het model VIIa, zoals omschreven in bijlage 2 bij dit besluit, waarop het maximum toegelaten tonnage is vermeld.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de verkeerscommissie van 16 oktober 2018

 

Bijkomende motivering:

In de Rubenslaan en de Moorstraat, in het gedeelte tussen de Bistweg en de Rubenslaan, zijn geen bedrijven die grote vrachten vereisen. Nochtans worden de bermen, voornamelijk in de kruispuntzone, stuk gereden door zwaar vrachtverkeer. Dit is verkeer dat daar niet moet zijn en zich een weg zoekt om de files te vermijden. Beide straten zijn niet geschikt om zwaar vervoer toe te laten, omwille van hun smal en bochtig karakter.

Door een tonnagebeperking tot 5,5 ton in te voeren wordt de verkeersveiligheid in de buurt verhoogd. Plaatselijk verkeer voor laden en lossen wordt wel toegelaten.

 

Bijlagen:

-          Verslag van de verkeerscommissie van 16 oktober 2018

-          Overzicht te plaatsen verkeersborden

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 5,5 ton wordt ingesteld in de Rubenslaan en de Moorstraat (gedeelte tussen de Bistweg en de Rubenslaan).

De zone met het verbod voor het zwaar vrachtverkeer wordt aangeduid met het  bord C21 (5,5t) voorzien van onderbord type IV met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen".

 

Art. 2:

De borden C21 van 5,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Rubenslaan met de N116 (Antwerpsesteenweg)

-          het kruispunt van de Rubenslaan met de Kapelstraat

-          het kruispunt van de Moorstraat met de Bistweg

 

Art. 3:

De borden C31 met onderbord type VIIa met vermelding "5,5t" worden geplaatst op:

-          de N116 (Antwerpsesteenweg) aan het kruispunt met de Rubenslaan

-          de Bistweg aan het kruispunt met de Moorstraat

-          de Kapelstraat aan het kruispunt met de Rubenslaan

 

Art. 4:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Aanvullend verkeersreglement - knip Knodbaan - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt een definitieve knip  in de Knodbaan in het gedeelte tussen de Antitankgracht en de Beeldekensstraat goed.

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het najaar van 2018 werd de Knodbaan aangelegd in beton met een breedte van 3 meter in het gedeelte tussen de Antitankgrachte en de Kantonbaan. In de verkeerscommissie werd de problematiek van het sluipverkeer in de Knodbaan meerdere malen besproken. Daarom werd er een knip voorgesteld.

Op 8 november 2018 werden de landbouwers in de omgeving van de Knodbaan uitgenodigd op het college van burgemeester en schepenen om de implementatie van een tractorsluis ter hoogte van de Antitankgracht te bespreken. Uit de proefopstelling blijkt dat een volledige knip ter hoogte van de Antitankgacht een te grote omrijroute vaagt voor landbouwers.

Op 19 november 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen een proefopstelling van een definitieve knip te installeren in de Knodbaan op circa 10m ten oosten van het brugje van de Antitankgracht.

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Bestuurders moeten zich bewust zijn van hun voertuig in beladen toestand en moeten zich houden aan de opgelegde regels.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.4 en artikel 12.1bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

De verkeersborden, F45b, dat een doorlopende straat aanduidt, moet worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen. Op bepaalde locaties kan gekozen worden om dit al eerder te signaleren met aanduiding van een zijstraat.

Op de straat die toegang geeft tot de loactie van de knip wordt, worden verkeersborden, C31, verboden af te slaan, geplaatst voorzien van een onderborden van het model M2, uitgezonderd rijwielen, en het model Ia met aan duiding "uitgezonderd landbouwvoertuigen".

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de verkeerspolitie dat een knip ter hoogte van de Antitankgracht de minste inspanning vraagt en laat toe dat de leveringen met vrachtwagens bij de varkensboer via de Kantonbaan kunnen blijven gebeuren en niet door de John Kennedylaan moeten gaan. Hetzelfde geldt voor de bereikbaarheidvan de terreinen van de LRV. Men kan met paardentrailers nog steeds via de Hallebaan en de Kantonbaan de terreinen bereiken.

 

Bijkomende motivering:

Een definitieve knip in het gedeelte tussen de Antitankgracht en de Beeldekensstraat is het best aangewezen om de verkeersleefbaarheid in deze bosrijke en faunarijke omgeving te vrijwaren. Het sluipverkeer wordt op deze manier ook efficiënt geweerd.

 

Het gemeenteraadslid Fons Huysmans (Open VLD) vindt het als inwoner van de Halse Hoek een goed idee om de knip te realiseren in de Knodbaan ter hoogte de antitankgrachtbrug. Door de knip zal de verkeersveiligheid verbeteren in de Knodbaan en de Kantoonbaan. Door het sluipverkeer was de verkeersdrukte in de Knodbaan enorm toegenomen. Bij wijze van spreke wordt de Knodbaan door deze maatregel teruggegeven aan het bos en de wandelaars en fietsers. De consequentie is dat de Hallebaan en de Zandhovensesteenweg nog drukker worden dan het voordien was.

Als bewoner van de buurt getuigt hij dat deze ingreep zijn nut heeft maar ook een aantal nadelen geeft. Aan de westzijde van het antitankkanaal wonen ook een aantal inwoners en deze worden nu afgesneden van Oelegem centrum. Ze moeten nu via de Hallebaan en de Zandhovensesteenweg naar het centrum van Oelegem begeven. Door de drukte op de Zandhovensesteenweg zal er ook sluipverkeer komen in de John Kennedylaan voor de weg naar Schilde.

Problematischer vindt hij het voor de bewoners en landbouwers die wonen aan de westzijde van het antitankkanaal en hun velden hebben aan de oostzijde van het antitankkanaal. Ze worden nu verplicht om een groter traject af te leggen om aan de overzijde van het antitankkanaal te komen. Op zich is het aantal meters of het tijdverlies niet zo problematisch maar de wegenis via de Hallebaan en de Zandhovensesteenweg is daar niet voor geschikt. Ze komen in de file terecht met hun tractoren om daarna via de dichtbevolkte straat van de John Kennedylaan en de Knodbaan naar hun velden te begeven.

Ook de hulpdiensten op weg naar het ziekenhuis in Malle komen terecht in de file. Vandaar zijn voorstel om de knip te amenderen met het voorstel om de knip toegankelijk te maken voor het geautoriseerd verkeer zoals de hulpdiensten en de plaatselijke landbouwers. Er zijn vandaag de dag voldoende systemen gekend om dit toe te laten zoals verdwijnpalen, hekken, barelen of slimme camera’s. Op die manier kunnen we toelaten dat de plaatselijke landbouwers hun werk kunnen uitvoeren zonder al te veel obstakels en tijdverlies.

Hierdoor verzoekt het gemeenteraadslid om bij ammedement het voorstel ter stemming voor te leggen dat in artikel 2, 3, 4, de passage aangepast wordt "F45b met onderbord uitgezonderd vergunningshouder".

 

Bijlagen:

-          Signalisatieplan knip Knodbaan

-          amendement gemeenteraadslid Fons Huysmans

 

Besluit over Amendement onderbord uitgezonderd vergunninghouders met:

13 stemmen voor:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Kevin Helsen (Open VLD), Fons Huysmans (Open VLD), Christel Meeus (CD&V) en Sonja De Pooter (Open VLD)

11 onthoudingen:Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

 

Besluit over Aanvullend verkeersreglement - knip Knodbaan inclusief amendement met:

13 stemmen voor:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Kevin Helsen (Open VLD), Fons Huysmans (Open VLD), Christel Meeus (CD&V) en Sonja De Pooter (Open VLD)

11 onthoudingen:Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een volledige knip wordt ingesteld in de Knodbaan tussen de Antitankgracht en de Beeldekensstraat met uitzondering voor vergunningshouders.

 

Art. 2:

De borden "F45b met onderbord uitgezonderd vergunningshouder" doorlopende straat, worden geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Knodbaan met de kantonbaan

-          het kruispunt van de Knodbaan met de Beeldekensstraat

 

Art. 3:

Het bord "F45b met onderbord uitgezonderd vergunningshouder" met zijstraat links wordt geplaatst aan het kruispunt van de Knodbaan met de Venusstraat

 

Art. 4:

Het bord "F45b met onderbord uitgezonderd vergunningshouder" met doorlopende zijstraat links wordt geplaats aan het kruispunt van de Kantonbaan met de Hallebaan

 

Art. 5:

De borden C31 met onderbord M2 en onderbord type Ia, "uitgezonderd landbouwvoertuigen" worden geplaatst aan het kruispunt van de Knodbaan met de Goorstraat

 

Art. 6:

De borden met de vermelding "nieuwe verkeerssituatie" worden geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Goorstraat met de Kantonbaan

-          het kruispunt van de Kantonbaan met de Hallebaan

-          het kruispunt van de Hallebaan met de Beeldekensstraat

-          het kruispunt van de Knodbaan met de Venusstraat

Deze borden zijn tijdelijk en worden na een gewenningsperiode weggenomen.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Beroep te doen op de Vlaamse Gemeenschap als opdrachtencentrale voor afname van de Raamovereenkomst(en) voor “Telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen“ - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring om een beroep te doen op de Vlaamse Gemeenschap als opdrachtencentrale voor afname van de Raamovereenkomst(en) voor “Telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van Ranst van 17 september 2013 om een beroep te doen op de aankoopcentrale van de Vlaamse  Gemeenschap voor afname van telecommunicatiediensten aangeboden via:

-          perceel 1:Dienstverlening voor vaste spraaktelefonie en marketingnummers

-          perceel 2: Dienstverlening mobiele spraaktelefonie en mobiele datacommunicatie, en levering van GSM/Smartphone/PDA Hardware toestellen

De principiële beslissing van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 (zie document VR PV 2017/13 - punt 0029) tot gunning via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit "Het aanbieden van een breed gamma van telecommunicatiediensten, bestaande uit spraaktelefonie (vast en mobiel) en marketingnummers, datacommunicatie (vast, mobiel en inclusief "Machine to Machine" of "Internet of Things") en virtuele telefooncentrales (Cloud PBX)" verdeeld over de volgende 4 percelen:

-          Perceel 1: Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie

-          Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik

-          Perceel 3: Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen ("Machine to Machine" en "Internet of Things")

-          Perceel 4: Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX).

Het in uitvoering van deze beslissing door de projectleider Telecommunicatie goedgekeurde bestek nr. 2017/HFB/OPMB/33326, inzonderheid waar het Basiscontract stelt:

-          punt 4.1: De Raamovereenkomsten wordt geplaatst door de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering bij delegatie, in de persoon van de Vlaamse minister bevoegd voor bestuurszaken, hierna genoemd “Het Bestuur”. De Vlaamse Gemeenschap treedt daarbij op:

-          enerzijds voor zichzelf.

-          anderzijds ook als opdrachtencentrale in de zin van artikel 2, 4° van de Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor de entiteiten welke krachtens artikel 15 van de voormelde Wet van 15 juni 2006, bij afname vrijgesteld zijn van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te volgen.

De beslissing van de Vlaamse Regering van 22 juni 2018 waarbij voornoemde opdracht gegund wordt aan:

-          Wat betreft perceel 1 Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie: Proximus NV, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27.

-          Wat betreft perceel 2 Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik : Proximus NV, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27.

-          Wat betreft perceel 3 Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen (“Machine to Machine” en “Internet of Things”) : Orange Belgium NV met maatschappelijke zetel te 1140 Brussel, Bourgetlaan 3.

-          Wat betreft perceel 4 Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX): Nextel NV, met maatschappelijke zetel te 2160 Wommelgem, Koralenhoeve 15.

Als gevolg van de gunning van voormelde percelen werd door de Vlaamse Gemeenschap voor elk perceel met de gekozen dienstverlener een raamovereenkomst met één dienstverlener in de zin van de wet van 15 juni 2006 gesloten waarbij de Vlaamse Gemeenschap telkens optreedt als opdrachtencentrale in de zin van de artikelen 2, 4) en 15 van de wet van 15 juni 2006.

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van één of meerdere raamovereenkomsten via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 15 van de wet van 15 juni 2006 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren

 

Juridisch kader:

Artikel 43, 11° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

De wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2,4° en 15 van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Bijkomende motivering:

Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van deze door de opdrachtencentrale aangeboden raamovereenkomst(en) om volgende redenen:

-          de in deze raamovereenkomst(en) voorziene telecommunicatiediensten voldoen aan de behoefte van de gemeente

-          de gemeente moet zelf geen gunningsprocedure moeten voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent

-          de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake telecommunicatiediensten;

-          de gemeente is niet verplicht tot afname van diensten.

-          De gemeente heeft de keuze af te nemen van perceel 1 en/of 2 en/of 3 en/of 4 van voornoemde opdracht.

Bijlagen:

https://www.vlaanderen.be/nl/vlaamse-overheid/werking-van-de-vlaamse-overheid/telecomcontracten-vlaamse-overheid-2018

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

 

Art. 1:

De gemeente Ranst doet beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor afname van telecommunicatiediensten aangeboden via de Raamovereenkomst in kader van overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit "Het aanbieden van een breed gamma van telecommunicatiediensten, bestaande uit spraaktelefonie (vast en mobiel) en marketingnummers, datacommunicatie (vast, mobiel en inclusief "Machine to Machine" of "Internet of Things") en virtuele telefooncentrales (Cloud PBX)" gesloten voor de volgende percelen :

-          Perceel 1: Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie,

-          Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik

-          Perceel 3: Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen ("Machine to Machine" en "Internet of Things")

-          Perceel 4: Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX).

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Jaarrekening 2017 - goedkeuring gouverneur - aktename

 

Omschrijving:

Akteneming van het besluit van mevrouw de gouverneur, C. Berx op 20 november 2018 met de goedkeuring van de jaarrekening 2017 van de gemeente Ranst.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Gemeentelijke deel van het meerjarenplan 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het deel van de gemeente in het meerjarenplan 2019 goed.

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2018 en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 februari 2018 met de goedkeuring voor de start op 1 januari 2019 van de nieuwe BBC-regelgeving en voor 2019 de opmaak van een geïntegreerd meerjarenplan voor gemeente en OCMW.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 waarmee Ranst de toelating krijgt om al vanaf het boekjaar 2019 de bepalingen over de beleids- en beheerscydus toe te passen zoals vervat in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Aangezien het gemeentebestuur piloot is voor de invoering van BBC 2020, wordt er voor 2019 in plaats van een budget reeds een éénjarig meerjarenplan 2019 opgemaakt volgens de regelgeving van het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018, en latere wijzigingen, betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincie en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en volgens de richtlijnen van de omzendbrief KB/ABB 2018/2 dd. 20 juli 2018 met betrekking tot de budgetten en éénjarige meerjarenplannen 2019.

Er werd een voorontwerp gemaakt van de strategische nota en financiële nota door de algemeen directeur en de financieel directeur, in overleg met het managementteam. Dit ontwerp werd besproken op het college van 28 november 2018.

 

Juridisch kader:

Artikel 43 §2 3° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het vaststellen van het meerjarenplan en het budget is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Titel IV, hoofdstuk II en III van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Deze hoofdstukken beschrijven de procedure voor de bepaling van het meerjarenplan en budget.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018, en latere wijzigingen, betreffende de beleids- en de beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Dit besluit geeft een overzicht van de diverse beleids- en beheersrapporten die moeten worden opgemaakt en een aantal regels waaraan de boekhouding van de gemeente moet voldoen.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018, en latere wijzigingen, tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

In dit besluit worden de concrete schema's en rekeningstelsels vastgelegd.

 

Bijkomende motivering:

De decreetgever gaat ervan uit dat de nieuwe raden het éénjarige meerjarenplan vast stellen in  de loop van het  eerste  kwartaal  van  2019.  De  gemeenten  en  openbare  centra  voor maatschappelijk  welzijn  passen daarbij de procedure toe die het decreet van 22 december 2017  over het lokaal bestuur beschrijft. Ze delen hun beleidsrapporten, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. De nieuwe procedure  houdt in dat de gemeente en het OCMW, elk  wat hun deel betreft,  de vaststelling doen, waarna vervolgens de gemeente het geheel vaststelt. Om al meteen vanaf de eerste dag van 2019 over uitvoerbare kredieten te kunnen beschikken kunnen de uittredende raden er ook voor kiezen om de planning voor 2019 nog in 2018 vast te stellen. In dat geval wordt het éénjarige meerjarenplan voor 2019 best met de nodige terughoudendheid opgesteld. In dit geval stellen  de  gemeente  en  het  OCMW  elk  hun  deel  van  het  gezamenlijke  éénjarige  meerjarenplan  vast  met toepassing van de bestaande procedure volgens het gemeente-en OCMW-decreet.

De nieuwe raden kunnen in de loop van 2019 de initiële planning, waar nodig, bijsturen via een aanpassing van het éénjarige meerjarenplan. Daarnaast zullen ze zich in 2019 moeten richten op de meerjarenplanning voor de periode 2020-2025.

 

Bijlagen:

Ranst - Meerjarenplan 2019

Ranst - Meerjarenplan 2019 - documentatie

 

Besluit met:

12 stemmen voor:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Kevin Helsen (Open VLD), Fons Huysmans (Open VLD), Christel Meeus (CD&V) en Sonja De Pooter (Open VLD)

12 onthoudingen:Luc Redig (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

 

Art. 1:

In uitvoering van artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen beslist de gemeenteraad in de strategische nota de prioritaire actieplannen op te nemen. Naar rapportering toe worden alle actieplannen als prioritair beschouwd.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen beslist de gemeenteraad de samenstelling van de beleidsdomeinen zoals opgenomen in punt 4.4 van de documentatie goed te keuren.

 

Art. 3:

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk deel van het meerjarenplan 2019 in bijlage goed.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Integraal meerjarenplan 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geheel van het meerjarenplan 2019 goed.

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde het gemeentelijk deel van het meerjarenplan goed in zitting van 17 december 2018.

De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW keurde het gedeelte van het OCMW van het meerjarenplan 2019 goed in zitting van 17 december 2018.

 

Juridisch kader:

Artikel 43 §2 3° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het vaststellen van het meerjarenplan en het budget is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Titel IV, hoofdstuk II en III van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Deze hoofdstukken beschrijven de procedure voor de bepaling van het meerjarenplan en budget.

Artikel 144-159  en artikel 270 § 1 1° van het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn van 19 december 2008

Hier wordt de manier beschreven waarop het meerjarenplan en het budget worden opgemaakt en goedgekeurd.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018, en latere wijzigingen, betreffende de beleids- en de beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Dit besluit geeft een overzicht van de diverse beleids- en beheersrapporten die moeten worden opgemaakt en een aantal regels waaraan de boekhouding van de gemeente moet voldoen.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018, en latere wijzigingen, tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

In dit besluit worden de concrete schema's en rekeningstelsels vastgelegd.

 

Adviezen:

Op 28 november 2018 gaf het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies bij  het gedeelte van het OCMW in het meerjarenplan 2019.

 

Bijkomende motivering:

De decreetgever gaat ervan uit dat de nieuwe raden het éénjarige meerjarenplan vast stellen in de loop van het eerste kwartaal van 2019. De gemeenten en openbare centra voor maatschappelijk welzijn passen daarbij de procedure toe die het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur beschrijft. Ze delen hun beleidsrapporten, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. De nieuwe procedure houdt in dat de gemeente en het OCMW, elk wat hun deel betreft, de vaststelling doen, waarna vervolgens de gemeente het geheel vaststelt. Om al meteen vanaf de eerste dag van 2019 over uitvoerbare kredieten te kunnen

beschikken kunnen de uittredende raden er ook voor kiezen om de planning voor 2019 nog in 2018 vast te stellen. In dat geval wordt het éénjarige meerjarenplan voor 2019 best met de nodige terughoudendheid opgesteld. In dit geval stellen de gemeente en het OCMW elk hun deel van het gezamenlijke éénjarige meerjarenplan vast met toepassing van de bestaande procedure volgens het gemeente-en OCMW-decreet.

De nieuwe raden kunnen in de loop van 2019 de initiële planning, waar nodig, bijsturen via een aanpassing van het éénjarige meerjarenplan. Daarnaast zullen ze zich in 2019 moeten richten op de meerjarenplanning voor de periode 2020-2025.

 

Bijlagen:

Ranst - Meerjarenplan 2019

Ranst - Meerjarenplan 2019 - documentatie

 

Besluit met:

12 stemmen voor:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Kevin Helsen (Open VLD), Fons Huysmans (Open VLD), Christel Meeus (CD&V) en Sonja De Pooter (Open VLD)

12 onthoudingen:Luc Redig (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2018 van het gedeelte OCMW van het meerjarenplan 2019 zoals opgenomen in bijlage.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2019 zoals opgenomen in bijlage in zijn geheel goed.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Aanpassing statuten Kina pv naar Kina vw - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 december 2018 met de verlenging van de duur van de vereniging KINA p.v. voor een nieuwe termijn van dertig jaar

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Oprichting bij notariële akte van 12 januari 1990 op basis van de bepalingen van hoofdstuk XII van de OCMW-wet van 8 juli 1976 van de vereniging 'Regionaal Instituut voor Dringende Hulpverlening Krisis-Info-Netwerk-Antwerpen' (afgekort KINA)

Het nieuwe decreet over het lokaal bestuur werd op 22 december 2017 bekrachtigd. De meeste bepalingen treden in werking op 1 januari 2019. Dit heeft ook gevolgen voor KINA p.v. als OCMW-vereniging. De huidige bepalingen van het OCMW-decreet met betrekking tot de OCMW- verenigingen worden opgeheven. Vanaf 1 januari 2019 worden voor KINA p.v. de bepalingen uit het hoofdstuk met betrekking tot de welzijnsvereniging van toepassing.

De statuten van KINA p.v. worden aangepast aan de nieuwe regelgeving. Het onwerp van deze aangepaste statuten zal op een later tijdstip aan de Algemene vergadering worden voorgelegd.

KINA p.v. wil van de gelegenheid gebruik maken om ook een aantal andere artikels uit de statuten te actualiseren, onder meer het artikel 5 waarin wordt bepaald dat de vereniging is opgericht voor een termijn van dertig jaar. Deze termijn verstrijkt in januari 2020, zodat voor de datum de duur van de vereniging moet worden verlengd.

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 december 2018 met de verlenging van de duur van de vereniging KINA p.v. voor een nieuwe termijn van dertig jaar

 

Juridisch kader:

Artikel 219 - 224 van het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

Het met redenen omklede besluit van de raad of de raden voor maatschappelijk welzijn tot oprichting van de vereniging, vermeld in artikel 219 en de statuten van de vereniging, alsook de bijlagen die er krachtens de statuten integraal deel van uitmaken, zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad of gemeenteraden in kwestie en aan de goedkeuring van de Vlaamse Regering.

Het besluit van de gemeenteraad houdende goedkeuring of niet-goedkeuring wordt binnen een termijn van veertig dagen na het inkomen van het verzoek tot goedkeuring aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verzonden. Een afschrift van het besluit van de gemeenteraad wordt op dezelfde dag als de dag van de verzending naar de Vlaamse Regering verstuurd. Het besluit van de Vlaamse Regering wordt binnen een termijn van honderd dagen na het inkomen van het verzoek tot goedkeuring aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verzonden.Artikel 224 van het OCMW-decreet dat stelt dat de OCMW-raad moet instemmen met de verlenging van de duur van de vereniging

Elke beslissing tot wijziging van de statuten, tot toelating van privaatrechtelijke rechtspersonen als deelgenoot, tot verlenging van de duur van de vereniging of tot vrijwillige ontbinding van de vereniging, is onderworpen aan het goedkeuringstoezicht, vermeld in artikel 220, eerste en tweede lid.

Die beslissingen, alsmede de beslissing tot de toelating van andere dan privaatrechtelijke deelgenoten kunnen alleen genomen worden als alle deelgenoten daarmee vooraf instemmen. Bij een statutenwijziging is die instemming alleen vereist voor wijzigingen die een verzwaring van de verplichtingen of de vermindering van de rechten van de deelgenoten teweegbrengen.

 

Bijkomende motivering:

Het OCMW is deelnemend lid van de vereniging.

De vereniging is opgericht voor een termijn van dertig jaar die verstrijkt in januari 2020.

 

Bijlagen:

Schrijven van Kina van 1 juni 2018 over de aanpassing van de statuten van Kina pv naar Kina wv.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 december 2018 goed met de verlenging van de duur van de vereniging KINA p.v. voor een nieuwe termijn van dertig jaar.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Voordracht ere-schepen - Jef Verhaegen - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van het verlenen van de eretitel ere-schepen aan Jef Verhaegen

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 25 januari 2010 heeft de gemeenteraad de voordracht goedgekeurd van 6 ere-schepenen.

Op 23 februari 2013 heeft de gemeenteraad de voordracht van Stan De Schutter goedgekeurd als ere-schepen

Het verzoek van schepen Jef Verhaegen van 30 november 2018 om na zijn mandaat als schepen de eretitel van ere-schepen te mogen dragen

Jef Verhaegen is sinds 2 januari 1983 gemeenteraadslid en zal 36 jaar het mandaat van gemeenteraadslid opgenomen hebben

Jef Verhaegen is zonder onderbreking schepen geweest van 1 april 2003 tot 2 januari 2019, zijnde bijna 15 jaar en 9 jaar:

-          1 april 2003-2006: schepen

-          2007-2012: schepen

-          2013-2018: schepen

Jef Verhaegen heeft bij schrijven van 25 november 2018 afstand gedaan van zijn mandaat als verkozene tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

 

Juridisch kader:

Artikel 17, §4 en artikel 69 gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad kent de eretitels toe aan de gemeenteraadsleden. De Vlaamse Regering kent de eretitels toe aan de burgemeester onder de voorwaarden die ze bepaalt. De gemeenteraad kent de eretitels toe aan de schepenen onder de voorwaarden die hij bepaalt.

Artikel 47 en 49 van het huishoudelijk reglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 22 april 2013

Een aftredend schepen die zijn ambt gedurende ten minste zes jaar in Ranst heeft uitgeoefend en wiens gedrag onberispelijk is geweest, kan de eretitel van ere-schepen verkrijgen op voordracht. De eretitel van het ambt van schepen of gemeenteraadslid mag niet worden gevoerd als lid van de gemeenteraad.

 

Adviezen:

Op basis van zijn onberispelijk gedrag en zijn lange carrière bij het gemeentebestuur van Ranst is er het voorstel om Jef Verhaegen de titel van ere-schepen toe te kennen vanaf 2 januari 2019 na de beëindiging van zijn mandaat als schepenen.

 

Besluit na geheime stemming met 12 stemmen ja, 0 onthoudingen en 10 stemmen neen:

 

Enig artikel:

§1. De gemeenteraad verleent de titel van ere-schepen aan de heer Jef Verhaegen, Oeverweg 8, 2520 Emblem op basis van zijn verdiensten gedurende zijn carrière van 15 jaar en 9 maanden als schepen vanaf 2 januari 2019

§2. Het dragen van de eretitel wordt opgeschort tijdens zijn huidig mandaat als schepen en bij eventuele latere mandaten binnen de gemeente.

Publicatiedatum: 31/01/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 december 2018

 

Verkeerssituatie Kapelstraat - Lostraat - interpellatie groen

 

Omschrijving:

Interpellatie van het gemeenteraadslid Luc Redig naar de verkeersveiligheid in de Lostraat en de Kapelstraat naar aanleiding van de werken en het verzoek aan het bestuur om een antwoord te geven op een aantal vragen.

Publicatiedatum: 31/01/2019