Zitting van Gemeenteraad van maandag 26 juni 2017 om 20:00.

 

Aanwezig:

Sonja De Pooter - voorzitter

Lode Hofmans - burgemeester

Tine Muyshondt, Jef Verhaegen, Fernand Bossaerts, Roel Vermeesch, Hilde Goris en Nicole Damen - schepenen

Monique Beirinckx, Yves Caers, Luc Redig, Christel Engelen, Kevin Helsen, Leen Baeten, Johan De Ryck, Lotte Van Camp, An Willems, Jan Dillen, Fons Huysmans, Jörg Welz, John Oliviers, Patrik Teurfs, Christel Meeus en Erik Fossez - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - gemeentesecretaris

Verontschuldigd:

Guido Wittocx - gemeenteraadslid

 

De zitting wordt om 20 uur geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 26 juni 2017

 

8. Reglement inbuizingen, overwelvingen en afwerking grachten - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het reglement over de inbuizingen en de afwerking van grachten goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De technische dienst krijgt regelmatig de vraag van burgers of ze de gracht voor hun eigendom mogen afwerken met allerlei materialen omwille van de esthetiek of omwille van het onderhoud.

 

Juridisch kader:

Artikel 42, §1, 2 en 3 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, bepaald in artikel 2 van het gemeentedecreet. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

Het ministerieel besluit tot vaststelling van de code van goede praktijk voor het ontwerp en de aanleg van rioleringssystemen van 20 augustus 2012 en de Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen

De gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2013 inzake de goedkeuring tot het inbuizen van baangrachten

 

Bijkomende motivering:

Het afwerken van baangrachten en de inbuizingen of overwelvingen kunnen de infiltratie van hemelwater echter belemmeren waardoor verdroging in de hand gewerkt wordt en afhankelijk van de afwerking van de gracht kan de afvoer van het hemelwater versneld worden waardoor de bergingscapaciteit wordt verkleind. Hierdoor is het aangewezen om een reglement op te stellen waarbij het gemeentebestuur tegemoet kan komen aan de vragen van de burgers maar met de garantie dat de goede waterhuishouding gegarandeerd blijft.

In het kader van de goede waterhuishouding en de goede praktijk wordt er voorgesteld om volgende soorten afwerking toe te laten:

-          inbuizing van maximaal vijf meter ter hoogte van de noodzakelijke toegangen

-          grasdals

-          houten betuining

-          worteldoek in combinatie met planten

-          de bodem van de gracht moet vrij blijven (uitgezonderd inbuizing)

-          het toekomstige onderhoud is voor eigenaar perceel waar gracht voor ligt

-          eventuele beschadigingen zijn ten laste van de eigenaar perceel waar gracht voor ligt

-          geen struiken en bomen aanplanten in strook openbaar domein voor en achter de gracht

Dit reglement is enkel van toepassing op de bevoegdheid van de gemeenteraad. Wanneer de te overwelven of af te werken baangracht een geklasseerde waterloop is dan zal de aanvraag moeten gebeuren volgens de bepalingen van de wet van 22 december 1967 op de onbevaarbare waterlopen bij de bevoegde diensten. Zo is voor onbevaarbare waterlopen van eerste categorie de Vlaamse regering bevoegd terwijl voor onbevaarbare waterlopen van tweede categorie de gouverneur van de provincie bevoegd is. Voor baangrachten gelegen gewestwegen is een voorafgaande een machtiging aangevraagd worden bij het Agentschap Wegen & Verkeer.

 

Besluit met:

22 stemmen voor:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Nicole Damen (CD&V), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Kevin Helsen (Open VLD), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Fons Huysmans (Open VLD), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Christel Meeus (CD&V), Erik Fossez (N-VA) en Sonja De Pooter (Open VLD)

2 onthoudingen:Luc Redig (Groen) en Lotte Van Camp (Groen)

 

Art. 1: vergunning inbuizing of overwelving

§1. Het overwelven of inbuizen van baangrachten langs buurtwegen of gemeentewegen wordt beleidsmatig niet toegelaten.

§2. Voor bouwpercelen wordt een overwelving of inbuizing toegelaten met een maximale breedte van vijf meter, dit ter hoogte van de noodzakelijke toegangen en op voorwaarde dat men in het bezit is van een stedenbouwkundige vergunning. Mits grondige motivatie vanwege de aanvrager kan het college van burgemeester en schepenen een afwijking op deze maximale breedte toestaan.

§3. Velden of weilanden die omgeven zijn door een gracht mogen toegankelijk gemaakt worden met een inbuizing met een maximale breedte van vijf meter, afwijkingen op de maximale breedte kunnen eveneens aangevraagd worden via het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 2: voorwaarden inbuizing of overwelving

§1. Het overwelvingselement heeft een minimale diameter van 400 mm, een andere specifieke diameter kan opgelegd worden omwille van technische redenen.

§2. De betonbuizen dienen geplaatst te worden in een volledig ontruimde grachtbodem zonder schade toe te brengen aan de grachtkanten en mogelijk aanwezige nutsleidingen, eventuele schade valt volledig ten laste van de uitvoerder van de werken.

§3. De afwerking over de overwelving of inbuizing moet gebeuren met standaard grijze betonklinkers, in landelijk gebied waar er eventueel geen verharding wordt voorzien over de inbuizing dient de berm in goede staat gehouden te worden.

§4. In geval de werken door de aanvrager worden uitgevoerd zal deze de technische dienst van de gemeente Ranst minimaal één week voor aanvang van de werken mondeling of schriftelijk in kennis stellen van de uitvoeringsdatum.

§5. Bij uitvoering door de technische dienst van de gemeente Ranst zal er eerst een kostenraming opgemaakt worden, na goedkeuring van deze kostenraming en na betaling zullen de werken opgenomen worden in de planning.

§6. Bijkomende technische voorwaarden kunnen opgelegd worden (vb. het voorzien van kopmuren, inspectieschouwen, ...).

 

Art. 3: onderhoud inbuizing of overwelving

De eigenaar van het perceel waarvoor de inbuizing geplaatst werd is altijd verantwoordelijk voor de goede staat en werking van de inbuizing (inclusief eventuele kopmuren, inspectieschouwen, ...). De eigenaar is verplicht de inbuizing te ruimen en vrij te houden van alle obstakels die een goede afwatering verhinderen.

 

Art. 4: specifieke bepalingen voor afwerking baangrachten

§1. Naast inbuizingen mogen baangrachten langs gemeentewegen ook afgewerkt worden met volgende materialen op voorwaarde dat ze vakkundig geplaatst worden, de bodem van de gracht moet wel vrij blijven:

-          grasdals

-          houten betuining

-          worteldoek in combinatie met beplanting

§2. Het toekomstige onderhoud van de afgewerkte gracht is ten laste van de eigenaar van het perceel waar de gracht voor ligt. Als men nalaat regelmatig onderhoud uit te voeren dan wordt betrokkene in eerste instantie aangemaand om dringend onderhoudswerken uit te voeren, als ook dit genegeerd wordt dan zal de gracht op kosten van betrokkene terug hersteld worden in oorspronkelijke staat.

 

Art. 5: verbodsbepalingen

§1. Het is verboden afvalwater- of hemelwaterleidingen aan te sluiten op een inbuizing of overwelving.

§2. Het is verboden baangrachten geheel of gedeeltelijk te dempen of te beschoeien met materialen die de infiltratie van water naar de bodem tegenwerken.

§3. Er mogen geen struiken en bomen aangeplant worden op de strook openbaar domein voor en achter de gracht

 

Art. 6:

De toelating voor het afwerken van een gracht kan herroepen worden door het gemeentebestuur. Wanneer het openbaar nut dit vergt of de uitgevoerde werken in enig opzicht nadelig zijn kan het college van burgemeester en schepenen steeds tot wijzigingen of het herstel in oorspronkelijke staat bevelen. Het college van burgemeester en schepenen stelt dan een redelijke termijn voorop binnen welke de aanpassing, af- of uitbraak moet voltooid zijn.

Het college van burgemeester en schepenen is steeds gemachtigd ambtshalve maatregelen te treffen met het oog op het aanpassen, af- of uitbreken van inbuizingen en andere constructies in en aan grachten.

 

Art. 7:

Dit reglement vervangt het reglement over de inbuizing van baangrachten goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2013 en treedt in werking 5 dagen na publicatie op de gemeentelijke website conform art. 186 van het gemeentedecreet

Publicatiedatum: 03/03/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.