Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 oktober 2017 om 20:00.

 

Aanwezig:

Sonja De Pooter - voorzitter

Lode Hofmans - burgemeester

Tine Muyshondt, Jef Verhaegen, Fernand Bossaerts, Roel Vermeesch, Hilde Goris en Nicole Damen - schepenen

Monique Beirinckx, Yves Caers, Luc Redig, Christel Engelen, Kevin Helsen, Leen Baeten, Johan De Ryck, An Willems, Jan Dillen, Fons Huysmans, Jörg Welz, John Oliviers, Patrik Teurfs, Guido Wittocx, Christel Meeus, Erik Fossez en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - gemeentesecretaris

 

schepen Roel Vermeesch vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

gemeenteraadslid Yves Caers vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

 

De zitting wordt om 20 uur geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 oktober 2017

 

2. Aanvullend verkeersreglement - Mindervaliden parkeerplaats Lindenlaan - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad voorziet een mindervalideparkeerplaats in de Lindenlaan aan het grasplein juist voor de toegang naar de appartementen Berkenlaan 2-4 langsheen de voormalige begraafplaats.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van Maurice Vanderhaegen, Berkenlaan 2 bus 4, 2520 Ranst om een mindervalideparkeerplaats te schilderen in de Lindenlaan aan het grasplein juist voor de toegang naar de appartementen Berkenlaan 2-4, kant van de voormalige begraafplaats.

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 27bis van het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

De parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door de de personen met een handicap die houder zijn van een speciale kaart. Deze kaart of document moet worden aangebracht op de binnenkant van de voorruit of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het op die plaatsen geparkeerde voertuig.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van de verkeerscommissie van 19 september 2017

 

Bijkomende motivering:

De gemeenteraad ondersteunt initiatieven die de verkeersveiligheid bevorderen.

Een mindervalide parking voorzien in de buurt van de woning van een minder-valide bevordert de verkeersveiligheid en de mobiliteit van de minder-valide en past daarom binnen de doelstelling van het gemeentebestuur.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad voorziet een mindervalideparkeerplaats in de Lindenlaan aan het grasplein juist voor de toegang naar de appartementen Berkenlaan 2-4 langsheen de voormalige begraafplaats.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

Publicatiedatum: 22/03/2021