Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Hilde Goris, Fernand Bossaerts en Zoe Helsen - gemeenteraadsleden

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 september 2021 goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 20 september 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 20 september 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 20 september 2021

 

Besluit met:

21 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 september 2021 goed.

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

2. Gemotiveerde afwijking van de referentieregio voor wat betreft de "woonmaatschappij" - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verzoekt de Vlaamse Regering haar goedkeuring te geven aan een definitieve afwijking van de referentieregio voor dit specifiek samenwerkingsverband, namelijk de realisatie van de nieuwe "woonmaatschappijen" op basis van bovenstaande motieven.

De gemeenteraad adviseert om de gemeente Ranst tot een werkingsgebied van woonmaatschappij met volgende gemeenten te laten behoren Ranst, Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne Waver.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse Regering zet in op regiovorming. De lokale besturen moeten die regiovorming van onderuit opbouwen en dragen. De burgemeesters zijn hierin de spilfiguren.

De Vlaamse regering bakent vaste regio's af om tot een grotere coherentie te komen en de regiovorming te stimuleren. Binnen die regio's moeten alle vormen van intergemeentelijke samenwerking plaatsvinden.

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.

Om de werkingsgebieden van de woonmaatschappij te bepalen, krijgt het lokaal bestuur van op Vlaams niveau een trekkersrol toebedeeld. Een eerste stap in het proces is dan ook dat tegen 31 oktober 2021 een voorstel van geografische afbakening bezorgd wordt aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Dit voorstel moet besproken worden op een lokaal woonoverleg en gevalideerd worden door de gemeenteraad.

Bij de afbakening van het werkingsgebied moet men rekening houden met elk van de volgende voorwaarden:

-          Er kan maar één woonactor per gemeente zijn, maar een woonactor kan actief zijn in meerdere gemeenten. De woonmaatschappij omhelst de huidige SVK- en SHM-taken.

-          De woonmaatschappij telt minimaal 1000 sociale huurwoningen (hierbij wordt geen rekening gehouden met de woningen in huur genomen op de private huurmarkt met het oog op onderverhuring overeenkomstig de reglementering inzake het sociaal huurstelsel – de SVK- woningen). Dit is nu ook de minimale schaal voor een sociale huisvestingsmaatschappij.

-          De huidige complementaire expertise moet gegarandeerd blijven in de nieuw te vormen woonmaatschappij: een verdere versterking van professionalisering is essentieel. Het behoud van de SVK-expertise is noodzakelijk bij de afbakening van de werkingsgebieden.

-          Het werkingsgebied moet uit geografisch aaneensluitende gemeenten bestaan. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden en mits een grondige motivatie vanuit de betrokken lokale besturen bij het voorstel van werkingsgebied kan de Vlaamse Regering afwijkingen in overweging te nemen. Geografische aaneensluitende gemeenten komt de transparantie van de organisatie van de sociale huisvesting ten goede; het ontbreken ervan kan verhinderen om sommige efficiëntiewinsten en schaalvoordelen te behalen.

-          Het werkingsgebied van de woonmaatschappij moet vallen binnen of samenvallen met de referentieregio. Een tijdelijk uitstel of definitieve afwijking voor een specifiek samenwerkingsverband kan enkel als een gemotiveerd voorstel wordt ingediend dat de Vlaamse Regering goedkeurt. Dergelijke afwijkingen zullen slechts in uitzonderlijke situaties worden toegestaan.

De brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 23 oktober 2020 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied in te dienen;

Het verslag van het lokaal woonoverleg van 28 september 2021

Het overleg van dinsdag 12 oktober 2021 een extra overleg met o.a. de burgemeesters van Duffel en Lier, de schepen van sociale zaken Bonheiden, de schepen van wonen van de stad Lier, de schepen van ruimtelijke ordening en sociale huisvesting van Duffel, de voorzitters en directeurs van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting en de Volkswoningen van Duffel, de coördinator van SVK de Woonkans, een stafmedewerker van het OCMW van Bonheiden, de burgemeester, schepen van sociale zaken en directeur van de gemeente Ranst waarin alle partijen zich akkoord met een woonmaatschappij werkzaam voor de gemeenten Bonheiden, Duffel, Lier, Ranst en Sint-Katelijne-Waver met dien verstande dat de toetreding van de gemeente Ranst finaal zal beslist worden door minister van Wonen, Mathias Diependaele.

Op voorstel van het besluit van het college van burgemeester en schepenen

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Overeenkomstig artikel 6, § 1, VIII, tweede lid, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en artikel 46 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en met toepassing van het subsidiariteitsbeginsel, oefenen de gemeenten ook de bevoegdheden uit die hen door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Alleen als dat bij decreet uitdrukkelijk is bepaald, kunnen de provincies de medewerking van de gemeenten regelen.

De kadernota van de Vlaamse regering op 9 oktober rond de regiovorming

 

Bijkomende motivering:

In het Vlaamse regeerakkoord is opgenomen dat de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en de sociale verhuurkantoren (SVK’s) tegen 1 januari 2023 één actor dienen te vormen en dit zodanig dat in iedere gemeente maar één sociale verhuurder meer actief is: de woonmaatschappij. De Vlaamse Regering maakte op 17 juli 2020 afspraken over het regelgevend- en implementatietraject voor deze woonmaatschappijen. Op 10 september 2020 gaf de VMSW in haar nieuwsflash toelichting bij de belangrijkste punten, zoals de doelstellingen, de rechtsvorm voor de woonmaatschappij, overdracht van het patrimonium en gronden, de ondersteuning bij dit proces en – belangrijk omdat hierin een actieve rol aan de gemeenten wordt toegedicht – de wijze waarop de werkingsgebieden voor deze woonmaatschappijen dienen te worden afgebakend. Met haar schrijven van 23 oktober 2020 aan de burgemeester van alle Vlaamse steden en gemeenten biedt het kabinet van de Vlaamse minister voor Wonen bijkomende duidelijkheid maar ook een aantal nieuwe verwachtingen.

De Vlaamse Regering wenst daarbij dat deze nieuwe werkingsgebieden lokaal gedragen zijn. Ze kent hierbij uitdrukkelijk een rol toe aan de lokale besturen. Zij hebben immers al heel wat ervaring met het vormen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Daarom roept de Vlaamse Regering hen op om een voorstel te doen om de werkingsgebieden voor de nieuwe woonmaatschappijen af te bakenen. En ze moeten dit proces vrij snel afwerken. Einde 2021 verwacht de Vlaamse Regering een voorstel van de gemeenten over de werkingsgebieden van de woonmaatschappijen.

Vanzelfsprekend dient dit proces in overleg te gebeuren met de lokale woonactoren. De werkingsgebieden van woonmaatschappijen kunnen mogelijk gelijk zijn aan andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden rond wonen of aangrenzende thema’s. Om tot een voorstel van werkingsgebieden te komen, bevat het schrijven van de minister richtinggevende criteria. De keuze voor de te bepalen woonmaatschappij dient te worden vastgelegd in een gemeenteraadsbeslissing.

De provincie Antwerpen gaf aan het team van professor Van Garsse aan de Universiteit Hasselt de opdracht tot een kortlopende studie met als onderzoeksvraag “Op welke manier(en) kunnen de woonactoren binnen het domein van sociale huur hun samenwerking en integratie in de Provincie Antwerpen verder operationaliseren gegeven de lopende trajecten?”.

Het opzet was tweeledig:

-          handvaten aanreiken om de verdere samenwerking en integratie van de woonmaatschappijen te faciliteren in de provincie Antwerpen

-          de mogelijkheden onderzoeken om te komen tot doordachte werkingsgebieden.

Uit deze studie blijkt overduidelijk dat de gemeenten Ranst voor wat betreft de woonmaatschappij best tot een andere regio kan worden gerekend (nl. Rivierenland).

Het werkingsgebied van de regio “Rand” (Regio Antwerpen exclusief Stad Antwerpen) wordt verder in deze studie bekeken waarbij gesteld wordt dat de gemeente Ranst kan worden beschouwd als behorend tot de regio Rivierenland omdat zowel de Lierse Huisvestingsmaatschappij als de SHM Zonnige Kempen daar actief zijn.

De expertise van de koop kan verzekerd worden door Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken (KLEMO) in plaats van ARRO Antwerpen. Ook de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting heeft expertise in de realisatie van sociale koopwoningen. Voor de sociale leningen kunnen geïnteresseerden terecht bij het Vlaams Woningfonds.

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) werd opgericht op 28 april 1921.

Het werkingsgebied van de SHM strekt zich uit over de stad Lier en de gemeente Ranst en heeft verder geen enkele binding met de regio Antwerpen.

Er wordt voldaan aan de door Vlaanderen opgelegde criteria voor wat betreft het  werkingsgebieden voor een woonmaatschappij

-          één woonactor per gemeente

-          het werkingsgebied telt uiterlijk op 1 januari 2024 minimaal 1.000 sociale huurwoningen

-          het werkingsgebied moet uit geografisch aaneensluitende gemeenten bestaan.

De LMH  in cijfers:

-          Heeft 1.140 woningen en appartementen in eigendom in Lier

-          Beheert 14 sociale woningen van het OCMW Ranst in de deelgemeente Emblem

-          Beheert 50 sociale woningen van het OCMW Lier in Lier

-          Bouwt momenteel 12 appartementen en 14 woningen in de gemeente Ranst (samen 26 woongelegenheden).

-          Bereidt een fusie voor met de Volkswoningen van Duffel (VVD)voor waardoor de nieuwe maatschappij +/- 2.500 woongelegenheden zal beheren en een groeipotentieel naar 3.000 woongelegenheden.

-          SVK de Woonkans verhuurt momenteel 12 woongelegenheden in Ranst en 150 woongelegenheden in Lier

-          Zowel de LMH als VVD behoren tot de top van gezonde financiële vennootschappen (score 5 plus = maximum score) in de sector.

Daarnaast zijn er in Ranst nog:

-          10 sociale woningen van de Zonnige Kempen

-          22 sociale woningen van de Ideale Woning

En liggen de belangrijkste ontwikkelingskansen conform de gemeentelijke woonstudie in de deel gemeente Emblem (+/- 8 hectare).

Op 8 oktober 2020 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met de intentieverklaring voor de ontwikkelingen van WUG Weidestraat door de Lierse Huisvestingsmaatschappij (LHM). De gemeente heeft nog 67 sociale huurwoningen nodig om het BSO te bereiken. Met dit project zou dit kunnen gerealiseerd worden. Die ontwikkelingskansen bevinden zich bovendien op een boogscheut van de stad Lier.

Het merendeel van de bestaande intergemeentelijke en bovenlokale samenwerkingsverbanden is gesitueerd in de referentieregio Antwerpen. Daarom vindt het gemeentebestuur van Ranst het logisch om te behoren tot de referentieregio Antwerpen met uitzondering echter voor wat betreft de woonmaatschappij.

Voor wonen is er naast de participatie in de CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (400 van de 2.418 aandelen) ook al jaren het lidmaatschap van de gemeente Ranst in het SVK de Woonkans en dat samen met Lier, Nijlen en Zandhoven.

De argumenten om tot een gegronde en gemotiveerde reden zijn om een definitieve afwijking van de referentieregio te bekomen voor wat betreft de woonmaatschappij worden bevestigd door de onafhankelijke studie opgesteld door de Universiteit Hasselt in opdracht van de provincie Antwerpen.

In tweede orde wenst het college van burgemeester en schepenen geen stilstand in het dossier voor het realiseren van het bindend sociaal objectief voor de ontwikkelingen van WUG Weidestraat door de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LHM).

 

Bijlagen:

-          De werkingsgebieden voor de nieuwe Woonmaatschappijen - analyse 15 gemeenten uit Antwerpen midden en noord

-          Onderzoeksrapport UHasselt: Naar een brede sociale woonorganisatie in de Provincie Antwerpen

-          het verslag van het woonoverleg van 27 september 2021

-          Aanvraagformulier advies gemeente Ranst met betrekking tot het werkingsgebied van de woonmaatschappij

-          Advies van Arro Antwerpen CVBA van 15 september 2021 voor de vorming van de werkgebieden voor de woonmaatschappijen

-          Negatief advies van De Ideale Woning – Arrondissement Antwerpen cvba-so met betrekking tot het voorstel van werkingsgebied van de woonmaatschappijDe visitekst van de Ideale Woning

-          Het positief advies van 16 september 2021 van de Zonnige Kempen aan de afbakening van het werkingsgebied van een nieuwe woonmaatschappij in regio Antwerpen Midden en Noord en Ranst bij het werkingsgebied gevormd door de stad Lier en de gemeenten Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden.

-          Het positief advies van 16 september 2021 van de CVBA Lierse huisvestingsmaatschappij bij monde van directeur Marc Van den Eynde op het lokaal woonoverleg van Ranst op 28 september 2021

-          Advies SVK De Woonkans met betrekking tot het werkingsgebied van de woonmaatschappij van 18 oktober 2021

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 tegen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

3 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verzoekt de Vlaamse Regering haar goedkeuring te geven aan een definitieve afwijking van de referentieregio voor dit specifiek samenwerkingsverband, namelijk de realisatie van de nieuwe "woonmaatschappijen" op basis van bovenstaande motieven.

 

Art. 2:

De gemeenteraad adviseert om de gemeente Ranst tot een werkingsgebied van woonmaatschappij met volgende gemeenten te laten behoren Ranst, Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne Waver.

 

Art. 3:

Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur en Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

3. Jaarrekening 2020 - goedkeuring gouverneur - aktename

 

Omschrijving:

Akteneming van het besluit van mevrouw de gouverneur, C. Berx op 10 september 2021 met de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van de gemeente Ranst.

 

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

4. Reglement inzake meter-/peterschap van een grafmonument - goedkeuring

 

Omschrijving:

Reglement inzake het meter-/peterschap van graven

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In 2019 liet de themaraad erfgoed een studie opmaken door de firma INTRO in verband met het waardevol funerair erfgoed op de begraafplaatsen in Ranst.

In de marge van die studie kwam de vraag naar voor om een peterschap van graven mogelijk te maken.

 

Juridisch kader:

Artikel 40 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van reglementen

Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en het besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria

De gemeente is verplicht om graven welke op de lijst funerair erfgoed zijn opgenomen gedurende 50 jaar te bewaren en te onderhouden

 

Bijkomende motivering:

Bij een meter-/peterschap neemt men de zorg van het betreffende graf op zich, maar kan er niet opnieuw in begraven worden (de aanwezige stoffelijke overschotten blijven onaangeroerd). Op deze manier kan enerzijds de burger participeren in de zorg voor het funerair erfgoed en werkt de maatregel anderzijds efficiënt voor de gemeente.

Op de gemeenteraad werd de vraag gesteld waarom verwanten tot de 2de graad geen aanvraag tot peter- of meterschap over het grafmonument kunnen indienen. De naaste verwanten zijn echter uitgesloten van peter en meterschap aangezien volgens het huishoudelijk reglement en in het bijzonder artikel 9 is het onderhoud van de grafzeker, zowel voor de lijn begravingen als de concessies ten laste van de verwanten.

 

Bijlagen:

Overeenkomst meter- of peterschap van een graf

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

§1. De gemeente Ranst wenst ter vrijwaring van het funerair erfgoed onder de voorwaarden van dit reglement grafmonumenten voor het peter- of meterschap open te stellen met het oog op het restaureren en in stand houden van grafmonumenten.

§2. De gemeente Ranst beslist welke grafmonumenten in aanmerking komen voor peter- of meterschap en blijft eigenaar van het grafmonument.

§3. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen het peter- of meterschap over een grafmonument op een Ranstse begraafplaats aanvragen. Nabestaande(n) van de eerste en tweede graad van de overledene(n), die begraven ligt(gen) in het betrokken graf, kunnen geen aanvraag tot peter- of meterschap over het grafmonument indienen.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanvragen, voor zover zij tegemoet komen aan de voorwaarden die worden vermeld op het aanvraagformulier:

-          het grafmonument is en blijft eigendom van de gemeente Ranst

-          de stoffelijke overschotten blijven onaangeroerd

 

Art. 3:

Er wordt een overeenkomst opgesteld tussen de gemeente en de meter/peter. Het meter-/peterschap wordt rechtsgeldig op het ogenblik dat het college van burgemeester en schepenen de aanvraag goedkeurt.

De meter/peter verbindt er zich toe om instandhoudings- en/of restauratiewerken aan het grafmonument uit te voeren volgens de richtlijnen van de overeenkomst.

Een naamplaat kan aangebracht worden volgens de overeenkomst.

De meter/peter is aansprakelijk voor eventuele schade aan de eigendommen van de gemeente en derden op de begraafplaats als gevolg van werken die in zijn/haar opdracht worden uitgevoerd;

 

Art. 4:

Bij het niet naleven van de voorwaarden die deel uitmaken van de overeenkomst zal het college van burgemeester en schepenen na aangetekende aanmaning aan de aanvrager na 2 maanden overgaan tot beëindiging van het meter-/peterschap over het grafmonument. De meter/peter zal geen aanspraak kunnen maken op vergoedingen of compensaties.

Indien de meter/peter een bewijs kan voorleggen dat er stappen zijn ondernomen om tegemoet te komen aan de voorwaarden, wordt de termijn van 2 maanden opgeschort.

De meter/peter kan eveneens een einde maken aan de vastgelegde overeenkomst mits een opzegperiode van 2 maanden.

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

5. Samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel zomerklokje Leeuwerik' i.k.v. herinrichtingswerken reservaat -  goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het samenwerkingsvoorstel tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’ in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om deze overeenkomst te ondertekenen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 oktober 2018 betreffende de intentieverklaring opwaardering gebied Zomerklokje Emblem en voorzien van budget van €50.000 in meerjarenplanning 2019.

De beslissing van de gemeenteraad van 19 november 2018 om de beslissing van het college van 4 oktober 2018 te bekrachtigen.

Er dient een oriënterend bodemonderzoek te gebeuren volgens de laatste wijzigingen in het Bodemdecreet op potentieel verontreinigde percelen voor 2023. Dit OBO zal gefaseerd gebeuren, eerst de percelen die relevant zijn in het dossier van het Zomerklokje. In tweede fase de andere percelen in eigendom van gemeentebestuur Ranst in deze omgeving welke opgenomen zijn in de POT-sites.

Omdat er in het verleden door het gemeentebestuur milieuvergunningen werden afgeleverd voor het verwerken en opslaan van huishoudelijk afval en omdat er een historische ophoging is gebeurd met bouw- en sloopafval voor de aanleg van de voetbalterreinen van Emblem op de kadastrale percelen waar Zomerklokje groeit, dient er conform de offerte van onderzoeksbureau Abesim van 18 december 2018  een OBO te worden uitgevoerd en een stortonderzoek.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 februari 2019 tot het uitvoeren van een oriënterend bodemonderzoek op de site van het Zomerklokje.

Abesim werd via een overheidsopdracht aangesteld door de OVAM als bodemsaneringsdeskundige voor Vlaanderen voor het uitvoeren van bodemonderzoeken zoals voorgeschreven in de laatste wijzigingen in het Bodemdecreet.

De bodemonderzoeken zijn onontbeerlijk om van start te kunnen gaan met het natuurherstel en –uitbreiding van Zomerklokje op deze site.

Uit het oriënterend bodemonderzoek welk uitgevoerd werd in februari 2019 komt dat er een beschrijvend bodemonderzoek dient te gebeuren.

Onderzoeksbureau Abesim heeft een nieuwe prijsofferte doorgegeven om het reeds uitgevoerde oriënterende bodemonderzoek verder af te werken als een beschrijvend bodemonderzoek, het zogenaamde OBBO. Het OBBO is slechts een kleine meerkost t.o.v. het OBO + BBO (2 onderzoeken apart gezien). Het uitgebreide sleuvenonderzoek kan binnen dit raamcontract onder post 7 van de prijsofferte.

Het OBBO valt eveneens binnen het raamcontract van OVAM 'bodemonderzoeken voor Vlaamse Overheid en lokale besturen' tussen onderzoeksbureau Abesim en OVAM.

De vervanging van het uitgevoerde OBO (oriënterend bodemonderzoek) door het gecombineerde OBBO (oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek).

Uit het oriënterend bodemonderzoek welk uitgevoerd werd in februari 2019 komt de aanwezigheid van te hoge asbestconcentraties waardoor de grond een slechte grondcode krijgt, er geen reiniging van de grond mogelijk is en we spreken over enorme bedragen voor het eventueel afvoeren van de grond. Beste oplossing in dit project is een interne saneringsberging waarbij de helft van de 4 betrokken percelen (+/- 1,27ha van de 2,5ha) wordt afgegraven tot op het maainiveau en er van de afgegraven grond een wal gemaakt wordt van +/- 5m hoog welke wordt afgedekt over de ganse lengte met 1m teelaarde. Deze wal ligt tussen het natuurgebied en de voetbalterreinen van Emblem.

In het geval van uitvoeren natuurherstelproject zit je hier met een saneringsproject welk bij gevolg verder dient uitgewerkt te worden door een erkend bodemkundige. Deze laatste kan tevens aangesteld worden via het raamcontract van OVAM. De extra kosten voor verdere uitwerking saneringsproject worden geraamd op € 10.000 en dienen begroot te worden.

De kostprijs van de interne saneringsberging wordt momenteel ruim geschat tussen €500.000 en €600.000 waarvan 90% subsidieerbaar is via ANB en 10% gedragen dient te worden door andere besturen. Het investeringsbedrag dient begroot te worden. Er wordt verder gezocht naar co-financierders zoals VMM als beheerder van de Dorpsbeek.

Het Regionaal Landschap de Voorkempen voert gesprekken met de betrokken partijen voor verdere uitwerking van het dossier en maakt de subsidiedossiers op i.k.v. 'Natuurproject 2019' en 'onthardingsprojecten/ruimte voor water'. Indiening project voor 30 april 2019, resultaat projectindiening 1 oktober 2019, start werken ten vroegste januari 2020. Je krijgt 3 jaar de tijd om de werken uit het project uit te voeren.

Het ministerieel besluit tot toekenning van een projectsubsidie natuur voor het uitvoeren van het project habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik - Emblem in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen, ondertekend door de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, Zuhal Demir op 20 oktober 2010

Het voorstel van de arrondissementscommissaris, Bram Abrams van 19 juli 2021 in naam de Gouverneur en de voorzitter van de opvolgingscommissie Kleine Nete, C. Berx met het samenwerkingsvoorstel tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’ in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 juli 2021 met de principiële goedkeuring van het samenwerkingsvoorstel tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’ in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen en het besluit tot agendering op de gemeenteraad

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 5° van het  decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten

Artikel 56, §1 van het  decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslaging van de gemeenteraad voor.

het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 22 december 2020 met de delegatie vanaf 22 december 2020 tot en met 31 december 2024 van de bevoegdheid tot het ondertekenen van alle overeenkomsten, namelijk de bevoegdheden die voortvloeien uit artikel 43, §2, 5° en artikel 78, 6° met betrekking tot de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn aan Johan De Ryck burgemeester én gemeenteraadslid.

Bodemdecreet

Verplichting voor het uitvoeren van een oriënterend bodemonderzoek voor nog niet onderzochte gronden met potentieel historische bodemverontreiniging: risicogronden met vroegere risico-inrichtingen waarvan de exploitatie was begonnen vóór 29 oktober 1995: de eigenaar moet het oriënterend bodemonderzoek uitvoeren, van percelen met categorie A is dit 31 december 2023.

De Vogelrichtlijn van 1979 en de Habitatrichtlijn van 1992

Beide richtlijnen hebben als doel de Europese biodiversiteit te bewaren. Terwijl de Vogelrichtlijn enkel over vogels gaat, vinden we in de habitatrichtlijn een hele lijst terug van verschillende habitattypes en soorten. Deze richtlijnen verplichten de lidstaten gebieden af te bakenen zodanig dat de soorten en habitattypes vermeld in de richtlijn beschermd worden. Al deze gebieden samen vormen het Natura2000 netwerk van Europa.

Het Soortenbesluit van 15 mei 2009

Dit besluit bevat een opsomming van de beschermde planten- en diersoorten. Zomerklokje staat vermeld op deze lijst.

Strategisch project Kleine nete, hefboomproject Molternetebrug - Lier

Eén van de doelstellingen in dit deelgebied is het verhogen van de waterberging, wegwerken historische vervuiling/ophogingen en de realisatie van Europese natuurdoelstellingen. Deze gaan vaak samen in de vallei en ook zeker in ons project.

 

Bijkomende motivering:

Zomerklokje is een Europees beschermde plantensoort. Als openbaar bestuur hebben wij de verantwoordelijkheid mee te werken aan de instandhoudingsdoelstellingen en waar kan, werken aan uitbreiding.

De interne saneringsberging kent heel wat voordelen: er wordt bijkomend moeras gecreëerd (moerasgebied wordt gezien als één van de grootste CO2-opslagtanks), er is sanering gebeurd van asbesthoudend materiaal, er wordt extra berging gecreëerd van water en door de wal wordt de hinder (zowel geluids- als lichthinder) afkomstig van de voetbalterreinen naar het natuurgebied geminimaliseerd.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor de burger

Actie:

AC000066

Ramingnummer:

RA000334

Uitgave:

€ 65.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          samenwerkingsvoorstel tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’

-          Het ministerieel besluit tot toekenning van een projectsubsidie natuur voor het uitvoeren van het project habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik - Emblem in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen, ondertekend door de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, Zuhal Demir op 20 oktober 2010

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

2 onthoudingen: Frans Marivoet (Groen) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het samenwerkingsvoorstel tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’ in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om deze overeenkomst te ondertekenen.

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

6. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerplaats mindervalide - Oudstrijdersstraat 51A - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Oudstrijdersstraat 51.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van de bewoner van Oudstrijdersstraat 58 om een parkeerplaats voor mindervaliden aan te leggen tegenover de woning.

Op 24 augustus 2021 gaf de commissie mobiliteit en openbare werken hiervoor gunstig advies. De parkeerplaats wordt aan de even zijde van de straat ingericht, daar aan de oneven zijde er een parkeerverbod geldt.

Op 9 september 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en het parkeren.

70.2.1. Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. 3° Verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen, met name verkeersbord E9a. Een onderbord waarop het symbool van een rolstoel is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het symbool mag op het verkeersbord E9a afgebeeld worden.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 24 augustus 2021 is gunstig, om de parkeerplaats voor mindervaliden aan de oneven zijde van de straat ter hoogte van Oudstrijdersstraat 51 in te richten. Aan de even zijde van de straat geldt immers een parkeerverbod over de hele lengte.

 

Bijlage:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 24 augustus 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Oudstrijdersstraat 51.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

7. Antiparkeerpalen Ranstsesteenweg - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en gunningswijze goed voor de overheidsopdracht voor het leveren en plaatsen van antiparkeerpalen in de Ranstsesteenweg.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in budgetten voor de aankoop van straatmeubilair.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor de levering en plaatsing van antiparkeerpalen voor de Ranstsesteenweg. De eventuele afbraak en het vervoer van de huidige palen is voorzien als vereiste optie. Inschrijvers moeten er dus een prijs voor opgeven, maar de gemeente is niet verplicht om de afbraak te bestellen.

De raming van € 100.000 (inclusief btw) blijft onder de drempel voor het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De lastvoorwaarden worden omschreven in bijgevoegd bestek van 5 oktober 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro excl. btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De  artikels   42, § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten en 90 van het koninklijk besluit plaatsing

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave  lager ligt dan 139.000 euro.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten  van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Aankoop antiparkeerpalen Ranstsesteenweg

Actie:

Aankoop straatmeubilair

Ramingnummer:

RA001176

Raming:

€ 100.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Bestek van 5 oktober 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het bestek van 5 oktober 2021 voor de levering en plaatsing van antiparkeerpalen in de Ranstsesteenweg goed, geraamd op € 100.000 (inclusief btw). De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

Art. 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Publicatiedatum: 22/11/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 oktober 2021

 

 

8. Straat 'Amelia Brockenplein' - definitieve  vaststelling - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit definitief de om het kerkplein van Emblem wat momenteel geen aparte naam heeft maar ligt tussen Dorpsstraat en De Voortstraat om te dopen tot Amelia Brockenplein

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het principieel besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2021 om het kerkplein van Emblem wat momenteel geen aparte naam heeft maar ligt tussen Dorpsstraat en De Voortstraat om te dopen tot Amelia Brockenplein.

De gemeentelijke documentatieraad werd op 24 augustus 2021 gevraagd om advies te verlenen over het principieel besluit van de gemeenteraad  Dit advies/goedkeuring volgde op 21 september 2021

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 1 tot en met 30 september 2021 waarbij noch opmerkingen, noch bezwaren werden ingediend

 

Juridisch kader:

Het decreet van de cultuurraad van de Nederlandstalige Gemeenschap van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen

De bepaling van voorwaarden en procedure om een straatnaam te geven

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 mei 2021  met het voorstel van straatnaam

Het besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2021 met het principeel besluit om het kerkplein van Emblem 'Amelia Brockenplein' te geven

 

Adviezen:

De goedkeuring van de voorgestelde naam door de gemeentelijke documentatieraad van 21 september 2021

 

Bijkomende motivering:

Tot op vandaag zijn er in Ranst nog geen straten vernoemd naar vrouwen. In het kader van de vervrouwelijking van straatnamen wenst het bestuur hier meer aandacht aan te geven. Amelia Brocken was de eerste vrouwelijke burgemeester van Emblem in de periode 1921-1926. Haar levensloop geeft voldoende redenen om een straat of plein naar haar te noemen. Het kerkplein van Emblem wat momenteel geen aparte naam heeft maar ligt tussen Dorpsstraat en De Voortstraat leent zich uitstekend om gedoopt te worden tot Amelia Brockenplein.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit definitief om het kerkplein van Emblem wat momenteel geen aparte naam heeft maar ligt tussen Dorpsstraat en De Voortstraat om te dopen tot Amelia Brockenplein

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het uitvoeren van deze beslissing.

Publicatiedatum: 22/11/2021