Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren en Raf Serneels - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 11.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 15.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

1. Organisatie gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 18 mei en het bijzonder comité van de sociale dienst van 19 mei 2020 in besloten zitting op virtuele manier - besluit burgemeester van 7 en 13 mei 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit omwille van deze buitengewone omstandigheden de politieverordening van de burgemeester van 16 april 2020 te bekrachtigen om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 april 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden:

de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn worden virtueel gehouden door middel van het chat-systeem van meeting.mobile

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De politieverordening van de burgemeester van 7 mei 2020 om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 mei 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden.

De politieverordening van de burgemeester van 13 mei 2020 om de zitting van het bijzonder comité van de sociale dienst virtueel te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden.

 

Juridisch kader:

Artikel 130, 134 en 135 en in het bijzonder 134, §1 en 135, §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

De gemeenteoverheden kunnen op grond van deze algemene politiebevoegdheid maatregelen nemen om de openbare orde in de gemeente te verzekeren. Deze bevoegdheid komt toe aan de gemeenteraad, behoudens in gevallen van hoogdringendheid. De concrete uitwerking van dergelijke politieverordeningen van de gemeenteraad zal steeds opgedragen zijn aan de burgemeester (artikel 133 N.Gem.W.).

De burgemeester kan, op basis van zijn eigen bevoegdheden, dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

Een gemeenteraad kan dus zonder publiek doorgaan om besmettingen te voorkomen. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1)      ....

2)      ....

3)      het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4)      ...

5)      Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6)      ...

7)      het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Artikel 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

Artikel 5 van het ministerieel besluit van 30 april 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken

Alle samenscholingen, privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijk, folkloristische, sportieve en recreatieve aard worden verboden.

 

Bijkomende motivering:

De gemeente is bevoegd voor de openbare orde en de gezondheid van haar bewoners. In het kader van de federale richtlijn en in het kader van het besluit van de gouverneur is het wenselijk dat de gemeente alle maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan en alle publieke evenementen te ontmoedigen.

De overheid adviseert haar beleid rond "social distancing" dat erop gericht is de verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. De maatregelen van "social distancing" proberen het contact tussen (eventeel onbekende) besmette personen en gezonde, niet besmette personen zoveel mogelijk te verminderen.

Voor de organisatie van de raden kunnen de door de overheid opgelegde regels inzake social distancing niet optimaal gevolgd worden.

Daarom zal de zitting van de gemeenteraad en de OCMW-raad van 18 mei 2020 om praktische en veiligheidsredenen achter gesloten deuren, dit is zonder pers en puliek, plaatsvinden.

Het is verder ook aangewezen om de gemeenteraad en de OCMW-raad virtueel te organiseren, dus zonder dat een fysieke verplaatsing van de raadsleden nodig is. De vergadering van de raden zal dus gehouden worden via een online virtueel systeem. Ook de stemming zal digitaal verlopen.

Hierdoor zal de zitting van het bijzonder comité van de sociale dienst van 19 mei 2020 virtueel plaatsvinden

Conform de richtlijnen van de toezichthoudende overheid en het agentschap Binnenlands bestuur is de agenda niet beperkt tot enkel de spoedeisende punten. Alle punten kunnen op de agenda van de raad worden geplaatst. De algemene principes uit het decreet over het lokaal bestuur (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid, ….) blijven van toepassing.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad besluit omwille van deze buitengewone omstandigheden de politieverordening van de burgemeester van 7 mei 2020 te bekrachtigen om de zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 mei 2020 achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden:

-          de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn worden virtueel gehouden door middel van een on-line virtuele vergadering uitgewerkt door de ICT-dienst van de gemeente en het OCMW Ranst

-          de stemming gebeurt digitaal via de aanbevelingen van de toezichthoudende overheid

-          de mogelijkheid blijft bestaan voor de raadsleden om in uitzonderlijke gevallen naar het gemeentehuis te komen voor technische assistentie bij de algemeen directeur. Hierbij dienen de social distancing-maatregelen in acht te worden genomen

-          er zal aan de raadsleden vooraf een handleiding ter beschikking gesteld worden waarin het verloop van de virtuele zitting zal toegelicht worden.

-          de interpellaties dienen ingediend te worden conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur

§2. De gemeenteraad besluit omwille van deze buitengewone omstandigheden de politieverordening van de burgemeester van 13 mei 2020 te bekrachtigen om de zitting van het bijzonder comité voor de sociale dienst virtueel te laten plaatsvinden, inclusief het opleggen van voorwaarden:

-          het bijzonder comité voor de sociale dienst van 19 mei 2020 wordt virtueel gehouden door middel van een on-line virtuele vergadering uitgewerkt door de ICT-dienst van de gemeente en het OCMW Ranst

-          eventuele stemmingen gebeuren digitaal via de aanbevelingen van de toezichthoudende overheid

-          de mogelijkheid blijft bestaan voor de raadsleden om in uitzonderlijke gevallen naar het gemeentehuis te komen voor technische assistentie bij de algemeen directeur. Hierbij dienen de social distancing-maatregelen in acht te worden genomen

-          er zal aan de raadsleden vooraf een handleiding ter beschikking gesteld worden waarin het verloop van de virtuele zitting zal toegelicht worden.

-          de vragen dienen ingediend te worden conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur

 

Art. 2:

Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig de geldende wettelijke en decretale bepalingen.

 

Art. 3:

Overeenkomstig artikelen 14 en 19, 2e lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan tegen deze beslissing een beroep tot opschorting en nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State, wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, binnen zestig dagen vanaf de kennisgeving of bekendmaking. Dit beroep kan worden ingesteld door middel van een aangetekend verzoekschrift dat is ondertekend door de partij of door een advocaat die is ingeschreven op de tabel van de Orde van Advocaten.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Punt bijlagen/links Burg13052018 - besluit BCSD op virtuele wijze op 19 mei 2020.PDF Download
Burg07052020 - besluit organisatie GR en OCMW-raad op virtuele wijze.PDF Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

2. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 april 2020 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 20 april 2020.

Het schrijven van Fluvius van 13 mei 2020 met het verzoek om het mandaat van de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van 17 juni 2020 aan te passen waardoor de algemene vergadering over de mogelijkheid beschikt om schriftelijke te vergaderen ten tijde van de COVID-19 pandemie.

Het voorstel om via de aanpassing van de notulen in artikel 2, §1.  punt 3 van de gemeenteraad van 20 april 2020 - Fluvius Antwerpen - agenda en mandaat algemene vergadering 17 juni 2020 - goedkeuring -

aan te passen als volgt:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 17 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 20 april 2020, opgemaakt door de algemeen directeur

-          ontwerp van het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 20 april 2020, opgemaakt door de algemeen directeur

 

Besluit met:

17 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Open VLD)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 april 2020 goed

inclusief de aanpassing van de ontwerp-notulen in artikel 2, §1 van punt 3 van de gemeenteraad van 20 april 2020 - Fluvius Antwerpen - agenda en mandaat algemene vergadering 17 juni 2020 - goedkeuring -

waardoor artikel 2, §1 van het punt van de agenda en mandaat van de algemene vergadering van 17 juni 2020 van Fluvius Antwerpen als volgt genotuleerd wordt:

"De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 17 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering."

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

3. Lierse Huisvestingsmaatschappij cvba - kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur - aanduiding

 

Omschrijving:

De gemeenteraad duidt Leen Baeten, schepen aan als vertegenwoordiger van de gemeente Ranst in de Raad van Bestuur de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij vanaf de overname van de aandelen van de provincie tot en met 31 december 2024.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 april 2020 met de toetreding van de gemeente Ranst tot de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

De gemeente Ranst is lid van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij bij overname van de aandelen van de provincie zoals voorzien op de algemene vergadering van de Lierse huisvestingsmaatschappij cvba in mei 2020.

Het schrijven van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij van 9 januari 2020 met de melding dat de gemeente Ranst bij overname van de aandelen van de provincie in de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij de provinciale vertegenwoordiging in de bestuursorganen van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij kan overnemen aangezien Ranst tot het werkingsgebied behoort van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij.

Leen Baeten zetelt heden voor de provincie in de raad van bestuur van cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij.

De gemeenteraad wordt verzocht een afgevaardigde aan te duiden in de raad van bestuur van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij bij de overname van de aandelen door het gemeentebestuur van de provincie Antwerpen.

Aan de fracties van de gemeenteraad werd verzocht kandidaten voor te dragen als lid van de raad van bestuur in de afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

Het gemeenteraadslid, fractievoorzitster, Christel Meeus (CD&V/WIJ) draagt Tine Muyshondt voor als lid van de raad van bestuur van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) draagt Leen Baeten voor als lid van de raad van bestuur van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 41, 4° en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad heeft volheid van bevoegdheid.

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

Gemeenten kunnen verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.

De gemeenteraad is bevoegd het aanstellen en ontslaan van de leden van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf, de beslissing tot ontbinding en vereffening van een autonoom gemeentebedrijf, en het aanstellen van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm;

 

Bijlagen:

Schrijven van de cvba Lierse huisvestingsmaatschappij van 9 januari 2020

 

Besluit na geheime stemming met 15 stemmen ja, 0 onthoudingen en 9 stemmen neen over Leen Baeten:

 

Besluit na geheime stemming met 9 stemmen ja, 0 onthoudingen en 15 stemmen neen over Tine Muyshondt:

Art. 1:

De gemeenteraad duidt Leen Baeten, schepen aan als vertegenwoordiger van de gemeente Ranst in de Raad van Bestuur de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij vanaf de overname van de aandelen van de provincie tot en met 31 december 2024.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

4. Fluvius Antwerpen - aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergadering 2020-2024

 

Omschrijving:

De gemeenteraad duidt Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en Guido Wittocx, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan voor de algemene vergadering van Fluvius

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst is sedert 1 januari 2020 deelnemer geworden van Fluvius Antwerpen, dit ingevolge een partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Iveka naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

Deze operatie werd goedgekeurd door de buitengewone algemene vergaderingen van december 2019 van Iveka en Fluvius Antwerpen en notarieel verleden op 30 december 2019

Aan de fractievoorzitters werd gevraagd een gemeenteraadslid voor te dragen als vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering van Fluvius Antwerpen

Het gemeenteraadslid, fractievoorzitster, Christel Meeus (CD&V/WIJ) draagt volgende kandidaten voor:

-          Christel Meeus als vertegenwoordiger en Fernand Bossaerts als plaatsvervanger voor de algemene vergadering

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) draagt volgende kandidaten voor:

-          Jan Dillen als vertegenwoordiger en Guido Wittocx als plaatsvervanger voor de algemene vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 432 en 447 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering wordt samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. Iedere gemeente duidt minstens één afgevaardigde en ook één plaatsvervanger aan.

Er is een onverenigbaarheid tussen een vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen (raad van bestuur of adviescomités).

De aanstelling van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Besluit na geheime stemming met 14 stemmen ja, 0 onthoudingen en 10 stemmen neen over Jan Dillen - vertegenwoordiger:

 

Besluit na geheime stemming met 10 stemmen ja, 0 onthoudingen en 14 stemmen neen over Christel Meeus - vertegenwoordiger:

 

Besluit na geheime stemming met 10 stemmen ja, 0 onthoudingen en 14 stemmen neen over Fernand Bossaerts - plaatsvervanger:

 

Besluit na geheime stemming met 14 stemmen ja, 0 onthoudingen en 10 stemmen neen over Guido Wittocx - plaatsvervanger:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad duidt Jan Dillen, schepen als effectieve vertegenwoordiger van de gemeente Ranst op de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

§2. De gemeenteraad duidt Guido Wittocx, gemeenteraadslid als plaatsvervangende vertegenwoordiger van de gemeente Ranst op de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

5. Cipal dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 25 juni 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 25 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlende vereniging Cipal.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck , burgemeester) als vertegenwoordiger en Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 7 mei 2020 voor de algemene vergadering van Cipal op digitale wijze op 25 juni 2020 met volgende agenda en bijlagen:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2019

7)      Vervanging bestuurder

8)      Wijziging maatschappelijke zetel

9)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Cipal dv van 7 mei 2020 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 25 juni 2020 inclusief de agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Cipal dv die zal gehouden worden op digitale wijze op 25 juni 2020 evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 25 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Cipal dv.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

6. Igean Dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 19 juni 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean van 19 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren, met inbegrip van de leden van de raad van bestuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Joris Van Camp, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 18 maart 2020 voor de algemene vergadering van vrijdag 19 juni 2020 om 18.30 uur in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met agendapunten:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2019

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2019

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar2019

5)      Presentiegelden - aanpassen

6)      Goedkeuren van de statutenwijziging.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Igean Dienstverlening van 18 maart 2020 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van vrijdag 19 juni 2020 om 18.30 uur inclusief de agenda en bijhorende stukken

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op vrijdag 19 juni 2020 om 18.30 uur evenals van alle daarbij horende documenten en keurt op basis hiervan de agendapunten goed.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening van vrijdag 19 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

7. Igean milieu en veiligheid - agenda en mandaat algemene vergadering 19 juni 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 19 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren, inbegrepen de leden van de raad van bestuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Frans Marivoet, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 18 maart 2020 voor de algemene vergadering van 19 juni 2020 in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met als agendapunten:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2019

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2019

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2019

5)      Presentiegelden - aanpassen

6)      Benoemen leden raad van bestuur en adviescomités.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Igean Milieu en Veiligheid van 18 maart 2020 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 19 juni 2020, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu en veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 19 juni 2020 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 19 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

8. Ika dv - agenda en mandaat algemene vergadering 15 juni 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 15 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck, burgemeester als vertegenwoordiger en op 18 november 2019 Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 15 april 2020 voor de algemene vergadering van Ika op maandag 15 juni 2020 om 18 uur in Den Eyck – Houtum 39 – 2460 Kasterlee met volgende agenda en bijlagen:

1)      Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2)      Jaarrekening 2019

3)      Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4)      Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5)      Statutaire benoemingen en mededelingen

6)      Mandaat van de commissaris

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlage:

Het schrijven van IKA dv met de uitnodiging van 15 april 2020 voor de algemene vergadering van Ika op 15 juni 2020 in Den Eyck – Houtum 39 – 2460 Kasterlee met agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging van IKA die zal gehouden worden op 15 juni 2020 in Den Eyck – Houtum 39 – 2460 Kasterlee evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 15 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

9. Pidpa - agenda en mandaat algemene vergadering 25 maart 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 19 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 27 april 2020 van Pidpa voor de algemene vergadering om op 19 juni 2020 op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur met volgende agenda:

1)      Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2)      Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2019.

3)      Verslag van de commissaris over het jaar 2019.

4)      Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2019.

5)      Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6)      Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7)      Benoemingen

8)      Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Pidpa van 27 april 2020 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 19 juni 2020, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Pidpa van 19 juni 2020 die zal gehouden worden in op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 19 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

10. Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 11 juni 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 11 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 30 april 2020 voor de algemene vergadering van water-link op 11 juni 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

1)      Digitale besluitvorming

2)      Uittreding van de gemeente-deelgenoot Boechout voor wat betreft de rioleringsactiviteiten | Akteneming en goedkeuring

3)      Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2019

4)      Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2019

5)      Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2019

6)      Bestemming van het resultaat

7)      Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8)      Verlenen van kwijting aan de commissaris

9)      Varia en mededelingen

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 30 april 2020 voor de algemene vergadering van water-link op 11 juni 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en bijlagen

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Water-link op 11 juni 2020in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 11 juni 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

11. Kerkbestuur Sint-pancratius - Rekening 2019 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius met een exploitatieresultaat van 159.722,42 euro en een investeringsresultaat van 0 euro.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint-Pancratius van Ranst op 17 september 2018 

In 2019 heeft de kerkfabriek geen exploitatietoelage ontvangen.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van € 33.672,66

Het privaat patrimonium heeft € 64.349,01 aan ontvangsten en € 1.229,75 aan uitgaven in exploitatie.

Er werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd door de kerkraad op 7 november 2019.  We stellen echter nog  kredietoverschrijdingen vast

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden kredietoverschrijdingen vastgesteld.

 

Besluit met:

22 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius met een exploitatieresultaat van € 159.722,42 en een investeringsresultaat van € 0.

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

12. Kerkbestuur Sint-Gummarus - Rekening 2019 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus 2019 die afsluit met een overschot in exploitatie van 9.829,46 euro en een nulsaldo bij de investeringen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem op 17 september 2018

In 2019 heeft de kerkfabriek een exploitatietoelage ontvangen van € 61.650

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van € 27.210,92

De ontvangsten voor het privaat patrimonium bedragen € 7.632,43 tegenover € 2.629,58 aan uitgaven.

Op 30 december 2019 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er wordt geen kredietoverschrijding vastgesteld.

 

Besluit met:

21 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus 2019 die afsluit met een overschot in exploitatie van € 9.829,46 en een nulsaldo bij de investeringen.

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

13. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte - Rekening 2019 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte Broechem die afsluit met een overschot in exploitatie van 30.348,45 euro en een nulsaldo op investeringen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2019 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte van Broechem op 17 september 2018

In 2019 heeft de kerkfabriek geen exploitatietoelage ontvangen.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van 18.992,32 euro en blijven onder het vooropgestelde maximum van € 27.500 in de afsprakennota.

Het privaat patrimonium levert € 14.272,76 aan ontvangsten en € 5.106,39 aan de uitgavenzijde.

Op 19 december 2019 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd door de kerkraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er wordt geen kredietoverschrijding vastgesteld bij de investeringen.

 

Besluit met:

22 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte Broechem die afsluit met een overschot in exploitatie van € 30.348,45 en een nulsaldo op investeringen.

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

14. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen - Rekening 2019 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 vande kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem 2019 die afsluit met een overschot in exploitatie van 10.458,46 euro en 42.567,72 voor de investeringen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2019 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten  Hemel Opgenomen Oelegem op 17 september 2018

In 2019 ontving de kerkfabriek een toelage van € 18.871

De courante exploitatie-uitgaven bedragen € 23.818,72 en blijven onder het maximum van € 27.500

Het privaat patrimonium geeft € 9.037,30 aan ontvangstenzijde en € 6.918,38 aan uitgavenzijde.

Op 30 december 2019 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er werden nog  kredietoverschrijdingen vastgesteld.  Daarnaast werd er een overboeking geboekt van € 1.220 van exploitatie naar investeringen zonder voorafgaande toestemming via budgetwijziging. 

 

Besluit met:

22 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2019 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem 2019 die afsluit met een overschot in exploitatie van € 10.458,46 en € 42.567,72 voor de investeringen.

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

15. Onteigening VBR Ranstsesteenweg - dading - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de "Overeenkomst tot dading inzake onteigening project VBR Ranstsesteenweg loten 17, 18 en 19 ten name van mevrouw Louisa Papen en kinderen" goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de gemeenteraad van 21 maart 2011 werd een onteigeningsplan goedgekeurd in het kader van de aanleg van de verbindingsriolering Ranstsesteenweg. De onteigening gaf aanleiding tot een procedure voor de vrederechter. Een deskundige werd aangesteld. Deze legde op 11 augustus 2011 een schattingsverslag voor. Tussen de partijen vonden met regelmaat gesprekken plaats. Deze resulteerden in aanpassingen aan de uitvoering van de werken, de ondertekening van een  intentieovereenkomst op datum van 25 maart 2012 strekkende tot eventuele wederverkoop door de gemeente van een deel van het onteigend goed na uitvoering en oplevering van de werken ...

Vaststelling op heden is dat de onteigening plaatsvond ingevolge ministeriële beslissing, door de gemeente geen initiatief werd genomen tot uitvoering van de intentieovereenkomst houdende wederverkoop en de procedure voor de vrederechter kan heropgenomen worden.

Door betrokkenen werd aangedrongen op afsluiting van het geschil. In het kader van behoorlijk bestuur is het aangewezen deze zaak af te ronden met een dading waarin beide partijen zich kunnen vinden. Een voorstel werd opgemaakt en is in bijlage toegevoegd. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze dading goed te keuren. De vergoeding werd vastgesteld op € 29.518,51.

 

Juridisch kader:

Artikel 40 § 2 en 41, 17° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De bevoegdheid inzake het aangaan van dadingen andere dan deze met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van het dienstverband kunnen niet overgedragen worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Bijkomende motivering:

Heropname van het geschil door de vrederechter zal wellicht tot een hoger oplopende vergoeding aanleiding geven gelet op de bedragen vastgesteld in het verslag van de deskundige.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

VBR Ranstsesteenweg Onteigening Grondverwerving

Actie:

Ahfhandeling dossier Schelkens - Paepen

Ramingnummer:

RA001240

Uitgave:

€ 30.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

Dading onteigening Schelkens - Paepen

Intentieovereenkomst onzeker deel

Onteigening Schelkens - Paepen - historiek en situering

Plan grondinnemingen Schelkens - Paepen

Vaststelling vergoeding schattingsverslag deskundige versus vergoeding onderling overleg

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de "Overeenkomst tot dading inzake onteigening project VBR Ranstsesteenweg loten 17, 18 en 19 ten name van mevrouw Louisa Papen en kinderen" zoals toegevoegd in bijlage goed te keuren.

 

Art. 2:

De vergoeding wordt vastgesteld op € 29.518,51 en geldt per slot van alle rekeningen.

 

Art.3:

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst te ondertekenen.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

16. Politiereglement containerpark - besluit tot aanpassing openingsuren - kennisname

 

Omschrijving:

politieverordening uitbreiding openingsuren containerpark

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het politiereglement van het containerpark zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 18 april 2016

De omzendbrief van 17 maart 2020 betreffende de dienstverlening rond afvalinzameling in geval van verminderde personeelsbezetting wegens de coronacrisis van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme waardoor de containerparken gesloten werden in Vlaanderen

De heropening van de containerparken op 7 april 2020

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §1, §2 en §3 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

Artikel 5 van het ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken

Alle samenscholingen, privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijk, folkloristische, sportieve en recreatieve aard worden verboden.

Artikel 2, §3 van het politiereglement over het containerpark zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 18 april 2016

De openingsuren kunnen door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast. Buiten de openingsuren is het containerpark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.

 

Bijkomende motivering:

In de analyse van de cijfers stelt Igean vast dat het aantal bezoekers per uur dat we verwerken in Ranst gemiddeld bijzonder hoog ligt, tussen de 40 en 50. Dat zijn aantallen die je met een systeem op afspraak nooit kan halen. Onze insteek om per uur dus veel bezoekers te verwerken klopt in de realiteit dus. Nochtans komen er uit Ranst signalen over lange wachtrijen, veel meer dan in andere gemeenten. De oorzaak hiervan is dat het park in Ranst weinig openingsuren heeft. Dit is steeds zo geweest, maar heeft buiten de corona-periode nooit echt een probleem opgeleverd. Het lage aantal openingsuren zorgt nu echter we voor een concentratie-effect. Bovendien verhoogt het de drukte op de omliggende parken wanneer het park van Ranst gesloten is. De oplossing ligt voor de hand, namelijk het park te Ranst extra openen. Het voorstel is om het park op dinsdagvoormiddag van 9 tot 12 u ook te openen. Hiervoor is een aanpassing van het politiereglement noodzakelijk. Conform de delegatie van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen kan het college van burgemeester en schepenen dit aanpassen in overleg met Igean in het kader van de beteugeling van de extra overlast aan het containerpark in Ranst door de maatregelen ter bescherming van het Covid-19 virus.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 april 2020 met het verzoek aan Igean om in het kader van het politiereglement van het containerpark om het containerpark bijkomend te openen op dinsdagvoormiddag van 9u tot 12u conform het voorstel van Igean om het containerpark te ontlasten en de wachttijden aan te pakken.

De openingsuren worden dan als volgt vastgesteld:

maandag gesloten

dinsdag  9 - 12 u en 13 – 19 u

woensdag gesloten

donderdag 13 – 17 u

vrijdag  9 – 12 u en 13 – 17 u

zaterdag 9 – 16 u

zondag  gesloten

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

17. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé en lastvoorwaarden - De Winkelhaak

 

Omschrijving:

wegenis- en rioleringswerken De Winkelhaak in 2520 Emblem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 7 november 2019 diende Aquafin nv, Dijkstraat 8 in 2630 Aartselaar een omgevingsvergunningsaanvraag in voor De Winkelhaak in 2520 Emblem.

Het perceel is gelegen op openbaar domein. Er worden rioleringswerken uitgevoerd.

In het ontwerp wordt het stratentracé en de rooilijn voorgesteld.

 

Juridisch kader:

Artikel 43 §3, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het bepalen van de rooilijnen is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Bij de goedkeuring van het wegtracé moeten eveneens de lastvoorwaarden worden vastgesteld.

Artikel 4.2.17 §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009

Indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan aan een vergunning lasten verbinden. Deze lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de vergunning uit die vergunning haalt, en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich dient te nemen.

 

Adviezen:

Het openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden van 29 februari 2020 tot en met 29 april 2020. Uitzonderlijk werd het openbaar onderzoek opgeschort van 24 maart 2020 tot 24 april 2020 overeenkomstig het noodbesluit van de Vlaamse Regering van 24 maart 2020 betreffende de maatregelen in geval van een civiele noodsituatie. Er werden xx bezwaarschriften ingediend.

 

Bijkomende motivering:

De aanvraag gaat over de aanleg van riolering en de bijhorende wegeniswerken, waarbij de wegenis op verschillende plaatsen verbreed wordt door middel van grastegels om het passeren te vereenvoudigen. De werken kaderen in de betere ontsluiting en verkeersafwikkeling van de woonzone ter plaatse. De woningen kunnen nadien aansluiten op het gescheiden rioleringsstelsel.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De voorgestelde rooilijn/wegentracé wordt goedgekeurd voor de omgevingsvergunnigsaanvraag van Aquafin nv voor percelen gelegen aan De Winkelhaak in 2520 Emblem.

 

Art. 2:

De volgende voorwaarden worden in verband met de uitrusting van de weg van de verkaveling opgelegd:

-          breedte wegtracé: zoals aangeduid op de plannen

-          wegenis: breedte en aard verharding: conform dwarsprofiel op de plannen

-          greppels en kantstrook: conform dwarsprofiel op de plannen

-          riolering: gescheiden rioleringsstelsel met wachtbuizen voor regenwater en afvalwater, voor elk perceel afzonderlijk tot achter de rooilijn gebracht.

-          openbare verlichting aan te leggen volgens de gegevens van het gemeentebestuur van Ranst

-          verkeerssignalisatie en signalisatie hydranten aan te leggen volgens de gegevens van het gemeentebestuur van Ranst

-          inbuizingen, kopmuren, opritten: aan te leggen ter hoogte van de op te richten garages/carports

-          toezicht: toezichter aan te stellen door de gemeente

-          verkeersveiligheid: ten behoeve van de verkeersveiligheid moeten de nodige maatregelen voorzien worden

 

Art. 3:

Binnen de 6 maanden na de definitieve oplevering moet alle aangelegde infrastructuur gratis aan de gemeente worden overgedragen, samen met de overdracht van de gronden binnen het goedgekeurde stratentracé.

 

Art. 4:

Het is aan de aanvrager om te allen tijde te zorgen voor een goed nabuurschap, zowel wat geluidoverlast, verkeersoverlast en andere hinder betreft.

 

Art. 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

18. Vernieuwen dak jeugdlokalen Valkenlaan - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het lastenboek van 18 mei 2020 goed voor de realisatie van ‘Vernieuwen dak jeugdlokalen Valkenlaan’met als raming €79.813,9 incl. btw 21% maar vraagt aan de administratie om het punt opnieuw op de gemeenteraad te brengen met de vermelding van de noodzakelijkheid tot groendak

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project “Vernieuwen dak jeugdlokalen Valkenlaan”:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie 'Inrichten en oprichten van gebouwen met het ramingsnummer RA000128 goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Dakbedekking jeugdlokaal Valkenlaan

Actie:

Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000128

Uitgave:

€ 79.813,94

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

Verschillende gemeenteraadsleden zoals Tine Muyshondt (CD&V/WIJ), Roel Vermeesch (onafhankelijk) en Christel Engelen (Vlaams Belang) vroegen zich af waarom er in de technische bepalingen van het lastenboek niet verwezen wordt naar de verplichting voor de realisatie van een groendak. De verschillende meerderheidspartijen volgen deze redenering en stellen voor het agendapunt te verdagen naar een volgende zitting waarin rekening gehouden wordt met deze opmerkingen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad verdaagt het agendapunt rond de goedkeuring van het lastenboek en de gunnigswijze voor de realisatie van ‘Vernieuwen dak jeugdlokalen Valkenlaan’ naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

19. Bouwen gemeentelijke magazijnen - verrekening 16-17 : goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de verrekening nr.16 en 17  voor resp. € 176.851,42 en € 27.408,92 inclusief 21¨% btw voor de ‘algemene bouwwerken en technieken’ goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2017 voor de gunning aan Brebuild nv, Schouwkensstraat 10 in 2030 Antwerpen voor € 4.096.862,90 incl. 21% btw.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten

Artikel 5, §2 en 38/1 van Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

De algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken zijn geldig voor opdrachten vanaf € 30.000 exclusief btw.

Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel zijn met bestaande uitrusting, diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven en tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder.

 Artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019 tot begrip dagelijks bestuur en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting Wijzigingen van opdrachten die tot een meeruitgave leiden van meer dan 10% boven het gunningsbedrag vallen niet onder dagelijks bestuur en moeten dus door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Gemeentelijke magazijnen : werken

Actie:

Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000114

Uitgave:

Verrekening 16: € 176.851,42

Verrekening 17 :€ 27.408,92

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

De verrekening nr.16 en 17 van Brebuild nv, Schouwkensstraat 10 in 2030 Antwerpen

 

Besluit met:

15 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

2 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

7 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Open VLD)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de verrekening nr.16 en 17  voor € 176.851,42 en € 27.408,92 inclusief 21¨% btw voor de ‘algemene bouwwerken en technieken’ goed.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

20. Omgevingswerken nieuwe gemeentelijke magazijnen  - verrekening 2 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verdaagt de goedkeuring van de verrekening nr. 2 voor € 182.638,65 inclusief 21% btw voor de ‘omgevingswerken nieuwe gemeentelijke magazijnen naar een latere zitting.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 januari 2019 voor de gunning aan Louis Mols nv, Hoge Mauw 580 in 2370 Arendonk voor € 456.085,30 incl. 21% btw.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten

Artikel 5, §2 en 38/1 van Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

De algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken zijn geldig voor opdrachten vanaf € 30.000 exclusief btw.

Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel zijn met bestaande uitrusting, diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven en tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder.

Artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019 tot begrip dagelijks bestuur

en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de

visumverplichting Wijzigingen van opdrachten die tot een meeruitgave leiden van meer dan 10%

boven het gunningsbedrag vallen niet onder dagelijks bestuur en moeten dus door de gemeenteraad

goedgekeurd worden.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

bouwen gemeentelijke magazijnen: werken

Actie:

Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000114

Uitgave:

€ 182.638,65

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

Het gemeenteraadslid Christel Meeus (CD&V/WIJ) merkt op dat de bijlage met de verrekening niet tijdig aan het dossier werd toegevoegd. Na onderzoek van de algemeen directeur bevestigt de voorzitter van de gemeenteraad dit gegeven en stelt voor dit punt te verdagen naar de volgende zitting.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad verdaagt de goedkeuring van de verrekening nr. 2 voor € 182.638,65 inclusief 21% btw voor de ‘omgevingswerken nieuwe gemeentelijke magazijnen naar een latere zitting.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

21. Aankoop mobiel podium - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van 18mei2020goed voor de realisatie van ‘aankoop mobiel podium’met als raming €91.000incl. btw 21%via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project “aankoop mobiel podium”:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie ondersteunen van verenigingen en particulieren die mensen samenbrengen met het ramingsnummer RA001021 goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Aankoop uitleenmateriaal

Actie:

Ondersteunen van verenigingen en particulieren die  mensen samenbrengen.

Ramingnummer:

RA001021

Uitgave:

€ 91.000

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

het ontwerp van lastenboek van 18 mei 2020.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van 18 mei 2020goed voor de realisatie van ‘aankoop mobiel podium’met als raming € 91.000incl. btw 21%via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

22. Verlenging scholengemeenschap ZAWORA - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring verlenging scholengemeenschap en aanduiding Annelies Creten, schepen als lid en Luc Redig, schepen als plaatsvervangend lid van het beheerscomité conform de bepalingen van de beheersovereenkomst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 mei 2014 over de verlening van de scholengemeenschap ZAWORA voor de periode van 1 september 2014 tem 31 augustus 2020.

Het schoolbestuur kan in kader van de organisatie van zijn basisonderwijs een scholengemeenschap vormen met onderwijsinstellingen van andere schoolbesturen.

Een scholengemeenschap dient zowel kleuter- als lager onderwijs te bevatten. Op de eerste schooldag van februari 2020 moeten er minstens 900 gewogen leerlingen geteld zijn. De scholen mogen zich hoogstens verspreiden over vijf aangrenzende onderwijszones.

De huidige scholengemeenschap ZAWORA bestaat uit  Wommelgem (Gemeentelijke Basisschool - ’t Laar en Gemeentelijke Basisschool - Het Oogappeltje), Zandhoven (Gemeentelijke Basisschool en Gemeentelijke Basisschool - 't Kroontje) en drie gemeentelijke basisscholen van Ranst (De Knipoog, De Sleutel en De Driehoek)

De huidige scholengemeenschap ZAWORA is opgericht onder de vorm van een interlokale vereniging.

De interlokale vereniging heeft haar werking vastgelegd in een overeenkomst die na een periode van zes schooljaren afloopt op 31 augustus 2020.

Alle deelnemers wensen de huidige samenwerking te verlengen voor een periode van zes schooljaren.

Cornform artikel 4, §2 van de overeenkomst stelt het college van burgemeester en schepenen Annelies Creten voor als effectief lid van het beheerscomité en Luc Redig, als plaatsvervangend lid.

 

Juridisch kader:

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het samenstellen van een interlokale vereniging.

Artikel 125bis tot en met 125 quaterdecies van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

In deze artikels zijn alle modaliteiten opgenomen om als schoolbestuur toe te treden tot een scholengemeenschap.

Artikel 388 tot en met 295 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang kunnen twee of meer gemeenten, onder de voorwaarden, samenwerkingsverbanden tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht. Het samenwerkingsverband is gegrond op een overeenkomst met statutaire draagkracht die bepalingen bevat over de duur en de eventuele verlenging, de opzegmogelijkheid, de eventuele inbreng van de deelnemers en de wijze waarop die inbreng wordt beheerd, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de deelnemers en de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de opmaak van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, de financiële controle, de vereffening. De overeenkomst kan bepalen dat een van de deelnemende gemeenten aangesteld wordt als beherende gemeente waar de zetel gevestigd wordt en die de interlokale vereniging vertegenwoordigt. Een beheerscomité dat samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer, overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd

 

Adviezen:

Het gunstig advies van de schoolraden van de drie gemeentelijke scholen

Het gunstig advies van het syndicaal overleg van 7 april 2020

 

Bijlagen:

Overeenkomst scholengemeenschap

huishoudelijk reglement beheerscomité

 

Besluit met eenparigheid van stemmen over Toetreding Scholengemeenschap:

 

Besluit na geheime stemming met 21 stemmen ja, 3 onthoudingen en 0 stemmen neen over Annelies Creten - Luc Redig:

Art. 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om de overeenkomst inzake de scholengemeenschap ZAWORA in de vorm van een interlokale vereniging te verlengen voor zes schooljaren vanaf 1 september 2020 en keurt de bijhorende beheersovereenkomst, zoals vervat in bijlage.

 

Art. 2:

Annelies Creten, schepen wordt aangesteld als effectief lid van het beheerscomité en Luc Redig, schepen als plaatsvervangend lid.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

23. Schoolreglement gemeentelijke scholen - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring schoolreglement gemeentelijke scholen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 mei 2019 over het goedkeuren van het schoolreglement van

GBS Ranst, GBS Broechem en GBS Oelegem.

 

Juridisch kader:

Artikelen 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

Schoolbesturen moeten voor al hun scholen een schoolreglement opstellen dat de relaties tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

Decretaal legt de overheid vast welke elementen minimaal in het schoolreglement opgenomen worden. Het schoolreglement regelt o.a. de bijdragen die aan de ouders kunnen gevraagd worden, de engagementsverklaring, het rookverbod op school, het orde- en tuchtreglement van de leerlingen, deprocedure voor de toekenning van de getuigschriften, de afwezigheden en het te laat komen, het huiswerk, agenda's en rapporten.

Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen

van leerlingen in het basisonderwijs

Dit besluit bevat nadere regels over de inschrijvingen in het basisonderwijs, de gewettigde afwezigheden en de voorwaarden voor het organiseren van huisonderwijs.

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over het opstellen of wijzigen van

het schoolreglement.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van de directie en de schoolraden van de drie gemeentelijke scholen.

 

Bijlagen:

Schoolreglement versie 2020

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de in bijlagen gevoegde schoolreglement voor de gemeentelijke scholen Ranst, Broechem en Oelegem goed.

Publicatiedatum: 23/06/2020
Punt bijlagen/links Schoolreglement 2020-2021 - bekendmaking.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

24. Opcentiemen onroerende voorheffing - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Christel Engelen vraagt het bestuur of zij het belastingreglement opencentiemen onroerende voorheffing zullen aanpassen naar aanleiding van de coronacrisis. de burgemeester Johan de Ryck (N-VA) antwoordt dat het economisch herstelbeleid van bovenaf gestuurd wordt aangezien zowel de Federale als de Vlaamse overheid  al verschillende compensatiemaatregelen hebben aangekondigd. Vooraleer de gemeente aan bedrijven en handelaars bijkomende steun gaat aanbieden willen we eerst een totaal beeld hebben van wat ze reeds ontvangen hebben van de Federale en de Vlaamse overheid.

 

Publicatiedatum: 23/06/2020
Punt bijlagen/links Opcentiemen onroerende voorheffing - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

25. Plaatsing borden spelende kinderen - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Christel Engelen vraagt naar toestand en plaatsing van de borden "spelende kinderen" en de burgemeester, Johan De Ryck (N-VA° antwoordt dat  alle verkeersborden onder handen zijn genomen en waar nodig zullen beschadigde borden vervangen worden. De nu blinkende borden “spelende kinderen” zullen tijdens de schoolvakanties terug geplaatst worden. Tijdens de corona periode hebben we die niet terug geplaatst omdat de boodschap duidelijk was “Blijf zoveel mogelijk thuis”.

 

Publicatiedatum: 23/06/2020
Punt bijlagen/links Plaatsing borden spelende kinderen - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

26. Mangaten Bredabaan en slembestrijking Oelegemsesteenweg - interpellatie Open VLD

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Sonja De Pooter, Open VLD informeert naar de stand van zaken in de Bredabaan en de Oelegemsesteenweg, schepen Jan DIllen antwoordt dat de mangaten in de Bredabaan nog niet terug zijn opgehaald tot het niveau van het wegdek. Er is een discussie ontstaan tussen de aannemer en de gemeente over wie de kosten gaat dragen om dit uit te voeren. Wegens bijkomende investeringen in het rioleringssysteem elders, hebben we een keuze moeten maken en het project van de Oelegemsesteenweg is dan voorlopig  gesneuveld. Vandaar dat we toch een nieuwe asfalt laag wensen te leggen en wachten hiervoor nog op de offerte.

 

Publicatiedatum: 23/06/2020
Punt bijlagen/links Mangaten Bredabaan en slembestrijking Oelegemsesteenweg - interpellatie Open VLD.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 mei 2020

 

 

27. Steunmaatregelen coronacrisis - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Christel Meeus verneemt graag welke steunmaatregelen het bestuur denkt te nemen naar aanleiding van de coronacrisis, de burgemeester van Johan De Ryck,  (N-VA) verwijst naar het schrijven van 2 april waarin staat dat wanneer deze corona-crisis achter de rug is we de specifieke toestand van iedere Ranstenaar bekijken en zal het gemeentebestuur na goedkeuring door de gemeenteraad de gepaste ondersteuning bieden aan het verenigingsleven, de lokale bedrijven en de inwoners die het meest te lijden hadden.

 

Publicatiedatum: 23/06/2020
Punt bijlagen/links Initiatieven-steunmaatregelen n.a.v. coronacrisis - interpellatie CD&VWIJ.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.