Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Sebastiaan Hintjens, Bart Goris en Patrick Vandervaeren - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

gemeenteraadslid Sonja De Pooter vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 29 april 2019 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 29 april 2019.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 29 april 2019, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 29 april 2019

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 29 april 2019 goed.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

2. Inrichten gemeenteraadscommissie omgeving - goedkeuring

 

Omschrijving:

Voorstel van het college van burgemeester en schepenen om een commissie omgeving in te richten voor vertegenwoordigers van de verschillende gemeenteraadsfracties om een aantal mobiliteitsaspecten/dossiers te bespreken voor de zomer

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om commissies in zijn midden in te richten

Het algemeen beleidsprogramma met de Krachtlijnen voor de bestuursperiode

2019 – 2024 zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019 waarin er wordt gesteld dat binnen de politieke besluitvorming er een constructief overleg met de oppositie zal gevoerd worden door onder meer het invoeren van overlegmomenten waarin voorstellen van meerderheid én oppositie worden besproken rond thema’s als mobiliteit, ruimtelijke ordening, openbare werken en financiën.

 

Juridisch kader:

Artikel 37 en 38 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2018

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Die berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, worden de mandaten toegewezen in de volgorde waarin de kandidaten vermeld staan op de akte van voordracht.

De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie.

Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de samenstelling en de werkwijze van de commissie, alsook voor de toekenning van presentiegelden, met dien verstande dat de leden met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3, vierde lid, hetzelfde presentiegeld krijgen als de andere leden.

Artikel 36 van het huishoudelijk reglement zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2019

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.

 

Bijkomende motivering:

Omdat er een aantal belangrijke kwesties rond mobiliteit worden voorgelegd, wenst het college van burgemeester en schepenen een commissie omgeving in te richten waaronder de volgende bevoegdheden ressorteren: Mobiliteit - Ruimtelijke ordening - Verkeersveiligheid - Milieu en Klimaat - Plattelandsontwikkeling. Eventuele andere commissies komen later aan bod. Het voorstel is om de commissie te laten samenstellen uit 9 leden met volgende verdeling van de mandaten:

-          N-VA: 3

-          Groen: 2

-          Open VLD: 2

-          CD&V/WIJ: 1

-          Vlaams Belang: 1

Aan de fracties wordt verzocht om hun afgevaardigden aan te duiden of te mandateren en eventueel een voorzitter voor te dragen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen over Inrichten gemeenteraadscommissie omgeving:

 

Besluit na geheime stemming met 7 stemmen ja, 4 onthoudingen en 14 stemmen neen over Voorzitter commissie Fernand Bossaerts:

 

Besluit na geheime stemming met 8 stemmen ja, 2 onthoudingen en 15 stemmen neen over Voorzitter commissie Lode Hofmans:

 

Besluit na geheime stemming met 16 stemmen ja, 4 onthoudingen en 5 stemmen neen over Voorzitter John Oliviers:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de gemeenteraadscommissie omgeving te installeren bestaande uit 9 leden in toepassing van artikel 36 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 28 januari 2019.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de voordrachten gericht aan en ontvangen door de voorzitter van de gemeenteraad waardoor de samenstelling van de gemeenteraadscommissie, bestaande uit 9 leden als volgt wordt vastgesteld:

N-VA: John Oliviers, Guido Wittocx en Jan Dillen

Groen: Joris Van Camp en Frans Marivoet

Open VLD: Lode Hofmans en Roel Vermeesch

CD&V/WIJ: Fernand Bossaerts

Vlaams Belang: Patrick Vandervaeren

 

Art. 3:

De gemeenteraad duidt John Oliviers aan als voorzitter van de gemeenteraadscommissie Omgeving.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

3. Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 8 juli 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 8 juli 2019 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 8 april 2019 voor de algemene vergadering van water-link op 8 juli 2019 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

1)      Kennisneming en bespreking van het fusievoorstel

2)      Fusiebesluit

3)      Goedkeuring nieuwe teksten statuten

4)      Bijzondere volmacht KBO en BTW

5)      Goedkeuring goed bestuur

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 8 april 2019 voor de algemene vergadering van water-link op 8 juli 2019 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en bijlagen

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Water-link op 8 juli 2019 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 8 juli 2019 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

4. Pidpa - agenda en mandaat algemene vergadering 21 juni 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 21 juni 2019 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 26 april 2019 van Pidpa voor de algemene vergadering op 21 juni 2019  op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur met volgende agenda:

1)      Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2)      Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018.

3)      Verslag van de commissaris over het jaar 2018.

4)      Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018.

5)      Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6)      Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024.

7)      Synductis: uitbreiding lidmaatschap.

8)      Benoeming commissaris.

9)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Pidpa van 26 april 2019 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 21 juni 2019, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Pidpa van 21 juni 2019 die zal gehouden worden in op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 21 juni 2019  om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

5. Iveka - agenda en mandaat algemene vergadering 18 juni 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 18 juni 2019 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 als vertegenwoordiger Jan Dillen, schepen en Guido Wittocx, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 30 april 2019 voor de algemene vergadering van Iveka in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee op 18 juni 2019 om 11 uur met volgende agenda en bijlagen:

1)        Kennisneming verslagen Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2018.

2)        Goedkeuring van de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)        Kennisname vastgelegd resultaat Q1 2019.

4)        Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2018.

5)        Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024

6)        Aanbod OV 2.0 – uitbreiding activiteiten.

7)        Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Iveka van 30 april 2019 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 18 juni 2019om 11 uur in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka die zal gehouden worden op 18 juni 2019 om 11 uur in Den eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 18 juni 2019 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Iveka.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

6. Ika dv - agenda en mandaat algemene vergadering 17 juni 2019 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 17 juni 2019 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck, burgemeester als vertegenwoordiger en Sebastiaan Hintjens, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 30 april 2019 voor de algemene vergadering van Ika op 17 juni 2019 om 18 uur in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee met volgende agenda en bijlagen:

1)      Evaluatierapport

2)      Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

3)      Jaarrekening 2018

4)      Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

5)      Kwijting van de bestuumers en de commissaris

6)      Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlage:

Het schrijven van IKA dv met de uitnodiging van 30 april 2019 voor de algemene vergadering van Ika op 17 juni 2019 om 18 uur in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee met agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging van IKA die zal gehouden worden op 17 juni 2019 om 18 uur in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 17 juni 2019 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

7. Jaarrekening 2018 gemeente - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2018 van de gemeente goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De financiële dienst maakte in overleg met het managementteam de jaarrekening 2018 op.

De besprekingen met het managementteam vonden plaats op 15 maart 2019, 29 maart 2019 en 12 april 2019.

 

Juridisch kader:

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 in het bijzonder Titel IV, hoofdstuk VI

Dit deel beschrijft hoe de jaarrekening tot stand komt en wordt goedgekeurd.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

Dit besluit geeft een overzicht van de diverse beleids- en beheersrapporten die moeten worden opgemaakt en een aantal regels waaraan de boekhouding van de gemeente moet voldoen.

Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de bijlagen bij dit besluit

In dit besluit worden concrete schema's en rekeningstelsels vastgelegd.

 

Bijlagen:

Jaarrekening gemeente 2018

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Luc Redig (Groen), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Annelies Creten (Groen), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Sebastiaan Hintjens (N-VA) en Bart Goris (Open VLD)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2018 en de bestemming van het resultaat goed. De jaarrekening werd in bijlage toegevoegd.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt de financiële nota als volgt vast:

I.

Exploitatierekening (B-A)

3.762.378 euro

 

A. Uitgaven

16.866.465 euro

 

B. Ontvangsten

20.628.842 euro

II.

Investeringsrekening (B-A)

-3.436.137 euro

 

A. Uitgaven

3.776.752 euro

 

B.  Ontvangsten

340.615 euro

III.

Andere (B-A)

-1.793.947 euro

 

A. Uitgaven

1.796.267 euro

 

B. Ontvangsten

3.220 euro

IV.

Budgettaire resultaat boekjaar (I + II + III)

-1.466.807 euro

V.

Gecumuleerd budgettaire resultaat vorig boekjaar

9.228.326 euro

VI.

Gecumuleerd budgettaire resultaat (IV + V)

7.761.520 euro

VII.

Bestemde gelden (toestand op 31 december)

0 euro

VIII.

Resultaat op kasbasis (VI - VII)

7.761.520 euro

 

 

 

I

Fianancieel draagvlak

3.961.796

II

Netto periodieke leningsuitgaven

1.993.466

 

Autofinancieringsmarge (I - II)

1.969.331

 

Art. 3:

De balans wordt als volgt vastgesteld:

Activa

 

 

i.

Vlottende activa

11.374.388,25 euro

II.

Vaste activa

77.600.410,41 euro

 

Totaal Activa

88.974.798,66 euro

Passiva

 

 

I.

Schulden

16.898.231,15 euro

II.

Netto-actief

72.076.567,51 euro

 

Totaal Passiva

88.974.798,66 euro

Art. 4:

De gemeenteraad stelt de staat van kosten en opbrengsten als volgt vast:

i.

Kosten

19.454.689,77 euro

II.

Opbrengsten

21.128.014,86 euro

III.

Overschot of tekort boekjaar

1.673.325,09 euro

 

Publicatiedatum: 26/06/2019
Punt bijlagen/links jaarrekening gemeente 2018.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

8. Kerkbestuur Sint-pancratius - Rekening 2018 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2018 van de kerkfabriek Sint-Pancratius op 18 september 2017

In 2018 heeft de kerkfabriek geen exploitatietoelage ontvangen.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van bedragen 45.810,99 euro.

Het privaat patrimonium heeft 72.446,89 aan ontvangsten en 3.257,24 aan uitgaven in exploitatie.

Er werd geen interne kredietaanpassing opgemaakt.  We stellen echter nog  kredietoverschrijdingen vast.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er wordt een kredietoverschrijding vastgesteld bij de investeringen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius met een exploitatieresultaat van 153.352,66 euro en een investeringsresultaat van 0 euro;

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

9. Kerkbestuur Sint-Gummarus - Rekening 2018 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Sint-Gummaus

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2018 van de kerkfabriek Sint-Gummarus op18 september 2017

In 2018 heeft de kerkfabriek een toelage ontvangen van  46.766,40 euro.  De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van  26.978,82 euro.  

De ontvangsten voor het privaat patrimonium bedragen 7.563,31 euro tegenover 1.078,05 euro aan uitgaven.  

Op 27 december 2018 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd.

Er worden geen kredietoverschrijdingen vastgesteld.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden geen kredietoverschrijdingen vastgesteld bij de investeringen.

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Luc Redig (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Annelies Creten (Groen), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Sebastiaan Hintjens (N-VA), Bart Goris (Open VLD) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

1 onthouding: Frans Marivoet (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Sint-Gummaus met een overschot in exploitatie  van 5.700,56 euro en een saldo van 4.824,53 euro bij de investeringen. 

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

10. Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw Geboorte - Rekening 2018 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Geboorte

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2018 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Geboorte op 18 september 2017

 In 2018 heeft de kerkfabriek een exploitatietoelage ontvangen van 8.097 euro.

De courante exploitatie-uitgaven bedragen 22.436,46 euro en blijven onder het vooropgestelde maximum van 27.000 euro in de afsprakennota.

Het privaat patrimonium levert 15.390,30 euro aan ontvangsten en 6.967,22 euro aan de uitgavenzijde.

Op 11 december 2018 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd door de kerkraad.  

Er werden geen kredietoverschrijdingen  in de rekening vastgesteld.  

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden geen kredietoverschrijdingen vastgesteld bij de investeringen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Geboorte met een overschot in exploitatie van 33.161,41 euro en een nulsaldo op investeringen.

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

11. Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen - Rekening 2018 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2018 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen op 18 september 2017

In 2018 heeft de kerkfabriek een exploitatietoelage ontvangen van 6.864 euro. 

De courante exploitatie-uitgaven bedragen 15.823,98 euro en blijven ruim onder het maximum van 26.500 euro.

Het privaat patrimonium geeft 5.806,43 euro  aan ontvangstenzijde en 7.051,85 aan uitgavenzijde.

Op 30 december 2018 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd.

Er werden kredietoverschrijdingen vastgesteld.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden kredietoverschrijdingen vastgesteld bij de investeringen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2018 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen met een overschot in exploitatie van 14.746,80 euro en 41.347,72 euro voor de investeringen.

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

12. Schoolreglementen gemeentelijke scholen - goedkeuring

 

Omschrijving:

goedkeuring schoolreglementen gemeentelijke scholen schooljaar 2019 -2020

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2018 over het goedkeuren van het schoolreglement van GBS Ranst, GLS Broechem en GBS Oelegem.

 

Juridisch kader:

Artikelen 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

Schoolbesturen moeten voor al hun scholen een schoolreglement opstellen dat de relaties tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

Decretaal legt de overheid vast welke elementen minimaal in het schoolreglement opgenomen worden.

Het schoolreglement regelt o.a. de bijdragen die aan de ouders kunnen gevraagd worden, de engagementsverklaring, het rookverbod op school, het orde- en tuchtreglement van de leerlingen, de procedure voor de toekenning van de getuigschriften, de afwezigheden en het te laat komen, het huiswerk, agenda's en rapporten.

Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het basisonderwijs

Dit besluit bevat nadere regels over de inschrijvingen in het basisonderwijs, de gewettigde afwezigheden en de voorwaarden voor het organiseren van huisonderwijs.

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over het opstellen of wijzigen van het schoolreglement.

Het decreet betreffende het inschrijvingsrecht van 25 november 2011

Dit decreet regelt het inschrijvingsrecht en de aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs. Het inschrijvingsrecht omvat o.a. de toelatingsvoorwaarden, de inschrijvingsprocedure, de voorrangsregeling... Verder regelt het decreet de capaciteitsbepaling en de dubbele contingentering.

Omzendbrief BaO/2012/01 'Inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs' van 5 juni 2012

Deze omzendbrief licht het inschrijvingsrecht en de aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs toe, o.m. het voorrangsrecht voor bepaalde kinderen bij inschrijving in de school.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van de directie en de schoolraden van de drie gemeentelijke scholen.

 

Bijlagen:

Schoolreglement versie mei 2019

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de in bijlagen gevoegde schoolreglementen voor de gemeentelijke scholen Ranst, Broechem en Oelegem goed.

Publicatiedatum: 26/06/2019
Punt bijlagen/links Schoolreglement 2019-2020.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

13. Onderhoud fietspaden - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) interpelleert over de stand van zaken rond het afboorden van de fietspaden en het antwoord van de schepen van openbare werken Jan Dillen (N-VA) waarbij hij de bezorgdheid aangaande de veiligheid van onze fietspaden deelt en dat de groendienst ondertussen de Oelegemsesteenweg reeds heeft aangepakt en dat de komende weken naargelang de personeelsbezetting de andere fietspaden gecontroleerd worden en de door onkruid overgroeide fietspaden zal aanpakken.

 

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

14. Werken Van den Nestlaan en Mollentstraat - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) vraagt of bij het rooien van de bomen aan de werken van de Mollentsstraat en de Van den Nestlaan deze bomen gecontroleerd zijn op broednesten. daarnaast vraagt ze naar een duidelijke bewegwijzering te voorzien voor de handelaars die tijdens de werken bereikbaar blijven en het antwoord van de schepen van Openbare werken, Jan Dilen (N-VA) waarbij hij stelt dat er een controle is geweest in de Van den Nestlaan en er geen nesten zijn ontdekt. In de Mollentstraat is er geen controle geweest maar dat zal in de toekomst niet meer gebeuren in het broedseizoen.

 

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

15. Werken Van den Nestlaan - interpellatie Open VLD

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Sonja De Pooter (Open VLD) stelt vast dat begin mei de werken gestart zijn aan de Van Den Nestlaan en heeft een aantal vragen aan het bestuur rond de communicatie met de bewoners, de duurtijd van de werken en de omleiding en het antwoord van de burgemeester Johan De Ryck (N-VA) over de timing en de signalisatie uitgevoerd worden conform de voorwaarden in het lastenboek zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in 2018, de aanpassingen in de signalisatie door de aannemer kortelings doorgevoerd, de communicatie met de omwonenden en de zelfstandigeen en het overleg aangaande de toegang tot de parking van Molenhoeve.

 

Publicatiedatum: 26/06/2019
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 mei 2019

 

 

16. Vinkenzitting Ranst - interpellatie Open VLD

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid  Bart Goris (Open VLD) vraagt naar de reden waarom de vinkeniers in Ranst geen gebruik meer mogen maken van de Wilgenlaan voor het uitoefenen van hun hobby en of het niet mogelijk is om een compromis te vinden zodat de vinkeniers toch gebruik kunnen blijven maken van de Wilgenlaan en het antwoord van de burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) waarop hij een cronologie geeft van de communicatie met de vereniging en voorafgaand met de gemeenteraadsleden waarbij het bestuur nog wacht op het antwoord van de vereniging.

 

Publicatiedatum: 26/06/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.