Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024 om 19:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, An Willems, Kevin Helsen, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Fernand Bossaerts en Joris Van Camp - gemeenteraadsleden

gemeenteraadslid Patrick Vandervaeren verlaat de vergadering vanaf punt 2.

gemeenteraadslid Patrick Vandervaeren vervoegt de vergadering vanaf punt 10.

schepen Jan Dillen verlaat de vergadering vanaf punt 12.

schepen Jan Dillen vervoegt de vergadering vanaf punt 13.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 21 oktober 2024.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de gemeenteraad in de zitting van 28 januari 2019

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 21 oktober 2024, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 21 oktober 2024

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 goed.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

2. Waarnemend financieel directeur - aanduiding

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit Jan Gysen aan te stellen als financieel directeur waarnemend in vervanging van het langdurig verlofstelsel van de huidig financieel directeur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 mei 2022 over de vacantverklaring van de functie van expert financiën op niveau A1a-A3a in voltijds contractueel verband.

Het proces-verbaal van 15 juli 2022 van expert financiën waarin er 3 geslaagde kandidaten zijn opgenomen nl.: Jan Gysen, Michael Kerremans en Martina Smeuninx waarbij Jan Geysen als eerste gerangschikt was.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 augustus 2022 met de aanstelling van Jan Geysels als expert financiën

Ingrid Van Kerckhove, financieel directeur, vraagt op 15 oktober 2024 via ranstfocus (meldingsnummer M2024 11557) voltijds vermindering Vlaams zorgkrediet medische zorg aan vanaf 1 december 2024 tot en met 31 juli 2025.

Het besluit van de algemeen directeur van 30 oktober 2024 met de goedkeuring van de aanvraag voor Vlaams zorgkrediet medische zorg voltijds van Ingrid Van Kerckhove, Kreupelstraat 49 in 2520 Ranst met ingang van 1 december 2024 tot en met 31 juli 2025 goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 175 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad regelt de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering. Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderdtwintig dagen duurt of als het ambt vacant werd verklaard.

De waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

 

Bijkomende motivering:

De dienst financiën bestaat uit 2 experten die de kwaliteiten bezitten om de waarneming van de functie van financieel directeur te bekleden. Het voorstel is om deze titel toe te vertrouwen aan Jan Geysen omdat hij bij de selectieprocedure voor de functie van experte financiën als eerste gerangschikt werd uit de procedure voor de functie van experte financiën ter vervanging van de adjunct-financieel directeur.

 

Bijlagen:

-          Aanvraag van Ingrid Van Kerckhove, financieel directeur op 15 oktober 2024 voor voltijds vermindering Vlaams zorgkrediet medische zorg vanaf 1 december 2024 tot en met 31 juli 2025.

-          Het besluit van de algemeen directeur van 30 oktober 2024 met de goedkeuring van de aanvraag voor Vlaams zorgkrediet medische zorg voltijds van Ingrid Van Kerckhove, Kreupelstraat 49 in 2520 Ranst met ingang van 1 december 2024 tot en met 31 juli 2025 goed.

 

Besluit na geheime stemming met 22 stemmen ja, 0 onthoudingen en 0 stemmen neen:

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit om Jan Gysen (geboren op 29 augustus 1975) wonende in Bistweg 62B in 2520 Broechem aan te stellen als waarnemend financieel directeur in voltijds verband vanaf 1 december 2024 voor de duur van de afwezigheid van de titularis.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

3. Waarnemend financieel directeur - eedaflegging - akteneming

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit Jan Gysen aan te stellen als financieel directeur waarnemend in vervanging van het langdurig verlofstelsel van de huidig financieel directeur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2024 met de aanstelling van Jan Geysen, als financieel directeur waarnemend in voltijds verband vanaf 1 december 2024 tot en met de afwezigheid van de huidige titularis.

Jan Geysen wordt uitgenodigd om de eed af te leggen in de openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter van de gemeenteraad

 

Juridisch kader:

Artikel 163 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2024

Na hun aanstelling leggen de algemeen directeur, de adjunct-algemeen directeur en de financieel directeur tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad de volgende eed af in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen.".

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van Jan Geysen als financieel directeur waarnemend in de openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter van de gemeenteraad, John Oliviers (N-VA) met volgende bewoordingen "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen.".

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

4. Igean Dienstverlening - agenda en mandaat buitengewone algemene vergadering 27 november 2024 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende» vereniging Igean van 27 november 2024 om alle agendapunten goed te keuren, met inbegrip van de leden van de raad van bestuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Joris Van Camp, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 18 oktober 2024 voor de algemene vergadering van 27 november 2024 om 19u in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met agendapunten:

  1. Goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2025
  2. Goedkeuren van de begroting 2025
  3. Goedkeuring uittreding deelnemers in het kader van een vrijwillige fusie
  4. Kennisname ontwerpteksten evaluatieondernemingsplan - "Horizon2024"en ondernemingsplan - "Samen naar 2030".

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Artikel 431en 434 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Igean dienstverlening beschikt naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Het aantal leden van deze raad van bestuur bedraagt maximaal 15 bedraagt.

De concrete voordracht regeling is opgenomen in artikel 17 van de statuten van Igean dienstverlening.

Het resultaat hiervan is een lijst van 15 kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van Igean dienstverlening.

De benoeming van deze kandidaat-bestuurders wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 15§2 van de statuten van Igean dienstverlening bepaalt dat er per regio maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem kan aangeduid worden, rekening houdend met volgende criteria in dalende volgorde:

1.  het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden per regio gerangschikt op basis van voormelde criteria. De buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 neemt akte van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem.

De aanstelling en het mandaat van de leden van de raad van bestuur gelden in principe voor de volledige legislatuur. 

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Igean Dienstverlening van 18 oktober 2024 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 27 november 2024 inclusief de agenda en bijhorende stukken

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 27 november 2024 om 19u evenals van alle daarbij horende documenten en keurt op basis hiervan de agendapunten goed.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening van 27 november 2024 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

5. Igean milieu en veiligheid - agenda en mandaat buitengewone  algemene vergadering 27 november 2024 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 27 november 2024 om alle agendapunten goed te keuren, inbegrepen de leden van de raad van bestuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Frans Marivoet, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 18 oktober 2024 voor de algemene vergadering van 27 november 2024 om 19u in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met als agendapunten:

  1.  Goedkeuren van de nota met dete ontwikkelen activiteiten en dete volgen strategie voor 2025
  2. Goedkeuren van de begroting 2025
  3. Bepalen bijdrage innovatiefonds 2025
  4. Goedkeuring uittreding deelnemers in het kader van een vrijwillige fusie
  5. Kennisname ontwerpteksten evaluatie ondernemingsplan - "Horizon 2024"en ondernemingsplan - "Samen naar 2030".

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Artikel 431en 434 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Igean milieu en veiligheid beschikt naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Het aantal leden van deze raad van bestuur bedraagt maximaal 15 bedraagt. De concrete voordracht regeling is opgenomen in artikel 17 van de statuten van IIgean milieu en veiligheid

Het resultaat hiervan is een lijst van 15 kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van Igean milieu en veiligheid.

De benoeming van deze kandidaat-bestuurders wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 16§2 van de statuten van Igean milieu en veiligheid bepaalt dat er per regio maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem kan aangeduid worden, rekening houdend met volgende criteria in dalende volgorde:

  1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur
  2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad
  3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden per regio gerangschikt op basis van voormelde criteria. De buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 neemt akte van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Igean Milieu en Veiligheid van 18 oktober 2024 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 27 november 2024, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu en veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 27 november 2024 om 19u evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 27 november 2024 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

6. Pidpa - agenda en mandaat algemene vergadering 25 november 2024 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 25 november 2024 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 18 oktober 2024 van Pidpa voor de algemene vergadering op 25 november 2024 om 18u uur op digitale wijze met volgende agenda:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  1. Begroting 2025
  2. Toetredingen
  3. Benoemingen
  4. Varia en  vragen van vennoten
  5. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Pidpa van 18 oktober 2024 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 25 november 2025 om 18u op digitale wijze, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

12 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA) en Raf Serneels (N-VA)

10 onthoudingen: Luc Redig (Groen), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Kurt De Belder (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Pidpa van 25 november 2024, om 18u, die zal gehouden worden op digitale wijze evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 25 november 2024 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

7. Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 12 december 2024 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link tijdens het 4de kwartaal van 2024

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 31 oktober 2024 voor de algemene vergadering van water-link op 12 december 2024 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

  1. Begroting 2025 overeenkomstig artikel 432 van het DLB
  2. Jaarlijkse rapportering ingezette uitzendkrachten in het licht van het decreet lnterimarbeid Lokaal Bestuur
  3. Varia en mededelingen

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd. Het voorstel van Water-link is dat de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger aanduidt die ook verkozen is voor de volgende legislatuur. Dit voorstel is opmerkelijk aangezien dit voorstel de lokale autonomie beperkt, de huidige gemeenteraad niet weet wie er op de installatievergadering effectief de eed heeft afgelegd. Bovendien worden de nieuw verkozenen uitgesloten van kandidatuurstelling. Tenslotte is de aangeduide vertegenwoordiger effectief verkozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, zonder dat de huidige gemeenteraad de garantie heeft dat de betrokkenen of een nieuw aangeduide vertegenwoordiger de eed effectief zal afleggen. Bovendien is de installatievergadering sowieso onder voorbehoud omdat tot 40 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen er bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen klacht kan ingediend worden.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 31 oktober 2024 voor de algemene vergadering van water-link op 12 december 2024 om 16u in de kantoren van de vereniging Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en bijlagen

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Water-link op 12 december 2024 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die aangeduid is op 19 februari 2019 op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link in het 4de kwartaal van 2024 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. De gemeenteraad verzoekt aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband om de algemene vergadering voorafgaand aan de installatievergadering van de niet-gefuseerde gemeenten te houden?

§3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

8. Gecoördineerde rechtspositieregeling - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de gecoördineerde rechtspositieregeling van toepassing op het OCMW- en gemeentepersoneel, die als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed en gaat van kracht vanaf 1 januari 2025

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2008 met de goedkeuring van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel zoals gewijzigd op de gemeenteraad van 26 april 2010, 19 december 2011, 18 maart 2013, 16 december 2013, december 2015, 19 december 2016, 17 december 2018, 24 juni 2019, 20 september 2021 en 16 oktober 2023.

Het MAT van 7 juni 2024 en 20 september 2024 waarbij de dienst HRM het nieuw aanwezigheidsbeleid heeft voorgesteld.

Het protocol van de syndicale organisaties opgesteld op 24 oktober 2024 en ondertekend door de verschillende syndicale organisaties die aanwezig waren op het overleg.

 

Juridisch kader:

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Artikel 40, §3, 41, 2°, 186 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.

De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:

-          het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient

-          de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1

-          het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De burgemeester maakt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

De voorzitter van het vast bureau maakt de de afwijkingen van de rechtspositieregeling van het personeel overeenkomstig artikel 186, § 2, en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel.

 

Adviezen:

-          Akkoord van het managementteam van 20 september 2024

-          protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 24 oktober 2024

 

Bijkomende motivering:

In het kader van de veranderende wetgeving en de invoering van het nieuwe aanwezigheidsbeleid, werden de volgende wijzigingen doorgevoerd in de RPR:

-          Voor het verzorgend personeel dat valt onder de IFIC-loonschalen, zijn de lonen toegevoegd als bijlage bij de RPR. Daarnaast is vastgelegd dat voor deze personeelsleden geen functionele loopbaan van toepassing is.

-          Bij het omstandigheidsverlof is vastgelegd dat je recht hebt op twee dagen verlof bij zwangerschapsverlies.

-          De procedure voor ziekmelding en deeltijdse werkhervatting is aangepast in lijn met het nieuwe aanwezigheidsbeleid.

-          De wettelijk voorgeschreven inhaalrust voor verzorgend personeel van de dienst gezinszorg bij prestaties op weekdagen tussen 18 en 20 uur is toegevoegd aan de RPR. Deze regeling was al opgenomen in het arbeidstijdenreglement, maar moest nog in de RPR worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

-          protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 24 oktober 2024

-          Gecodificeerde rechtspositieregeling voor OCMW- en gemeentepersoneelsleden - versie 12

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de gecoördineerde rechtspositieregeling van toepassing op het OCMW- en gemeentepersoneel, die als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed en gaat van kracht vanaf 1 januari 2025.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Punt bijlagen/links Gecoördineerde RPR - november 2024.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

9. Gecoördineerde versie arbeidsreglement - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het gecoördineerde arbeidsreglement voor het personeel van de gemeente Ranst zoals bijgevoegd in bijlage bij dit besluit goed. Het arbeidsreglement treedt in voege vanaf 1 januari 2025

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2009 met de goedkeuring van het arbeidsreglement van het gemeentepersoneel zoals gewijzigd op de gemeenteraad van 16 december 2013, 16 maart 2015 en 21 december 2021.

Het MAT van 7 juni 2024 en 20 september 2024 waarbij de dienst HRM het nieuw aanwezigheidsbeleid heeft voorgesteld.

Het protocol van de syndicale organisaties opgesteld op 24 oktober 2024 en ondertekend door de verschillende syndicale organisaties die aanwezig waren op het overleg.

 

Juridisch kader:

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

De wet van 8 april 1965 betreffende de arbeidsreglementen

De wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen heeft het toepassingsgebied van de arbeidsreglementen uitgebreid tot de publieke sector

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Adviezen:

-          Akkoord van het managementteam van 20 september 2024

-          protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 24 oktober 2024

 

Bijkomende motivering:

Het arbeidsreglement vormt een aanvulling op de rechtspositieregeling en bevat extra bepalingen voor het personeel, zoals werkroosters, welzijnsvoorschriften, tijdsregistratie, deontologie... Om beter inzicht te krijgen in het verzuim binnen onze organisatie, hebben we een aanwezigheidsbeleid ontwikkeld. Dit beleid maakt de visie, afspraken en richtlijnen rondom verzuim helder voor zowel medewerkers als leidinggevenden. Het arbeidsreglement is aangepast aan het nieuwe aanwezigheidsbeleid en dit beleid is als bijlage toegevoegd aan het reglement.

 

Bijlagen:

-          protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 24 oktober 2024

-          het arbeidsreglement

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad keurt het gecoördineerde arbeidsreglement voor het personeel van de gemeente Ranst zoals bijgevoegd in bijlage bij dit besluit goed. Het arbeidsreglement treedt in voege vanaf 1 januari 2025.

§2. Het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel zoals goedgekeurd in zitting van 21 december 2021 wordt met ingang van 1 januari 2025 opgeheven.

 

Art. 2:

Het aangepaste arbeidsreglement wordt door de dienst HRM kenbaar gemaakt aan alle personeelsleden en aan de gewestelijke Arbeidsinspectie - Toezicht op de Sociale Wetten van de Federale Overheidsdienst Tewerkstelling, Arbeid en Sociaal Overleg.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

10. RUP Millegemveld - verlenging termijn - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit de behandelingstermijn voor de definitieve vaststelling van het RUP Millegemveld met 60 dagen te verlengen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het voorliggende ontwerp van RUP 'Millegemveld' bestaat uit de plannen 'bestaande feitelijke en juridische toestand' en 'grafisch plan' en de bundels 'stedenbouwkundige voorschriften' en 'toelichtingsnota'.

De publieke raadpleging van de startnota werd georganiseerd van 16 oktober 2023 tot en met 15 december 2023. Het participatiemoment werd georganiseerd op 29 november 2023.

Gelijktijdig met de opmaak van het plan werd ook een onderzoek gevoerd naar de eventuele noodzaak tot milieueffectrapportage (plan-MER-screening). Hiervoor werd een afzonderlijke nota opgesteld die verzonden werd aan de aangewezen administraties en besturen overeenkomstig de aanbevelingen van de Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen. Op basis van deze nota werden verschillende adviezen uitgebracht tijdens de termijn van ter inzagelegging (30 dagen).

De dienst MER werd aangeschreven op 20 februari 2024 met het verzoek vrijstelling te verlenen voor de opmaak van een plan-MER. Op 16 april 2024 verleende de dienst MER deze vrijstelling.

Ook de dienst Veiligheidsrapportage verleende de vrijstelling voor de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport.

Op 2 april 2024 werd aan de Gecoro de nodige toelichting gegeven. De opmerkingen van de Gecoro werden opgenomen in de toelichtingsnota en de voorschriften.

Op 29 april 2024 vond de plenaire vergadering plaats met de betrokken besturen en openbare instellingen. Het verslag van deze vergadering werd tijdig via het DSI-portaal verstuurd aan alle genodigden. Het ontwerp-RUP werd aangepast aan de opmerkingen van de plenaire vergadering en de plan-MER screening.

Op 27 mei 2024 stelde de gemeenteraad het ontwerp van het gemeentelijk RUP 'Millegemveld' voorlopig vast.

Het openbaar onderzoek liep vanaf 3 juni 2024 tot en met 1 augustus 2024. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen, dat echter laattijdig en verkeerd geadresseerd was.

De Gecoro formuleerde op 3 september 2024 een gunstig advies.

Het gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2024 aan de gemeenteraad om de behandelingstermijn voor de definitieve vaststelling van het RUP Millegemveld te verlengen met 60 dagen.

 

Juridisch kader:

Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003

Er kunnen voorwaarden of maatregelen opgelegd worden als er een schadelijke invloed verwacht wordt op de waterhuishouding.

Artikel 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005

Hierin worden de bevoegdheden van de gemeenteraad nader bepaald.

Hoofdstuk 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009

Op verschillende niveaus kunnen ruimtelijke uitvoeringsplannen de plaatselijke ruimtelijke invulling wijzigen. Deze kunnen opgemaakt worden op gemeentelijk niveau.

Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen en voor agrarische bedrijven.

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behalve in uitzonderlijke gevallen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten: de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt en para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 meter van een woongebied of op ten minste 100 meter van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 meter geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

De bosgebieden zijn de beboste of de te bebossen gebieden, bestemd voor het bosbedrijf. Daarin zijn gebouwen toegelaten, noodzakelijk voor de exploitatie van en het toezicht op de bossen, evenals jagers- en vissershutten, op voorwaarde dat deze niet kunnen gebruikt worden als woonverblijf, al ware het maar tijdelijk.

Voor Ranst werd het gewestplan Antwerpen goedgekeurd op 3 oktober 1979.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 mei 2001 tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen

De beslissing van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen van 1 maart 2007

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Ranst werd definitief goedgekeurd.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 5 juli 2013

Niet-verontreinigd hemelwater dat wordt opgevangen op daken of verharde oppervlakken, dient zo veel mogelijk hergebruikt en geïnfiltreerd te worden vooraleer te lozen.

Artikel 2.2.21 §6, 5de lid van het Gecodificeerd Decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

De gemeenteraad stelt binnen honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

Op gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen beslist de gemeenteraad over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld.

 

Adviezen:

Het openbaar onderzoek liep vanaf 3 juni 2024 tot en met 1 augustus 2024. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen, dat echter laattijdig en verkeerd geadresseerd was. Dit bezwaar vermeldt dat de betreffende grond die door het RUP wordt omgezet naar bosgebied momenteel in gebruik is door landbouwers. De huidige harde bestemming (WUG) wordt dan ook beter omgezet naar de zachte bestemming agrarisch gebied (overeenkomstig het actuele gebruik) zodat deze gronden verzekerd kunnen worden voor landbouwgebruik. Hierdoor kan in de toekomst ook de lokale voedselproductie verzekerd blijven.

De gemeente Boechout besliste op 2 juli 2024 dat ze geen bezwaar heeft tegen het RUP.

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij verleende op 31 juli 2024 een gunstig advies op voorwaarde dat de bepalingen uit de pachtwet of uit een andere overeenkomst gesloten met de gebruiker van het perceel gerespecteerd worden.

De Gecoro heeft op 3 september 2024 het bezwaar en de adviezen van externe diensten behandeld en hierover een advies uitgebracht. Dit advies wordt als bijlage toegevoegd.

 

Bijkomende motivering:

Op 10 augustus 2023 wees het college van burgemeester en schepenen een opdracht voor de opmaak van een RUP voor het woonuitbreidingsgebied Millegemveld toe aan IGEAN Dienstverlening.

Het RUP herbestemt een woonreservegebied dat aangeduid is op het gewestplan. Indien er geen herbestemming van het gebied komt, blijft het in theorie mogelijk om op termijn op deze locatie te bouwen. De site is echter slecht gelegen: het is slecht bereikbaar met openbaar vervoer en heeft geen voorzieningen in de omgeving. De plek kan wel dienen als ademruimte vlak aan de open ruimte in de buurt van Ranst en kan een groene ontmoetingsplek worden voor de inwoners van de omgeving.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) werd op 1 maart 2007 goedgekeurd door de gemeenteraad. Vanuit de doelstelling 'open ruimte rond de woonkernen behouden' opteert de gemeente ervoor om een verdere aangroei van de linten en verspreide bebouwing tegen te gaan, in eerste instantie op die plaatsen die volgens het GRS als open ruimtecorridors zijn aangewezen.

 

Het plangebied is gelegen in een open ruimte-corridor aan de gemeentegrens met Boechout. Deze landschapsdelen en hun typische landschapskenmerken moeten beschermd blijven, d.w.z. gevrijwaard blijven van verdere bebouwing, drastische vegetatieverandering of reliëfwijziging.

Vanuit de woonbehoeftestudie (goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 januari 2020) wordt er voor Millegem aanbevolen om dit gebied te herbestemmen omwille van de lage knooppuntwaarde en omdat dit gebied deel uitmaakt van een open ruimtecorridor.

 

De gemeenteraad keurde op 21 september 2020 de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 unaniem goed. De doelstellingen zijn om de uitstoot van CO2 met 40 procent te verminderen tegen 2030, en om de gemeente voor te bereiden op het nieuwe klimaat (klimaatadaptatie).

Op 21 september 2021 ondertekende het lokaal bestuur het Lokaal Energie- en Klimaatpact, om de doelstellingen van het Burgemeesterconvenant te halen. Eén van de doelen uit het klimaatpact blijkt dat de gemeente 1 ha bos per jaar wil planten tegen 2024 én 13 ha aan bijkomend bos wil realiseren tegen 2030. In het klimaatactieplan wil de gemeente bovendien ook dat elke inwoner van Ranst bos of natuurgebied op wandelafstand heeft.

De gemeente opteert ervoor om dit gebied in te richten als bos om de doelen uit het klimaatpact en burgemeestersconvenant te halen.

 

Het grootste gedeelte van het woonuitbreidingsgebied wordt herbestemd naar bos/parkgebied. Het gedeelte van de achtertuinen van de woningen in de Herentalsebaan wordt van woonuitbreidingsgebied omgevormd tot tuinen. Op basis van de effectbespreking blijkt dat er positieve effecten met betrekking tot de discipline klimaat te verwachten zijn. Bijkomende natuur, geen verstoring van de bodem meer en vasthouden van tonnen CO2 geven het klimaat een positief effect en helpen mee de klimaatverandering op een positieve manier te veranderen.

De gemeenteraad stelt binnen 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek het GRUP definitief vast. Bij onstentenis vervalt het RUP. Het overschrijden van de vervaltermijn houdt in dat de plannende overheid de bevoegdheid verliest om het RUP nog definitief vast te stellen, omdat het ontwerpplan vervalt. Verlenging van de termijn van 180 dagen met 60 dagen is mogelijk. De plannende overheid beslist hierover  binnen de initiële beslissingstermijn van 180 dagen. Wanneer 180 dagen verstrijken zonder dat een beslissing tot verlenging met 60 dagen is genomen, treedt het voornoemde verval in.

 

Omwille van het einde van de legislatuur en de nakende bestuurswissel naast de noodzaak tot het uitklaren van de (toekomstige) eigendomstitel wordt er voorgesteld om een termijnverlenging voor de definitieve vaststelling goed te keuren zodat de gemeenteraad het RUP definitief moet vaststellen voor eind maart 2025.

 

Waterparagraaf:

Het plangebied is deels gelegen in pluviaal overstromingsgevaarlijk gebied. De noordoostelijke percelen in het plangebied hebben grote kans op overstromingen bij hevige neerslag.

Het plangebied is niet gelegen in fluviaal overstroombaar gebied.

Er wordt een oppervlakte van ca. 4,35 ha herbestemd van woonuitbreidingsgebied naar bos/parkgebied. Deze gronden waren reeds in gebruik als landbouwgrond en er komt geen bijkomend ruimtebeslag.

Er wordt een oppervlakte van ca. 0,46 ha van woonuitbreidingsgebied herbestemd naar tuinen. Deze gronden zijn reeds in gebruik als tuin.

Er worden geen significante schadelijke effecten met betrekking tot de grondwaterkwaliteit verwacht.

Met betrekking tot het aspect infiltratie worden geen significante negatieve effecten verwacht.

Met betrekking tot het aspect grondwaterstroming worden geen significante negatieve effecten verwacht. Voor de toegelaten werken in de tuinen is er vermoedelijk geen bronbemaling nodig.

De bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2023 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater zijn onverminderd van kracht.

Er worden geen significante effecten ten aanzien van de waterhuishouding verwacht. Het realiseren van een bos kan een positief effect hebben op de waterproblematiek. De bomen zorgen ervoor dat hemelwater beter in de bodem infiltreert en daardoor minder snel zal afstromen. Dat maakt de kans op overstromingen een stuk kleiner. Het bos beïnvloedt het microklimaat en tempert extreme temperatuurschommelingen, biedt voedsel en leefgebieden voor dieren.

 

Bijlagen:

-          grafisch plan

-          plan bestaande toestand

-          procesnota

-          stedenbouwkundige voorschriften

-          toelichtingsnota

-          advies Gecoro

-          schaderamingsrapport VLM

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit de behandelingstermijn voor de definitieve vaststelling van het RUP Millegemveld met 60 dagen te verlengen omwille van bovenvermelde redenen.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Punt bijlagen/links CBS20241107 - 24 - verzoek verlenging termijn RUP Millegemveld.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

11. Parking Achterstraat - aanvullende opdracht project Ranst afkoppeling Achterstraat (RAN3032) - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de overheidsopdracht voor [omschrijving aankoop].

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor de actie 'bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten' met het ramingsnummer RA001796 goedgekeurd voor wegen- en rioleringswerken in de Achterstraat, Rundvoorstraat en Torenplein in Oelegem.

De lastvoorwaarden en plaatsingswijze voor het project afkoppeling Achterstraat (RAN3032) werden goedgekeurd voor de gemeenteraad van 19 februari 2024.

Het gemeentelijke aandeel voor het project RAN3032 werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 20 juni 2024 en in deze zelfde collegezitting werd Aquafin gemachtigd tot het sluiten van een overeenkomst met de gekozen aannemer Adams nv, Hoekeinde 52 in 2330 Merksplas.

Het college van burgemeester en schepenen leverde in zitting van 30 mei 2024 een omgevingsvergunning af voor de aanleg van een parking ter hoogte van Achterstraat 30 in 2520 Oelegem.

 

Juridisch kader:

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

van 14 januari 2013

Artikel 38/1 van het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de

overheidsopdrachten van 14 januari 2013

Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd, voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer:

1. niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende

goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel moeten zijn met bestaande uitrusting,

diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven; en

2. tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder. De prijsverhoging die het gevolg is van de wijziging mag evenwel niet hoger zijn dan vijftig procent van de waarde van de oorspronkelijke opdracht. Indien er verscheidene opeenvolgende wijzigingen worden doorgevoerd, geldt deze beperking voor de waarde van elke wijziging. Dergelijke opeenvolgende wijzigingen mogen niet worden gebruikt om de wetgeving inzake overheidsopdrachten te omzeilen. Het onderhavige lid is niet van toepassing op de opdrachten die worden geplaatst door aanbestedende entiteiten die activiteiten uitoefenen in de sectoren water, energie, vervoer en postdiensten als bedoeld in titel III van de wet. Voor de berekening van het in het tweede lid bedoelde bedrag wordt, voor zover de opdracht een indexeringsclausule bevat, de geactualiseerde waarde als referentiewaarde gehanteerd.

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Bijkomende motivering:

Tijdens de riolerings- en wegenwerken in de Achterstraat die eind februari 2025 starten zullen er tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Om de parkeerdruk tijdens en na de werken in het dorp van Oelegem te verlichten worden er 20 extra parkeerplaatsen verwezenlijkt in de Achterstraat ter hoogte van huisnummer 30. De opdracht RAN3032 werd gegund aan Adams nv van Merksplas. Bij deze aannemer werd een offerte gevraagd voor het aanleggen van de parking. Het betrokken studiebureau vindt de prijszetting van de offerte correct. De parking wordt begin 2025 door aannemer Adams aangelegd.

De gemeente Ranst is naast Aquafin mede opdrachtgevend bestuur voor het project RAN3032.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

aanleg parking ter hoogte van Achterstraat 30 in Oelegem

Actie:

Bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten.

Ramingnummer:

RA001796

Raming:

€ 119.763,59 inclusief btw

Visumnummer:

in aanvraag

 

Bijlagen:

-          offerte Adams nv, Hoekeinde 52 in 2330 Merksplas, van 21 oktober 2024.

-          plan bestaande toestand

-          plan ontworpen toestand

-          Type dwarsprofiel

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aanvullende opdracht bij project RAN3032 voor de aanleg van een parking ter hoogte van Achterstraat 30 in Oelegem goed voor een bedrag van € 119.763,59 inclusief btw.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

12. Rooilijn Safipad Noord - voorlopige vaststelling

 

Omschrijving:

De gemeenteraad stelt de rooilijn voorlopig vast op basis van het ontwerp-rooilijnplan Safipad Noord.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van de aanleg van een veilige fietsverbinding Lier - Oelegem wordt het fietspad Safipad Noord verder aangelegd.

Om deze aanleg te realiseren dient de rooilijn te worden vastgesteld.

Op 6 oktober 2022 keurde het college van burgemeester en schepen de gunning van de overheidsopdracht 'ontwerp aanleg fietpad safipad noord en oost' aan Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 in 1000 Brussel voor € 228.193,90 inclusief btw (noord € 82.231,60 inclusief btw en oost € 145.962,30 inclusief btw) goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 1, 6° en 34, §2, lid 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

Een gemeenteweg is een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond. De gemeente kan, met toepassing van de relevante regelgeving, te allen tijde onderhouds- en herstelwerkzaamheden uitvoeren aan gemeentewegen. Daarin zijn het herstel van het wegdek, het snoeien van overhangende takken, het garanderen van een adequate waterhuishouding en het herstellen van wegzakkende bermen begrepen.

Artikel 8, 16, 17, 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

De procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen worden gevolgd.

Artikel 6, §1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

De gemeenten nemen bij beslissingen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentelijke wegen de doelstellingen en principes vermeld in artikel 3 en 4 in acht.

Artikel 28, §§1, 2 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg geeft aanleiding tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. De vergoeding voor waardevermindering is verschuldigd door de gemeente aan de eigenaar van de grond in kwestie. De vergoeding voor waardevermeerdering is verschuldigd door de eigenaar van de betrokken grond en komt ten goede aan de gemeente.

De waardevermindering of de waardevermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente. Bij betwisting door de eigenaar wordt de waardevermindering of de waardevermeerdering vastgesteld door een college dat bestaat uit de landmeter-expert die de gemeente heeft aangesteld en een landmeter-expert die de eigenaar aanstelt.

Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.

Deze regeling doet geen afbreuk aan de mogelijkheid tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 13, § 5 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28. Onder meer worden het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.

 

Bijkomende motivering:

De voorgestelde aanpassing van de rooilijn kadert in de decretale doelstelling van artikel 3 van het gemeentewegendecreet om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren. Dit omvat onder meer de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

De aanleg van een veilige fietsverbinding Lier  - Oelegem kadert in de te verwezelijken beleidsdoelstelling 'Voetgangers en fietsers hebben voorrang binnen een evenwichtig mobiliteitsnetwerk' en ligt bovendien op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Door de uitbouw van de fietsverbinding wordt er ook gewerkt aan de Modal Shift zoals vooropgesteld door de Vlaamse Regering en de Vervoerregio.

 

Bijlagen:

-          Rooilijnplan

-          Ruilingsplan

 

Besluit met:

12 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst)

8 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de rooilijn Safipad Noord voorlopig goed zoals vastgelegd in het rooilijnplan in bijlage.

 

Art. 2:

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen. Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Art. 3:

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om zoals in dit besluit toegelicht over te gaan tot onderhandelingen, dan wel de piste van de last te volgen om de betrokken grondstroken te verwerven in het algemeen belang en met het oog op opname in het openbaar domein.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 november 2024

 

 

13. Notulen en zittingsverslag huidige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 november staande vergadering goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 18 november 2024.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de gemeenteraad in de zitting van 28 januari 2019

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijkomende motivering:

Deze vergadering is de laatste van deze legislatuur waardoor het aangewezen is dat de huidige vergadering de laatste zitting staande de vergadering goedkeurt

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 18 november 2024, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 18 november 2024

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 november 2024 goed.

Publicatiedatum: 18/11/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.