Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 25 april 2022 om 21:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Luc Redig, Leen Baeten en Jan Dillen - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - raadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Johan De Ryck - burgemeester

Annelies Creten - schepen

Erika Eeckhout - raadslid

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 25 april 2022

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van «datum_voluit» goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De raad voor maatschappelijk welzijn vergaderde op 21 maart 2022.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2022, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2022

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2022 goed.

Publicatiedatum: 24/05/2022
Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 25 april 2022

 

 

2. Overheidsopdracht afsluiten personenverzekeringen - selectieleidraad kandidaatsfase - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de selectieleidraad goed voor de de publicatie en opstart van de selectiefase van een overheidsopdracht voor het afsluiten van personenverzekeringen voor gemeente en OCMW.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor het beheren van de verzekeringsportefeuille.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor het afsluiten van personenverzekeringen voor de gemeente en het OCMW voor een periode van vijf jaar.

De gemeente treedt hierbij op als aankoopcentrale voor het OCMW.

De betrokken raming bedraagt in totaal € 570.000 (geen btw)voor vijf jaar:

-          Gemeente: € 400.000

-          OCMW: € 170.000

De eerste fase van de procedure (kandidaturen en selectie van kandidaten) wordt opgestart met de publicatie van de selectieleidraad zoals goedgekeurd door de gemeenteraad en bij dit besluit gevoegd.

Voorafgaand aan de opstart van de tweede fase (uitnodiging tot indienen van offertes) zal ook het bestek ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd, waarna het bezorgd zal worden aan de geselecteerde kandidaten.

 

Juridisch kader:

Artikel 78, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 1 en 2 van het besluit van de  raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 betreffende het begrip dagelijks bestuur en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Artikel 38, §1, c van de wet inzake overheidsopdrachten

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van een mededingingsprocedure met onderhandeling wanneer de opdracht niet kan worden gegund zonder voorafgaande onderhandelingen wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, de complexiteit of de juridische en financiële voorwaarden van de opdracht of wegens de daaraan verbonden risico's.

Artikel 47, §2 van de wet inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

 

Bijkomende motivering:

Er wordt geopteerd voor een mededingingsprocedure met onderhandelingen omdat de inhoud van de verzekeringsdekkingen van dien aard is dat de specificiteit van de markt niet de nodige precisie toelaat om te komen tot een definitieve polistekst zonder onderhandeling.

Er wordt gekozen voor een looptijd van vijf jaar vanuit het oogpunt van aansluiting bij de looptijd van de lopende verzekeringen voor materiële schade, aansprakelijkheid en voertuigen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Overheidsopdracht voor het afsluiten van personenverzekeringen

Actie:

Beheren van de verzekeringsportefeuille

Ramingnummer:

RA000421; RA000441; RA001306; RA000481; RA000289;RA000440; RA000439          

Raming:

€ 170.000 (geen btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Selectieleidraad personenverzekeringen

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat de gemeente optreedt als aankoopcentrale voor het OCMW bij het plaatsen van de overheidsopdracht voor het afsluiten van personenverzekeringen voor vijf jaar  via de mededingingsprocedure met onderhandelingen en geraamd op € 170.000 (geen btw) voor wat betreft het aandeel van het OCMW.

Publicatiedatum: 24/05/2022