Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erika Eeckhout, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren en Raf Serneels - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Erik Fossez, Christel Meeus en Zoe Helsen - gemeenteraadsleden

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 4.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 7.

gemeenteraadslid Hilde Goris verlaat de vergadering vanaf punt 14.

gemeenteraadslid Bart Goris verlaat de vergadering vanaf punt 14.

gemeenteraadslid Hilde Goris vervoegt de vergadering vanaf punt 15.

gemeenteraadslid Bart Goris vervoegt de vergadering vanaf punt 15.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 januari 2020 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 20 januari 2020.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 20 januari 2020, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 20 januari 2020

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 januari 2020 goed.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

2. Inspraak en participatie reglement Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het reglement voor inspraak en participatie goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het gemeentebestuur probeert een zo open mogelijk beleid te voeren. Informatie en inspraak spelen hierbij een zeer belangrijke rol! Dit gebeurt door de inwoners in te lichten via de diverse gemeentelijke informatiekanalen.

Maar er is ook het inspraakbeleid waarmee het gemeentebestuur zijn inwoners de mogelijkheid geeft hun stem te laten meeklinken in de gemeentelijke besluitvorming.  Het bestuur van de gemeente en het OCMW van Ranst wil in de periode 2019-2024 inzetten op inspraak en participatie van bij de start van het besluitvormingsproces. Door deze aanpak willen we betere keuzes maken en een groter draagvlak creëren bij  onze inwoners. Samen met de inwoners van Ranst willen we nadenken over de richting die Ranst moet uitgaan, op weg naar 2030. De inbreng van de bevolking is voor het bestuur een belangrijke leidraad. Het bestuur laat zich hiervoor bijstaan door een professioneel bureau, om kwaliteitsvolle bevragingen te organiseren.

Het Decreet Lokaal Bestuur heeft meer vrijheid gegeven aan de lokale besturen om geëngageerde burgers te kunnen betrekken bij de lokale beleidsvoering via burgerparticipatie. Sommige adviesraden blijven verplicht als adviesraad.

In onze gemeente zijn ook een aantal andere raden actief, die het contact tussen de burger en het gemeentebestuur bevorderen:

-          Jeugdraad: themacafé's

-          Lokaal overleg kinderopvang (LOK)

-          Gecoro

-          Erfgoedraad

-          GROS

-          Jumelagecomité

-          Raad toerisme Ranst

-          Seniorenraad

-          Sportraad

-          Verenigingenkoepel

-          Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking

-          Raad voor kunst en cultuur

-          ...

 

Juridisch kader:

Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.

Overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.

Artikel 7 tot en met 11 en 39 tot en met 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2019

Deze artikelen beschrijven de informatie ten aanzien van de gemeenteraadsleden en het publiek en de mogelijkheid om verzoekschriften in te dienen.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2019 met de goedkeuring van het reglement klachtenbehandeling

 

Bijkomende motivering:

Het bestuur wil duidelijkheid scheppen over hoe burgers kunnen participeren aan het beleid. Tot op heden gebeurde dit hoofdzakelijk via adviesraden. De oprichting en werking ervan werd opgelegd door Vlaanderen en gold voor de volledige duur van een legislatuur. De werking werd zowel door de leden van de adviesraden als door het bestuur als ontoereikend ervaren en beantwoordde niet meer aan wat heden onder gemeentelijke participatie wordt verstaan.

Het recente Decreet lokaal bestuur maakt verschillende vormen van participatie mogelijk. Enkel de Gecoro (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening), de Jeugdraad en een culturele raad zijn verplicht in onze gemeente.

Het bestuur wenst deze kans aan te grijpen om de werking van de bestaande raden te actualiseren. Daarbij wil het bestuur nogmaals benadrukken dat de permanente inzet van de huidige participanten sterk wordt geapprecieerd en dat de nieuwe organisatie ervoor moet zorgen dat nog meer mensen worden betrokken bij de werking van onze gemeente.

Themaraden

-          De bestaande adviesraden worden omgevormd tot themaraden.

-          De samenstelling en werking ervan is niet meer onderworpen aan reglementering. Het staat hen vrij een interne vorm van organisatie af te spreken, zolang die garant staat voor een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de bevolking.

-          Elke themaraad, die een verderzetting is van een bestaande raad, wordt opnieuw samengesteld, rekening houdend met deze geactualiseerde uitgangspunten. De mogelijkheid om al dan niet georganiseerde burgers bij de themaraden te betrekken wordt sterk gestimuleerd.

-          De oprichting van tijdelijke themaraden is mogelijk.

Het participatieforum

De interactie met het bestuur wordt beter georganiseerd. De coördinatie van de themaraden zal worden ondergebracht in het participatieforum. Dit forum wordt als volgt samengesteld:

-          Leden van het Managementteam (leidinggevende ambtenaren)

-          De bevoegde schepen.

De opdracht:

-          Ondersteunt de werking van de themaraden en van het bewonerspanel.

-          Bekijkt of de oprichting van nieuwe raden nodig is en of andere vormen van participatie wenselijk zijn.

-          Rapporteert aan het college over de werking van de themaraden en agendeert hun adviezen.

-          Zorgt voor de agendering op een themaraad van vragen vanuit het college of bewoners.

-          Kan een gezamenlijk overleg van het participatieforum met alle vertegenwoordigers van de themaraden organiseren indien nodig.

-          Organiseert alle communicatie rond participatie.

Het bewonerspanel

-          Via de volksbevraging hebben bewoners zich opgegeven om geraadpleegd te worden rond door hen opgegeven thema’s.

-          Via nieuwe oproepen kunnen ook andere bewoners zich opgeven om deel uit te maken van het panel. Dit voorstel wordt ter bespreking voorgelegd aan alle bestaande raden. Zij maken hun opmerkingen over aan het college. Daarna zal het college de nieuwe afspraken aan alle mogelijke betrokkenen overmaken.

De werking van de themaraden, het participatieforum en bewonerspanel zal continu worden onderworpen aan evaluatie.

 

Bijlagen:

Beleidsvisie rond participatie en inspraak

 

Besluit met:

19 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD) en Bart Goris (Open VLD)

 

Art. 1: Algemene bepaling

Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, nadere invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege de burgers en doelgroepen ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening.

Deze regeling is welteverstaan niet beperkend bedoeld: naast de inspraakvormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal het gemeentebestuur steeds ook nog op andere manieren zijn belanghebbenden kunnen informeren, consulteren en betrekken.

 

Art. 2: Verzoekschriften

§ 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk. Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

§ 5. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§ 6. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§ 7. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente op uitnodiging van de voorzitter van de gemeenteraad.

§ 8. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Art. 3: meldingen en klachten

Via het gemeentelijk meldpunt kan eenieder meldingen of suggesties doen, vragen stellen of klachten indienen met betrekking tot de dienstverlening. De behandeling gebeurt overeenkomstig de bepalingen van het ‘klachtenreglement’.

 

Art. 4: Inspraakvergaderingen, enquêtes en openbare onderzoeken

§1. Het college van burgemeester en schepenen als uitvoerend orgaan kan zowel over algemene thema’s als over specifieke dossiers inspraakvergaderingen, bewonersbevragingen, enquêtes en dergelijke organiseren.

De praktische organisatie gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en). Zij worden goed gecommuniceerd. Hun praktische modaliteiten (vorm, plaats, tijdstip, termijn, ...) zijn voldoende laagdrempelig en burgervriendelijk.

§2. Openbare onderzoeken die voorgeschreven zijn door bijzondere regelgevingen (bijv. inzake ruimtelijke ordening, ...) worden georganiseerd overeenkomstig de bijzondere bepalingen daaromtrent.

 

Art. 5: Bewonerspanel

§1. De gemeenteraad richt een bewonerspanel in. Dit bewonerspanel wordt gevormd door bewoners die zich via de volksbevraging hebben opgegeven om geraadpleegd te worden rond door hen opgegeven thema’s. Via nieuwe oproepen kunnen ook andere bewoners zich opgeven om deel uit te maken van het panel. Het college van burgemeester en schepenen staat in voor de recrutering van het bewonerspanel.

§2. Het doel van het bewonerspanel is de mening te leren kennen over belangrijke zaken die te maken hebben met wonen en leven in Ranst en zodanig input te geven voor het te voeren beleid.

 

Art. 6: Themaraden

§1. De bestaande adviesraden worden omgevormd tot themaraden. Elke themaraad, die een verderzetting is van een bestaande raad, wordt opnieuw samengesteld, rekening houdend met deze geactualiseerde uitgangspunten.

§2. De samenstelling en werking ervan is niet meer onderworpen aan reglementering. Het staat hen vrij een interne vorm van organisatie af te spreken, zolang die garant staat voor een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de bevolking met respect voor de decretale genderpariteit. De mogelijkheid om al dan niet georganiseerde burgers bij de themaraden te betrekken wordt sterk gestimuleerd.

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan tijdelijke themaraden oprichten.

§4. Voor adviesorganen of andere overlegstructuren die door specifieke hogere regelgeving ingesteld zijn, gelden de betreffende hogere voorschriften inzake taak, bevoegdheid, samenstelling en werking.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links Particpatie in Ranst - beleidsvisie.pdf Download
GR20200217 - 02 - Inspraak en participatie reglement Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

3. Beroep doen op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten aangeboden via de raamovereenkomst 'Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en lokale/provinciale besturen' - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeente doet beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten aangeboden via de raamovereenkomst “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en lokale/provinciale besturen”

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De beslissing van de Vlaamse Regering van 25 april 2014 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan de combinatie van ondernemingen bestaande uit:

         enerzijds Hewlett- Packard Belgium BVBA met maatschappelijke zetel te 1831 Diegem, Hermeslaan 1a en het ondernemingsnummer 0402.220.594

         anderzijds Belgacom NV met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27 B en het ondernemingsnummer 0202.239.951.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, tweede lid, 10° van het het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij:

a) de opdracht past binnen het begrip `dagelijks bestuur', vermeld in punt 8°, waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is;

b) de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd

Artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

De voornoemde opdracht van de Vlaamse Gemeenschap “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en de lokale/provinciale besturen” is een raamovereenkomst met drie dienstverlener en de Vlaamse Gemeenschap treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2,4° en 15 van de wet van 15 juni 2006;

De principiële beslissing van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot gunning via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking van de raamovereenkomst waarvan het voorwerp bestaat uit “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en de lokale/provinciale besturen” en waarbij deze raamovereenkomst wordt gegund aan meerdere (met name 3) dienstverleners (zie document VR PV 2012/44-punt 0095);

De in uitvoering van deze beslissing door de ICT-manager goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

-          de selectieleidraad waar het stelt in punt 2.1: “De Vlaamse Gemeenschap treedt daarbij op:

-          enerzijds voor zichzelf (en dus voor de in 2.3.1 bedoelde entiteiten);

-          anderzijds ook als aankoop/opdrachtencentrale in de zin van artikel 2, 4° van de Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor de in 2.3.2 vermelde aanbestedende overheden welke krachtens artikel 15 van de voormelde Wet van 15 juni 2006, bij afname vrijgesteld zijn van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te volgen”

-          de selectieleidraad waar het stelt in punt 2.3.2 : “Klanten die geen deel uitmaken van het Bestuur: lokale en provinciale besturen zoals hierna omschreven:

         de gemeenten en de districten

         de provincies

         de andere gemeentelijke en provinciale instellingen, met inbegrip van:

          de verenigingen zonder winstoogmerk waarin één of meer gemeenten of de provincies minstens de helft van de stemmen in één van de beheersorganen heeft of de helft van de financiering voor haar rekening neemt

          de verenigingen van provincies en gemeenten, bedoeld in de wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales, en de samenwerkingsvormen zoals geregeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna O.C.M.W.'s te noemen, en de verenigingen, bedoeld in Titel VIII van het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2008

-          Het Basiscontract waar het stelt (punt 6): “Het Bestuur is bevoegd voor het opvolgen en bijsturen van de wijze waarop de ICT-Dienstverlener de raamovereenkomst uitvoert en het wijzigen en beëindigen van de raamovereenkomst; e-IB treedt hierbij op als vertegenwoordiger van het Bestuur. De Klant oefent de leiding en het toezicht (zoals bedoeld in art. 11 AUR) uit op de uitvoering van een door die Klant besteld concreet Project; de Klant is ook bevoegd voor het opstellen en indienen van de “Werkaanvraag voor het opmaken van een Projectvoorstel” (via Minicompetitie) en de bestelling van een concreet Project bij één van de ICT-Dienstverleners. In de Overeenkomst wordt duidelijk aangegeven wie (Bestuur of Klant) welke beslissing kan nemen"

-          Het Basiscontract waar het stelt (punt 1): “De entiteiten binnen het hierna vermelde klantenbereik (zie rubriek 5) kunnen vrij afnemen van deze Overeenkomst, maar blijven ook volledig vrij om deze diensten ook via andere kanalen af te nemen. (non-exclusiviteit voor de ICT-Dienstverlener)

 

Bijkomende motivering:

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 15 van de wet van 15 juni 2006 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

-          de in de opdrachtencentrale voorziene ICT-dienstverlening voldoet aan de behoefte van het bestuur

-          het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent

-          de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake de uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten

-          De gemeente/het OCMW is niet verplicht tot afname van diensten

-          De nodige budgetten zijn beschikbaar.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Intekening aankoopcentrale standaardsoftware

Actie:

Beheren en onderhouden van de hard- en software

Ramingnummer:

RA000083 tot en met RA000105

Uitgave:

niet van toepassing

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Informatiebundel met:

-          De gunningsprocedure van de Vlaamse overheid

-          de diverse portofolio

-          De beslissing van de Vlaamse overheid

-          informatiebrochure

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeente doet beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten aangeboden via de raamovereenkomst “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en lokale/provinciale besturen” (Bestek nr. e-IB-2013-0087)

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

4. Kerkfabriek O. - L. - Vrouw Geboorte Broechem - meerjarenplanwijziging 2020-2025 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging 2020-2025 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 september 2019 met de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

Het centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 4 februari 2020, de meerjarenplanwijziging 2020-2025 over van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem vastgesteld door de kerkraad in zitting van 21 januari 2020, aan het Bisdom Antwerpen.

 

Juridisch kader:

Artikelen 41 tot 43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen de procedure voor het administratief toezicht door de gemeente op beslissingen van de kerkraad.  Na de vernieuwing van de gemeenteraad en de kerkraad dient opnieuw een meerjarenplan opgemaakt te worden alsook een budget voor het volgende jaar.  De gemeenteraad heeft 100 dagen na het advies van het representatief orgaan de tijd om deze documenten goed te keuren.

Hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

Deze erediensten regelen het meerjarenplan en het budget van de kerkfabrieken.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 5 februari 2020 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de wijizging van het meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem goed.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

5. Kerkfabriek O.-L.-Vrouw Geboorte Broechem - budgetwijziging 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2020 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 september 2019 met de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

Het besluit van de gemeenteraad van 16 september 2019 met de kennisname van het budget 2020 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 24 januari 2020 de budgetwijziging 2020   van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem dat werd vastgesteld door de kerkraad in zitting van 21 januari 2020 over aan het Bisdom Antwerpen.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 februari 2020 met de goedkeuring van de wijziging van het het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2016 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen

De omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de boekhouding van de besturen van de eredienst

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 27 januari 2020 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny.

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2020 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem.

 

Art. 2:

Zowel het Centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, nl. het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisneming. 

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

6. Kerkfabriek O. - L. - Vrouw Geboorte Broechem - waarborg -  lening

 

Omschrijving:

De gemeenteraad waarborgt de lening van het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het kerkbestuur O. - L. - V. Geboorte van Broechem beslist in zitting van 21 januari 2020 een lening van € 67.000 aan te gaan bij Belfius met een looptijd van 20 jaar voor het herstel van het uurwerk op de klokkentoren van de kerk van Broechem.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 februari 2020 met de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor de kerkfabriek O. - L. - V. Geboorte van Broechem

Het besluit van de gemeenteraad van 17 februari 2020 met de kennisname van de budgetwijziging

 

Juridisch kader:

Artikel 2 en 40, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. De gemeente is bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden.

Het decreet van 7 mei 2014 over de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten en artikel 92 van het keizerlijk decreet van 30 december 1809

De gemeenten moeten tussenkomen in de tekorten van de eredienstbesturen

 

Financiële gevolgen:

Als het kerkbestuur haar financiële verplichtingen nakomt zijn er voor de gemeente geen financiële gevolgen. De lening wordt gebruikt voor het herstel van de torenklok op de kerk van Broechem.

 

Bijlagen:

Uittreksel uit het notulenboek van de kerkraad van de kerkfabriek O. - L. - V. Geboorte van Broechem van 21 januari 2020

Offerte van Belfius van 20 december 2019 voor het aangaan van een krediet van € 67.000 voor diverse uitgaven

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van de kredietopening wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlintresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

 

Art. 2:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die door deze nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

 

Art. 3:

De gemeente verbindt zicht, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen leningen bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, val al de sommen die er op dat ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest-  en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van de gemeentebelastingen geïnd door de staat en het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

 

Art. 4:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de lener, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

 

Art. 5:

Deze door de gemeente gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

 

Art. 6:

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, intresten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaaft blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissies en onkosten betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigd de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen worden gevorderd.

Mochten de voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van deze verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn – ingevolge artikel 6 juncto 9 §3 van het k.b. van 14 januari 2013 – de intresten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend zoals voorzien in artikel 69 van datzelfde K.B.

De borg verklaart kennis genomen te hebben van bovenvermelde kredietcontract en er de bepalingen van te aanvaarden.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

7. Aanvullend verkeersreglement - Oudstrijdersstraat 119 - verwijdering parkeerplaats voor personen met een handicap - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist de parkeerplaats voor mindervaliden in de Oudstrijdersstraat ter hoogte van huisnummer 119 op te heffen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 11 december 2006 keurde de gemeenteraad het aanvullend verkeersreglement goed voor het instellen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Oudstrijdersstraat 119.

Op 28 januari 2020 vroegen de nieuwe bewoners om de parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Oudstrijdersstraat 119 te verwijderen. Deze parkeerplaats was ingesteld voor de vorige bewoner.

Op 30 januari 2020 stelde de vorige bewoner voor om de parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Oudstrijdersstraat 119 te verwijderen, wegens een verhuis die gepland staat op 1 februari 2020.

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 27bis van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

De parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door de de personen met een handicap die houder zijn van een speciale kaart. Deze kaart of document moet worden aangebracht op de binnenkant van de voorruit of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het op die plaatsen geparkeerde voertuig.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Het verkeersbord E9a met bijhorend onderbord met pijl en in bepaald geval een afstand, wordt aangevuld met het symbool van een rolstoel.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Bijkomende motivering:

Indien een parkeerplaats voor personen met een handicap niet meer nodig is omwille van een verhuis of overlijden, kan deze worden opgeheven zodat iedere bestuurder deze parkeerplaats kan gebruiken.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de parkeerplaats voor personen met een handicap in de Oudstrijdersstraat ter hoogte van huisnummer 119 op te heffen, zoals aangegeven door de vorige en door de nieuwe bewoners.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links GR20200217 - 07 - Aanvullend verkeersreglement - Oudstrijdersstraat 119 - verwijdering parkeerplaats voor personen met een handicap.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

8. Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein goed voor de periode 2020-2022

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2016 met de goedkeuring van het retributiereglement voor werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inning van de retributiesvoor werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein in de periode 2020-2022

Actie:

Administratief beheer, toezicht en opvolging nutsleidingen

Raming:

RA001179

Inkomst:

€ 34.871

Visum:

niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

De financiële toestand van de gemeente vereist dat diverse retributies worden geheven waarbij een rechtmatige verdeling van de belastingdruk wordt nagestreefd.

Ranst en haar burgers worden voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied. Deze nutsvoorzieningen werkzaamheden hebben plaats op en langs de gemeentelijke wegen en hebben een impact op het openbaar domein.

De goedkeuring door Ranst van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen heeft tot doel een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, om de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden. Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten.

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die constant een impact hebben op het openbaar domein.

 

Bijlagen:

Algemeen kader gemeentelijk retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

Permanente nutsvoorzieningen zijn:

-          alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof, ...

-          telecommunicatie

-          radiodistributie en kabeltelevisie,

-          de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden

-          alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente Ranst of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2020 voor een termijn eindigend op 31 de
cember 2022.

 

Art. 2: Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter open
liggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,14 euro/m², voorwerken in voetpaden 1,64 euro/m² en voor werken in aardewegen 0,99 euro/m². 

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

 

Art. 3: Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maxi
mum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grond
gebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,50 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitings
punten op het grondgebied van de gemeente.

 

Art. 4: Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links GR20200217 - 08 - Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

9. Kaderovereenkomst Fluvius Duurzame Gebouwen - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de kaderovereenkomst voor duurzame gebouwen met Fluvius goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De kaderovereenkomst voor energiediensten van Eandis goedgekeurd door de gemeenteraad van 21 maart 2011.

De fusie van Eandis en Infrax tot Fluvius waardoor de kaderovereenkomst aan vervanging toe is.

Het voorstel van de nieuwe kaderovereenkomst van Fluvius die optreedt als DNB (distributienetbeheerder) en waarbij energiediensten worden aangeboden ter bevordering van het rationeel energiegebruik op basis van een beheersoverdracht. De initiële aanbestedende overheid die hierop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren

 

Juridisch kader:

Titel 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Intergemeentelijke samenwerking is de samenwerking op vrijwillige basis tussen twee of meer gemeenten. Dit met het oog op het realiseren van een gemeenschappelijke doelstelling van twee of meer gemeenten.

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten

Het besluit van de Vlaamse Regering van 2 maart 2007 inzake de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van het rationeel energiegebruik.

De netbeheerder biedt op verzoek van een lokaal bestuur ondersteuning bij de planning en implementatie van het lokale energiebeleid. De netbeheerder werkt hiertoe zelfstandig een aanbod uit voor de lokalebesturen.

Artikel 29 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

De overheidsopdrachten voor diensten die geplaatst worden door een aanbestedende overheid bij een andere aanbestedende overheid op basis van een alleenrecht dat ze genieten krachtens bekendgemaakte wettelijke, reglementaire of administratieve bepalingen die verenigbaar zijn met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, vallen niet onder de toepassing van de bepalingen van deze wet.

 

Adviezen:

De ondertekening van de kaderovereenkomst verplicht het lokaal bestuur tot geen enkel exclusief engagement. Indien in de toekomst het bestuur een deelovereenkomst wenst aan te gaan dat is een  getekende kaderovereenkomst wel noodzakelijk.

In de nieuwe kaderovereenkomst wordt de datatoegang met betrekking tot data van digitale meters voor de energiemanagementsoftware (huidig E-lyse) geregeld. De ondertekende kaderoveenkomst is eveneens noodzakelijk om de energiemangementsoftware met data verder te gebruiken

 

Bijlagen:

kaderovereenkomst Fluvius

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

§1. De gemeenteraad keurt de kaderovereenkomst aangaande duurzame gebouwen in bijlage met Fluvius goed voor de planning en/ of implementatie van het lokale energiebeleid en het opzetten van een energiezorgsysteem voor onbepaalde duur.

§2. De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te tekenen namens de gemeente.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links Kaderovereenkomst Fluvius Duurzame Gebouwen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

10. Studieopdracht onderhoudswerken aan buurtwegen 2020-2021-2022-2023 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek 17februari2020 goed voor de realisatie van ‘studieopdracht onderhoudswerken aan buurtwegen 2020-2021-2022-2023’

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project “studieopdracht onderhoudswerken aan buurtwegen 2020-2021-2022-2023”:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie ‘Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen’ met het ramingsnummer RA001173 goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Project “studieopdracht onderhoudswerken aan buurtwegen 2020-2021-2022-2023”:

 Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen. Onderhoud buurtwegen

Ramingnummer:

RA001173

Uitgave:

Raming € 119.008,26

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

het ontwerp van lastenboek van 17 februari 2020.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek 17 februari 2020 goed voor de realisatie van ‘studieopdracht onderhoudswerken aan buurtwegen 2020-2021-2022-2023’ met als raming € 119.000 incl. btw 21 % via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

11. Studieopdracht onderhoudswerken aan voetpaden, fietspaden en pleinen -  lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van 17februari2020 goed voor de realisatie van ‘studieopdracht onderhoudswerken aan voetpaden, fietspaden en pleinen’ goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project “studieopdracht onderhoudswerken aan voetpaden, fietspaden en pleinen

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie ”: Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen4 met het ramingsnummer RA001174 goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Project “studieopdracht onderhoudswerken aan voetpaden, fietspaden en pleinen”

 Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen.

Ramingnummer:

RA001174

Uitgave:

Raming  € 62.920

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

het ontwerp van lastenboek van 17 februari 2020.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van 17 februari 2020 goed voor de realisatie van ‘studieopdracht onderhoudswerken aan voetpaden, fietspaden en pleinen’ met als raming € 62.920 incl. btw 21 % via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

12. Riolering Winkelhaak - project RAN3024 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden goed voor de aanleg van riolering in Winkelhaak.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project “Riolering Winkelhaak - project RAN3024”:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie ‘Bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten’ met het ramingsnummer RA001250 goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Gemeentelijk aandeel heraanleg Winkelhaak (opritten, grachten en wegenis)

 Actie:

Bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten.

Ramingnummer:

RA001250

Uitgave:

€ 299.539,17 waarvan € 28.071,49 gemeentelijk aandeel

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

het ontwerp van lastenboek van Waterlink van 17 februari 2020.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van Waterlink van 17 februari 2020 goed voor de realisatie van ‘Riolering Winkelhaak - project RAN3024’ met als raming € 299.539,17 incl. btw 21 % waarvan € 28.0171,49 gemeentelijk aandeel via openbare procedure .

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

13. Huishoudelijk reglement speelpleinwerking Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

Aanpassing huishoudelijk reglement speelpleinwerking Ranst

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2013 over de delegatie aan het college van burgemeester en schepenen voor het heffen van retributies  voor inkom- en inschrijvingsgelden en de voorwaarden ervan.

De kennisname en het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 februari 2013 met een motivering voor de prijsstijging.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 februari 2013 waarin de retributies voor de speelpleinwerking worden vastgelegd.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2019 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de speelpleinwerking van Ranst.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 houdende de delegatie of machtiging aan het college van burgemeester en schepenen houdende de vaststelling van retributies voor o.a. inschrijvingsgelden;

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 januari 2019 waarin de retributie voor deelname aan het speelplein wordt vastgesteld op € 8 per persoon per dag. Het sociaal tarief wordt vastgesteld op € 4 per persoon per dag.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, §2 en 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Artikel 286 en 288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De burgemeester maakt de de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente:

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De bekendmaking en de datum van bekendmaking van de reglementen en de verordeningen, vermeld in het eerste lid, moeten blijken uit de aantekening in een register, dat bijgehouden wordt op de wijze, bepaald door de Vlaamse Regering.

 

Bijkomende motivering:

In 2019 werden een aantal grote wijzigingen in de organisatie van de speelpleinwerking doorgevoerd. Na de zomervakantie werden de gebruikers van het speelplein bevraagd rond deze vernieuwde werking en op basis van de respons op deze bevraging worden een aantal verduidelijkingen aangebracht in het huishoudelijk reglement.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Huishoudelijk reglement speelpleinwerking

Actie:

Voorzien van een eigen jeugdwerkaanbod in de schoolvakanties

Ramingnummer:

RA000961-967

Uitgaven en inkomsten:

Inkomsten: € 38.000

Kosten organisatie: € 26.500

Kosten monitoren: € 37.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

4 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1: Definitie

Met ouder bedoelen we de persoon die het (pleeg)ouderlijk gezag heeft over het kind.

 

Art. 2: Organiserend bestuur en dagelijkse leiding

§1. De speelpleinwerking wordt georganiseerd door het gemeentebestuur van Ranst. Het secretariaat is gevestigd bij de jeugddienst van Ranst, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Broechem. Tel.: 03/225 34 14. Mail: jeugddienst@ranst.be

De openingsuren van het secretariaat zijn te vinden op www.ranst.be.

Er kan ook op afspraak gewerkt worden.

§2. Alle groepen en activiteiten worden begeleid door animatoren. Deze animatoren zijn gemotiveerde jongeren die zich met veel enthousiasme inzetten om activiteiten te plannen voor de kinderen. De verantwoordelijkheid berust bij de jeugdconsulent, de (co-)coördinator en de hoofdanimatoren. Animatoren en vrijwilligers kunnen aan de slag vanaf de dag dat ze 15 jaar zijn en nadat ze de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs met vrucht beëindigd hebben. Animatoren moeten eerst een attest animator in het jeugdwerk behaald hebben.

 

Art. 3: Openingsuren van de speelpleinwerking

§1. Er is speelpleinwerking tijdens de paas – en zomervakantie. De start- en einddata en de mogelijke sluitingsdagen zijn terug te vinden op www.ranst.be. Kinderen zijn welkom van 9u tot 16u (voorbewaking van 7.30u en nabewaking tot 18u).

§2. Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om de start-, einddata en sluitingsdagen vast te stellen op basis van de bevoegdheid over het beheer van instellingen.

 

Art. 4: Locatie van het speelplein

§1. De speelpleinwerking gaat door op één locatie namelijk de gemeentelijke basisschool ‘De Knipoog’ te Ranst.

§2. Bij onvoorziene omstandigheden is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om de locatie elders vast te stellen.

 

Art. 5: Inschrijving

Ouders moeten hun kinderen vooraf inschrijven via de website www.ranst.be. Dit kan zolang er plaatsen zijn en ten laatste tot 23.59u de avond voordien. Na de inschrijving ontvangt men automatisch een mail. De inschrijving is pas definitief na betaling van het verschuldigde bedrag.

Annuleren kan kosteloos wanneer er een doktersbriefje voorgelegd wordt. Een betaalde dag kan op schriftelijke vraag eenmalig kosteloos verschoven worden tot 1 maand voor de aanvang van de paas- of zomervakantie en enkel binnen dezelfde vakantie mits er nog ruimte is op de dag en in de groep waarnaar verschoven wordt. Uitzonderingen kunnen toegestaan worden door de verantwoordelijke voor het speelplein.

 

Art. 6: Deelnemers

Het speelplein staat open voor kinderen die wonen of school lopen in de gemeente Ranst, de kinderen waarvan 1 van de ouders gedomicilieerd is in Ranst en voor de kinderen van het gemeentepersoneel.

 

Art. 7: Retributie

De retributie is verschuldigd door de ouders. Beide ouders zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde bedragen.

Kinderen worden geweigerd wanneer er geen voorafgaande betaling is gebeurd.

Het tarief wordt conform de delegatie van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen.

Na een sociaal en financieel onderzoek kan er een sociaal tarief toegekend worden. Dit onderzoek gebeurt door de maatschappelijk werkers van de afdeling Zorg en Welzijn (OCMW Ranst). De maatschappelijk werker maakt een dossier op dat voorgelegd wordt aan het Bijzonder comité voor de sociale dienst. Het Bijzonder comité voor de sociale dienst beslist op basis van het voorgelegde dossier om het sociaal tarief al dan niet toe te kennen.

 

Art. 8: Verzekering

De speelpleinwerking is niet verantwoordelijk voor verlies, schade of diefstal. Voor alle kinderen en animatoren is een verzekering voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid afgesloten.

 

Art. 9: Fiscaal attest

Voor de opvang van kinderen van 2,5 jaar tot en met 12 jaar ontvangt de ouder een fiscaal attest. De ouder kan het attest downloaden in het jaar dat volgt op de aanwezigheid van het kind wanneer alle onkosten betaald zijn.

 

Art. 10: Respect

Er wordt respect gevraagd voor de speelpleinanimatoren en voor alle speelpleinkinderen. Ook respect voor materiaal en het terrein is belangrijk.

Aan kinderen die de speelpleinwerking verstoren of onaangepast gedrag vertonen, kan de toegang tot het speelplein geweigerd worden. Dit gebeurt steeds na overleg met de betrokken ouders.

Wanneer wordt vastgesteld dat kinderen opzettelijk schade veroorzaken, kunnen de ouders hiervoor verantwoordelijk worden gesteld en kan de schade op hen verhaald worden.

 

Art. 11: Toedienen medicatie

Er wordt geen medicatie toegediend door animatoren. We raden de ouders aan om hun huisarts te vragen medicatie voor te schrijven die bij voorkeur 's morgens en 's avonds door henzelf kan worden toegediend.

Uitzonderlijk kan er medicatie worden gegeven en dit enkel op medisch voorschrift. Gelieve de coördinator duidelijk te verwittigen zodat hij of zij de medicatie kan bewaren. Ook vragen we om op de fles/flacon/tube of andere verpakking door de apotheker duidelijk het volgende te laten vermelden:

-          naam van de inhoud

-          naam van de dokter/apotheker

-          naam van het kind

-          datum van aflevering en vervaldatum

-          dosering en wijze van toediening en duur van behandeling

-          wijze van bewaren.

 

Art. 12: Foto’s

In het kader van de werking worden geregeld foto’s genomen van de aanwezige kinderen. Ze kunnen gebruikt worden voor publicaties van het gemeentebestuur. Indien ouders niet wensen dat hun kind herkenbaar op een foto staat, gelieve dit aan te geven bij inschrijving van het kind.

 

Art. 13: Algemeen rookverbod

Het is verboden te roken binnen het volledige terrein waar het speelplein doorgaat.

Dit algemeen rookverbod geldt zowel voor animatoren, bezoekers, ouders als kinderen.

 

Art. 14: Huishoudelijk reglement

Het retributiereglement en het huishoudelijk reglement liggen op het speelplein ter beschikking van de ouders. Het document is tevens terug te vinden op www.ranst.be conform de publicatieverplichtingen.

Door deel te nemen aan onze werking verklaren de ouders zich akkoord met de bepalingen die hierin zijn opgenomen.

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de vragen of problemen over de speelpleinwerking indien deze niet in het huishoudelijk reglement voorzien zijn.

 

Art. 15:

Dit reglement gaat in vanaf de decretaal voorziene bepalingen, namelijk de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links GR20200217 - 13 - Huishoudelijk reglement speelpleinwerking Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

14. Herstructurering van de gemeentelijke lagere school Broechem - oprichten van een niveau kleuterschool - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de herstructurering van de gemeentelijke lagere school 'De Sleutel' op het adres Lostraat 51 in 2520 Broechem met instellingsnummer 8342 met ingang van 1 september 2020 goed naar een gemeentelijke basisschool door het oprichten van een niveau kleuter op hetzelfde adres.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 20 februari 2017 en 18 december 2017 heeft de gemeenteraad de herstructurering van de GLS Ranst en Oelegem goedgekeurd met de inrichting van een kleuterschool.

Sinds de oprichting van de kleuterscholen in Ranst en Oelegem zijn bij beide scholen het leerlingenaantal gestegen. Op 1 februari 2018 zijn er 100 leerlingen in Oelegem en 151 leerlingen in Ranst ingeschreven. Terwijl op 1 februari 2019 zijn er 112 leerlingen in Oelegem en in Ranst 169 leerlingen. Beide scholen zijn opnieuw leefbaar.

In de school in Broechem zien we ook een dalende trend in het aantal ingeschreven leerlingen. Op 1 februari 2016 waren er 132 leerlingen ingeschreven. Op 1 februari 2019 zijn dit nog 109 leerlingen.

In 2015 is er een evaluatie geweest van het scholenlandschap in de deelgemeente Ranst.

Er zijn gesprekken geweest met het vrije net om tot een vergaande samenwerking of fusie te gaan. Ook de piste van interne fusie is onderzocht.

Het gemeentebestuur heeft na de evaluatie geoordeeld dat een interne fusie de gemeentelijke lagere school van Ranst een vermindering van het aantal gefinancierde uren op termijn met zich meebracht, voornamelijk in de administratieve ondersteuning, ICT en zorg.

Het gemeentebestuur heeft de piste van de fusie met het vrij onderwijs in de zomer van 2015 verlaten omdat er toch nog wat obstakels waren die op korte termijn niet zo eenvoudig te overwinnen waren zoals onder meer het gebruik of de overdracht van het zakelijk recht op het gemeentelijk patrimonium, de lopende leningen die nog op het schoolgebouw ressorteren, het gebruik van de infrastructuur door de verenigingen zoals de refter en de sporthal, de organisatie van de speelpleinwerking en de realisatie van de BKO.

Door dat de kleuterschool de school van Ranst en Oelegem nieuw leven heeft ingeblazen is de verwachting dat dit in Broechem, zij het in mindere mate door de kleinere demografische groei, ook kan doorzetten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepen van 9 januari 2020 om het voorstel van herstructurering van GLS Broechem te agenderen op de gemeenteraad van januari 2020 met de realisatie van kleuteronderwijs vanaf het schooljaar 2020- 2021

Het besluit van de gemeenteraad van 20 januari 2020 waarin de herstructurering van de gemeentelijke lagere school 'De Sleutel' op het adres Lostraat 51 in 2520 Broechem met instellingsnummer 8342 met ingang van 1 september 2020 principieel is goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikelen 2, 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.

Artikelen 19, 37bis§1, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 43bis en 43ter van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding

Artikelen 73§1, 1°, 2° en 6°, 127, 129 en 130§2, 108bis, 109, 110 van het decreet basisonderwijs van 25.02.1997

Artikelen 2 en 10 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs hoofdstuk II; Besluit van de Vlaamse Regering van 25.06.2004 tot vaststelling en indeling van de ambten in de instellingen van het gewoon basisonderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de programmatie- en de rationalisatienormen in het gewoon basisonderwijs.

Punt 2 van de Omzendbrief bao/97/9: Programmatie en rationalisatie in het Gewoon Basisonderwijs-

 

Bijkomende motivering:

Het voorstel is om kleuteronderwijs te organiseren in de deelgemeente Broechem naar analogie met Ranst en oelegem om een evenwichtig aanbod van vrij en gemeentelijk onderwijs te organiseren zonder bijkomende financiële inspanningen (behalve kleine aanpassingswerken). Een kleuterschool kan in de deelgemeente Broechem zorgen voor een dynamische maar ook economisch gezonde school. De leegstaande klassen kunnen opgevuld worden en door het stijgend leerlingenaantal nemen de werkingsmiddelen toe waardoor er een economisch gezondere school ontstaat. Het is de bedoeling om in harmonie met het vrije net een groter keuze te kunnen aanbieden aan de Ranstse bevolking. Cijfers tonen aan dat de bevolking en het aantal gezinnen stijgt waardoor 2 volwaardige scholen leefbaar zijn in de deelgemeente Broechem. Gemiddeld zijn er 35 geboortes per jaar waardoor beide netten perfect naast elkaar kunnen leven, elk vanuit hun eigen invalshoek en pedagogisch project waarbij kleinschaligheid en economisch leefbaarheid centraal staat voor de gemeentelijke basisschool van Broechem. Er zijn geen (grote) infrastructuurwerken nodig en kan de kleuterschool gerealiseerd worden door interne verhuisbeweging, net zoals in Ranst en Oelegem. Enkel kleine investeringen zoals het klaarmaken van kleuterklassen en kleutertoiletten zijn noodzakelijk. Na de principiële goedkeuring kan zoals in het verleden het voorstel voorgelegd worden aan de syndicale organisaties ter voorbereiding van de definitieve goedkeuring op een volgende gemeenteraad.

 

Advies:

Het advies van de schoolraad van 20 december 2019

Het protocol van akkoord van het syndicaal overleg van 29 januari 2020

 

Bijlagen:

De nota van de directrice van de GLS Broechem - Marleen Van Olmen

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

2 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Art.1:

De gemeenteraad keurt de herstructurering van de gemeentelijke lagere school 'De Sleutel' op het adres Lostraat 51 in 2520 Broechem met instellingsnummer 8342 met ingang van 1 september 2020 goed naar een gemeentelijke basisschool door het oprichten van een niveau kleuter op hetzelfde adres.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt de capaciteit van de gemeentelijke basisschool vast op 246 leerlingen waarvan in het kleuteronderwijs 24 kleuters per geboortejaar en op niveau lagere school 150 leerlingen verspreid over de 6 leerjaren.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

15. Tijdelijke extra opvang asielzoekers te Broechem - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid, Christel Engelen (Vlaams Belang) over het feit dat begin september 2019 het asielcentrum te Broechem verplicht werd tijdelijk  opvang te geven aan extra 72 asielzoekers. Aangezien de capaciteit reeds bereikt was, werden er tenten geplaatst.  Nadien vervangen door woonunits. Ze vraagt naar meer info over de situatie en de capaciteit. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) geeft meer informatie rond de tijdelijke opvang van het asielcentrum op basis van informatie van Fedasil en de huidige bezettingsgraad van het centrum.

 

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links Interpellatie GR 17-2-2020 asiel tijdelijk.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

16. Computerbeveiliging - interpellatie CD&V

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) over het gegeven dat er steeds meer inbreuken zijn in computersystemen en dit zowel privé als in de openbare sector. Ze interpelleert over het gegeven het gemeentelijk computersysteem is beveiligd tegen hackers. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) geeft nadere informatie over het bewustzijn rond de cyberveiligheid zonder nadere details te geven omwille van de bedrijfszekerheid van het gemeente en OCMW-bestuur.

 

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links Computerbeveiliging - interpellatie CD&VWIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

17. Opvolging projecten - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) met de stelling dat er op dit moment veel initiatieven lopende die een grote impact hebben in de gemeente zoals de grote infrastructuurprojecten op gebied van ruimtelijke ordening en mobiliteit. Hij vraagt zich wie aanwezig was op de verschillende vergadering en of de gemeenteraadsleden geïnformeerd kunnen worden om met de nodige aandacht en een positieve inbreng kan leveren om de leefbaarheid van de gemeente te behouden en te verbeteren. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) geeft nadere informatie rond de werkbanken als adviesorgaan waar de gemeente niet in vertegenwoordigd is maar wel in de vervoersregio waar de uiteindelijke beslissingen genomen worden. Deze uitkomst zal voorgelegd worden aan de gemeenteraden met informatiesessies.

 

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links Opvolging projecten - interpellatie CD&VWIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 februari 2020

 

 

18. Bezorgdheid over het onderwijslandschap in Ranst - interpellatie Open VLD

 

Omschrijving:

De interpellatie van Bart Goris en Hilde Goris (Open VLD) hebben naar aanleiding van de recente wijzigingen in het onderwijslandschap in onze gemeente enkele vragen en opmerkingen. De schepen van onderwijs, Annelies Creten (Groen) overloopt de vragen met de stelling dat in Ranst beide netten perfect naast elkaar kunnen leven, elk vanuit hun eigen invalshoek en pedagogisch project waarbij kleinschaligheid en leefbaarheid centraal staan voor de gemeentelijke basisscholen.

 

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links Onderwijslandschap - interpellatie Open VLD.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.