Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Christel Engelen - gemeenteraadslid

gemeenteraadslid Guido Wittocx verlaat de vergadering vanaf punt 6.

gemeenteraadslid Guido Wittocx vervoegt de vergadering vanaf punt 7.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

1. Toegevoegd agendapunt bij hoogdringendheid - Forensisch auditrapport van Audit Vlaanderen - agendering om in samenspraak met de drie die reputatieschade hebben geleden alle communicatie naar de pers worden meedegedeeld - niet-goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit het agendapunt - Forensisch auditrapport van Audit Vlaanderen - agendering stand van zaken - zoals voorgesteld door het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) niet te agenderen bij hoogdringend.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de periode oktober 2018 - augustus 2019 is er een forensisch onderzoek uitgevoerd in de gemeente Ranst door audit Vlaanderen na meerdere meldingen van mogelijke onregelmatigheden bij aankoop- en uitbesteding dossiers en dossiers ruimtelijke ordening die werden uitgevoerd door gemeente Ranst. Na het uitvoeren van een vooronderzoek besliste Audit Vlaanderen om een forensische audit op te starten.

Het schrijven van Mark Vandersmissen, Administrateur-generaal van 9 augustus 2019 betreffende de overhandiging van het rapport Auditopdracht 1808 011- forensische audit bij gemeente Ranst per beveiligde zender

De toelichting van Liesbeth Van Hoof, auditor en Wim De Naeyer, manager-auditor op de bijkomende gemeenteraad van 26 augustus 2019

De kennisname van de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden van het rapport Auditopdracht 1808 011- forensische audit bij gemeente Ranst op 26 augustus 2019

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 september 2019 omwille van de zwaarwichtigheid van het dossier het besluit tot burgerlijke partijstelling voor te leggen aan de gemeenteraad en de aanstelling van meester Joost Bosquet en meester Dirk Libotte van het kantoor Arcas Law, Mechelsesteenweg 326 - 2650 Edegem om namens de gemeente Ranst de belangen van de gemeente Ranst te vrijwaren en burgerlijke partij te stellen met een volledig mandaat ad litem en met keuze van woonplaats op zijn kantoor indien de gemeenteraad besluit om in rechte te treden en zich burgerlijke partij te stellen, inclusief het verlenen van advies aan alle bestuursorganen van de gemeente Ranst.

Het besluit van de gemeenteraad van september 2019 met de kennisname van het auditrapport 1808 011 - forensische audit bij gemeente Ranst en het besluit om in rechte te treden en zich burgerlijke partij te stellen ten einde de belangen van de gemeente Ranst te vrijwaren.

Het voorstel van het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) om bij hoogdringendheid het agendapunt rond de stand van zaken van de forensische audit te agenderen waarbij ter stemming wordt voorgesteld om aan het bestuur te vragen om een communicatie naar pers en personeel te organiseren omtrent de stand van zaken van het onderzoek in samenspraak met de drie raadsleden die door foutieve communicatie reputatieschade geleden hebben met als doel volgens het gemeenteraadslid de ‘rechtzetting van de geleden reputatieschade voor de gemeente en rechtzetting van het in gedrang brengen van de integriteit van de gemeenteraadsleden’.

 

Juridisch kader:

Artikel 23 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

Artikel 15, §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. 

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden. De namen van die gemeenteraadsleden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vertegenwoordigen van de gemeente in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en beslissingen over het in rechte optreden namens de gemeente, behalve in geval van toepassing van artikel 297, § 1, tweede lid

bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Artikel 297, § 1, tweede lid van het decreet lokaal bestuur van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen vertegenwoordigt de gemeente in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en beslist om op te treden in rechte namens de gemeente.

De gemeenteraad kan beslissen om de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, in de plaats van het college uit te oefenen. Als een lid van het college zich bevindt in een situatie als vermeld in artikel 27, § 1, eerste lid, 1°, oefent de gemeenteraad de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, uit.

Artikel 221 tot en met 223 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Audit Vlaanderen is ook bevoegd voor het uitvoeren van forensische audits. Om zijn bevoegdheid te kunnen uitoefenen, heeft Audit Vlaanderen toegang tot alle informatie en documenten, ongeacht de drager ervan, en tot alle gebouwen, ruimtes en installaties waar taken worden uitgevoerd van de besturen. Audit Vlaanderen kan aan ieder personeelslid de inlichtingen vragen die het voor de uitvoering van zijn opdrachten nodig acht. Ieder personeelslid is ertoe gehouden zo snel mogelijk en zonder voorafgaande machtiging op een volledige wijze te antwoorden en alle relevante informatie en documenten te verstrekken.

 

Bijkomende motivering:

Het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (Onafhankelijk) heeft vernomen dat er resultaten over het strafrechterlijk onderzoek naar aanleiding van het rapport Auditopdracht 1808 011- van de forensische audit al bekend zijn. Hij wenst de stand van zaken in het kader van het besluit van de gemeenteraad om in rechte te treden te agenderen bij hoogdringendheid.

Het gemeenteraadslid Roel Vermeesch wenst dit hoogdringend op de gemeenteraad te behandelen waardoor hij iedereen die een belang heeft in dit onderzoek en de behandeling de zaal verlaat. Hij verwijst naar mogelijke lekken van het geheim rapport naar de pers na de behandeling van het punt in de geheime zitting van eind augustus 2019.

 

Besluit over Stemming acceptatie hoogdringend punt met:

7 stemmen voor: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

16 tegen: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit het agendapunt om in samenspraak met de drie die reputatieschade hebben geleden alle communicatie naar de pers worden meedegedeeld zoals mondeling voorgesteld door het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) niet te agenderen bij hoogdringendheid omdat de zaak door het parket is afgesloten en niet als hoogdringend hierdoor kan vastgesteld worden.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

2. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 december 2021 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 21 december 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 21 december 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 21 deember 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 december 2021 goed.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Punt bijlagen/links GR20211221 - notulen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

3. Achtergestelde lening Igean dienstverlening - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist in te tekenen op een achtergestelde lening ten voordele van IGEAN dienstverlening

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De raad van bestuur van Igean dienstverlening van 30 juni 2021 waarin gesteld wordt dat:

Sinds enkele jaren is Igean dienstverlening op zoek naar bijkomend werkkapitaal.

-          Enerzijds vanwege de vraag van de banken
Door de grote kredietportefeuille is de solvabiliteitratio van Igean dienstverlening zeer laag (4,96%): verhoging zal noodzakelijke bijkomende kredietverlening en verdagingen mogelijk, makkelijker en goedkoper maken.

-          Anderzijds vanwege een economische noodzaak
Bijkomende middelen stellen Igean dv in staat onze kredietvragen te groeperen, wat leidt tot een beter aanbod van de banken.

Het stelt Igean dv ook in staat sneller te reageren op opportuniteiten (vb. voorkooprecht.

Het laat Igean dv toe grotere infrastructuurprojecten te financieren. De lage rente ondergraaft de natuurlijke groei van ons eigen vermogen: de financiële opbrengst. Bijkomende goedkope middelen laat Igean dv toe dit terug op te trekken.

In hoofdzaak zijn er twee manieren waarop Igean dv dit bijkomend werkkapitaal kan verwerven, zo dat dit een antwoord biedt op de vermelde uitdagingen:

-          kapitaalsverhoging

 of

-          een achtergestelde lening: dit is een lening waarbij de schuldeiser zich bij vereffening in rangorde net voor de aandeelhouder bevindt.  Met andere woorden, bankleningen worden in dat geval terugbetaald vooraleer de achtergestelde schuldeisers terugbetaald worden.

Een kapitaalsverhoging heeft als nadeel dat Igean dv de deelnemers hiervoor niet kan vergoeden. Igean dv mag immers statutair geen dividend uitkeren.

De achtergestelde lening beantwoordt aan onze bovenvermelde noden:

-          Banken bekijken achtergestelde leningen vaak als deel van het eigen vermogen.  Een achtergestelde lening zou dus onze solvabiliteitsratio kunnen verhogen of bij stijgend kredietvolume op niveau houden.

-          Er worden nieuwe middelen aangetrokken voor langere termijn waarmee we de economische noden kunnen lenigen.

-          Bovendien is een normale vergoeding mogelijk mits afhouding van roerende voorheffing, dit is een belangrijk voordeel voor de deelnemers ten opzichte van een kapitaalverhoging.

Er zijn echter enkele strikte wettelijke beperkingen:

-          Het totaalbedrag van de achtergestelde leningen mag de som van de belaste reserves en het gestort kapitaal niet overschrijden.

-          Er moet een economische reden zijn om dit te doen, anders kan de fiscus dit als een fictie/misbruik bestempelen.

-          De betaalde vergoeding mag de marktconforme intrest niet overschrijden.

Overtreding van één van deze regels heeft herkwalificatie van deze intresten tot dividend als gevolg.  Voor Igean dv betekent dit dat i.p.v. de rechtspersonenbelasting, de vennootschapsbelasting van toepassing wordt, wat een overtreding inhoudt van de eigen statuten.

De beperkingen vormen echter geen probleem:

-          Belfius Bank heeft aangegeven dat de stijging tot het maximum toegelaten niveau zeker waardevol is.

-          Maximaal 4.550.000 euro aan bijkomend werkkapitaal is ook vanuit de praktische kant een relevant antwoord op onze economische noden, die we hoger gestipuleerd hebben.

-          Rest nog de norm dat we marktconforme vergoeding niet mogen overschrijden.
De marktconforme vergoeding kunnen we bepalen op basis van de vergoeding die Igean dv aan de banken moet betalen voor nieuwe leningen, meer bepaald aan de hand van de marge die aangerekend wordt ten opzichte van een referentierentevoet.  Deze referentierentevoet geeft de marktrente weer in functie van de looptijd of termijn van een krediet.
Wanneer Igean dv een vergoeding aanbiedt op basis van de referentierentevoet (vandaag gebruikt men meestal de ICE Swap Rate / eur rates 1100 op 2 dagen voor het aanbod) verhoogd met 66% van de gemiddelde marge van de laatste gegunde kredieten, voldoet dit aan de voorwaarde dat de vergoeding het marktconforme niet mag overschrijden.  Bovendien houdt een op deze wijze bepaalde vergoeding ook rekening met de looptijd van de achtergestelde lening.

Voor Igean dv moet het gaan om een duurzame vorm van bedrijfskapitaal.  De looptijden zijn dus bij voorkeur tussen 5 en 10 jaar.

Naar aanleiding van het overleg met de financieel directeurs op 12 februari 2021 werd er een interesse peiling gedaan.  Daaruit blijkt interesse, maar ook dat de besturen voldoende tijd moeten krijgen om dit in hun budgettering te voorzien.  Daarnaast blijkt ook de bezorgdheid dat de besturen een gelijke kans moeten krijgen om in te schrijven.  Ook blijkt een voorkeur voor een aanbod met 2 looptijden.

Igean dv antwoordt hierop door de achtergestelde lening in 2 schijven aan te bieden tegen dezelfde voorwaarden.  Inschrijvers hebben de keuze tussen een looptijd van 5 of 10 jaar.  Concreet zijn de aangeboden eindvervaldagen 31 maart 2027 en 31 maart 2032.

Een eerste schijf waarop kan ingeschreven worden van 1 december 2021 tot 31 januari 2022, waarbij gemeenten kunnen inschrijven voor een gereserveerd bedrag ten belope van het huidig aangehouden kapitaal of een totaal van 893.325 euro.

Rente wordt verworven vanaf storting en eenmaal per jaar uitbetaald op 31 december.

Een tweede schijf waarop vrij kan ingeschreven worden vanaf 1 februari 2022 tot 31 maart 2022 of tot het maximum totaal inclusief eerste schijf (met veiligheidsmarge) van 4.400.000 bereikt wordt.

Rente wordt verworven vanaf storting en eenmaal per jaar uitbetaald op 31 december.

De definitieve marge voor deze eerste schijven wordt vastgelegd op de raad van bestuur van 13 oktober 2021.

Op het einde van de looptijd wordt er verlenging aangeboden tegen nieuwe voorwaarden die volgens dezelfde methode opgebouwd worden.  De bedragen waarvan de besturen zes maanden voor het einde van de looptijd aangeven dat zij hun lening niet wensen te verlengen, worden verzameld in een nieuw open aanbod tegen nieuwe voorwaarden die volgens dezelfde methode opgebouwd worden.

Tariefvoorbeeld:

Op 23 juni zouden volgende voorwaarden van toepassing geweest zijn (% op jaarbasis):

 Marge: 0.92%*0.66 = 0.607

 Ice swap Rate / eur rates 1100 21 juni 5j: -0.259%

 Ice swap Rate / eur rates 1100 21 juni 10 j: 0.081%

Aanbod op 5 jaar: 0,348% (onderhevig aan roerende voorheffing 30%)

Aanbod op 10 jaar: 0,688% (onderhevig aan roerende voorheffing 30%)

Tegen deze tarieven kan Igean dv zich goedkoper financieren dan via de banken.

Voor de inschrijvers aandeelhouders is deze rente ook relevant, gezien de marktomstandigheden.

Zij krijgen een degelijke vergoeding en bovendien kunnen besturen op deze manier middelen die zij pas binnen 5 of 10 jaar zouden nodig hebben, nuttig plaatsen en tegelijk ontsnappen aan de negatieve creditrente die sinds kort aangerekend wordt en die kan oplopen tot 0.70%.

De bestuurders nemen kennis van het uitschrijven van een achtergestelde lening tot een maximum van 4.400.000 euro in twee schijven met het oog op het verhogen van het werkkapitaal van IGEAN dienstverlening en keuren het goed.

De bestuurders leggen de marge vast op 66% van de gemiddelde marge van de laatst gegunde leningen.

De bestuurders zullen de marge voor de aangekondigde schijf één en twee vastleggen op de raad van bestuur van 13 oktober 2021.

De raad van bestuur van Igean dienstverlening van 13 oktober 2021 waarin beslist werd dat:

De bestuurders stellen de voor de achtergestelde lening toe te passen marge vast op

39,6 basispunten, of 0,396% op jaarbasis.

De tarieven voor de achtergestelde lening zijn dus als volgt:

-    de aangeboden rente op 5 jaar bedraagt: 0,277% bruto per jaar

-    de aangeboden rente op 10 jaar bedraagt: 0,651% bruto per jaar.

 

Juridisch kader:

Artikel 40 §1 en §3 van het decreet lokaal bestuur van van 22 december 2017.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inschrijving achtergestelde lening Igean Dienstverlening

Actie:

Organiseren van het afvalbeheer voor de individuele burgers

Ramingnummer:

RA001544

Uitgave:

€ 30.262,50

Visumnummer:

2022/01

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad wenst in te tekenen op de gereserveerde schijf van de achtergestelde lening van Igean Dienstverlening. Het gemeentebestuur staat dus een achtergestelde lening toe voor 30.262,50 euro over een periode van 10 jaar tegen een bruto-rente van 0,651%. De achtergestelde lening eindigt bijgevolg op 31 maart 2032.

 

Art. 2:

De gemeenteraad wenst vooralsnog niet in te tekenen op de vrije schijf van de achtergestelde lening van Igean dv.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

4. Concessieovereenkomst cafetaria gemeentelijke sporthal "Het Loo" - verlenging

 

Omschrijving:

Verlenging concessie cafetaria gemeentelijke sporthal "Het Loo" ingevolge Covid pandemie

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 november 2012 met de vaststelling van de concessievoorwaarden voor de uitbating van de cafetaria van de sporthal.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 januari 2013 met de toewijzing van de concessie voor de uitbating van de cafetaria van de sporthal aan bvba Sportcafé Het Loo, met ondernemingsnummer 864-363-436 en maatschappelijke zetel te 2520 Ranst, Antwerpsesteenweg 59, vertegenwoordigd door haar zaakvoerder Peter Goossens voor een periode van 9 jaar te beginnen op 1 maart 2013.

Op 13 maart 2020 kondigde de Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, de noodtoestand uit omwille van de sanitaire toestand door covid-19 waardoor de sporthal gedurende een aantal maanden gesloten werd, inclusief de cafetaria.

De Vlaamse regering heeft in samenspraak met de verschillende sportfederaties protocollen uitgewerkt voor veilig sporten tijdens code geel in de covid-19 pandemie.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het lokaal relanceplan post covid-19 - aanpassing concessieovereenkomst cafetaria sporthal.

Sinds eind oktober 2020 is de sporthal opnieuw gesloten door de de covid-19 pandemie voor sporters boven de 12 jaar waardoor de sporthal maar zeer beperkt gebruikt is geweest.

De cafeteria is gesloten geweest tijdens de periode vanaf 19 oktober 2020 tot en met 7 mei 2021.

Vanaf 8 mei 2021 mogen de terrassen opnieuw open.

De vraag van de concessionaris van de sporthal, Peter Goossens van 24 april 2021 met het verzoek tot tijdelijke aanpassing van de concessievergoeding voor de cafetaria van de sporthal omwille van de strenge beperkende maatregelen van de overheid en de bijhorende beperkte capaciteit en de mogelijkheid om de concessie te verlengen aan dezelfde voorwaarden van nu.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 april 2021 om omwille van de strenge beperkende maatregelen van de overheid en de bijhorende beperkte capaciteit  voor de periode mei - juni - juli de concessievergoeding vast te stellen op 50% op voorwaarde dat de horeca opengaat vanaf 8 mei 2021.

Vanaf 28 november 2021 zijn er opnieuw sterk beperkende maatregelen voor de horeca met het sluiten van de horeca vanaf 23u en de beperking van het aantal aanwezigen.

Ook de toeschouwers in de sporthallen worden geweerd wat uiteraard een effect heeft op de exploitatie van de cafetaria.

De aanvraag van de concessionaris van 29 november 2021 tot tijdelijke aanpassing van de concessievergoeding voor de cafetaria van de sporthal omwille van de strenge beperkende maatregelen van de overheid en de bijhorende beperkte capaciteit.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 december 2021 met de beperking om de concessievergoeding vanaf 1 december 2021 vast te stellen op 75% tot zolang de volgende beperkende maatregelen gelden:

-          sluitingsuur van de horeca om 23u

-          beperking van het tafelgezelschap tot 6 personen

-          verbod tot publiek bij de zaalsporten.

De concessie voor de cafetaria van de gemeentelijke sporthal "Het Loo" loopt af op 28 februari 2022.

 

Juridisch kader:

Artikel 4 §1, 1° lid, 5, §1 en 6 van de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie

Het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de afkondiging van de epidemische noodsituatie betreffende de corona-virus COVID-19 pandemie

Art. 5 van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken zoals gewijzigd via koninklijk besluit van 19 november 2021, 27 november 2021, 4 december 2021, 24 december 2021 en 30 december 2021

De wet van 10 november 2021 tot bekrachtiging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de afkondiging van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19- pandemie

Bij het professioneel uitoefenen van horeca-activiteiten dienen de volgende minimale regels te worden nageleefd, onverminderd de toepasselijke protocollen:

-de uitbater informeert de klanten, personeelsleden en derden tijdig en duidelijk zichtbaar over de geldende preventiemaatregelen;

-de uitbater stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de klanten;

-de uitbater neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren;

-de uitbater zorgt voor een goede verluchting;

-de openbare ruimten, met inbegrip van de terrassen in de openbare ruimte, worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de lokale overheden;

-de professionele uitoefening van horeca-activiteiten is verboden tussen 23.00 uur en 5.00 uur, behalve voor wat betreft de private bijeenkomsten in het kader van een huwelijk of uitvaart;

-maaltijden en dranken kunnen tussen 23.00 uur en 5.00 uur niet worden aangeboden om af te halen en te leveren;

-een maximum van zes personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld;

-enkel zitplaatsen aan tafel of aan de toog zijn toegestaan;

-elke persoon moet aan de eigen tafel of aan de toog blijven zitten, behalve om zich naar de bar of een buffet te verplaatsen.

Artikel 56 en 84 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau bereiden de beraadslagingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn voor

Artikel 56 en 84, § 3, 1° en 8° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau zijn bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad of de door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde algemene regels

Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau zijn bevoegd voor de daden van beschikking:

a) over roerende goederen, met uitzondering van het aangaan van de dadingen;

b) over verhuring, concessie, pacht, jacht- en visrechten van meer dan negen jaar, behalve het vaststellen van de contractvoorwaarden waar de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd blijft

 

Bijkomende motivering:

Concessionaris en administratie zijn vragende partij om de concessie te verlengen. De corona-pandemie maakt al vrijwel twee jaar dat van een "normaal" commercieel beheer geen sprake is. De huidige omstandigheden in acht genomen is het niet het geschikte moment om de concessie in de markt te zetten. De concessionaris is vragende partij voor een verlenging tot 30 juni 2024, hetzij een periode van twee jaar en vier maanden, omdat hij per 1 juli van dat jaar met pensioen kan. Verder is er de studie van Value Partners waarin met betrekking tot de concessie van de sporthal een aantal zaken naar voor werden gebracht die - vooraleer tot een nieuwe concessie wordt overgegaan - verder dienen te worden onderzocht en eventueel uitgewerkt.

In artikel 4 van de concessieovereenkomst is opgenomen dat de concessie niet stilzwijgend kan worden verlengd. Vermits de verlenging niet is voorzien komt het de gemeenteraad toe dienaangaande een beslissing te nemen.

De stand van zaken met betrekking tot de corona pandemie maakt dat het niet aangewezen is om op dit ogenblik de concessie in de markt te zetten.

Verlenging met een termijn van twee jaar en vier maanden wordt redelijk geacht gelet op de andere omstandigheden zoals vermeld (studie Value Partners, nakende pensionering). Bovendien is eind juni de geschiktste periode voor het beëindigen van de concessie aangezien de sporthal in normale omstandigheden gesloten is tijdens het zomerseizoen. Hierdoor zou een nieuwe concessionaris (of de huidige bij een verlenging) zijn concessie kunnen aanvangen bij de start van het nieuwe sportseizoen, hopelijk zonder enig spoor van corona.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Innen van de concessievergoeding voor de uitbating van de cafetaria aan de sporthal Het Loo

Actie:

Faciliteren van beweging op initiatief van de inwoner

Ramingnummer:

RA001107

Inkomst:

€ 36.800 jaarlijks

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          concessieovereenkomst cafetaria Gemeentelijke Sporthal "Het Loo" periode 1 maart 2013 - 28 februari 2022

-          ontwerp concessieovereenkomst cafetaria Gemeentelijke Sporthal "Het Loo" - verlenging

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de domeinconcessie voor de cafetaria van de gemeentelijke sporthal "Het Loo" gelegen te Broechem, Antwerpsesteenweg 59 - toegewezen met beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 januari 2013 aan de bvba Sportcafé Het Loo, Antwerpsesteenweg 59 te Ranst te verlengen met een periode van twee jaar en 4 maanden, hetzij tot 30 juni 2024. Na hernummering werd het adres op Antwerpsesteenweg 45 gebracht.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit dat de voorwaarden goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 november 2012 - ontwerp concessieovereenkomst - ongewijzigd blijven behouden.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

5. Schoonmaak verschillende gemeentelijke gebouwen april 2021 tot en met maart 2025 - perceel 2 - schoonmaak gemeentelijke magazijnen - verrekening 1 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de verrekening nr.1 uitbreiding poetsprogramma voor de gemeentelijke magazijnen goed voor een bedrag van €19.412,44 btw incl. voor de resterende contractperiode van 3 jaar.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project “schoonmaak verschillende gemeentelijke gebouwen van 1 april 2021 tot en met 31 maart

2025'

De gemeenteraad keurde de lastvoorwaarden en plaatsingsprocedure via openbare procedure goed

op 16 november 2020Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 februari 2021 voor de gunning aan Itzu Cleaning, Snoekweyerstraat 1 in 3600 Genk voor € 122.240,10 incl. 21% btw.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten

Artikel 5, §2 en 38/1 van Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

De algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken zijn geldig voor opdrachten vanaf € 30.000 exclusief btw.

Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel zijn met bestaande uitrusting, diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven en tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder.

Artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019 tot begrip dagelijks bestuur

en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de

visumverplichting Wijzigingen van opdrachten die tot een meeruitgave leiden van meer dan 10%

boven het gunningsbedrag vallen niet onder dagelijks bestuur en moeten dus door de gemeenteraad

goedgekeurd worden

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Schoonmaak van verschillende gemeentelijke gebouwen

Actie:

Beheren en onderhouden op een duurzame manier van de

gebouwen en terreinen

Ramingnummer:

RA001482

Uitgave:

€ 19412,44  tot einde contract 31 maart 2025

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

De aanbesteding voor de schoonmaak van de nieuwe gemeentelijke magazijnen had plaats voor de lokalen in gebruik genomen werden. Het werd snel duidelijk dat er een verfijning en uitbreiding  van de voorziene werken nodig was.

Volgende zaken dienen aangepast of extra voorzien te worden :

-         Tapijt in kantoorruimtes dagelijks stofzuigen i.p.v. wekelijks

-         Tapijt in vergaderzalen 2x per week stofzuigen i.p.v. wekelijks

-         Kleedkamers en droogkamer : vloer wekelijks nat poetsen – incl. douches  - was niet voorzien

-         Keuken/refter : 2x per week vloer incl. tafels en stoelen nat reinigen i.p.v. dagelijks

-         Keuken : dagelijks vaatwasser opzetten – uitladen en in kasten zetten en dagelijks reinigen koffiemachine – was niet voorzien

-         Sanitaire ruimtes en kleedkamers : dagelijks aanvullen indien nodig van sanitaire benodigdheden (wc-papier, handzeep, papieren doekjes,….) in de daarvoor voorziene dispensers – was niet voorzien

-         Ateliers : bijvullen dispensers met handzeep en papieren doekjes : 1 x per 14 dagen – was niet voorzien

De firma Itzu Cleaning heeft hiervoor een nieuwe berekening gemaakt (aanpassing 16/12/2021 in tabel)

 

Bijlagen:

De verrekening nr. 1 – uitbreiding poetsprogramma Itzu

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel::

De gemeenteraad keurt de verrekening nr.1 uitbreiding poetsprogramma – Itzu voor € 19.412,44  btw incl. 21% voor de ‘schoonmaak gemeentelijke magazijnen – perceel 2 – schoonmaak gemeentelijke magazijnen’ goed.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

6. Verwerving onroerend goed in het kader van wegenis- en rioleringswerken - Heesterbos - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 570 m², gelegen in Oelegem, Heesterbos, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, perceelnummers 350B2, 350E2, 350G2, 350Z, 355H, 355K, 356/02E, 356A, 359D, 359E.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van wegenis- en rioleringswerken aan Heesterbos werden de eigenaars, van de percelen waarvan de grond vallende binnen de rooilijn, gevraagd om gratis grondafstand te doen om de grond over te dragen aan de gemeente.

Met de eigenaars van de percelen waarvan nog delen van hun percelen binnen de rooilijn vallen werd een overeenkomst opgesteld. De gemeente neemt de kosten voor deze grondafstanden voor haar rekening.

Het opmetingsplan opgemaakt door Alain Bulen, landmeter-expert bij Sweco in Hasselt op 17 februari 2020 waaruit blijkt dat de over te dragen gronden een gezamelijke oppervlakte heeft van 570 m².

De bodemattesten voor de verschillende percelen afgeleverd door OVAM op 14 februari 2020.

De percelen zijn kadastraal gekend als Oelegem, 2de afdeling, sectie B, perceelnummers 350B2, 350E2, 350G2, 350Z, 355H, 355K, 356/02E, 356A, 359D, 359E. Deze percelen zijn respectievelijk eigendom van Andreas Geys - Nico Geys - Andy Geys, Sofie Theuwis, Alfons Elst, Herlinda Evers, M. De Winter - Helena Sidiropoulos, Katleen De Vos - Jan Thijs en Koen Keesman.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

 

Bijlagen:

-          Bodemattest afgeleverd op 14 februari 2020

-          opmetingsplan opgemaakt door Alain Bulen landmeter-expert bij Sweco in Hasselt op 17 februari 2020

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 Grondafstand Heesterbos

Actie:

Aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 1.300 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de verwerving goed van een stuk grond met een oppervlakte van 570 m², gelegen in Oelegem, Heesterbos, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, perceelnummers 350B2, 350E2, 350G2, 350Z, 355H, 355K, 356/02E, 356A, 359D, 359E door respectievelijk Andreas Geys - Nico Geys - Andy Geys, Sofie Theuwis, Alfons Elst, Herlinda Evers, M. De Winter - Helena Sidiropoulos, Katleen De Vos - Jan Thijs en Koen Keesman.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

§1. De gemeenteraad stelt de notaris K. Van Kerckhoven, met standplaats in Ranst aan voor het verlijden van de notariële akte van deze grondafstand.

§2. De notaris staat in voor het opvragen van een hypothecair getuigschrift bij de hypotheekbewaarder van het derde kantoor in Antwerpen. Indien uit het attest blijkt dat er op de in artikel 1 vermelde goederen inschrijvingen werden genomen dient de notaris het nodige te doen om deze (gedeeltelijk) door te halen.

 

Art. 4:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

7. Verwerving onroerend goed in het kader van wegenis- en rioleringswerken - Spruytershofstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Verwerving onroerend goed voor rioleringsproject met een oppervlakte van 637 m², gelegen in Ranst, 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 207L, 211P, 212L, 198L, 198G, 198F, 198E, 198D, 198B, 201L2, 201M2, 201B2, 201C3, 198A en 197C.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van wegenis- en rioleringswerken aan Spruytershofstraat werden de eigenaars, van de percelen waarvan de grond vallende binnen de rooilijn, gevraagd om grondafstand te doen om de grond over te dragen aan de gemeente.

Met de eigenaars van de percelen waarvan nog delen van hun percelen binnen de rooilijn vallen werd onderhandeld en verkoopbeloftes opgesteld. In deze verkoopbeloftes is per perceel een bedrag bepaald voor het vergoeden van de opstanden op deze over te dragen gronden.

Het opmetingsplan opgemaakt door Kris Mertens, landmeter-expert bij Antea Group in Antwerpen  op 6 maart 2017 waaruit blijkt dat de over te dragen gronden een gezamelijke oppervlakte heeft van 637 m².

De bodemattesten  voor verschillende percelen afgeleverd door OVAM op 1 september 2020.

De percelen zijn kadastraal gekend als Ranst, 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 207L, 211P, 212L, 198L, 198G, 198F, 198E, 198D, 198B, 201L2, 201M2, 201B2, 201C3, 198A en 197C. Deze percelen zijn respectievelijk eigendom van Koen De Decker - Annick De Decker, Stefaan Loos - Katrien Van Eester, Sandra Dieltjens - Willy Dieltjens, Paul Michiels - Els Schramme, Gustaaf Camps - Sonja Vangelabbeek, Frans Vennekens - Josée De Cnodder, Ilse De Ridder, Eugene Soetewey - Gerda Peeters, Anny Nagels - Patrick Stessens - Els Stessens, Rosa Staes, Dave Verhoeven,  Jozef Peeters - Julia Meeus.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

 

Bijlagen:

-          Bodemattest afgeleverd op 1 september 2020

-          opmetingsplan opgemaakt door Kris Mertens landmeter-expert bij Antea Group in Antwerpen op 6 maart 2017

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 grondafstand Spruytershofstraat

Actie:

 Lucht- en waterkwaliteit en biodiversiteit bevorderen 2020 - 2025

Ramingnummer:

RA001228

Uitgave:

€ 171.227,48 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de aankoop goed van een stuk grond met een oppervlakte van 637 m², gelegen in Ranst, 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 207L, 211P, 212L, 198L, 198G, 198F, 198E, 198D, 198B, 201L2, 201M2, 201B2, 201C3, 198A en 197C door respectievelijk eigendom van Koen De Decker - Annick De Decker, Stefaan Loos - Katrien Van Eester, Sandra Dieltjens - Willy Dieltjens, Paul Michiels - Els Schramme, Gustaaf Camps - Sonja Vangelabbeek, Frans Vennekens - Josée De Cnodder, Ilse De Ridder, Eugene Soetewey - Gerda Peeters, Anny Nagels - Patrick Stessens - Els Stessens, Rosa Staes, Dave Verhoeven, Jozef Peeters - Julia Meeus.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

§1. De gemeenteraad stelt de notaris K. Van Kerkhoven, met standplaats in Ranst aan voor het verlijden van de notariële akte van de aankopen van de volgende percelen: 207L, 211P, 212L, 198L, 198G, 198F, 198E, 198D, 198B en 201C3

§2. De gemeenteraad stelt de geassocieerde notarissen Michielsens & Wittens, met standplaats in Wijnegem aan voor het verlijden van de notariële akte van de aankopen van de volgende percelen: 198A, 197C, 201 B 2, 201 L 2 en 201 M 2

§3. De notaris staat in voor het opvragen van een hypothecair getuigschrift bij de hypotheekbewaarder van het derde kantoor in Antwerpen. Indien uit het attest blijkt dat er op de in artikel 1 en 2 vermelde goederen inschrijvingen werden genomen dient de notaris het nodige te doen om deze (gedeeltelijk) door te halen.

 

Art. 4:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

 

Art. 5:

De respectievelijke eigenaars worden vergoed voor de opstanden op de over te dragen gronden, zoals vastgelegd in de verkoopbeloftes.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

8. Onderhoud buurtwegen 2021 en 2022 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van onderhoud buurtwegen 2021 en 2022 goed voor de realisatie van ‘perceel 1 ’met als raming € 1.297.690,15 incl. btw 21% en ‘perceel 2’ met als raming € 693.041,42 incl. btw 21%. De opdracht zal worden toegewezen via openbare procedure.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:Project

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen met het ramingsnummer RA001173 goedgekeurd voor het project onderhoud buurtwegen

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Onderhoud buurtwegen

Actie:

onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen 

Ramingnummer:

RA001173

Uitgave:

Perceel 1 : € 1.297.690,15

Perceel 2 : € 693.041,42

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          het lastenboek en raming onderhoud buurtwegen 2021 en 2022

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van onderhoud buurtwegen 2021 en 2022 goed voor de realisatie van ‘perceel 1 ’met als raming € 1.297.690,15 incl. btw 21% en ‘perceel 2’ met als raming € 693.041,42 incl. btw 21%

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

9. Onderhoud voetpaden 2021-2022 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de realisatie van ‘onderhoud voetpaden 2021-2022’met als raming € 597.499,12 incl. btw 21% . De opdracht wordt toegewezen via openbare procedure.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:Project

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen met het ramingsnummer RA001174 voor het project onderhoud voetpaden.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Onderhoud voetpaden, fietspaden en pleinen

Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001174

Uitgave:

€ 597.499,12

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          het lastenboek en raming onderhoud voetpaden 2021-2022

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de realisatie van ‘onderhoud voetpaden 2021-2022’met als raming € 597.499,12incl. btw 21%

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

10. Broechemsesteenweg / Van den Nestlaan (project 22.680 & 22.680V) - samenwerkingsovereenkomst en addendum ereloonovereenkomst - goedkeuring

 

Omschrijving:

goedkeuring samenwerkingsovereenkomst en addendum ereloonovereenkomst voor project 22.680 & 22.680V

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Boechout, Aquafin en de gemeente Ranst werd opgesteld waarbij naast het project 22.680 "sanering Broechemsesteenweg - Ranstsesteenweg" en het project 22.680V "Aansluiting Grote Hoeveweg - Ranstsesteenweg - Hondstraat" ook een fietspad zal aangelegd worden langs de Broechemsesteenweg zoals beslist werd door de gemeentebesturen van Boechout en Ranst.

Het bijgevoegde addendum bij de overeenkomst van 19 september 2018 omtrent de studie van het quafin project 22.680 en 22.680V tussen Aquafin N.V., het gemeentebestuur van Boechout, het gemeentebestuur van Ranst en de ontwerpen Evolta Engineers NV waarbij de oorspronkelijke opdracht wordt uitgebreid met het Boechout en Ranst Project "Aanleg fietspad Broechemsesteenweg".

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2009 om het rioolbeheer op haar grondgebied over te dragen aan Rio-link


Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. 

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 41, §2, 5° en 10° en artikel 78, 10° van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsoverenkomsten

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk wezlijn zijn bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

 

Bijlagen:

-          Samenwerkingsovereenkomst niet-prioritaire werken - gemeente Boechout - Aquafin - gemeente Ranst - Project 22.680 & 22.680V

-          Addendum bij de overeenkomst van 19 september 2018 omtrent de studie van het Aquafin project 22.680 & 22.680V

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst niet-prioritaire werken tussen de gemeente Boechout, Aquafin en de gemeente Ranst voor de Broechemsesteenweg / Van den Nestlaan goed (projecten 22.680 en 22.680V).

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt bijgevoegd addendum bij de overeenkomst van 19 september 2018 omtrent de studie van het Aquafin project Broechemsesteenweg  (projecten 22.680 en 22680V) tussen Aquafin N.V., het gemeentebestuur van Boechout, het gemeentebestuur van Ranst en ontwerper Evolta Engineers NV goed.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

11. Addendum bij samenwerkingsovereenkomst project K-19-085 tussen gemeente Schilde, Pidpa en gemeente Ranst (gemeente Ranst: wegwerken Oelegemsteenweg - Schildesteenweg) - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring addendum bij samenwerkingsovereenkomst Project K-19-085 tussen gemeente Schilde, Pidpa en gemeente Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De overeenkomst studie, ontwerp en opvolging der werken tussen de gemeente Schilde en Groep Infrabo NV goedgekeurd door het college van burgemeester en schepen van Schilde op 18 februari 2008 (document 07238A-04-03).

De samenwerkingsovereenkomst van 7 januari 2021 voor project K-19-073 en K-19-085 'gemeente Schilde, weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg' tussen de gemeente Schilde en Pidpa.

De beslissing van de gemeenteraad van Ranst van 28 juni 2021 'Gemeente Schilde - Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg - aandeel gemeente Ranst - lastvoorwaarden en wijze van gunning - goedkeuring'.

Het opgestelde addendum bij de samenwerkingsovereenkomst van 7 januari 2021 inzake Project K-19-085 tussen de gemeente Schilde, Pidpa en de gemeente Ranst (Ranst: wegwerken Oelegemsteenweg - Schildesteenweg).

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. 

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 41, §2, 5° en 10° en artikel 78, 10° van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsoverenkomsten

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk wezlijn zijn bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

 

Bijlagen:

-          Document 07238A-04-03: Overeenkomst studie, ontwerp en opvolging der werken tussen gemeente Schilde en Groep Infrabo NV goedgekeurd door het college van burgemeester en schepen van Schilde op 18 februari 2008.

-          De samenwerkingsovereenkomst van 7 januari 2021 'Project K-19-073 en K-19-085, gemeente Schilde: weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg' tussen de gemeente Schilde en Pidpa.

-          De beslissing van de gemeenteraad van Ranst van 28 juni 2021 'Gemeente Schilde - Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg - aandeel gemeente Ranst - lastvoorwaarden en wijze van gunning - goedkeuring'.

-          Addendum bij de samenweringsovereenkomst van 7 januari 2021 inzake Project K-19-085 tussen de gemeente Schilde, Pidpa en de gemeente Ranst.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst van 7 januari 2021 inzake Project K-19-085 tussen de gemeente Schilde, Pidpa en de gemeente Ranst, zoals voorgesteld in bijlage, goed.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

12. Afkoppeling Achterstraat - overeenkomst studieopdracht - goedkeuring

 

Omschrijving:

goedkeuring overeenkomst studieopdracht project RAN3032

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2009 om het rioolbeheer op haar grondgebied over te dragen aan Rio-link.

De multilaterale Overeenkomst Studiebureaus van 1 maart 2021, afgesloten tussen Aquafin en Ontwerper.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. 

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 41, §2, 5° en 10° en artikel 78, 10° van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsoverenkomsten

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk wezlijn zijn bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

 

Bijkomende motivering:

De aanleg van riolering in de Achterstraat in Oelegem is een taak van de rioolbeheerder. Rio-link wenst deze taak in synergie met de wegeniswerken in deze straat uit te voeren. Beide projecten zijn zowel economisch als technisch onafscheidbaar waardoor Rio-link deelneemt. Rio-link neemt de kosten voor de riolering voor haar rekening.

 

Bijlagen:

overeenkomst studieopdracht project RAN3032 voor de afkoppeling Achterstraat

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst zoals in bijlage voor studieopdracht project RAN3032 afkoppeling Achterstraat tussen Aquafin nv, de gemeente Ranst en Gowaco bvba goed.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

13. N116 Massenhovensesteenweg - verlenging termijn module 13 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring addendum aan module 13 N116 Massenhovensesteenweg

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De module 13 met volgnummer 11035/AC/13 voor de N116 Massenhovensesteenweg in Broechem die ondertekend werd op 14 december 2011 en een looptijd heeft van tien jaar tot 13 december 2021.

Er is een addendum opgemaakt voor de koepelmodule 11035/AC van 14 december 2011 met module 13 waarbij de looptijd verlengd wordt met vijf jaar tot 14 december 2026.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. 

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 41, §2, 5° en 10° en artikel 78, 10° van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsoverenkomsten

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk wezlijn zijn bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

 

Bijlagen:

-          Koepelmodule N116 Massenhovensesteenweg met volgnummer 11035/AC N116 van 14 december 2011.

-          Addendum aan de koepelmodule van 14 december 2011 met module 13 voor verlenging looptijd met vijf jaar.

 

Besluit met:

19 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

5 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het addendum aan de koepelmodule 11035/AC van 14 december 2011 met module 13 voor de N116 Massenhovensesteenweg goed waardoor de looptijd verlengd wordt tot 14 december 2026.

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

14. Circulatieplan Broechem - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Fernand Bossaerts (CD&V/Wij) stelt vast dat de nieuwe verkeerssituatie in de Bistweg tot chaos lijdt en vraagt om de situatie op te lossen. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat het klopt dat het college van burgemeester en schepenen op 16 december 2021 het tijdelijk aanvullend verkeersreglement heeft goedgekeurd om het vrachtverkeer uit de schoolomgevingen te weren en om dit verkeer via een alternatieve route van en naar Oelegem te laten rijden. De opdracht werd gegeven aan de technische dienst om de verkeersborden die allemaal vermeld staan in dit tijdelijk aanvullend verkeersreglement aan te brengen. De verkeersborden die sinds begin dit jaar geplaatst werden leiden niet tot chaos. Het zijn de individuen die het nodig achten om borden te stelen of te beschadigen die zorgen voor chaos. Zo snel als mogelijk wordt de voorraad borden aangevuld en in samenspraak met de politie zullen alle borden teruggeplaatst worden.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Punt bijlagen/links circulatieplan Broechem - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

15. Decreet buitenschoolse opvang en activiteiten - interpellatie Goesting!

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Hilde Goris (Goesting!) vraagt naar de toekomst van de buitenschoolse kinderopvang naar aanleiding van de implementatie van het BOA-decreet en in het bijzonder de besteding van de voorziene subsidies. De schepen Annelies Creten (Groen) antwoordt dat de middelen vanaf 2026 besteed worden zoals opgelegd in het decreet. Nu zitten we in de beginfase van dit project en wordt er nagedacht over een plan van aanpak om samen met alle betrokken partners na te denken over de manier waarop we deze subsidie zullen inzetten.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Punt bijlagen/links Decreet buitenschoolse opvang en activiteiten - Interpellatie Goesting!.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 januari 2022

 

 

16. Onderwijs in de gemeente Ranst - interpellatie Goesting!

 

Omschrijving:

De interpellatie van Hilde Goris (Goesting!) en het antwoord van Annelies Creten

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Punt bijlagen/links Onderwijs in de gemeente Ranst - interpellatie Goesting!.pdf Download