Zitting van Gemeenteraad van maandag 25 juli 2022 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Christel Engelen, Fernand Bossaerts, Zoe Helsen, Bart Goris en Patrick Vandervaeren - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Jan Dillen - schepen

Frans Marivoet, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Joris Van Camp, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Afwezig:

Hilde Goris en Roel Vermeesch - gemeenteraadsleden

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 25 juli 2022

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 juni 2022 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 20 juni 2022.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 20 juni 2022, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 20 juni 2022

 

Besluit met:

9 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Zoe Helsen (N-VA) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

4 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 juni 2022 goed.

Publicatiedatum: 21/09/2022
Punt bijlagen/links GR20220620 - notulen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 25 juli 2022

 

 

2. Verzoek uitzonderingsmaatregel gemeente Ranst voor de indeling van de eerstelijnszone - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad vraagt aan Vlaams minister van volksgezondheid om een uitzonderingsmaatregel voor de indeling van de eerstelijnszone. De gemeenteraad sluit zich aan bij de argumentatie van de eerstelijnszone (zie bijlage 3 en 4) en vraagt dat de gemeente Ranst tot de eerstelijnszone Pallieterland mag blijven behoren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het voorstel van gemeenteraadsbeslissing ingediend door het gemeenteraadslid Bart Goris (Goesting!) rond de eerstelijnszone tijdens de gemeenteraadszitting van 20 juni 2022

De beraadslaging over het punt is tijdens de gemeenteraadszitting van 20 juni 2022 afgebroken wegens het niet bereiken van het quorum of de noodzakelijke meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

Hierdoor kan de gemeenteraad na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.In de oproeping, vermeld in het tweede lid, wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van dit artikel overgenomen.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Overeenkomstig artikel 6, § 1, VIII, tweede lid, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en artikel 46 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en met toepassing van het subsidiariteitsbeginsel, oefenen de gemeenten ook de bevoegdheden uit die hen door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Alleen als dat bij decreet uitdrukkelijk is bepaald, kunnen de provincies de medewerking van de gemeenten regelen.

De kadernota van de Vlaamse regering op 9 oktober rond de regiovorming

Artikel 26 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.

In de oproeping, vermeld in het tweede lid, wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van dit artikel overgenomen.

 

Bijkomende motivering:

Door de nieuwe regiovorming zou Ranst niet langer behoren tot de eerstelijnszone Pallieterland van de regio Rivierenland. Ranst zou immers moeten toetreden tot een van de eerstelijnszones van de regio Antwerpen.

De Vlaamse regering kan echter voor een heel specifiek samenwerkingsverband (dus ook op het niveau van de eerstelijnszone) een afwijking toestaan indien de bevoegde minister daarvoor een gemotiveerd voorstel indient (zie bijlage 2).

De minister baseert zijn standpunt hiervoor op verschillende criteria waaronder de mening van de eerstelijnszone en de betreffende gemeenten. Over dit standpunt van de gemeente bestaat nu onduidelijkheid. Op de gemeenteraad is hier al meermaals gezegd dat Ranst inderdaad een uitzondering heeft aangevraagd, maar uit de mails van het kabinet van minister Jambon blijkt net het omgekeerde. Om deze onduidelijkheid weg te werken, zouden we hier vanuit de gemeenteraad een uitzonderingsmaatregel willen vragen zodat over het standpunt van onze gemeente geen twijfel meer bestaat. 

“De indeling in referentieregio’s is het resultaat van een consultatietraject waarbij feedback werd gevraagd van zowel de lokale besturen, gebundeld in een advies van de gouverneur, als van de Vlaamse sectorale beleidsdomeinen, gebundeld in een advies van de bevoegde ministers. Uit dat traject kwam naar voren dat het gemeentebestuur van Ranst een voorkeur had om bij de regio Antwerpen te worden ingedeeld. De voorkeur van de gemeente was een belangrijke factor om tot een indeling bij de regio Antwerpen over te gaan”.

Welke van de twee versies is dan correct?

Volgens de mail van minister Jambon kan er nog steeds een uitzondering aangevraagd worden. De modaliteiten van de procedure via dewelke een uitzondering aangevraagd kan worden, worden immers pas de komende maanden vastgelegd. Daarom zou ik volgend besluit willen toevoegen aan deze interpellatie waarbij we meteen vragen aan de volledige gemeenteraad om deze uitzonderingsmaatregel gezamenlijk aan te vragen. Als stemming zou het gemeenteraadslid dan willen voorleggen:

De gemeente Ranst vraag aan de Vlaamse regering om een uitzonderingsmaatregel voor de indeling van de Eerstelijnszone. We vragen de mogelijkheid om te behoren tot de eerstelijnszone Pallieterland (referentieregio Rivierenland) in plaats van tot de Regio Antwerpen.

 

De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar het éénparig besluit van de gemeenteraad van 22 november 2021 waarin besloten werd om de organisatie van de eerstelijnszone te agenderen wanneer het dossier klaar is na raadpleging van alle actoren op een gemeenteraadszone en niet enkel vanuit de voormalige voorzitter van de eerstelijnszone. De burgemeester betreurt dat de gemeenteraad midden in de vakantie bijeengeroepen werd om dit punt te stemmen zonder dat de voltallige gemeenteraad aanwezig kan zijn én zonder raadpleging van de actoren die betrokken zijn in de reorganisatie. De burgemeester verwijst ook naar de regelgeving en de besluiten van de Vlaamse regering waaronder het regiodecreet. Dit decreet is enkel van toepassing op intergemeentelijke en bovenlokale samenwerkingsverbanden maar het decreet is nog niet goedgekeurd en heeft nog geen uitwerking. Het decreet moet daarna nog vertaald worden in uitvoeringsbesluiten en sectorale regelgeving. Tot vandaag is de kadernota regiovorming van 12 maart 2021 van belang waarin vermeld staat dat de samenwerkingsverbanden zich moeten alligneren naar de 17 referentieregio’s. Voor de algemene intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zal dat gaan via een aanpassing van het decreet lokaal bestuur via het regiodecreet.

Voor de bovenlokale samenwerkingsverbanden zoals de Eerstelijnszones, de woonmaatschappijen, intergemeentelijke erfgoeddiensten, CAW, sportregio’s, … moet er gewacht worden op de sectorale initiatieven. Sommige sectorale initiatieven zijn al gerealiseerd zoals de woonmaatschappijen waardoor de bevoegd een vraag heeft gesteld en ook is voorgelegd aan de gemeenteraad waarin de gemeenteraad weliswaar niet unaniem een afwijking heeft aangevraagd voor de regiovorming maar dit is door de Vlaamse regering en de minister niet weerhouden.

Al onze samenwerkingsverbanden zijn gericht op de regio Antwerpen met uitzondering van de woonmaatschappij maar die discussie is beslecht én de eerstelijnszone. Voor de eerstelijnszone is de tijdspanne voorzien in de mededeling van de regering in de Regiovorming – voortgangsrapportering eind 2023. De eerstelijnszone moet uiterlijk begin 2025 aangepast zijn. De werkingsgebieden van de eerstelijnszones zijn opgenomen in een besluit van de Vlaamse regering van 17 mei 2019. Om die te wijzigen is dus een aanpassing van dat BVR nodig. Het is de minister of via het agentschap zorg en gezondheid dat het initiatief neemt zoals beschreven in de nota van de Vlaamse regering en de burgemeester stelt voor om het initiatief van de minister af te wachten vooraleer een standpunt in te nemen zonder overleg met alle betrokken actoren van de Zorgraad en niet enkel de huisarts(en). Hierdoor amendeert de burgemeester het voorstel van het gemeenteraadslid om het besluit van de gemeenteraad van 21 november 2021 te respecteren en de organisatie van de zorgraad te behandelen na de vraag van de Vlaamse regering en na overleg in een gemeenteraadscommissie met de verschillende actoren van de zorgraad.

 

Bijlagen:

-          Bijlage 1 - ontwerp gemeenteraadsbesluit

-          Bijlage 2 - Mail kabinet Jambon aan eerstelijnszone Pallieterland

-          Bijlage 3 - voorbereiding overleg impact referentieregio op ELZ Pallieterland 

-          Bijlage 4 - pleidooi behoud van Ranst in eerstelijnszone Pallieterland

 

Besluit over amendement - respect voor besluit gemeenteraad 22 november 2021 met:

6 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen) en Zoe Helsen (N-VA)

7 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Besluit over verzoek uitzonderingsmaatregel ELZ aligneren regiovorming met:

7 stemmen voor: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

6 tegen: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen) en Zoe Helsen (N-VA)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het amendement om het besluit van de gemeenteraad van 22 november 2021 te respecteren en het dossier van de organisatie van de eerstelijnszone te behandelen na de vraag tot reorganisatie van de Vlaamse regering of van de Vlaamse minister van volksgezondheid en na behandeling van het dossier in een gemeenteraadscommissie in overleg met alle sectoren van de zorgraad niet goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad vraagt aan Vlaams minister van volksgezondheid om een uitzonderingsmaatregel voor de indeling van de eerstelijnszone. De gemeenteraad sluit zich aan bij de argumentatie van de eerstelijnszone (zie bijlage 3 en 4) en vraagt dat de gemeente Ranst tot de eerstelijnszone Pallieterland mag blijven behoren. 

Publicatiedatum: 21/09/2022
Punt bijlagen/links bijlage 1 - ontwerpbeslissing.pdf Download
bijlage 4 - pleidooi behoud van Ranst in eerstelijnszone Pallieterland.pdf Download
bijlage 3 -dossier Ranst bij eerstelijnszone Pallieterland.pdf Download
bijlage 2 - brief kabinet minister jambon.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 25 juli 2022

 

 

3. Motie betreffende de programmatische Aanpak Stikstof en de impact daarvan op de landbouwsector - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad sluit zich bij het advies van het college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2022 rond het Ontwerp Pas en Plan-Mer en besluit de motie in bijlage betreffende de programmatische aanpak stikstof en de impact daarvan op de landbouwsector goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het verzoek van gemeenteraadslid Fernand Bossaerts (cd&v/wij) om bijgevoegd agendapunt op de gemeenteraad van 23 mei 2022 te agenderen.

De behandeling op de gemeenteraad van 23 mei 2022 van het agendapunt zonder de effectieve stemming

Het verzoek van gemeenteraadslid Fernand Bossaerts (cd&v/wij) om bijgevoegd agendapunt op de gemeenteraad van 20 juni 2022 opnieuw te agenderen.

De stemming en de beraadslaging over het punt is tijdens de gemeenteraadszitting van 20 juni 2022 afgebroken wegens het niet bereiken van het quorum of de noodzakelijke meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

Hierdoor kan de gemeenteraad na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.In de oproeping, vermeld in het tweede lid, wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van dit artikel overgenomen.

 

Juridisch kader:

Art. 2 en 19 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

De voorzitter is verplicht de gemeenteraad bijeen te roepen op verzoek van een derde van de zittinghebbende leden of van het college van burgemeester en schepenen.Bij een verplichte bijeenroeping als vermeld in het tweede en het derde lid roept de voorzitter de gemeenteraad bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. Daarvoor bezorgen de gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Het PAS-akkoord en de conceptnota van de Vlaamse regering van 23 februari 2022

In dit akkoord wordt er een definitief kader voor de programmatische aanpak stikstof wordt voorgesteld

 

Bijkomende motivering:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (cd&v/wij) verwijst naar de conceptnota van 23 februari 2022 van de Vlaamse regering met een definitief kader voor de Programmatische Aanpak Stikstof (het PAS akkoord). Op dit moment loopt het openbaar onderzoekvan het ontwerp-PAS en het ontwerp plan-MER. Iedereen kan hierop reageren en ook de lokale besturen kunnen hierover een advies formuleren. In onze “landelijke gemeente” worden 48 professionele bedrijven rechtstreeks getroffen door dit PASakkoord. Er zijn zelfs twee “rode” bedrijven in onze gemeente die hun activiteiten op korte termijn zullen moeten stopzetten. Zo wordt Ranst ..n van de zwaarst getroffen gemeenten in Vlaanderen. Met dit ontwerp-PAS zullen niet alleen twee bedrijven moeten stoppen, voor de overblijvers wordt bedrijfsontwikkeling zo goed als uitgesloten.

Dat is een meer dan voldoende reden om vanuit ons lokaal bestuur een advies te formuleren aan de Vlaamse overheid om de land- en tuinbouw een toekomst te geven in onze gemeente.

Het gemeenteraadslid verzoekt dan ook bijkomende motie op de gemeenteraad te plaatsen op basis van onderstaande motieven:

-          Het openbaar onderzoek dat gestart is op 19 april 2022 en het ontwerp-PAS en ontwerp plan-MER dat voorligt ter inspraak

-          Het gegeven dat landbouwers erkennen inspanningen te moeten leveren om de stikstofemissies te laten dalen, doch rekening houdend met hun specifieke situatie en bepalende factoren zoals ligging, bedrijfsmodel, investeringsmogelijkheden etc.

-          Het akkoord geen ruimte laat aan de landbouwsector om op een sterke en duurzame wijze verder te ontwikkelen en landbouwers toekomstperspectieven ontneemt

-          Er geen rekening werd gehouden met het socio-economische impact die dit voorstel met zich mee zal brengen ondanks de belofte van de Vlaamse regering vorig jaar om een socioeconomische impact analyse uit te voeren. Bovendien is deze analyse niet enkel noodzakelijk voor landbouwers maar ook voor de ketenpartners die eveneens getroffen zullen worden door de impact van het PAS-akkoord. Zo dreigt 1 op de 3 jobs te verdwijnen in de dierlijke agrovoedingsketen indien een ondoordacht stikstofbeleid wordt gevoerd

-          In het akkoord wordt teruggekomen op gemaakte afspraken. Er is sprake van het vervroegd sluiten van rode bedrijven en het versneld terugdraaien van de ontheffing van nulbemesting in groene bestemmingen. Zo zullen rode bedrijven met een lopende vergunning veel vroeger moeten stoppen dan de looptijd van de vergunning. Op die manier wordt de waarde van een verleende vergunning herleid naar nul gezien ze reeds kan aflopen voor de beoogde eindtermijn en dus geen zekerheden meer biedt. Dit net wanneer de sector juist nood heeft een betrouwbare overheid als partner in het stikstofdossier.

-          Op het grondgebied van de gemeente Ranst zijn er 2 rode bedrijven. Inzake de stopzetting van de ontheffing op nulbemesting in groene bestemmingen is de bijdrage aan het dalen van emissies verwaarloosbaar (0,5% van het totaal) terwijl de impact op de bedrijfsvoering van landbouwers wel zeer groot kan zijn. Het is dus niet te verantwoorden dat men dit beleid versneld wenst stop te zetten, wetende dat deze ontheffing sowieso uitdovend is

-          Er wordt uitgegaan van reductiedoelstelling op bedrijfs- en stalniveau en beperkte technische toegelaten technieken. Dit zorgt ervoor dat er een beperkt scala aan mogelijkheden overblijft voor landbouwers waardoor ze in een bepaalde richting worden geduwd, en soms onvermijdelijk het aantal dieren op hun bedrijf moeten afbouwen, waardoor hun verdienmodel onderuit wordt gehaald. Bovendien is er vandaag nog steeds geen wetenschappelijke comit. waardoor al minstens twee jaar lang geen nieuwe technieken erkend kunnen worden

-          Bij gebrek aan sectordoelstellingen en het gegeven dat het aandeel van de stoppende landbouwers niet mee in rekening wordt genomen ervoor zorgt dat zij geen ontwikkelingsruimte kunnen cre.ren voor de andere overblijvende bedrijven

-          Voor varkens en pluimvee een reductie van 60% op stalniveau zeer moeilijk is. Varkens- en pluimveehouders worden zo geduwd richting slechts een aantal techniek (vb. luchtwasser) en deze zijn niet altijd op alle bestaande stallen te implementeren. Voor rundvee wordt er wel een sectordoelstelling ingeschreven maar ook een evaluatie in 2025 die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van alle rundveebedrijven hangt. Enkel bedrijven die tegen dan een emissiereductie van 15% hebben gehaald worden vrijgesteld, anderen riskeren een reductie van hun veestapel op bedrijfsniveau, indien de sectordoelstelling niet halverwege is. Hierdoor wordt een extra doelstelling met een kortere timing opgelegd

-          De KDW (Kritische depositiewaarde) een cruciale rol speelt in de vergunningverlening. Kiezen voor een beleid dat gebaseerd is op een zeer modelmatige benadering waarbij men een beleid voert tot 2 cijfers na de komma, stijgingen of dalingen in depositie in kaart brengt tot op gramniveau per hectare, is een risicovol pad. Ook het Hof van Justitie beschouwt de kritische depositiewaarde als een grens waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van de habitat significant wordt aangetast door de verzurende of vermestende invloed van stikstofdepositie. Hieruit kan dus ook geen absolute noodzaak worden afgeleid om die grens te behalen. 

-          De aanpak voor SBZ wordt doorgetrokken naar VEN. Momenteel wordt de PASdiscussie gevoerd in relatie tot de speciale beschermingszones (SBZ). Hiervoor zijn duidelijke Europese natuurdoelen vastgesteld die men wilt halen tegen 2050. Ondanks de onduidelijkheid die bestaat t.a.v. VEN (Vlaams Ecologisch Netwerk) zullen de winsten van de PAS ook de stikstofdruk op VEN-gebieden verminderen

-          De emissies vanuit het buitenland onvoldoende mee in rekening worden genomen ondanks dat ze een aandeel van 58% vertegenwoordigen (29,6% van landbouw)

-          Het akkoord uitgaat van een flankerend beleid voor bedrijven met een grote impact om nabijgelegen natuur. Echter, het gaat vaak om meer dan cijfers. Deze bedrijven zijn het resultaat van hard werk door hele families en gezinnen, vaak generaties lang. Flankerend beleid is een noodzaak maar levenswerk is niet uit te drukken in geld

-          In onze gemeente Ranst heel wat landbouwers (48 professionele bedrijven) maar ook ketenpartners getroffen zullen worden door het PAS-akkoord

 

De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de sectorale regelgeving waarin vermeld staat dat het college van burgemeester en schepenen de adviesverlenende instantie is en niet de gemeenteraad. De burgemeester baseert zich op artikel 4.2.11 van het Decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en artikel 3, §1, 2° van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s. Deze stelling werd ook bevestigt door de administratie binnenlands bestuur van de Vlaamse regering.

Op basis van de bezwaren ingediend vanuit allerlei sectoren heeft het college van burgemeester en schepenen dan ook zijn decretale bevoegdheid om een advies op te stellen. De burgemeester betreurt dan ook dat het gemeenteraadslid niet ingegaan is op de uitnodiging om bijvoorbeeld in een commissie inhoudelijk de zaak te bespreken en een gedragen advies uit brengen vanuit het college van burgemeester en schepenen zoals de wetgeving voorziet. Hierdoor stelt de burgemeester als amendement voor dat de gemeenteraad zich aansluit bij het advies van het college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2022 dat aan alle gemeenteraadsleden is bezorgd op 22 juli 2022.

 

Bijlagen:

Pas Motie

Ontwerp Pas en Plan-mer - advies van het college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2022

 

Schorsing:

Op verzoek van de burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) schorst de voorzitter John Oliviers (N-VA) de zitting na de stemming over het amendement om 20u57. Om 21u heropent de voorzitter de zitting voor de stemming over de motie.

 

Besluit over amendement - Aansluiting advies CBS 22 juli 2022 met:

10 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Zoe Helsen (N-VA), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

3 tegen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

 

Besluit over motie betreffende de programmatische aanpak stikstof en de impact daarvan op de landbouwsector met:

7 stemmen voor: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

6 onthoudingen: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Annelies Creten (Groen) en Zoe Helsen (N-VA)

 

Art. 1:

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van het college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2022 rond het ontwerp Pas en Plan-Mer zoals vastgesteld in bijlage.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit de motie in bijlage betreffende de programmatische Aanpak Stikstof en de impact daarvan op de landbouwsector goed te keuren zoals vastgesteld in bijlage.

Publicatiedatum: 21/09/2022
Punt bijlagen/links pas motie.pdf Download
CBS20220722 - 01 - Ontwerp-PAS en -plan-MER - advies.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 25 juli 2022

 

 

4. Beleid omgeving Netekanaal Emblem - interpellatie Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Sonja De Pooter (onafhankelijk) verwijst naar het tragische ongeval in het

Netekanaal ter hoogte van Emblem beach waarbij op 29 juni 2022 een 26 jarige man om het leven

gekomen doordat hij van op de brug in het water is gesprongen.

Het gemeenteraadslid vraagt zich af of het bestuur een verder gedoog beleid dulden of gaat men

maatregelen treffen met de zomervakantie voor de deur om te beletten dat dit soort zaken zich niet

kan herhalen?

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) heeft op 6 juli 2022 schriftelijk geantwoord dat naar

aanleiding van het tragisch ongeval in het Netekanaal ter hoogte van “Emblem beach” bereurt dat er

naast in de pers over een “gedoog beleid” wordt gesproken.

Het huidige gemeentebestuur heeft steeds duidelijk gemaakt dat er helemaal geen gedoog beleid is.

Het gaat hier om een bevaarbare waterloop waar zwemmen en zeker het springen vanop de brug

altijd verboden is. Zowel het jaagpad, de brug en het kanaal vallen onder de bevoegdheid van de

Vlaamse Waterweg. Zij hebben een bord aangebracht waarop dit verbod duidelijk staat aangegeven.

Bijkomend heeft het gemeentebestuur verbodsborden laten plaatsen aan de toegangsweg, ter

hoogte van de kade en op de brug. Via de camera die geplaatst werd aan de gevel van de roeiclub kan er eveneens vanop afstand

toezicht gehouden worden door de politie.

Net zoals aan de pers vraagt de burgemeester om de term “gedoog beleid” niet meer te gebruiken

omdat dit misleidend is en juist aanzet om in het Netekanaal te gaan zwemmen.

Het gemeentebestuur en de politie doen extra inspanningen om te vermijden dat er zich ongevallen

voordoen en gedogen niet dat er gezwommen wordt in de bevaarbare waterlopen.

 

Publicatiedatum: 21/09/2022
Punt bijlagen/links antwoord burgemeester.pdf Download
Interpellatie Sonja De Pooter.pdf Download