Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025 om 20:00.

 

Aanwezig:

Roel Vermeesch - voorzitter

Bart Goris - burgemeester

Katlijn Hofmans, Christel Engelen, Tim Peeters, Sonja De Pooter en Tine Muyshondt - schepenen

Fernand Bossaerts, Johan De Ryck, Leen Baeten, Jan Dillen, Kevin Helsen, Guido Wittocx, Christel Meeus, Fons Huysmans, Jörg Welz, Annelies Creten, Zoe Helsen, Gunter Michiels, Kurt Stabel, Mieke Van Rompaey, Kris Wouters en Ludo Janssens - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Luc Redig en Tim Bruyninckx - gemeenteraadsleden

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 februari 2025 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 17 februari 2025.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de gemeenteraad in de zitting van 28 januari 2019

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 februari 2025 goed

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

2. Cipal dv - agenda en mandaat algemene vergadering 31 maart 2025 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Cipal van 31 maart 2025 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Cipal

De gemeenteraad duidde op 20 januari 2025 Bart Goris als vertegenwoordiger en Gunter Michiels als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 5 februari 2025 van Cipal voor de buitengewone algemene vergadering van maandag 31 maart 2025 om 17u op digitale wijze met volgende agenda:

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

  1. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde
  2. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

De e-mail van 11 maart 2025 van Cipal dv met de aangepaste lijst van voordracht van kandidaten van de Raad van bestuur van Cipal dv waar Paul Verbeeck door Bart Brughmans vervangen wordt

 

Juridisch kader:

Artikel 445 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Bij algehele vernieuwing van de gemeenteraad binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de gemeenteraadsverkiezingen, moet een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vernieuwing van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

Artikel 434, §1, §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 

Het aantal leden van de raad van bestuur van een dienstverlenende vereniging maximaal vijftien leden bedraagt waarbij maximaal twee derden van de leden van de raad van bestuur van een dienstverlenende vereniging van hetzelfde geslacht is

De leden van de raad van bestuur van een opdrachthoudende vereniging worden benoemd op voordracht van de deelnemers

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders waarbij het voorstel van gezamenlijke voordrachtlijst werd genomen in consensus met de verschillende politieke partijen die, met toepassing van het systeem D’Hondt, recht hebben op een vertegenwoordiging in de raad van bestuur van Cipal.

Bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst werd o.m. rekening gehouden met de decretale en statutaire bepalingen, de geografische verdeling, de politieke verdeling (toepassing systeem D’Hondt), de bevolkingscijfers (inwonersaantallen van de aangesloten gemeenten), de genderratio en de continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur:

-          Brughmans Bart, schepen Brasschaat

-          Iacopucci Pietro, schepen Waregem

-          Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

-          Meynen Dymfna, schepen Hasselt

-          Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi

-          Paredis Tine, schepen Vilvoorde

-          Pletincx Sven, schepen Halle

-          Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt

-          Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

-          Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

-          Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

-          Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst

-          Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar

-          Verheyen Kelly, schepen Turnhout

-          Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst

Indien één van de namens CD&V voorgedragen kandidaten zijn mandaat niet zou kunnen opnemen, zal deze persoon vervangen worden door burgemeester Walter Horemans van Berlaar.

Indien één van de namens N-VA voorgedragen kandidaten zijn mandaat niet zou kunnen opnemen, zal deze persoon vervangen worden door schepen Niels Vermeulen van Laakdal.

 

Bijlagen:

De uitnodiging van 5 februari 2025 van Cipal voor de buitengewone algemene vergadering van maandag 31 maart 2025 om 17u op digitale wijze met de agenda:

De toelichtende nota

Melding van de voordracht van de raad van bestuur met de aanpassing via email van 11 maart 2025 van Cipal dv met de aangepaste lijst van voordracht van kandidaten van de Raad van bestuur van Cipal dv waar Paul Verbeeck door Bart Brughmans vervangen wordt

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis kennis van de dagorde van de algemene vergadering van maandag 31 maart 2025 om 17u op digitale wijze met de agenda evenals van alle daarbij horende documenten, inclusief de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders (met inbegrip van de twee “reservekandidaten”).

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 31 maart 2025 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de odienstverlenende vereniging Cipal

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

3. Projectvereniging Erfgoed Voorkempen - stemgerechtigde en raadgevende leden RvB - aanduiding

 

Omschrijving:

De gemeenteraad duidt als effectief stemgerechtigd lid in de Raad van Bestuur ..., schepen in de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen, ..., schepen als plaatsvervangend als effectief stemgerechtigd lid in de Raad van Bestuur, ... , gemeenteraadslid als effectief raadgevend lid en ... , gemeenteraadslid als plaatsvervangend raadgevend lid

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2015 met de oprichting van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen

De vereniging heeft tot doel te zorgen voor het behoud (zonder eigendomsverwerving), beheer onderzoek en ontsluiting van het onroerend (archeologisch, landschappelijk, monumenten) en cultureel (roerend en immaterieel) erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond erfgoed.

De projectvereniging wordt opgericht voor een termijn van vier jaar met een start op 1 januari 2016. Tijdens deze periode is er geen uittreding mogelijk.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de verlenging van het lidmaatschap van de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen (Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst ) voor een periode van 6 jaar te beginnen vanaf 1 januari 2020 en de toetreding van de nieuwe leden Brasschaat, Schoten, Zandhoven, Brecht en Malle tot de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen

De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemers.

De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.

De stemgerechtigde leden bestaan uit één lid van het college van burgemeester en schepenen van elke deelnemende gemeente en één lid van de deputatie van de provincie Antwerpen. Voor gemeenten betreft de plaatsvervanger een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan de verkozenen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld zijn als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente en de provincie één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten/provincie, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen/bestendige deputatie

De gemeenteraad werd volledig vernieuwd na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2025.

Aan de fracties PIT, Ons Ranst en Vrij Ranst van de gemeenteraad werd verzocht kandidaten voor te dragen als stemgerechtigd lid van de Raad van Bestuur op voorwaarde dat de effectieve vertegenwoordiger lid is van het college van burgemeester en schepenen, de plaatsvervanger kan lid zijn van de gemeenteraad.

De burgemeester, Bart Goris (PIT) draagt namens het college van burgemeester en schepenen volgende kandidaten voor:

-          Christel Engelenen (Ons Ranst) als effectief stemgerechtigd lid

-          Bart Goris (PIT) als plaatsvervanger voor de raad van bestuur  

Aan de fracties N-VA en Groen wordt verzocht een effectieve en plaatsvervangend raadgevend lid van de Raad van Bestuur voor te dragen.

Het gemeenteraadslid, Johan De Ryck (N-VA) draagt volgende kandidaten voor:

-          Luc Redig (Groen) als effectief raadgevend lid en Annelies Creten (Groen) als plaatsvervanger voor de raad van bestuur 

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 41, 4° en 404 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad heeft volheid van bevoegdheid.

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De projectvereniging beschikt uitsluitend over een raad van bestuur. Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.

De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast de afgevaardigde met raadgevende stem.

Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als lid van de raad van bestuur vervullen.

Het voorzitterschap van de raad van bestuur wordt altijd toevertrouwd aan een bestuurder die een gemeente aangewezen heeft.

 

Besluit na geheime stemming met 15 stemmen ja, 7 onthoudingen en 1 stem neen over Christel Engelen - Bart Goris - stemgerechtigd lid:

 

Besluit na geheime stemming met 19 stemmen ja, 1 onthouding en 3 stemmen neen over Luc Redig - Annelies Creten raadgevend lid:

Art. 1:

De gemeenteraad duidt Christel Engelen (Ons Ranst), schepen aan als effectief stemgerechtigd lid van de Raad van Bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen en Bart Goris (PIT), burgemeester aan als plaatsvervangend stemgerechtigd lid van de Raad van Bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad duidt Luc Redig (Groen), gemeenteraadslid aan als effectief raadgevend lid van de Raad van Bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen en Annelies Creten (Groen), gemeenteraadslid aan als plaatsvervangend raadgevend lid van de Raad van Bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

4. Eerstelijnszone Voorkempen - aanduiding vertegenwoordiger AV en cluster lokale besturen - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad duidt Karin Dillen, afdelingshoofd zorg en welzijn aan als effectief lid van het bestuursorgaan, cluster lokale besturen van de Eerstelijnszone Voorkempen en Tine Muyshondt (PIT), als vertegenwoordiger van de algemene vergadering van de Eerstelijnszone Voorkempen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 met de engagementsverklaring om toe te treden tot de eerstelijnszone Lier

De eerstelijnszone wordt beheerd door de zorgraad waarin Ranst recht heeft op één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger. 

De Vlaamse regering bakent vaste regio's af om tot een grotere coherentie te komen en de regiovorming te stimuleren. Binnen die regio's moeten alle vormen van intergemeentelijke samenwerking plaatsvinden.

Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in regio's waardoor Ranst deel zal uitmaken van de regio Antwerpen terwijl de andere deelnemers aan het ELZ deel uitmaken van de regio Rivierenland

De regio’s zijn geen nieuwe structuur, maar worden de referentie voor de Vlaamse afbakeningen. Vlaanderen zal de werkingsgebieden van de door hem opgelegde of gestimuleerde samenwerking afstemmen op de regio’s. Dit gebeurt meteen voor nieuwe samenwerkingsverbanden, en ten laatste op 1 januari 2025 voor bestaande. Voor de door Vlaanderen gestimuleerde samenwerkingsverbanden gaat de wijziging van de werkingsgebieden in bij de eerstvolgende erkennings- of subsidiëringsronde.

De mail van Carmen Schaalje, Zorgtrajectcoördinator – ELZ Pallieterland op 14 februari 2022 met de melding dat de ELZ Pallieterland een schrijven heeft ontvangen van Vlaams minister van Welzijn, volsgezondheid, gezin en armoedebestrijding, Wouter Beke dat de ELZ Pallieterland zich zal moeten herstructureren in samenspraak met de zorgraden en de gemeente.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 juli 2022 met de vraag aan de Vlaams minister van volksgezondheid om een uitzonderingsmaatregel voor de indeling van de eerstelijnszone ten aanzien van de regiovorming op basis van de argumentatie van de eerstelijnszone (zie bijlage 3 en 4).

Het antwoord Vlaamse regering van 21 november 2022 en ontvangen op 29 november 2022 rond de regiovorming en de eerstelijnszone

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 december 2022 met de kennisname van het antwoord Vlaamse regering van 21 november 2022 en ontvangen op 29 november 2022 rond de regiovorming en de eerstelijnszone en het besluit tot mededeling aan de gemeenteraad

Op 1 februari 2023 keurde het Vlaams Parlement het regiodecreet goed. Daarmee wordt het Vlaamse Gewest ingedeeld in 15 referentieregio’s. Elke gemeente behoort tot 1 referentieregio. Om voldoende afstemming te bekomen op alle bestuursniveaus en binnen de verschillende beleidsdomeinen engageert de Vlaamse overheid zich om de samenwerkingsverbanden die door Vlaanderen gestimuleerd of opgelegd worden, te organiseren volgens de referentieregio’s.

Het netwerkmoment van de Eerstelijnszone Voorkempen op 19 november, in het gemeentehuis van Zandhoven die volledig in het teken stond van ontmoeten en verbinden met zorg- en hulpverleners uit Ranst en het voorstellen van ELZ Voorkempen aan hen aan de hand van thematafels.

Hierdoor vertrekt de gemeente Ranst vertrekt uit ELZ Pallieterland en sluit aan bij ELZ Voorkempen. De wijziging is definitief gerealiseerd op 01 januari 2025.

De zorgraad zorgt ervoor dat elke gemeente via een afgevaardigde vertegenwoordigd is in de zorgraad. De nieuwe leden voor de Algemene vergadering worden gestemd op het Bestuursorgaan van 22 april 2025. De mandaten voor het bestuursorgaan lopen af en op de Algemene vergadering van 13 mei 2025 zullen de (nieuwe) bestuurders (her)verkozen worden.

In het schrijven van de Eerstelijnszone Voorkempen stellen ze voor om voor de cluster lokale besturen zich te laten vertegenwoordigen door een ambtenaar in het Bestuursorgaan én een politiek mandataris in de algemene vergadering.

Aan de leden van de gemeenteraad wordt verzocht kandidaten voor te dragen als lid van het bestuursorgaan en als lid voor de algemene vergadering.

De burgemeester, Bart Goris (PIT) draagt namens het college van burgemeester en schepenen volgende kandidaten voor:

-          Karin Dillen, afdelingshoofd zorg en welzijn, als effectief lid van het bestuursorgaan

-          Tine Muyshondt (PIT), schepen van sociale zaken als lid van de algemene vergadering.

Het gemeenteraadslid, XXX (XXX) draagt volgende kandidaten voor:

-          XXX (XXX) als effectief lid van het bestuursorgaan

-          XXX (XXX) als effectief lid van de algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

In mei 2025 lopen de mandaten van de huidige bestuurders van de zorgraad van ELZ Voorkempen af, en moeten er opnieuw verkiezingen georganiseerd worden. De Algemene vergadering zal op 13 mei een herverkiezing houden en de nieuwe bestuurders stemmen. Huidige bestuurders kunnen zich opnieuw kandidaat stellen en kunnen maximum 3 termijnen van 6 jaar vervullen.

Het bestuur bestaat uit 4 clusters (eerstelijnszorgactoren, lokale besturen, welzijn en Personen met een Ondersteunings- of Zorgnood) van 1-8 personen (met max. 4 extra bestuurders die zich aansluiten bij een bestaande cluster). Iedere bestuurder heeft het mandaat waarbij hij/zij zorgberoep(en)/disciplines/organisaties uit de regio vertegenwoordigt. Ieder mandaat in onderstaande figuur moet opnieuw verkozen worden. Enkel natuurlijke personen kunnen zich kandidaat stellen (en geen organisaties).

 

Juridisch kader:

Het besluit van 17 mei 2019 betreffende de erkenning en subsidiëring van de zorgraden

Artikel 40, 41, 4° en 404 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad heeft volheid van bevoegdheid.

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

 

Bijlagen:

-          Statuten zorgraad ELZ Voorkempen

-          Schrijven lokale besturen ELZ Voorkempen

-          organisatiestructuur ELZ Voorkempen

-          Intern reglement ELZ Voorkempen

        Formulier 1 en 3 bij kandidaatstelling BO en AV ELZ Voorkempen

        Profiel bestuurder ELZ Voorkempen

 

Besluit na geheime stemming met 23 stemmen ja, 0 onthoudingen en 0 stemmen neen over Karin Dillen - Lid BO cluster lokale besturen:

 

Besluit na geheime stemming met 23 stemmen ja, 0 onthoudingen en 0 stemmen neen over Tine Muyshondt - Lid AV:

Art. 1:

De gemeenteraad duidt Karin Dillen, afdelingshoofd zorg en welzijn aan als effectief lid van het bestuursorgaan, cluster lokale besturen van de Eerstelijnszone Voorkempen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad duidt Tine Muyshondt (PIT), als vertegenwoordiger van de algemene vergadering van de Eerstelijnszone Voorkempen.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de Eerstelijnszone Voorkempen.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

5. Samenwerkingsovereenkomst Stichting Kempens Landschap - hernieuwing - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap goed waarbij beide partijen hun werkingsafspraken herbevestigen en machtigt voorzitter, Roel Vermeesch en de algemeen directeur Wim Van der Schoot om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 26 september 2001 met de vraag tot toetreding van de burgemeester als instelling van de gemeente tot de VZW Kempens Landschap waarbij de gemeente het lidmaatschap betaalt

De bevestiging van het effectieve lidmaatschap op 29 oktober 2008 van Ranst via de burgemeester als gemeentelijke instelling

De erkenning op 26 juni 2020 van Stichting Kempens Landschap als stichting van openbaar nut, waarbij alle personeelsleden, alle activa en passiva en alle rechten en plichten van de vzw Kempens Landschap (ondernemingsnummer: 0463.095.123) werden overgenomen

Het besluit van de gemeenteraad van 10 september 2020 met de goedkeuring van de beheersovereenkomst met het Kempens Landschap van de Molen van Oelegem

Het besluit van het college van 8 april 2021 met het verslag waarbij de voordelen van deelname aan de Stichting Kempens Landschap opgesomd staan, inclusief het voorstel

Het besluit van de gemeenteraad van 19 april 2021 met de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap

De email Philippe De Backer, Directeur Kempens Landschap van 3 maart 2025 met het verzoek tot de herbevestiging van de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 41, §2 en 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor. Het voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer van de gemeentelijke eigendommen en inrichtingen.

De gemeente is gemachtigd om onder de voorwaarden, vermeld in dit hoofdstuk, een vennootschap als vermeld in het Wetboek van Vennootschappen, of een vereniging of stichting als vermeld in de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, op te richten en te belasten met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang. Vanuit hun taak voor de beleidsuitvoering kunnen de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm ook betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding.

Artikel 386 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Met behoud van de toepassing van titel 3 van dit deel, kunnen de gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.

 

Bijkomende motivering:

De Stichting Kempens Landschap staat belangeloos ten dienste van de gemeenschap: “de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van monumenten, architecturale gehelen en landschappen, het leefmilieu, onroerend erfgoed en natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, het herstel en beheer en de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of haar beheer.

De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerenderfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak. Met deze samenwerkingsovereenkomst wensen beide partijen hun werkingsafspraken te herbevestigen.

 

Bijlagen:

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Kempens Landschap

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap goed waarbij beide partijen hun werkingsafspraken herbevestigen en machtigt de voorzitter van de gemeenteraad, Roel Vermeesch en de algemeen directeur Wim Van der Schoot om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Punt bijlagen/links Samenwerkingsovereenkomst Stiching Kempens Landschap 2025.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

6. Millegemveld - nominatieve subsidie Kempens landschap - goedkeuring

 

Omschrijving:

Het college van burgemeester en schepenen keurt in dwingende omstandigheden de aankoop van het WUG Millegemveld goed door de Stichting Kempens Landschap en met deze ondersteuning van deze uitzonderlijke aankoop voorziet de gemeente Ranst  een verhoogde toelage van 1.560.813,83 euro aan Kempens landschap voorafgaand aan de aankoop. De gemeente Ranst erkent hierbij dat de Stichting Kempens Landschap geen enkele financiële verantwoordelijkheid draagt omtrent het al dan niet bekomen van de Vlaamse tegemoetkoming vanuit het bouwshiftfonds.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De bevestiging van het effectieve lidmaatschap op 29 oktober 2008 van Ranst via de burgemeester als gemeentelijke instelling

De erkenning op 26 juni 2020 van Stichting Kempens Landschap als stichting van openbaar nut, waarbij alle personeelsleden, alle activa en passiva en alle rechten en plichten van de vzw Kempens Landschap (ondernemingsnummer: 0463.095.123) werden overgenomen

Het besluit van de gemeenteraad van 19 april 2021 met de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap goed waarbij beide partijen hun werkingsafspraken herbevestigen 

Het besluit van de raad van bestuur van Igean dv voor de verwerving van 40.962 m2 grond in woonuitbreidingsgebied gelegen aan de Herentalsebaan te Ranst, ter plaatse gekend als “Millegemveld”, voor de realisatie van een sociale verkaveling

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2007 met de borgstelling voor een krediet van €1.725.000 euro  voor de verwerving van 40.962 m2 grond in woonuitbreidingsgebied gelegen aan de Herentalsebaan te Ranst, ter plaatse gekend als “Millegemveld”, voor de realisatie van een sociale verkaveling

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2020 om de gronden in het woonuitbreidingsgebied van Millegem als onbebouwbaar aan te duiden en de gronden in het woonuitbreidingsgebied van Millegem te bekijken als een landschapsontwikkelingsgebied in samenwerking met Kempens Landschap.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023 met de toewijzing van de opdracht voor de opmaak van het RUP woonuitbreidingsgebied Millegemveld toe te wijzen aan Igean dv

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 februari 2025 met de toekenning van de verhoogde toelage van €1.560.813,83 euro aan Kempens landschap in het kader van artikel 269, 2de lid van het decreet lokaal bestuur als een uitgave in een dwingende en onvoorziene omstandigheid waarbij het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.
Artikel 269 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte.

In de gevallen, vermeld in het eerste en het tweede lid, worden de financiële gevolgen opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Decreet Woonreservegebieden van 24 mei 2023

Instrumentendecreet van 26 mei 2023

 

Bijkomende motivering:

Overwegende dat Igean dv na verwerving deze gronden op termijn verkavelt en verder ontwikkelt. Omwille van de bestemming als woonuitbreidingsgebied was een ontwikkeling enkel mogelijk door samenwerking met een sociale huisvestingsmaatschappij. In samenspraak met IGEAN, de Lierse Huisvestingsmaatschappij en de VMSW werd in 2017 een procedure gevoerd om een ontwerper aan te stellen. In 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen de gronden aangeduid als onbebouwbaar en de gronden in het woonuitbreidingsgebied van Millegem te bekijken als een landschapsontwikkelingsgebied in samenwerking met Kempens Landschap.

Op 24 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het Decreet Woonreservegebieden goed. Het nieuwe decreet voert nieuwe regels in voor de woonreservegebieden. Er kunnen voortaan slechts vergunningen verleend worden nadat een gebied (of een deel ervan) door de gemeenteraad is vrijgegeven, via een nieuwe procedure met openbaar onderzoek en adviezen. Het zgn. “vrijgavebesluit” is zeer streng en maakt het bijna onmogelijk om nog in slecht gelegen woonreservegebieden te bouwen. 

Het vrijgavebesluit mag bovendien niet in strijd zijn met het ruimtelijk structuurplan van de gemeente, wat bij Millegemveld wel zo is. Hierdoor is een dergelijke vrijgave niet mogelijk. De gemeente heeft niet de intentie om de opties van het GRS voor dit gebied, nl. ligging in een open ruimtecorridor, te wijzigen

Vanaf 15 april 2024 gelden voor RUP’s die vanaf dan voorlopig vastgesteld worden een nieuwe planschade regeling. De aanvragen en behandelingen van vergoedingen gebeuren niét meer via een rechtbank, maar loopt via een administratieve procedure via Landcommissies, met ondersteuning van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Vanaf de voorlopige vaststelling kan de gemeente een schaderamingsrapport laten opmaken bij deze Landcommissie. Dat is een globale raming van het hele RUP, niet tot op perceelsniveau en houdt rekening met verschillende factoren zoals oppervlakte, uitgeruste weg, overstromingsgevoeligheid,… maar houdt geen rekening met de aankoopprijs. 

Na de definitieve vaststelling kunnen de individuele eigenaren aan de Landcommissie de planschadevergoeding aanvragen. De berekening van de eigenaarsvergoeding gaat uit van het verschil tussen de waarde van het deel van het perceel waarop de gebruiksbeperking slaat vóór het effectief ingaan van de gebruiksbeperking/RUP en de waarde van dit deel na het effectief ingaan van de gebruiksbeperking/RUP. De regels over de hoogte van het vergoedingsbedrag zijn gewijzigd en vastgelegd in uitvoeringsbesluiten. 

Voor planschade wordt niet langer uitsluitend gewerkt met de historische verwervingswaarde, maar ook met de eerdere factoren vanuit het ramingsrapport. Bij de definitieve berekening is er voor de eigenaar de kans om gehoord te worden en eventuele bezwaren te uiten

De begunstigde van de planschade is de eigenaar van het perceel op het moment van de definitieve vaststelling van het RUP (om in aanmerking te komen kan de eigenaar niet een overheid zijn).

De bijbehorende planschadevergoedingen bij RUP’s vormen een grote financiële last voor lokale besturen. Om deze reden heeft de Vlaamse Regering in de Conceptnota Bouwshift de basis gelegd voor een financiële ondersteuning van deze planschadevergoedingen die uitgekeerd worden in uitvoering van het Instrumentendecreet. De benodigde budgetten komen uit het BRV-fonds/tak 'Lokaal Bouwshiftfonds', omgerekend zo’n 100 miljoen euro per jaar. 

Voor deze financiële ondersteuning aan de lokale overheden gelden verschillende voorwaarden:

-          De gemeente heeft via een gemeentelijk RUP een herbestemming doorgevoerd van een harde bestemming (zone voor wonen, bedrijvigheid, recreatie of gemeenschaps- en nutsvoorzieningen) naar een bouwvrije zachte bestemming (bos, natuur en reservaat, overig groen of agrarisch gebied)

-          Dit gemeentelijk RUP is voorlopig vastgesteld na 15 april 2024 (de inwerkingtreding van het Instrumentendecreet)

-          De gemeente heeft een definitieve beslissing genomen over de toe te kennen planschadevergoeding en de Vlaamse Landmaatschappij heeft deze vergoeding uitbetaald aan de eigenaar 

De planschadevergoedingen worden bij de nieuwe procedure uitbetaald aan de eigenaar door de VLM en nadien teruggevorderd bij de gemeente. Deze tussenkomst wordt toegekend via een korting bij de terugvordering bij de gemeente. 

De tussenkomst bedraagt: 

-          66% van de planschadevergoeding bij een herbestemming naar bos

-          50% van de planschadevergoeding bij een herbestemming naar een bouwvrije zone binnen de categorieën natuur, landbouw of overig groen. 

De procedure om met een ruimtelijk uitvoeringsplan de gewestplanbestemming te wijzigen van woonuitbreidingsgebied naar bosgebied is bijna afgerond. IGEAN Dienstverlening werd hiervoor door het college van Burgemeester en Schepenen van Ranst in zitting van 10 augustus 2023 aangesteld. Het ontwerp is voorlopig vastgesteld op de gemeenteraad van 27 mei 2024. Het openbaar onderzoek liep tot en met 1 augustus 2024. Binnen 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek moet het RUP definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad. Hiervoor kan het college één maal een verlenging aanvragen van 60 dagen op basis van een gemotiveerd verzoek aan de gemeenteraad. Deze termijnverlenging werd toegepast, waardoor de gemeenteraad uiterlijk op 29 maart 2025 het RUP definitief moet vaststellen. Veertien dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad treedt het RUP in werking. 

Voor het RUP definitief vastgesteld kan worden op de gemeenteraad, moeten de gronden verkocht worden om in aanmerking te komen voor de planschadevergoeding/bouwshiftfonds. 

De gemeente Ranst werkt samen met de stichting Kempens Landschap dat als doel heeft ten dienste van de gemeenschap de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van monumenten, architecturale gehelen en landschappen, het leefmilieu, onroerend erfgoed en natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, het herstel en beheer en de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of haar beheer. De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerend erfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak.

De doelstelling van de aankoop kadert in de doelstelling van de gemeente Ranst in het bewaren van landschappelijke verscheidenheid met Ranst als agrarisch centrum en Ranst als recreatiegemeente in het buitengebied. Hierdoor wordt de open ruimte rond de woonkernen: open ruimte voor natuur en voor land- en tuinbouw bewaard met het versterken van natuurlijke structuren en het verbinden ervan. De open ruimte wordt maximaal gevrijwaard van bijkomende bebouwing met de optie voor wooninbreiding in alle dorpskernen. De grote woonuitbreidingsgebieden aan de westrand van Broechem, aan de zuidrand van Ranst (ten zuiden van Kasteel Doggenhout en ten zuiden van de Herentalsebaan aan Millegem) en in het noordoosten van Alliers, én het reservegebied voor woonwijken tussen de Kromstraat en de Herentalsebaan, worden níet op korte termijn aangesneden. Alle andere grote ontwikkelingen voor bebouwing op korte en middellange termijn blijven ruimtelijk omsloten door al bestaande bebouwing, zodat er sprake is van opvulling en inbreiding, waarbij de open ruimte gespaard blijft. Alle vallei-, bos- en natuurgebieden blijven hun bestemming behouden in de open ruimte.

De aankoop door de stichting Kempens Landschap kadert in de samenwerkingsovereenkomst die op 19 april 2021 is goedgekeurd.

De toelage zal gefinancierd worden met de opbrengsten van het bedrijventerrein Oostmalsesteenweg.

Aangezien het budget voorzien in de meerjarenplanning niet voldoende is en de akte voor 4 maart verleden wordt, is geen uitstel van betaling meer mogelijk en wordt deze uitgave als een dwingende uitgave zoals voorzien in artikel 269 van het decreet lokaal bestuur gemotiveerd aangezien zonder de toelage aan de stichting Kempens Landschap deze operatie op de helling komt te staan en het vrijwaren van de open ruimte niet wordt gerealiseerd. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte en de financiële gevolgen worden opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Nominatieve toelage aan Kempens Landschap voor aankoop en verwerving gronden Millegemveld

Actie:

Realiseren van een landschapsbeheer

Ramingnummer:

RA001697

Uitgave:

€ 1.560.813,83   (inclusief btw)

Visumnummer:

in aanvraag

 

Bijlagen:

Aankoopakte door de stichting Kempens Landschap van Igean dv voor de verwerving van 40.962m2 grond in woonuitbreidingsgebied gelegen aan de Herentalsebaan te Ranst, ter plaatse gekend als “Millegemveld”

Nota Stichting Kempens Landschap bouwshift Ranst Millegemveld

Nota Igean dv - berekening verdeling met bouwshiftfonds obv voorlopig ramingsrapport

Schattingsverslag Millegemveld.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de aankoop van het WUG Millegemveld door de Stichting Kempens Landschap.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen met de goedkeuring omwille van deze uitzonderlijke aankoop een verhoogde toelage van €1.560.813,83 euro aan Kempens landschap voorafgaand aan de aankoop waarbij de gemeente Ranst erkent dat de Stichting Kempens Landschap geen enkele financiële verantwoordelijkheid draagt omtrent het al dan niet bekomen van de Vlaamse tegemoetkoming vanuit het bouwshiftfonds.

§2. De gemeenteraad neemt kennis van het gegeven dat deze beslissing kadert in artikel 269, 2de lid van het decreet lokaal bestuur als een uitgave in een dwingende en onvoorziene omstandigheid waarbij het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken omwille van bovenstaande motieven.

§3. De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen en schaart zich op basis van artikel 269, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur achter de dwingende en onvoorziene omstandigheden en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de financiële gevolgen op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan

 

Art. 3:

De gemeenteraad neemt ook de kennis van het gegeven dat de toelage aan de stichting Kempens landschap gefinancierd wordt met de inkomsten uit de realisatie van de verkoop van het bedrijventerrein Oostmalsesteenweg.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

7. RUP Millegemveld - definitieve vaststelling - goedkeuring

 

Omschrijving:

Definitieve vaststelling RUP 'Millegemveld' (uiterste datum: 29 maart 2025)

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het voorliggende ontwerp van RUP 'Millegemveld' bestaat uit de plannen 'bestaande feitelijke en juridische toestand' en 'grafisch plan' en de bundels 'stedenbouwkundige voorschriften' en 'toelichtingsnota'.

De publieke raadpleging van de startnota werd georganiseerd van 16 oktober 2023 tot en met 15 december 2023. Het participatiemoment werd georganiseerd op 29 november 2023.

Gelijktijdig met de opmaak van het plan werd ook een onderzoek gevoerd naar de eventuele noodzaak tot milieueffectrapportage (plan-MER-screening). Hiervoor werd een afzonderlijke nota opgesteld die verzonden werd aan de aangewezen administraties en besturen overeenkomstig de aanbevelingen van de Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen. Op basis van deze nota werden verschillende adviezen uitgebracht tijdens de termijn van ter inzagelegging (30 dagen).

De dienst MER werd aangeschreven op 20 februari 2024 met het verzoek vrijstelling te verlenen voor de opmaak van een plan-MER. Op 16 april 2024 verleende de dienst MER deze vrijstelling.

Ook de dienst Veiligheidsrapportage verleende de vrijstelling voor de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport.

Op 2 april 2024 werd aan de Gecoro de nodige toelichting gegeven. De opmerkingen van de Gecoro werden opgenomen in de toelichtingsnota en de voorschriften.

Op 29 april 2024 vond de plenaire vergadering plaats met de betrokken besturen en openbare instellingen. Het verslag van deze vergadering werd tijdig via het DSI-portaal verstuurd aan alle genodigden. Het ontwerp-RUP werd aangepast aan de opmerkingen van de plenaire vergadering en de plan-MER screening.

Op 27 mei 2024 stelde de gemeenteraad het ontwerp van het gemeentelijk RUP 'Millegemveld' voorlopig vast.

Het openbaar onderzoek liep vanaf 3 juni 2024 tot en met 1 augustus 2024. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen, dat echter laattijdig en verkeerd geadresseerd was.

De Gecoro formuleerde op 3 september 2024 een gunstig advies.

het gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2024 aan de gemeenteraad om de behandelingstermijn voor de definitieve vaststelling van het RUP Millegemveld te verlengen met 60 dagen

het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2024 om de behandelingstermijn voor de definitieve vaststelling van het RUP Millegemveld met 60 dagen te verlengen

 

Juridisch kader:

Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003

Er kunnen voorwaarden of maatregelen opgelegd worden als er een schadelijke invloed verwacht wordt op de waterhuishouding.

Artikel 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005

Hierin worden de bevoegdheden van de gemeenteraad nader bepaald.

Hoofdstuk 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009

Op verschillende niveaus kunnen ruimtelijke uitvoeringsplannen de plaatselijke ruimtelijke invulling wijzigen. Deze kunnen opgemaakt worden op gemeentelijk niveau.

Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen en voor agrarische bedrijven.

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behalve in uitzonderlijke gevallen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten: de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt en para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 meter van een woongebied of op ten minste 100 meter van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 meter geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

De bosgebieden zijn de beboste of de te bebossen gebieden, bestemd voor het bosbedrijf. Daarin zijn gebouwen toegelaten, noodzakelijk voor de exploitatie van en het toezicht op de bossen, evenals jagers- en vissershutten, op voorwaarde dat deze niet kunnen gebruikt worden als woonverblijf, al ware het maar tijdelijk.

Voor Ranst werd het gewestplan Antwerpen goedgekeurd op 3 oktober 1979.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 mei 2001 tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen

De beslissing van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen van 1 maart 2007

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Ranst werd definitief goedgekeurd.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 5 juli 2013

Niet-verontreinigd hemelwater dat wordt opgevangen op daken of verharde oppervlakken, dient zo veel mogelijk hergebruikt en geïnfiltreerd te worden vooraleer te lozen.

Artikel 2.2.21 §6, 5de lid van het Gecodificeerd Decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

De gemeenteraad stelt binnen honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

Op gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen beslist de gemeenteraad over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld.

 

Adviezen:

Het openbaar onderzoek liep vanaf 3 juni 2024 tot en met 1 augustus 2024. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen, dat echter laattijdig en verkeerd geadresseerd was. Dit bezwaar vermeldt dat de betreffende grond die door het RUP wordt omgezet naar bosgebied momenteel in gebruik is door landbouwers. De huidige harde bestemming (WUG) wordt dan ook beter omgezet naar de zachte bestemming agrarisch gebied (overeenkomstig het actuele gebruik) zodat deze gronden verzekerd kunnen worden voor landbouwgebruik. Hierdoor kan in de toekomst ook de lokale voedselproductie verzekerd blijven.

De gemeente Boechout besliste op 2 juli 2024 dat ze geen bezwaar heeft tegen het RUP.

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij verleende op 31 juli 2024 een gunstig advies op voorwaarde dat de bepalingen uit de pachtwet of uit een andere overeenkomst gesloten met de gebruiker van het perceel gerespecteerd worden.

De Gecoro heeft op 3 september 2024 het bezwaar en de adviezen van externe diensten behandeld en hierover een advies uitgebracht. Dit advies wordt als bijlage toegevoegd.

 

Bijkomende motivering:

Op 10 augustus 2023 wees het college van burgemeester en schepenen een opdracht voor de opmaak van een RUP voor het woonuitbreidingsgebied Millegemveld toe aan IGEAN Dienstverlening.

Het RUP herbestemt een woonreservegebied dat aangeduid is op het gewestplan. Indien er geen herbestemming van het gebied komt, blijft het in theorie mogelijk om op termijn op deze locatie te bouwen. De site is echter slecht gelegen: het is slecht bereikbaar met openbaar vervoer en heeft geen voorzieningen in de omgeving. De plek kan wel dienen als ademruimte vlak aan de open ruimte in de buurt van Ranst en kan een groene ontmoetingsplek worden voor de inwoners van de omgeving.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) werd op 1 maart 2007 goedgekeurd door de gemeenteraad. Vanuit de doelstelling 'open ruimte rond de woonkernen behouden' opteert de gemeente ervoor om een verdere aangroei van de linten en verspreide bebouwing tegen te gaan, in eerste instantie op die plaatsen die volgens het GRS als open ruimtecorridors zijn aangewezen.

 

Het plangebied is gelegen in een open ruimte-corridor aan de gemeentegrens met Boechout. Deze landschapsdelen en hun typische landschapskenmerken moeten beschermd blijven, d.w.z. gevrijwaard blijven van verdere bebouwing, drastische vegetatieverandering of reliëfwijziging.

Vanuit de woonbehoeftestudie (goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 januari 2020) wordt er voor Millegem aanbevolen om dit gebied te herbestemmen omwille van de lage knooppuntwaarde en omdat dit gebied deel uitmaakt van een open ruimtecorridor.

 

De gemeenteraad keurde op 21 september 2020 de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 unaniem goed. De doelstellingen zijn om de uitstoot van CO2 met 40 procent te verminderen tegen 2030, en om de gemeente voor te bereiden op het nieuwe klimaat (klimaatadaptatie).

Op 21 september 2021 ondertekende het lokaal bestuur het Lokaal Energie- en Klimaatpact, om de doelstellingen van het Burgemeesterconvenant te halen. Eén van de doelen uit het klimaatpact blijkt dat de gemeente 1 ha bos per jaar wil planten tegen 2024 én 13 ha aan bijkomend bos wil realiseren tegen 2030. In het klimaatactieplan wil de gemeente bovendien ook dat elke inwoner van Ranst bos of natuurgebied op wandelafstand heeft.

De gemeente opteert ervoor om dit gebied in te richten als bos om de doelen uit het klimaatpact en burgemeestersconvenant te halen.

 

Het grootste gedeelte van het woonuitbreidingsgebied wordt herbestemd naar bos/parkgebied. Het gedeelte van de achtertuinen van de woningen in de Herentalsebaan wordt van woonuitbreidingsgebied omgevormd tot tuinen. Op basis van de effectbespreking blijkt dat er positieve effecten met betrekking tot de discipline klimaat te verwachten zijn. Bijkomende natuur, geen verstoring van de bodem meer en vasthouden van tonnen CO2 geven het klimaat een positief effect en helpen mee de klimaatverandering op een positieve manier te veranderen.

De gemeenteraad stelt binnen 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek het GRUP definitief vast. Bij onstentenis vervalt het RUP. Het overschrijden van de vervaltermijn houdt in dat de plannende overheid de bevoegdheid verliest om het RUP nog definitief vast te stellen, omdat het ontwerpplan vervalt. Verlenging van de termijn van 180 dagen met 60 dagen is mogelijk. De plannende overheid beslist hierover binnen de initiële beslissingstermijn van 180 dagen. Wanneer 180 dagen verstrijken zonder dat een beslissing tot verlenging met 60 dagen is genomen, treedt het voornoemde verval in. Omwille van het einde van de legislatuur en de nakende bestuurswissel naast de noodzaak tot het uitklaren van de (toekomstige) eigendomstitel wordt er voorgesteld om een termijnverlenging voor de definitieve vaststelling goed te keuren zodat de gemeenteraad het RUP definitief moet vaststellen voor eind maart 2025.

 

Waterparagraaf:

Het plangebied is deels gelegen in pluviaal overstromingsgevaarlijk gebied. De noordoostelijke percelen in het plangebied hebben grote kans op overstromingen bij hevige neerslag.

Het plangebied is niet gelegen in fluviaal overstroombaar gebied.

Er wordt een oppervlakte van ca. 4,35 ha herbestemd van woonuitbreidingsgebied naar bos/parkgebied. Deze gronden waren reeds in gebruik als landbouwgrond en er komt geen bijkomend ruimtebeslag.

Er wordt een oppervlakte van ca. 0,46 ha van woonuitbreidingsgebied herbestemd naar tuinen. Deze gronden zijn reeds in gebruik als tuin.

Er worden geen significante schadelijke effecten met betrekking tot de grondwaterkwaliteit verwacht.

Met betrekking tot het aspect infiltratie worden geen significante negatieve effecten verwacht.

Met betrekking tot het aspect grondwaterstroming worden geen significante negatieve effecten verwacht. Voor de toegelaten werken in de tuinen is er vermoedelijk geen bronbemaling nodig.

De bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2023 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater zijn onverminderd van kracht.

Er worden geen significante effecten ten aanzien van de waterhuishouding verwacht. Het realiseren van een bos kan een positief effect hebben op de waterproblematiek. De bomen zorgen ervoor dat hemelwater beter in de bodem infiltreert en daardoor minder snel zal afstromen. Dat maakt de kans op overstromingen een stuk kleiner. Het bos beïnvloedt het microklimaat en tempert extreme temperatuurschommelingen, biedt voedsel en leefgebieden voor dieren.

 

Bijlagen:

-          procesnota

-          toelichtingsnota

-          plan bestaande toestand

-          grafisch plan

-          stedenbouwkundige voorschriften

-          schaderamingsrapport VLM

-          advies Gecoro

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad treedt het advies van de Gecoro van 3 september 2024 volledig bij.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Millegemveld' definitief vast.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het aanvragen van subsidie, zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse regering van 20 oktober 2000 (met latere wijzigingen) tot bepaling van de voorwaarden voor de toekenning van subsidies aan gemeenten voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen, gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en gemeentelijke plannen van aanleg.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het verzenden van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, samen met deze beslissing en het volledig advies van de GECORO aan de Deputatie van de provincie Antwerpen, aan de bevoegde planologisch ambtenaar en aan het Agentschap.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

8. Gratis grondafstand - Herentalsebaan 86 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 9,84 m², gelegen in Ranst, Herentalsebaan 86, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, deel van nr. 70 E3 en 70 M2.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 27 augustus 2024 diende Igean dienstverlening, Doornaardstraat 60 in 2160 Wommelgem, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Herentalsebaan 86 in 2520 Ranst.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie B, perceelnummer 70 E3 en 70 M2.

De aanvraag heeft betrekking tot het verkavelen van de grond in 1 lot.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2024116362.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 21 september 2024 tot 20 oktober 2024.

Het Koninklijk besluit van 3 augustus 1967 met de vaststelling van de rooilijn op 6 meter uit de wegas en zoals vastgelegd op het verkavelingsplan voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Igean diensteverlening voor een perceel gelegen aan Herentalsebaan 86 in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, perceelnummer 70 E3 en 70 M2.

De omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 28 november 2024 aan Igean dienstverlening, Doornaardstraat 60 in 2160 Wommelgem, voor de grond gelegen in  Ranst, Herentalsebaan 86.

De grond vallende binnen de goedgekeurde rooilijn wordt overgedragen naar de gemeente.

Het opmetingsplan opgemaakt door Ivan Van den Bergh, landmeter-expert bij Igean in Wommelgem op 23 januari 2025 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 9,84 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 23 december 2024.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Laenen met standplaats in Zoersel.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen. De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.

Artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 3 januari 2019, waarbij de voorzitter de bevoegdheid tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten en aktes ter uitvoering van het Vlaams decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en bijbehorende uitvoeringsbesluiten, zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door notaris Laenen in Zoersel

-          Bodemattest afgeleverd op 23 december 2024

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Ivan Van den Bergh in Wommelgem op 23 januari 2025

-          Hypothecair getuigschrift

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

Aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 1.300 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 9,84 m², gelegen in Ranst, Herentalsebaan 86, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, deel van nr's. 70 E3 en 70 M2 door Igean dienstverlening, Doornaardstraat 60 in 2160 Wommelgem.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

9. Principebeslissing nieuw aansprakelijkheidsrecht - bescherming van hulppersonen - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt een principebeslissing over de toepassing van artikel 6.3 nieuw burgerlijk wetboek ten aanzien van de hulppersonen van de gemeente en het OCMW.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 1 januari 2025 trad het nieuw boek 6 "buitencontractuele aansprakelijkheid" van het nieuw burgerlijk wetboek (NBW) in werking.

Het nieuwe artikel 6.3 NBW maakt het mogelijk voor een contractpartij van de gemeente of het OCMW om diens hulppersonen rechtstreeks buitencontractueel aan te spreken voor een vermeende fout in de uitvoering van het contract. Echter behouden de gemeente of het OCMW zoals voorheen het recht om verhaal uit te oefenen op het personeelslid in geval van bedrog, zware fout of herhaalde lichte fout of in geval van aantasting van de psychische of fysieke integriteit van de schadelijder.

Onder hulppersonen wordt in voorliggend besluit bedoeld: personen die onder de rechtspositieregeling van de gemeente of het OCMW vallen of die ten diensten staan van de gemeente of het OCMW.

In nieuwe overeenkomsten en in bestekken kan een clausule worden ingeschreven waarbij gesteld wordt dat de hulppersonen van de gemeente of het OCMW niet rechtstreeks buitencontractueel aangesproken kunnen worden door de contractpartij van de gemeente of het OCMW.

Om echter te voorkomen dat de hulppersonen van de gemeente of het OCMW zonder bescherming vallen daar waar zulk een clausule ontbreekt, wordt voorgesteld om deze bescherming in die gevallen te verlenen bij voorliggend principebesluit.

Op deze manier moeten personeelsleden zich niet persoonlijk verdedigen tegen zulke claims, terwijl de gemeente en het OCMW anderzijds wel het verhaalsrecht behouden voor gevallen waarin dat aan de orde is.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, § 2 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 186, §§ 1-3 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

§1. De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.
De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente.

§2 De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:
1° het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;

2° de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1;

3° het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.

§3. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, 1° en 2°, vast door overname van de overeenkomstige bepalingen uit de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend en rekening houdend met de door de Vlaamse Regering vastgestelde minimale voorwaarden, vermeld in artikel 195.

Artikel 6.3 van het nieuw burgerlijk wetboek

§1. Tenzij de wet of het contract anders bepaalt, zijn de wettelijke bepalingen inzake buitencontractuele aansprakelijkheid van toepassing tussen medecontractanten.

Indien de benadeelde echter op grond van de buitencontractuele aansprakelijkheid schadeloosstelling voor schade veroorzaakt door de niet-nakoming van een contractuele verbintenis vordert van zijn medecontractant, kan deze medecontractant de verweermiddelen inroepen die voortvloeien uit zijn contract met de benadeelde, uit de wetgeving inzake bijzondere contracten en uit de bijzondere verjaringsregels van toepassing op het contract. Dit is niet het geval bij vorderingen tot schadeloosstelling voor schade als gevolg van een aantasting van de fysieke of psychische integriteit of van een fout begaan met het opzet schade te veroorzaken.

§2. Tenzij de wet of het contract anders bepaalt, zijn de wetsbepalingen inzake buitencontractuele aansprakelijkheid van toepassing tussen de benadeelde en de hulppersoon van zijn medecontractanten.

Indien de benadeelde echter op grond van de buitencontractuele aansprakelijkheid schadeloosstelling voor schade veroorzaakt door de niet-nakoming van een contractuele verbintenis vordert van een hulppersoon van zijn medecontractant, kan deze laatste dezelfde verweermiddelen inroepen als zijn opdrachtgever op grond van paragraaf 1 kan inroepen met betrekking tot de verbintenissen aan de uitvoering waarvan de hulppersoon meewerkt.

De hulppersoon kan eveneens de verweermiddelen inroepen die hij zelf in dit verband tegen zijn medecontractant kan inroepen op grond van paragraaf 1.

 

Bijkomende motivering:

Concreet betekenen de voorgestelde beslissingen dat de hulppersonen die onder de rechtspositieregeling van de gemeente of het OCMW vallen of die ten diensten staan van de gemeente of het OCMW (zoals voorheen) niet rechtstreeks buitencontractueel aansprakelijk gesteld kunnen worden voor vermeende contractuele fouten in uitvoering van overeenkomsten of dienstopdrachten met derden.

Indien de hulppersonen van de gemeente of het OCMW toch rechtstreeks buitencontractueel worden aangesproken voor vermeende contractuele fouten in uitvoering van overeenkomsten van de gemeente of het OCMW met derden, zal de gemeente of het OCMW vrijwillig tussenkomen.

De geldende aansprakelijkheidsregels tussen de gemeente of het OCMW en de hulppersonen blijven behouden. De gemeente of het OCMW behoudt de mogelijkheid van verhaal  tegen de hulppersonen bij een zware, opzettelijke of vaak voorkomende lichte fout of in geval van aantasting van de psychische of fysieke integriteit van de schadelijder.

 

Bijlagen:

Nota nieuwigheden aansprakelijkheidsrecht

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist principieel om bescherming te bieden aan haar hulppersonen tegen rechtstreekse buitencontractuele aansprakelijkheidsstelling voor vermeende contractuele fouten, ook daar waar een clausule  inzake de afwijking van artikel 6.3. van het nieuw burgerlijk wetboek ontbreekt in haar overeenkomsten en bestekken.

Indien de hulppersonen van de gemeente of het OCMW toch rechtstreeks buitencontractueel worden aangesproken door contractpartijen van de gemeente of het OCMW, zal de gemeente of het OCMW vrijwillig tussenkomen.

Dit alles met behoud van het verhaalrecht bij bedrog, zware of herhaalde lichte fout of aantasting van de fysieke of psychische integriteit.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

10. Straat Lindberg - principiële vaststelling gedeeltelijke wijziging naar Schildesteenweg - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verleent zijn principieel akkoord voor de wijziging van het stukje Lindberg in de straatnaam Schildesteenweg

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 augustus 2022 met de weigering voor het slopen van een woning en een bijgebouw en het bouwen van 3 eengezinswoningen en 8 meergezinswoningen aan de Schildesteenweg 52 in 2520 Oelegem aan Boconstruct, Nieuwstraat 14 in 2200 Herentals

Het besluit van de deputatie met de vergunning voor het slopen van een woning en een bijgebouw en het bouwen van 3 eengezinswoningen en 8 meergezinswoningen aan Schildesteenweg 52 in 2520 Oelegem werd op 15 juni 2023 voorwaardelijk vergund door de deputatie van de provincie Antwerpen.

Het verzoek van de firma Comacon van 24 januari 2025 om een officiële huisnummering toe te kennen voor de grondgebonden woningen en een huis- en busnummers voor de meergezinswoningen

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 maart 2025 met de beslissing om voor te stellen aan de gemeenteraad om het stukje Lindberg waarlangs nu gebouwd gaat worden, te hernoemen naar Schildesteenweg en de huisnummering hierop te laten doorlopen, zodat de eengezinswoningen huisnummers 52, 52A en 52B zouden krijgen en de meergezinswoning 52C

 

Juridisch kader:

Art. 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen van de gemeenterad voor

Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

De omzendbrief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken van 23 februari 2018 met de richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer.

 

Bijkomende motivering:

Alle woningen van de Lindberg zijn momenteel te benaderen via de Knodbaan. De Lindberg is van daaruit onderbroken door paaltjes die doorgaand gemotoriseerd verkeer naar de Schildesteenweg verhinderen.

Doordat de voordeuren van de drie grondgebonden woningen uitgeven op de Lindberg, zouden zij op deze straat een adres moeten krijgen maar dan zijn zij de enige woningen die langs de Schildesteenweg toegang hebben. Er zou door de doorlopende nummering die er reeds bestaat in de Lindberg ook nog eens met een bestaand huisnummer in combinatie met letters gewerkt moeten worden, wat met stelligheid voor problemen zal zorgen bij hulpdiensten, post- en pakketbedeling en bij de gps-providers.

De paaltjes verplaatsen, is geen optie omdat dan de garages van de mensen van de meergezinswoning aan  Schildesteenweg 48-50 niet meer langs de Schildesteenweg bereikbaar zijn.

Het handigste zou zijn om het stukje Lindberg waarlangs nu gebouwd gaat worden, te hernoemen. Aangezien er momenteel niemand zijn adres op dit deel van de straat heeft, zal deze ingreep ook voor geen enkele burger gevolgen hebben.

Het voorstel is om dit kleine stukje straat mee Schildesteenweg te noemen en de huisnummering dus ook hierop te laten doorlopen, zodat de eengezinswoningen huisnummers 52, 52A en 52B zouden krijgen en de meergezinswoning 52C.

Een consequente en logische toekenning van straatnamen en huisnummering zorgt ervoor dat woningen eenvoudiger te lokaliseren zijn voor onder andere de hulpdiensten. Dit is in het belang van de bewoners.

 

Bijlagen:

plan

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verleent zijn principieel zijn akkoord om om het stukje Lindberg waarlangs nu gebouwd gaat worden, te hernoemen naar Schildesteenweg en de huisnummering hierop te laten doorlopen, zodat de eengezinswoningen huisnummers 52, 52A en 52B zouden krijgen en de meergezinswoning 52C.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het instellen van het openbaar onderzoek en het inwinnen van de adviezen voorgeschreven bij voormeld besluit / het uitvoeren van deze beslissing.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

11. Aanvullend verkeersreglement - Mindervalidenparkeerplaatsen Oudstrijdersstraat 52, Oudstrijdersstraat 104, parking Achterstraat en Schoolstraat 4 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van een parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van Oudstrijdersstraat 52, Oudstrijdersstraat 104, Schoolstraat 4 en op de nieuwe parking in de Achterstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van een bewoner van Oudstrijdersstraat 52 om een bijkomende mindervaliden-parkeerplaats aan te leggen in de omgeving.

De vraag van een bewoner van Oudstrijdersstraat 104 om een mindervalidenparkeerplaats aan te leggen in de omgeving.

De vraag van een bewoner van Schoolstraat 6 om een mindervalidenparkeerplaats aan te leggen in de omgeving

De vraag en een bewoner van Torenplein om een mindervalidenparkeerplaats aan te leggen in de omgeving.

Op 14 januari 2025 gaf de commissie mobiliteit en openbare werken hiervoor gunstig advies voor de mindervalidenparkeerplaatsen

Op 28 januari 2025 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken goed inclusief de gunstige adviezen voor de aanleg van mindervalidenplaatsen ter hoogte van de Oudstrijdersstraat 52, Oudstrijdersstraat 104 en Schoolstraat 6.

Op 25 februari 2025 gaf de commissie mobiliteit en openbare werken hiervoor gunstig advies voor de mindervalidenparkeerplaats op de parking in de Achterstraat tussen nummer 28 en 32, voor de aanvrager wonende op het Torenplein.

Op 11 maart 2025 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken goed inclusief de gunstige adviezen voor de aanleg van mindervalidenplaats op de parking in de Achterstraat tussen nummer 28 en 32.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

 

Verkeersborden betreffende het stilstaan en het parkeren.

70.2.1. Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. 3° Verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen, met name verkeersbord E9a. Een onderbord waarop het symbool van een rolstoel is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het symbool mag op het verkeersbord E9a afgebeeld worden.

 

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

 

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

 

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

 

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 januari 2025 is gunstig, om een bijkomende parkeerplaats voor mindervaliden in de omgeving van Oudstrijdersstraat 52 in te richten. De locatie die hiervoor in aanmerking komt is gelegen in de Oudstrijdersstraat ter hoogte van nummer 51, aansluitend op de bestaande mindervalidenparkeerplaats.

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 januari 2025 is gunstig, om een bijkomende parkeerplaats voor mindervaliden in de omgeving van Oudstrijdersstraat 104 in te richten.

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 januari 2025 is gunstig, om een bijkomende parkeerplaats voor mindervaliden in de omgeving van Schoolstraat 4 in te richten. In de Schoolstraat wordt een paal geplaatst en een blauwe lijn aangebracht voor de poort van de fietsenstalling

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 25 februari 2025 is gunstig, om een parkeerplaats voor mindervaliden aan te leggen op de parking in de Achterstraat tussen nummer 28 en 32, voor de aanvrager wonende op het Torenplein.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het plaatsen van een parkeerplaats voor personen met een handicap. De parkeerplaats wordt aangebracht ter hoogte van Oudstrijdersstraat 52, Oudstrijdersstraat 104, Schoolstraat 4 en op de nieuwe parking in de Achterstraat.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

12. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerverbod - Kapelstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Aanvullend verkeersreglement - Parkeerverbod Kapelstraat (eerste deel van de enkelrichting)

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 28 januari 2025 een parkeerverbod aan te brengen door middel van een gele onderbroken streep in de Kapelstraat in het deel tussen de Oelegemsesteenweg en de dreef naar het kasteel, naar aanleiding van meldingen en vaststellingen over hinderlijk parkeren vlak na het kruispunt en in de omgeving van de bushalte aldaar.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 11 februari 2025 kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 28 januari 2025.

 

Juridisch kader:

Art. 56; §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen voor van de gemeenteraad

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 25 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Parkeerverbod. Het is verboden een voertuig te parkeren: 10° op de rijbaan langs de gele onderbroken streep.

Artikel 76 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden.

Een gele onderbroken streep mag op de werkelijke rand van de rijbaan, op een trottoirband of op de boordsteen van een verhoogde berm aangebracht worden. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. Een opschrift mag de periode aanduiden tijdens dewelke het verbod geldt. Vb. "van 7 tot 18 u" of "van maandag tot vrijdag".

Onderborden Gxa en Gxb duiden het begin en einde van de reglementering aan.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 17 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden. De gele onderbroken streep bestaat uit trekken met een gelijke lengte die ligt tussen 0,50 m en 1,25 m. De tussenafstanden hebben dezelfde lengte.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief beschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 28 januari 2025 een parkeerverbod aan te brengen door middel van een gele onderbroken streep in de Kapelstraat in het deel tussen de Oelegemsesteenweg en de dreef naar het kasteel, naar aanleiding van meldingen en vaststellingen over hinderlijk parkeren vlak na het kruispunt en in de omgeving van de bushalte aldaar.

 

Bijkomende motivering:

Het parkeren in het enkelrichtingsdeel van de Kapelstraat net na het kruispunt met de Oelegemsesteenweg is hinderlijk. Bovendien wordt er regelmatig geparkeerd binnen de 15 meter zone rondom een bushalte. Parkeren is in die zone bovendien niet toegestaan.

Het aanbrengen van een gele onderbroken streep impliceert dat er niet geparkeerd mag worden op de rijbaan. Stilstaan is nog wel toegestaan. Een gele onderbroken streep is zichtbaar voor de weggebruiker over de hele lengte en hoeft niet bijkomend aangeduid te worden met verkeersborden.

Het college van burgemeester en schepenen stelt vast dat een parkeerverbod in het eerste deel van de Kapelstraat in het begin van de Kapelstraat een bushalte gelegen waardoor er op het eerste gedeelte eigenlijk al een parkeerverbod geldt (blauw gedeelte), al wordt dat niet nageleefd. De klachten komen dan ook uit dit gedeelte. In het groene gedeelte op de kaart situeren allemaal opritten waardoor er eigenlijk ook niet geparkeerd mag en kan worden. Het rode gedeelte nadien zijn eigenlijk de wettelijke parkeerplaatsen die nu zouden verdwijnen en waar weinig problemen mee zijn waardoor het voorstel is om die te behouden. Bovendien zorgen de parkeerplaatsen voor een snelheidsremmend effect waardoor deze parkeerplaatsen beter vrijwaard blijven.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een parkeerverbod wordt ingesteld in de Kapelstraat vanaf de Oelegemsesteenweg/Lostraat tot en met Kapelstraat nr. 57.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden van het parkeerverbod op de hoogte gebracht door middel van een gele onderbroken streep die wordt aangebracht op de stoeprand in de Kapelstraat tussen de Oelegemsesteenweg tot en met Kapelstraat nr. 57.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 maart 2025

 

 

13. Overheidsopdracht opmaak digitale as-built 2D plannen - lastvoorwaarden, aan te schrijven firma's en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor opmaak digitale as-built 2D plannen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor het inrichten en oprichten van gebouwen.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor opmaak digitale as-built 2D plannen.

De raming van € 89.540,00 inclusief 21% BTW blijft onder de drempel voor het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De lastvoorwaarden worden omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek.

Voorgesteld wordt om aan de lijst van ondernemers in bijlage goed te keuren om aan te schrijven.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, lid 2, 10° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan € 30.000 exclusief btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De artikels 42, § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten en 90 van het koninklijk besluit plaatsing

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave lager ligt dan € 143.000 exclusief btw.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Bijkomende motivering:

De huidige grondplannen van de meeste gebouwen zijn oude, ingescande documenten. Deze plannen komen in veel gevallen niet meer overeen met de realiteit en zijn niet bewerkbaar. Om een efficiënter beheer en onderhoud te bekomen van het patrimonium willen we digitale as-built 2D grondplannen laten opmaken.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Overheidsopdracht opmaak digitale as-built grondplannen

Actie:

Middelen voor het inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

Meerdere ramingsnummers

Raming:

€ 89.540,00 (inclusief 21% btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Bestek AS BUILT plan

-          AS BUILT plannen lijst aan te schrijven partners

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden zoals omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek goed voor opmaak digitale as-built 2D grondplannen, geraamd op €  89.540,00  inclusief 21% btw. 

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt goed dat bovengenoemde opdracht wordt geplaatst bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art. 3:

De gemeenteraad keurt goed dat volgende firma's in bijlage worden uitgenodigd om een offerte in te dienen in het kader van de overheidsopdracht opmaak digitale as-built 2D grondplannen.

 

Art. 4:

De gemeente Ranst voert de procedure en treedt ook op in naam van OCMW Ranst.

Publicatiedatum: 28/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.