Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Tine Muyshondt en An Willems - gemeenteraadsleden

gemeenteraadslid Roel Vermeesch verlaat de vergadering vanaf punt 13.

gemeenteraadslid Roel Vermeesch vervoegt de vergadering vanaf punt 14.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 januari 2022 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 17 januari 2022.

Het voorstel van het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) om bij hoogdringendheid het agendapunt rond de stand van zaken van de forensische audit te agenderen waarbij ter stemming wordt voorgesteld om aan het bestuur te vragen om een communicatie naar pers en personeel te organiseren omtrent de stand van zaken van het onderzoek in samenspraak met de drie raadsleden die door foutieve communicatie reputatieschade geleden hebben met als doel volgens het gemeenteraadslid de ‘rechtzetting van de geleden reputatieschade voor de gemeente en rechtzetting van het in gedrang brengen van de integriteit van de gemeenteraadsleden’

Het voorstel van de algemeen directeur en de voorzitter om deze polemiek te beëindigen en de passage die in het audio-en videoverslag van 17 januari 2022 (https://www.youtube.com/watch?v=IO8dJ7R9LGU) tussen minuut 15:52 en 16:05 te zien en te horen is, integraal over te nemen als titel en besluit:

"om in samenspraak met de drie die reputatieschade hebben geleden alle communicatie naar de pers worden meedegedeeld"

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 17 januari 2022, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 17 januari 2022

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aangepaste notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 januari 2022 goed waarbij de passage uit het audioverslag integraal wordt overgenomen in de notulen als titel en besluit bij het mondeling toegevoegd punt op de gemeenteraad van 17 januari 2022:

Toegevoegd agendapunt bij hoogdringendheid - Forensisch auditrapport van Audit Vlaanderen - agendering "om in samenspraak met de drie die reputatieschade hebben geleden alle communicatie naar de pers worden meedegedeeld"

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links GR20220117 - aangepaste notulen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

2. Indeling Ranst in woonmaatschappij Antwerpen Midden/Noord - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verzoekt de Vlaamse Regering haar goedkeuring te geven aan een definitieve afwijking van de referentieregio voor dit specifiek samenwerkingsverband, namelijk de realisatie van de nieuwe "woonmaatschappijen" op basis van bovenstaande motieven.

De gemeenteraad adviseert om de gemeente Ranst tot een werkingsgebied van woonmaatschappij met volgende gemeenten te laten behoren Ranst, Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne Waver.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse Regering zet in op regiovorming. De lokale besturen moeten die regiovorming van onderuit opbouwen en dragen. De burgemeesters zijn hierin de spilfiguren.

De Vlaamse regering bakent vaste regio's af om tot een grotere coherentie te komen en de regiovorming te stimuleren. Binnen die regio's moeten alle vormen van intergemeentelijke samenwerking plaatsvinden.

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.

Om de werkingsgebieden van de woonmaatschappij te bepalen, krijgt het lokaal bestuur van op Vlaams niveau een trekkersrol toebedeeld. Een eerste stap in het proces is dan ook dat tegen 31 oktober 2021 een voorstel van geografische afbakening bezorgd wordt aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Dit voorstel moet besproken worden op een lokaal woonoverleg en gevalideerd worden door de gemeenteraad.

Bij de afbakening van het werkingsgebied moet men rekening houden met elk van de volgende voorwaarden:

-          Er kan maar één woonactor per gemeente zijn, maar een woonactor kan actief zijn in meerdere gemeenten. De woonmaatschappij omhelst de huidige SVK- en SHM-taken.

-          De woonmaatschappij telt minimaal 1000 sociale huurwoningen (hierbij wordt geen rekening gehouden met de woningen in huur genomen op de private huurmarkt met het oog op onderverhuring overeenkomstig de reglementering inzake het sociaal huurstelsel – de SVK- woningen). Dit is nu ook de minimale schaal voor een sociale huisvestingsmaatschappij.

-          De huidige complementaire expertise moet gegarandeerd blijven in de nieuw te vormen woonmaatschappij: een verdere versterking van professionalisering is essentieel. Het behoud van de SVK-expertise is noodzakelijk bij de afbakening van de werkingsgebieden.

-          Het werkingsgebied moet uit geografisch aaneensluitende gemeenten bestaan. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden en mits een grondige motivatie vanuit de betrokken lokale besturen bij het voorstel van werkingsgebied kan de Vlaamse Regering afwijkingen in overweging te nemen. Geografische aaneensluitende gemeenten komt de transparantie van de organisatie van de sociale huisvesting ten goede; het ontbreken ervan kan verhinderen om sommige efficiëntiewinsten en schaalvoordelen te behalen.

-          Het werkingsgebied van de woonmaatschappij moet vallen binnen of samenvallen met de referentieregio. Een tijdelijk uitstel of definitieve afwijking voor een specifiek samenwerkingsverband kan enkel als een gemotiveerd voorstel wordt ingediend dat de Vlaamse Regering goedkeurt. Dergelijke afwijkingen zullen slechts in uitzonderlijke situaties worden toegestaan.

De brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 23 oktober 2020 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied in te dienen;

Het verslag van het lokaal woonoverleg van 28 september 2021

Het overleg van dinsdag 12 oktober 2021 een extra overleg met o.a. de burgemeesters van Duffel en Lier, de schepen van sociale zaken Bonheiden, de schepen van wonen van de stad Lier, de schepen van ruimtelijke ordening en sociale huisvesting van Duffel, de voorzitters en directeurs van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting en de Volkswoningen van Duffel, de coördinator van SVK de Woonkans, een stafmedewerker van het OCMW van Bonheiden, de burgemeester, schepen van sociale zaken en directeur van de gemeente Ranst waarin alle partijen zich akkoord met een woonmaatschappij werkzaam voor de gemeenten Bonheiden, Duffel, Lier, Ranst en Sint-Katelijne-Waver met dien verstande dat de toetreding van de gemeente Ranst finaal zal beslist worden door minister van Wonen, Mathias Diependaele.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 oktober 2022 met het verzoek aan de Vlaamse Regering haar goedkeuring te geven aan een definitieve afwijking van de referentieregio voor dit specifiek samenwerkingsverband, namelijk de realisatie van de nieuwe "woonmaatschappijen" met het gemotiveerde advies om de gemeente Ranst tot een werkingsgebied van woonmaatschappij met volgende gemeenten te laten behoren Ranst, Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne Waver

Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in woonmaatschappijen waardoor Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Overeenkomstig artikel 6, § 1, VIII, tweede lid, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en artikel 46 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en met toepassing van het subsidiariteitsbeginsel, oefenen de gemeenten ook de bevoegdheden uit die hen door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Alleen als dat bij decreet uitdrukkelijk is bepaald, kunnen de provincies de medewerking van de gemeenten regelen.

De kadernota van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 over de definitieve indeling van Vlaanderen in 15 referentieregio’s waaronder dat Ranst definitief ingedeeld wordt in de regio Antwerpen.

Het decreet van 7 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten overwonen

Deze regelgeving vult dus verder het kader in waarmee de sociale woonactoren aan de slag kunnen om, zoals het Vlaams Regeerakkoord bepaalde, sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren te integreren tot woonmaatschappijen. In een gemeente zal maar één woonmaatschappij actief mogen zijn. In het najaar hebben de gemeenten daarover een advies bezorgd aan de Vlaamse Regering.

Een woonmaatschappij zal erkend worden voor 33 jaar. Het besluit voorziet een specifieke uitzondering om na 1 januari 2023 tijdelijk erkend te kunnen worden als SHM, in afwachting van de omvorming tot woonmaatschappij. 

Het besluit van de Vlaamse minister

 

Bijlagen:

-          De werkingsgebieden voor de nieuwe Woonmaatschappijen - analyse 15 gemeenten uit Antwerpen midden en noord

-          Onderzoeksrapport UHasselt: Naar een brede sociale woonorganisatie in de Provincie Antwerpen

-          het verslag van het woonoverleg van 27 september 2021

-          Aanvraagformulier advies gemeente Ranst met betrekking tot het werkingsgebied van de woonmaatschappij

-          Advies van Arro Antwerpen CVBA van 15 september 2021 voor de vorming van de werkgebieden voor de woonmaatschappijen

-          Negatief advies van De Ideale Woning – Arrondissement Antwerpen cvba-so met betrekking tot het voorstel van werkingsgebied van de woonmaatschappijDe visitekst van de Ideale Woning

-          Het positief advies van 16 september 2021 van de Zonnige Kempen aan de afbakening van het werkingsgebied van een nieuwe woonmaatschappij in regio Antwerpen Midden en Noord en Ranst bij het werkingsgebied gevormd door de stad Lier en de gemeenten Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden.

-          Het positief advies van 16 september 2021 van de CVBA Lierse huisvestingsmaatschappij bij monde van directeur Marc Van den Eynde op het lokaal woonoverleg van Ranst op 28 september 2021

-          Advies SVK De Woonkans met betrekking tot het werkingsgebied van de woonmaatschappij van 18 oktober 2021

-          Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in woonmaatschappijen waardoor Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord

-          Kaart met de indeling in woonmaatschappijen

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in woonmaatschappijen waardoor Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord en het advies van de gemeenteraad van 18 oktober 2022 integraal verworpen wordt.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links 03 - Kaart werkingsgebieden woonmaatschappijen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

3. De Vlaamse Waterweg nv - overdracht en overname opritten brug Oelegemsesteenweg - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed voor de overname van de brugopritten en wegenis van de brug over het Albertkanaal aan de Oelegemsesteenweg zoals beschreven in het bijgevoegde proces-verbaal van overgave en overname met het bijhorende plan WBK-BB1007-K900 Beheer en onderhoud.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De werken van De Vlaamse Waterweg nv in kader van de vernieuwing van de brug op de Oelegemsesteenweg werden al even geleden afgerond, maar de overdracht van de opritten en wegenis werd nog niet in orde gebracht.

 

Juridisch kader:

Art. 41, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

Art. 135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd : 

1° alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;

2° het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;

3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4° het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6° het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven.

7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

 

Bijkomende motivering:

Op basis van de nieuwe gemeentewet is de gemeente en  niet de Vlaamse Waterweg bevoegd voor de op- en afritten van de bruggen over het Albertkanaal op het gemeentelijkgrondgebied. In dit kader kan best de op- en afritten van de vernieuwde brug aan de Oelegemsesteenweg overgedragen worden aan de gemeente. Niet alle opmerkingen naar aanleiding van de voorlopige oplevering zijn opgelost maar op dit moment is er geen beletsel meer voor de overdracht. Integendeel de gemeente onderhoudt al een aantal jaren op haar kosten de op- en afritten, sinds 2012 staat de gemeente in voor de openbare verlichting, het project van de schapen wordt bekostigd door de gemeente, .... Dit is gelijkaardig aan de procedure van de wegenis bij private verkaveling waarbij de gronden van de wegenis- en de nutsvoorzieningen moeten worden overgedragen aan de gemeente.

 

Bijlagen:

-          proces-verbaal van overgave en overname opgemaakt en getekend door De Vlaamse Waterweg nv

-          plan beheer en onderhoud

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed voor de overname van de brugopritten en wegenis van de brug over het Albertkanaal aan de Oelegemsesteenweg zoals beschreven in het bijgevoegde proces-verbaal van overgave en overname met het bijhorende plan WBK-BB1007-K900 Beheer en onderhoud.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

4. RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem' - voorlopige vaststelling

 

Omschrijving:

voorlopige vaststelling van gemeentelijk RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem'

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 maart 2018 met de goedkeuring van de lastvoorwaarden voor de ‘Opmaak gemeentelijk RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem’ aan D+A Consult op 19 juli 2018.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 juni 2018 met de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden 'Beggelbeek-Emblem' en 'Dillelaan'.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen met de gunning voor de ‘Opmaak gemeentelijk RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem’ aan D+A Consult op 19 juli 2018.

Het voorliggende ontwerp van RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem' bestaat uit de plannen 'bestaande feitelijke en juridische toestand' en 'grafisch plan' en de bundels 'procesnota', 'stedenbouwkundige voorschriften' en 'toelichtingsnota'.

Op 14 maart 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen de startnota goed voor het RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem'.

Over de startnota werd een publieke raadpleging gehouden van 1 april 2019 tot 30 mei 2019 en een infomoment op 14 mei 2019.

Op 7 november 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen de scoping nota goed voor het RUP 'Signaalgebied Netevallei Emblem'.

Op 1 juni 2021 werd aan de Gecoro de nodige toelichting gegeven.

Op 30 juni 2021 vond de plenaire vergadering plaats met de betrokken besturen en openbare instellingen. Het verslag van deze vergadering werd op 5 juli 2021 via DSI verstuurd aan alle genodigden. Het ontwerp-RUP werd aangepast aan de opmerkingen van de plenaire vergadering en de plan-MER screening.

Gelijktijdig met de opmaak van het plan werd ook een onderzoek gevoerd naar de eventuele noodzaak tot milieueffectrapportage (plan-MER-screening). Hiervoor werd een afzonderlijke nota opgesteld die verzonden werd aan de aangewezen administraties en besturen overeenkomstig de aanbevelingen van de Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen. Op basis van deze nota werden verschillende adviezen uitgebracht tijdens de termijn van ter inzagelegging (30 dagen).

De dienst MER werd aangeschreven op 7 oktober 2021 met het verzoek vrijstelling te verlenen voor de opmaak van een plan-MER. De dienst MER verleende deze vrijstelling.

Ook de dienst Veiligheidsrapportage verleende de vrijstelling voor de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport.

 

Juridisch kader:

Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003

Er kunnen voorwaarden of maatregelen opgelegd worden als er een schadelijke invloed verwacht wordt op de waterhuishouding.

Hoofdstuk 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009

Op verschillende niveaus kunnen ruimtelijke uitvoeringsplannen de plaatselijke ruimtelijke invulling wijzigen. Deze kunnen opgemaakt worden op gemeentelijk niveau.

Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen en voor agrarische bedrijven.

De industriegebieden zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover het in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze ook de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Ook worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop.

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behalve in uitzonderlijke gevallen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten: de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt en para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 meter van een woongebied of op ten minste 100 meter van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 meter geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

De bosgebieden zijn de beboste of de te bebossen gebieden, bestemd voor het bosbedrijf. Daarin zijn gebouwen toegelaten, noodzakelijk voor de exploitatie van en het toezicht op de bossen, evenals jagers- en vissershutten, op voorwaarde dat deze niet kunnen gebruikt worden als woonverblijf, al ware het maar tijdelijk.

De groengebieden zijn bestemd voor het behoud, de bescherming en het herstel van het natuurlijk milieu.

De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zo ingericht te worden, dat ze hun sociale functie kunnen vervullen.

De recreatiegebieden zijn bestemd voor het aanbrengen van recreatieve en toeristische accommodatie, al dan niet met inbegrip van de verblijfsaccommodatie. In deze gebieden kunnen de handelingen en werken aan beperkingen worden onderworpen om zo het recreatief karakter van de gebieden te bewaren.

Voor Emblem werd het gewestplan Mechelen goedgekeurd op 5 augustus 1976.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 mei 2001 tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen

De beslissing van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen van 1 maart 2007

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Ranst werd definitief goedgekeurd.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 5 juli 2013

Niet-verontreinigd hemelwater dat wordt opgevangen op daken of verharde oppervlakken, dient zo veel mogelijk hergebruikt en geïnfiltreerd te worden vooraleer te lozen.

 

Bijkomende motivering:

Het plangebied strekt zich uit tussen het dorpscentrum van Emblem en het Netekanaal, ten zuiden van de recreatiecluster en de kerk. Deze afbakening komt grotendeels overeen met het signaalgebied en werd uitgebreid met de site waar de roeiclub gevestigd is.

Volgens het gewestplan zijn deze percelen gelegen in de woonzone, recreatiegebied en groengebied.

Het signaalgebied moet volledig geordend worden om te kunnen inspelen op de watergevoeligheid van het gebied. Daarom wordt slechts een klein deel van het plangebied voorzien om de woonkern te versterken. De rest van het gebied zullen een zachte bestemming krijgen.

De doelstelling van het RUP is

-          de afbakening van het deel van het signaalgebied waar aan natuurbehoud en landschapsontwikkeling kan gedaan worden

-          vestiging van de roeiclub juridisch verankeren

-          beperkte kernversterking (met de nodige randvoorwaarden omwille van de watergevoeligheid - enkel mogelijk op het hoogst gelegen gebied)

-          voorzien van trage recreatieve verbindingen tussen de dorpskern, de sportcluster en het Netekanaal

 

Bijlagen:

-          procesnota

-          plan feitelijke juridische toestand

-          grafisch plan

-          stedenbouwkundige voorschriften

-          toelichtingsnota

 

Besluit met:

14 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen) en Kurt De Belder (Groen)

6 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

Het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Signaalgebied Netevallei Emblem' wordt voorlopig vastgesteld.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het openbaar onderzoek van 60 dagen.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

5. Algemene afspraken functiebeschrijving en evaluatie - goedkeuring

 

Omschrijving:

Algemene afspraken evaluatiereglement

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 21 juni 2010 over het goedkeuren van de algemene afspraken over de functiebeschrijving en evaluatie binnen de gemeentelijke basisscholen GBS De Knipoog, GBS De Sleutel en GBS De Driehoek.

Vanaf 1 september 2021 wordt het principe van de geïndividualiseerde functiebeschrijvingen verlaten en mogen nog enkel de kerntaken vastgelegd worden in de functiebeschrijvingen die lokaal per ambt, en desgevallend binnen een ambt per functie, worden vastgelegd. Hierdoor wijzigen de algemene afspraken over het functioneringsgesprek en de evaluatie.

Het ontwerp van de algemene afspraken over het formeel functioneringsgesprek en de evaluatie.

Het ontwerp van de algemene afspraken over de functiebeschrijving per ambt.

 

Juridisch kader:

De hoofdstukken Vbis en Vter van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Deze hoofdstukken vermelden de wettelijke bepalingen inzake de functiebeschrijving en evaluatie voor alle personeelscategorieën.

Het protocol van akkoord over de functiebeschrijvingen per ambt in het onderwijs in  het onderhandelingscomité op het niveau van de scholengemeenschap van 17 december 2021.

 

Bijlagen :

De algemene afspraken over de functiebeschrijving per ambt.

De algemene afspraken over het formeel functioneringsgesprek en de evaluatie.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art.1 :

De gemeenteraad besluit de algemene afspraken over de functiebeschrijving en de evaluatie binnen de gemeentelijke basisscholen GBS De Knipoog, GBS De Sleutel en GBS De Driehoek zoals opgenomen in bijlage goed te keuren.

 

Art.2 :

De gemeenteraad besluit de algemene afspraken over het formeel functioneringsgesprek en de evaluatie binnen de gemeentelijke basisscholen GBS De Knipoog, GBS De Sleutel en GBS De Driehoek zoals opgenomen in bijlage goed te keuren

 

Art.3 :

Een afschrift van dit besluit en van de "Algemene afspraken over de functiebeschrijving en de evaluatie" ter kennisgeving te bezorgen aan de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke instellingen vermeld onder artikel 1.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

6. Aanvullend verkeersreglement - mindervaliden parkeerplaats, verwijdering - Ranstsesteenweg 181A - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de verwijdering van de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van Ranstsesteenweg 181A goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 28 juni 2021 keurde de gemeenteraad het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een parkeerplaats voor mindervaliden goed ter hoogte van Ranstsesteenweg 181A.

In het najaar meldden verschillende bewoners dat de aanvrager van deze parkeerplaats onlangs verhuisd is en vragen deze parkeerplaats terug open te stellen voor alle weggebruikers.

De wijkagent heeft een buurtonderzoek gehouden en heeft vastgesteld dat de parkeerplaats voor mindervaliden daar niet gebruikt wordt.

De commissie mobiliteit en openbare werken van 7 december 2021 adviseert de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van Ranstsesteenweg 181A te verwijderen.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en het parkeren.

70.2.1. Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. 3° Verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen, met name verkeersbord E9a. Een onderbord waarop het symbool van een rolstoel is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het symbool mag op het verkeersbord E9a afgebeeld worden.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief beschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 7 december 2021 om de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van Ranstsesteenweg 181A te verwijderen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het verwijderen van een parkeerplaats voor mindervaliden. ter hoogte van Ranstsesteenweg 181A.

§2. Het besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2021 met de goedkeuring van het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van Ranstsesteenweg 181A wordt opgeheven.

 

Art. 2:

Het verkeersbord E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' wordt verwijderd.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

7. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerverbod - Statieplein (bushalte 'Van den Nestlaan') - goedkeuring

 

Omschrijving:

Aanvullend verkeersreglement - Parkeerverbod Statieplein (bushalte 'Van den Nestlaan') aan Antwerpsesteenweg.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 7 december 2021 een parkeerverbod aan te brengen door middel van een gele onderbroken streep.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 23 december 2021 kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 7 december 2021 en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 25 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Parkeerverbod. Het is verboden een voertuig te parkeren: 10° op de rijbaan langs de gele onderbroken streep.

Artikel 76 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden.

Een gele onderbroken streep mag op de werkelijke rand van de rijbaan, op een trottoirband of op de boordsteen van een verhoogde berm aangebracht worden. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. Een opschrift mag de periode aanduiden tijdens dewelke het verbod geldt. Vb. "van 7 tot 18 u" of "van maandag tot vrijdag".

Onderborden Gxa en Gxb duiden het begin en einde van de reglementering aan.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 17 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden. De gele onderbroken streep bestaat uit trekken met een gelijke lengte die ligt tussen 0,50 m en 1,25 m. De tussenafstanden hebben dezelfde lengte.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief beschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 7 december 2021 om op het Statieplein aan de bushalte 'Van den Nestlaan' een parkeerverbod in te stellen door het aanbrengen van een gele onderbroken streep.

 

Bijkomende motivering:

De Lijn geeft aan dat de nieuwe vloot van bussen een ruimere bochtstraal hebben. Door het parkeren van wagens ter hoogte van de bushalte 'Van den Nestlaan' aan de Antwerpsesteenweg wordt de ruimte te beperkt om met bussen de nodige draaibeweging te maken, zonder bijkomende manoeuvres.

Het aanbrengen van een gele onderbroken streep impliceert dat er niet geparkeerd mag worden op de rijbaan. Stilstaan is nog wel toegestaan. Door de ruimte in de omgeving van de bushalte vrij te houden is er opnieuw voldoende ruimte voor bussen van De Lijn om de draaibeweging uit te voeren. Een gele onderbroken streep is zichtbaar voor de weggebruiker over de hele lengte en hoeft niet bijkomend aangeduid te worden met verkeersborden.

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

6 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Goesting!), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een parkeerverbod wordt ingesteld op het Statieplein, zijnde de bushalte 'Van den Nestlaan' aan de Antwerpsesteenweg.

 

Art. 2:

Een gele onderbroken streep wordt aangebracht op de stoeprand in de omgeving van de bushalte ter hoogte van de fietsenstalling en huisnummers 18 tot en met 22A.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

8. Aanvullend verkeersreglement - Afsluiting - Veldstraat aan Ranstsesteenweg goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het afsluiten van de Veldstraat ter hoogte van het kruispunt met de Ranstsesteenweg.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De commissie mobiliteit en openbare werken van 3 mei 2019 adviseerde om de Veldstraat aan de Ranstsesteenweg af te sluiten.

Het college van burgemeester en schepen van 4 juli 2019 keurde het tijdelijk verkeersreglement goed voor het afsluiten van de Veldstraat.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verbodsborden:

C3: Verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder.

C31a en C31b: Verbod aan het volgend kruispunt af te slaan in de richting door de pijl aangegeven.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald de aanwijzingborden (F). Aanwijzingsbord F45b betekent dat dit een doodlopende weg betreft, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers, ofwel doorlopende weg genoemd.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.2 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersbord C3. verboden toegang voor iedere bestuurder in beide richtingen voor iedere bestuurder.

Dit bord wordt aangevuld met onderbord type IV met opschrift 'uitgezonderd fietsers'.

Artikel 9.5 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersbord C31. C31. Verbod aan het volgend kruispunt af te slaan in de richting door de pijl aangegeven.

Dit bord wordt aangevuld met onderbord M2 (uitgezonderd fietsers, aangegeven met symbool).

Artikel 12 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaalt de grootte van de aanwijzingsborden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 3 mei 2019.

 

Bijkomende motivering:

De straat kwam uit net aan de verkeerslichten op het kruispunt Ranstsesteenweg - N116. Dit zorgde voor onveilige en onoverzichtelijke situaties. Het afsluiten van de straat op die locatie heeft kruispunt veiliger gemaakt. Er wordt ook werk gemaakt om de situatie te bestendigen door middel van een onthard pleintje waar de actieve weggebruiker nog wel doorheen kan fietsen of wandelen. Er werden geen gegronde bezwaren gemeld na het invoeren van deze ingreep.

 

Besluit met:

22 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het afsluiten van de Veldstraat ter hoogte van het kruispunt met de Ranstsesteenweg.

 

Art. 2:

Het verkeersborden F45b wordt geplaatst aan het kruispunt van de Veldstraat met de Hofstraat.

 

Art. 3:

De verkeersborden C3 en IV ('uitgezonderd fietsers') worden geplaatst in de Veldstraat aan de Ranstsesteenweg.

 

Art. 4:

De verkeersborden C31a en C31b met onderbord M2 worden geplaatst in de Ranstsesteenweg ter hoogte van de Veldstraat.

 

Art. 5:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

9. Raamovereenkomst flankerende maatregelen verkeersveiligheid - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en gunningswijze goed voor een overheidsopdracht met het oog op een raamovereenkomst voor de levering van materiaal voor verkeersveiligheidsmaatregelen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor flankerende maatregelen verkeersveiligheid.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor het plaatsen van een raamovereenkomst voor drie jaar voor de aankoop van materiaal voor verkeersveiligheidsmaatregelen.

De raming van € 120.000 inclusief btw blijft onder de drempel voor het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De lastvoorwaarden en plaatsingswijze worden omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro excl. btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De artikels 42, § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten en 90 van het koninklijk besluit plaatsing

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave lager ligt dan 139.000 euro.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Raamovereenkomst flankerende maatregelen verkeersveiligheid

 

Actie:

Flankerende maatregelen verkeersveiligheid

Ramingnummer:

RA001156

Raming uitgave:

€ 120.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

Bestek flankerende maatregelen verkeersveiligheid

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt in bijlage het bijgevoegd bestek en de daarin omschreven lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met het oog op een raamovereenkomst voor drie jaar voor de aankoop van materiaal voor verkeersveiligheidsmaatregelen, geraamd op  € 120.000 inclusief btw.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

10. Ledigen vuilbakjes op openbaar domein 1 april 2022 t.e.m. 31 maart 2025 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor het ledigen van vuilbakjes op openbaar domein van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2025.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:Project

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie organiseren van het afvalbeheer voor de individuele burgers met het ramingsnummer RA001188 goedgekeurd voor het ledigen van vuilbakjes op openbaar domein 1 april 2022 t.e.m. 31 maart 2025.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Leegmaken van vuilnisbakjes op publiek domein door externe firma

Actie:

organiseren van het afvalbeheer voor de individuele burgers

Ramingnummer:

RA001188

Uitgave:

€ 168.400 btw incl.

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

het lastenboek ledigen van vuilbakjes op openbaar domein 1 april 2022 t.e.m. 31 maart 2025

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van goed voor de realisatie van ‘ledigen vuilbakjes op openbaar domein 1 april 2022 tot en met 31 maart 2025’met als raming € 168.400 incl. btw 21%

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

11. Raamovereenkomst leveren materialen wegenbouw (zanden, granulaten,.....)  - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de realisatie van ‘Raamovereenkomst leveren materialen wegenbouw (zanden, granulaten,.....) ’met als raming € 93.963,38incl. btw 21%

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen met het ramingsnummer RA001167  en RA001165 goedgekeurd voor raamovereenkomst leveren materialen wegenbouw (zanden, granulaten,…..)

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

raamovereenkomst leveren materialen wegenbouw (zanden, granulaten,…..)

Actie:

onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001167 en RA001165

Uitgave:

€ 93.963,38 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

het lastenboek raamovereenkomst leveren materialen wegenbouw (zanden, granulaten,…..)

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de realisatie van ‘Raamovereenkomst leveren materialen wegenbouw (zanden, granulaten,.....) ’met als raming € 93.963,38incl. btw 21%

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

12. Klimatisatie gemeentelijke magazijnen -  lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek voor de klimatisatie van de gemeentelijke magazijnen goed met een raming van € 155.111,23 btw 21% iincl. De opdracht wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:Project

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie inrichten en oprichten van gebouwen met het ramingsnummer RA000114 goedgekeurd voor het project klimatisatie gemeentelijke magazijnen.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Gemeentelijke magazijnen – werken

Actie:

Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000114

Uitgave:

Raming € 155.111,23

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

lastenboek klimatisatie gemeenteljke magazijnen

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de klimatisatie van de gemeentelijke magazijnen met een raming van € 155.111,23 btw incl 21%.

 

Art. 2:

De opdracht wordt gegund via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

13. Gratis grondafstand - Bistweg 15 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 151,20 m², gelegen in Broechem, Bistweg 15, kadastraal gekend als 3 afdeling, sectie C, deel van nr. 31E

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 18 maart 2021 aan Selina Pandelaers, Bistweg 15 in 2520 Broechem, voor de grond gelegen in  Broechem, Bistweg 15.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de gemeente.

Het opmetingsplan opgemaakt door Stan De Schutter, landmeter in Ranst op 18 november 2021 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 151,20 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 9 november 2021.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 28 september 2021 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 3de afdeling, sectie C, perceelnummer 31E.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven met standplaats in Broechem.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 over de goedkeuring van het budget 2019 en de nominatieve vermelding van de gratis grondafstand in de verklarende beleidsnota, de financiële nota en de investeringslijst.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven in Broechem

-          kadastrale legger afgeleverd op 28 september 2021

-          Bodemattest afgeleverd op 9 november 2021

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Stan De Schutter in Ranst op 18 november 2021

-          Hypothecair getuigschrift

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

Aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 1.300 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 151,20 m², gelegen in Broechem, Bistweg 15, kadastraal gekend als 3 afdeling, sectie C, deel van nr. 31E door Selina Pandelaers, Bistweg 15 in 2520 Broechem.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

14. Gratis grondafstand - Oostmalsesteenweg 14 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 44 m², gelegen in Emblem, Oostmalsesteenweg 14, kadastraal gekend als 4 afdeling, sectie A, deel van nr. 220L.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De verkavelingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 31 oktober 2020 aan Bernaerts en Palmans BVBA, voor de grond gelegen in  Emblem, Oostmalsesteenweg 14.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de aanvrager.

Het opmetingsplan opgemaakt door Marijn Palmans, landmeter in Ranst op 27 juli 2021 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 44 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 19 augustus 2021.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 19 augustus 2021 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 4de afdeling, sectie A, perceelnummer 220L.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Roosbroeck met standplaats in Boechout.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 over de goedkeuring van het budget 2019 en de nominatieve vermelding van de gratis grondafstand in de verklarende beleidsnota, de financiële nota en de investeringslijst.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door notaris Van Roosbroeck in Boechout

-          kadastrale legger afgeleverd op 19 augustus 2021

-          Bodemattest afgeleverd op 19 augustus 2021

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Marijn Palmans in Ranst op 27 juli 2021

-          Hypothecair getuigschrift

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 44 m², gelegen in Emblem, Oostmalsesteenweg 14, kadastraal gekend als 4 afdeling, sectie A, deel van nr. 220L door Jan Stuyck.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de aanvrager.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

15. Retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur van de gemeente Ranst - Goedkeuring

 

Omschrijving:

Retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 over het retributiereglement houdende de goedkeuring van het retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur van de gemeente Ranst.

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Bijkomende motivering:

Het gemeentebestuur wil, op momenten dat het Domein Moervelden een week voor de activiteit nog vrij is, de Ranstse erkende verenigingen voor activiteiten in het kader van hun dagelijkse werking de kans bieden om kosteloos het domein te gebruiken bij specifieke klimatologische of sanitaire omstandigheden. Het domein De Moervelden is een ideale locatie om de afstands- en ventilatieregels te garanderen tijdens de pandemie. De verdere modaliteiten worden bepaald door het college van burgemeester en schepenen vanuit hun bevoegdheid voor het beheer van gemeentelijke inrichtingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inkomsten uit de retributie van het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur voor de periode 2022-2025.

Actie:

Verhuren van zalen / Ondersteunen van verenigingen en particulieren die  mensen samenbrengen / Ter beschikking stellen van de sporthal en turnzalen

Ramingnummer:

RA001058 / RA001008 / RA001108

Inkomst:

€ 113.325 / 1.030 / 34.500

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel:

 

TITEL 1: Gemeenschapscentrum den Boomgaard

 

Art. 1: infrastructuur

§1. Het gemeenschapscentrum ‘Den Boomgaard’ omvat:

de evenementenhal, de polyvalente zaal, de vergaderzaal en het seniorenlokaal van het gebouwencomplex ‘Den Boomgaard’, gelegen aan de Antwerpsesteenweg 43, 2520 Broechem-Ranst

§2. De beschikbare lokalen en ruimten van het gemeenschapscentrum zijn:

De evenementenhal (800m² met een bezettingscapaciteit van 850 personen zittend en 1.700 personen staand) met vast en verplaatsbaar podium, scheidingsgordijn, toog, 3 loges, industriële keuken, foyer, sanitaire voorzieningen en bergruimten.

De polyvalente zaal (222m² met een bezettingscapaciteit van 120 personen zittend en 220 personen staand) met bijbehorende vestiaire, ingerichte keuken, sanitaire voorzieningen, bergruimte en toog.

De vergaderzaal (63m², maximum 30 personen) met afwasruimte.

Het seniorenlokaal (63 m², maximum 40 personen).

 

Art. 2: begrippen

§1. De vergaderzaal en het seniorenlokaal worden verhuurd per dagdeel.

Dagdeel 1 vangt aan om 8u en eindigt om 12u30.

Dagdeel 2 vangt aan om 12u30 en eindigt om 18u.

Dagdeel 3 vangt aan om 18u en eindigt om 24u.

§2. Al de lokalen worden verhuurd op weekdagen, namelijk maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en op weekenddagen: namelijk vrijdag, zaterdag en zondag. Een feestdag en de dag voor een feestdag worden gelijkgesteld met een weekenddag.

§3. Onder 'commerciële activiteit' wordt elke activiteit gerekend:

die niet voor alle aanwezigen gratis toegankelijk is.

waarbij goederen verkocht of verhandeld worden, met uitzondering van voedingswaren en drankartikelen die ter plaatse geconsumeerd worden.

§4. De gebruikers vallen onder één van de volgende categorieën:

Categorie 0:

Gemeente- en OCMW-ambtenaren (in het kader van hun functie) en gemeentelijke en OCMW-diensten

Gemeentelijke raden, zijnde de raden die door de gemeente of het OCMW zijn ingericht (voor initiatieven door de raden zelf georganiseerd)

Publieke of semi-publieke instanties die diensten verlenen aan de inwoners van de gemeente Ranst ( Politiezone Zara, Brandweerzone RAND, …)

Vormings- en onderwijsinstellingen van Ranst (voor activiteiten tijdens de schooluren);

Rode Kruis Ranst-Lier-Zandhoven voor de driejaarlijkse huldiging van de bloedgevers.

Categorie A:

Elke erkende vereniging van Ranst

Niet-erkende verenigingen met zetel in Ranst die een niet-commerciële activiteit inrichten

VZW's met zetel in Ranst die een niet-commerciële activiteit inrichten

Inwoners van de gemeente Ranst die in eigen naam een niet-commerciële activiteit inrichten

Niet-gemeentelijke overheidsdiensten die een werking in de gemeente ontplooien (het opvangcentrum voor asielzoekers Broechem, …)

Vormings- en onderwijsinstellingen van Ranst (voor activiteiten buiten de schooluren).

Categorie B:

Bedrijven met zetel in Ranst die een niet-commerciële activiteit inrichten

Niet-erkende verenigingen met zetel in Ranst die een commerciële activiteit inrichten

Sociaal-culturele VZW’s met zetel in Ranst die een commerciële activiteit inrichten

Inwoners van de gemeente Ranst die in eigen naam een commerciële activiteit inrichten

Sociaal-culturele verenigingen met zetel buiten Ranst die een niet-commerciële activiteit inrichten

Sociaal-culturele VZW’s met zetel buiten Ranst die een niet-commerciële activiteit inrichten

Gemeentelijke diensten, instellingen en organisaties van buiten Ranst die een niet-commerciële activiteit inrichten

Categorie C: Alle andere gebruikers.

 

Art. 3: Tarieven

§1. De gebruikers die conform artikel 2, §4 tot de gebruikerscategorie 0 behoren, worden vrijgesteld van retributie.

§2. De onderstaande tarieven houden in dat deze gelden voor een activiteit van 13u gebruik van de zaal. Met uitzondering van meerdaagse activiteiten moet de zaal ten laatste om 6 uur de dag nadat de huur startte, ontruimd zijn. Deze 13 uren omvatten het klaarzetten van de zaal, de activiteit zelf en het opruimen van de zaal.

§3. Voor het gebruik van de evenementenhal (met vast en verplaatsbaar podium, scheidingsgordijn, toog, 3 loges, industriële keuken, foyer, sanitaire voorzieningen en bergruimten) gelden volgende tarieven:

Evenementenhal

Categorie A

Categorie B

Categorie C

weekdag

€ 350

€ 750

€ 1.200

weekenddag

€ 450

€ 1.100

€ 1.750

Voor elk bijkomend uur moet door de gebruiker uit de gebruikerscategorieën A, B en C een bijkomend bedrag van € 30 per uur worden betaald.

In de retributie zijn volgende kosten inbegrepen:

De kosten van verwarming en elektriciteit

Het gebruik van de keuken, de loge(s), het beschikbare keukenmateriaal en de beschikbare borden en bestek.

De normale schoonmaak na afloop van de activiteit. Voor de schoonmaak tijdens de gebruikersperiode (bv. bij meerdaags gebruik van een lokaal of ruimte) dient de gebruiker zelf in te staan.

Per activiteit is de afvoer van 1 container (1100 liter) restafval en papier inbegrepen in de prijs. Elke bijkomende container zal aangerekend worden aan de kostprijs van het afvoeren.

de billijke vergoeding

§4. Voor de polyvalente zaal (met bijbehorende vestiaire, ingerichte keuken, sanitaire voorzieningen, bergruimte en toog) gelden volgende tarieven:

Polyvalente zaal

Categorie A

Categorie B

Categorie C

weekdag

€ 150

€ 250

€ 350

weekenddag

€ 200

€ 300

€ 500

§5. Voor het gebruik van de evenementenhal of polyvalente zaal door een erkende vereniging van Ranst voor een repetitie voorafgaand aan één of meerdere voorstellingen in het centrum, geldt het uitzonderlijke tarief van € 30 per uur op voorwaarde dat:

de repetitie maximum 14 dagen voorafgaand aan de voorstelling(en) plaatsvindt.

de infrastructuur niet door een andere gebruiker voor andere doeleinden wordt aangevraagd;

geen inkomgeld wordt gevraagd, geen drank wordt geschonken, geen gebruik wordt gemaakt van de keuken en geen publiek wordt toegelaten;

de repetitie niet langer dan 4 uren in beslag neemt.

het aantal repetities beperkt blijft tot maximum 2 per voorstelling.

§6. Voor de vergaderzaal en het seniorenlokaal gelden volgende tarieven

Vergaderzaal en seniorenlokaal

Categorie A

Categorie B

Categorie C

Dagdeel 1

€ 30

€ 40

€ 50

Dagdeel 2

€ 30

€ 40

€ 50

Dagdeel 3

€ 30

€ 40

€ 50

§7. Het seniorenlokaal kan enkel en alleen ter beschikking worden gesteld van een gebruiker uit categorie A, B of C indien volgende drie voorwaarden zijn vervuld:

de vaste gebruiker op dat ogenblik geen gebruik wenst te maken van de infrastructuur;

de vergaderzaal reeds in gebruik is of niet geschikt is;

het lokaal als vergaderruimte wordt gebruikt.

 

Art. 4: Waarborgen

§1. Voor de terbeschikkingstelling van de culturele infrastructuur van het gemeenschapscentrum gelden volgende waarborgsommen:

Waarborg

Categorie A

Categorie B

Categorie C

Evenementenhal

€ 500

€ 500

€ 500

Polyvalente zaal

€ 300

€ 300

€ 300

§2. De gebruikerscategorie 0 wordt vrijgesteld van het betalen van een waarborgsom.

§3. Voor het gebruik van de vergaderzaal en het seniorenlokaal moet geen waarborgsom betaald worden.

§4. Voor het gebruik van éénzelfde zaal gedurende twee of meer opeenvolgende dagen moet slechts één keer de geldende waarborgsom worden betaald.

§5. De gebruiker die een zaal voor verschillende data huurt, kan aan de administratie vragen om slechts eenmaal de waarborg te moeten storten. Terugstorting kan in dat geval enkel op schriftelijke vraag van de gebruiker.

§6. De waarborgsom wordt na de activiteit terugbetaald aan de gebruiker, tenzij een schadegeval of ernstige tekortkoming werd vastgesteld. Ook bijkomende uren, restafval en de wasserij van de gebruikte hoezen zullen verrekend worden via de waarborg.

 

Art. 5: Annuleringsvergoeding

§1. Naargelang het tijdstip van de laattijdige annulering, is volgend percentage van de retributie op de terbeschikkingstelling van ruimten en lokalen verschuldigd als annuleringsvergoeding:

Annuleringsvergoeding

Categorie A

Categorie B

Categorie C

Tot minder dan 1 maand vooraf

100%

100%

100%

Van 1 tot minder dan 3 maanden vooraf

50%

50%

50%

Van 3 tot minder dan 4 maanden vooraf

35%

35%

35%

Meer dan 4 maanden vooraf

€ 50

€ 50

€ 50

§2. De gebruikerscategorie 0 wordt vrijgesteld van het betalen van een annuleringsvergoeding.

§3. In geval van annulering ten gevolge van overmacht of vermeende overmacht zal de zaak aan het oordeel van het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd.

 

Art. 6: verbruik eigen dranken

De gebruiker van het gemeenschapscentrum die eigen wijn(en), schuimwijn(en), champagne(s), sterke dranken en gedestilleerde dranken in het centrum binnenbrengt en/of consumeert, dient dit ten minste twee weken voor de activiteit te melden aan de bevoegde ambtenaar. Hiervoor moet de klant een vergoeding per verbruikte fles betalen aan de concessionaris van het gemeenschapscentrum als compensatie voor de gederfde inkomsten.

Voor het binnenbrengen en/of consumeren van volgende dranken betaalt de gebruiker een vergoeding:

eigen wijn(en) en/of schuimwijn(en)van : € 1 (excl. btw) per verbruikte fles.

eigen Champagne(s), sterke dranken en/of gedestilleerde dranken : € 2,5 (excl. btw) per verbruikte fles.

Bij niet-naleving van deze bepaling kan door de concessionaris een forfaitaire vergoeding van € 150 (excl. btw) aangerekend worden bovenop de voorziene tarieven per fles.

 

Art. 7: voorafgaande ingebruikname voor klaarzetten of afbouw:

Op uitdrukkelijke vraag van de gebruiker kan de zaal vóór of na aanvang van de contractueel vastgelegde gebruiksperiode worden klaargezet of afgebouwd op voorwaarde dat:

de zaal op dat ogenblik beschikbaar is. Deze regeling kan ten vroegste drie weken en ten laatste één week voor de activiteit worden toegestaan;

de bevoegde ambtenaar hiertoe uitdrukkelijk de toestemming verleent;

de gebruiker een vergoeding betaalt van € 30 per uur dat de zaal in gebruik wordt genomen voor het klaarzetten of afbouwen met een minimum van € 90.

 

Art. 8: dienstverlening concessionaris

Op uitdrukkelijke vraag van de gebruiker kan de concessionaris van het gemeenschapscentrum of diens aangestelde(n) bepaalde diensten aan de gebruiker leveren. Daarbij gelden volgende tarieven:

voor het klaarzetten van een lokaal of ruimte: € 25 (excl. btw) per persoon en per uur.

voor het opruimen van een lokaal of ruimte: € 25 (excl. btw) per persoon en per uur.

voor toilet- en vestiairepersoneel: € 25 (excl. btw) per persoon en per uur.

voor toogpersoneel: € 28 (excl. btw) per persoon en per uur.

Vanaf 22 uur tot 6 uur wordt er per uur een supplement van 20% op de voor deze dienst te betalen retributie aangerekend.

 

Art. 9: sancties niet-naleving huishoudelijk reglement

§1. In het geval de gebruiker bijkomend werk voor de concessionaris veroorzaakt door het niet naleven van het huishoudelijk reglement, zal de concessionaris deze bijkomende uren, vermeerderd met een forfaitaire vergoeding, aan de gebruiker aanrekenen. Volgende tarieven zijn in dat geval van toepassing:

werkuren: € 25  (excl. btw) per persoon en per uur.

bijkomende vergoeding: € 200 (excl. btw) voor de evenementenhal en € 150 (excl. btw) voor de polyvalente zaal.

§2. Indien in overtreding van het huishoudelijk reglement toch confetti of papiersnippers worden gebruikt, dan wordt hiervoor een forfaitair bedrag van € 500 aangerekend aan de gebruiker.

 

Art. 10: extra schoonmaak

Indien na afloop van een activiteit blijkt dat de normale schoonmaak niet volstaat om de zaal in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, zal de concessionaris de kostprijs voor een eventuele bijkomende schoonmaakbeurt aan de gebruiker aanrekenen. Volgende tarieven zijn in dat geval van toepassing:

voor de evenementenhal (zonder keuken): € 150 (excl. btw.)

voor de keuken van de evenementenhal: € 50 (excl. btw.)

voor de polyvalente zaal: € 50 (excl. btw.)

 

Art. 11: Betalingsmodaliteiten

§1. De waarborg wordt betaald bij de reservatie. De gebruiker is definitief gebonden aan de reservatie van zodra de waarborg gestort werd.

§2. De retributie dient uiterlijk voor aanvang van het evenement te worden ontvangen door het gemeentebestuur.

Voor de vergaderzaal en het seniorenlokaal gebeurt de betaling bij de reservatie.

De betaling voor de evenementenhal en de polyvalente zaal gebeurt na ontvangst van de factuur.

§3. Na afloop van de activiteit wordt er een afrekening opgemaakt waarbij de waarborg verrekend wordt. Als de waarborg de bijkomende kosten niet dekt moet de huurder het tekort bijbetalen. In het andere geval wordt het saldo teruggestort op de rekening die in de klantaccount werd opgegeven.

§4. Bij laattijdige betalingen zal, na de conforme ingebrekestelling, de wettelijk geldende interest worden toegepast.

 

TITEL 2: Domein Moervelden

 

Art. 12: infrastructuur

Het domein Moervelden is onderverdeeld in 4 verschillende zones (zie plan in de bijlage):

Zone A: loods en grasveld 1

Zone B: grasveld 2

Zone C: parking 1

Zone D: parking 2

 

Art. 13: begrippen

§1. Het domein wordt verhuurd op weekdagen, namelijk maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en op weekend-dagen: namelijk vrijdag, zaterdag en zondag. Een feestdag en de dag voor een feestdag worden gelijkgesteld met een weekenddag.

§2. De gebruikers vallen onder één van de volgende categorieën:

Categorie 0:

Gemeente- en OCMW-ambtenaren (in het kader van hun functie) en gemeentelijke en OCMW-diensten

Gemeentelijke raden, zijnde de raden die door de gemeente of het OCMW zijn ingericht (voor initiatieven door de raden zelf georganiseerd)

Publieke of semi-publieke instanties die diensten verlenen aan de inwoners van de gemeente Ranst (VOR, vrije scholen, Politiezone Zara, Brandweerzone RAND, …)

Categorie A:

Elke erkende vereniging van Ranst

Erkende circussen

 

Art. 14: Tarieven

§1. De gebruikers die conform artikel 13, §2 tot de gebruikerscategorie 0 behoren, worden vrijgesteld van retributie.

§2. Voor het gebruik van de verschillende zones gelden volgende tarieven:

Vergoeding gebruik Moervelden

Zone A

Zone B, C en D

Weekdag

€ 25

€ 10 per zone

Weekenddag

€ 75

€ 10 per zone

§3. Enkel in zone A is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de nutsvoorzieningen. In de retributie is 2 m³ water en 80 kWh elektriciteit inbegrepen. Indien het energieverbruik hoger is dan wordt een meerprijs in rekening gebracht à rato van € 6 per begonnen m³ en € 0,5 per begonnen kWh, vermeerderd met € 20 administratieve kost. De meterstanden worden uitgelezen door de bevoegde ambtenaar.

§4. Indien vastgesteld wordt dat de gebruiker toch niet gehuurde zones in gebruik neemt, dan wordt voor deze zones het vijfvoud van de huurprijs aangerekend.

§5. De brandverzekering van het gebouw wordt afgesloten door de gemeente.

§6. In afwijking van §2 van dit artikel kunnen de verschillende zones van Domein Moervelden gratis ter beschikking gesteld worden aan erkende Ranstse verenigingen als de betreffende zone de week voor de activiteit nog vrij. De verdere modaliteiten worden bepaald door het college van burgemeester en schepenen vanuit hun bevoegdheid voor het beheer van gemeentelijke inrichtingen.

 

Art. 15: Aanvraag

Een aanvraag om gebruik te maken van één of meerdere zones van het gemeentelijk domein

Moervelden moet worden ingediend volgens de procedure zoals vermeld op www.ranst.be.

De aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst.

Voor evenementen op het domein dient ook een evenementenformulier te worden ingediend.

Het domein kan aangevraagd worden per dag en per zone met een maximum van 14 opeenvolgende dagen.

De gebruikers van categorie A mogen het terrein en/of de loods maximaal 2 jaar en minimaal 40 dagen voor de activiteit aanvragen.

Er is een beperking van maximaal 2 circussen per jaar.

 

Art. 16: sleutel

Bij het huren van de loods kan de gebruiker aan het begin van de gehuurde periode een sleutel van de loods bekomen na afspraak met de bevoegde ambtenaar. De sleutel wordt de laatste dag van de gehuurde periode terug afgeleverd in Den Boomgaard. Per dag dat de sleutel te laat wordt teruggebracht, wordt € 10 aangerekend.

Vanaf dat men een week te laat is, wordt de sleutel als verloren beschouwd.

Bij verlies van de sleutel worden de kosten voor het vervangen van de sloten waarop de sleutel paste en voor de nieuwe sleutels aangerekend aan de gebruiker.

 

Art. 17: annuleringen

§1. De gebruiker kan de huur van het domein annuleren tot 2 weken voor het evenement mits het betalen van de helft van de retributie.  Bij annulatie in de laatste 2 weken voor de gebruiksdatum is de volledige retributie vereist.

Bij terugbetaling in geval van annulatie wordt steeds een minimum administratieve kost van € 50 afgehouden van het terug te betalen bedrag. Bedragen lager dan € 50 worden niet terugbetaald.

§2. Het is de gebruiker toegestaan om zonder bijkomende kosten 1 keer de datum te verschuiven binnen het jaar van de oorspronkelijke datum mits er nog een datum vrij is.

In geval van annulatie ten gevolge van overmacht of vermeende overmacht, zal de zaak worden beslist door het college van burgemeester en schepenen.

§3. Het college van burgemeester en schepenen heeft het recht om de verleende toelating voor het gebruik te allen tijde te wijzigen of in te trekken, mits heirkracht kan ingeroepen worden. Hiervoor kan de aanvrager geen aanspraak maken op een schadevergoeding.

 

Art. 18: Betalingsmodaliteiten

De retributie dient uiterlijk voor aanvang van het evenement te worden betaald. De gebruiker is definitief gebonden aan de reservatie van zodra de retributie gestort werd. 

 

TITEL 3: Sportinfrastructuur

 

Art. 19: retributie

§1. De gemeenteraad vestigt een retributie voor het gebruik van de sporthal, de parketzaal en de gemeentelijke turnzalen.

§2. Voor het gebruik van de zalen gelden volgende tarieven:

Sporthal

€ 15 per uur

Eén terrein (1/3de van de zaal)

€ 5 per uur

Sportmanifestaties (geheel de zaal)

€ 100 per dag

Parketzaal

€ 5 per uur

Gemeentelijke turnzalen

€ 5 per uur

 

Art. 20: aanpassingen aan de retributie

§1. Voor het gebruik van de lokalen door jeugdverenigingen, verenigingen van de derde leeftijd en mindervaliden wordt de helft van de retributie aangerekend.

§2. De retributie wordt verdubbeld voor verenigingen die niet erkend zijn en scholen die niet in de gemeente gevestigd zijn. Eenzelfde verdubbeling geldt indien het individuele aanvragen betreft van personen die niet in de gemeente wonen.

 

Art. 21: betalingsmodaliteiten

Voor de vaste gebruikers is de vastgestelde vergoeding is verschuldigd van zodra de data en uren toegewezen zijn. Niet gebruikte uren blijven verschuldigd. De vergoeding die voor het gebruik bepaald is, wordt per trimester gefactureerd. Indien de retributie niet voor de vervaldatum van de factuur betaald wordt, kan het recht tot het gebruik van de sportaccommodatie ontzegd worden.

Occasionele gebruikers betalen bij de reservatie. De reservatie is definitief van zodra de betaling ontvangen werd.

Annuleringen tot 14 dagen voor de huurdatum kunnen kosteloos geannuleerd worden. De laatste 14 dagen dient men wel te verwittigen zodat het personeel van de sporthal op de hoogte is, maar de huur moet wel betaald worden.

Indien men dit nalaat kunnen er sancties volgen.

Annuleringen door tegenstrevers in de competitie worden per geval besproken.

 

TITEL 4: Slotbepalingen

 

Art. 22:

§1. Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 over het retributiereglement houdende de goedkeuring van het retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur van de gemeente Ranst wordt ingetrokken vanaf heden.

 

Art. 23:

Dit retributiereglement geldt voor alle overeenkomsten die worden afgesloten vanaf heden tot en met 31 december 2025.

 

Art. 24:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De gemeenteraad van 21 december 2022 heeft dit besluit vanaf 1 januari 2023 opgeheven en vervangen door een aangepast retributiereglement.

Publicatiedatum: 21/03/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

16. Streamen vergaderingen - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid Christel Meeus (CD&V/WIJ) over de toekomstvisie van het bestuur rond het streamen van de gemeenteraadszittingen en de vraag om dit uit te breiden naar de overige openbare vergaderingen zoals de gecoro. Het antwoord van de burgemeester Johan De Ryck (N-VA) met de verwachting dat er vanaf volgende maand terug gekeerd kan worden naar de opstelling van de tafels in U vorm en dat er terug voldoende ruimte is voor pers en publiek. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn blijven rechtstreeks uitgezonden worden maar er zal bekeken worden of in de toekomst via een automatisch micro/video systeem kan gewerkt worden zonder ICT ondersteuning. Op dat moment zal er bekeken worden of dit systeem goed werkt en of er ook andere raden gebruik kunnen maken van dit systeem

 

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links Streamen vergaderingen - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

17. Autodelen - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) over de stand van zaken in fietsdelen, autodelen en de laadinfrastructuur. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat over de uitrol van het elektrisch deelfietsensysteem dat de concessieovereenkomst voor een deelfietsensysteem voor de gemeenten binnen de Vervoersregio Antwerpen verleend werd aan Donkey Republic. Het basisnetwerk zal bestaan uit 1.500 e-fietsen waarvan er 45 op het grondgebied van Ranst zullen staan gespreid over 6 hubs. Een hub in het centrum van elke deelgemeente en een extra hub in Ter Straten en een aan de afrit van de E34. In de loop van de maand mei en juni worden de fietsen geplaatst. In de Ranst Info zal u meer praktische informatie kunnen lezen. Voor de opstart van een deel systeem voor elektrische wagens wordt er eveneens gekeken naar een samenwerkingssysteem voor de gemeenten binnen de Vervoersregio Antwerpen.  Op dit ogenblik voldoet de laadinfrastructuur voor elektrische wagens in Ranst met meer dan 40 publiek toegankelijke laadpunten aan de vraag en moeten er geen bijkomende initiatieven genomen worden.

 

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links Autodelen - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

18. Knip in dorp Ranst en Emblem - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Christel Engelen (Vlaams Belang) verwijst naar de verkeersstudie uitgevoerd om de mobiliteit in onze deelgemeenten te bekijken. De conclusie is dat er een voorlopige opstelling in het centrum van Ranst en in Emblem komt, namelijk de knip.

De schepen van mobiliteit, Luc Redig (Groen) antwoordt dat hij er geen mee heeft men het niet eens is met het beleid maar de desinformatie die nu verspreid is heeft enkel geleid tot onnodige ongerustheid bij de bevolking en een overbelasting van onze medewerkers die veel mensen hebben te woord gestaan en hen de correcte info hebben gegeven.

 

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links Knip in dorp Ranst en Emblem - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

19. Verkavelingsvergunning Laarstraat-Zakstraat - interpellatie Vlaams Belang en Goesting

 

Omschrijving:

De interpellatie van Christel Engelen (Vlaams Belang) en Bart Goris (Goesting) over de verkavelingsvergunning Laarstraat-Zakstraat en de complementariteit met de bouwvisie en de ruimtelijke draagkracht na het ongunstig advies van de gehoor.  De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) antwoordt dat hij opnieuw zijn standpunt moet herhalen dat hij als schepen van omgeving geen uitspraken kan doen over een lopend vergunningsdossier. Net zoals alle andere omgevingsdossiers wordt er tijdens een zitting van het college van burgemeester en schepenen op basis van een ontwerp van besluit door de omgevingsambtenaar een definitieve beslissing genomen. Het is de decretale taak dat alle adviezen behandeld worden. Hier kennen we op dit moment enkel het – waardevolle – advies van de gecoro. Er zullen nog verschillende adviezen behandeld worden

 

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links Verkavelingsvergunning Laarstraat-Zakstraat - interpellatie Goesting.pdf Download
Verkavelingsvergunning Laarstraat-Zakstraat - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 februari 2022

 

 

20. Bouwrichtlijnen - interpellatie Goesting

 

Omschrijving:

De interpellatie van Bart Goris (Goesting) met de vraag op basis van welke richtlijnen is dit project vergund is dat volgens zijn betoog afwijkt van de huidige bouwvisie? Volgens het gemeenteraadslid is dat maar 1 voorbeeld terwijl een korte zoektocht tussen de omgevingsvergunningen van de afgelopen maanden het gemeenteraadslid aantoont dat er meerdere projecten zijn waar de bouwrichtlijnen duidelijk niet gevolgd worden. De schepen van omgeving Luc Redig, (Groen) antwoordt dat het bestuur spreekt over richtlijnen of een referentiekader voor het definiëren van de goede ruimtelijke ordening. Kleine afwijkingen zullen hier en daar omwille van verschillende redenen mogelijk zijn zoals de bestaande vergunningen, de bestaande omgeving, … Er zullen dus waarschijnlijk nog wel wat afwijkingen te vinden zijn maar steeds vanuit het perspectief van het openbaar belang net zoals er ook afwijkingen kunnen aangevraagd van bestaande verordende regels zoals een ruimtelijke uitvoeringsplan of op de bouwdiepte. Ruimtelijke ordening is nu éénmaal geen exacte wetenschap. Maar alle projecten die een voortraject kennen of ingediend zijn na de invoering van de bouwrichtlijnen worden afgetoetst aan de bouwrichtlijnen in het kader van de goede ruimtelijke ordening en ruimtelijke draagkracht.

 

Publicatiedatum: 21/03/2022
Punt bijlagen/links Bouwrichtlijnen - interpellatie Goesting.pdf Download