Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022 om 20:00.

 

Aanwezig:

Johan De Ryck - voorzitter wnd.

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

John Oliviers - voorzitter

Hilde Goris - gemeenteraadslid

gemeenteraadslid Frans Marivoet verlaat de vergadering vanaf punt 5.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 5.

gemeenteraadslid Frans Marivoet vervoegt de vergadering vanaf punt 6.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 6.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 22 februari 2022 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 21 februari 2022.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 21 februari 2022, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 februari 2022 goed.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

2. Addendum samenwerkingsovereenkomst - intergemeentelijke noodplancoördinator - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplancoördinator.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 januari 2015 met de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de Stad Lier aangaande het ter beschikking stellen van de ambtenaar noodplanning via een protocol.

Jeroen Van Herck, noodplanambtenaar heeft ontslag genomen als noodplanambtenaar in Lier

De stad Lier waarborgt de continuïteit van de dienstverlening. 

Het voorstel van de gemeente Schoten via Tom Bresseleers - coördinator integrale veiligheid en noodplanning om een meer diepgaand onderzoek te voeren naar de mogelijkheden om een intergemeentelijke noodplancoördinator aan te werven waarin Ranst participeert naast Schilde en Zandhoven

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2018 met de goedkeuring van het voorstel van de gemeente Schoten om een meer diepgaand onderzoek te voeren naar de mogelijkheden om een intergemeentelijke noodplancoördinator aan te werven waarin Ranst participeert naast Schilde en Zandhoven.

Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2019 met de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator in bijlage tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten en Zandhoven goed te keuren waarbij een intergemeentelijke noodplancoördinator wordt aangesteld via de gemeente Schoten.

Het verzoek van de gemeente Wommelgem om te participeren in het intergemeentelijk samenwerkingsverband

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 56, 279 en 281 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid en is bevoegd voor het afsluiten van overeenkomsten. Het college van burgemeester en schepenen heeft de bevoegdheid om de zaken voor de gemeenteraad voor te bereiden. Overeenkomsten goedgekeurd door de gemeenteraad worden ondertekend door de gemeentesecretaris/algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad kan zijn handtekeningsbevoegdheid delegeren.

Art. 135, §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

De gemeenten hebben tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Artikel 41 van het Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de nood- en interventieplannen, Voor het gemeentelijk niveau is de burgemeester de bevoegde instantie voor noodplanning samen met de ambtenaar verantwoordelijk voor de noodplanning. In dit artikel wordt de intergemeentelijke samenwerking geregeld.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad, John Oliviers van 3 januari 2019 tot delegatie van de handtekeningsbevoegdheid voor overeenkomsten en aktes aan de burgemeester.

 

Bijkomende motivering:

In 2019 heeft Schoten het initiatief genomen om samen met Schilde, Ranst en Zandhoven schaalvergroting te realiseren op het gebied van de noodplanning. De gemeente Schoten staat in voor de ter beschikking van de noodplanningscoördinator waarbij de andere gemeenten participeren in de kost op basis van de verdeelsleutel zoals voorzien in de samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking verloopt heel goed. Zo goed dat de gemeente Wommelgem de vraag heeft gesteld om samenwerkingsovereenkomst betreffende de intergemeentelijke noodplancoördinator uit te breiden met Wommelgem. De 4 basisgemeenten wensen niet in te boeten op de kwaliteit van de noodplanning maar hebben de vraag van Wommelgem onderzocht. Volgens de noodplanningscoördinator is de uitbreiding naar Wommelgem mogelijk indien er bijkomende ondersteuning wordt voorzien. De gemeente Zandhoven is bereid om 0,2 VTE ter beschikking te stellen op B-Niveau ter ondersteuning van de noodplanningscoördinator. Ter compensatie zal de gemeente Zandhoven een korting krijgen op de factuur voor de ter beschikkingstelling door Schoten van de intergemeentelijke noodplanningscoördinator. Op deze manier wordt gegarandeerd dat de bestaande kwaliteit van dienstverlening gegarandeerd blijft tussen de huidige 4 gemeenten en uitgebreid wordt naar Wommelgem.

 

 

Omschrijving:

Samenwerkingsovereenkomst noodplanning

Actie:

Bijdrage in de personeelskost van een rampenambtenaar

Raming:

RA000578

Uitgave:

€ 16.165/jaar

Visum:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator - addendum

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit het addendum van de de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator in bijlage tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten en Zandhoven en Wommelgem goed te keuren waarbij een voltijdse intergemeentelijke noodplancoördinator (1.0 VTE op A-niveau) door Schoten ter beschikking gesteld wordt en een deeltijdse ondersteunende coördinator (0.2 VTE op B-niveau) door Zandhoven. 

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

3. Indeling Ranst in woonmaatschappij Antwerpen Midden/Noord - vastleggen onderlinge stemverhouding lokale besturen - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad brengt advies uit over de onderlinge stemverhouding tussen de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse Regering zet in op regiovorming. De lokale besturen moeten die regiovorming van onderuit opbouwen en dragen. De burgemeesters zijn hierin de spilfiguren.

De Vlaamse regering bakent vaste regio's af om tot een grotere coherentie te komen en de regiovorming te stimuleren. Binnen die regio's moeten alle vormen van intergemeentelijke samenwerking plaatsvinden.

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.

Om de werkingsgebieden van de woonmaatschappij te bepalen, krijgt het lokaal bestuur van op Vlaams niveau een trekkersrol toebedeeld. Een eerste stap in het proces is dan ook dat tegen 31 oktober 2021 een voorstel van geografische afbakening bezorgd wordt aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Dit voorstel moet besproken worden op een lokaal woonoverleg en gevalideerd worden door de gemeenteraad.

Bij de afbakening van het werkingsgebied moet men rekening houden met elk van de volgende voorwaarden:

-          Er kan maar één woonactor per gemeente zijn, maar een woonactor kan actief zijn in meerdere gemeenten. De woonmaatschappij omhelst de huidige SVK- en SHM-taken.

-          De woonmaatschappij telt minimaal 1000 sociale huurwoningen (hierbij wordt geen rekening gehouden met de woningen in huur genomen op de private huurmarkt met het oog op onderverhuring overeenkomstig de reglementering inzake het sociaal huurstelsel – de SVK- woningen). Dit is nu ook de minimale schaal voor een sociale huisvestingsmaatschappij.

-          De huidige complementaire expertise moet gegarandeerd blijven in de nieuw te vormen woonmaatschappij: een verdere versterking van professionalisering is essentieel. Het behoud van de SVK-expertise is noodzakelijk bij de afbakening van de werkingsgebieden.

-          Het werkingsgebied moet uit geografisch aaneensluitende gemeenten bestaan. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden en mits een grondige motivatie vanuit de betrokken lokale besturen bij het voorstel van werkingsgebied kan de Vlaamse Regering afwijkingen in overweging te nemen. Geografische aaneensluitende gemeenten komt de transparantie van de organisatie van de sociale huisvesting ten goede; het ontbreken ervan kan verhinderen om sommige efficiëntiewinsten en schaalvoordelen te behalen.

-          Het werkingsgebied van de woonmaatschappij moet vallen binnen of samenvallen met de referentieregio. Een tijdelijk uitstel of definitieve afwijking voor een specifiek samenwerkingsverband kan enkel als een gemotiveerd voorstel wordt ingediend dat de Vlaamse Regering goedkeurt. Dergelijke afwijkingen zullen slechts in uitzonderlijke situaties worden toegestaan.

De brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 23 oktober 2020 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied in te dienen;

Het verslag van het lokaal woonoverleg van 28 september 2021

Het overleg van dinsdag 12 oktober 2021 een extra overleg met o.a. de burgemeesters van Duffel en Lier, de schepen van sociale zaken Bonheiden, de schepen van wonen van de stad Lier, de schepen van ruimtelijke ordening en sociale huisvesting van Duffel, de voorzitters en directeurs van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting en de Volkswoningen van Duffel, de coördinator van SVK de Woonkans, een stafmedewerker van het OCMW van Bonheiden, de burgemeester, schepen van sociale zaken en directeur van de gemeente Ranst waarin alle partijen zich akkoord met een woonmaatschappij werkzaam voor de gemeenten Bonheiden, Duffel, Lier, Ranst en Sint-Katelijne-Waver met dien verstande dat de toetreding van de gemeente Ranst finaal zal beslist worden door minister van Wonen, Mathias Diependaele.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 oktober 2022 met het verzoek aan de Vlaamse Regering haar goedkeuring te geven aan een definitieve afwijking van de referentieregio voor dit specifiek samenwerkingsverband, namelijk de realisatie van de nieuwe "woonmaatschappijen" met het gemotiveerde advies om de gemeente Ranst tot een werkingsgebied van woonmaatschappij met volgende gemeenten te laten behoren Ranst, Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne Waver

Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in woonmaatschappijen waardoor Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord

Het besluit van de gemeenteraad van 21 februari 2022 met de kennisname van de indeling van de gemeente Ranst in de woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord samen met volgende gemeenten: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en - onder voorbehoud - Ranst

Het schrijven van de Vlaamse Regering, Kabinet van de Vlaamse Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerende Erfgoed van 7 februari 2022 met de vraag om advies te verlenen en de onderlinge stemverhouding vast te stellen van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Overeenkomstig artikel 6, § 1, VIII, tweede lid, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en artikel 46 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en met toepassing van het subsidiariteitsbeginsel, oefenen de gemeenten ook de bevoegdheden uit die hen door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Alleen als dat bij decreet uitdrukkelijk is bepaald, kunnen de provincies de medewerking van de gemeenten regelen.

De kadernota van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 over de definitieve indeling van Vlaanderen in 15 referentieregio’s waaronder dat Ranst definitief ingedeeld wordt in de regio Antwerpen.

Het decreet van 7 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten overwonen

Deze regelgeving vult dus verder het kader in waarmee de sociale woonactoren aan de slag kunnen om, zoals het Vlaams Regeerakkoord bepaalde, sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren te integreren tot woonmaatschappijen. In een gemeente zal maar één woonmaatschappij actief mogen zijn. In het najaar hebben de gemeenten daarover een advies bezorgd aan de Vlaamse Regering.

Een woonmaatschappij zal erkend worden voor 33 jaar. Het besluit voorziet een specifieke uitzondering om na 1 januari 2023 tijdelijk erkend te kunnen worden als SHM, in afwachting van de omvorming tot woonmaatschappij.

Het besluit van de Vlaamse minister

 

Bijkomende motivering:

De oorspronkelijk 14 gemeenten van het midden en noorden van de Antwerpse rand hebben gezamenlijk een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappij geformuleerd, rekening houdend met de morfologie van de gemeenten, de werking van de huidige woonactoren inclusief de spreiding van hun patrimonium, en met de huidige intergemeentelijke samenwerkingen rond wonen (IVLW’s Midden en Noord).

Ranst is verplicht aan te sluiten bij het voorgestelde werkingsgebied waardoor een werkingsgebied ontstaat, waarbij in de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel (en eventueel ook Ranst) 2.676 sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen (data d.d. 31 december 2019) gelegen zijn, en 415 woningen die op de private markt worden ingehuurd (SVK-woningen).

De regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders waarbij de gemeenten gevraagd worden om bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds in te gaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid.

Het voorstel is dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de algemene vergadering gehanteerd worden in een verhouding van 60%-40%. Deze stemrechtenverdeling zal worden geactualiseerd bij het begin (en halfweg) de legislatuur op basis van de actuele cijfergegevens.

Ook elke gemeente verwerft een bestuursmandaat in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij. Binnen dit collegiaal bestuursorgaan is de gemeente betrokken bij de operationele en strategische keuzes in de woonmaatschappij

 

Bijlagen:

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord

 

Besluit met:

21 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 tegen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeente Ranst sluit op basis van het besluit van Vlaamse regering aan bij het werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij dat wordt gevormd samen met volgende gemeenten: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel.

 

Art. 2. 

§1. De gemeenteraad geeft gunstig advies dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de algemene vergadering, en dit in een verhouding 60%, respectievelijk 40%. Deze stemrechtenverdeling zal worden geactualiseerd bij het begin (en halfweg) de legislatuur.

§1. De gemeenteraad geeft gunstig advies dat elk betrokken lokaal bestuur een bestuursmandaat in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij kan opnemen. Binnen dit collegiaal bestuursorgaan is de gemeente betrokken bij de operationele en strategische keuzes in de woonmaatschappij.

 

Art. 3:

De gemeente maakt een afschrift van dit besluit over aan VMSW via woonmaatschappij@vmsw.be.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

4. Bijkomende criteria om een vaste benoeming toe te kennen als er meerdere kandidaten zijn die wettelijk op gelijke voet staan - goedkeuring

 

Omschrijving:

Bijkomende criteria om een vaste benoeming toe te kennen als er meerdere kandidaten zijn die wettelijk op gelijke voet staan - goedkeuring

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 10 februari 2022 over de vastlegging van de bijkomende benoemingsvoorwaarde in een wervingsambt.

Vanaf het schooljaar 2021-2022 is het schoolbestuur verplicht om bijkomende criteria vast te leggen om een vaste benoeming toe te kennen als er meerdere kandidaten zijn die wettelijk op gelijke voet staan.

 

Juridisch kader:

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.

Artikel 4 §5 van het decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het

gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991

Artikel 15, 16, 19, 31 §1 en artikel 77 van het decreet rechtspositie van sommige personeelsleden van

het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart

1991

Omzendbrief 13CC/VB/ML van 29 november 1999 met als laatste wijziging op 21 december 2021

over de vaste benoeming , de procedure en voorwaarden.

Het protocol van akkoord van 3 februari 2022 van het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité over de bijkomende criteria bij een vaste benoeming als er meerdere kandidaten zijn die wettelijk op

gelijke voet staan.

 

Bijlage:

Het protocol van akkoord van het syndicaal overleg van 3 februari 2022.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de bijkomende benoemingsvoorwaarde in een wervingsambt als er meerdere kandidaten zijn die wettelijk op gelijke voet staan. Dit met ingang van 1 september 2022.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

5. Kerkbestuur Sint-Gummarus- waarborg lening - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de waarborg goed van de lening van € 20.000 voor de aankoop van LEd-verlichting voor de kerk van Sint-Gummarus in Emblem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem beslist in zitting van 7 februari 2022 een lening van € 20.000 aan te gaan bij Belfius met een looptijd van 15 jaar jaar voor de aankoop van LED-verlichting.

De gemeente moet deze lening waarborgen.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 en 42 §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. De gemeente is bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen.

Het decreet van 7 mei 2014 over de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten en artikel 92 van het keizerlijk decreet van 30 december 1809

De gemeenten moeten tussenkomen in de tekorten van de eredienstbesturen

 

Financiële gevolgen:

Als het kerkbestuur haar financiële verplichtingen nakomt zijn er voor de gemeente geen financiële gevolgen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van de kredietopening wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlintresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

 

Art. 2:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die door deze nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

 

Art. 3:

De gemeente verbindt zicht, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen leningen bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, val al de sommen die er op dat ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest-  en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van de gemeentebelastingen geïnd door de staat en het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

 

Art. 4:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de lener, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

 

Art. 5:

Deze door de gemeente gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

 

Art. 6:

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, intresten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaaft blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissies en onkosten betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigd de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen worden gevorderd.

Mochten de voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van deze verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn – ingevolge artikel 6 juncto 9 §3 van het k.b. van 14 januari 2013 – de intresten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend zoals voorzien in artikel 69 van datzelfde K.B.

De borg verklaart kennis genomen te hebben van bovenvermelde kredietcontract en er de bepalingen van te aanvaarden.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

6. Gemeentelijke AED-toestellen - toetreding raamovereenkomst Vlaamse overheid - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid voor de aankoop, huur en het onderhoud van AED-toestellen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 28 januari 2016 besliste het college van burgemeester en schepenen om twee vaste AED-toestellen en één mobiel AED-toestel aan te kopen. De toestellen werden in 2017 geleverd met een onderhoudscontract voor vijf jaar.

Op 28 oktober 2021 sprak de ondernemingsrechtbank Antwerpen een vonnis  uit tot faillissement van de betrokken firma, waardoor het bestuur sneller dan gedacht een oplossing moet zoeken om kwaliteitsvolle en goed onderhouden AED-toestellen te kunnen blijven aanbieden.

De Vlaamse overheid biedt een raamovereenkomst aan, geplaatst met het bestek met referentie  2020/HFB/OPZB/72652, voor de aankoop of huur en het onderhoud van AED-toestellen. Lokale besturen mogen van deze raamovereenkomst gebruik maken.

Voorgesteld wordt om toe te treden tot de raamovereenkomst, waarbij bestellingen  naargelang het bedrag worden geplaatst middels een beslissing van het college van burgemeester en schepenen en/of een bestelbon.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro excl. btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

Artikel   47, § 2, lid 1  van de wet inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten  van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Toetreding raamovereenkomst Vlaamse overheid voor de aankoop of huur en het onderhoud van AED-toestellen

Actie:

Voeren van een gezondheidsbeleid: AED-toestellen

Ramingnummer:

RA001117

Uitgave:

De uitgaven zullen passen in het meerjarenplan 2020-2025 en de nodige

kredieten worden voorzien in de jaarbudgetten.

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

Bestek 2020/HFB/OPZB/72652 van de Vlaamse overheid

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid, geplaatst met het bestek met referentie  2020/HFB/OPZB/72652,  voor de aankoop of huur en het onderhoud van AED-toestellen, waarbij bestellingen naargelang het bedrag worden geplaatst middels een beslissing van het college van burgemeester en schepenen en/of een bestelbon.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

7. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Rubenslaan 30 - vaststelling

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor een perceel gelegen aan Rubenslaan 30 in 2520 Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 25 oktober 2021 diende de familie Blockx een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Rubenslaan 30 in 2520 Broechem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie C, perceelnummers 142N en 142P.

De aanvraag heeft betrekking tot het verkavelen in 4 loten.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2021162225.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 15 januari 2022 tot 13 februari 2022. Er werden geen bezwaren ingediend.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

Het betreffende perceel is gelegen in de woonzone volgens het goedgekeurde gewestplan.

Om die reden wordt een standaard rooilijnbreedte van 13 meter voorgesteld (6,5 meter uit de wegas).

In verschillende stedenbouwkundige en omgevingsvergunningsaanvragen langs Rubenslaan werd deze standaard reeds als basis gehanteerd voor de individuele bepalingen voor grondafstand. Zo werd op het naastliggende perceel dezelfde rooilijnbreedte gebruikt bij de verkavelingsvergunning op 5 juli 2018.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag van familie Blockx voor een perceel gelegen aan Rubenslaan 30 in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie C, perceelnummers 142N en 142P.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

8. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Ranstsesteenweg - vaststelling

 

Omschrijving:

De rooilijnbreedte wordt goedgekeurd op 18 meter voor een perceel gelegen aan de zijtak van de Ranstsesteenweg in 2520 Emblem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 31 oktober 2021 diende Bernaerts & Palmans bvba, Gustaaf Peetersstraat 62 in 2520 Broechem, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan de zijtak van de Ranstsesteenweg in 2520 Emblem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 4, sectie C, perceelnummer 298M2.

De aanvraag heeft betrekking tot het verkavelen in 2 loten.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2021168156.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 15 januari 2022  tot 13 februari 2022.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

Het betreffende perceel is gelegen in de woonzone volgens het goedgekeurde gewestplan.

Het is gelegen langs een doodlopende zijtak van de Ranstsesteenweg.

Om die reden wordt een rooilijnbreedte van 18 meter voorgesteld zodat de aanleg van een keerpunt mogelijk.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijnbreedte wordt goedgekeurd op 18 meter voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Bernaerts & Palmans bvba voor een perceel gelegen aan Ranstsesteenweg in 2520 Emblem, kadastraal gekend als afdeling 4, sectie C, perceelnummer 298M2.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

9. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Pater Domstraat 13 - vaststelling

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor een perceel gelegen aan Pater Domstraat 13 in 2520 Broechem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 5 november 2021 dienden Wim Smits en Hilde De Schutter, Pater Domstraat 13 in 2520 Broechem, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Pater Domstraat 13 in 2520 Broechem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie B, perceelnummer 175Z.

De aanvraag heeft betrekking tot het uitbreiden van een bijgebouw.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2021170954.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 8 januari 2022 tot 6 februari 2022.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

Het betreffende perceel langs Pater Domstraat is gelegen in de woonzone volgens het goedgekeurde gewestplan.

Om die reden wordt een standaard rooilijnbreedte van 13 meter voorgesteld (6,5 meter uit de wegas).

In verschillende stedenbouwkundige en omgevingsvergunningsaanvragen langs de Pater Domstraat werd deze standaard als basis gehanteerd voor de individuele bepalingen voor grondafstand. Zo werd op 21 oktober 2019 deze rooilijnbreedte voor het perceel aan de overkant van de straat ook al vastgelegd door de gemeenteraad.

 

Besluit met:

22 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Lode Hofmans (Onafhankelijk)

 

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Wim Smits en Hilde De Schutter voor een perceel gelegen aan Pater Domstraat 13 in 2520 Broechem, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie B, perceelnummer 175Z.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

10. Wijk Everhoek - openbare verlichting en ondergronds brengen leidingen - lastvoorwaarden, gunningsswijze en gunning - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de offerte van Fluvius System Operator cvba, Brusselsestenweg 199 in 9090

Melle goed voor een bedrag van € 138.180,91 incl btw 21% verdeeld als volgt : € 38.440,19 inclusief

btw voor de openbare verlichting en € 99.740,91 (vrij van btw) voor het ondergronds brengen van de

leidingen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Fluvius heeft een voorstel met kenmerk 287001_47504 bezorgd voor het ondergronds brengen van de netten en de modernisering van de openbare verlichting in wijk Everhoek in Oelegem.

De kostenraming voor de werken aan de ondergrondse netten bedraagt € 99.740,91, hiervoor keurde de gemeenteraad in het strategische meerjarenplan 2020 - 2025 de actie ‘Administratief beheer, toezicht en opvolging nutsleidingen’ met ramingsnummer RA001183 'aanpassing nutsleidingen in het kader van investeringsprojecten' goed.

De kostenraming voor de werken aan de openbare verlichting bedraagt € 38.440,19 inclusief btw, de kosten voor deze werken worden afgerekend volgens de afspraken van de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september 2019.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 42, §1, 1°, d), iii van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

De werken, leveringen of diensten kunnen slechts door één onderneming worden uitgevoerd omdat uitsluitende rechten moeten worden beschermd

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Bijkomende motivering:

De kosten voor deze werken worden afgerekend volgens de afspraken van de beheersoverdracht

inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbareverlichtingsinstallaties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september2020 waardoor enkel de kosten voor het ondergronds brengen effectief zullen worden aangerekend.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

aanpassen nutsleidingen ikv investeringsprojecten

Actie:

administratief beheer, toezicht en opvolging nutsleidingen

Ramingnummer:

RA001183

Uitgave :

€ 99.740,91  (inclusief btw)

Visumnummer:

in aanvraag

 

Bijlagen:

Voorstel Fluvius met kenmerk 287001_47504

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art.1:

De gemeenteraad keurt de voorwaarden en raming goed van de offerte van Fluvius System Operator cvba, Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle voor de realisatie van 'wijk Everhoek - openbare verlichting en ondergronds brengen leidingen’met als raming € 38.440,19 inclusief btw voor de openbare verlichting en € 99.740,91(vrij van btw) voor het ondergronds brengen van de leidingen via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking rekening houdend dat de werken maar aan één onderneming kunnen worden toegewezen omdat uitsluitende rechten moeten worden beschermd.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de offerte van Fluvius System Operator cvba, Brusselsestenweg 199 in 9090 Melle goed voor een bedrag van € 138.180,91 incl btw 21% verdeeld als volgt : € 38.440,19 inclusief btw voor de openbare verlichting en € 99.740,91 (vrij van btw) voor het ondergronds brengen van de leidingen

 

Art.3:

De kosten voor de openbare verlichting worden afgerekend volgens de afspraken van de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september2020 waardoor enkel de kosten voor het ondergronds brengen effectief zullen worden aangerekend.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

11. Onderhoud buurtwegen 2021-2022 - aanpassing lastvoorwaarden - prijsherzieningsformule - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de rectificatie goed van het lastenboek 'onderhoud buurtwegen 2021-2022', met name de wijziging van de prijsherzieningsformule

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring van de gemeenteraad van 17 januari 2022 van het lastenboek voor het onderhoud aan buurtwegen 2021-2022.

De publicatie van de opdracht via E-procurement en de daaropvolgende melding van de firma Colas betreffende de gebruikte prijsherzieningsformule in het lastenboek.

De bevestiging van ontwerper Gowaco dat de gebruikte prijsherzieningsformule niet volledig conform is en de nieuw opgemaakte herzieningsformules.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

onderhoud buurtwegen

Actie:

onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA0001173

Uitgave:

niet van toepassing

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-rectificatie prijsherzieningsformules

 

Besluit met:

21 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de rectificatie goed van het lastenboek 'onderhoud buurtwegen 2021-2022', met name de wijziging van de prijsherzieningsformule.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

12. Raamovereenkomst  elektrische bestelwagens  en aankoopcentrale duurzame voertuigen - toetreding - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid voor elektrische bestelwagens en de aankoopcentrale van IGEMO voor duurzame voertuigen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan voorziet in middelen voor de vernieuwing van het wagenpark. Deze vernieuwing biedt de gelegenheid om het wagenpark te vergroenen.

Met het oog hierop keurde de gemeenteraad  op 19 oktober 2020 de lastvoorwaarden goed voor een mededingingsprocedure met onderhandelingen voor de aankoop van verschillende elektrische wagens.

Op 1 juli 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opdracht niet te gunnen, gezien de ontvangen offertes niet vatbaar bleken voor onderlinge vergelijking en onderhandelingen geen uitkomst zouden kunnen bieden. 

Ondertussen initieerden de Vlaamse overheid en IGEMO respectievelijk een nieuwe raamovereenkomst voor elektrische bestelwagens en een aankoopcentrale voor duurzame voertuigen. Als lokaal bestuur en lid van IGEAN kan de gemeente gebruik maken van beide instrumenten voor de vernieuwing en vergroening van het wagenpark, zonder hiervoor zelf een overheidsopdracht te moeten opstarten.

Voorgesteld wordt om toe te treden tot de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid voor de aankoop van elektrische bestelwagens, geplaatst middels bestek met referentie  2021/HFB/OP/73796, en tot de aankoopcentrale van IGEMO voor de aankoop van duurzame voertuigen, geplaatst middels bestek met referentie GUBES2100005. Deelopdrachten worden  geplaatst middels afzonderlijke beslissingen van het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro excl. btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Artikel 47, §§ 2 en 4 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de

verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Zij mag eveneens zonder

plaatsingsprocedure een overheidsopdracht voor diensten betreffende gecentraliseerde aankoopactiviteiten aan een aankoopcentrale gunnen. Dergelijke overheidsopdrachten voor

diensten mogen ook het verrichten van aanvullende aankoopactiviteiten omvatten.

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Toetreding tot raamovereenkomst Vlaamse overheid en aankoopcentrale IGEMO voor duurzame voertuigen

Actie:

Aankoop auto's administratieve diensten

Aankoop auto's, bestelwagens en vrachtwagens dienst gebouwen

Inrichting auto's en bestelwagens technische dienst

Ramingnummer:

RA000361

RA000362

RA000363

Uitgave:

De uitgaven zullen passen in het meerjarenplan 2020-2025 en de nodige

kredieten worden voorzien in de jaarbudgetten.

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

-          Bestek Vlaamse overheid

-          Bestek IGEMO

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid voor de aankoop van elektrische bestelwagens, geplaatst middels bestek met referentie  2021/HFB/OP/73796, waarbij deelopdrachten  geplaatst worden middels afzonderlijke beslissingen van het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de aankoopcentrale van IGEMO voor de aankoop vaan duurzame voertuigen, geplaatst middels bestek met referentie GUBES2100005, waarbij deelopdrachten  geplaatst worden middels afzonderlijke beslissingen van het college van burgemeester en schepenen.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

13. Herstel stormschade dak lokaal KFC Ranst - besluit college van burgemeester en schepenen op basis van dwingende en onvoorziene omstandhieden - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 maart 2022 met de goedkeuring van de uitgave van € 9.360,56 btw incl. goed op basis van dwingende en onvoorziene uitgaven voor de herstelling van het dak na stormschade van voetballokaal KFC Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Tijdens de storm van 18 februari 2022 is er grote schade veroorzaakt aan het dak van het lokaal van FC Ranst.

Het dak diende om veiligheidsredenen en om gevolgschade te vermijden dringend hersteld te worden.

De firma Dakwerken Dieltjens, Bistweg 86 in 2520 Ranst was onmiddellijk beschikbaar om de nodige werken uit te voeren.

De uitgave van de werken wordt begroot op € 9.360,56 btw incl. De kosten voor het plaatsen van het dekzeil zijn nog niet verrekend in de offerte en worden nog apart aangerekend.

Om reden van dringende uitvoering en onmiddellijke beschikbaarheid van de aannemer werd niet overgegaan tot verdere raadpleging van meerdere firma's.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen met de goedkeuring van de offerte van de firma Dakwerken Dieltjens, Bistweg 86 in 2520 Ranst voor het herstellen van de stormschade van het dak van voetballokaal KFC Ranst voor een bedrag van € 9.360,56 btw 21% incl. wegens dwingende en onvoorziene omstandigheden.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Artikel 269  van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte.

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

Artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Overheidsopdrachten met een beperkte geraamde waarde tot € 30.000 btw exclusief kunnen gesloten worden op basis van aanvaarde factuur.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Bijkomende motivering:

De aangebrachte schade is dermate groot dat om veiligheidsredenen en het vermijden van gevolgschade het noodzakelijk is dat de werken onmiddellijk worden uitgevoerd. Deze uitgave is niet voorzien in de meerjarenplanning 2022-2025.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

onderhoud en herstellingen terreinen FC Ranst 

Actie:

Beheren en onderhouden op een duurzame manier van gebouwen en terreinen

Ramingnummer:

RA000197

uitgave:

€ 9.360,56 btw incl + kosten plaatsen dekzeil

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

- begroting Dakwerken Dieltjens

- kosten dekzeil

 

Besluit:

Enig artikel:

§1. De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 maart 2022 met de goedkeuring van de offerte van de firma Dakwerken Dieltjens, Bistweg 86 in 2520 Ranst voor het herstellen van de stormschade van het dak van voetballokaal KFC Ranst voor een bedrag van € 9.360,56 btw 21% incl. wegens dwingende en onvoorziene omstandigheden.

§2. Het krediet wordt ingeschreven bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan.

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

14. Sportregio Midden-Provincie- jaarverslag en jaarrekening 2021 begroting en jaarplanning 2022 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeente Ranst zit samen met 12 gemeenten in de sportregio Midden-Provincie om grote projecten uit te werken, vormingen te organiseren en overleg te plegen.

Jaarlijks worden het jaarverslag en de jaarrekening van het vorig jaar voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Ook de begroting en jaarplanning van het huidig jaar.

De schepen van sport, Annelies Creten zit als afgevaardigde van de gemeente Ranst in het beheerscomité van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie.

Op de digitale algemene vergadering van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie van 16 februari 2022 werden het jaarverslag 2021, de jaarrekening 2021, de begroting 2022 en de jaarplanning 2022 door het beheerscomité goedgekeurd.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst zit samen met 12 gemeenten in de sportregio Midden-Provincie om grote projecten uit te werken, vormingen te organiseren en overleg te plegen.

Jaarlijks worden het jaarverslag en de jaarrekening van het vorig jaar voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Ook de begroting en jaarplanning van het huidig jaar.

De schepen van sport, Annelies Creten zit als afgevaardigde van de gemeente Ranst in het beheerscomité van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie.

Op de digitale algemene vergadering van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie van 16 februari 2022 werden het jaarverslag 2021, de jaarrekening 2021, de begroting 2022 en de jaarplanning 2022 door het beheerscomité goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 395 §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het beheerscomité van de interlokale vereniging formuleert waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente, stelt de rekeningen van de interlokale vereniging vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.

 

Bijlagen:

jaarverslag 2021

jaarrekening 2021

begroting 2022

jaarplanning 2022

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2021, de jaarrekening 2021, de begroting 2022 en de jaarplanning 2022 van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie zoals in bijlage vervat goed.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de gemeente Lint, secretariaat van de Sportregio Midden-Provincie

Publicatiedatum: 27/04/2022
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 21 maart 2022

 

 

15. Skatepark(en) - stand van zaken - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar zijn vorige interpellaties over de ontwikkeling van het skate- en sportterrein en raagt naar wat er de voorbije jaren reeds van acties ondernomen werd en hoe wil de bevoegde schepen hiermee verder gaan.

De schepen van jeugd en sport Annelies Creten (Groen) antwoordt dat op het einde van vorige legislatuur werd er een terrein bepaald om een skatepark in te richten naast het multi-sportveld dat reeds ingericht was. Budget voor het skatepark was niet voorzien.

Het nieuwe bestuur heeft vervolgens in de eerstvolgende begrotingsronde een substantieel budget voorzien om het park in te richten. Er werd een voorstel tot inrichting opgemaakt door de dienst en de jongeren werden betrokken om dit te bespreken.  Het plan werd grondig bijgesteld naar hun wensen en integraal zo uitgevoerd. Er is blijkbaar een vraag van uitbreiding en zal geluisterd naar de vraagsteller om te zien wat we kunnen doen.

 

Publicatiedatum: 27/04/2022
Punt bijlagen/links Stand van zaken skateparken - interpellatie Roel Vermeesch .pdf Download