Zitting van Gemeenteraad van dinsdag 26 maart 2024 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Kevin Helsen, Guido Wittocx, Erik Fossez, Erika Eeckhout, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Christel Meeus, Zoe Helsen en Bart Goris - gemeenteraadsleden

gemeenteraadslid Roel Vermeesch verlaat de vergadering vanaf punt 1.

gemeenteraadslid Roel Vermeesch vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van dinsdag 26 maart 2024

 

 

1. RUP 'Herziening Van den Nestlaan' - definitieve vaststelling

 

Omschrijving:

definitieve vaststelling van RUP 'Herziening Van den Nestlaan'

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het voorliggende ontwerp van RUP 'Herziening Van den Nestlaan' bestaat uit de plannen 'bestaande feitelijke en juridische toestand' en 'grafisch plan' en de bundels 'stedenbouwkundige voorschriften' en 'toelichtingsnota'.

De publieke raadpleging van de startnota werd georganiseerd van 26 september 2022 tot en met 24 november 2022. Het participatiemoment werd georganiseerd op 2 oktober 2022.

Gelijktijdig met de opmaak van het plan werd ook een onderzoek gevoerd naar de eventuele noodzaak tot milieueffectrapportage (plan-MER-screening). Hiervoor werd een afzonderlijke nota opgesteld die verzonden werd aan de aangewezen administraties en besturen overeenkomstig de aanbevelingen van de Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen. Op basis van deze nota werden verschillende adviezen uitgebracht tijdens de termijn van ter inzagelegging (30 dagen).

De dienst MER werd aangeschreven op 18 april 2023 met het verzoek vrijstelling te verlenen voor de opmaak van een plan-MER.

Op 24 mei 2023 verleende de dienst MER deze vrijstelling.

Op 17 april 2023 verleende ook de dienst Veiligheidsrapportage de vrijstelling voor de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport.

Op 10 mei 2023 vond de plenaire vergadering plaats met de betrokken besturen en openbare instellingen. Het verslag van deze vergadering werd op 17 mei 2023 verstuurd aan alle genodigden.

Het ontwerp-RUP werd aangepast aan de opmerkingen van de plenaire vergadering en de plan-MER screening.

Op 6 juni 2023 werd aan de Gecoro de nodige toelichting gegeven. De opmerkingen van de Gecoro werden opgenomen in de toelichtingsnota en de voorschriften.

Op 20 november 2023 stelde de gemeenteraad het RUP 'Herziening Van den Nestlaan' voorlopig vast.

 

Juridisch kader:

Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003

Er kunnen voorwaarden of maatregelen opgelegd worden als er een schadelijke invloed verwacht wordt op de waterhuishouding.

Artikel 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005

Hierin worden de bevoegdheden van de gemeenteraad nader bepaald.

Hoofdstuk 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009

Op verschillende niveaus kunnen ruimtelijke uitvoeringsplannen de plaatselijke ruimtelijke invulling wijzigen. Deze kunnen opgemaakt worden op gemeentelijk niveau.

Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen

Voor Broechem werd het gewestplan Mechelen goedgekeurd op 5 augustus 1976.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 mei 2001 tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen

De beslissing van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen van 1 maart 2007

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Ranst werd definitief goedgekeurd.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 5 juli 2013

Niet-verontreinigd hemelwater dat wordt opgevangen op daken of verharde oppervlakken, dient zo veel mogelijk hergebruikt en geïnfiltreerd te worden vooraleer te lozen.

 

Adviezen:

Het openbaar onderzoek liep vanaf 11 december 2023 tot en met 9 februari 2024.

Provincie Antwerpen gaf op 25 januari 2024 een voorwaardelijk gunstig advies.

Het Departement Omgeving heeft geen advies verleend.

Er werden drie bezwaarschriften ingediend.

De Gecoro heeft op 13 maart 2024 de bezwaren en de adviezen van externe diensten behandeld en hierover een advies uitgebracht. Dit advies wordt als bijlage toegevoegd en geeft volgende acties mee:

-          Onderscheid tussen beide deelzones A en B wordt aangepast in de stedenbouwkundige voorschriften. Deelzone A is bedoeld voor de gemeentelijke voorzieningen, er zijn geen bovenlokale voorzieningen mogelijk. Deelzone B is bedoeld voor de bovenlokale tijdelijke opvang (asielcentrum).

-          Aanpassing van de stedenbouwkundige voorschriften: Sportaccommodatie voor medewerkers van de gemeente kan voorzien worden in zone A (lokaal, laagdynamisch); sportaccomodatie voor bewoners van het asielcentrum (bovenlokaal) is toegelaten in zone B.

-          De term lokaal sportveld zal in de stedenbouwkundige voorschriften veranderd worden naar laagdynamisch recreatieterrein.

-          Aanpassing van de stedenbouwkundige voorschriften: herlocatie van door calamiteiten getroffen gebouwen op een andere plaats binnen de site is mogelijk.

-          Plan bestaande juridische toestand wordt aangevuld met aanduiding van afgebrande loodsen inclusief datum.

-          Bewijzen van de aankondigingen van het openbaar onderzoek zullen worden toegevoegd aan het raadsbesluit.

-          Bijkomende verduidelijking over de lage dynamiek van de beoogde activiteiten in deelzone A zal worden opgenomen in de toelichtingsnota. De functies waarover gesproken wordt in deelzone A zijn qua omvang en impact van dien aard dat hier gesproken kan worden over laag dynamische activiteiten met een lokaal karakter. De vergaderzalen staan voornamelijk ten dienste van de gemeentelijke diensten. Burgers komen enkel ter plaatse op afspraak, waardoor de dynamiek op elk moment sterk kan worden gestuurd. Veel afspraken kunnen bovendien worden gehouden in de 'antennes' die in elke dorpskern verder worden uitgebouwd. Ook de lokale politie werkt tegenwoordig op afspraak en ontvangt dagelijks niet erg veel burgers. Enkel bij calamiteiten is er meer beweging bij de politie, maar dat is slechts eenmalig, onvoorspelbaar en tijdelijk.

-          'Belbus' veranderen door 'flexbus' in de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Bijkomende motivering:

Het plangebied wordt begrensd door de straten Van den Nestlaan en Sint-Jozef en is omgeven door landbouwpercelen. De overzijde van de Van den Nestlaan is gelegen in woongebied met landelijk karakter volgens het goedgekeurde gewestplan en wordt gekenmerkt door percelen met woonhuizen, type open bebouwing en handelsactiviteit.

Op 31 maart 2011 keurde de deputatie van de provincie Antwerpen het gemeentelijk RUP ‘Van den Nestlaan’ goed. Daarmee werd een bestemmingswijziging van militair domein naar een gebied voor openbaar nut en gemeenschapsvoorzieningen goedgekeurd, in functie van een gedeeltelijke herinrichting van de gemeentelijke diensten. Ondertussen werden de gemeentelijke Technische Dienst en Dienst Omgeving in de bestaande, verbouwde loodsen ondergebracht zoals voorzien in het oorspronkelijke RUP. Het betreft zowel de administratieve diensten als de ateliers en opslagplaatsen. Behalve de centralisering van de gemeentelijke Technische Dienst werd ook de oprichting van een sociaal huis mogelijk gemaakt.

Naast de door de gemeentelijke Technische Dienst en Dienst Omgeving ingenomen gebouwen, worden enkele van de bestaande loodsen gebruikt voor de opslag van goederen van vzw’s, scholen en verenigingen die actief zijn binnen het grondgebied van Ranst.

Het gemeentebestuur is echter van oordeel dat alle gemeentelijke administratieve diensten best op 1 locatie worden ingericht, zowel omwille van de duidelijkheid naar de burgers toe, als voor de onderlinge samenwerking tussen de gemeentelijke diensten. Om die reden wordt er voor gekozen om als bijkomende bestemming alle gemeentelijke administratieve diensten toe te voegen. In beperkte mate kunnen nog bijkomende gemeenschapsfuncties opgenomen worden die een meerwaarde vormen voor de Ranstse gemeenschap. Zo kan ook de politie geherlokaliseerd worden; op die manier komt het huidige gemeentehuis in het centrum van Broechem (waar op heden nog enkele gemeentelijke diensten en de politie gehuisvest zijn) helemaal vrij.

De overige stedenbouwkundige voorschriften wat betreft het behoud van het militair erfgoed kunnen behouden blijven. De bestaande loodsen en configuratie worden zoveel mogelijk behouden, identiek aan het oorspronkelijke RUP.

Bijkomend werd ook het terrein van het open asielcentrum van Fedasil opgenomen in de plancontour. Het is nuttig om ook voor dat terrein gelijkaardige voorschriften op te maken, om het karakter van het voormalige militaire domein te kunnen behouden en om vergunningsaanvragen gemakkelijker te kunnen beoordelen.

Het plan wordt opgedeeld in zone A (gemeentelijke diensten) en zone B (Fedasil). Het is immers

nuttig om ook voor de zone van het asielcentrum de stedenbouwkundige mogelijkheden juridisch vast te leggen.

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie goedgekeurd voor het project ‘herziening gemeentelijk RUP Van den Nestlaan’.

Op 9 december 2021 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht ‘Herziening gemeentelijk RUP Van den Nestlaan’ aan Antea Group.

De startvergaderingen vonden plaats op 2 februari 2022 en 14 maart 2022. Op 4 mei 2022 besprak het planteam het voorstel van visie en ruimtelijke concepten.

De startnota en procesnota lagen ter inzage van 26 september 2022 tot 24 november 2022. Tijdens het infomoment (geïntegreerd met de Openbedrijvendag) op zondag 2 oktober 2022 waren er 770 bezoekers die de plannen hebben kunnen bekijken. De reacties waren over het algemeen positief en er werden veel suggesties gedaan voor bijkomende invullingen.

De stedenbouwkundige voorschriften wat betreft het behoud van het militair erfgoed kunnen behouden blijven zoals in het oorspronkelijke RUP. De bestaande loodsen en configuratie worden zoveel mogelijk behouden, identiek aan het oorspronkelijke RUP.

Departement Omgeving gaf op 20 oktober 2022 een negatief advies over de startnota. De site is volgens het Departement slecht ontsloten en vormt daardoor een belemmering voor het uitbouwen van een duurzaam mobiliteitsbeleid in de gemeente. Ze is ook in strijd met de geldende ruimtelijke beleidsvisies van de functieversterking van de dorpskernen.

Provincie Antwerpen - dienst ruimtelijke planning gaf op 17 november 2022 een voorwaardelijk gunstig advies. De provincie vindt het alvast positief dat er gezocht wordt naar een zinvolle en duurzame invulling van de aanwezige loodsen om op die manier zuinig om te springen met het gebruik van de aanwezige ruimte. Hierbij is er aandacht voor het aanwezige landschap, en wordt getracht om het aanwezige groenblauw netwerk te optimaliseren en te integreren in het plangebied. De deputatie ziet heel wat opportuniteiten van deze site en is van mening dat er zich op deze locatie verschillende activiteiten kunnen ontplooien, zonder dat dit ten koste van de levendigheid van de kernen van Ranst gaat. De deputatie raadt de gemeente aan om via een degelijk alternatievenonderzoek af te wegen welke activiteiten en welke dynamiek op deze plek thuishoren. De startnota werd in die zin aangepast. Er werd bijkomend nadruk gelegd op de mogelijkheden om de site te bereiken met auto, fiets en openbaar vervoer ('vervoer op maat': de 'flexbus'), zeker vanuit Ranst-centrum en Broechem-centrum. Ook werd vermeld dat een locatie in de kern maar voor 1/4 van de bewoners in de eigen kern - en dus gemakkelijk bereikbaar - gelegen is. Bijkomend zet de gemeente meer en meer in op digitale dienstverlening (waarbij de burgers niet naar het gemeentehuis moeten komen) en 'antennes' in de verschillende deelgemeenten waar bepaalde diensten dichter bij de burger voorzien worden.

Hoogdynamische functies (zoals bovenlokaal festival, openbaar zwembad, stadion, binnenspeeltuin,...) en handel zijn niet toegelaten. Er kan wel laagdynamische dagrecreatie worden toegelaten, zoals de (nu reeds aanwezige) hondenschool of een lokaal sportterrein dat kan gebruikt worden door de werknemers.

Conciërgewoning(en) zijn niet nodig voor de voorziene bestemming.

Zone B heeft met het asielcentrum per definitie een bovenlokale functie.

Omwille van het zuinig ruimtegebruik en het behoud van het militair erfgoed wordt gesteld dat de bestaande loodsen en verhardingen zo veel mogelijk moeten hergebruikt worden. Herbouw van de bestaande loodsen met dezelfde look-and-feel is enkel mogelijk wanneer het hergebruiken van de bestaande loodsen om bijvoorbeeld duurzaamheidsredenen echt niet mogelijk is. Dit moet voldoende gemotiveerd worden.

De hogere overheden geven echter aan dat zij niet meer akkoord kunnen gaan met de nieuwbouw van gebouwen, hoewel dit in het oorspronkelijke RUP wel toegelaten was. Bovendien werd door een brand een van de bestaande loodsen (in gebruik als opslagplaats voor verenigingen) volledig vernield. Om die reden wordt toch geopteerd om een nieuwbouw mogelijk te maken, weliswaar met het overnemen van de look-and- feel van de bestaande loodsen.

In elke zone is een nieuwbouw mogelijk met een maximale oppervlakte van 1 loods. De voorgestelde kroonlijsthoogte (max. 7 meter) en nokhoogte (max. 9 meter) worden behouden van de oorspronkelijke voorschriften en komen overeen met het profiel van de bestaande loodsen zodat alle bebouwing op de site een gelijkaardig uitzicht kan hebben en een geheel kan vormen.

Het is wel belangrijk te benadrukken dat bijkomende bebouwing in zone B niet mag dienen om de afgesproken capaciteit binnen de samenwerkingsovereenkomst van 20 november 2023 (300 plaatsen binnen de loodsen en maximum 150 personen in 2 bijkomende units) te kunnen overschrijden.

De 'groene vingers' tussen de loodsen - vanuit de Van den Nestlaan naar het achterliggende landbouwgebied - moeten worden gevrijwaard en versterkt. Hierbinnen mogen geen nieuwe gebouwen geplaatst worden. De groenzones moeten minimaal 30 meter breed blijven; een maximale breedte is niet aan de orde.

Rondom de site wordt een groenbuffer voorzien om het openruimtegebied af te schermen. Hier mogen in ieder geval geen gebouwen en/of permanente bovengrondse constructies worden geplaatst. Het is de bedoeling dat deze zone beplant wordt met hoogstammige bomen, heesters en lagere begroeiing. Gebruik door de hondenschool en de aanleg van een wadi zouden combineerbaar moeten zijn. Langs de zijde van Van den Nestlaan zouden 2 toegangen mogelijk moeten zijn naar de gemeentelijke gebouwen. Fedasil heeft een aparte toegang via Sint Jozef, ook de hondenschool heeft een toegang via Sint Jozef.

Op 2 maart 2023 werd het ontwerp-RUP voorgesteld aan het college van burgemeester en schepen.

De stedenbouwkundige voorschriften werden licht aangepast op basis van deze bespreking.

Op 10 mei 2023 vond de plenaire vergadering plaats. Provincie Antwerpen en Departement Omgeving overhandigden een advies met opmerkingen. Naar aanleiding van deze adviezen en de besprekingen tijdens de vergadering vragen het Departement Omgeving en de Provincie Antwerpen om in de toelichtingsnota meer duiding te geven bij het verplaatsen van de gemeentelijke diensten naar de Van den Nestlaan. Er moet aangetoond worden dat de vrijkomende sites in de dorpskernen een invulling zullen krijgen die de dorpskernen verder versterken. Ook de Gecoro gaf op 6 juni 2023 het advies het dossier sterker te maken door aan te geven welke invulling er gegeven wordt aan de vrijkomende sites en hoe deze de levendigheid van de kernen nog extra kunnen versterken. De visie van het departement en de deputatie wordt gevolgd: de dorpskernen mogen niet leegbloeden en bepaalde diensten (bijvoorbeeld VOR, maar ook andere functies zoals bibliotheek) kunnen de vrijkomende sites in de kernen gebruiken.

Een bijkomend bilateraal overleg met het Departement Omgeving en de Provincie Antwerpen werd gehouden op 12 september 2023. Hierin werd gesteld dat via het gemeenteraadsbesluit enkele principes rond het behoud van publieke ruimte en gemeenschapsvoorzieningen in de dorpskernen kan worden verankerd. Het is noodzakelijk dat in alle kernen de dorpssfeer moet bewaard worden. Dit betekent: geen grootschalige uitbouw van de volumes van de bestaande gemeentelijke gebouwen, inzetten op ontharding, meer groen, gemeenschappelijke en openbare functies,... Herlocalisatie van de gemeentelijke administratieve diensten is hierbij noodzakelijk, zodat er plaats kan worden gemaakt voor functies die beter aansluiten bij het dagelijkse (vrijetijds)leven van de burgers dat ontmoetingen centraal stelt en hierdoor best gesitueerd wordt in de feitelijke dorpskernen.

 

Waterparagraaf:

Het plangebied ligt voor het grootste gedeelte in niet watergevoelig gebied. Het ligt ook niet in een overstromingsgevoelig gebied als gevolg van zeeoverstromingen, fluviale of pluviale overstromingen (P-score A, G-score A).

Binnen het plangebied komen waterelementen voor, bestaande uit waterbuffer bekkens en grachten. De grachten en waterbuffers zullen behouden blijven en waar mogelijk verruimd worden.

Bijkomende verharding wordt niet verwacht ten aanzien van de bestaande toestand. De huidige loodsen en bijgebouwen worden gerenoveerd waarbij elke omgevingsvergunning moet voldoen aan de randvoorwaarden zoals opgenomen in de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

Het algemeen uitgangsprincipe hierbij is dat hemelwater in eerste instantie zoveel mogelijk hergebruikt wordt. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater worden geïnfiltreerd. Het plangebied is infiltratiegevoelig. Voor de renovatie van de bestaande bebouwing (en toebehoren) dient maximaal op infiltratie (na hergebruik) ingezet te worden. Waterdoorlatende materialen voor de aanleg van de parkings, dragen hiertoe bij.

 

Bijlagen:

-          advies Gecoro

-          grafisch plan

-          procesnota

-          grafisch register plancompensatie

-          stedenbouwkundige voorschriften

-          toelichtingsnota

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Kevin Helsen (Goesting!)

1 onthouding: Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

De gemeenteraad volgt het advies van de Gecoro van 13 maart 2024.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Herziening Van den Nestlaan' zoals vervat in bijlage definitief vast.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het opladen van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, samen met deze beslissing en het volledig advies van de GECORO in het DSI.

Publicatiedatum: 22/04/2024
Punt bijlagen/links RUP_11035_214_00015_00001_TN_DV.pdf Download
RUP_11035_214_00015_00001_GP_DV.pdf Download
RUP_11035_214_00015_00001_PN_DV.pdf Download
RUP_11035_214_00015_00001_SV_DV.pdf Download
RUP_11035_214_00015_00001_RPC_DV.pdf Download
RUP_11035_214_00015_00001_ADV_VV_1.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van dinsdag 26 maart 2024

 

 

2. Stand van zaken over verschillende openbare werken - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) verwijst naar zijn vaststelling dat de openbare werken in onze gemeente niet volgens plan verlopen. Volgens het gemeenteraadslid zijn er aantal andere dossiers die naar zijn mening een vreemd verloop kennen zoals de omleidingsweg van de werken aan de Vaartstraat, toegangsweg Moervelden Emblemseweg. De schepen van openbare werken Jan Dillen (N-VA) geeft een relaas van de werken met de achterstand door het slechte weer en de planning van de werken.

 

Publicatiedatum: 22/04/2024
Punt bijlagen/links Stand openbare werken - interpellatie CDenV-WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van dinsdag 26 maart 2024

 

 

3. Volstaat gemeentelijke financiële steun jeugdlokalen Broechem - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) heeft een bezorgdheid omtrent het juridisch karakter van de uiteindelijke beslissing van 18 maart 2024 gezien er dossierstukken werden aangehaald in de behandeling van dit verzoek die niet ter inzage waren op deze gemeenteraad. Het gemeenteraadslid heeft volgende vragen aan het bestuur:

Graag een overzicht van alle aanvragen die het bestuur kreeg van de verenigingen die om financiële steun vroegen.

Voor welke van deze aanvragen werden er al financiële verbintenissen gemaakt en voor welke bedragen?

Graag toelichting over het dossier met 3 scenario’s op initiatief van de gemeente. Deze vragen stel ik u omdat hier in de beperkte tijd die ik heb niets kan terugvinden in Meeting.mobile.

In welke CBS beslissing werd aanstelling van architect vastgelegd.

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de gemeenteraad van vorige week waarbij de gemeenteraad een besluit heef genomen en we nu eerst in gesprek willen gaan met de VZW Knoeselpelein.

De discussie is vorige week gevoerd, standpunten zijn duidelijk verwoord, op uw vragen zal schriftelijk geantwoord worden.

 

Publicatiedatum: 22/04/2024
Punt bijlagen/links Interpellatie Roel Vermeesch - volstaat gemeentelijke financiele steun jeugdlokalen Broechem.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van dinsdag 26 maart 2024

 

 

4. Gaat het bestuur consequent haar weigering verdedigen tegen Colruyt - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar de weigering van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2024 in het bouwdossier van de supermarkt aan de Van den Nestlaan. Is het bestuur bereid een aanstelling te doen van een raadsman om zich te laten verdedigen in het beroepsdossier bij de deputatie?

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) is verbaasd door de vraag. Wanneer er beroep wordt aangetekend bij de deputatie tegen een besluit van het college van burgemeester en schepenen in verband met een omgevingsvergunning dan laat het college van burgemeester en schepenen zich vertegenwoordigen op de hoorzitting door de omgevingsambtenaar niet door een advocaat. Dat was in het verleden zo en dat is nu nog steeds zo. Het is de omgevingsambtenaar die in haar verslag betreffende de aanvraag voor de bouw van een Colruyt aan de Van den Nestlaan de weigering zeer uitvoerig heeft gemotiveerd. Het college van burgemeester en schepenen heeft zich aangesloten bij die motivering.

Het advies dat gegeven wordt aan de provincie zal als volgt zijn: het college van burgemeester en schepenen behoudt het gemotiveerde besluit van 18 januari 2024. De omgevingsambtenaar is in deze dan ook de juiste persoon die met kennis van zaken de weigering kan verdedigen.

 

Publicatiedatum: 22/04/2024
Punt bijlagen/links Interpellatie Roel Vermeesch - Gaat het bestuur consequent haar weigering verdedigen tegen Colruyt.pdf Download