Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Roel Vermeesch Christel Engelen Jan Dillen An Willems Joris Van Camp Luc Redig Johan De Ryck Annelies Creten Frans Marivoet Raf Serneels Bart Goris Christel Meeus Hilde Goris Wim Van der Schoot Leen Baeten Erik Fossez Patrick Vandervaeren Guido Wittocx Sonja De Pooter Kurt De Belder John Oliviers Zoe Helsen Lode Hofmans Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Roel Vermeesch Christel Engelen Jan Dillen An Willems Joris Van Camp Luc Redig Johan De Ryck Annelies Creten Frans Marivoet Raf Serneels Bart Goris Christel Meeus Hilde Goris Leen Baeten Erik Fossez Patrick Vandervaeren Guido Wittocx Sonja De Pooter Kurt De Belder John Oliviers Zoe Helsen Lode Hofmans Annelies Creten Christel Meeus Hilde Goris Raf Serneels Frans Marivoet Jan Dillen John Oliviers Guido Wittocx Christel Engelen Leen Baeten Johan De Ryck Zoe Helsen Lode Hofmans Luc Redig An Willems Roel Vermeesch Joris Van Camp Patrick Vandervaeren Bart Goris Erik Fossez Fernand Bossaerts Kurt De Belder Tine Muyshondt Sonja De Pooter aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 19 december 20122 goed.
De rooilijn wordt goedgekeurd op 6 meter uit de wegas voor een perceel gelegen aan Streep 40 in 2520 Broechem (hoek Pater Domstraat - Streep).
Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Ranst, Wommelgem en Zandhoven op het vlak van noodcommunicatie.
definitieve vaststelling van gemeentelijk RUP 'Zonevreemde woonclusters Hallebaan/Heesterbos'
Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Roel Vermeesch Christel Engelen Jan Dillen An Willems Joris Van Camp Luc Redig Johan De Ryck Annelies Creten Frans Marivoet Raf Serneels Bart Goris Christel Meeus Hilde Goris Wim Van der Schoot Leen Baeten Erik Fossez Patrick Vandervaeren Guido Wittocx Sonja De Pooter Kurt De Belder John Oliviers Zoe Helsen Lode Hofmans Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Roel Vermeesch Christel Engelen Jan Dillen An Willems Joris Van Camp Luc Redig Johan De Ryck Annelies Creten Frans Marivoet Raf Serneels Bart Goris Christel Meeus Hilde Goris Leen Baeten Erik Fossez Patrick Vandervaeren Guido Wittocx Sonja De Pooter Kurt De Belder John Oliviers Zoe Helsen Lode Hofmans Zoe Helsen Guido Wittocx Kurt De Belder Annelies Creten Raf Serneels Erik Fossez Johan De Ryck Luc Redig Frans Marivoet John Oliviers Joris Van Camp An Willems Leen Baeten Jan Dillen Sonja De Pooter Patrick Vandervaeren Roel Vermeesch Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Hilde Goris Bart Goris Lode Hofmans Christel Meeus Christel Engelen aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 2435.71 m², gelegen in Emblem, Visvijverstraat, kadastraal gekend als 4de afdeling, sectie B, Perceelnummer 103P, 102R, 102T, 102V en 102W in 2520 Emblem.
De gemeenteraad stelt de capaciteit vast voor de gemeentelijke basisscholen van Ranst.
De gemeenteraad mandateert vanaf heden de algemeen en financieel directeur om bij korte afwezigheden - tot maximaal 90 aansluitende dagen - om zijn of haar vervanging te regelen en de waarnemend algemeen en financieel directeur aan te duiden maar met in acht name van de wettelijke bepalingen van artikel 589 van het decreet lokaal bestuur.
Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Roel Vermeesch Christel Engelen Jan Dillen An Willems Joris Van Camp Luc Redig Johan De Ryck Annelies Creten Frans Marivoet Raf Serneels Bart Goris Christel Meeus Hilde Goris Wim Van der Schoot Leen Baeten Erik Fossez Patrick Vandervaeren Guido Wittocx Sonja De Pooter Kurt De Belder John Oliviers Zoe Helsen Lode Hofmans Fernand Bossaerts Tine Muyshondt Roel Vermeesch Christel Engelen Jan Dillen An Willems Joris Van Camp Luc Redig Johan De Ryck Annelies Creten Frans Marivoet Raf Serneels Bart Goris Christel Meeus Hilde Goris Leen Baeten Erik Fossez Patrick Vandervaeren Guido Wittocx Sonja De Pooter Kurt De Belder John Oliviers Zoe Helsen Lode Hofmans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Aanvraag pensioen - adjunct financieel directeur - goedkeuring
Het gemeenteraadslid, Bart Goris (Goesting!) stelt dat ondertussen de bouwrichtlijnen in onze gemeente bijna een jaar in werking. Tijdens de gemeenteraad van februari 2022 stelde hij hierover al vragen in verband met een meergezinswoning die was goedgekeurd ter hoogte van Kromstraat 97. Deze aanvraag ging over het plaatsen van 10 appartementen en 4 eengezinswoningen in een achterliggend volume. Enkel het voorste volume werd toen goedgekeurd, wat toen al in strijd was met de toenmalige nieuwe bouwrichtlijnen. De uitleg tijdens die gemeenteraad was dat de verkavelaar rechtszekerheid moest hebben en dat de aanvraag al ingediend was voor de invoering van de bouwrichtlijnen.
Het achterliggende volume werd geweigerd. Ondertussen heeft hij echter gemerkt dat het achterliggende volume ook nog goedgekeurd is op het schepencollege van 25 augustus. Dit zorgt voor een totale bouwdichtheid van 54 woningen per hectare, wat zelfs te veel zou zijn voor een ontwikkeling in de dorpskern, laat staan voor het buitengebied waarin deze ontwikkeling gelegen is. Het is voor ons ook opvallend dat lokalegemeenteraadsleden mee reclame maken voor dit project, wat uiteraard ook vragen oproept.
1. Waarom werd dit project goedgekeurd?
2. Hoe wordt dit project in overeenstemming gebracht de huidige bouwrichtlijnen?
3. Worden de bouwrichtlijnen consequent gevolgd?
De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) antwoordt dat er in principe geen individuele dossiers behandeld worden op de gemeenteraad aangezien deze bevoegdheid toekomt aan het college van burgemeester en schepenen. Wat betreft de bouwrichtlijnen citeert de schepen dat "van deze norm (aantal woonheden) kan afgeweken worden wanneer kleinere wooneenheden worden gecreëerd die betaalbaar wonen bevorderen, waarin gemeenschappelijk gebruik van ruimte wordt voorzien of bij gemeenschappelijk wonen. Ook wanneer binnen het bouwproject een groot deel van het perceel wordt ontwikkeld als groene of recreatieve openbare ruimte, kunnen meer wooneenheden worden voorzien". In de notulen van het college van burgemeester en schepenen staat duidelijk dat " (…) Een groot deel van het perceel kan groen ingericht worden engemeenschappelijk gebruikt (polyvalente en overdekte ruimte, moestuin).
Het gemeentebestuur heeft steeds gepleit voor bouwrichtlijnen en geen bouwcode omdat dit de mogelijkheid biedt om met de nodige soepelheid, in het belang van de goede ruimtelijke ordening en het klimaat, te handelen. Dit is gebeurd met dit dossier. Het staat ook letterlijk in het besluit.
De schepenen vraagt uit alle door het college van burgemeester en schepenen behandelde grotere bouwdossiers te toetsen aan de bouwrichtlijnen. Het college van burgemeester en schepenen past zeer consequent de bouwrichtlijnen toe, wat in heel veel dossiers heeft geleid tot een weigering of een grondige aanpassing van de plannen en dat ook de hogere overheid ons bijna altijd volgt, van enige beïnvloeding of druk op het college van burgemeester en schepenen door wie dan ook was dan ook geen sprake.
Het gemeenteraadslid, Bart Goris (Goesting!) ziet dat de voorbije maand er verschillende verkeersremmers geplaatst zijn in onze gemeente. Het gemeenteraadslid ondervindt dat deze niet altijd gelukkig en vaak slecht zichtbaar geplaatst zijn. Dat leidde de eerste dagen na de plaatsing al tot een extra ongeval op onze wegen. Het gemeenteraadslid vraagt zich af of de plaatsing van deze verkeersremmers overlegd is met de buurtbewoners, waar deze maatregelen genomen zijn, of ze geplaatst zijn met de zwakke weggebruiker in het achterhoofd, betreft de bloembakken/paaltjes een tijdelijke proefopstelling en wanneer worden deze maatregelen geëvalueerd?
De schepen van mobiliteit, Luc Redig (Groen) antwoordt dat de verkeersremmers geplaatst werden in de straten zoals aangegeven in de resultaten van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem. Dit is in het college van burgemeester en schepenen besproken. De verkeersstudies werden aan de bevolking voorgelegd en daar werd massaal op gereageerd. Later volgde een nieuw overlegmoment in Den Boomgaard, waarin de voorstellen van het bestuur werden voorgesteld. Op de getoonde plannen en in het overleg werd steeds expliciet gesteld dat er verkeersremmende maatregelen zouden komen in verschillende straten. De plaatsing van de verkeersremmers werd daarom niet nogmaals met de buurtbewoners besproken. Zij werden wel allemaal met een bewonersbrief op de hoogte gesteld omdat bleek dat er toch een aantal bewoners niet mee waren. Ook in de meest recente Ranst Info werd gemeld dat er verkeersremmers zouden komen.
Het gaat wel degelijk over proefopstellingen, die definitief zullen worden na behandeling door het college van burgemeester en schepenen. Er is een permanente evaluatie. Maar, nu ook de politie zal gaan controleren, zal een evaluatie van deze maatregelen makkelijker worden. Ook reacties van bewoners en passanten zullen worden meegenomen. We blijven ook zoeken naar vrijwilligers aan het project Telraam dat objectieve gegevens over snelheid en verkeersdrukte oplevert.
Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) mocht al meerdere malen de ambities lezen en aanhoren van dit bestuur op sociale woningen. Het dossier van de Speltlaan wordt momenteel door de meerderheidspartijen aangehaald als het voorbeeldproject van hun werking. Dit project is volledig opgezet in de vorige legislatuur.
Het gemeenteraadslid vraagt naar het plan van aanpak en welke stappen er reeds concreet genomen zijn om deze inhaalbeweging waar te maken, inclusief cijfers en een concrete timing.
De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat het eigenaardig is dat men steeds blijft verwijzen naar de vorige legislatuur terwijl wanneer wij dat doen u steeds zegt dat we daar moeten mee stoppen.
De burgemeester bevestigt dat het klopt dat wij projecten die gestart zijn in de vorige legislatuur verder zetten om deze tot een goed einde te brengen. Je moet al heel rancuneus zijn wanneer je projecten die opgestart werden door andere partijen in een vorige bestuursperiode niet zou verder zetten. Dit zou niet alleen een verspilling zijn van belastinggeld maar eveneens getuigen van onbehoorlijk bestuur en daar wil dit college van burgemeester en schepenen niet aan deelnemen. Ik neem er akte van dat wij op dat vlak blijkbaar van mening verschillen.
In verband met de stand van zaken wat de inhaalbeweging betreft voor het aantal sociale woningen in Ranst stelt de burgemeester vast dat het bindend sociaal objectief werd vastgelegd voor elke Vlaamse gemeente in 2009. Vier jaar later werd een voortgangstoets uitgevoerd om de inspanningen die de gemeente heeft geleverd om het bindend sociaal objectief te bereiken in kaart te brengen. Hieruit blijkt dat de gemeente Ranst zowel in 2016 als in 2018 het groeiritme voor de sociale huurwoningen en koopwoningen niet heeft verwezenlijkt en dus onvoldoende inspanningen had geleverd. In januari 2013 was er in het verslag van het college van burgemeester en schepenen te lezen dat er een plan van aanpak opgemaakt gaat worden door de gemeente Ranst met concrete plannen en projecten.
Om die reden heeft het huidige bestuur tijdens het lokaal woonoverleg de samenwerkingsovereenkomsten en de uitvoering ervan met de diverse huisvestingsmaat- schappijen geëvalueerd.
Dat het huidige bestuur wel de nodige inspanningen heeft gedaan wordt bevestigd in de voortgangstoets 2021 waarin we lezen en ik citeer: “Wij hebben het genoegen u te melden dat, na de beoordeling van uw plan van aanpak, uw gemeente ingedeeld wordt in categorie 2a.” Wat wil zeggen dat het gemeentebestuur van Ranst voldoende inspanningen levert om het bindend sociaal objectief te behalen.
Het gemeenteraadslid, Bart Goris (Goesting!) weet dat de voorbije jaren de kerstverlichting in onze gemeente steeds gehangen en gefinancierd werd door de lokale middenstand. Hiervoor kunnen ze ook al jarenlang rekenen op een subsidie en op materiele steun van de gemeente. Toch merkt hij dat deze subsidie niet langer overal voldoet. Veel handelaars zijn de laatste jaren verdwenen of hebben door de opeenvolging van de corona- en energiecrisis geen budget op overschot. Zo was er dit jaar in een bepaalde deelgemeente bijna geen kerstverlichting te zien was.
Daarom is het volgens ons ook opportuun dat de gemeente een groter deel van deze taak op zich neemt. Hiermee ontlasten ze niet enkel de handelaars en vrijwilligers, maar zorgen ze ook voor een sfeervolle en aangename gemeente tijdens de donkere Kerstdagen.
Wat is het standpunt hierover van het bestuur?
De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat de handelaarsvereniging van Ranst en van Broechem de voorbereidingen opstartte voor de eindejaarsperiode van 2022 met de vraag of er kerstverlichting mocht gehangen worden en of het gemeentebestuur van plan was de straatverlichting te doven tijdens deze periode gelet op de energiecrisis.
Hierop werd door het gemeentebestuur geantwoord dat ze natuurlijk toestemming kregen om, zoals ieder jaar, kerstverlichting op te hangen en dat de straatverlichting niet gedoofd zal worden.
Het bestuur gaat uit in deze periode van het jaar van een samenwerking van handelaren, vrijwilligers en het gemeentebestuur tot een mooie en gedragen gezellige sfeer. Vandaar dat het gemeentebestuur al jaren financiële ondersteuning biedt. Zowel de middenstandvereniging van Ranst, Emblem dorp, Broechem en gezellig Oelegem hebben dit jaar elk 1.250 euro ontvangen.
Ook op logistiek vlak krijgen de middenstandsverenigingen ondersteuning van de gemeente. De kerstbomen, de kerststallen en de nodige signalisatie werden door de gemeentearbeiders vervoerd en geplaatst in de straten. Dit betekende een inzet van het personeel van 276 werkuren.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.