Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 17 februari 2020 om 21:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren en Raf Serneels - raadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Christel Meeus - raadslid

 

De zitting wordt om 21 uur geopend.

Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 17 februari 2020

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 januari 2020 goed.

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De raad voor maatschappelijk welzijn vergaderde op 20 januari 2020.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 januari 2020, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 januari 2020

 

Besluit met:

23 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Open VLD), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

 

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 januari 2020 goed.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 17 februari 2020

 

2. Inspraak en participatie reglement Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement voor inspraak en participatie goed.

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het OCMW probeert een zo open mogelijk beleid te voeren. Informatie en inspraak spelen hierbij een zeer belangrijke rol! Dit gebeurt door de inwoners in te lichten via de diverse gemeentelijke informatiekanalen.

Maar er is ook het inspraakbeleid waarmee het OCMW zijn inwoners de mogelijkheid geeft hun stem te laten meeklinken in de besluitvorming. Het bestuur van de gemeente en het OCMW van Ranst wil in de periode 2019-2024 inzetten op inspraak en participatie van bij de start van het besluitvormingsproces. Door deze aanpak willen we betere keuzes maken en een groter draagvlak creëren bij onze inwoners. Samen met de inwoners van Ranst wenst het OCMW nadenken over de richting die het OCMW van Ranst moet uitgaan, op weg naar 2030. De inbreng van de bevolking is voor het bestuur een belangrijke leidraad. Het bestuur laat zich hiervoor bijstaan door een professioneel bureau, om kwaliteitsvolle bevragingen te organiseren.

Het decreet lokaal bestuur heeft meer vrijheid gegeven aan de lokale besturen om geëngageerde burgers te kunnen betrekken bij de lokale beleidsvoering via burgerparticipatie.

 

Juridisch kader:

Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.

Overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn..

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.

Het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2019

Dit reglement beschrijft de informatie ten aanzien van de gemeenteraadsleden en het publiek en de mogelijkheid om verzoekschriften in te dienen.

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 met de goedkeuring van het reglement klachtenbehandeling

 

Bijkomende motivering:

Het recente Decreet lokaal bestuur maakt verschillende vormen van participatie mogelijk. Het bestuur wenst deze kans aan te grijpen om de werking van de bestaande raden te actualiseren. Daarbij wil het bestuur nogmaals benadrukken dat de permanente inzet van de huidige participanten sterk wordt geapprecieerd en dat de nieuwe organisatie ervoor moet zorgen dat nog meer mensen worden betrokken bij de werking van onze gemeente.

Via het inspraakbeleid wil het OCMW zijn inwoners de mogelijkheid geven hun stem te laten meeklinken in de besluitvorming. Het bestuur van de gemeente en het OCMW van Ranst wil in de periode 2019-2024 inzetten op inspraak en participatie van bij de start van het besluitvormingsproces.

 

Bijlagen:

Beleidsvisie rond participatie en inspraak

 

Besluit met:

23 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Open VLD), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Open VLD), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

1 onthouding:Sonja De Pooter (Open VLD)

 

Art. 1: Algemene bepaling

Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, nadere invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege de burgers en doelgroepen ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening.

Deze regeling is niet beperkend bedoeld. Naast de inspraakvormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal het bestuur steeds ook nog op andere manieren zijn belanghebbenden kunnen informeren, consulteren en betrekken.

 

Art. 2: Verzoekschriften

§ 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van het openbaar centrum voor welzijn in te dienen.

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

De organen van de raad voor maatschappelijk welzijn zijn de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau, de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, de voorzitter van het vast bureau, het bijzonder comité voor de sociale dienst, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat als overheid optreedt.

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van het OCMW gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de het OCMW behoort, zijn onontvankelijk. Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van de gemeente behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van de gemeente. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

§ 5. Is het een verzoekschrift voor de raad van maatschappelijk welzijn, dan plaatst de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§ 6. De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het vast bureau verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§ 7. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van het OCMW op uitnodiging van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

§ 8. Het betrokken orgaan van het OCMW verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Art. 3: meldingen en klachten

Via het meldpunt kan eenieder meldingen of suggesties doen, vragen stellen of klachten indienen met betrekking tot de dienstverlening. De behandeling gebeurt overeenkomstig de bepalingen van het ‘klachtenreglement’.

 

Art. 4: Inspraakvergaderingen, bewonersvergaderingen en enquêtes

Het vast bureau als uitvoerend orgaan kan zowel over algemene thema’s als over specifieke dossiers inspraakvergaderingen, bewonersbevragingen, enquêtes en dergelijke organiseren.

De praktische organisatie gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en). Zij worden goed gecommuniceerd. Hun praktische modaliteiten (vorm, plaats, tijdstip, termijn, ...) zijn voldoende laagdrempelig en burgervriendelijk.

 

Art. 5: Bewonerspanel

§1. De raad voor maatschappelijk welzijn richt een bewonerspanel in. Dit bewonerspanel wordt gevormd door bewoners die zich via de volksbevraging hebben opgegeven om geraadpleegd te worden rond door hen opgegeven thema’s. Via nieuwe oproepen kunnen ook andere bewoners zich opgeven om deel uit te maken van het panel. Het vast bureau staat in voor de recrutering van het bewonerspanel.

§2. Het doel van het bewonerspanel is reglematige basis de mening te leren kennen over belangrijke zaken die te maken hebben met wonen en leven in Ranst en zodanig input te geven voor het te voeren beleid van het OCMW.

Publicatiedatum: 17/03/2020
Punt bijlagen/links RMW20200217 - 02 - Inspraak en participatie reglement Ranst.pdf Download
Particpatie in Ranst - beleidsvisie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 17 februari 2020

 

3. Beroep doen op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten aangeboden via de raamovereenkomst “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en lokale/provinciale besturen - goedkeuring

 

Omschrijving:

Het OCMW doet een beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten aangeboden via de raamovereenkomst “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en lokale/provinciale besturen

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De beslissing van de Vlaamse Regering van 25 april 2014 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan de volgende drie ondernemingen/combinatie van ondernemingen (zie document VR PV 2014/17 - punt 0032):

-          CSC Computer Sciences VOF met maatschappelijke zetel te 1935 Zaventem, Corporate Village, Da Vincilaan 3 en het ondernemingsnummer 0451.042.476;

-          Atos Belgium NV, met maatschappelijke zetel te 1930 Zaventem, Da Vincilaan 5 en het ondernemingsnummer 0401.848.135

-          De combinatie van ondernemingen bestaande uit:

         enerzijds Hewlett- Packard Belgium BVBA met maatschappelijke zetel te 1831 Diegem, Hermeslaan 1a en het ondernemingsnummer 0402.220.594

         anderzijds Belgacom NV met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27 B en het ondernemingsnummer 0202.239.951.

 

Juridisch kader:

Artikel 78, 10° van het het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het openbaar centrum is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij:

a) de opdracht past binnen het begrip `dagelijks bestuur', vermeld in punt 8°, waarvoor het vast bureau bevoegd is;

b) de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het vast bureau heeft toevertrouwd

Artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

De voornoemde opdracht van de Vlaamse Gemeenschap “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en de lokale/provinciale besturen” is een raamovereenkomst met drie dienstverlener en de Vlaamse Gemeenschap treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2,4° en 15 van de wet van 15 juni 2006;

De principiële beslissing van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot gunning via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking van de raamovereenkomst waarvan het voorwerp bestaat uit “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en de lokale/provinciale besturen” en waarbij deze raamovereenkomst wordt gegund aan meerdere (met name 3) dienstverleners (zie document VR PV 2012/44-punt 0095);

De in uitvoering van deze beslissing door de ICT-manager goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

-          de selectieleidraad waar het stelt in punt 2.1: “De Vlaamse Gemeenschap treedt daarbij op:

-          enerzijds voor zichzelf (en dus voor de in 2.3.1 bedoelde entiteiten);

-          anderzijds ook als aankoop/opdrachtencentrale in de zin van artikel 2, 4° van de Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor de in 2.3.2 vermelde aanbestedende overheden welke krachtens artikel 15 van de voormelde Wet van 15 juni 2006, bij afname vrijgesteld zijn van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te volgen”

-          de selectieleidraad waar het stelt in punt 2.3.2 : “Klanten die geen deel uitmaken van het Bestuur: lokale en provinciale besturen zoals hierna omschreven:

         de gemeenten en de districten

         de provincies

         de andere gemeentelijke en provinciale instellingen, met inbegrip van:

          de verenigingen zonder winstoogmerk waarin één of meer gemeenten of de provincies minstens de helft van de stemmen in één van de beheersorganen heeft of de helft van de financiering voor haar rekening neemt

          de verenigingen van provincies en gemeenten, bedoeld in de wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales, en de samenwerkingsvormen zoals geregeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna O.C.M.W.'s te noemen, en de verenigingen, bedoeld in Titel VIII van het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2008

-          Het Basiscontract waar het stelt (punt 6): “Het Bestuur is bevoegd voor het opvolgen en bijsturen van de wijze waarop de ICT-Dienstverlener de raamovereenkomst uitvoert en het wijzigen en beëindigen van de raamovereenkomst; e-IB treedt hierbij op als vertegenwoordiger van het Bestuur. De Klant oefent de leiding en het toezicht (zoals bedoeld in art. 11 AUR) uit op de uitvoering van een door die Klant besteld concreet Project; de Klant is ook bevoegd voor het opstellen en indienen van de “Werkaanvraag voor het opmaken van een Projectvoorstel” (via Minicompetitie) en de bestelling van een concreet Project bij één van de ICT-Dienstverleners. In de Overeenkomst wordt duidelijk aangegeven wie (Bestuur of Klant) welke beslissing kan nemen"

-          Het Basiscontract waar het stelt (punt 1): “De entiteiten binnen het hierna vermelde klantenbereik (zie rubriek 5) kunnen vrij afnemen van deze Overeenkomst, maar blijven ook volledig vrij om deze diensten ook via andere kanalen af te nemen. (non-exclusiviteit voor de ICT-Dienstverlener)

 

Bijkomende motivering:

Het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 15 van de wet van 15 juni 2006 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

Het is aangewezen dat het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

-          de in de opdrachtencentrale voorziene ICT-dienstverlening voldoet aan de behoefte van het bestuur

-          het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent

-          de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake de uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten

-          De gemeente/het OCMW is niet verplicht tot afname van diensten

-          De nodige budgetten zijn beschikbaar.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Intekening aankoopcentrale standaardsoftware

Actie:

Beheren en onderhouden van de hard- en software

Ramingnummer:

RA000083 tot en met RA000105

Uitgave:

niet van toepassing

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Informatiebundel met:

-          De gunningsprocedure van de Vlaamse overheid

-          de diverse portofolio

-          De beslissing van de Vlaamse overheid

-          informatiebrochure

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

Het Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn doet beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor uitbesteding van Ontwikkelingsprojecten aangeboden via de raamovereenkomst “Ontwikkelingsprojecten ten behoeve van de Vlaamse overheid en lokale/provinciale besturen” (Bestek nr. e-IB-2013-0087)

 

Art. 2:

Het vast bureau wordt belast met de uitvoering.

Publicatiedatum: 17/03/2020