Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 mei 2018 om 20:00.

 

Aanwezig:

Sonja De Pooter - voorzitter

Lode Hofmans - burgemeester

Tine Muyshondt, Jef Verhaegen, Fernand Bossaerts, Roel Vermeesch, Hilde Goris en Nicole Damen - schepenen

Monique Beirinckx, Yves Caers, Luc Redig, Christel Engelen, Kevin Helsen, Leen Baeten, Johan De Ryck, An Willems, Jan Dillen, Fons Huysmans, Jörg Welz, John Oliviers, Patrik Teurfs, Guido Wittocx, Christel Meeus, Erik Fossez en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - gemeentesecretaris

 

gemeenteraadslid Yves Caers vervoegt de vergadering vanaf punt 6.

 

De zitting wordt om 20 uur geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 mei 2018

 

9. Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen - wijziging - goedkeuring

 

Omschrijving:

e gemeenteraad keurt het lokaal toewijzingsreglement en het doelgroepenplan zoals vastgesteld in bijlage goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 1 januari 2008 is het Sociaal Huurbesluit in werking getreden. Dit besluit geeft de mogelijkheid aan steden en gemeenten om een eigen toewijzingsbeleid te voeren. Hierdoor kunnen gemeenten een optimale manier van toewijzen van sociale huurwoningen uitwerken in functie van de plaatselijke situatie. De Vlaamse overheid biedt op deze manier de gemeenten meer kansen om hun regierol inzake wonen te versterken. Een belangrijk element van een woonbeleid op maat van lokale noden is het beleid inzake de toewijzing van sociale woningen.

Op 27 juni 2016 keurde het college van burgemeester en schepenen het lokaal toewijzingsreglement en het doelgroepenplan goed.

 

Juridische kader:

Het artikel 42, §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid.

Artikel 4 van de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997

Dit artikel formuleert de bijzondere doelstellingen van het woonbeleid. Men moet rekening houden met deze doelstellingen bij de opmaak van het toewijzingsreglement. Zo moet het toewijzingsreglement het recht op menswaardig wonen waarborgen, het leefbaar samenwonen bevorderen en gelijke kansen voor iedereen nastreven. Elk toewijzingssysteem moet streven naar een evenwicht tussen het algemeen belang en het individuele woonrecht.

Artikel 95, §1, 3de lid van de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997

Bij de toewijzing van sociale huurwoningen rekening moet gehouden worden met de bijzondere doelstellingen van het Vlaamse Woonbeleid, zoals opgenomen in artikel 4, §2 van de Vlaamse Wooncode, en dat het toewijzingsreglement een lokale invulling kan geven aan de prioriteiten en toewijzingsregels die de Vlaamse regering vaststelt. De Afdeling Woonbeleid van het Agentschap Wonen-Vlaanderen controleert de wettigheid van het toewijzingsreglement.

Artikel 19 en Artikels 26 tot 29 van het Sociaal Huurbesluit van 12 oktober 2007

Het Sociaal Huurbesluit bevat een standaard systeem voor de toewijzing van sociale huurwoningen. De gemeente kan echter ook een specifiek toewijzingsreglement uitwerken om tegemoet te komen aan bepaalde lokale noden.

Er zijn twee standaard systemen voor de toewijzing van sociale huurwoningen:

-          De VMSW en sociale huisvestingsmaatschappijen gebruiken het toewijzingssysteem zoals vermeld in de artikelen 18, 19 en 20 van het Sociaal Huurbesluit.

-          De SVK’s gebruiken het toewijzingssysteem zoals vermeld in artikel 21 van het Sociaal Huurbesluit.

De VMSW en sociale huisvestingsmaatschappijen moeten de sociale huurwoningen toewijzen rekening houdend met achtereenvolgens:

1. de rationele bezetting van de woning;

2. de absolute voorrangsregels;

3. de optionele voorrangsregels;

4. de chronologische volgorde van de inschrijvingen in het inschrijvingenregister.

De sociaal verhuurkantoren hanteren dezelfde toewijzingsregels als geformuleerd in de punten 1°, 2° en 4°, maar het derde criterium waar rekening mee gehouden wordt, is het puntensysteem.

Het puntensysteem wordt enerzijds gebaseerd op 4 verplichte gewogen prioriteiten, nl. (1) woonnood, (2) kinderlast, (3) actueel besteedbaar inkomen en (4) mutatievraag van een zittende huurder en anderzijds op 2 optionele gewogen prioriteiten, nl. (1) het aantal jaren ingeschreven en (2) het aantal jaren verblijf in de gemeente.

Andere verhuurders (het Vlaams Woningfonds, een gemeente, een intergemeentelijk samenwerkingsverband of een OCMW) hebben de keuze tussen één van de twee bovenvermelde standaard systemen.

De verhuurder kan beslissen om, na toepassing van de absolute voorrangsregels, bepaalde optionele voorrangsregels toe te passen.

Zoals bepaald in artikel 26 van het Sociaal Huurbesluit hebben gemeenten de mogelijkheid om af te wijken van het algemeen geldend toewijzingsreglement en een specifiek toewijzingsreglement op te stellen op basis van bepaalde behoeften en lokale noden.

 

Bijkomende motivering:

Momenteel zijn er weinig of geen woningen die kunnen voorbehouden worden voor families met personen met een (zware) handicap. Er is nood aan ruimte voor gezinnen met een gehandicapt kind, die de zorg zo lang mogelijk zelf willen en kunnen dragen, weliswaar met ondersteuning van het gespecialiseerde DVZ Zevenbergen. Ook zijn er families waarbij een van de gezinsleden permanent in DVC Zevenbergen verblijft, maar waarbij de familie de banden toch nauw wil blijven behouden en bijkomende mantelzorg kunnen leveren ter ondersteuning van DVC Zevenbergen en de gehandicapte persoon.

Vanuit deze visie is besloten tot een opmaak van een doelgroepenplan voor personen met een handicap, meer bepaald voor: Gezinnen met een kind met een ernstige en diepe verstandelijke beperking en met eventueel een bijkomende handicap of (zeer) ernstige medische en/of psychische problemen, of kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel met dezelfde zorgvraag als de personen met boven beschreven handicap.

De lokale binding wordt als volgt vastgelegd in cascade:

-          3 jaar in Ranst wonen of gewoond hebben gedurende de laatste 6 jaar

-          Ooit gedurende 10 jaar in Ranst gewoond hebben

Hierna geldt het standaardregime. De toepassing wordt verder toegelicht.

De gelijkvloerse appartementen in de Bijlstraat zijn specifiek uitgerust voor gezinnen met een gehandicapt kind: gezinnen met een kind met een ernstige en diepe verstandelijke beperking en met eventueel een bijkomende handicap of (zeer) ernstige medische en/of psychische problemen, of kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel met dezelfde zorgvraag als de personen met boven beschreven handicap.

De andere appartementen in de Bijlstraat zijn gezien hun ligging uitermate geschikt om gezinnen te huisvesten met een nauwe familieband met een patiënt van DVC Zevenbergen.

Om de keuze voor deze doelgroep te motiveren wordt er aan dit toewijzingsreglement als bijlage het 'Doelgroepenplan voor personen met een handicap' toegevoegd.

 

Bijlagen:

-          het lokaal toewijzingsreglement

-          doelgroepenplan voor personen met een handicap

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lokaal toewijzingsreglement en het doelgroepenplan zoals vastgesteld in bijlage goed.

Het lokale toewijzingsreglement kan niet los worden gezien van het standaardluik. Zo is artikel 27 (lokale binding) een uitbreiding van de optionele voorrangsregels uit het standaardluik. De andere regels uit het standaardluik (rationele bezetting, absolute voorrangsregels, chronologie of puntensysteem) blijven gelden.

Zo is ook een doelgroepentoewijzing een aanvulling aan het standaardluik. Binnen het standaardluik komt een nieuwe voorrangsregel voor bepaalde doelgroepen die zal gelden als absolute voorrangsregel. Deze voorrangsregel krijgt een plaats binnen de absolute voorrangsregels van het standaardregime (zie 2.2.1). Daarnaast blijven de andere regels uit het standaardluik gelden zoals de rationele bezetting en de chronologische volgorde.

De toepassing van dit toewijzingsreglement wijzigt niets aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden zoals bepaald in hoofdstuk III en V van het kaderbesluit sociale huur.

 

Art. 2:

De doelgroep wordt gedefinieerd als gezinnen met een familielid (kind) met een ernstige en diepe verstandelijke beperking en met eventueel een bijkomende handicap of (zeer) ernstige medische en/of psychische problemen, of kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel met dezelfde zorgvraag als de personen met boven beschreven handicap.

 

Art. 3:

De bepalingen van dit reglement zijn van toepassing op het grondgebied van de gemeente Ranst. De toepassing van de voorrang voor  personen met een handicap geldt enkel voor de appartementen in de Bijlstraat en is dus niet van toepassing op het ganse patrimonium.

Meer bepaald gaat het om de appartementen gelegen op:

-          Bijlstraat 13A in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13B in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13C in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13D in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13E in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13F in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13G in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13H in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13I in 2520 Ranst

-          Bijlstraat 13J in 2520 Ranst

 

Art. 4:

De lokale binding wordt toegepast op het volledig patrimonium van de sociale verhuurders.

De verhuurder wordt belast met de toepassing en de uitvoering van dit reglement.

 

Art. 5:

Dit reglement en elke wijziging ervan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en aan de minister of zijn gemachtigde.

 

Art. 6:

Het toewijzingsreglement is een openbaar document dat via de gemeentelijke informatiekanalen (infobladen, websites, loketten,…) wordt bekend gemaakt en verspreid. Het reglement ligt ter inzage aan de balies van de sociale verhuurder.

 

Art. 7:

Het reglement treedt in werking op de eerste dag volgend op de ontvangstmelding van de goedkeuring door de Afdeling Woonbeleid van het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

Publicatiedatum: 03/03/2021
Punt bijlagen/links Toewijzingsreglement sociale huurwoningen Ranst wijziging.doc Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 mei 2018

 

12. Aanvullend verkeersreglement - snelheidsbeperking en voorrangsregeling Bollaakdijk en Kesselsesteenweg - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit een snelheidsbeperking van 30 km/u in te voeren op de Kesselsesteenweg met de splitsing met de Bosstraat naast de brug richting het kanaal en vanaf het kruispunt met het jaagpad richting Emblem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het advies van de verkeerscommissie van 21 november 2017 en de bijsturing door de verkeerspolitie in de verkeerscommissie van 19 december 2017 over de invoering van een snelheidsbeperking op de lus onder de brug van 30 km/u.

De kennisname van de nieuwe verkeerssituatie in de omgeving van de roeiclub in Emblem door het college van burgemeester en schepenen van 1 februari 2018.

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 10 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Elke bestuurder moet zijn snelheid regelen zoals vereist.

Artikel 9.2, 9.4 en artikel 12.1bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Met ieder verkeersbord C1 dat bij het begin van een wegvak met verboden richting geplaatst is, moet op het andere uiteinde een verkeersbord F19 overeenkomen, rechts in de rijrichting geplaatst. Onderbord M2 of M3 moet aangebracht worden op de openbare wegen waar de maximale toegestane snelheid lager is dan of gelijk is aan 50 km per uur en de beschikbare rijbaanbreedte ten minste 3 meter is, behalve indien veiligheidsredenen er zich tegen verzetten.

Deze verkeersborden worden tegelijk geplaatst op alle toegangen

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Bijkomende motivering:

De bouw van het clublokaal van de roeiclub OAR in Emblem langs het Netekanaal, naast de brug van de Kesselsesteenweg, zal een toename in verkeer met zich meebrengen. Gezien de beperkte ruimte onder de brug is het gewenst om de verkeersstromen op een ordentelijke manier te geleiden.

Ook in de zomer is deze plaats geliefd bij jongeren en fieters. Daarom was het noodzakelijk om de verkeerssituatie aan te passen om de verkeersconlflicten te vermijden.

Samen met de Vlaamse Waterweg werd er naar een oplossing gezocht, omdat er ook dienstvoertuigen op het jaagpad onder de brug moeten kunnen doorrijden.

Het ontwerp van verkeersreglement voorziet in de bestaande enkelrichtingstraten van de Kesselsesteenweg en Bollaakdijk onderaan de brug een voorrangsregeling voor het jaagpad en een snelheidsbeperking van 30 km/u. De borden van de snelheidsbeperking worden geplaatst ter hoogte van de splitsing met de bestaande hoofdas van de Kesselsesteenweg en de voorrangsregeling via een stopbord en stopstreep op het kruispunt met het jaagpad.

 

Adviezen:

Het advies van de verkeerscommissie van 21 november 2017 en de bijsturing door de verkeerspolitie in de verkeerscommissie van 19 december 2017

 

Bijlagen:

-          advies van de verkeerscommissie van 21 november 2017 en de bijsturing van 19 december 2017

-          signalisatieplan van de nieuwe situatie in de omgeving van de roeiclub OAR in Emblem

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad besluit een snelheidsbeperking van 30 km/u in te voeren op de Kesselsesteenweg met de splitsing met de Bosstraat naast de brug richting het kanaal en vanaf het kruispunt met het jaagpad richting Emblem.

§2. De snelheidsbeperking wordt aangeduid met het bord C43 op het kruispunt met de Bosstraat richting kanaal en met het bord C43 op het kruispunt met het jaagpad richting Emblem zoals aangeduid op het signalisatieplan.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad besluit een snelheidsbeperking van 30 km/u in te voeren op de Bollaakdijk vanaf de splitsing met de Kesselsesteenweg naast de brug richting kanaal en vanaf de kruising met het jaagpad richting Nijlen.

§2. De snelheidsbeperking wordt aangeduid met het bord C43 op het kruispunt met de Kesselsesteenweg richting kanaal en met het bord C43 op het kruispunt met het jaagpad richting Kessel zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

 

Art. 3:

§1. De gemeenteraad besluit een voorrangsregeling in te voeren op de Kesselsesteenweg op het kruispunt met het jaagpad ten voordele van de gebruikers van het jaagpad

§2. De snelheidsbeperking wordt aangeduid met het bord B5 op het kruispunt met het jaagpad en de aanduiding van een stopstreep zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

 

Art. 4:

§1. De gemeenteraad besluit een voorrangsregeling in te voeren op de Bollaakdijk op het kruispunt met het jaagpad ten voordele van de gebruikers van het jaagpad.

§2. De snelheidsbeperking wordt aangeduid met het bord B5 op het kruispunt met het jaagpad en de aanduiding van een stopstreep zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Publicatiedatum: 03/03/2021