Art. 1:
In de Emblemseweg krijgt het gedeelte gelegen tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg het statuut van fietsstraat.
Art. 2:
De verkeersmaatregel uit artikel 1 wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hiernavolgende verkeerssignalisatie:
- Het verkeersbord F111 inzake het begin van de fietsstraat
- Het verkeersbord F113 inzake het einde van de fietsstraat
Deze verkeersborden worden in de beide rijrichtingen geplaatst.
Art. 1:
Met ingang van 1 juli 2016 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt een retributie gevestigd op de aanvoer van volgende afvalstoffen op het containerpark:
1.Grofvuil
2.Gemengd bouw- en sloopafval
3.Zuiver steenpuin
4.Kalkplaten en cellenbeton
5.Grond
Art. 2:
Het bedrag van de retributie dat is verschuldigd door elk gezin / toegelaten gebruiker die gebruik maakt van het containerpark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen, wordt als volgt vastgesteld:
1.Grofvuil0,20 euro/kg
2.Gemengd bouw- en sloopafval0,20 euro/kg
3.Zuiver steenpuin0,03 euro/kg
4.Kalkplaten en cellenbeton0,03 euro/kg
5.Grond0,03 euro/kg
Elk gezin van maximum 3 personen krijgt een vrijstelling van 50 kg per jaar voor de betalende fracties (de eerste 50 kg van de betalende fracties zijn gratis) en 10 kg extra per bijkomend gezinslid per jaar. De vrijstelling geldt niet voor grofvuil en voor andere ‘toegelaten gebruikers’.
Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Op het einde van het jaar vervalt de resterende vrijstelling. Ze kunnen dus niet overgedragen worden naar een volgend jaar. Een gezin bestaat uit alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd/referentiepersoon’.
Art. 3:
Het bedrag van de retributie voor de recipiënten die op het containerpark van Ranst worden verkocht wordt als volgt vastgesteld:
1.Compostvat (incl. beluchtingsstok)35 euro
2.Compostvat - beluchtingsstok5 euro
3.Compostbak60 euro
4.Compostbak - aanbouwmodule50 euro
5.Compostbak - afdakje20 euro
6.Zak compost (40 liter)3 euro
Art. 4:
De gemeentelijke diensten, diensten van andere lokale openbare instellingen en erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen vrijgesteld worden van de in artikel 2 en 3 vermelde retributies. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over deze vrijstelling.
Art. 5:
De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met bancontact of kredietkaart.
Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het containerpark geweigerd worden.
Art. 6:
De gezinnen, toegelaten gebruikers, gemeentelijke diensten die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het containerpark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin of adres in geval van toegelaten gebruiker om het containerpark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een waarborg gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het containerpark.
De gemeentelijke diensten gevestigd op het grondgebied van de gemeente Ranst en personen die geen Belgische identiteitskaart hebben wegens geen Belgische nationaliteit worden vrijgesteld van de waarborg.
Art. 7:
Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2014 voor het ter beschikking stellen van diverse recipiënten op het containerpark Ranst wordt opgeheven vanaf 1 juli 2016. Het geldende retributiereglement van 16 september 2013 voor het gebruik van het containerpark wordt met ingang van 1 juli 2016 opgeheven. Het besluit van de gemeenteraad van 23 juni 2014 voor het ter beschikking stellen van compostvaten incl. beluchtingsstok en beluchtingsstokken wordt opgeheven vanaf 1 juli 2016.
Art. 1:
Het containerpark wordt geëxploiteerd door de opdrachthoudende vereniging Igean milieu & veiligheid. De gemeente heeft hiervoor beheersoverdracht gedaan aan Igean milieu & veiligheid.
Het containerpark wordt intergemeentelijk geëxploiteerd en is toegankelijk voor alle inwoners en ‘toegelaten gebruikers’ van de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ voor de gescheiden inzameling van recycleerbare of herbruikbare huishoudelijke afvalstoffen. Het adres van het containerpark is Ter Stratenweg 33, 2520 Ranst.
Art. 2:
§1. Het containerpark is toegankelijk voor alle inwoners en ‘toegelaten gebruikers’ die tot de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ behoren.
§2. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toegang van ‘toegelaten gebruikers’ op het grondgebied van de gemeente Ranst zoals eigenaars van een 2de verblijf, een school, een niet-commerciële instelling of een erkende gemeentelijke vereniging.
§3. De openingsuren van het containerpark zijn:
maandaggesloten
dinsdag13 – 19 u
woensdaggesloten
donderdag13 – 17 u
vrijdag9 – 12 u en 13 – 17 u
zaterdag9 – 16 u
zondaggesloten
De openingsuren kunnen door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast. Buiten de openingsuren is het containerpark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.
§4. Bedrijven en zelfstandigen hebben geen toegang tot het containerpark van Ranst. Zij kunnen met hun vergelijkbaar bedrijfsafval alleen terecht op de KMO-containerparken van de intergemeentelijke 'cluster Zuid’. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.
De geldende toegangsregels en retributies op de KMO-containerparken van de intergemeentelijke cluster ‘zuid’ voor bedrijven en zelfstandigen worden bepaald door de respectievelijke gemeenten.
Art. 3:
§1. Registratie
Elke gebruiker dient zich aan de ingang van het containerpark te identificeren door middel van zijn of haar persoonlijke elektronische identiteitskaart, toegangskaart of machtiging van het college van burgemeester en schepenen conform de bepalingen van het Strafwetboek.
§2.De gebruiker heeft alleen betalende afvalstoffen bij
De gebruiker rijdt na de registratie naar het betalend gedeelte. De containerparkwachter opent de slagboom die toegang geeft tot dit gedeelte. De gebruiker rijdt de weegbrug op.
De containerparkwachter kijkt na welke afvalstof je wil verwijderen en duidt dat aan op zijn draagbare computer. Het voertuig met de vracht wordt gewogen (bruto). De gebruiker verlaat de weegbrug en deponeert de afvalstof in de daartoe voorziene container(s). Daarna rijdt de gebruiker terug de weegbrug op voor een tweede weging (tarra). Bruto – tarra = gewicht van je afval.
De gebruiker komt aan de slagboom en steekt de identiteitskaart in de betaalzuil en betaalt het verschuldigde bedrag. De slagboom gaat open en de gebruiker kan het containerpark verlaten via de uitgang.
Indien je betalende afvalstoffen van een goedkoop én duur tarief bij hebt, lost de gebruiker na de eerste weging eerst alle afvalstoffen van het dure tarief. Daarna rijdt hij terug op de weegbrug voor de tweede weging en lost vervolgens alle afvalstoffen van het goedkope tarief. Na de derde en laatste weging, rijdt de gebruiker naar de betaalzuil. Als de tweede weging wordt overgeslagen en dus alle afvalstoffen in één keer worden lost na de eerste brutoweging, betaalt de gebruiker alles aan het hoogste tarief.
§3. De gebruiker heeft alleen niet-betalende afvalstoffen bij
De gebruiker rijdt na de registratie naar het niet-betalend gedeelte. Daar kan de gebruiker zijn afvalstoffen in de juiste containers of bij het Klein Gevaarlijk Afval sorteren.
§4. De gebruiker heeft zowel betalende als niet-betalende afvalstoffen bij
De gebruiker moet altijd eerst de betalende afvalstoffen lossen. Daarna komt de gebruiker vanzelf op het niet-betalend gedeelte terecht.
§5. De parkwachters zijn gemachtigd om de identiteitsgegevens van de gebruikers van het containerpark te controleren.
Art. 4:
§1. Het containerpark staat tijdens de openingsuren onder permanent toezicht van het door Igean milieu & veiligheid aangesteld toezichthoudend personeel, verder containerparkwachters genoemd. De bezoekers zijn verplicht om nauwgezet en onmiddellijk de richtlijnen van de containerparkwachters na te leven.
§2. De afvalstoffen mogen slechts na goedkeuring door de aanwezige containerparkwachter, enkel in de daartoe voorbestemde en van een vermelding voorziene container of opslagruimte gedeponeerd worden. De aangevoerde afvalstoffen worden door de aanbrengers zelf gedeponeerd in de voorziene containers of opslagplaats, uitgezonderd het klein gevaarlijk afval.
§3. Igean milieu & veiligheid, de gemeente of de containerparkwachters hebben het recht om de toegang tot het containerpark tijdelijk of definitief te ontzeggen aan iedereen die geen gevolg geeft aan de bepalingen in deze verordening of de gegeven richtlijnen, of indien plaatselijke of tijdelijke omstandigheden dit vereisen.
Art. 5:
§1. Enkel afvalstoffen afkomstig van het grondgebied van de gemeenten die tot de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ behoren worden aanvaard op het containerpark.
De vergoeding die moet betaald worden voor de aanvoer van welbepaalde afvalstoffen op het containerpark, is vastgelegd in een retributiereglement.
§2. De huishoudelijke afvalstoffen die gesorteerd aanvaard worden op het containerpark zijn:
1) grofvuil* (geen huisvuil)
Grofvuil is afval van huishoudelijke oorsprong dat te groot is voor de huisvuilzak, ook nadat je het manueel verkleinde.
2) gemengd bouw- en sloopafval
3) zuiver steenpuin (bv. bakstenen, metselwerk, dakpannen)
4) cellenbeton
5) kalkplaten
6) grond
7) groenafval (takken, bladeren, gazonmaaisel zonder zand of grond)
8) boomstronken
9) papier en karton
10) PMD (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons)
11) glas: glazen flessen en bokalen, gesorteerd per kleur (wit en gekleurd glas)
12) metalen
13) hout
14) asbesthoudend afval (enkel cementgebonden asbestafval)
15) harde kunststoffen
16) vlak glas
17) afgedankte elektrische en elektronische toestellen: grote apparaten (bv. wasmachines en koelkasten)
18) afgedankte elektrische en elektronische toestellen: opgesplitst in tv’s en monitoren en kleine apparaten (bv. haardrogers, elektrisch tuingereedschap, lcd-schermen, video’s)
19) herbruikbare goederen
20) KGA - klein gevaarlijk afval (bv. frituuroliën en –vetten, afvalolie, verfresten, batterijen)
21) autobanden (met en zonder velg, geen vrachtwagen- of tractorbanden), max. 4 stuks per jaar
22) piepschuim
23) zuivere plastic folie
24) plastic bloempotjes en plantentrays (veegschoon)
25) textiel
26) kaarsresten en kurken stoppen
De containerparkwachter beoordeelt op basis van zijn sorteerinstructies, opleiding en ervaring bij welke fractie je afval gesorteerd moet worden.
De lijst met huishoudelijke afvalstoffen die gesorteerd aanvaard kunnen worden, kan door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast.
§3. Afvalstoffen die niet aanvaard kunnen worden zijn:
Huisvuil, organisch keukenafval, slachtafval en dierenkrengen, springstoffen, wapens, munitie of vuurwerk, geneesmiddelen, ongebonden asbestafval, autowrakken, roet en gasflessen
§4. De afvalstoffen moeten gesorteerd en in compacte vorm aangeboden worden. Onvoldoende zuiver materiaal of ongescheiden afval wordt niet aanvaard.
§5. Afvalstoffen die qua aard, samenstelling, grootte of omvang niet beantwoorden aan de voorwaarden zoals gesteld in deze verordening kunnen worden geweigerd door de containerparkwachters. De aanbrenger is verplicht de afvalstoffen terug mee te nemen, en staat zelf in voor de juiste verwijdering ervan. Bij achterlaten zal dit afval beschouwd worden als sluikstort.
§6. De afvalstoffen worden eigendom van Igean milieu & veiligheid zodra ze in het daartoe beschikbare container of recipiënt zijn gegooid. Het is aan niemand toegelaten om deze mee te nemen, tenzij hiervoor toelating wordt gegeven door Igean milieu & veiligheid. Enige uitzondering hierop is het verhakseld snoeihout, wat door de inwoners van Ranst gratis kan meegenomen worden met een maximum van 2 m³ per dag.
Art. 6:
§1. Het is de containerparkwachters toegestaan de aanbrengers van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds teveel bezoekers in het containerpark bevinden, ook in functie van een goede verkeersregeling in het containerpark.
§2. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten vergezeld zijn door een volwassene.
§3. Het is verboden dieren te laten rondlopen op het containerpark.
§4. Op het containerpark wordt stapvoets gereden en wordt de verkeerssignalisatie gevolgd. De motor van het voertuig moet stilgelegd worden tijdens het lossen van afvalstoffen.
§5. De gebruikers van het containerpark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds zo proper mogelijk houden. Gemorste afvalstoffen moeten door de aanbrenger opgeruimd worden volgens de richtlijnen van de containerparkwachters. Bij weigering gebeurt de opruiming op kosten van de vervuiler.
§6. Op het containerpark is het verboden om te roken of om op enige andere wijze vuur te maken.
§7. De gebruikers betreden het containerpark op eigen verantwoordelijkheid. Zij onthouden zich van alle handelingen die henzelf, andere gebruikers of het personeel in gevaar kunnen brengen.
Art. 7:
Tijdens en buiten de openingsuren van het containerpark is het verboden om afval aan de toegangspoort of langs de afsluiting te deponeren of over de afsluiting te gooien. In voorkomend geval wordt dit beschouwd als sluikstort.
Art. 8:
Het is verboden om beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplanting, uitrusting of de containerparkwachters.
Art. 9:
Iedere gebruiker die het containerpark betreedt, wordt geacht de reglementen die van toepassing zijn te kennen en te aanvaarden.
Art. 10:
De inbreuken op dit reglement worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen, op dit vlak geen andere straffen voorzien.
Art. 11:
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juli 2016 en vervangt het reglement van 18 oktober 2010.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.