Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 april 2016 om 20:00.

 

Aanwezig:

Sonja De Pooter - voorzitter

Lode Hofmans - burgemeester

Tine Muyshondt, Jef Verhaegen, Fernand Bossaerts, Roel Vermeesch en Hilde Goris - schepenen

Monique Beirinckx, Yves Caers, Luc Redig, Christel Engelen, Kevin Helsen, Leen Baeten, Johan De Ryck, Lotte Van Camp, An Willems, Jan Dillen, Fons Huysmans, Jörg Welz, John Oliviers, Patrik Teurfs, Guido Wittocx, Christel Meeus en Erik Fossez - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - gemeentesecretaris

Afwezig:

Nicole Damen - schepen

 

schepen Roel Vermeesch vervoegt de vergadering vanaf punt 3.

gemeenteraadslid Yves Caers vervoegt de vergadering vanaf punt 3.

 

De zitting wordt om 20 uur geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 april 2016

 

5. Aanvullend verkeersreglement - inrichten van een fietsstraat in de Emblemseweg - goedkeuring

 

Omschrijving:

In de Emblemseweg krijgt het gedeelte gelegen tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg het statuut van fietsstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De voorstellen van Christoph Ceuppens via e-mail (christoph.ceuppens@mandat.belfius.be) van 21 oktober 2015 om de snelheid en het sluipverkeer te verminderen door

-          parkeerplaatsen te schilderen op Emblemseweg om zo parkeren op de baan aan te moedigen en bijgevolg het verkeer af te remmen

-          tractorsluis tussen Kreupelstraat en Bremstraat

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 maart 2016 om het voorstel van een fietsstraat tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg te realiseren.

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 22 novies van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur. De fietsstraten worden aangeduid met het bord F111. Het einde van de fietstraten met het bord F113.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de verkeerscommissie van 16 februari 2016 om geen parkeerplaatsen en tractorsluizen aan te brengen maar een fietsstraat te realiseren. Hierdoor moeten de auto's achter de fietsen rijden waardoor er een snelheidsremmend en verkeershinderend effect optreedt.

 

Bijkomende motivering:

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de verkeerscommissie om een fietsstraat te realiseren in de Emblemseweg tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg.

Een fietsstraat is een straat waarin de fietsers de hele breedte van de weg mogen gebruiken. Auto’s mogen die straat verder blijven gebruiken maar mogen niet meer dan 30 km per uur rijden en vooral: ze mogen de fietsers niet inhalen. Het begin en einde van de fietsstraat wordt aangeduid met een nieuw verkeersbord en alle weggebruikers kunnen duidelijk vaststellen dat er zich een gewijzigde verkeerssituatie voordoet.

De bedoeling van de fietsstraten is de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker te verhogen en een fietsvriendelijk klimaat te creëren in het centrum.

 

Het gemeenteraadslid, Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de motivering waarbij vermeld staat dat een fietsstraat een straat is waarin de fietsers de hele breedte van de weg mogen gebruiken, auto’s niet meer dan 30 km per uur mogen rijden en ze mogen de fietsers niet inhalen. Volgens het gemeenteraadslid is dit correct indien de rijbaan slechts is opengesteld in hun rijrichting en niet indien de rijbaan in beide rijrichtingen is opengesteld.

Uit de motivering leidt het gemeenteaadslid af dat het de bedoeling van het college is om eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer in te stellen.

Enkel op deze manier kan men het vooropgestelde doel bereiken namelijk de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker verhogen en een fietsvriendelijk klimaat creëren. Daarom vraagt het gemeenteraadslid het besluit in die zin aan te passen en volgend amendement ter stemming voor te leggen:

"Het gedeelte van de Emblemseweg tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg wordt eenrichtingsverkeer in de richting van de Oostmalsesteenweg met uitzondering voor fietsers.

De verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord F19 aangevuld met een onderbord van het model M.4."

De schepen van verkeersveiligheid, Tine Muyshondt (CD&V), bevestigt dat het niet de bedoeling is om geheel het stuk van de Emblemseweg tussen de Kreupelstraat en de Oostmallesteenweg enkelrichting te maken. Het gedeelte van de Emblemseweg tussen de kruising met de Tongelweg en de Oostmallesteenweg is al enkelrichting en blijft enkelriching. Hier mogen de fietsers heel de straat gebruiken en moeten de auto's achter de fietsers blijven met een snelheidsbeperking van 30 km/u. Het gedeelte van de Emblemseweg tussen de kruising met de Kreupelstraat en de kruising met de Tongelweg blijft dubbelrichting. In dit gedeelte kunnen de fietsers de helft van de breedte langs de rechterzijde gebruiken waarbij de gemotoriseerde voertuigen achter de fietsers moeten blijven die in dezelfde richting rijden met een snelheidsbeperking van 30 km/u. In de praktijk zullen de fietsers geheel de rijbaan gebruiken en zich naar rechts begeven als er een auto die in de tegenovergestelde richting passeert. Naar de mening van de schepen zal de invoering van de fietsstraat de belangrijke fietsverbinding als onderdeel van een lokale functionele (namelijk de verbinding tussen Emblem en Broechem) en toeristische fietsroute ten goede komen en de onderschiktheid van het gemotoriseerd verkeer aan het fietsverkeer benadrukken. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt dat de invoering van een enkelrichting niet opportuun is omdat de omgeving gekenmerkt wordt door fruit- en boomgaarden en niet door bebouwing. Het lokale verkeer zal door de invoering van een enkelrichting steeds rond moeten rijden om op zijn bestemming te komen en hierdoor met landbouwmachines door de residentiële wijken als de Bremstraat moeten rijden wat volgens de schepen geen goed idee voor de verkeersveiligheid. Bovendien is er geen overleg geweest met de plaatselijke bevolking voor de invoering van een enkelrichtingstraat. Het invoeren van een gewijzigde verkeerssituatie zonder overleg is niet bevorderlijk voor het draagvlak van een fietsstraat. Hierdoor stelt de schepen voor om de bestaande situatie te laten voor wat het is aangaande de inrichting en enkel in deze fase een fietsstraat in te voeren om de Emblemseweg als fietsverbinding te accentueren met de ondergeschiktheid van het gemotoriseerd verkeer aan het fietsverkeer.

Het gemeenteraadslid Johan De Ryck (N-VA) stelt dat de fractie de fietsstraat genegen is en hierdoor het amendement zal intrekken zodat de invoering van de fietsstraat niet in het gedrang komt.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

In de Emblemseweg krijgt het gedeelte gelegen tussen de Kreupelstraat en de Oostmalsesteenweg het statuut van fietsstraat.

 

Art. 2:

De verkeersmaatregel uit artikel 1 wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hiernavolgende verkeerssignalisatie:

-          Het verkeersbord F111 inzake het begin van de fietsstraat

-          Het verkeersbord F113 inzake het einde van de fietsstraat

Deze verkeersborden worden in de beide rijrichtingen geplaatst.

Publicatiedatum: 22/03/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 april 2016

 

7. Retributiereglement containerpark - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van het retributiereglement van het containerpark

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2014 waarmee aan Igean beheersoverdracht werd gedaan voor de exploitatie van het containerpark en het invoeren van diftar met weging.

Het containerpark van Ranst werd aangepast en (her-)ingericht voor de invoering van diftar met weging en opgedeeld in een betalend en een niet betalend gedeelte.

De betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht.

Diftar met weging is eerlijker voor de burger en geeft beter uitvoering aan het principe “de vervuiler betaalt”.

De overige containerparken die Igean exploiteert werden eveneens uitgerust met eenzelfde registratiesysteem, dat elke bezoeker registreert met de identiteitskaart.

Het voorstel van Igean van 28 oktober 2015 tot toetreding in de cluster Zuid. Hierdoor verhoogt de dienstverlening omdat de inwoners van Ranst en de toegelaten gebruikers toegang hebben tot elk containerpark uit deze cluster, anderzijds komen er betalende fracties.

Het besluit van het college van burgemeester en schepen van 4 februari 2016 om het voorstel voor te leggen ter advies aan de milieuraad en aan de gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 42, 43, 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang. De gemeenteraad bepaalt het beleid en legt de regels vast via reglementen. De reglementen worden bekendgemaakt door de burgemeester op de gemeentelijke website en treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking tenzij anders bepaald.

Artikel 26 van het Materialendecreet van 23 december 2011 dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet van 23 december 2011  dat bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat de minima en maxima tarieven vastlegt voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

Het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen 2008-2015 van 7 januari 2008 dat het beleid in Vlaanderen vaststelt rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. Dit Uitvoeringsplan vormt eveneens het algemeen kader voor de werking en exploitatie van een containerpark.

 

Adviezen:

Het advies van de milieuraad van 1 maart 2016

 

Bijkomende motivering:

De exploitatie van containerparken kan geclusterd worden en intergemeentelijke toegang is mogelijk indien de exploitatie volledig uniform is.

De burgers van een gemeente kunnen dan niet enkel terecht op het containerpark van hun gemeente, maar eveneens op het containerpark van een andere gemeente die deel uitmaakt van de betrokken regio ‘cluster Zuid’.

De openingsuren van de verschillende betrokken containerparken zijn dan ook op elkaar afgestemd zodat de burgers op elk ogenblik van de week van maandagmiddag tot zaterdagavond ergens op een containerpark terecht kunnen.

De gemeente Ranst heeft net als verschillende buurgemeenten ook een diftarsysteem op het containerpark, maar met afwijkende tarieven zodat zij op dit moment geen deel uitmaakt van ‘cluster Zuid’.

Door het toepassen van de tarieven van ‘cluster Zuid’ kan het containerpark van de gemeente Ranst hier ook deel van uitmaken. Hierdoor verhoogt de service naar de burger toe, zonder dat de kosten voor elke individuele gemeente aanzienlijk verhogen. Enerzijds worden de tarieven en de fracties met de omliggende gemeenten geharmoniseerd. Anderzijds kunnen de inwoners ook gebruik maken van de andere containerparken met andere openingsuren. Sommige inwoners wonen zelfs dichter bij andere containerparken, waardoor er ook een positief milieu-effect kan spelen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

Met ingang van 1 juli 2016 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt een retributie gevestigd op de aanvoer van volgende afvalstoffen op het containerpark:

1.Grofvuil

2.Gemengd bouw- en sloopafval

3.Zuiver steenpuin

4.Kalkplaten en cellenbeton

5.Grond

 

Art. 2:

Het bedrag van de retributie dat is verschuldigd door elk gezin / toegelaten gebruiker die gebruik maakt van het containerpark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen, wordt als volgt vastgesteld:

1.Grofvuil0,20 euro/kg

2.Gemengd bouw- en sloopafval0,20 euro/kg

3.Zuiver steenpuin0,03 euro/kg

4.Kalkplaten en cellenbeton0,03 euro/kg

5.Grond0,03 euro/kg

Elk gezin van maximum 3 personen krijgt een vrijstelling van 50 kg per jaar voor de betalende fracties (de eerste 50 kg van de betalende fracties zijn gratis) en 10 kg extra per bijkomend gezinslid per jaar. De vrijstelling geldt niet voor grofvuil en voor andere ‘toegelaten gebruikers’.

Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Op het einde van het jaar vervalt de resterende vrijstelling. Ze kunnen dus niet overgedragen worden naar een volgend jaar. Een gezin bestaat uit alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd/referentiepersoon’.

 

Art. 3:

Het bedrag van de retributie voor de recipiënten die op het containerpark van Ranst worden verkocht wordt als volgt vastgesteld:

1.Compostvat (incl. beluchtingsstok)35 euro

2.Compostvat - beluchtingsstok5 euro

3.Compostbak60 euro

4.Compostbak - aanbouwmodule50 euro

5.Compostbak - afdakje20 euro

6.Zak compost (40 liter)3 euro

 

Art. 4:

De gemeentelijke diensten, diensten van andere lokale openbare instellingen en erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen vrijgesteld worden van de in artikel 2 en 3 vermelde retributies. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over deze vrijstelling.

 

Art. 5:

De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met bancontact of kredietkaart.

Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het containerpark geweigerd worden.

 

Art. 6:

De gezinnen, toegelaten gebruikers, gemeentelijke diensten die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het containerpark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin of adres in geval van toegelaten gebruiker om het containerpark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een waarborg gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het containerpark.

De gemeentelijke diensten gevestigd op het grondgebied van de gemeente Ranst en personen die geen Belgische identiteitskaart hebben wegens geen Belgische nationaliteit worden vrijgesteld van de waarborg.

 

Art. 7:

Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2014 voor het ter beschikking stellen van diverse recipiënten op het containerpark Ranst wordt opgeheven vanaf 1 juli 2016. Het geldende retributiereglement van 16 september 2013 voor het gebruik van het containerpark wordt met ingang van 1 juli 2016 opgeheven. Het besluit van de gemeenteraad van 23 juni 2014 voor het ter beschikking stellen van compostvaten incl. beluchtingsstok en beluchtingsstokken wordt opgeheven vanaf 1 juli 2016.

Publicatiedatum: 03/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 18 april 2016

 

8. Politiereglement containerpark - goedkeuring

 

Omschrijving:

de gemeenteraad keurt het aangepaste politiereglement voor het containerpark/recyclagepark goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 oktober 2010 over de goedkeuring van het politiereglement van het containerpark. Het containerpark van Ranst werd aangepast en (her-)ingericht voor de invoering van diftar met weging met een uniformisering tussen de verschillende gemeenten geclusterd in de regio Zuid (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Rumst, Wijnegem en Wommelgem).

Het voorstel van Igean, milieu en veiligheid van 30 maart 2016 via Wouter Meersmans, verantwoordelijke inzameling & communicatie, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem met het ontwerp van politiereglement.

 

Juridisch kader:

Artikel 42, 43, 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang. De gemeenteraad bepaalt het beleid en legt de regels vast via reglementen.  De reglementen worden bekendgemaakt door de burgemeester op de gemeentelijke website en treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking tenzij anders bepaald.

Artikel 26 van het Materialendecreet van 23 december 2011 dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet van 23 december 2011  dat bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat de minima en maxima tarieven vastlegt voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

Het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen 2008-2015 van 7 januari 2008 dat het beleid in Vlaanderen vaststelt rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. Dit Uitvoeringsplan vormt eveneens het algemeen kader voor de werking en exploitatie van een containerpark.

 

Bijkomende motivering:

De exploitatie van containerparken kan geclusterd worden en intergemeentelijke toegang is mogelijk indien de exploitatie en reglementering volledig uniform is.

Deze reorganisatie heeft de intentie heeft om de gebruikers van het containerpark te stimuleren om hun aanbod en de frequentie van het aanbod te verminderen waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht, wat uitvoering geeft aan het principe “de vervuiler betaalt”.

De burgers van een gemeente kunnen dan niet enkel terecht op het containerpark van hun gemeente, maar eveneens op het containerpark van een andere gemeente die deel uitmaakt van de betrokken regio ‘cluster Zuid’.

Hierdoor verhoogt de service naar de burger toe, zonder dat de kosten voor elke individuele gemeente aanzienlijk verhogen. Enerzijds worden de tarieven en de fracties met de omliggende gemeenten geharmoniseerd. Anderzijds kunnen de inwoners ook gebruik maken van de andere containerparken met andere openingsuren. Sommige inwoners wonen zelfs dichter bij andere containerparken, waardoor er ook een positief milieu-effect kan spelen.

De openingsuren van de verschillende betrokken containerparken zijn dan ook op elkaar afgestemd, zodat de burgers op elk ogenblik van de week van maandagmiddag tot zaterdagavond ergens op een containerpark terecht kunnen. Hierdoor is het wenselijk om het politiereglement aan te passen aan de reglementen van de overige containerparken.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

Het containerpark wordt geëxploiteerd door de opdrachthoudende vereniging Igean milieu & veiligheid. De gemeente heeft hiervoor beheersoverdracht gedaan aan Igean milieu & veiligheid.

Het containerpark wordt intergemeentelijk geëxploiteerd en is toegankelijk voor alle inwoners en ‘toegelaten gebruikers’ van de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ voor de gescheiden inzameling van recycleerbare of herbruikbare huishoudelijke afvalstoffen. Het adres van het containerpark is Ter Stratenweg 33, 2520 Ranst.

 

Art. 2:

§1. Het containerpark is toegankelijk voor alle inwoners en ‘toegelaten gebruikers’ die tot de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ behoren.

§2. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toegang van ‘toegelaten gebruikers’ op het grondgebied van de gemeente Ranst zoals eigenaars van een 2de verblijf, een school, een niet-commerciële instelling of een erkende gemeentelijke vereniging.

§3. De openingsuren van het containerpark zijn:

maandaggesloten

dinsdag13 – 19 u

woensdaggesloten

donderdag13 – 17 u

vrijdag9 – 12 u en 13 – 17 u

zaterdag9 – 16 u

zondaggesloten

De openingsuren kunnen door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast. Buiten de openingsuren is het containerpark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.

§4. Bedrijven en zelfstandigen hebben geen toegang tot het containerpark van Ranst. Zij kunnen met hun vergelijkbaar bedrijfsafval alleen terecht op de KMO-containerparken van de intergemeentelijke 'cluster Zuid’. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

De geldende toegangsregels en retributies op de KMO-containerparken van de intergemeentelijke cluster ‘zuid’ voor bedrijven en zelfstandigen worden bepaald door de respectievelijke gemeenten.

 

Art. 3:

§1. Registratie

Elke gebruiker dient zich aan de ingang van het containerpark te identificeren door middel van zijn of haar persoonlijke elektronische identiteitskaart, toegangskaart of machtiging van het college van burgemeester en schepenen conform de bepalingen van het Strafwetboek.

§2.De gebruiker heeft alleen betalende afvalstoffen bij

De gebruiker rijdt na de registratie naar het betalend gedeelte. De  containerparkwachter opent de slagboom die toegang geeft tot dit gedeelte. De gebruiker rijdt de weegbrug op.

De containerparkwachter kijkt na welke afvalstof je wil verwijderen en duidt dat aan op zijn draagbare computer. Het voertuig met de vracht wordt gewogen (bruto). De gebruiker verlaat de weegbrug en deponeert de afvalstof in de daartoe voorziene container(s). Daarna rijdt de gebruiker terug de weegbrug op voor een tweede weging (tarra). Bruto – tarra = gewicht van je afval.

De gebruiker komt aan de slagboom en steekt de identiteitskaart in de betaalzuil en betaalt het verschuldigde bedrag. De slagboom gaat open en de gebruiker kan het containerpark verlaten via de uitgang.

Indien je betalende afvalstoffen van een goedkoop én duur tarief bij hebt, lost de gebruiker na de eerste weging eerst alle afvalstoffen van het dure tarief. Daarna rijdt hij terug op de weegbrug voor de tweede weging en lost vervolgens alle afvalstoffen van het goedkope tarief. Na de derde en laatste weging, rijdt de gebruiker naar de betaalzuil. Als de tweede weging wordt overgeslagen en dus alle afvalstoffen in één keer worden lost na de eerste brutoweging, betaalt de gebruiker alles aan het hoogste tarief.

§3. De gebruiker heeft alleen niet-betalende afvalstoffen bij

De gebruiker rijdt na de registratie naar het niet-betalend gedeelte. Daar kan de gebruiker zijn afvalstoffen in de juiste containers of bij het Klein Gevaarlijk Afval sorteren.

§4. De gebruiker heeft zowel betalende als niet-betalende afvalstoffen bij

De gebruiker moet altijd eerst de betalende afvalstoffen lossen. Daarna komt de gebruiker vanzelf op het niet-betalend gedeelte terecht.

§5. De parkwachters zijn gemachtigd om de identiteitsgegevens van de gebruikers van het containerpark te controleren.

 

Art. 4:

§1. Het containerpark staat tijdens de openingsuren onder permanent toezicht van het door Igean milieu & veiligheid aangesteld toezichthoudend personeel, verder containerparkwachters genoemd. De bezoekers zijn verplicht om nauwgezet en onmiddellijk de richtlijnen van de containerparkwachters na te leven.

§2. De afvalstoffen mogen slechts na goedkeuring door de aanwezige containerparkwachter, enkel in de daartoe voorbestemde en van een vermelding voorziene container of opslagruimte gedeponeerd worden. De aangevoerde afvalstoffen worden door de aanbrengers zelf gedeponeerd in de voorziene containers of opslagplaats, uitgezonderd het klein gevaarlijk afval.

§3. Igean milieu & veiligheid, de gemeente of de containerparkwachters hebben het recht om de toegang tot het containerpark tijdelijk of definitief te ontzeggen aan iedereen die geen gevolg geeft aan de bepalingen in deze verordening of de gegeven richtlijnen, of indien plaatselijke of tijdelijke omstandigheden dit vereisen.

 

Art. 5:

§1. Enkel afvalstoffen afkomstig van het grondgebied van de gemeenten die tot de intergemeentelijke 'cluster Zuid’ behoren worden aanvaard op het containerpark.

De vergoeding die moet betaald worden voor de aanvoer van welbepaalde afvalstoffen op het containerpark, is vastgelegd in een retributiereglement.

§2. De huishoudelijke afvalstoffen die gesorteerd aanvaard worden op het containerpark zijn:

1)      grofvuil* (geen huisvuil)

Grofvuil is afval van huishoudelijke oorsprong dat te groot is voor de huisvuilzak, ook nadat je het manueel verkleinde.

2)      gemengd bouw- en sloopafval

3)      zuiver steenpuin (bv. bakstenen, metselwerk, dakpannen)

4)      cellenbeton

5)      kalkplaten

6)      grond

7)      groenafval (takken, bladeren, gazonmaaisel zonder zand of grond)

8)      boomstronken

9)      papier en karton

10)  PMD (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons)

11)  glas: glazen flessen en bokalen, gesorteerd per kleur (wit en gekleurd glas)

12)  metalen

13)  hout

14)  asbesthoudend afval (enkel cementgebonden asbestafval)

15)  harde kunststoffen

16)  vlak glas

17)  afgedankte elektrische en elektronische toestellen: grote apparaten (bv. wasmachines en koelkasten)

18)  afgedankte elektrische en elektronische toestellen: opgesplitst in tv’s en monitoren en kleine apparaten (bv. haardrogers, elektrisch tuingereedschap, lcd-schermen, video’s)

19)  herbruikbare goederen

20)  KGA - klein gevaarlijk afval (bv. frituuroliën en –vetten, afvalolie, verfresten, batterijen)

21)  autobanden (met en zonder velg, geen vrachtwagen- of tractorbanden), max. 4 stuks per jaar

22)  piepschuim

23)  zuivere plastic folie

24)  plastic bloempotjes en plantentrays (veegschoon)

25)  textiel

26)  kaarsresten en kurken stoppen

 

De containerparkwachter beoordeelt op basis van zijn sorteerinstructies, opleiding en ervaring bij welke fractie je afval gesorteerd moet worden.

De lijst met huishoudelijke afvalstoffen die gesorteerd aanvaard kunnen worden, kan door Igean milieu & veiligheid in overleg met het college van burgemeester en schepenen worden aangepast.

§3. Afvalstoffen die niet aanvaard kunnen worden zijn:

Huisvuil, organisch keukenafval, slachtafval en dierenkrengen, springstoffen, wapens, munitie of vuurwerk, geneesmiddelen, ongebonden asbestafval, autowrakken, roet en gasflessen

§4. De afvalstoffen moeten gesorteerd en in compacte vorm aangeboden worden. Onvoldoende zuiver materiaal of ongescheiden afval wordt niet aanvaard.

§5. Afvalstoffen die qua aard, samenstelling, grootte of omvang niet beantwoorden aan de voorwaarden zoals gesteld in deze verordening kunnen worden geweigerd door de containerparkwachters. De aanbrenger is verplicht de afvalstoffen terug mee te nemen, en staat zelf in voor de juiste verwijdering ervan. Bij achterlaten zal dit afval beschouwd worden als sluikstort.

§6. De afvalstoffen worden eigendom van Igean milieu & veiligheid zodra ze in het daartoe beschikbare container of recipiënt zijn gegooid. Het is aan niemand toegelaten om deze mee te nemen, tenzij hiervoor toelating wordt gegeven door Igean milieu & veiligheid. Enige uitzondering hierop is het verhakseld snoeihout, wat door de inwoners van Ranst gratis kan meegenomen worden met een maximum van 2 m³ per dag.

 

Art. 6:

§1. Het is de containerparkwachters toegestaan de aanbrengers van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds teveel bezoekers in het containerpark bevinden, ook in functie van een goede verkeersregeling in het containerpark.

§2. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten vergezeld zijn door een volwassene.

§3. Het is verboden dieren te laten rondlopen op het containerpark.

§4. Op het containerpark wordt stapvoets gereden en wordt de verkeerssignalisatie gevolgd. De motor van het voertuig moet stilgelegd worden tijdens het lossen van afvalstoffen.

§5. De gebruikers van het containerpark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds zo proper mogelijk houden. Gemorste afvalstoffen moeten door de aanbrenger opgeruimd worden volgens de richtlijnen van de containerparkwachters. Bij weigering gebeurt de opruiming op kosten van de vervuiler.

§6. Op het containerpark is het verboden om te roken of om op enige andere wijze vuur te maken.

§7. De gebruikers betreden het containerpark op eigen verantwoordelijkheid. Zij onthouden zich van alle handelingen die henzelf, andere gebruikers of het personeel in gevaar kunnen brengen.

 

Art. 7:

Tijdens en buiten de openingsuren van het containerpark is het verboden om afval aan de toegangspoort of langs de afsluiting te deponeren of over de afsluiting te gooien. In voorkomend geval wordt dit beschouwd als sluikstort.

 

Art. 8:

Het is verboden om beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplanting, uitrusting of de containerparkwachters.

 

Art. 9:

Iedere gebruiker die het containerpark betreedt, wordt geacht de reglementen die van toepassing zijn te kennen en te aanvaarden.

 

Art. 10:

De inbreuken op dit reglement worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen, op dit vlak geen andere straffen voorzien.

 

Art. 11:

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juli 2016 en vervangt het reglement van 18 oktober 2010.

Publicatiedatum: 03/03/2021