Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 oktober 2016 om 20:00.

 

Aanwezig:

Sonja De Pooter - voorzitter

Lode Hofmans - burgemeester

Tine Muyshondt, Jef Verhaegen, Fernand Bossaerts, Roel Vermeesch, Hilde Goris en Nicole Damen - schepenen

Monique Beirinckx, Yves Caers, Luc Redig, Christel Engelen, Kevin Helsen, Leen Baeten, Johan De Ryck, Lotte Van Camp, An Willems, Jan Dillen, Fons Huysmans, Jörg Welz, John Oliviers, Patrik Teurfs, Guido Wittocx, Christel Meeus en Erik Fossez - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - gemeentesecretaris

 

De zitting wordt om 20 uur geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 oktober 2016

 

8. Aanvullend verkeersreglement - parkeerreglementering Vaartstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

In de Vaartstraat worden parkeerstroken afgebakend ter hoogte van huisnummers 2,3 en 18 en tussen huisnummers 14-16 en tussen 17-19. De rand van de rijbaan wordt aangeduid met volle witte lijnen. Vanaf het kruispunt met de Molenstraat wordt over een lengte van 20 meter langs beide zijden een gele ononderbroken lijn aangebracht.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de Vaartstraat tussen de Molenstraat en de Zevenbergenlaan is er een probleem met het beurtelings parkeren en het parkeren op het fietspad

 

Juridisch kader:

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer

De Koning stelt de algemene reglementen vast over de wegpolitie. De gemeenteraden stellen de aanvullende reglementen vast.

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 77.5 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

In een parkeerzone mogen witte markeringen de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 19.4 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

In een parkeerzone of in een parking zijn de strepen die de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan, ongeveer 0,10 m breed.

De strepen mogen worden beperkt tot de hoeken van deze plaatsen.

De markering van parkeerplaatsen gedeeltelijk of volledig op de verhoogde berm of het trottoir, is slechts toegestaan voorzover aan de buitenkant van de openbare weg een begaanbare strook voor de voetgangers blijft van ten minste 1,50 meter.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Bijkomende motivering:

Het gemeenteraadslid Leen Baeten (n-VA) verwijst naar het plaatsbezoek en de constatering dat de schilderwerken reeds uitgevoerd zijn. Vervolgens vraagt ze of er een bevraging is gedaan bij de buurtbewoners? De N-VA heeft dit wel gedaan waaruit bleek dat de mensen zich zorgen maken om het aantal parkeerplaatsen dat nu sterk zou gereduceerd zijn. Volgens het gemeenteraadslid is de parkeerdruk in dat stuk van de Vaartstraat is toegenomen sinds de bouw van de appartementen op de hoek van de Zevenbergenlaan, een bouw met weeral te weinig voorziene parkeerplaatsen nl. slechts één garage - die niet gebruikt wordt als garage maar als berging- en 2 staanplaatsen. Tenslotte stelt het gemeenteraadslid zich samen met het gemeenteraadslid Johan De Ryck (N-VA) vragen bij de afdwingbaarheid van de parkeerstroken en het verkeerd taalgebruik aangezien de wetgeving spreekt over parkeervakken of parkeerstroken.

 

De schepen van verkeersveiligheid Tine Muyshondt (CD&V) antwoordt dat de terminologie van het besluit aangepast kan worden. Anderzijds benadrukt de schepen dat de procedure is gevolgd. Er is een vraag. Deze vraag wordt besproken in de verkeerscommissie. De verkeerspolitie doet een voorstel die besproken wordt en geadviseerd door de verkeerscommissie en uiteindelijk beslist het college van burgemeester en schepenen om de maatregel door te voeren, al dan niet na de goedkeuring van een reglement zoals vandaag. De schilderwerken zijn uitgevoerd aangezien de wegmarkering maar 1 keer gebeurd per jaar en hierdoor zouden we een half jaar moeten wachten. Met dit voorstel dacht het college van burgemeester en schepenen op advies van de verkeerscommissie en de verkeerspolitie een oplossing te bieden. Als dat niet lukt, zal er een nieuw reglement nodig zijn met de realisatie van een opdeling in rijbanen van de Vaartstraat waardoor de geparkeerde voertuigen op de rijbaan geverbaliseerd kunnen worden. Op dit moment denkt de schepen dat de parkeervakken of parkeerstroken soelaas zullen bieden.

 

Adviezen:

Het advies van de verkeerscommissie van 16 augustus 2016

 

Besluit met:

15 stemmen voor:Lode Hofmans (Open VLD), Tine Muyshondt (CD&V), Jef Verhaegen (Open VLD), Fernand Bossaerts (CD&V), Roel Vermeesch (Open VLD), Hilde Goris (Open VLD), Nicole Damen (CD&V), Monique Beirinckx (CD&V), Yves Caers (Open VLD), Luc Redig (Groen), Kevin Helsen (Open VLD), Lotte Van Camp (Groen), Fons Huysmans (Open VLD), Christel Meeus (CD&V) en Sonja De Pooter (Open VLD)

10 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang), Leen Baeten (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), An Willems (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Jörg Welz (N-VA), John Oliviers (N-VA), Patrik Teurfs (N-VA), Guido Wittocx (N-VA) en Erik Fossez (N-VA)

 

Enig artikel:

§1. In de Vaartstraat worden parkeerstroken afgebakend ter hoogte van huisnummers 2,3 en 18 en tussen huisnummers 14-16 en tussen 17-19

§2. De rand van de rijbaan wordt aangeduid met volle witte lijnen

§3. Vanaf het kruispunt met de Molenstraat wordt over een lengte van 20 meter langs beide zijden een gele ononderbroken lijn aangebracht.

Publicatiedatum: 22/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 oktober 2016

 

9. Aanvullend verkeersreglement - parkeerverbod zijstraten Terstraten - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit het parkeerverbod in alle zijstraten van Terstratenweg opnieuw in te voeren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 16 november 2009 heeft de gemeenteraad een parkeerverbod uitgevaardigd in alle zijstraten van de Terstratenweg naar aanleiding van de realisatie van de nachtparking. Omwille van de uitbreiding van Total Concept en de nood aan bijkomende bewakende parking voor de vrachtwagens van Total Concept wordt voorgesteld om het parkeerverbod te schrappen in de zijstraten naast Total Concept. De gemeenteraad wordt verzocht deze aanpassing goed te keuren.

Omwille van de uitbreiding van Total Concept was er de nood aan bijkomende bewakende parking voor de vrachtwagens van Total Concept en is er beslist op 18 november 2013 om het parkeerverbod in één zijstraat op te heffen.

De principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen omwille van gewijzigde omstandigheden het parkeerverbod uit te breiden tot alle zijstraten.

 

Juridisch kader:

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen op de gemeentewegen vast die zich op haar grondgebied bevinden.

Het aanvullend reglement wordt ter kennisgeving voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt bij haar kennisgeving de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst. De Vlaamse Regering kan het aanvullend reglement goedkeuren, afkeuren, wijzigen of door haar eigen beslissing vervangen.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gemeentewegen.

 

Adviezen:

Het positief advies van de verkeerscommissie van 20 september 2016

 

Bijkomende motivering:

Total concept heeft bijkomende eigendommen verworven in de buurt waardoor er wordt voorgesteld om het parkeerverbod in deze zijstraat terug in te voeren.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit het parkeerverbod in alle zijstraten van Terstratenweg opnieuw in te voeren door middel van de verkeersborden E1 met onderborden a en b die het begin en het einde van de reglementering aanduiden,  voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Publicatiedatum: 22/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 oktober 2016

 

11. Aanvullend verkeersreglement - mindervaliden parkeerplaats ter hoogte van Achterstraat 98 - goedkeuring

 

Omschrijving:

In de Achterstraat wordt in de buurt van de woning 98 een parkeerplaats voor personen met een handicap voorzien.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van Lynn Vermeulen om een mindervalide parkeerplaats voor te behouden ter hoogte van haar woonst Achterstraat 98

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 september 2016 om het voorstel van mindervalide parking in de Achterstraat te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 42, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het goedkeuren van de gemeentelijke reglementen

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente plaatst de verkeerstekens in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van de verkeerscommissie van 20 september 2016

 

Bijkomende motivering:

De gemeenteraad en schepenen ondersteunt initiatieven die de verkeersveiligheid bevorderen. Een mindervaliden parking voorzien in de buurt van de woning van een minder-valide bevordert de verkeersveiligheid en de mobiliteit van de minder-valide en past daarom binnen de doelstelling van het gemeentebestuur.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

In de Achterstraat wordt in de buurt van de woning 98 een parkeerplaats voor personen met een handicap voorzien.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

Publicatiedatum: 22/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 oktober 2016

 

13. Aanvullend verkeersreglement - snelheidsregime N14 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit de invoering van een snelheidsregime van 50 km/u voor de Oostmalsesteenweg (N14) van 150m aan elke zijde van de kruising van de Stapstraat over een traject van circa 300m

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad ondersteunt initiatieven die de verkeersveiligheid in Ranst bevorderen. Qua verkeersonveiligheid is de N14 één van de pijnpunten in de gemeente omwille van de drukke verkeersader naar Lier die ook gebruikt wordt door het schoolgaand verkeer. Het probleem is dat de gemeente niet de wegbeheerder is waardoor de gemeente afhankelijk van AWV voor verkeersveiligheidsbevorderende maatregelen.

Vanuit de gemeenteraad over al de fracties is er het voorstel om over de N14 ter hoogte van de kruising met de Stapstraat een aanvullend verkeersreglement in te voeren van 50 km/u over een lengte van circa 300m.

 

Juridisch kader:

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen

Artikel 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De aanvullende reglementen vallen ook onder de toepassing van deze bepalingen. De reglementen en verordeningen, bedoeld in artikel 186, treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De borden kunnen na het melden aan de Vlaamse overheid geplaatst worden. Omgekeerd kan ook opgenomen worden dat een aanvullende reglement pas vanaf een latere datum in werking treedt

Artikel 3 en 4 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De Vlaamse Regering stelt de aanvullende reglementen op de gewest- en provinciewegen vast.

De gemeente kan aanvullende reglementen vaststellen op de gewest- en provinciewegen die zich op haar grondgebied bevinden, met uitzondering van de autosnelwegen.

Het aanvullend reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt bij haar goedkeuringsaanvraag de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst. De Vlaamse Regering kan het aanvullend reglement goedkeuren, , afkeuren, wijzigen of door haar eigen beslissing vervangen.

Het aanvullend reglement kan pas in werking treden nadat de Vlaamse Regering een beslissing genomen heeft. Als de Vlaamse Regering binnen een termijn van 60 dagen vanaf de kennisgeving van het aanvullend reglement niet heeft beslist, wordt het aanvullend reglement geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Advies van de verkeerscommissie van 20 september 2016

 

Bijkomende motivering:

De verkeerssituatie op de Oostmalsesteenweg (N14) is niet aangepast aan de realiteit. Eén van de pijnpunten is de snelheid ter hoogte van het kruispunt van de Stapstraat omwille van de nabijheid van de Vrije Basisschool in Emblem. Een verbeteringsvoorstel is het invoeren van een snelheidsbeperking in Emblem van 50 km/u ter hoogte van de schoolomgeving op circa 150 m. afstand van het kruispunt met de Stapstraat, langs elke zijde van het kruispunt van de Stapstraat. Komende van Lier richting Oostmalle/Zandhoven zal men 150m vanaf woning nummer 34 voor het drukke kruispunt met leerlingen van de vrije basisschool van Emblem moeten vertragen tot 50 km/u. Na het kruispunt zal opnieuw het snelheidsregime van 70 km/u gelden. Hetzelfde geldt voor de andere kant richting Lier. 

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de invoering van een snelheidsregime van 50 km/u voor de Oostmalsesteenweg (N14) van 150m aan elke zijde van de kruising van de Stapstraat over een traject van circa 300m.

 

Art. 2:

In de zone, afgebakend tussen de Oostmalsesteenweg (N14) nr. 16 richting Zandhoven en Oostmalle tot aan de kruising met de Stapstraat en vanaf nr. 34 richting Lier tot aan de kruising met de Stapstraat , wordt de snelheidsbeperking ingesteld tot 50 km/u.

 

Art. 3:

§1. De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden C43 met vermelding 50 zoals voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

§2. De borden C43 vermelding 50 worden geplaatst ter hoogte van de Oostmalsesteenweg (N14) nr. 16 richting Oostmalle en nr. 34 richting Lier.

 

Dit besluit werd niet goedgekeurd door de secretaris-generaal via een besluit van 13 december 2016 houdende afkeuring van het aanvullend gemeentelijk reglement op de politie van het wegverkeer betreffende het snelheidsregisme van 50 km/u op de Oostmalsesteenweg (N14) vanaf nr. 16 richting Zandhoven en Oostmalle tot aan de kruising met de Stapstraat en vanaf nr. 34 richting Lier tot aan de kruising met de Stapstraat.

Publicatiedatum: 22/03/2021